山东省济南市章丘区2021届高三下学期4月模拟考试英语试题 WORD版含解析.doc
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
1 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 山东省济南市章丘区2021届高三下学期4月模拟考试英语试题 WORD版含解析 山东省 济南市 章丘 2021 届高三 下学 模拟考试 英语试题 WORD 解析
- 资源描述:
-
1、2021届章丘区高三年级模拟考试英语试题注意事项:1.答卷前,考生务必将自己的姓名、准考证号填写在答题卡上。2.回答选择题时,选出每小题答案后,用铅笔把答题卡上对应题目的答案标号涂黑。如需改动,用橡皮擦干净后,再选涂其他答案标号。回答非选择题时,将答案写在答题卡上,写在本试卷上无效。3.考试结束后,将本试卷和答题卡一并交回。第一部分 阅读(共两节,满分50分)第一节(共15小题;每小题2.5分,满分37.5分)阅读下列短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出最佳选项。AAN INTRODUCTION OF SEVERAL HIGHLY-RATED TV SERIESChernobylIn
2、 April 1986, a huge explosion erupted (爆发) at the Chemobyl nuclear power station in northern Ukraine. This series follows the stories of the men and women, who tried to relieve the disaster, as well as those who gave their lives preventing a worse one.Plot Keywords: nuclear accident | Soviet UnionGe
3、nres (类型): Drama | History | ThrillerOur PlanetDocumentary series focusing on the breadth of the diversity of habitats around the world, from the remote Arctic wilderness and mysterious deep oceans to the vast landscapes of Africa and diverse jungles of South America.Plot Keywords: nature | biology
4、| ecologyGenres: DocumentaryLove, Death & RobotsA collction of animated short stories that span various genres including science fiction, fantasy, horror and comedy.Plot Keywords: anthology series | love | death | robotGenres: Animation | Short | Comedy | Fantasy | Horror | Sci-FiYakusoku no Neverla
5、ndA group of the smartest kids at a seemingly perfect orphanage uncover its dark truth when they break a nule to never leave the orphanage grounds. Once the truth is discovered, they begin to plan an escape to save all of the children.Plot Keywords: animeGenres: Animation | Fantasy | Horror | Myster
6、y | Sci-Fi | Thriller1. What does the series Chernobyl focus on?A. Why did the explosion occur?B. Where is Chernobyl located?C. What did the people do after the disaster?D. What serious damages the explosion caused?2. Which one will you recommend to those who want to appreciate the beauty of nature?
7、A. ChernobylB. Our PlanetC. Love, Death & RobotsD. Yakusoku no Neverland3. What similarity do Chernobyl and Yakusoku no Neverland share?A. They are both about historical events.B. They both have thilling plots.C. They both have kids as leading characters.D. They both involve humorous elements.【答案】1.
8、 C 2. B 3. B【解析】【分析】本文是一篇应用文,介绍了四部电视剧的概要、类型和特点等。【1题详解】细节理解题。根据Chernobyl部分中“This series follows the stories of the men and women, who tried to relieve the disaster, as well as those who gave their lives preventing a worse one. (这部电视剧的讲述了那些试图缓解灾难和那些为了防止更可怕的灾难发生而牺牲生命的人的故事)”可知,这部电视剧主要介绍在了人们在灾难发生后的行为。故选C
9、项。【2题详解】细节理解题。根据Our Planet部分中“from the remote Arctic wilderness and mysterious deep oceans to the vast landscapes of Africa and diverse jungles of South America(从遥远的北极荒野和神秘的深海到广袤的非洲地貌和南美洲多样的丛林)”可知,纪录片Our Planet中可以欣赏到自然之美。故选B项。【3题详解】细节理解题。根据Chernobyl部分中“Genres (类型): Drama | History | Thriller”和Yakuso
10、ku no Neverland部分中“Genres: Animation | Fantasy | Horror | Mystery | Sci-Fi | Thriller”可知,两部电视剧都包含惊悚(Thriller)元素。故选B项。BAs a child, Rob Stewart loved the natural world. “He loved everything in the sea, but sharks the most,” said his mother, Sandy Stewart.Stewart spent his life studying and photographi
11、ng sharks and other sea creatures, and creating films. Sadly, he died in 2017 at the age of 37 in a diving accident. The accident happened while Stewart was filming Sharkwater Extinction, which members of his crew completed after his death.Knowing that about 25% of shark species were endangered and
12、sharks might soon be extinct, Stewart worked hard to raise awareness of sharks and their key role in nature. Stewart believed that they should be protected against humans and other enemies. He studied how illegally shark finning has led to a great fall in the shark population.When Stewart found out
13、about the finning, he tried to end it. As an experienced diver and skilled cinematographer, he was able to raise awareness of the problem by filming sharks in their natural environment. His films, said Sandy Stewart, showed people “how beautiful the underwater creatures are. People would fall in lov
14、e with them and work to protect them.”As of 2013, 55 countries had banned shark finning. Stewart lived and died a hero in the pursuit of saving sharks and the sea. He is believed to have saved one-third of the worlds sharks.Stewarts parents hope kids will continue his story by supporting shark-frien
15、dly actions. They encourage kids to buy or ask their parents to buy shark-free products.Another thing that young people can do is learn more about sharks. A good place to start is 2 “Shark Database,” an online resource that was created by Rob Stewarts friends.“Its your generation that we want to mak
16、e sure sees the world that Rob saw and does whatever you can to protect the big fish,” said Stewarts father. “One person can make a big difference.”4. What do we know about Rob Stewart?A. He died because of a shark attack.B. He was interested in sea animals.C. He led a research team studying the sea
17、.D. He made Sharkwater Extinction in 2017.5. What did Rob Stewart do to end illegal shark finning?A. He made films showing sharks living naturally.B. He encouraged people to buy shark-free products.C. He wrote to the government asking for a ban on shark finning.D. He collected information to show th
18、e influence of ilegal shark finning.6. How may Rob Stewarts action to save sharks be described?A. Creative.B. Successful.C. Fruitless.D. Unwelcome.7. In “the world that Rob saw”, .A. little action was taken to protect sharksB. less than 50 countries banned shark finningC. about a quarter of shark sp
19、ecies were in dangerD. human behavior was the main cause of shark extinction【答案】4. B 5. A 6. B 7. C【解析】【分析】本文是记叙文。讲述了Rob Stewart喜欢海洋动物,尤其是鲨鱼,他通过拍摄相关影片来呼吁人们保护鲨鱼和维护海洋生态平衡,他一生都在拯救鲨鱼,他是海洋的英雄,被认为拯救了世界上三分之一的鲨鱼。【4题详解】细节理解题。根据第一段中“He loved everything in the sea, but sharks the most(他喜欢海里的一切,但最喜欢的是鲨鱼)”和第二段中“
20、Stewart spent his life studying and photographing sharks and other sea creatures, and creating films.(Stewart一生都在研究和拍摄鲨鱼和其他海洋生物,并创作电影)”可知,Rob Stewart对海洋里的一切感兴趣,尤其是鲨鱼。故选B。【5题详解】细节理解题。根据第四段中“When Stewart found out about the finning, he tried to end it. As an experienced diver and skilled cinematograph
21、er, he was able to raise awareness of the problem by filming sharks in their natural environment.(当Stewart发现了鱼翅的事,他想结束这一切。作为一名经验丰富的潜水员和技术娴熟的摄影师,他能够通过拍摄自然环境中的鲨鱼来提高人们对这个问题的认识)”可知,Rob Stewart通过拍摄在自然环境下生存的鲨鱼使人们了解鲨鱼的窘境。故选A。【6题详解】推理判断题。根据第五段“As of 2013, 55 countries had banned shark finning. Stewart lived
22、 and died a hero in the pursuit of saving sharks and the sea. He is believed to have saved one-third of the worlds sharks.(截至2013年,已有55个国家禁止捕捞鱼翅。Stewart一生都在拯救鲨鱼,他是海洋的英雄。他被认为拯救了世界上三分之一的鲨鱼)”可推知,Rob Stewart为保护鲨鱼所做的努力颇有成效。故选B。【7题详解】句意猜测题。根据最后一段“Its your generation that we want to make sure sees the worl
23、d that Rob saw and does whatever you can to protect the big fish,” said Stewarts father. “One person can make a big difference.”(Stewart的父亲说:“我们想让你们这一代人看到Rob看到的世界,并尽一切努力保护大鱼。一个人可以产生很大的影响。”)”以及第三段中“Knowing that about 25% of shark species were endangered and sharks might soon be extinct, Stewart worke
24、d hard to raise awareness of sharks and their key role in nature.(Stewart知道大约25%的鲨鱼物种濒临灭绝,而且鲨鱼可能很快就要灭绝,他努力提高人们对鲨鱼及其在自然界中重要角色的认识)”可知,在Stewart看到的世界中,有四分之一的鲨鱼种类濒临灭绝。故选C。CWhen Harrison School District 2 turned to e-learning last spring, they made sure to provide each student with a laptop and the tools
25、needed to succeed at home. But one remaining need in many families was Internet access.Christine OBrien, spokesperson for District 2 said, When you had many people learning and working from home, sometimes there were Internet glitches. We wanted to avoid that and make sure students in our district c
26、ould have equal chances to learn and that our families could learn from home as well.OBrien said that this year they made sure to survey each of their students to see who exactly needed the Internet.“This year we were really specific about asking whether families had Internet service at home without
27、 a phone, she said. They discovered that about a thousand families needed some sort of Internet connection.And thats where Altia came into play. A local software company heard there was an Internet shortage for students and it stepped in to see how they could help. Teaming up with local foundations
28、(基金会), they were able to provide a monthly Internet service that allows many people to have Internet access at the same time. Mike Juran, CEO of Altia said; “At Altia we talked to Randy Rocha at District 2 and I just put out an email to friends and people that I knew and that made its way back to Pi
29、kes Peak Community Foundation and Norwood Foundation and people spread that around. Within weeks we were able to get something done.The community came together and helped us piece this part. We worked so hard as a school district to get those devices into the hands of students but this was a piece t
30、hat we werent ready to do. We hadnt budgeted (预算) for it, so the communitys coming together to help our families in this way was really truly amazing, said OBrien.8. What does the underlined word “glitches” in Paragraph 2 mean?A. Users.B. Services.C. Problems.D. Repairmen.9. What did Harrison School
31、 District 2 do according to OBrien?A. They kept track of students situations.B. They sold laptops to students cheaply.C. They kept holding new learning programs.D. They encouraged students to treat each other equally.10. How did Altia help to make e-learning easier?A. By visiting the families every
32、month.B. By sending emails to students every week.C. By setting up a local foundation to raise money.D. By offering Internet service to students in need.11. Why was OBrien so thankful for the community?A. It inspired students to be helpful and active.B. It helped deliver devices to the hands of stud
33、ents.C. It added a big part to the schools planned budget.D. It solved things the school district was unprepared for.【答案】8. C 9. A 10. D 11. D【解析】【分析】本文是新闻报道。短文介绍了社区齐心协力帮助学生解决在线学习时遇到的网络问题。【8题详解】词义猜测题。由第一段中的“But one remaining need in many families was Internet access.”但许多家庭仍然需要互联网。和第二段中的“We wanted to
34、 avoid that and make .sure students in our district could have equal chances to learn and that our”可知,我们想避免这种情况,并确保我们地区的学生有平等的学习机会。由此可知,很多人在家学习和工作时,有时会出现网络问题。故划线词所在部分应该是说网络有问题,由此可知划线词意为“问题”,与problems同义。故选C项。【9题详解】细节理解题。由第三段的“OBrien said that this year they made sure to survey each of their students
35、to see who exactly needed the Internet.” (奥布莱恩说,今年他们一定要调查每一个学生,看看到底谁需要互联网。)以及第四段“This year we were really specific about asking whether, families had Internet service at home without a phone,” she said. They discovered that about a thousand families needed some sort of Internet connection.” (今年我们特别询
36、问了没有电话的家庭是否可以上网。”他们发现大约有1000个家庭需要某种形式的互联网连接。)可知,哈里森第二校区调查了解了学生的具体情况。故选A项。【10题详解】细节理解题。由第五段中的 “Teaming up with local foundations, they were able to provide a monthly Internet service that allows many people to have Internet access at the same time”可知,与当地基金会合作,他们能够提供每月一次的互联网服务,让许多人同时接入互联网。所以Altia公司通过与
37、当地的基金会合作,为有需求的学生提供必要的网络服务。故选D项。【11题详解】推理判断题。由最后一段中的“We worked so hard as a school district to get those devices into the hands of students but this was a piece that we were not ready to do. We hadnt budgeted (预算) for it, so the communitys coming together to help our families in this way was really t
38、ruly amazing,”可知,作为一个学区,我们非常努力地把这些设备交到学生手中,但这是我们还没有准备好做的一件事。我们还没有为此做预算,所以社区团结起来以这种方式帮助我们学生的家庭真是太棒了。由此判断出社区帮助哈里森第二校区解决了他们未做准备的事情。故选D项。DThe need to feed a growing population is putting much pressure on the worlds supply of water. With 97% of the worlds water too salty to be drunk or used in agricultur
39、e, the worldwide supply of water needs careful management, especially in agriculture. Although the idea of a water shortage (短缺) seems strange to someone fortunate enough to live in a high rainfull country, many of the worlds agricultural industries experience constant water shortages. Although dams
40、 can be built to store water for agricultural use in dry areas and dry seasons, the costs of water redistribution (重新分配) are very high. Notonly is there the cost of the engineering itself, but there is also an environmental cost to be considered. Where valleys (山谷) are flooded to create dams, houses
41、 are lost and wildlife homes destroyed. Besides, water many flow easily through pipes to fields, but it cannot be transported from one side of the world to the other. Each country must therefore rely on the management of its own water to supply its farming requirements. This is particularly troublin
42、g to countries with agricultural industries in areas dependent on irrigation (灌溉). In Texas, farmers overuse of irrigation water be resulted in a 25% redcution of the water stores. In the Central Valley area of south eastern USA, a huge water engineering project provided water for farming in dry val
43、lege, but much of the water use has been poorly managed. Saudi Arabias attempts to grow wheat in desert areas have been the pumping of huge quantities of irrigation water from underground reserves. Because there is no rainfall in these areas, such reserves can only decrease, and it is believed that
44、fifty years of pumping will see them run dry.12. From the first two paragraphs we learn that _.A. much of the worlds water is available for useB. people in high rainfll countries feel luckyC. the costs of water redistribution should be consideredD. water can be easily carried through pipes across th
45、e world13. Which of the following is true?A. The water in Texas have been reduced by 75%.B. Most industries in the world suffer from water shortagers.C. The underground water in Saudi Arabia might run out in 50 years.D. Good management of water use resulted from the project in the Central Valley.14.
46、 What is most likely to be discussed in the paragraph that follows?A. Steps to improve water use management.B. Ways tor redjuce the costs of builing dams.C. Measures to deal with worldwide water shortages.D. Applies to handle the pressure on water supply.15. The text is mainly about_.A water supply
47、and increasing populationB. water use management and agricultureC. water redistribution and wildlife protectionD. water shortages and environmental protection.【答案】12. C 13. C 14. A 15. B【解析】【分析】本文是一篇说明文。文章介绍了日益增长的人口给世界的水资源带来了压力,但是农业在利用水资源过程中存在一些问题,因此我们需要加强水资源的管理。【12题详解】细节理解题。根据第二段中的“Although dams ca
48、n be built to store water for agricultural use in dry areas and dry seasons, the costs of water redistribution (重新分配) are very high.”可知,虽然可以建造水坝来储存干旱地区和旱季的农业用水,但重新分配水资源的成本非常高。由此可知,应考虑重新分配水资源的成本。故选C。【13题详解】细节理解题。根据最后一段中的“Because there is no rainfall in these areas, such reserves can only decrease, an
49、d it is believed that fifty years of pumping will see them run dry.”可知,因为这些地区没有降雨,这样的储量只会减少,而且据信50年的抽水将会看到它们干涸。由此可知,沙特阿拉伯的地下水可能在50年内耗尽。故选C。【14题详解】推理判断题。根据第一段中的“With 97% of the worlds water too salty to be drunk or used in agriculture, the worldwide supply of water needs careful management, especiall
50、y in agriculture.(由于世界上97%的水太咸,不能饮用或用于农业,全世界的水供应需要谨慎管理,特别是在农业领域)”及下文列举的农业用水方面存在的问题可知,接下来最有可能讨论改善用水管理的步骤。故选A。【15题详解】主旨大意题。根据第一段中的“With 97% of the worlds water too salty to be drunk or used in agriculture, the worldwide supply of water needs careful management, especially in agriculture.(由于世界上97%的水太咸,
51、不能饮用或用于农业,全世界的水供应需要谨慎管理,特别是在农业领域)”及下文列举的农业用水方面存在的问题可知,本文主要是关于水资源利用管理和农业的。故选B。第二节(共5小题;每小题2.5分,满分12.5分)阅读下面短文,从短文后的选项中选出可以填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。HomeworkDo maths problems 15 through 25. State the different forms of the verbs on page 50 of your French workbook. Read pages 12 through 20 of the Shakespe
52、are play, and dont forget to fill in the missing chemical symbols on the worksheet.Sound like a list of your homework for the next few nights or maybe even just for tonight? _16_Its your teachers way of evaluating how much you understand whats going on in class. And it helps strengthen important con
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。
链接地址:https://www.ketangku.com/wenku/file-373756.html


鄂教版七年级语文下册第8课《诗两首》精题精练.doc
