山东省济宁市兖州区2020-2021学年高二下学期期中考试英语试题 WORD版含解析.doc
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
3 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 山东省济宁市兖州区2020-2021学年高二下学期期中考试英语试题 WORD版含解析 山东省 济宁市 兖州 2020 2021 学年 下学 期中考试 英语试题 WORD 解析
- 资源描述:
-
1、20202021学年第二学期期中检测高二英语试题本试卷分第卷和第卷两部分,共12页。满分150分。考试用时120分钟。考试结束后,将第卷答题卷和答题卡一并交回。注意事项:1.答题前,考生务必用0.5毫米黑色签字笔将自己的姓名、座号和准考证号填写在答题卡和第卷答题卷规定的位置上。2.第卷每小题选出答案后,用2B铅笔把答题卡上对应题目的答案标号涂黑;如需改动,用橡皮擦干净后,再选涂其他答案标号。3.第卷答题卷必须用0.5毫米黑色签字笔作答,答案必须写在答题卷各题目指定区域内相应的位置,不能写在试卷上;如需改动,先划掉原来的答案,然后再写上新的答案;不能使用涂改液、胶带纸、修正带。不按以上要求作答的
2、答案无效。第卷(共100分)第一部分 听力(共两节,满分30分)第一节(共5个小题;每小题1.5分,满分7.5分)听下面5段对话。每段对话后有一道小题,从每题所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来 回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。第一节(共5小题;每小题1.5分,满分7.5分)1. 【此处可播放相关音频,请去附件查看】What does the man offer to do?A. Paint the doors.B. Paint the ceiling.C. Look for a job.【答案】B【解析】【原文】W
3、: I have painted the doors, but I dont think I can finish painting the ceiling.M: Come on, its mans job. Leave it to me.2. 【此处可播放相关音频,请去附件查看】Where are the speakers?A. At home.B. In a shop.C. In a restaurant.【答案】C【解析】【原文】W: My husband and I have been kept here waiting nearly an hour for our meal!M: I
4、 am sorry. Our staff have been kept unusually busy now. We have so many guests today. I will see to it personally.3. 【此处可播放相关音频,请去附件查看】What time is the train leaving?A. At 10:55B. At 10:35C. At 10:25【答案】A【解析】【原文】M: When are the other guys going to get here? The train is supposed to leave in fifteen
5、minutes.W: It is 10:40 already. I told them to be here by 10:20.4. 【此处可播放相关音频,请去附件查看】How does the woman feel about the man?A. Sympathetic.B. Indifferent.C. Angry.【答案】A【解析】【原文】M: I have to do the washing-up early in the morning.W: Poor you. While you are doing the washing-up, I will be having breakfa
6、st in bed.5. 【此处可播放相关音频,请去附件查看】What will the man do next?A. Go for a bike ride.B. Play basketball.C. Have a rest.【答案】C【解析】【原文】W: Why dont you go outside? Youre always sitting inside the house, mostly watching TV. Its summertime. Go for a bike ride with your friends or play basketball in the park.M:
7、I dont feel like it. Summer is for being lazy. I work hard all year at school, and all I want to do in the summer is sit around and relax.第二节(共15题;每小题1.5分,满分22.5分)听下面5段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟;听完后,各小题将给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。听下面一段较长对话,回答以下小题。【此
8、处可播放相关音频,请去附件查看】6. What did the man do last Saturday?A. He studied a lot.B. He joined a club.C. He went camping.7. Why do people join “Flash Play”?A. To experience a crisis.B. To make friends.C. To earn money.【答案】6. C 7. B【解析】【原文】W: Hi, Tom. What did you do last Saturday?M: I camped out in the subur
9、bs of Beijing by joining a making-friend group. W: Oh, really? It is so called “Flash Play”?M: Yeah. I had doubt about it before. But now, I think it is a good way to make friends. W: Absolutely. Some of my friends have such experiences. But I prefer to go out by myself. M: Haha, you are out. Now it
10、 is economic crisis. Everyone wants to save money but also wants to go out for fun. “Flash Play” can keep your money in your pocket. If you are upset, maybe they can make you happy.听下面一段较长对话,回答以下小题。【此处可播放相关音频,请去附件查看】8. When did the woman have an interview?A. 2 days ago.B. 5 days ago.C. A week ago.9.
11、 What does the man ask the woman to do?A. Give a call to ask about the result.B. Have some coffee for relaxation.C. Be patient and wait for the result.【答案】8. A 9. C【解析】【原文】M: Oh, the phone is ringing!W: Wait! Let me answer the phone. It must be mine! Hello, this is Betty speaking. Whos calling? What
12、? Happy Coffee Shop? Wrong number!M: Wow. Why did you speak so rudely and loudly? W: I thought it was a call about the result of my interview. M: Darling. Please stop being so anxious. Didnt you say that they would inform you in a week? W: It has been two days M: You need to be patient. They can nev
13、er decide an important thing like this in a great hurry. Try to calm down. W: Perhaps you are right. Ill just try to wait peacefully. M: Good.听下面一段较长对话,回答以下小题。【此处可播放相关音频,请去附件查看】10. How will the woman spend her summer holiday?A. Study at home.B. Work in the shop.C. Travel with her mother.11. With who
14、m does the man plan to go to the seaside?A. His parents.B. His friends.C. His brothers.12. What lessons does the woman want to take?A. Piano.B. Swimming.C. English.【答案】10. B 11. C 12. A【解析】【原文】M: Hi, Jane. Where are you going this summer holiday?W: Nowhere. Im staying at home to help my mother in th
15、e shop. What are you going to do for the holidays, Tom? M: Im not sure yet. But Im thinking of going to the beach with my brothers. W: Thatll be nice. How long are you going to stay there? M: Couple of days, I guess. Say, would you like to come along with us? We can go swimming in the sea. W: Thanks
16、, but maybe next time. My mother really needs some help in the shop. Besides, I dont want to miss my piano lessons. So have fun, and Ill see you in September. M: Well, see you then. Enjoy your holidays.听下面一段较长对话,回答以下小题。【此处可播放相关音频,请去附件查看】13. Where does Sally want to go?A. The zoo.B. The London Eye.C.
17、 The Covent Garden.14. What is Billy interested in?A. Boats.B. Operas.C. Paintings.15. What does the man suggest the woman do in Oxford Street?A. Do some shopping.B. Enjoy an opera.C. Visit her parents.16. What is the woman related to the man?A His mother.B. His wife.C. His guide.【答案】13. B 14. A 15.
18、 A 16. B【解析】【原文】W: Gerry, come and look at the information pack for our trip to London.M: There are so many things to do, Penny. I dont know where to start. W: Well, why dont we start with the kids? I dont think Sally would like the zoo. She always feels sorry for the animals, but shes been asking a
19、bout the London Eye for weeks, so we have to go there. M: Youre right. What about Billy? He loves boats, so its either the Thames or the zoo. W: Definitely the Thames for Billy. What about an opera at Covent Gardens for your parents? M: That would be great. So you dont want to go shopping in Oxford
20、Street then? W: Which page is that on? Wow! This looks fantastic. There are so many great shops in Oxford Street. Will you come with me? M: Ill come if you really want me to, dear.听下面一段独白,回答以下小题。【此处可播放相关音频,请去附件查看】17. Whom is the speaker talking to?A. Students parents.B. Visitors.C. New students.18.
21、How many departments are there in the college?A. 4.B. 5.C. 6.19. Where do the teachers in the English department mainly come from?A. England and America.B. America and Australia.C. America and Canada.20. Which is the largest building in the college?A. The main library.B. The dining hall.C. The Engli
22、sh department building.【答案】17. C 18. B 19. C 20. A【解析】【原文】M: Boys and girls, our school is an international language college. As you see, there are a lot of buildings on campus. The college used to have four departmentsEnglish, French, German and Russian. But there is now also a Chinese department.
23、At the moment were outside your department, the English department, which is the largest department in the college. There are over 750 students in each grade and we have 350 teachers, including 150 professors. These teachers are from different countries, mainly from the USA and Canada, with a few fr
24、om England and Australia. Youll have all your classes here in this building and all the professors from Canada are working here, so you can talk with them in your spare time. Now, lets walk over to the main library, which is the largest building in the college, just next to the English department bu
25、ilding. Ah, this is the main library. OK, lets come to the next buildingthe dining hall, where you will have your meals every day.第二部分 阅读理解(共两节,满分50分)第一节(共15小题;每小题2.5分,满分37.5分)阅读下列材料,从每题所给的四个选项(A、B、C和D)中,选出最佳选项,并在答题卡上将该选项涂黑。ASHARK CONSERVATION IN SOUTH AFRICATake a two-week trip that you will never
26、forget as a volunteer with sharks on a beautiful stretch of South Africas coastline. Head out to sea to witness one of the worlds most powerful (and most misunderstood) creatures on this inspiring project, enjoying watching them from both above and below water.The DAY-BY-DAY scheduleDay 1: Arrive in
27、 Cape Town on a Sunday. You will be collected from the airport and spend your first night in a guest house in the city centre.Day 2: You will be collected bright and early from the guest house and taken down to the project. The drive takes about 90 minutes. You will receive a welcome and head out to
28、 sea to witness your first sharks!Day 3+: Most days you will be out on the boat with the sharks, depending on weather. Help out with the full range of tasks on the boats, and in conservation initiatives on land too.Last day: On the final day of your project you will be taken back to Cape Town for yo
29、ur onward travel.The price is 829,including the voluntary work programme with accommodations, airport transfers, one night in a guest house in Cape Town, breakfasts daily and lunches when on the boats. Your trip can be extended at a cost of 375 per week.It is an amazing experience! Some volunteers p
30、lanned to stay for 4 weeks, extended to 6 weeks and still didnt want to come home. If youd like to chat about this holiday or need help, were very happy to help.Call us at 01273 823 700.Email us at rosy.21. When will you really begin your shark watching trip?A. On a Friday.B. On a Saturday.C On a Su
31、nday.D. On a Monday.22. What will you probably do on the third day if weather permits?A. Sail on the ocean.B. Return to Cape Town.C. Buy some souvenirs.D. Dive with sharks.23. How much will you spend on a three-week shark conservation trip?A. 375.B. 750.C. 829.D. 1,204.【答案】21. D 22. A 23. D【解析】【分析】这
32、是一篇应用文。文章介绍了一个为期二周的鲨鱼保护之旅的具体安排和活动细节。【21题详解】细节理解题。根据The DAY-BY-DAY schedule中“Day 1: Arrive in Cape Town on a Sunday.( 星期天到达开普敦。)”和“Day 2: You will receive a welcome and head out to sea to witness your first sharks!( 您将受到欢迎,并出海见证您的第一条鲨鱼!)”可知,周日到达观测鲨鱼的地方,第二天看到第一条鲨鱼。由此可知,在这次观测鲨鱼之旅的日程安排中,周一可以开始观测鲨鱼之旅。故选D
33、。【22题详解】细节理解题。根据Day 3+: Most days you will be out on the boat with the sharks, depending on weather.( 第三天以后:根据天气情况,大部分时间你会和鲨鱼一起出海。)”可知,如果天气情况许可,第三天你海上航行观测鲨鱼。故选A。【23题详解】细节理解题。根据第一段“Take a two-week trip”和倒数第四段“The price is 829,including the voluntary work programme with accommodations,airport transfer
34、s, one night in a guest house in Cape Town, breakfasts daily and lunches when on the boats. Your trip can be extended at a cost of 375 per week.( 价格为829英镑,包括志愿工作计划,包括住宿、机场接送、在开普敦的宾馆住一晚、每天早餐和船上午餐。您的旅行可以延长,每周费用为375英镑。)可知,因为这是一个两周的旅行项目,所以为期三周的鲨鱼保护之旅,你需要支付:829+375=1204。故选D。BA clever technologist took st
35、eamboat inventions and turned them into the first commercial steamboat service.Although Robert Fulton did not invent the steamboat, as is commonly believed, he played an important role in making steamboat travel a reality. He was born in Pennsylvania in 1765. As a young man, he set out to make his n
36、ame as a portrait painter. His career took him to Europe and into the orbit of people with the power to support him politically and financially.Fulton entered London society after he painted Benjamin Franklin, s portrait. While abroad, Fulton left the arts for a career in shipbuilding. He was intere
37、sted in the recentlyinvented steam engine, and thought it could be used to power ships. Fultons vision was not original; many others had entered the field, and the unfortunate inventor John Fitch had built a working steamship already. But like Henry Ford, Fultons talent lay not in the invention but
38、in the products application in the marketplace.Fulton didnt focus entirely on the steamboat. In 1804, he tested the first submarine successfully, which he had built for the British Royal Navy. His invention would make him a celebrity upon his return to the United States two years later. Fultons part
39、ner Robert Livingston obtained an exclusive license for steamboat services on New Yorks Hudson River. It was time for Fulton to deliver.To build an efficient, reliable steamboat, Fulton used a special English steam engine. The ships bottom was flat and its stern was square. The steamboat Clermont ma
40、de its debut (首次亮相) on August 17, 1807, steaming up the river from New York to Albany, and it soon entered commercial services. The hilly terrain of New York made water transport faster than land transport, and Fultons boatformerly known as the “North River Steamboat”was a hit. Within five years, Fu
41、lton would be running services on six major rivers plus the Chesapeake Bay, and bring in great profits.24. What can be inferred from Paragraph 3?A. Henry Ford was as unfortunate as John Fitch.B. Fulton left the arts as he couldnt support himself.C. Henry Ford was talented in product application.D. F
42、ulton was the first to create a working steamship.25. When did Fulton become a celebrity in the United States?A. In 1804.B. In 1806.C. In 1807.D. In 1812.26. What is mentioned about Clermont?A. It earned Fault much money.B. It operated for five years.C. It had an American steam engine.D. It was not
43、accepted by people at first.27. Whats the best title of the text?A. Robert Fulton: A Great InventorB. Robert Fulton and his SteamboatC. Steamboats Changing Water TransportD. The History of Commercial Steamboats【答案】24. C 25. B 26. A 27. B【解析】【分析】本文是一篇记叙文,主要讲述了Robert Fulton的人生经历,他最初是一位画家,后来致力于研究蒸汽船的应用
44、。【24题详解】推理判断题。根据第三段中的“But like Henry Ford, Fultons talent lay not in the invention but in the products application in the marketplace”(Fulton和Henry Ford一样,他的天赋不在于发明而在于产品的市场应用),可推知,Henry Ford的天赋是产品的市场应用,选项C与文意相符,故选C。【25题详解】细节理解题。根据第四段中的“In 1804, he tested the first submarine successfully, which he ha
45、d built for the British Royal Navy. His invention would make him a celebrity upon his return to the United States two years later”(1804年,Robert Fulton成功测试了第一艘潜水艇,这使得他在两年后一回到美国就成了名人),可知他是在1806年成名。选项B与文意相符,故选B。【26题详解】细节理解题。根据最后一段中的“Fultons boat - formerly known as the North River Steamboat-was a hit.
46、Within five years, Fulton would be running services on six major rivers plus the Chesapeake Bay, and bring in great profits ”(Fulton的船受到了人们的欢迎,带来了很大的利润),可知,Clermont船让Fulton赚了很大一笔钱。选项A与文意相符,故选A。【27题详解】主旨大意题。根据第一段“A clever technologist took steamboat inventions and turned them into the first commercia
47、l steamboat service.”(一位聪明的技术专家将蒸汽船的发明变成了第一个商业蒸汽船服务。)第二段第一句“Although Robert Fulton did not invent the steamboat, as is commonly believed, he played an important role in making steamboat travel a reality.”(虽然Robert Fulton没有发明汽船,但是人们普遍认为,他在使汽船旅行成为现实方面,起了重要作用。)最后一段中的“Fultons boat - formerly known as th
48、e North River Steamboat-was a hit. Within five years, Fulton would be running services on six major rivers plus the Chesapeake Bay, and bring in great profits”(Fulton的船受到了人们的欢迎,带来了很大的利润)可知,本文主要讲述了Robert Fulton的人生经历,他将蒸汽船的发明变成了第一个商业蒸汽船服务。所以文章的标题可以是Robert Fulton和他的蒸汽船。选项B与文意相符,故选B。CJournalists are the
49、 major group of people who make their living from writing. Many young people who see themselves as future novelists choose journalism as a way of earning a living while developing their writing skills. Although writing for newspapers and writing for books require different qualities, the aspiration
50、(志向) to be a great writer is not one to be discouraged in a wouldbe journalist.Most people want their work to be recognized by others. This helps to give it value. Some people also want themselves to be recognized, so that they have status (地位) in the eyes of society. It is not a bad motive to wish
51、to be famous, but this must never become your main reason for being a journalist. You will not be a good journalist if you care more for impressing your audience than for serving their needs.Knowing the power of the printed or spoken word or image, some people enter journalism for the power it will
52、give them to influence people. There is a strong belief that journalists control the mass media but the best journalists recognize their role as servants of the people. There is a difference between the desire to influence events for your own sake, and the desire to do it for other people. You shoul
53、d never use journalism for selfish ends, but you can use it to improve the life of other people.Curiosity is a natural part of most people s characters and an important ingredient for any journalist. Lots of young men and women enter the profession with the desire to know more about the world withou
54、t needing to specialize in limited fields of study. Most journalists tend to know a little bit about a lot of things, rather than a lot about one subject. Knowledge has many uses. It can simply help to make you a fuller and more interesting person. It can also give you power over people, especially
55、people who do not have that particular knowledge. Always bear in mind that power can be used in a positive way to improve peoples lives.28. What can we know from the first paragraph?A. Journalists are most likely to become great writers.B. Writing for newspapers is similar to writing for novels.C. J
56、ournalism can be used as a means to improve writing.D. Most of the journalists make a living by writing books.29. Why do some people want themselves to be recognized?A. To earn much wealth.B. To get great power.C. To gain high position.D. To learn rich knowledge.30. What is most necessary for journa
57、lists according to Paragraph 4?A. Having a wide range of knowledge.B. Being specialized in a certain field.C. Being good at making friends with others.D. Being able to speak a foreign language well.31. What does the text mainly talk about?A. The development of journalism.B. The challenges journalist
58、s face now.C. Why people choose a career in journalism.D. How to become a qualified journalist.【答案】28. C 29. C 30. A 31. C【解析】【分析】这是一篇说明文。文章介绍了为什么人们选择新闻职业。【28题详解】细节理解题。根据第一段第二句“Many young people who see themselves as future novelists choose journalism as a way of earning a living while developing th
59、eir writing skills.”(许多视自己为未来小说家的年轻人选择新闻作为一种谋生的方式,同时培养自己的写作技能。)可知,新闻可以作为提高写作水平的一种手段。选项C与文意相符,故选C。【29题详解】细节理解题。根据第二段第三句“Some people also want themselves to be recognized, so that they have status in the eyes of society.”(有些人也希望自己被认可,让自己在社会上有地位。)可知,有些人希望自己被认可,是为了获得很高的地位。选项C与文意相符,故选C。【30题详解】细节理解题。根据第四段
60、“Knowledge has many uses. It can simply help to make you a fuller and more interesting person. It can also give you power over people, especially people who do not have that particular knowledge. ”(知识有许多用途。它只会帮助你成为一个更充实、更有趣的人。它也能让你掌控别人,尤其是那些没有这种特殊知识的人。)可知,广博的知识对记者来说最必要的。选项A与文意相符,故选A。【31题详解】主旨大意题。根据第
61、一段第二句“Many young people who see themselves as future novelists choose journalism as a way of earning a living while developing their writing skills.”(许多视自己为未来小说家的年轻人选择新闻作为一种谋生的方式,同时培养自己的写作技能。);第二段第一句 “Most people want their work to be recognized by others.”(大多数人都希望自己的工作得到别人的认可。);第三段第一句“Knowing the p
62、ower of the printed or spoken word or image, some people enter journalism for the power it will give them to influence people.”(知道印刷或口头的文字或形象的力量,一些人进入新闻行业是为了获得影响他人的权力。),第四段第一句和第二句“Curiosity is a natural part of most peoples characters and an important ingredient for any journalist. Lots of young men
63、 and women enter the profession with the desire to know more about the world without needing to specialize in limited fields of study.”(好奇心是大多数人性格中很自然的一部分,也是任何记者的重要组成部分。许多年轻男女进入这个行业的愿望是要更多地了解这个世界,而不需要专门研究有限的领域。)可知,文章主要介绍了为什么人们选择新闻职业。选项C符合题意,故选C。DA new report connects eating eggs to an increased risk
64、 of heart disease. The results follow several earlier studies that found eating eggs was generally healthy. The study collects data from six other earlier studies. It shows a 6 percent increased risk of heart disease when the number of eggs a person ate each day increased by half an egg.Norrina Alle
65、n, an associate professor at Northwestern University said that, in the United States, eggs are generally one of the top sources of cholesterol(胆固醇)in a persons daily food. People with higher levels of cholesterol in their food are at increased risk of the development of heart disease later in life.
66、However, Allen added that she would not say that eggs are completely unhealthy. “Im not saying that people should take them completely out of their food,” she said. “Im just suggesting that people eat them in a proper amount.”Some experts believe the new study does not prove that eggs are causing he
67、art disease. “Cholesterols role in the development of heart disease has been discussed for more than 30 years,” said Bruemmer, an associate professor of medicine at the University of Pittsburgh Medical Center. “This study does have clear shortcomings, including self-reporting at a single time point,
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。
链接地址:https://www.ketangku.com/wenku/file-376405.html


鄂教版七年级语文下册第8课《诗两首》精题精练.doc
