宁夏银川一中2020-2021学年高二上学期期中考试英语试题 WORD版含解析.doc
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
6 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 宁夏银川一中2020-2021学年高二上学期期中考试英语试题 WORD版含解析 宁夏银川 一中 2020 2021 学年 上学 期中考试 英语试题 WORD 解析
- 资源描述:
-
1、银川一中2020-2021学年度(上)高二年级期中考试英语试卷注意事项:1.答卷前,考生务必将自己的姓名、准考证号填写在答题卡上。2.回答选择题时,选出每小题的答案后,用铅笔把答题卡上对应题目的答案标号涂黑。如需改动,用橡皮擦干净后,再选涂其他答案标号。回答非选择题时,将答案写在答题卡上。写在本试卷及草稿纸上无效。3.考试结束后,将本试卷和答题卡一并交回。第一部分:听力(共两节,满分20分)第一节 (共5小题:每小题1分,满分5分)听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下
2、一小题。每段对话仅读一遍。1. What does the man probably mean?A. The womans getting fat.B. The womans losing weight.C. The womans kind to share her chocolate.2. Where is Mary going tomorrow?A. To the movies. B. To a museum. C. To the hospital.3. What will Joe do this Sunday?A. Go hiking. B. Buy some clothes. C. D
3、o some housework.4. What does the woman think of the painting?A. Its just so-so. B. Its excellent. C.Its terrible.5. How much did the man tip the woman?A. $100. B. $10. C. $1.第二节 (共15小题;每小题1分,满分15分)听下面5段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟;听完后,各小题将给出5秒钟的作答时间。每段对话或独
4、白读两遍。听下面一段对话,回答第6和第7两个小题。6. What is the probable relationship between the speakers?A. Good friends. B. Co-workers. C. A couple.7. What is the mans reason for being absent?A. He was sick. B. His wife was sick. C. He was on vacation.听下面一段对话,回答第8和第9两个小题。8. Where is Tanya now?A. At her desk. B. In a mee
5、ting. C.At the downtown office.9. How does the woman suggest contacting Tanya?A By calling her cell phone.B. By sending her an e-mail.C. By visiting her office.听下面一段对话,回答第10至第12三个小题。10. When did the speakers last see each other?A. One year ago. B. Two years ago. C. Three years ago.11. What was the w
6、oman doing in Asia?A. Traveling. B. Studying Japanese. C. Teaching biology.12. What do we know about Kathy Morris?A. She is a Japanese girl.B. She is the womans workmate.C. She is the mans wife.听下面一段对话,回答第13至第16四个小题。13. What was Uncle Marcos former job?A. A solider. B. A doctor. C. A government cler
7、k.14. What happened to Uncle Marco twenty years ago?A. His grandmother died.B. He was shot in the leg.C. He got an award for helping others.15. What does the woman think of Uncle Marco?A. A little crazy. B. Very kind. C. Quite humorous.16. How long had Uncle Marco been away this time?A. For six week
8、s. B. For six months. C. For seven months.听下面一段独白,回答第17至第20四个小题。17. What evidence was there that a thief had entered the house?A. A messy room.B. A broken window.C. A mark from a persons shoe.18. What is the second step to protecting your home?A. Hiding your money carefully.B. Having your neighbors
9、look after your house.C. Locking all the doors and windows.19. Where should you never leave a house key?A. In the neighbors house.B. In a drawer.C In the mailbox.20. What should you do if you hear strange sounds in your house?A. Seek for the thief.B. Call the police.C. Hide under your bed.二、阅读理解:(每小
10、题2分,共计40分)第一节:阅读下列短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中,选出最佳选项。ALook at the map of Spain and point at the center. Youve located the countrys capital and one of Europes most beautiful cities: Madrid. This popular destination is considered a city of contrasts with its abundant historic sites, resting in the shadows o
11、f modern skyscrapers.HistoryThis city of over 3 million people is proud of Western Europes largest royal palace, and some consider it to be Madrids most beautiful building.Inside the Royal Palace 2,800 rooms are decorated in glory with museum-quality furniture and artworks. Tourists can tour 50 of t
12、hese large and splendid rooms.ArtThe Internationally respected Prado Museum is the largest and most impressive art gallery in Spain. Opened in 1819, it is filled with works of art that feature the worlds most comprehensive collection of Spanish paintings.ShoppingMadrid has some of Europes best shopp
13、ing, and potential buyers love to look through the stores looking for bargains. But for 500 years, shoppers have gathered to an extremely large outdoor flea market known as the Rastro where they find everything from antiques to CDs.EntertainmentNo trip to Madrid is complete without seeing a performa
14、nce of Spains famous art form, flamenco. Every day, flamenco performers sing, dance or play the guitar in small cafes and grand theaters alike.FoodMadrid has a wide variety of restaurants, but because the Spanish typically eat late at about 9 or 10 p.m., its difficult to find good dinner food earlie
15、r. If you get hungry before then, the best solution is to try a tapas bar where light snacks are served. Be sure to try the jamon, a kind of dry-cured ham: Spain is famous for it.1. What do we know about the Royal Palace in Madrid?A. It has 50 rooms for visit.B. It can hold 2, 800 people.C. Its been
16、 visited by 3 million people.D. It is thought to be the largest in Europe.2. What kind of market is “the Rastro”?A. For discount.B. For artworks.C. To sell various goods.D. To sell antiques and CDs.3. What is a must when travelling in Madrid?A. Having dinner earlier.B. Enjoying flamenco.C. Visiting
17、Prado Museum.D. Drinking in a tapas bar.【答案】1. A 2. C 3. B【解析】本文是一则广告,介绍了西班牙首都马德里的旅游特色,包括马德里的历史、艺术、购物、娱乐以及美术等信息。【1题详解】细节理解题。根据第二部分最后一句Tourists can tour 50 of these large and splendid rooms可知马德里的the Royal Palace可以提供50个房间给游客参观。故A项正确。【2题详解】推理判断题。根据第四部分最后一句But for 500 years, shoppers have gathered to an
18、 extremely large outdoor flea market known as the Rastro where they find everything from antiques to CDs.可知在the Rastro,游客们可以购买很多东西,从古董到CD等,由此判断出he Rastro应该是出售货物的商店。故C项正确。【3题详解】细节理解题。根据文章第五部分第一句No trip to Madrid is complete without seeing a performance of Spains famous art form, flamenco.可知当我们去马德里旅行的
19、时候,如果不去观看flamenco,那么这次旅行就是不完整的。也就是说flamenco是马德里旅行必须要参观的。故B项正确。BRobert Spring, a 19th century forger (伪造者), was so good at his profession that he was able to make his living for 15 years by selling false signatures of famous Americans. Spring was born in England in 1838 and arrived in Philadelphia in
20、 1858 to open a bookstore. At first he prospered(繁荣)by selling his small but genuine collection of early US autographs (亲笔签名). Discovering his ability at copying handwriting he began imitating the signatures of George Washington and Benjimin Franklin and writing them on the title pages of old books.
21、 To lessen the chance of detection (被发现), He sent his forgeries to England and Canada for sale. Forgers have a hard time selling products. A forger cannot approach a respectable buyer but must deal with people who dont have much knowledge in the field. Forgers have many ways of making their works lo
22、ok real. For example, they buy old books and use the aged paper of the title page, and they can treat paper and ink with chemicals.In Springs time, right after the Civil War, Britain was still fond of the southern states, so Spring invented a respectable young lady known as Miss Fanny Jackson, the o
23、nly daughter of General “Stonewall” Jackson. For several years Miss Fannys financial problems forced her to sell a great number of letters and manuscripts (手稿) belonging to her famous father. Spring had to work very hard to satisfy the demand. However, all this activity did not prevent Spring from d
24、ying in poverty, leaving sharp-eyed experts the difficult task of separating his forgeries from the originals.4. Robert Spring spent 15 years _.A. running a bookstore in PhiladelphiaB. as owners of old booksC. selling real signatures of famous AmericansD. as a forger5. Why did Spring sell his false
25、autographs in England and Canada?A. There was less chance that his forgeries would be discovered there.B. The prices were much higher in England and Canada.C. There was a greater demand there than in America.D. Britan was Springs birthplace.6. After the Civil War there was a great demand in Britain
26、for _A. Civil War battle plansB. southern manuscripts and lettersC. the signatures of George Washington and Ben FranklinD. southern money7 Which of the following about Miss Fanny Jackson is TRUE?A. She was Robert Springs customer.B. She was an imaginary person created by Spring.C. She was a little-k
27、nown girl who sold her fathers papers to make money.D. She was the only daughter of General Stonewall Jackson.【答案】4. D 5. A 6. B 7. B【解析】这是一篇记叙文。文章主要介绍了做了15年伪造者的Robert Spring的个人经历。文章介绍了他做伪造者的过程以及进行伪造的方式等。为了伪造手稿和信件出售给英国人,Spring甚至虚构了一个名为Fanny Jackson小姐的人,然而,所有这些活动都没有阻止Spring在贫困中死去,只留给了专家们一项艰巨的任务,那就是把他
28、的赝品和真品区分开来。【4题详解】细节理解题。根据第一段中Robert Spring, a 19th century forger (伪造者), was so good at his profession that he was able to make his living for 15 years by selling false signatures of famous Americans.可知19世纪的伪造者Robert Spring非常擅长自己的行业,15年来他都靠出售美国名人的假签名为生。由此可知,Robert Spring当了15年的伪造者。故选D。【5题详解】细节理解题。根据第
29、一段中To lessen the chance of detection (被发现), He sent his forgeries to England and Canada for sale.可知为了减少被发现的机会,他把赝品送到英国和加拿大出售。由此可知,Spring在英国和加拿大出售他的假签名,因为这样他的赝品被发现的可能性更小了。故选A。【6题详解】推理判断题。根据第二段中In Springs time, right after the Civil War, Britain was still fond of the southern states, so Spring invente
30、d a respectable young lady known as Miss Fanny Jackson, the only daughter of General “Stonewall” Jackson. For several years Miss Fannys financial problems forced her to sell a great number of letters and manuscripts (手稿) belonging to her famous father. Spring had to work very hard to satisfy the dem
31、and.可知内战刚结束的春天,英国人仍然喜欢南方各州,于是Spring就创造了一位受人尊敬的年轻女士,名叫Fanny Jackson小姐,她是“Stonewall”Jackson将军的独女。几年来,Fanny小姐的经济困难迫使她卖掉了大量属于她著名父亲的信件和手稿。Spring不得不非常努力地工作以满足需求。由此可推知,内战结束后,英国对南方的手稿和信件有很大的需求。故选B。【7题详解】细节理解题。根据第二段中In Springs time, right after the Civil War, Britain was still fond of the southern states, so
32、 Spring invented a respectable young lady known as Miss Fanny Jackson, the only daughter of General “Stonewall” Jackson.可知内战刚结束的春天,英国人仍然喜欢南方各州,于是Spring就创造了一位受人尊敬的年轻女士,名叫Fanny Jackson小姐,她是“Stonewall”Jackson将军的独女。由此可知,关于Miss Fanny Jackson 的说法中B选项“她是Spring虚构出来的一个人”正确。故选B。CLiving abroad to study can cer
33、tainly be an interesting experience but is that alone a good enough reason for spending years far away from home? To make the experience truly worthwhile, there has to be a goal behind the decision to study abroad. This may be a wish to perfect language skills in a foreign language environment, or a
34、 clever move in your career development. You must also consider the costs, not just of living and studying abroad, but of applying. Most universities now charge application fees for international students.If after considering these points you are sure that you want to apply to study abroad, your nex
35、t step is to choose the right programme of studies. Research your choices and select carefully. You must do your homework well. Most universities have information online but you can also email and ask them to send you more details. You can find a lot of information on school ranking from education w
36、ebsites. But read carefully. Different universities emphasize different strengths. Dont just think about the universitys reputation; look for the most suitable for your goals.Next, you must deal with a large pile of paperwork. This involves filling in application forms, preparing your school records
37、, and getting reference letters. Reading the instructions and requirements of the universities carefully is of great importance. Sadly, many fine applicants get kicked out in the first round, simply because they dont follow the application procedure properly.Money is another important consideration.
38、 Some scholarships are provided by governments, others by schools and colleges. This information, again, can be found on the Internet. If you find a scholarship that is suitable for you, follow the application procedure carefully; the earlier you apply, the better your chance of getting it.8. Why do
39、es the author think studying abroad is truly worthwhile according to paragraph1?A. It is a chance to develop your career.B. It is an interesting experience.C. It is fun to travel around the world.D. All your friends are doing so.9. What can a school ranking list tell us?A. The names of all the profe
40、ssors.B. How good the school is compared to others.C. How much the courses cost.D. Where the school is located.10. What are the three basic steps when you apply?A. Buy an airplane ticket, read the instructions and requirements, and study.B. Write a reference letter, do paperwork, and study.C. Prepar
41、e reference letters, prepare school records, and fill in the application form.D. Prepare school records, do paperwork, and work hard.11. What does the underlined phrase “get kicked out in the first round” in Paragraph 3 refer to?A. lose money in the first roundB. get accepted in the next roundC. fai
42、l to get to the next roundD. get kicked by a professor【答案】8. A 9. B 10. C 11. C【解析】【分析】本文属于说明文。本文介绍了出国留学的注意事项,包括弄清出国的目标,如何确定学校,以及出国留学的申请程序和准备材料。【8题详解】细节理解题。根据第一段This may be a wish to perfect language skills in a foreign language environment, or a clever move in your career development可知,出国留学是真正值得的因为
43、这是一个机会,在外语环境中完善自己的语言技能,以及发展你的事业。故选A。【9题详解】推理判断题。根据第二段You can find a lot of information on school ranking from education websites.可知,学校排行榜告诉学校对比之间的一些信息。故选B。【10题详解】细节理解题。根据第三段This involves filling in application form, preparing your school records, and getting reference letters可知,你申请的三个基本步骤是填写申请表,准备你的
44、学校纪录,以及获得推荐信。故选C。【11题详解】词义猜测题。根据第三段many fine applicants get kicked out in the first round, simply because they dont follow the application procedure properly(可悲的是,许多优秀的申请者被踢出第一轮,只是因为他们不遵循申请程序)可知,第一轮被踢出,意味着没办法进入下一轮,故选C。【点睛】词义猜测题做题技巧。关于词义猜测题做题技巧。词义猜测题是阅读理解中常见的一种题型,主要有对生词的词义猜测,熟词新义以及代词的猜测。其关键是根据上下文的逻辑关
45、系,利用已掌握的信息,有必要的时候,借助生活或者文化常识,确定单词的词义。比如小题4,根据第三段many fine applicants get kicked out in the first round,simply because they dont follow the application procedure properly(可悲的是,许多优秀的申请者被踢出第一轮,只是因为他们不遵循申请程序)可知,第一轮被踢出,意味着没办法进入下一轮,故选C。DFor decades, China had wanted a Nobel Prize in science. Tu Youyou, a
46、researcher who helped to develop a malaria(疟疾)medicine, finally won the country that honor.In fact, Tu is not the only scientist in China who is catching the worlds attention. In 2016, the Nature journal published a list of the top 10 science stars in China. Gao Caixia and Cui Weicheng are two of th
47、em.Gao Caixia has been devoted to genetic engineering for her whole career. She is known for using CRISPR-Cas9, the revolutionary gene-editing technique that is sweeping through biology labs around the world in crops.At first, Gao was unwilling to take up gene editing using CRISPR-Cas9 because her l
48、ab at the Chinese Academy of Sciences Institute of Genetics and Developmental Biology in Beijing had already created mutations(变异)in 82 genes using an older type of technology. But after thinking carefully about it, she decided to give it a try.After a year of hard work, her lab finally succeeded. G
49、ao worked on genetic engineering in wheat, a crop that is famous for being difficult to work with. Now she is considered one of the best in the world at engineering wheat.Cui Weicheng is the developer of Chinas record-setting Jiaolong submersibl(e 潜水器). He is now a professor at Westlake University.
50、In 2012, Cui rode inside Chinas Jiaolong submersible and reached a depth of more than 7,000 meters in the Pacific.Thanks to Jiaolong and the 57-year-old developer, China is now one of only a few nations that can explore the deep sea. Jiaolong can travel deeper than any other manned research submersi
51、ble currently in use, which shows Chinas increasing ambition and leadership in deep-sea research.12. Why is Tu Youyou mentioned at the beginning of the passage?A. To show one of Chinas long-held dreams.B. To stress the importance of the Nobel Prize.C. To praise Tu Youyou for her contributions.D. To
52、introduce more top Chinese scientists.13. Why did Gao Caixia work on wheat?A. Because she failed in her attempt to study other crops.B. Because she was expert at wheat engineering.C. Because wheat is hard to be genetically engineered.D. Because wheat is the most widely planted crop in China.14. What
53、 is Cui Weichengs biggest contribution to China?A. He teaches about sea at a university.B. He developed Jiaolong submersible.C. He is devoted to genetic engineering.D. He reached the bottom of the ocean.15. What is the best title for the passage?A. Chinas Science StarsB. Chinas Nobel Prize DreamC. G
54、ao CaixiaChinas Crop EngineerD. Cui WeichengChinas Deep Diver【答案】12. D 13. C 14. B 15. A【解析】本文是一篇说明文,本文讲述了屠呦呦并不是中国唯一一个引起世界关注的科学家。自然杂志发布了中国十大科学明星名单。高彩霞和崔伟成就是其中的两位。【12题详解】细节理解题。由文章的第二段 ”In fact, Tu is not the only scientist in China who is catching the worlds attention. In 2016, the Nature journal pub
55、lished a list of the top 10 science stars in China. Gao Caixia and Cui Weicheng are two of them.”可知后文主要讲的是中国科学家高彩霞和崔伟的主要贡献。故D项:介绍更多中国顶尖科学家,为正确答案。A项:展示中国长期以来的一个梦想;B项:强调诺贝尔奖的重要性;C项:表扬屠呦呦的贡献;均不合题意。故答案为D项。【13题详解】推理判断题。本题题干意为:为什么高彩霞致力于小麦的研究?由文章第三段“At first, Gao was unwilling to take up gene editing using
56、 CRISPR-Cas9 because her lab at the Chinese Academy of Sciences Institute of Genetics and Developmental Biology in Beijing had already created mutations(变异)in 82 genes using an older type of technology. But after thinking carefully about it, she decided to give it a try.”可知起初,高不愿意采用基因编辑使用CRISPR-Cas9
57、因为她所在实验室-中国科学院的研究所的遗传学和发育生物学已经在在82个基因中使用一个旧的技术创建突变(变异)。但仔细考虑之后,她决定试一试。故C项:因为小麦很难被基因改造,为正确选项。A项:因为她在研究其他作物的尝试中失败了。B项:因为她是小麦工程方面的专家。D项:因为小麦是中国种植最广泛的作物。均不合题意。故答案为C。【14题详解】细节理解题。本题题干为:崔伟成对中国最大的贡献是什么?根据文章根据第六段Cui Weicheng is the developer of Chinas record-setting Jiaolong submersible(潜水器)以及最后一段崔伟成的发明对中国的
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。
链接地址:https://www.ketangku.com/wenku/file-386719.html


鄂教版七年级语文下册第8课《诗两首》精题精练.doc
