上海市浦东新区2020届高三英语二模考试试题(含解析).doc
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
4 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 上海市 浦东新区 2020 届高三 英语 考试 试题 解析
- 资源描述:
-
1、上海市浦东新区2020届高三英语二模考试试题(含解析)I. Listening ComprehensionSection ADirections: In Section A, you will hear ten short conversations between two speakers. At the end of each conversation, a question will be asked about what was said. The conversations and the questions will be spoken only once. After you h
2、ear a conversation and the question about it, read the four possible answers on your paper, and decide which one is the best answer to the question you have heard.1.【此处可播放相关音频,请去附件查看】A. At the butchersB. In a restaurant.C. On the farm.D. In a supermarket.【答案】B【解析】【原文】M: Ill have the steak. And a bot
3、tle of red wine.W: Yes, and Ill have fish with boiled potatoes. And please see that it isnt overcooked.Q: Where does the conversation probably take place?2.【此处可播放相关音频,请去附件查看】A. Boss and secretary.B. Operator and caller.C. Librarian and student.D. Customer and repairman【答案】D【解析】【原文】W: How long will i
4、t take you to fix my smartphone?M: Ill call you when its ready. But it shouldnt take longer than a week.Q: What is the probable relationship between the speakers?3.【此处可播放相关音频,请去附件查看】A. He must attend a class.B. He must meet his teacher.C. He must finish his homework.D. He must go out with his roomma
5、te.【答案】B【解析】【原文】W: John, do you want to work out in the gym with me today?M: Sure, but I cant leave now. I have an appointment with my professor at 4 oclock.Q:Why cant John go to the gym now?4.【此处可播放相关音频,请去附件查看】A. Its not as good as it was.B. Its better than it used to be.C. Its better than people e
6、xpectD. Its even worse than people say.【答案】A【解析】【原文】M: Is this caf really as good as people say?W: It used to be even better.Q: Hows the caf?5.【此处可播放相关音频,请去附件查看】A. The woman has a practical goal.B. The woman can surely live a long life.C. The woman has taken the right steps to stay healthy.D. The wo
7、man should give up cheeseburgers to live longer.【答案】D【解析】【原文】W: What I am interested in is to live long enough to see the world become a better place to live.M: Well, if your goal is long life, then the cheeseburger in your hand is a step in the wrong direction.Q: What does the man mean?6.【此处可播放相关音频
8、,请去附件查看】A. An attractive hut.B. A sunny day.C. raincoat.D. A lovely hat【答案】D【解析】【原文】M: Is that nice-looking straw hat light and strong?W: Yes, you can wear it rain or shine.Q: What are the two speakers talking about?7.【此处可播放相关音频,请去附件查看】A. Hes not going to cook his own dinnerB. He plans to do the sam
9、e as his brother.C. He loves the dinner his brother cooks.D. He wants to take on his own responsibility.【答案】A【解析】【原文】W: Your brother Jacks cooking his own dinner. He wants to take care of himself like an adult.M: I plan on putting that off for as long as possible.Q:What can we infer from the man?8.【
10、此处可播放相关音频,请去附件查看】A. Applying to Harvard will be funB. He is confident of getting into HarvardC. He has no choice but to apply to Harvard.D. The woman can get the man into Harvard【答案】B【解析】【原文】W: Are you interested in applying to a safety school in case you dont get into Harvard University?M: Safety s
11、chool? Youre funny.Q: What does the man imply?9.【此处可播放相关音频,请去附件查看】A. The woman is teaching the man how to cook.B. There is nothing the man can do to cook the dish.C. The cookbook contains difficult instructions to follow.D. The man is good at following what is said in the cookbook.【答案】D【解析】【原文】W: Di
12、d you cook the dish as instructed in the cookbook?M: If theres one thing I shine at, its following instructions.Q: What can we learn from the conversation?10.【此处可播放相关音频,请去附件查看】A. The woman is too busy to go to the dinner.B. The woman will definitely go to the dinner.C. The woman will probably declin
13、e the invitation.D. The woman is asking about the time for the dinner.【答案】B【解析】【原文】M: So Peters asked you to dinner. Are you going?W: When have you known me to turn down a free meal?Q: What can we learn from the conversation?Section BDirections: In Section B, you will hear two short passages and one
14、 longer conversation, and you will be asked several questions on each of them. The passages and the conversation will be read twice, but the questions will be spoken only once. When you hear a question, read the four possible answers on your paper and decide which one is the best answer to the quest
15、ion you have heard.Questions are based on the following passage.【此处可播放相关音频,请去附件查看】11. A. Boston Cooking SchoolB. Toll House Inn.C. A chocolate company.D. Nestles branch12. A. Mix smashed chocolate with other ingredients and baked it.B. Cover the surface of the cookies with melted chocolate.C. Spread
16、 butter on semi-sweet chocolate desserts.D. Shape melted chocolate into thick pieces.13. A. She kept it as a secret.B. She sold it to Nestle.C. She applied for a patentD. She shared it publicly.【答案】11. B 12. A 13. D【解析】【原文】Food is created in various ways, sometimes by accident or by experimentation.
17、 Heres how a fun product was invented.In 1930, Ruth and Kenneth Wakefield opened a restaurant on an old road between Boston and Cape Cod in Massachusetts. They named it the Toll House Inn. Ruth was an expert cook, and the inn became famous for its desserts.Many sources claim Ruth invented her chocol
18、ate chip cookie by accident. But she often experimented with recipes to please her guests. One time, she decided to add chocolate to her popular butter cookies. She told a Boston newspaper reporter that she was deliberately “trying to give her guests something different”. Using a tool, she broke a s
19、emi-sweet chocolate bar into small pieces and mixed them with egg, milk and flour. When she took the cookies from the oven, the chocolate hadnt melted into the flour mixture. Guests loved Ruths new Toll House Chocolate Cookies.The recipe soon appeared in a Boston newspaper. Ruth added it to the 1938
20、 edition of her cookbook. The recipe called for two Nestl semi-sweet chocolate bars to be “cut in pieces the size of a pea”.The cookies became so popular that Nestls sales increased greatly. The company began carving lines into its chocolate bars to make them easier to break. It even printed Ruths r
21、ecipe on the wrapper. Later, Nestl created the semi-sweet chocolate chip. The recipe still appears on every bag. Accident or not, Ruth Wakefield created Americas most popular cookie.Questions:Where did Ruth invent the chocolate cookie?How was Ruths chocolate cookie created?What did Ruth do to her re
22、cipe for chocolate cookies?Questions are based on the following passage.【此处可播放相关音频,请去附件查看】14. A. They support various living creatures.B. They reduce greenhouse gas emissions.C. They bring about huge economic benefits.D. They protect the coast against melting ice.15. A. AustraliaB. Canada.C. America
23、.D. China.16. A. Tourism will face strong declineB. Beach losses are causing climate changeC. Half of the worlds sandy beaches could disappear.D. Beaches play an important part in the ecosystem【答案】14. A 15. A 16. C【解析】【原文】A new study says up to one-half of the worlds sandy beaches could disappear by
24、 2100 because of climate change. Australia, Canada, Chile, Mexico, China and the United States would be among the hardest hit, the research shows. The study was published in the journal Nature Climate Change. Michalis Vousdoukas was the lead investigator. Touristic areas which have sandy beaches as
25、their main selling point will probably face strong consequences,” he said.Aside from economic value, beaches play an important environmental role. Sandy beaches are important habitats supporting a wide range of species. They also protect the coast from the effects of storms, so without sandy beaches
26、 other inland environments can be affected by the effects of waves and saltwater intrusion,” Vousdoukas added.Global sea levels have increased in recent decades. Major causes include melting ice. And water expands as it warms.Researchers examined satellite images showing shoreline changes during the
27、 past thirty years. They then used these trends in two different climate change situations. One situation predicted a small reduction in greenhouse gas emissions. The other situation predicted high greenhouse gas emissions. Greenhouse gas emissions have a link to climate change.By 2050, the research
28、ers projected beach losses of between 13 and 15 percent. By 2100, the projected losses are from 35 to 49.5 percent. Australia would lose more sandy shoreline than any other country, with 14,849 kilometers projected to be gone by 2100. Canada is second in projected losses. The United States could los
29、e up to 5,530 kilometers.Questions:Why are sandy beaches important to the environment?Which country will suffer the most according to the research?What is the passage mainly about?Questions are based on the following passage.【此处可播放相关音频,请去附件查看】17. A. London.B. Barcelona.C. Madrid.D. Iceland18. A. She
30、 was scheduled to meet more customers in other cities.B. Her ship was delayed by the wind blowing southwards.C. Clouds of volcano ash threatened passengers health.D. Volcanic eruption caused her flight to be cancelled.19. A. She tried various means of transport except the coach.B. She had a tough jo
31、urney back home with many transfers.C. She enjoyed the lovely scenery in various cities in Spain.D She managed to book a ticket with the British airline at last.20. A. He paid little attention to the news media.B. He didnt care about meaningless pastimes.C. He was out of employment for too long.D. H
32、e was too busy to make preparations for it.【答案】17. C 18. D 19. B 20. A【解析】【原文】M: Hi, Mary. I havent seen you for ages. Where have you been?W: Hello, Ken. Ive been on a business trip in Madrid, where I had a conference on behalf of our companys London headquarters with some Spanish customers.M: But t
33、he conference was over a week ago. What kept you there all this time?W: Because of the volcano, Ken. Dont you ever watch the news?M: What volcano?W: The one in Iceland, which erupted and produced an enormous cloud of ash.M: Really? I didnt know. But it was the volcano instead of you that was in Icel
34、and. How come the volcanic eruption there affected the transportation system in Spain and the UK?W: Although Madrid is about 3,000 kilometres south of Iceland, the wind blew the ash from the volcano south from Iceland into Britain. Since all the airports were closed in case of the potential risks to
35、 aircraft, there were no flights in or out of the UK.M: So, how did you finally get home?W: Well, I went from Madrid to Barcelona by train. Then, I made contact with one of our companys branches there. After that, I tried to buy a train ticket from Barcelona to Paris but there were no tickets on the
36、 Eurostar train from Paris to London. So, I had no alternative but to stay in Barcelona.M: Ive been to Barcelona. It struck me as a lovely city indeed.W: Fortunately, I got a ticket on a boat from Bilbao to Southampton with the help of some local colleagues. I got a coach from Barcelona to Bilbao an
37、d then boarded the boat.M: Wow. And all because of this volcano. It seems strange that Ive never heard of the eruption.W: You really should read a newspaper or watch the TV news frequently, Ken.M: I know, but Im so busy these days that I cant afford to waste any of my leisure time on such meaningles
38、s pastimes.W: As far as I know, youre unemployed.M: Well, Ive got a job interview next week. The Times newspaper has offered several vacancies for journalists.W: Im sorry, Ken, but I dont think youre going to get the job.Questions:Where did the woman meet with her customers?Why did the woman stay th
39、ere longer than planned?What do you learn about the womans trip?Why did the woman think the man would fail his job interview?II. Grammar and VocabularySection ADirections: After reading the passage below, fill in the blanks to make the passage coherent and grammatically correct. For the blanks with
40、a given word, fill in each blank with the proper form of the given word; for the other blanks, use one word that best fits each blank.Green Spring Renews Lifes PromiseFor me, two of the loveliest words in the English language are “Life persists”. I came across them years ago as a college freshman, s
41、itting in the library on a beautiful spring day, bored, working on a history paper. I dont recall _21_ I was researching into. Out of nowhere, those two words came _22_ (dance) off the page in a quote by Gandhi, “In the midst of death life persists, in the midst of untruth truth persists, in the mid
42、st of darkness light persists.”After those words _23_ (read) again a dozen times, suddenly I was no longer bored. Outside in the sunshine, I kicked off my shoes and danced barefoot across a spring-green lawn.I love spring. And this year, I was especially hungry to see it. Flying home last weekend to
43、 Las Vegas, after 10 days in California, I looked down on hills that were so green that I _24_ almost taste them. When I approached Vegas, the green turned a dull desert brown. We landed after sunset, and the only green to be seen was neon(霓虹灯).But the next morning, to my surprise, I _25_ (awake) to
44、 find signs of spring all over my yard. _26_ my absence, all sorts of things had leafed and bloomed. Three days later, I drove to Arizona to visit a friend and get yet another taste of spring seeing the Giants play the As in spring training. The drive across the desert was completely great, a variet
45、y of wildflowers and blooming cactuses.Sometimes we need the chance _27_ (remind) that were still alive. After my husband died, a friend sent me a card which read: “Just _28_ you think you will never smile again, life comes back.”Life persists, and so do _29_ in the green of spring and the dead of w
46、inter, in the birth of a child and the passing of a loved one; in the words we leave behind and the hearts of those _30_ will remember us. Spring reminds us that were alive forever.【答案】21. what 22. dancing 23. were read 24. could 25. awoke/was awoken 26. In/During 27. to be reminded 28. when/as 29.
47、we 30. who【解析】【分析】本文是夹叙夹议文。这是一篇人生感悟,作者通过自身的经历,以及偶然读到的甘地的一段话联想到生命的意义与坚持。生命长存于寂静沙漠的植物中,长存于冬去春来的绿意中。冬去春来,生命依然长存,而我们也要继续前行。【21题详解】考查宾语从句的引导词。句意:我不记得自己正在研究什么。分析句子结构可知,空格处引导宾语从句,引导词在从句中作宾语并且指物,意为“东西”,应使用what引导宾语从句。故填what。【22题详解】考查非谓语动词。句意:甘地语录:“在死亡中,生命依然坚持;在谎言中,真理依然长存;在黑暗中,光明依然永驻”。其中那两个词life persits突然映入作者
48、的眼帘。come后接现在分词可以表示“来”的方式。这两个词突然从书上的引语中映入作者的眼帘,dancing作为方式状语形象生动地描述了这两个词所富含的美好活力以及作者遇到它们的偶然性。故填dancing。【23题详解】考查时态和语态。句意:我读了那些话十几遍之后,突然之间我不再无聊了。由本句的was及语境可知,该句描述的是过去的事情,应使用一般过去时且主语承受谓语动词read的动作,即read应该使用一般过去时的被动语态。故填were read。【24题详解】考查情态动词。句意:我低头看着那么绿的小山,我几乎可以闻到它们的味道。结合语境及sothat可知,that后面表示的是结果,使用情态动词
49、can表示“能够”,但该句描述的是过去的事情,应使用can的过去式。故填could。【25题详解】考查时态。句意:但是第二天早上,令我惊讶的是,我醒来后发现院子里到处都是春天的迹象。由本句的the next morning和语境可知,本句应使用一般过去时。可以使用awake的过去式awoke或者构成主系表的句子结构,使用was awkoen。故填awoke/was awoken。【26题详解】考查固定短语。句意:在我离开家出门的时候,各种各样的植物如雨后春笋般长出来。in/during ones absence:在某人不在的时候,它是固定短语。故填In/During。【27题详解】考查非谓语动
50、词。句意:有时我们需要提醒自己我们还活着。chance to do:做某事的机会。主语we承受动词remind的动作,因此chance后面的动词不定式应该使用被动形式作chance的后置定语。故填to be reminded。【28题详解】考查时间状语从句的引导词。句意:我丈夫去世后,一个朋友给我寄了一张卡片,上面写着:“当你认为自己再也不会微笑时,生活才回来。”分析句子结构,需填入引导状语从句的引导词,结合语境,使用when/as表示“当时候”合乎语境。故填when/as。【29题详解】考查人称代词。句意:生命一直存在,我们也是如此,在春天的绿色和隆冬中,在孩子的出生和亲人的离世中;在我们留
51、下的文字中和那些会记住我们的人的心中。由本句后面的we及us可知,此处使用we作主语,so do we是倒装句。故填we。【30题详解】考查定语从句的引导词。句意:生命一直存在,我们也是如此,在春天的绿色和隆冬中,在孩子的出生和亲人的离世中;在我们留下的文字中和那些会记住我们的人的心中。分析句子结构可知,空格处引导定语从句,先行词是those,指人,它在从句中作主语,通常使用who引导定语从句。故填who。【点睛】come后接现在分词可以表示“来”的方式,或者是伴随“来”还有另一个动作同时在发生。如:The children came running to meet us. 孩子们跑着来迎接我
52、们。come running 的意思是“跑来”,指的是以“跑”的方式“来”,或者说,在“来”的过程中同时还在“跑”。再如:She came crying as soon as she saw me. 她看到我就哭着走过来。come crying的意思是“哭着来”,指的是她一边走来一边在哭,或者说她在“来”的过程中还伴随在“哭”。小题2考查非谓语动词。句意:甘地语录:“在死亡中,生命依然坚持;在谎言中,真理依然长存;在黑暗中,光明依然永驻”。其中的那两个词life persits突然映入作者的眼帘。come后接现在分词可以表示“来”的方式。这两个词突然从书上的引语中映入作者的眼帘,dancing
53、作为方式状语形象生动地描述了这两个词所富含的美好活力以及作者遇到它们的偶然性。故填dancing。Section BDirections: After reading the passage below, fill in each blank with a proper word given in the box. Each word can be used only once. Note that there is one more word than you need.A. affordable B. cultural C. driving D. influenceE. materiali
54、sm F. outward-looking G. resulted H. shapedI. sharing J. shift K. specializedCuriosity and Globalization are Driving a New Approach to TravelTodays political climate and negative headlines seem to point towards a more inward-looking global population - minds narrowing, borders going up. But with mor
55、e people living and working overseas and becoming exposed to influences from different cultures, many of us are seeking a(n) _31_, connected world.According to the recently published study from Culture Trip, 60% of people in the US and UK say that their outlook on life is shaped by the _32_ from dif
56、ferent cultures. As a society, we not only want to discover and experience other cultures, we want to learn from them, too. This is one of the many positive side effects of globalization. At the same time, the economic landscape of the last decade has resulted in a shift in values away from _33_, wi
57、th younger generations more interested in collecting experiences than possessions.Welcome to the “new culture economy”.The collision(碰撞)of two trends - globalization and the experience economy - has _34_ a new attitude to travel, with cultural curiosity at its heart. This is the “new culture economy
58、”. The phenomenon is having a powerful impact on peoples interactions and definitions of _35_ exploration, and presents an incredible commercial opportunity.While globalization is usually talked about in the context of the _36_ of trade and capital between countries, we shouldnt forget that the _37_
59、 force behind it all it people. Education, travel, exposure to other customs and geographies and the cultural integration(融合)are the more influential social effects of globalization. People are increasingly living or working in countries other than the ones in which they were born - more than half o
60、f respondents from the study have friends living overseas, all of which has _38_ in more interaction with global cultures.Also, student debt and unaffordable housing have created a(n) _39_ in spending patterns, and so a new set of values has emerged in which experiences matter more than ownership. T
61、ravel is absolutely necessary to most peoples lives - in fact, nearly half of all respondents cut down on their daily expenses so they can save money to travel more. For “generation rent” in particular, no matter how expensive an experience or a trip, it is still more _40_ than a house.【答案】31. F 32.
62、 D 33. E 34. H 35. B 36. I 37. C 38. G 39. J 40. A【解析】本文是说明文。文章讲述了好奇心和全球化正在推动一种新的出行方式,即一种新的价值观:年轻一代更热衷于体验生活,而不是拥有财产,即使旅行的费用再昂贵,也要去尝试,总比买房子容易让人承担。【31题详解】考查形容词。句意:但是,随着越来越多的人在海外生活和工作并受到来自不同文化的影响,我们中的许多人正在寻求一个向外看,相互联系的世界。根据后面的connected可知,此处需要形容词和connected一起来修饰world作定语,及but表示转折,应选择inward-looking的反义词outw
63、ard-looking。故选F。【32题详解】考查名词。句意:根据文化之旅最近发表的研究,美国和英国60的人说,他们的人生观的形成受到了不同文化的影响。由第一段的提示“influences from different cultures”可知,此处选择influence,这是同词复现。故选D。33题详解】考查名词。句意:同时,过去十年的经济形势导致价值观念从实利主义转移,年轻一代更热衷于获得体验而不是拥有财产。from后接名词作宾语,根据后面的possessions(财产)可知,此处选择与它词义相关的名词materialism。故选E。【34题详解】考查动词。句意:全球化和体验经济这两个趋势的
64、碰撞塑造了一种以文化好奇为核心的新旅行态度。此处需要填入动词,结合语境可知,选择shaped合乎语境。shape a new attitude:形成新的态度。故选H。【35题详解】考查形容词。句意:这种现象对人们的互动和文化探索的定义产生了巨大影响,并提供了令人难以置信的商业机会。根据前面的culture economy可知,此处使用形容词cultural作定语,修饰exploration。故选B。【36题详解】考查名词。句意:虽然通常在国家间共享贸易和资本的背景下谈论全球化,但我们不应忘记,全球化背后的推动力是人。the后面接名词,选择sharing合乎语境即贸易和资本的共享是全球化的背景。
65、故选I。【37题详解】考查形容词。句意:虽然通常在国家间共享贸易和资本的背景下谈论全球化,但我们不应忘记,全球化背后的推动力是人。此处使用形容词driving作定语修饰force,表示起推动作用的因素。故选C。【38题详解】考查动词短语。句意:人们越来越多地在其出生地以外的国家生活或工作,这项研究中超过一半的受访者的朋友居住在海外,所有这些都导致与全球文化的更多互动。result in:导致,它是固定短语,选择resulted合乎语境。故选G。【39题详解】考查名词。句意:此外,学生的债务和负担不起的住房造成了消费方式的转变,因此出现了一套新的价值观,其中体验比拥有更重要。由后文内容可知,很多
66、人的消费模式发生了改变(shift)。故选J。【40题详解】考查形容词。句意:尤其是对于“租房一代”而言,无论一次体验或一次旅行多么昂贵,它仍然比买房子更容易承担。由本段第一句话中的unaffordable housing可知,旅行的费用再贵也比买房子能够让人承担得起(affordable)。故选A。III. Reading ComprehensionSection ADirections: For each blank in the following passage there are four words or phrases marked A, B, C and D. Fill in
67、each blank with the word or phrase that best fits the context.Communication, One Major Part of the Scientific MethodScientists may feel it their duty to share their guesses, methods, and findings with the rest of the scientific community. This sharing serves two _41_. First, it supports the basic de
68、al of skepticism(怀疑论)by making it possible for others to say, “Oh, yeah? Let me check that.” It tells others where to see what the scientist saw, and what techniques and tools to use. Second, it gets the word out so that others can use what has been discovered. This is essential because science is a
69、(n) _42_ efforts. People who work thousands of miles apart build with and upon each others discoveries.The communication of science begins with “peer review”, a process of _43_ an authors scholarly work, research or ideas to the inspection of other experts. It typically has three stages. The first o
70、ccurs when a scientists seeks funding - from government agencies, foundations, or other _44_ - to carry out a research program. He or she must prepare a report describing the intended work, laying out background, hypotheses(假设), planned experiments, expected results, and even the _45_ impacts on oth
71、er fields. Committees of other scientists then _46_ the report to see whether the scientist knows his or her area, has the necessary abilities, and is realistic in his or her plans.Once the scientist has the needed _47_, has done the work, and has written a report of the results, that report will go
72、 to a scientific journal. Before publishing the report, the journals editors will show it to other workers in the same or _48_ fields and ask whether the work was done adequately, the conclusions are justified, and the report should be published.The third stage of peer review happens are publication
73、, when the broader scientific community gets to see and _49_ the work.This three-stage quality-control process can, of course, be faulty. Any scientist with independent wealth can _50_ the first stage quite easily but such scientists are much, much rarer today than they were a century or so ago. Tho
74、se who remain are the object of envy. _51_ , it is fair to say that they are not disapproved as were those who avoid the latter two stages of the “peer review” mechanisms by using press conferences.On the other hand, it is certainly possible for the standard peer review mechanisms to _52_. By their
75、nature, these mechanisms are more likely to _53_ ideas that are not different from what the reviewers think they already know. Yet the un-traditional or unconventional ideas are not _54_ wrong, as Alfred Wegener proved when he tried to gain _55_ for the idea of continental drift in the early twentie
76、th century. It was not until the 1960s that most geologists accepted his ideas as genuine insights.41. A. purposesB. dutiesC. interestsD. needs42. A. innovativeB. prospectiveC. cooperativeD. plain43. A. accustomingB. addictingC. restrictingD. subjecting44. A. projectsB. sourcesC. unionsD. department
77、s45. A. strongerB. more limitedC. more dramaticD. broader46. A. Look upB. go overC. long forD. call for47. A. fundsB. fieldsC. impactsD. experiments48. A. differentB. chosenC. relatedD. academic49. A. substituteB. createC. judgeD. undertake50. A. reachB. markC. holdD. skip51. A. SimilarlyB. Contrari
78、lyC. SurelyD. Therefore52. A. failB. functionC. evolveD. work53. A. conveyB. overlookC. rejectD. approve54. A. necessarilyB. particularlyC. dramaticallyD. terribly55. A. confidenceB. acceptanceC. strengthD. weight【答案】41. A 42. C 43. D 44. B 45. D 46. B 47. A 48. C 49. C 50. D 51. C 52. A 53. D 54. A
79、 55. B【解析】本文是说明文。文章介绍了在科学研究中同行评议是科学研究的重要组成部分及其三个阶段,同行评议可以保证科学研究结果的质量但有时有可能失败。【41题详解】考查名词词义辨析。句意:这种共享有两个目的。A. purposes目的;B. duties职责;C. interests兴趣;D. needs需要。后文的first和second引出的内容是共享科学猜想、方法及研究成果的目的。故选A。【42题详解】考查形容词词义辨析。句意:这是必不可少的,因为科学是合作的成果。A. innovative创新的;B. prospective预期的;C. cooperative合作的;D. plai
80、n清楚的,朴素的。下一句提到相距数千英里的人们在彼此的发现的基础上进行探索研究,这是合作的体现。故选C。【43题详解】考查动词词义辨析。句意:科学交流始于“同行评审”,让一位作者的学术工作,研究或思想得到其他专家检查的过程。A. accustoming 使习惯;B. addicting使上瘾;C. restricting限制;D. subjecting使顺从。subjectto:受管制,使承受。此处表示将科学研究的成果提交给其他专家接受审核。故选D。【44题详解】考查名词词义辨析。句意:第一阶段开始于科学家从政府机构,基金会或其他来源寻求资金来开展研究计划时。A. projects计划;B.
81、sources来源;C. unions协会,联合会;D. departments部门。本句中提到了资金的几个来源。故选B。【45题详解】考查形容词词义辨析。句意:他或她必须准备一份描述预期工作的报告,列出背景,假设,计划的实验,预期结果,甚至对其他领域的更广泛影响。A. stronger更强的;B. more limited更有限的;C. more dramatic更戏剧化的;D. broader更广泛的。由even表示程度更深和other fields可知,选择broader合乎语境。故选D。【46题详解】考查动词短语辨析。句意:其他科学家组成的委员会仔细检查该报告,以查看该科学家是否了解自
82、己的领域,是否具备必要的能力以及在其计划中是否切合实际。A. look up查阅,查找;B. go over仔细检查,认真讨论;C. long for盼望;D. call for要求,需要。其他科学家要对提交的科学研究计划进行仔细检查,这是同行评议的职责所在。故选B。【47题详解】考查名词词义辨析。句意:一旦科学家获得了所需的资金,完成了工作并编写了结果报告,该报告将发送至科学期刊。A. funds资金;B. fields领域;C. impacts影响;D. experiments实验。由第二段的“a scientists seeks funding”可知,此选择funds合乎语境,科学研究的
83、第一步是“获取资金”。故选A。【48题详解】考查形容词词义辨析。句意:在发布报告之前,该期刊的编辑将向其他相同或相关领域的工作者展示该报告,并询问报告工作是否做得足够,结论是否合理以及报告是否应该发表。A. different不同的;B. chosen选择的;C. related有关的;D. academic学术的。or连接的两个形容词,一个是same,另外一个应选择其近义词,因此related合乎语境。故选C。【49题详解】考查动词词义辨析。句意:同行评审的第三阶段是出版,这时更广泛的科学界开始观察和评判这项工作。A. substitute替代;B. create创建;C. judge评判;
84、D. undertake承担。研究报告出炉后,科学界会对其评判,此处选择review的同义词。故选C。【50题详解】考查动词词义辨析。句意:任何拥有独立财富的科学家都可以很容易地跳过第一阶段的工作,但是今天这样的科学家比一个世纪前要稀少得多。A. reach达到;B. mark标记;C. hold保持;D. skip跳过。自己拥有足够的财富可以进行科学研究,其可以省去筹集资金的步骤。故选D。【51题详解】考查副词词义辨析。句意:可以肯定地说,他们并没有像通过新闻发布会避免“同行评判”机制的后两个阶段的人那样被反对。 A. Similarly相似地;B. Contrarily相反;C. Sure
85、ly 一定;D. Therefore因此。因为拥有独立财富的科学家自费进行科学研究并接受同行的评判,因此他们一定不会像那些避开“同行评判”机制的后两个阶段的人那样被反对。故选C。52题详解】考查动词词义辨析。句意:另一方面,标准的同行评审机制肯定有可能失败。A. fail失败;B. function发挥作用;C. evolve发展;D. work工作。由最后一句可知,审稿人暂时没有掌握的信息最后可能是对的。结合下一题的分析,与审稿人已知的相同的想法会得到其批准通过,因此审稿人暂时没有掌握的信息可能在当时不会得到通过,这就导致了这个评审机制的失败。故选A。【53题详解】考查动词词义辨析。句意:就
86、其性质而言,这些机制更有可能批准与审稿人认为他们已经知道的没有不同的想法。 A. convey传达;B. overlook俯瞰;C. reject拒绝;D. approve批准。与审稿人已知的相同的想法自然而然会得到其批准通过。故选D。【54题详解】考查副词词义辨析。句意:然而,非传统或非常规的观念并不一定是错误的,正如Alfred Wegener在20世纪初试图使其大陆漂移的观念能够得到认可的那样。直到20世纪60年代,大多数地质学家才接受他的想法作为真正的见识。A. necessarily必然地;B. particularly尤其;C. dramatically显着地;D. terribl
87、y可怕地。由下一句可知,当时不为专家学者所认可的事情随着时间的推移可以是正确的认识,因此这个表达not necessarily(不一定)在句子中的使用是合理的。故选A。【55题详解】考查名词词义辨析。句意:然而,非传统或非常规的观念并不一定是错误的,正如Alfred Wegener在20世纪初试图使其大陆漂移的观念能够得到认可的那样。直到20世纪60年代,大多数地质学家才接受他的想法作为真正的见识。A. confidence自信;B. acceptance接受;C. strength强项;D. weight重量。由下一句可知,当时Alfred Wegener是在试图使其大陆漂移的观念能够其他专
88、家学者的接受与认可。故选B。Section BDirections: Read the following three passage. Each passage is followed by several questions or unfinished statements. For each of them there are four choices marked A, B, C and D. Choose the one that fits best according to the information given in the passage you have read.(A)
89、To Be a Deaf DJI was born in England with perfect hearing. In 1990, when I was five, my family moved to the United States. I started getting ear infections every three months or so. We didnt have health insurance at the time, and when I got a third infection, my parents couldnt afford the treatment.
90、 I went deaf in my right ear and was left with 50 percent hearing in my left. Over time, my remaining hearing dropped to 20 percent, where it is today. My doctors predicted that I would be thoroughly deaf by now, so I think Im doing pretty well.There was always music on in my house in my childhood.
91、I loved listening to Metallica, Led Zeppelin, Michael Jackson. My dad was a DJ, so he played disco, folk, rock, and music from other countries. For my 18th birthday, my dad asked me to deejay at the restaurant be owned. After doing that for a few weeks, I was hooded. I desired to learn more. I e-mai
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。


鄂教版七年级语文下册第8课《诗两首》精题精练.doc
