广西南宁市2022届高三毕业班摸底测试英语科试题 WORD版含解析.doc
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
4 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 广西南宁市2022届高三毕业班摸底测试英语科试题 WORD版含解析 广西 南宁市 2022 届高三 毕业班 摸底 测试 英语 试题 WORD 解析
- 资源描述:
-
1、2022届广西南宁市高三毕业班摸底测试英语科试题第一部分 听力做题时,先将答案标在试卷上。录音内容结束后,你将有两分钟的时间将试卷上的答案转涂到答题卡上。第一节听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。How much is the shirt? A. 19.15. B. 9.18. C. 9.15. 答案是C。1. 【此处可播放相关音频,请去附件查看】Where does the man want to go?A. The History Museum.B. The
2、Donghu Park.C. The City Library.【答案】A【解析】【原文】M: Excuse me. Does this bus go to the History Museum?W: Yes. You can get off at the Donghu Park and walk straight until you see the City Library. The museum is just opposite the library.2. 【此处可播放相关音频,请去附件查看】What is the mans problem?A. He has to move to a
3、new city.B. He has to meet many people.C. He has to leave his friends.【答案】C【解析】【原文】W: Why are you moving to New York City?M: Ive got a new job in an international trading company there. W: How fascinating! You can meet people from all over the world. M: Yeah, but just one problem. Ill have to leave
4、my friends behind.3. 【此处可播放相关音频,请去附件查看】What are the speakers talking about?A. A trip.B. A place of interest.C. A kind of food.【答案】A【解析】【原文】M: Hows your trip to Beijing?W: Wonderful! There are so many places of interest. And I really love the roast duck.4. 【此处可播放相关音频,请去附件查看】What is wrong with the man
5、?A. He has a fever.B. He has a cough.C. He has a headache.【答案】B【解析】【原文】M: Doctor, Ive been coughing since yesterday.W: Do you have any other problems, like a headache or a fever?M: No. W: Let me check. Ill give you some medicine.5. 【此处可播放相关音频,请去附件查看】What color dress will the woman buy?A. Red.B. Whit
6、e.C. Purple.【答案】C【解析】【原文】W: Do you have this dress in other colors?M: Well, they come in white, red and purple. Will a purple one do?W: Yeah. Thatll be nice. Ill take one.第二节听下面5段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟;听完后,各小题将给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。听下面一段较长对话,回答以下小题。【此
7、处可播放相关音频,请去附件查看】6. What makes the woman good at playing tennis?A. She started playing tennis at an early age.B. She has been playing tennis for six years.C. She practices in a famous training center.7. What does the man advise the woman to do?A. Find an experienced teacher.B. Make extra money as a t
8、rainer.C. Have a rest from a tight schedule.【答案】6. A 7. B【解析】【原文】M: You are really a good tennis player.W: Thanks. Ive been playing tennis since I was six. M: Wow, thats a very early age. W: Exactly.M: Why not join my training center and teach for us? You can earn some extra money. W: Id like to, bu
9、t I dont think I can fit that into such a tight schedule.听下面一段较长对话,回答以下小题。【此处可播放相关音频,请去附件查看】8. What is the probable relationship between the speakers?A. Husband and wife.B. Father and daughter.C. Teacher and student.9. How does the woman feel about the singing competition?A. Nervous.B. Confident.C.
10、Excited.10. What will the woman do next?A. Practice singing.B. Watch TV.C. Go for a walk.【答案】8. B 9. A 10. C【解析】【原文】M: Darling, youve been singing for nearly three hours. Its time you had a rest.W: I wish. But you dont know how nervous I am about the singing competition. M: How come? You should be e
11、xcited! Both your mother and I believe you have the most beautiful voice. W: Maybe the most beautiful voice in our family but certainly not in my school. M: Remember, no one is perfect. Just try your best. Dont push yourself too hard. Why not watch your favorite TV show now?W: In that case, Id rathe
12、r go for a walk to get some fresh air. M: Good idea.听下面一段较长对话,回答以下小题。【此处可播放相关音频,请去附件查看】11. Where does the conversation probably take place?A. In an office.B. In a restaurant.C. In a car.12. Why did the man walk up the stairs the other day?A. He was on a diet.B. The lift broke down.C. He wanted to ex
13、ercise.13. What does the woman think of delivery foods?A. Delicious.B. Expensive.C. Unhealthy.【答案】11. B 12. B 13. C【解析】【原文】W: Heres the menu. What would you like, pizza and fried chicken again?M: No. Im on a diet. W: Really?M: Yes. You remember the other day when the lift broke down and we had to wa
14、lk up the stairs? When I got to our office I was out of breath. I knew I really needed to lose some weight. W: I see. M: I know its not easy to stay on a diet so I must stick to it from the beginning. W: Cool! The next thing you need to do is remove all the food delivery apps from your phone. M: Why
15、? they are so handy. W: Well, they are, but delivery foods are not so healthy. M: Ah, youre right. Ill do it right now.听下面一段较长对话,回答以下小题。【此处可播放相关音频,请去附件查看】14. In which year did the man start to volunteer?A. 2014.B. 2015.C. 2020.15. What is the reason for the man to choose to volunteer after retiremen
16、t?A. Putting his experience and knowledge to use.B. Finding a good way to kill time.C. Developing a new hobby.16. What volunteer job is the man doing now?A. Being a guide.B. Teaching in local schools.C. Offering food to the homeless.17. What does the man gain from volunteering?A. A sense of purpose.
17、B. Free education.C. Love for life.【答案】14. B 15. A 16. B 17. A【解析】【原文】W: Good evening, David. Im so glad to have you here.M: Its my pleasure. W: When did you start to volunteer?M: When I retired in 2014 I found myself with more time to spare and I was looking for things to do So I began volunteering
18、 the next year. W: There are many ways we can occupy ourselves as we get older. We can start new hobbies; we can travel. Why did you choose to volunteer?M: You know theres always someone out there that needs your help and seniors have valuable experience and knowledge that can be put to good use. W:
19、 I cant agree more. Are there many seniors out there volunteering?M: Absolutely. There were about two million senior volunteers in the United States in 2020 alone. W: What volunteer activities do you participate in?M: I used to offer food to the homeless at the Food Bank. But now Im doing teaching i
20、n local schools. W: What do you get from volunteering?M: I gain a sense of purpose. It just feels good to be needed. W: Thank you again, David. M: Youre welcome. And thank you for inviting me to the show.听下面一段独白,回答以下小题。【此处可播放相关音频,请去附件查看】18. What is the talk mainly about?A. The history of the school.
21、B. The courses for the term.C. The plan for the day.19. When are the visitors expected to be seated in the school hall?A. At 8:45.B. At 9:00.C. At 9:30.20. What can the visitors learn about the science labs?A. The labs cover technical workshops.B. The labs are on the 2nd floor.C. The labs are well e
22、quipped.【答案】18. C 19. A 20. C【解析】【原文】 Welcome to Montfort School. Thank you for choosing our school and for joining the happy Montfort family, which has been educating boys since 1916. We are so happy that you have taken time off to be with us today. It is with great pleasure that we have prepared s
23、ome events that we hope will please you. At 9:00 a.m. , our headmaster will give a welcome speech; this will be in the school hall. Please be seated by 8:45 a.m. Following the speech, its the guide tour of the exhibition at 9:30. Here you can see the proud history of our school and our achievements
24、in the field of education. The exhibition is laid out in the classrooms on the 2nd floor. Then the guide tour of science labs at 10:20 a. m. Here you can see the subjects that new students will be studying. You will also notice that our labs have excellent equipment. At 11:00 a.m. , you will be guid
25、ed to the tour to practical areas. This covers our technical workshops, music, and other areas of our school life. At Montfort, we believe in all-round development of our students. Lunch will be at 12:00. It has been specially prepared for our guests. All our teachers and student leaders will be pre
26、sent to answer any questions that you have in your minds. We are so happy that you could be with us today.第二部分 阅读理解第一节阅读下列短文, 从每题所给的A、B、C和D四个选项中, 选出最佳选项。AUnique LighthousesAugust 7 is National Lighthouse Day. Its a day to celebrate the lights that guide us home and the historic importance of lightho
27、uses and their keepers, who not only guided ships into harbor but also played key roles in naval battles across the globe. Check out these fantastic lighthouses across the globe as well as recommendations on the best places to stay near them. Cape Byron Lighthouse, Byron Bay, AustraliaThe Cape Byron
28、 Lighthouse in Byron Bay, Australia was built in the early 20th century to help protect the Australian coastline. Today, its a beautiful location to watch the sunrise. Within walking distance is the Watermark, a perfect place to stay and get some much-needed rest and relaxation from daily life. Ligh
29、thouse of Chania, Crete, GreeceThe Lighthouse of Chania, Crete is one of the oldest surviving lighthouses in the world, dating back to the sixteenth century. Travelers can take a walk along its long pier (码头) during the sunset. Located near the pier to the lighthouse is a hotel from 1890, which offe
30、rs beautiful views of the bay. Key West Lighthouse, Key West, Florida, USAThe Key West Lighthouse was built in 1825 to help guide ships entering the port. Travelers can enjoy climbing up the lighthouse to reach the wonderful sea views and can stay at the KimptonLighthouse Hotel, with easy access to
31、the lighthouse and the Ernest Hemingway Home and Museum. Pigeon Point Lighthouse, Pescadero, California, USAThe Pigeon Point Lighthouse in Pescadero, California was built in 1871 to help ships navigate (导航) the regions dangerous coastline. Today, the lighthouse is a state landmark, and the quarters
32、where the lighthouse keepers lived have been turned into a hostel, making it a great home base to explore the outdoors, spot whales and watch the stars.21. Why is National Lighthouse Day celebrated?A. To show the hard life of lighthouse keepers.B. To instruct how to guide ships into harbor.C. To hon
33、or lighthouses and their keepers.D. To stress the importance of light.22. Of the following lighthouses, which is the oldest?A. Cape Byron Lighthouse.B. Lighthouse of Chania.C. Key West Lighthouse.D. Pigeon Point Lighthouse.23. What do the listed lighthouses have in common?A. They are all located in
34、the USA.B. They have become tourist attractions.C. They offer accommodation to visitors.D. They are good spots to watch the sunrise.【答案】21. C 22. B 23. B【解析】【分析】这是一篇应用文,主要向读者推荐了全球几座值得参观的灯塔及周边。【21题详解】细节理解题。根据第一段第二句“Its a day to celebrate the lights that guide us home and the historic importance of li
35、ghthouses and their keepers, who not only guided ships into harbor but also played key roles in naval battles across the globe.(在这一天,我们要庆祝指引我们回家的灯塔和灯塔守护人的历史重要性,他们不仅引导船只进入港口,还在全球海战中发挥了关键作用。)”可知,灯塔节是为了庆祝灯塔在导航和历史上发挥的作用和灯塔看守人在引导船只归港和在全球海战中发挥的重要作用。故选C。【22题详解】细节理解题。从四座灯塔的修建时间对比可知,希腊的哈尼亚灯塔 (Lighthouse of C
36、hania) 的历史可以追溯到公元16世纪,其它三座灯塔的修建时间均晚于此。故选B。【23题详解】推理判断题。根据文章第一段“Checkout these fantastic lighthouses across the globe as well as recommendations on the best places to stay near them.(看看世界各地的这些神奇的灯塔,以及它们附近最好的住宿地点的建议。)”及第三、四部分出现的“travelers”可知,这些灯塔都已经成为旅游景点。故选B。BThe Great Barrier Reefs outlook remains “
37、very poor” despite coral (珊瑚) recovery over the past year, Australian government scientists said Monday, just days before a UNESCO ruling on the sites world heritage (遗产) status. The United Nations cultural agency recommended last month that the worlds largest reef (珊瑚礁) system be placed on its enda
38、ngered list because of damage to the corals largely caused by climate change. The Australian Institute of Marine Science (AIMS) said the corals were now in a “recovery window” after a decade of harmful heat stress and cyclones (旋风). But such opportunities were becoming rarer due to the influence of
39、climate change, the government agency, which has monitored the reef for 35 years, said in its annual report released today. “The increasing emergence of climate-related extreme weather events and starfish outbreaks is causing more severe and frequent pressures, giving the reef fewer opportunities li
40、ke this to recover,”CEO Paul Hardisty said. The scientists surveyed 127 reef sites in 2021 and found hard coral cover had increased at 69 of the 81 locations surveyed in the past two years. Separate scientific research released last October found the 2, 300-kilometre (1, 400 miles) system had lost h
41、alf its corals since 1995, with a series of ocean heatwaves causing mass coral death. Britta Schaffelke, research program director at AIMS, said the latest findings provided a slight hope that the reef still has the power of recovering. But she added that its future is still very poor because of the
42、 dangers of climate change and other factors that are affecting the reef. UNESCO has urged Australia to take urgent climate action but the government has long resisted calls to commit to net zero emissions (排放) by 2050. The government has said it hopes to meet the target “as soon as possible” withou
43、t harming its economy, insisting dealing with climate change requires a global effort. The reef was worth about US $4. 8 billion a year in tourism for the Australian economy and there are fears that an “in danger” listing could weaken its tourist appeal.24. What is the major cause of the damage to t
44、he corals?A. The climate change.B. Lack of money.C. Over development.D. Too many tourists.25. What is mainly talked about in Paragraph 3?A. The result of the survey.B. The efforts AIMS has made.C. The slight chance of the recovery.D. The terrible situation of the climate.26. What is Britta Schaffelk
45、es attitude towards the future of the reef?A. Unclear.B. Positive.C Intolerant.D. Anxious.27. What can we infer from the last paragraph?A. Australia wants to put the reef on the endangered list.B. The Australian government has ignored UNESCOs demand.C. Australia hopes to keep a balance between emiss
46、ion target and its economy.D. The Australian government refuses to take its share of responsibility of climate change.【答案】24. A 25. C 26. D 27. C【解析】【分析】本文是一篇说明文。主要内容为:澳大利亚的大堡礁因为受到气候变化等因素的影响整体情况变得很糟糕,联合国教科文组织拟将其列入“濒危名单”。【24题详解】细节理解题。根据文章第二段中“because of damage to the corals largely caused by climate
47、change(因为气候变化对珊瑚造成了很大的破坏)”可知,珊瑚遭到破坏的主要原因是气候变化。故选A。【25题详解】主旨大意题。根据文章第三段中“But such opportunities were becoming rarer.(但这样的机会越来越少了”及“giving the reef fewer opportunities like this to recover(这样珊瑚礁就很少有机会恢复了)”可知,第三段主要讲的是珊瑚礁恢复的可能性很小。故选C。【26题详解】推理判断题。根据第五段中“But she added that its future is still very poor b
48、ecause of the dangers of climate change and other factors that are affecting the reef.(但她补充说,由于气候变化和其他影响珊瑚礁的因素的危险,大堡礁的未来仍然非常糟糕。)”可知,因为受到气候变化和其它因素的影响,Britta Schaffelk对珊瑚礁的未来表示担忧。故选D。【27题详解】推理判断题。根据文章最后一段中“The government has said it hopes to meet the target as soon as possible without harming its econ
49、omy(澳大利亚政府曾表示,希望在不损害本国经济的情况下“尽快”实现这一目标)”可知,澳大利亚希望在排放目标和经济之间寻求平衡。故选C。CBeing an Olympian (奥运会选手) demands focus, determination, and a competitive spirit. Plus, representing your country is a lot of pressure. However, two athletes recently showed the world another quality that is definitely worth champi
50、oning. Qatars Mutaz Essa Barshim and Italys Gianmarco Tamberi were competing in the high jump on Sunday when they reached a stalemate (僵局). Both men had managed to jump over a surprising 2.37 meters with no faults along the way. However, after three attempts neither managed the next level of 2.39 me
51、ters. An Olympic official suggested a jump-off between the two friends and rivals (竞争对手) to determine who would get the gold medal. But Barshim had another plan to reward their efforts. “Can we have two golds?” he asked the official. The official agreed and the two men jumped for joy. This was the f
52、irst time a gold medal had been shared since 1912. “He is one of my best friends, not only on the track, but outside the track. We work together. This is a dream come true.” shared Barshim. The decision to share the medal was particularly meaningful to Tamberi. The Italian had suffered an ankle inju
53、ry that prevented him from competing in the Rio Olympics in 2016, and it nearly put an end to his career altogether. So this year he brought along his cast to this years Olympics with “Road to Tokyo 2021” to inspire him along the way. For Barshim, the gold has topped off his already impressive medal
54、 collection, having received a bronze and a silver medal in 2012 and 2016 respectively. Despite all the glory of receiving a gold medal for their countries, their achievement means so much more. These two individuals, trying to do their very best for their countries, have provided a wonderful exampl
55、e to all those competing in sports. Theyve summed up exactly what it means to take part in a global event with a generous and compassionate (有同情心的) spirit.28. What happened to Barshim and Tamberi in the competition?A. They ended in a tie.B. They quit the competition.C. They set a new record.D. They
56、ran out of strength.29. What does the underlined word “jump-off” in Paragraph 3 refer to?A. Debate.B. Vote.C. Celebration.D. Extra round.30. Why was the gold medal particularly meaningful to Tamberi?A. It could bring him a lot of money.B. It may make up for his regret in 2016.C. It was a glory for h
57、is country.D. It could complete his medal collection.31. What does the author mainly want to convey in the text?A. The importance of sharing.B. The glory of winning gold medals.C. The valuable and special team spirit.D. The considerate and sharing Olympic spirit.【答案】28. A 29. D 30. B 31. D【解析】【分析】这是
58、一篇记叙文。主要讲述了在东京奥运会的跳高比赛中,两位选手在取得相同分数,陷入僵局的情况下,没有再继续加赛,而是向官方提议共享金牌,体现了慷慨、富有同情心、乐于分享的奥运精神。【28题详解】细节理解题。根据文章第二段中“Both men had managed to jump over a surprising 2.37 meters with no faults along the way.(两人都成功跳过了令人惊讶的2.37米,全程没有失误。)”可知两名选手都跳过了2.37米的成绩,打成平局。“tie”的意思是“平局”。故选A。【29题详解】词义猜测题。根据第二段中提到两人打成平局和第三段中
59、“to determine who would get the gold medal(来决定谁能获得金牌)”可知,奥运会官员建议他们“ump-off”,即加赛决胜负。故选D。【30题详解】推理判断题。根据文章第六段中“The Italian had suffered an ankle injury that prevented him from competing in the Rio Olympics in 2016(这位意大利人脚踝受伤,导致他无法参加2016年里约热内卢奥运会)”可知,Tamberi因脚踝受伤而未能参加2016年的里约奥运会,因此此次东京奥运会获奖可算是对上次错失的弥补。
60、故选B。【31题详解】推理判断题。根据文章第一段中“However, two athletes recently showed the world another quality that is definitely worth championing.(然而,两位运动员最近向世界展示了另一种绝对值得捍卫的品质。)”和最后一段中“Theyve summed up exactly what it means to take part in a global event with a generous and compassionate (有同情心的) spirit.(他们准确地总结了以慷慨和富有
61、同情心的精神参加全球活动的意义。)”可知,作者的写作目的主要是想向人们传递这种慷慨、富有同情心、乐于分享的奥运精神。故选D。DUnlike children and apes (猿), dogs generally know when people are being deceitful (骗人的), a new study suggests. According to the researchers at the University of Vienna, the dogs could follow their own intuition (直觉) when given misleading
62、 instructions by humans about where the food was. The 260 dogs for the study were presented with two buckets (桶), one of which contained dog food that the dogs could access by knocking off a paper lid with their nose or paw. The dogs were at first trained to trust a person they had never met, called
63、 the “communicator”, to help them find the food from the correct bucket. The communicator would point to the food-filled bucket, look at the dog and then say “Look, this is good, this is very good!” to encourage the dog towards the food. After establishing this trust between the communicator and the
64、 dogs, the researchers added the all-important part of deception into the mix. The dogs watched another stranger, known as “the hider”, move the dog food from one bucket (bucket A) to another (bucket B). This was done both with and without the communicator in the roomso the communicator was either w
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。


鄂教版七年级语文下册第8课《诗两首》精题精练.doc
