河北省唐山市第十一中学2020-2021学年高一英语下学期期中试题(含解析).doc
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
9 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 河北省 唐山市 第十一 中学 2020 2021 学年 英语 学期 期中 试题 解析
- 资源描述:
-
1、河北省唐山市第十一中学2020-2021学年高一英语下学期期中试题(含解析)注意事项:1. 答题前,考生先将自己的姓名,准考证号码填写清楚,将条形码准确粘贴在条形码区域内。2. 选择题必须使用2B铅笔填涂;非选择题必须使用0.5毫米黑色字迹的签字笔书写,字体工整,笔迹清楚。3. 请按照题号顺序在各题目的答题区域内作答,超出答题区域书写答案无效;在草稿纸、试题卷上答题无效。4. 保持卡面清洁,不要折叠、不要弄破、弄皱,不准使用涂改液、修正带、刮纸刀。第I卷 (95分)第一部分 听力 (共两节,满分30分)第一节 (共5小题;每小题1.5分,满分7.5分)听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题
2、中所给的 A、B、C 三个选项中选出最佳选项。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。1. Why does the woman want to try on another hat?A. She doesnt like the style.B. She wants one of the right size.C. She doesnt like the colour.2. How much is the red book?A. $4. B. $5. C. $6.3.Where are the speakers probably?A. At a st
3、ore. B. At a zoo. C. At a theater.4. What probably caused the womans stomachache?A. The seafood. B. The medicine. C. The cold.5. What does the woman say about Susan?A. She is a fast worker.B. She has not finished her work.C. She didnt do the homework on her own.第二节(共15小题,每小题1.5分, 满分22.5分)听下面5段对话和独白,
4、每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项并标在试卷的相应位置。听每段对话或独白前,你都有时间阅读每个小题,每小题5秒钟;听完后,各小题将给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。听第6段材料,回答第6-8题。6. What are the speakers probably doing?A. Watching a match on TV.B. Listening to a programme on the radio.C. Reading advertisements in the newspaper.7.What kind of person does th
5、e company need?A. A junior sales manager. B. A general manager. C. A secretary.8. What will the man most probably do next?A. Make an application for the job.B. Go and look for another job.C. Give the job a serious thought.听第7段材料,回答第9-11题。9.How often does the woman watch a football match?A. Every day
6、. B. Once a week. C. Once a month.10. What is the mans favorite sport?A. Football. B. Basketball. C. Volleyball.11. What do we know about the woman?A. She does not play football.B. Shes a good basketball player.C. She used to watch football a lot.听第8段材料,回答第12-14题。12. What is the nationality of the B
7、ronte sisters?A. Irish. B. English. C. American.13. Why are the Brontes novels popular around the world?A. They are creative.B. They are full of humor.C. They are interesting.14. What did the Brontes like to do when they were young?A. Write poems. B. Invent. C. Read essays.听第9段材料,回答第15-17题。15 When d
8、id the woman start architecture studies?A. Last week. B. Last month. C. Last year.16. What can we learn from the conversation?A. English is very useful in the womans job.B. The woman will work in England after graduation.C. The womans English is very good.17. What has made the woman choose architect
9、ure as a career?A. Her teachers suggestion.B. Her parents expectation.C. Her personal qualities.听第10段材料,回答第18-20题。18. What will the weather be like in Britain today?A. Wet and windy. B. Quite dry. C. Sunny but cool.19. Where will the weather be quite cold today?A. Southern Europe.B. Northwestern Eur
10、ope.C. Eastern Europe.20. How will the weather be in the east of Europe tomorrow?A. Windy. B. Rainy. C. Fine第二部分 阅读理解(共两节,满分50分)第一节:(共15小题;每小题2.5分,满分37.5 分)A阅读理解。阅读下列短文,从每题所给的四个选项 (A 、B 、C 和 D )中,选出最佳选项,并在题卡上将该项涂黑。Thanks for signing up for the 2016 Black Friday Turkey Trot! This email will provide s
11、ome basics about the race and some great news! First, your race packet (参赛物品包) is ready and can be picked up at the Fleet Feet Sports Tulsa location youve specified during registration. Hours for pickup. Tuesday, 10 am to 8 pm (Fleet Feet Kings Point) Tuesday, 10 am to 7 pm (Fleet Feet Blue Dome) We
12、dnesday, 10 am to 5 pm (both stores, closing early for Thanksgiving) Packets can also be picked up on the race day at BOK Center, beginning at 8:30 am. Race Start Times 1) 5 mile, 8:30 am 2) 1 mile fun run, 9:30 am Parking There is surface parking to the east of the BOK Center, and some surface park
13、ing to the west of the Convention Center. Many lots will be pay-lots. Please pay attention to the signs. We suggest arriving early to find parking. Racing Timing The 5 km run will be timed using the BIB-TAG system. Your race number will have a timing device attached to the back of the race number; d
14、ont remove or bend this device. Simply wear the Bib on the front of your body on the outside of your clothing so it is visible and facing forward. You dont need to return the Bib, which is disposable. The Turkey Trot is also a kick-off event for our weekend long “FITNATIC” celebration-we also have a
15、 huge number of events and specials all weekend. For more information, please visit . See you on Friday.1. Where should a runner go to pick up his packet at 8:30 am on Friday?A. Kings Point.B. Convention Center.C. Blue DomeD. BOK Center2. How long will the FITNATIC celebration last?A. Seven days.B.
16、Five daysC. Two daysD. One day.3. What is the purpose of the passage?A. To attract sports fans to apply for the activity.B. To inform the race participants of the activity.C. To describe details related to the activity.D. To collect money for the parking-lots.【答案】1. D 2. C 3. B【解析】【分析】本文属于应用文。主要介绍了B
17、lack Friday Turkey Trot参赛运动员要注意的一些信息。【1题详解】细节理解题。根据Hours for pickup. 部分第四行Packets can also be picked up on the race day at BOK Center, beginning at 8:30 am.可知跑步者8点半在BOK Center拿自己的包。故D正确。【2题详解】推理判断题。根据倒数第二段第一句The Turkey Trot is also a kick-off event for our weekend long “FITNATIC” celebration可知“FITNA
18、TIC” celebration是在周末进行的,周末是两天时间。故C正确。【3题详解】推理判断题。根据第一段第二句This email will provide some basics about the race and some great news! 可知这封信是为了通知运动员关于本次比赛的基本信息以及比赛时间,停车地点等相关的信息。故B正确。B“Im sorry,” the bank teller said. “Your check has bounced (拒付).” Her words took a moment to sink in. This year had brought
19、so much pain. A divorce (离婚), losing my house, then the loss of my job right before the holidays and now the check for my car insurance had bounced!Leaving the bank, I wondered what I would do. My unemployment (失业) checks were delayed, and everything seemed to be piling up. How long could I last wit
20、hout money? How I missed my parents in the faraway Los Angeles, whom I had not seen for five years.December in Michigan meant it was not only dark, but cold and snowy. Despite (尽管) that, I had an urge to take a walk on my favorite trail. Being cold and dark also meant there was a good chance no one
21、else would be out, so I decided to go.On the trail, I was grateful for sounds of rushing water coming from the little river. They covered my soft sobs while I walked. Tonight, it all felt like too much to bear.Eventually, when my tears dried up, I headed home. Approaching my apartment (公寓) door, I n
22、oticed something bulky hanging on the it. Probably another bill, I thought. While I struggled with my boots, I could see a card with my name on it through the clear plastic bag. Reaching in, I took out a very small, white envelope. Inside the envelope was a beautiful card with no name written on it,
23、 but it was stuffed with gift cards - hundreds of dollars of gift cards that could meet my urgent needs!I was in shock and awe. The timing of this amazing anonymous (匿名的) gift, arriving at exactly the right moment, was almost too much to comprehend. Again, I began crying, but now they were tears of
24、joy. I felt so loved.I would go to Los Angeles tomorrow!4. What happened to the author?A. Something was wrong with her check.B. She had to sell her car for lack of money.C. Her divorce made her house taken away.D. She didnt succeed if finding a new job.5. The story may probably take place _.A. in th
25、e early morningB. in the late morningC. in the late afternoonD. in the deep night6. Who might send the anonymous gift?A. The bank tellerB. Her former husbandC. Her parentsD. Her friend7. What is the process of the authors emotion and feeling?A. Angry crazy calm gratefulB. Disappointed sad surprised
26、warmC. Disappointed moved surprised gratefulD. Crazy sad calm joyful【答案】4. A 5. C 6. C 7. B【解析】【分析】这是一篇记叙文。主要讲述了作者在生活中接二连三的遭遇挫折,就在快要坚持不下去的时候,父母的关爱让她感受到家的温暖。【4题详解】细节理解题。在文章第一段句子“Your check has bounced (拒付). (你的支票被拒付了。”中,可以知道作者的支票出了问题。选项A“Something was wrong with her check. 她的支票出问题了。”符合题意,故选A项。【5题详解】细
27、节理解题。由文章句子“Tonight, it all felt like too much to bear. (今晚,这一切都让人难以忍受。)”可知,故事发生在晚上,又根据句子“ Being cold and dark also meant there was a good chance no one else would be out, so I decided to go. (又冷又黑也意味着很有可能没有其他人出去,所以我决定去。”)可知,在平时这个时间段还是有人会出来散步的,由此可以知道,选项C“in the late afternoon下午晚些时候”符合题意。故选C项。【6题详解】推理
28、判断题。前文作者提到“How I missed my parents in the faraway Los Angeles, whom I had not seen for five years. (我多么想念我在遥远的洛杉矶的父母,我们已经五年没有见面了。)”结合文章最后一句话“I would go to Los Angeles tomorrow!( 我明天要去洛杉矶!)”可以推测,寄给作者礼物的可能是她的父母。故选C项。【7题详解】细节理解题。作者在一二段提到生活中遇的各种不幸“My unemployment (失业) checks were delayed, and everything
29、 seemed to be piling up.( 我的失业支票被推迟了,一切不幸似乎都在堆积。”可以判断作者很“失望”,后来不顾严寒去散步,“They covered my soft sobs while I walked. (我走路时,他们(小河的流水声)遮住了我轻轻的哭泣声。)”可以知道作者很“伤心”,回到家,门上挂着袋子,作者还以是账单,结果里面塞满了礼品卡, “I was in shock and awe.( 我感到震惊和敬畏。)”,最后作者“Again, I began crying, but now they were tears of joy. I felt so loved.
30、 (我又开始哭了,但现在是高兴的泪水。我感到如此的爱。)”。这就是作者感情的变化过程。选项B“Disappointed sad surprised warm.失望、伤心、惊喜、温暖”符合题意。故选B项。【点睛】 阅读能力的考查不但要求理解具体事实细节,也要求理解抽象的含义;既要求理解文章中某句、某段的含义及全文的逻辑关系,又要求根据其含义及逻辑关系进行推理和判断。推理判断属于高层次阅读理解,常见的提问形式常用 infer, imply,suggest, conclude, learn, intend, mean, describe, purpose 等词提问,或提问中含有表示推测的情态动词,如
31、:can, could, might, would 等何其他表示可能性的副词或词组,如probably, most likely 等。本题第三小题就是推理判断题。CA student had to get his long hair cut off in a middle school in GuangDong Province. It was talked a lot among teachers and students.In fact, all schools have their own rules. In most schools, boy students are not allo
32、wed to have long hair while girls are not allowed to dye their hair. And most school rules say that students should wear their school uniforms at school. And students must obey these rules so that they can get healthy development at school.But some students have disagreements. They think that boy st
33、udents having long hair doesnt mean that they are not good students. They want to show their own personality. They think that they would look cool too if they had long hair and the hairstyles like their favorite stars.A girl student thought that she would look much more beautiful if she had brown ha
34、ir. So she had her dark hair dyed brown one day. When she went back to school the next day, the teacher was very angry with her. She said that she worked hard at her lessons and did well in every subject. She just didnt know why the teacher didnt allow her to dye her hair while women teachers can.It
35、 is not wrong for teenagers to love stars hairstyles or wear their favorite clothes. However, a school has its own rules for all the students to obey so that the school can be in good order. Students should not break the rules at school.8. What arent boy students allowed to do in most middle schools
36、 according to this passage?A. To have long hair.B. To wear uniforms.C. To like famous stars.D. To show their own personalities.9. Why did the girl make her hair brown?A. Because she wanted to be cool.B. Because she thought that she would look much more beautiful.C. Because she wanted to make her tea
37、cher angry.D. Because women teachers dyed their hair.10. What does the writer think of these school rules?A. The students should be against them.B. They are bad for students.C. They can make schools in good order.D. They cant make students grow healthily.11. What is the passage mainly about?A. Hair
38、styles and clothes.B. Schoolboys and schoolgirls.C. Students and famous stars.D. School rules.【答案】8. A 9. B 10. C 11. D【解析】【分析】这是一篇议论文。作者由学校规定学生的衣着打扮来说明学校有自己的规则,所有的学生都要遵守,这样学校才能井然有序。【8题详解】细节理解题。由第二段句子“In most schools, boy students are not allowed to have long hair while girls are not allowed to dye
39、their hair. 在大多数学校,男生不允许留长发,女生则不允许染发。”可知,学校不准男生留长发。选项A符合题意,故选A。【9题详解】细节理解题。由倒数第二段句子“A girl student thought that she would look much more beautiful if she had brown hair. 女学生认为如果她有一头棕色头发,她会显得更漂亮。”可知,女生染发是因为看起来更漂亮。所以选项B符合题意。故选B。【10题详解】细节理解题。由文章最后一段句子“However, a school has its own rules for all the stu
40、dents to obey so that the school can be in good order. 然而,学校有自己的规则,所有的学生都要遵守,这样学校才能井然有序。”可知,作者认为学校有规则才能井然有序。选项C符合题意,故选C。11题详解】主旨大意题。文章通过学校对学生衣着打扮的规定来说明学校要有规则。所以这篇文章的主旨就是学校规则。故选D。【点睛】细节理解题常用who, what, when, where, why和how等提问。一般可以在原文中直接找到答案。本题中前三个小题都是细节理解题。做这类题一般采用寻读法,即先读题,然后带着问题快速阅读短文,找出与问题有关的词语或句子,再
41、对相关部分进行分析对比,找出答案。如根据第一小题中的“arent boy students allowed to do”就可以找到相关句子“In most schools, boy students are not allowed to have long hair while girls are not allowed to dye their hair.”,通过分析即可得出答案。DAn NPC deputy (人大代表) during this years two sessions suggested dividing the winter and summer vacations int
42、o four shorter vacations. Though it seems helpful, the proposal is out of the realities.Firstly, the deputy believed that shorter vacations could alleviate (缓解) parents burden of caring for their children at home and offer families more opportunities to travel together. However, the general consensu
43、s (共识) is that most parents are often so busy trying to make enough money to provide for their childrens education and household costs that they dont even have enough time to keep their kids company, let alone to be able to take their kids on vacation.Secondly, each of the breaks will only last for
44、about three weeks. Even though this is generally a long enough time for students to go to tutoring centers (培训机构) if their parents pay extra attention to their childrens studies, they may end up finding themselves continuously having to fight between a busy school term and a busier vacation. While t
45、his may help to prevent children from playing with their mobile phones or video games, is it really necessary to create a new term system to do so? As the saying goes, “Penny wise and pound foolish.”Moreover, as some netizens have mentioned, the main purpose of winter and summer vacations is to give
46、 students more time to celebrate the Spring Festival and to escape the summer heat. Not only do longer vacations spare many students the efforts of travelling from home to school, but they also offer chances for them to do things with long-lasting positive effects, such as volunteering in the commun
47、ity or joining in overseas exchanges.In a word, there is still a long way to go to improve the vacation system before a better option turns up. So what we students need to do for now is just make the best of our vacation time and prepare ourselves for the future terms.12. Why did the deputy make the
48、 new proposal?A. To pay more attention to childrens learning.B. To encourage children to relax themselves.C. To increase parents-children caring and love .D. To greatly reduce childrens learning burden.13. If kids have shorter vacations, they may .A. have more time to learn their school subjects.B.
49、find their study and rest both poorly affected.C. feel more relaxed and will do better in new terms.D. not be interested in phones or computer games.14. Whats the meaning of the underlined spare (para 4) ?A. 空闲B. 备用C. 解除D. 匀出15. The author thinks the proposal is .A. valuableB. charmingC. unpractical
50、D. challenging【答案】12. C 13. B 14. C 15. C【解析】【分析】这是一篇议论文。文章就一名全国人大代表建议将寒暑假分为四个较短的假期这一观点展开讨论。全文内容通过论证得出结果是这个建议似乎很有帮助,但暂时来说是不切实际的。【12题详解】细节理解题。根据文章第二段第一句话“Firstly, the deputy believed that shorter vacations could alleviate (缓解) parents burden of caring for their children at home and offer families mor
51、e opportunities to travel together.( 首先,这名代表认为短假期可以缓解父母在家照顾孩子的负担,并提供家庭更多的机会一起旅行。)”可知这名代表提出此建议的原因是短假期可以增进父母与孩子之间的关爱。故选C项。【13题详解】推理判断题。根据文章第三段内容“they may end up finding themselves continuously having to fight between a busy school term and a busier vacation.( 他们可能会发现自己不断地在繁忙的学期和更繁忙的假期之间挣扎。)”可推出,如果孩子的假
52、期缩短,他们会发现他们的学习和休息都会受到影响。故选B项。【14题详解】词义猜测题。根据画线字所在句子“Not only do longer vacations spare many students the efforts of travelling from home to school, but they also offer chances for them to do things with long-lasting positive effects, such as volunteering in the community or joining in overseas excha
53、nges.( 更长的假期不仅让很多学生不用花时间从家到学校奔波,而且还为他们提供了做一些具有持久积极影响的事情的机会,比如在社区做志愿者或参加海外交流活动。)”可知更长的假期可以给学生提供机会去做那些有持久积极影响的事情,可推出更长的假期解除了学生在家校之间的奔波,因此spare在此处意为“解除”,故选C项。【15题详解】推理判断题。根据文章第一段最后一句“Though it seems helpful, the proposal is out of the realities.( 这个建议似乎很有帮助,但却是不切实际的。)”结合最后一段第一句“In a word, there is stil
54、l a long way to go to improve the vacation system before a better option turns up. ( 总之,在更好的选择出现之前,改善休假制度还有很长的路要走。)”可知作者认为这个提议是不实际的,故选C项。第二节 (共5小题;每小题2.5分,满分12.5分)Choosing the Right Path to Be a“Better”PersonLife is a constant exercise in self-improvementIn the rush to achieve,the idea of being“bett
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。
链接地址:https://www.ketangku.com/wenku/file-377873.html


鄂教版七年级语文下册第8课《诗两首》精题精练.doc
