山东省淄博市2020-2021学年高二上学期期末测试英语试题 WORD版含解析.doc
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
9 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 山东省淄博市2020-2021学年高二上学期期末测试英语试题 WORD版含解析 山东省 淄博市 2020 2021 学年 高二上 学期 期末 测试 英语试题 WORD 解析
- 资源描述:
-
1、普通高中高二期末教学质量检测英语注意事项:1. 答卷前,考生务必将自己的姓名、考生号等填写在答题卡和试卷指定位置上。2. 回答选择题时,选出每小题答案后,用铅笔把答题卡上对应题目的答案标号涂黑。如需改动,用橡皮擦干净后,再选涂其他答案标号,回答非选择题时,将答案写在答题卡上。写在本试卷上无效。3. 考试结束后,将本试卷和答题卡一并交回第一部分听力(共两节,满分30分)做题时,先将答案标在试卷上,录音内容结束后,你将有两分钟的时间将试卷上的答案转涂到答题卡上。第一节(共5小题:每小题1.5分,满分7.5分)听下面5段对话,每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项,听完每
2、段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题,每段对话仅读一遍。1. Where is Mr. Smith most probably?A. At home. B. At Sun Valley. C. In his office. 2. How is the man going to spend this weekend?A. Going fishing B. Doing his garden. C. Repairing his car. 3. What are the speakers mainly talking about?A. The coming rain. B. Th
3、e coming flood C. The government. 4. What does Jim do?A. A teacher. B. A driver. C. A car seller. 5. Who broke the glass?A. Joan. B. Adam. C. Peter. 第二节(共15小题;每小题1.5分,满分22.5分)听下面5段对话或独白,每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项,听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟;听完后,各小题将给出5秒钟的作答时间,每段对话或独白读两遍。听第6段材料,回答第6、7题。6.
4、What is the probable relationship between the speakers?A. Doctor and patient. B. Friends. C. Couple.7. What does the woman think of the robot Hanako?A. Expensive. B. Special C. Helpless听第7段材料,回答第8至10题。8 Whats wrong with the man?A. He is in poor health. B. He is heavily in debt. C. He is out of work.
5、 9. How many children does the man have?A. Two. B. Three. C. Four. 10 What does the woman promise to do?A. Find a good doctor for the man. B. Ask her friends to help the man. C. Introduce the mans wife to her friends听第8段材料,回答第11至13题。11. Where does the conversation take place?A. At home. B. In a rest
6、aurant. C. In a department store. 12. Who made the robot?A. A young teacher B. A German engineer. C. An old cook13. What does the woman want to do?A. Buy her mother a robot cook. B. Take a cooking course in Beijing. C. Hold a birthday party. 听第9段材料,回答第14至17题。14. Why does the man come to the woman?A.
7、 To attend a meeting. B. To meet Mr. Bush. C. To decorate her new office.15. When does the conversation take place?A. In the morning. B. At noon. C. In the afternoon.16. How long has the man been traveling around Europe?A. For two months. B. For two weeks C. For ten days.17. What do we know about th
8、e man?A. He is a complete stranger to the woman. B. He failed to visit the companys branches last timeC. He has been visiting some design centres听第10段材料,回答第18至20题。18. How long will the headmasters talk be?A. About ten minutes. B. About twenty minutes. C. About half an hour. 19. Where will the new st
9、udents go at 10 am tomorrow?A. The hall. B. The language lab C. The Main Building.20. Why will the new students take a test?A. To test themselves on a video they watched. B. To check their understanding of a lecture. C. To find out their level of English. 第二部分 阅读(共两节,满分50分)第一节(共15小题;每小题2.5分,满分37.5分)
10、阅读下列短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出最佳选项。AFrom classic films like The Lion King to new Marvel and Star Wars, the service has a lengthy list of worthy content. Look through the list of movies you can watch on Disney. Home Alone(1990)As the McCallister family take off for Paris for the holiday season, they acc
11、identally leave their eight-year-old son Kevin at home alone at Christmas. While hes left behind, the house is targeted by 2 robbers, Harry Lyme and Marv Merchants, who have just come out of prison. Kevin is left to take care of himself and defend his house. Beauty and the Beast(1997)Following the o
12、riginal Disney classic, the film follows everybody in the castle as they prepared for Christmas back when they were still under the spell(魔咒). Told by Mrs. Potts, we see what happened after Beast saved Belle from the wolves and they celebrated Christmas. Good Luck Charlie(2011)The Charlies are ready
13、 for a great Christmas in Palm Springs. However, Teddy and Amy are separated from the rest of the family and madly try to find a way to Palm Springs in time for Christmas. In the end, the family are reunited and learn a lesson about the true meaning of Christmas. Olafs Frozen Adventure(2017)One of F
14、rozens breakout characters Olaf, the snowman, has his very own adventure as he sets out on a mission to create Christmas traditions for Elsa and Anna.1. What do we know about Kevin in the film Home Alone?A. He knows the robbery in advanceB. He is left home alone unexpectedly.C. He doesnt like spendi
15、ng holiday in Paris.D. He is willing to fight against the robbers.2. What do the four movies have in common?A. They re all comedies.B. They re all intended for kids only.C. They re all related to Christmas.D. They re all adventurous films.3. In which section of a website can we probably see the text
16、?A. Entertainment.B. Advertisement.C. News report.D. Economy.【答案】1. B 2. C 3. A【解析】这是一篇应用文。文章介绍了迪士尼的四部经典电影。【1题详解】细节理解题。根据Home Alone(1990)中第一句“As the McCallister family take off for Paris for the holiday season, they accidentally leave their eight-year-old son Kevin at home alone at Christmas.(当McCal
17、lister一家去巴黎度假时,他们不小心在圣诞节把八岁的儿子凯文一个人留在家里。)”可知,家人意外地把凯文一人丢在了家里。故选B。【2题详解】细节理解题。根据Home Alone(1990)中“at Christmas.(在圣诞节)”, Beauty and the Beast(1997)中“they celebrated Christmas.(他们庆祝圣诞节)”,Good Luck Charlie(2011)中“The Charlies are ready for a great Christmas in Palm Springs.( 查理一家已经准备好在Palm Springs过圣诞节了。
18、)和Olafs Frozen Adventure(2017)中“to create Christmas traditions for Elsa and Anna.( 为Elsa和Anna创造圣诞传统。)”可知,这四部电影都和圣诞节有关系。故选C。【3题详解】推理判断题。根据第一段最后一句“Look through the list of movies you can watch on Disney.( 浏览一下你可以在迪斯尼上看的电影列表。)”可知,本文主要介绍了四部迪士尼出品的经典电影,所以这篇文章可能出自网站的娱乐版。故选A。BNinety-seven percent of Earths
19、water is ocean. No blue, no green. If you think the ocean isnt important, imagine Earth without it. Fifty years ago, when I began exploring the ocean, no one realized that we human being could do anything to harm the ocean.For me, as a woman scientist, it all began in 1953 when I first tried diving.
20、 In 1979, by using a submersible, I had a chance to reach the ocean floor which was six miles offshore and 1,250 feet down. Since then, Ive used about 30 kinds of submarines. We need new deep-diving submersible. We need to see the undersea mountains and understand life in the deep sea. Exploring and
21、 protecting the wild ocean is my big wish.Whats worrying us is that an ice free Arctic Ocean may happen in this century. Thats bad news for the polar bears. Additional CO2 is not only driving global warming, but also changing ocean chemistry, making the sea more acidic. Thats bad news for coral reef
22、s and oxygen-producing plankton. Actually, nearly half of the coral reefs have disappeared. Were putting hundreds of millions of tons of plastic and other rubbish into the sea. Were blocking the ocean, poisoning the planets circulatory system. Most of the turtles, sharks, tunas and whales are way do
23、wn in numbers. All of these are part of our life support system. Health to the ocean means health for us. I wish we would use all meansfilms, explorations, the web, new submarinesand campaign to stimulate public support for ocean protected areas. My wish is a big wish, but if we can make it happen,
24、it can truly save and restore the ocean, the blue heart of the planet. For the children of today, for tomorrows children: as never again, now is the time.4. Why does the writer say No blue, no green. in the first paragraph?A. To tell us the colors of the earth.B. To refer to the ocean and the landC.
25、 To show the importance of ocean.D. To encourage us to explore the ocean.5. What should we do to protect the ocean according to the text?A. Make joint effortsB. Save life support system.C. Encourage children to take action.D. Explore the ocean by new technology.6. What does the underlined word it in
26、 the last paragraph refer to?A. Means.B. Campaign.C. Public support.D. Wish.7. Whats the writers attitude towards the current situation of the ocean?A. Negative.B. Concerned.C. Uncertain.D. Indifferent.【答案】4. C 5. A 6. D 7. B【解析】这是一篇说明文。文中强调了海洋的重要性,指出如今海洋正在遭受人类的破坏,作者认为海洋的健康意味着我们的健康,我们应该共同努力保护海洋。【4题详
27、解】推理判断题。根据第一段中“Ninety-seven percent of Earths water is ocean. No blue, no green. If you think the ocean isnt important, imagine Earth without it.(地球上97%的水是海洋。没有海洋,就没有绿色。如果你认为海洋不重要,想象一下没有海洋的地球)”可推知,作者在第一段说“No blue, No green.”是为了显示海洋的重要性。故选C。【5题详解】细节理解题。根据最后一段中“I wish we would use all meansfilms, expl
28、orations, the web, new submarinesand campaign to stimulate public support for ocean protected areas.(我希望我们能利用一切手段电影、探险、网络、新潜艇和运动来激发公众对海洋保护区的支持)”可知,我们应该通过共同努力来保护海洋。故选A。【6题详解】词义猜测题。根据最后一段中“I wish we would use all meansfilms, explorations, the web, new submarinesand campaign to stimulate public support
29、 for ocean protected areas.(我希望我们能利用一切手段电影、探险、网络、新潜艇和运动来激发公众对海洋保护区的支持)”以及画线词所在句“My wish is a big wish, but if we can make it happen, it can truly save and restore the ocean”可知,作者认为自己的愿望是一个很大的愿望,但如果我们能实现它,这个愿望就能真正拯救和恢复海洋。故it指的是“愿望”。故选D。【7题详解】推理判断题。根据最后一段中“Health to the ocean means health for us.(海洋的健
30、康意味着我们的健康)”以及“For the children of today, for tomorrows children: as never again, now is the time.(为了今天的孩子,也为了明天的孩子:永远不要再这样了,现在是时候采取行动了)”结合作者在文中强调了海洋的重要性,指出如今海洋正在遭受人类的破坏,作者认为海洋的健康意味着我们的健康,我们应该共同努力保护海洋。可推知,作者对海洋现状持关心态度。故选B。CDigging into a book together with your child is always a great way to spend ti
31、me, but did you know reading to your child from day one has a whole range of benefits that will give them a flying start in life?There are a whole host of brilliant effects of hearing stories which boost childrens minds. This is just as important as learning to spell. While children are stuck indoor
32、s, reading is the best way to spark their imagination. They can travel to the moon, meet the Gruffalo and pop in to a chocolate factory. This means children will have a solid creative base and develop their story telling skills as well as enjoying adventurous days at home. Theres no better way to wa
33、lk a mile in someone elses shoes than reading their stories. That is a great way to build empathy(共情) needed now more than ever. There are some fantastic childrens books worth seeking out which show characters from all races and backgrounds doing brilliant things, acting as strong role models for th
34、e next generation. These stories can encourage future leaders and thinkers, so every child can feel they can achieve their dreams, from the Little Leaders series to Bedtime Stories for Rebel Girls. Its inspiring to see everyone following their own path despite the barriers they come across. Theres a
35、 large number of remarkable books out right now which help little ones process emotions. From The Colour Monster to Rubys Worry, these books will help them to name and understand different emotions, which is essential for social development, making friends and growing relationships. It can also help
36、 them deal with difficult feelings, like loss or grief, with amazing books like Paper Dolls which explores memory and loss in a beautiful and positive way.Reading time is a brilliant connection with parents or carers, which strengthens confidence and a sense of safety for the little ones.8. What is
37、the second paragraph mainly about?A. Reading enables children to spell.B. Imagination is of great benefit to readingC. Children can be expert in story telling.D. Reading stimulates childrens imagination.9. To understand others better, we are advised toA. read their storiesB. set up role modelsC. imp
38、rove story telling skillsD. walk a mile in someone elses shoes10. Which book is recommended when children are in a bad mood?A. The Gruffalo.B. Little Leaders.C. Paper Dolls.D. The Colour Monster.11. Whats the purpose of the text?A. To introduce some books.B. To advise parents to read more.C. To enco
39、urage children to read more.D. To show the benefits of reading to children【答案】8. D 9. A 10. C 11. D【解析】这是一篇议论文。文章主要介绍了阅读对孩子有很多好处,父母应该培养孩子们读书的兴趣。【8题详解】主旨大意题。根据第二段中“There are a whole host of brilliant effects of hearing stories which boost childrens minds. This is just as important as learning to spel
40、l. While children are stuck indoors, reading is the best way to spark their imagination. (听故事有许多绝妙的效果,可以促进孩子们的思维。这和学习拼写一样重要。当孩子们被待在室内时,阅读是激发他们想象力的最好方式。)”可知,本段主要讲了阅读能激发孩子们的想象力。故选D项。【9题详解】细节理解题。根据第三段中“Theres no better way to walk a mile in someone elses shoes than reading their stories. (没有比读别人的故事更好的方
41、式去站在别人的角度去思考问题了。)”可知,为了更好地了解别人,建议我们阅读他们的故事。故选A项。【10题详解】推理判断题。根据第四段中“It can also help them deal with difficult feelings, like loss or grief, with amazing books like Paper Dolls which explores memory and loss in a beautiful and positive way. (它也可以帮助他们处理困难的感情,如失去或悲伤,用神奇的书如纸娃娃,以一种美丽和积极的方式探索记忆和失去。)”可知,当孩
42、子心情不好时,推荐读纸娃娃。故选C项。【11题详解】推理判断题。根据第一段中“Digging into a book together with your child is always a great way to spend time, but did you know reading to your child from day one has a whole range of benefits that will give them a flying start in life? (和你的孩子一起读一本书总是一种很好的消磨时间的方式,但是你知道从第一天就给你的孩子读书有一系列的好处,会
43、让他们的生活有一个愉快的开始吗?)”和最后一段中“Reading time is a brilliant connection with parents or carers, which strengthens confidence and a sense of safety for the little ones. (阅读时光是与父母或照顾者的一种绝妙的联系,它增强了孩子们的信心和安全感。)”以及全文的描述,可知,本文主要介绍了阅读对孩子有很多好处,因此文章的目的是向孩子们展示读书的好处。故选D项。DIn order to improve peoples sleep, experts hav
44、e encouraged people to adopt a variety of measures to overcome their stress-related sleeplessness. Among their recommendations: engage in regular exercise, establish a nightly bedtime routine and cut back on screen time. But many people may be overlooking another important factor in poor sleep: diet
45、. A growing body of research suggests that the foods you eat can affect how well you sleep, and your sleep patterns can affect your diet choices. Dr. St-Onge has spent years studying the relationship between diet and sleep. In this research, she and her assistants selected 26 healthy adults and cont
46、rolled what they ate for four days, providing them regular meals prepared by nutritionists while also monitoring how they slept at night. On the fifth day, the subjects were allowed to eat whatever they wanted.Their work suggests that rather than stressing one or two specific foods with supposedly s
47、leep-inducing properties, it is better to focus on the overall quality of your diet. They discovered that eating more fat and less fiber from foods like vegetables, fruits and whole grains led to reductions in slow-wave sleep, which is the deep kind. In general, the experiments have also found that
48、carbs have a significant impact on sleep: People tend to fall asleep much faster at night when they consume a high-carb diet compared to when they consume a high-fat or high-protein diet. But the quality of carbs matters. In fact, they can be a double-edged sword when it comes to sleep. Dr. St-Onge
49、has found that when people eat more sugar and simple carbs - such as white bread and pastathey wake up more frequently throughout the night. In other words, eating carbs may help you fall asleep faster, but it is best to consume complex carbs that contain fiber, which may help you obtain more deep,
50、healthy sleep.12. Which factor might be ignored in poor sleep?A. Regular exercise.B. Bedtime schedule.C. Screen time.D. Proper diet.13. What does the research conducted by Dr. St-Onge suggest?A. We can have a better sleep with all carbs.B. Sleep and diet can influence each other.C. Carbs contribute
51、to easier sleep than high-fat diets.D. Wed better focus on one or two specific food,14. In what way can we say the quality of carbs matters?A. Carbs are essential to better sleepB. Carbs influence depends on its quality.C. Carbs can be consumed as many as possible.D. Carbs should be taken in frequen
52、tly.15. Which of the following can be the best title for the text?A. A Recent Research on Sleep and DietB. A Method of Having a Good SleepC. The Relation between Sleep and DietD. The Sleep Patterns and Diet Choices【答案】12. D 13. C 14. B 15. A【解析】这是一篇说明文。文章主要介绍了最近一项关于睡眠和饮食的研究,研究发现人们在晚上吃高碳水化合物食物比吃高脂肪或高
53、蛋白食物更容易入睡,但这也要取决于碳水化合物的质量,吃含有纤维的“复合”碳水化合物,才可以帮助你获得更深、更健康的睡眠。【12题详解】细节理解题。根据第一段中“But many people may be overlooking another important factor in poor sleep: diet.(但是很多人可能忽视了另一个导致睡眠不良的重要因素:饮食)”可知,适当的饮食这一因素在睡眠不好时可能被忽略。故选D。【13题详解】细节理解题。根据第三段中“In general, the experiments have also found that carbs have a
54、significant impact on sleep: People tend to fall asleep much faster at night when they consume a high-carb diet compared to when they consume a high-fat or high-protein diet.(总的来说,实验还发现碳水化合物对睡眠有显著的影响:人们在晚上吃高碳水化合物食物比吃高脂肪或高蛋白食物更容易入睡)”可知,St-Onge博士的研究表明了碳水化合物比高脂肪饮食更容易让人入睡。故选C。【14题详解】细节理解题。根据最后一段“But the
55、 quality of carbs matters. In fact, they can be a double-edged sword when it comes to sleep. Dr. St-Onge has found that when people eat more sugar and simple carbs - such as white bread and pastathey wake up more frequently throughout the night. In other words, eating carbs may help you fall asleep
56、faster, but it is best to consume complex carbs that contain fiber, which may help you obtain more deep, healthy sleep.(但碳水化合物的质量很重要。事实上,在睡眠方面,它们可能是一把双刃剑。St-Onge博士发现,当人们吃了更多的糖和简单的碳水化合物如白面包和意大利面他们会在夜间更频繁地醒来。换句话说,吃碳水化合物可以帮助你更快入睡,但最好是吃含有纤维的“复合”碳水化合物,这可以帮助你获得更深、更健康的睡眠)”可知,在碳水化合物的影响取决于它的质量的情况下,我们才能说碳水化合物
57、的质量很重要。故选B。【15题详解】主旨大意题。根据第二段中“A growing body of research suggests that the foods you eat can affect how well you sleep, and your sleep patterns can affect your diet choices. Dr. St-Onge has spent years studying the relationship between diet and sleep.(越来越多的研究表明,你吃的食物会影响你的睡眠质量,而你的睡眠模式会影响你的饮食选择。St-On
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。
链接地址:https://www.ketangku.com/wenku/file-377279.html


鄂教版七年级语文下册第8课《诗两首》精题精练.doc
