广东省佛山市2021届高三下学期4月教学质量检测英语试题 WORD版含解析.doc
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
3 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 广东省佛山市2021届高三下学期4月教学质量检测英语试题 WORD版含解析 广东省 佛山市 2021 届高三 下学 教学质量 检测 英语试题 WORD 解析
- 资源描述:
-
1、20202021学年佛山市普通高中教学质量检测(二)高三英语注意事项: 1. 答卷前, 考生务必将自己的姓名、考生号、考场号和座位号填写在答题卡上。用 2B 铅笔将试卷类型(B)填涂在答题卡相应的位置上。 将条形码横贴在答题卡右上角“条形码粘贴处”。因笔试不考听力, 选择题从第二部分的“阅读”开始,试题序号从“21”开始。2. 作答选择题时, 选出每小题答案后, 用 2B 铅笔在答题卡上对应题目 选项的答案信息点涂黑;如需改动, 用橡皮擦干净后, 再选涂其他答 案。答案不能答在试卷上。3. 非选择题必须用黑色字迹的钢笔或签字笔作答,答案必须写在答题卡 各题目指定区域内相应位置上;如需改动,先划
2、掉原来的答案,然后 再写上新答案;不准使用铅笔和涂改液。不按以上要求作答无效。4.考生必须保持答题卡的整洁。考试结束后, 将试卷和答题卡一并交回。第二部分 阅读(共两节, 满分 50 分)第一节共 15 小题;每小题 2.5 分, 满分 37.5 分)阅读下列短文, 从每题所给的 A、B、C、D 四个选项中选出最佳选项。AIn the long history of humans, womens stories have often been overlooked. Yet as modern society has allowed women to speak for themselves,
3、 more and more women are standing up to choose how to live their lives. Here are five powerful films that just might inspire you to re-imagine what it means to be a woman.Hi, Mom (2021)Directed by Chinese comedian Jia Ling, this heartwarming comedy, about a woman who accidentally meets her mother du
4、ring time travel, became a hit with audiences this year, leading the mainland box office right after Chinese New Year.Leap (2020)This 2020 film about the Chinese national womens volleyball team presents their history from 1981, when they won the Womens World Cup, to the year 2016. Actress Gong Li st
5、ars as the legendary volleyball player Lang Ping, and Peter Chen from Hong Kong is the director.Coco Avant Chanel (2009)The life of Coco Chanel serves as a guide to all women wishing to establish their own careers. Audrey Tautou, famous for her iconic performance in Amelie, stars as the glorious Fre
6、nch fashion designer. It is French director Anne Fontaines most famous film.The Joy Luck Club (1993)Based on the novel The Joy Luck Club, Chinese director Wang Ying tells the stories of four Chinese women and their daughters who were all born and lived in the US. Their conflicts also reflect the col
7、lision between traditional Chinese culture and American culture.The Story of Qiu Ju (1992)Directed by Zhang Yimou, the 1992 film describes a peasant woman Qiu Ju who lives in a rural area of China and fights for justice. It is a screen adaptation of writer Chen Yuanbins novel The Wan Familys Lawsuit
8、.1. Why does the author select the above 5 movies?A. To arouse attention to women.B. To speak highly of great mothers.C. To support womens fight for equal rights.D. To introduce the history of women movies.2. How does Coco Avant Chanel differ from the other 4 movies?A. It inspired a lot of women.B.
9、It is set in a foreign country.C. Its actress became world-famous for her role.D. Its director has a different culture background.3. Which film concerns generation gap?A. Hi, MomB. LeapC. The Joy Luck ClubD. The Story of Qiu Ju【答案】1. A 2. D 3. C【解析】【分析】这是一篇应用文。文章介绍了五部引起对女性的关注的电影。【1题详解】细节理解题。根据第一段最后一
10、句“Here are five powerful films that just might inspire you to re-imagine what it means to be a woman.”(下面是五部有影响力的电影,它们可能会激发你重新想象作为一个女人意味着什么。)可知,作者选择了以上5部电影来引起对女性的关注。故选A。【2题详解】推理判断题。根据Hi, Mom (2021)部分第一句“Directed by Chinese comedian Jia Ling”(由中国喜剧演员贾玲执导),Leap (2020)部分最后一句“Peter Chen from Hong Kong i
11、s the director”(来自香港的Peter Chen是导演),Coco Avant Chanel (2009)部分最后一句“It is French director Anne Fontaines most famous film.”(这是法国导演安妮方丹最著名的电影。),The Joy Luck Club (1993)部分第一句“Based on the novel The Joy Luck Club, Chinese director Wang Ying tells the stories of four Chinese women and their daughters who
12、 were all born and lived in the US.”(电影改编自同名小说喜福会,中国导演王颖讲述了四个在美国出生和生活的中国妇女和她们的女儿的故事。)和The Story of Qiu Ju (1992)部分第一句“Directed by Zhang Yimou, the 1992 film describes a peasant woman Qiu Ju who lives in a rural area of China and fights for justice.”(这部1992年的电影由张艺谋执导,讲述了中国农村的一位名叫秋菊的农妇为正义而战的故事。)可知,其它几
13、部电影都是由中国导演执导,Coco Avant Chanel的导演来自法国。故选D。【3题详解】细节理解题。根据The Joy Luck Club (1993)部分第一句“Based on the novel The Joy Luck Club, Chinese director Wang Ying tells the stories of four Chinese women and their daughters who were all born and lived in the US.”(电影改编自同名小说喜福会,中国导演王颖讲述了四个在美国出生和生活的中国妇女和她们的女儿的故事。)可
14、知,The Joy Luck Club关注代沟问题。故选C。BSitting straight at his desk, Sami Sabeaallil turns on the lights, places his mobile phone on a selfie stick and starts greeting his viewers. “Hi everyone, this is Sami,” he says in Chinese. “I will recommend you some toys tonight”Every day, Sami livestreams (网络直播) on
15、Douyin (Chinas domestic version of TikTok) for one or two hours, promoting his toys to Chinese buyers. Based in Yiwu City, the worlds largest trading center for daily consumer goods in East Chinas Zhejiang Province, the 22-year-old said he is likely the first foreigner to get into livestream selling
16、 in Yiwu and take advantage of Chinas skyrocketing e-commerce industry.Sami has been selling his toys on his Douyin account since last June. Most of his videos are about his products or show him hanging around Yiwus markets and cracking jokes. For a video he published last October, he invited dozens
17、 of foreigners from various countries to express their love for China, which got nearly 30,000 likes.As a young Chinese-speaking foreigner, Sami attracts much attention on Chinas social media. He now has only about 28,000 followers on Douyin but his goal is to have 10 million followers within two ye
18、ars.The COVID-19 pandemic is severely hitting the economy of many countries and has caused great losses among Yiwus producers and suppliers. Sami decided to try livestreaming and look for more Chinese domestic buyers via Douyin. As an owner of a Yiwu-based toy company, Sami used to have half of his
19、orders from overseas. However, overseas orders have not been satisfactory in the past year, so he is gradually shifting his business to Chinese market as the epidemic situation in China has largely improved.A few potential buyers have reached Sami and one of them bought over 100,000 yuan ($14,860) o
20、f toys from him, which Sami described as “a good beginning.”Sami is not the only foreigner in Yiwu interested in livestreaming promotion. According to Yiwu Industrial and Commercial College, quite a few of its 140 overseas students say they will try livestreaming e-commerce industry after graduation
21、.The college is offering its overseas students courses on Chinas livestream selling market, which include how to attract more followers, how to select suitable products, how to interact with audiences and how to shoot and edit short videos.4. Why did Sami start livestreaming?A. To increase the sales
22、 of his toys.B. To build a reputation in his field.C. To catch up with the Internet trend.D. To be the first foreign livestreamer.5. What do we know about Samis videos on Douyin?A. They made him world famous.B. They showed his love for China.C. They attracted a number of followers.D. They recorded p
23、eoples lives in Yiwu.6. What is the consequence of COVID-19 for Sami?A. He has closed down his toy company.B. His overseas orders decreased by half.C. The number of his followers has fallen sharply.D. He makes efforts to attract more Chinese buyers.7. What is the function of the last paragraph?A. To
24、 provide background information.B. To summarize the previous paragraphs.C. To introduce a new topic for discussion.D. To call on people to use more livestream.【答案】4. A 5. C 6. D 7. A【解析】【分析】这是一篇新闻报道。文章对一位外国抖音网红进行了报道。【4题详解】细节理解题。根据第二段第一句“Every day, Sami livestreams (网络直播) on Douyin (Chinas domestic v
25、ersion of TikTok) for one or two hours, promoting his toys to Chinese buyers. ”(萨米每天都会在抖音(中国版的TikTok)上直播一两个小时,向中国买家推销他的玩具。)可知,萨米开始直播来增加他玩具的销量。故选A。【5题详解】细节理解题。根据第四段最后一句“He now has only about 28,000 followers on Douyin but his goal is to have 10 million followers within two years.”(他现在在抖音上只有大约2.8万名粉丝,
26、但他的目标是在两年内拥有1000万名粉丝。)可知,萨米在抖音上的视频吸引了大量粉丝。故选C。【6题详解】细节理解题。根据第五段第二句“Sami decided to try livestreaming and look for more Chinese domestic buyers via Douyin.”(萨米决定尝试直播,并通过抖音寻找更多的中国国内买家。)可知,COVID-19对Sami的影响是他努力吸引更多的中国买家。故选D。【7题详解】推理判断题。根据最后一段“The college is offering its overseas students courses on Chin
27、as livestream selling market, which include how to attract more followers, how to select suitable products, how to interact with audiences and how to shoot and edit short videos.”(该学院正在中国的直播销售市场上为海外学生提供课程,包括如何吸引更多的粉丝,如何选择合适的产品,如何与观众互动,以及如何拍摄和编辑短视频。)可知,最后一段的内容和Sami本身没有太多关系,所以是为了提供背景信息。故选A。CEducationa
28、l programs often use fear-based messaging and films of crash scenes to reduce risky driving behavior among young people. But does this “scary” approach work? A new study suggests that fear-based messaging fails to reduce risky driving behavior, while fear-based Virtual Reality (VR) films showing a v
29、iolent collision may actually lead young drivers to take more chances behind the wheel.A team of psychologists in Belgium conducted a study of 146 students who had been legally driving for less than five years. The researchers examined the impact of both content (fear vs. positive) and delivery mode
30、 (2D vs. VR) of driver safety intervention programs.By showing a serious consequence such as death, fear-based driver education films attempt to arouse a sense of fear and persuade young people to drive more carefully. Positively framed films take the opposite approach, using humor and modeling safe
31、 driving behaviors that result in positive consequences.Three tests were used to analyze the risk-taking behavior of the young drivers before and after participating in the intervention program. One was a questionnaire. Another was a test on traffic, which asks participants to watch video clips of d
32、riving situations and choose whether they view a situation as too risky, for example, choosing whether to pass another car in icy conditions. A third test was used to measure the level of emotional arousal (such as feeling afraid) after watching a film.The results showed that participants who viewed
33、 the fear-based VR film reported riskier driving behaviors afterward, while those who viewed a positively framed VR film exhibited the greatest reduction in risky driving behavior. This finding supports other research that has shown that exposing participants to an extreme collision tends to activat
34、e defensive mechanisms, such as paying attention for a shorter time, disengaging, rejecting a message, and an increase in risky behaviors.“Fear appeals have been used in many health and environmental campaigns, such as smoking and anti-drug,” says Dr. Cutello of the research team. “Further experimen
35、tal research is needed to determine whether the use of fear is effective.”8 What is the new study about?A. VRs application on driving education.B. Young drivers risky driving behaviors.C. The deadly consequence of violent crashes.D. The effect of drivers educational programs.9. Why were participants
36、 asked to watch video clips in the second test?A. To assess driving emotions.B. To judge driving behaviors.C. To gain driving competence.D. To keep safe driving in mind.10. Which was the result of the fear-based VR film in the study?A. Drivers show fewer risky behaviors.B. Drivers were less able to
37、focus long.C. Drivers were unwilling to cooperate.D. Drivers became more open to advice.11. What does Dr. Cutellos words suggest?A More research should be conducted.B. Fear-based education shouldnt be used.C. The result of his research is unconvincing.D. The use of fear education has been cut down.【
38、答案】8. D 9. B 10. B 11. A【解析】【分析】这是一篇说明文。一项新研究表明,基于恐惧的信息和撞车场景的司机教育项目并不能减少危险的驾驶行为,实际上可能会导致年轻司机在驾驶时更冒险。文章主要介绍了这项研究开展的过程以及发现。【8题详解】细节理解题。根据第一段“Educational programs often use fear-based messaging and films of crash scenes to reduce risky driving behavior among young people. But does this “scary” approach
39、 work? A new study suggests that fear-based messaging fails to reduce risky driving behavior, while fear-based Virtual Reality (VR) films showing a violent collision may actually lead young drivers to take more chances behind the wheel.(教育项目经常使用基于恐惧的信息和撞车场景的电影来减少年轻人的危险驾驶行为。但是这种“可怕”的方法有效吗?一项新的研究表明,基于
40、恐惧的信息传递并不能减少危险的驾驶行为,而基于恐惧的虚拟现实电影显示的暴力碰撞实际上可能会导致年轻司机在驾驶时更冒险)”可知,这项新研究是关于司机教育计划的效果。故选D。【9题详解】细节理解题。根据第四段中“Another was a test on traffic, which asks participants to watch video clips of driving situations and choose whether they view a situation as too risky, for example, choosing whether to pass anoth
41、er car in icy conditions.(另一项是交通测试,要求参与者观看驾驶情况的视频剪辑,并选择他们是否认为某一情况太危险,例如,选择是否在结冰的情况下超过另一辆车)”可知,参与者在第二次测试中被要求观看视频剪辑是为了判断驾驶行为。故选B。【10题详解】细节理解题。根据倒数第二段“This finding supports other research that has shown that exposing participants to an extreme collision tends to activate defensive mechanisms, such as p
42、aying attention for a shorter time, disengaging, rejecting a message, and an increase in risky behaviors.(这一发现支持了其他研究,该研究表明,将参与者暴露在极端的冲突中,往往会激活防御机制,如更短的时间集中注意力,分心,拒绝信息,以及增加风险行为)”可知,研究中基于恐惧的虚拟现实电影的结果是司机不能较长时间集中注意力。故选B。【11题详解】推理判断题。根据最后一段中“Further experimental research is needed to determine whether t
43、he use of fear is effective.(需要进一步的实验研究来确定恐惧的使用是否有效)”可推知,Cutello博士的话暗示了应该进行更多的研究。故选A。DMore than half the worlds population live in cities, and by 2050 the UN expects that proportion to reach 68%. This means more homes, roads and other infrastructure. In India alone, a city the size of Chicago will h
44、ave to be developed every year to meet demand for housing. Such a construction increase is a bad sign for dealing with climate change, because making steel and concrete, two of the most common building materials, generates around 8% of the worlds CO2 emissions (排放). If cities are to expand and becom
45、e greener at the same time, they will have to be made from something else.Wood is one of the most promising sustainable (可持续的) alternatives to steel and concrete. It is not, however, everyday wood that is attracting the interest of architects.Rather, it is a material called engineered timber. This i
46、s a combination of different layers, each designed to meet the requirements of specific parts such as floors, panels and beams (横梁). Designers can use it to provide levels of strength like steel, in a product that is up to 80% lighter. In addition, engineered timber is usually made into large sectio
47、ns in a factory for future use, which reduces the number of deliveries to a construction site.According to Michael Ramage of the University of Cambridge, a wooden building produces 75% less CO2 than a steel and concrete one of the same size. However, if building with wood takes off, it does raise co
48、ncern about there being enough trees to go round. But with sustainably managed forests that should not be a problem, says Dr Ramage. A family-sized apartment requires about 30 cubic metres of timber, and he estimates Europes sustainable forests alone grow that amount every seven seconds. Nor is fire
49、 a risk, for engineered timber does not burn easily. Besides, fireproofing layers can be added to the timber. All in all, then, it looks as if wood as a building material may get a new lease of life.12. Why is India mentioned in paragraph 1?A. To point out the severe pollution.B. To predict the popu
50、lation increase.C. To indicate the high degree of urbanization.D. To show the great need for building materials.13. What can be learned about engineered timber?A. It is produced at a low cost.B. It hardly appeals to architects.C. It helps save energy in transportation.D. It possesses greater strengt
51、h than steel.14. What does the underlined phrase “takes off” in the last paragraph mean ?A. Becomes cheaper.B. Gains popularity.C. Requires less work.D. Proves sustainable.15. What can be a suitable title for the text?A Making Future Cities More AttractiveB. Living in a World with Less EmissionC. Bu
52、ilding Sustainable Cities with WoodsD. Growing More Trees for Future Building【答案】12. D 13. C 14. B 15. C【解析】【分析】这是一篇说明文。主要介绍了一种能够替代钢铁和混凝土的新型工程木材以及它所具有的更加环保、节约及可持续性等优势。【12题详解】细节理解题。根据文章第一段第二和三句“This means more homes, roads and other infrastructure. In India alone, a city the size of Chicago will have
53、 to be developed every year to meet demand for housing.”(这意味着更多的房屋、道路和其他基础设施。仅在印度,芝加哥这样规模的城市每年都要开发,以满足住房需求。)可知,第1段提到印度是为了证明城市人口的增加意味着需要更多的房屋等基础设施,由此导致了对建筑材料的巨大需求。故选D项。【13题详解】推理判断题。根据文章第三段最后一句“In addition, engineered timber is usually made into large sections in a factory for future use, which reduce
54、s the number of deliveries to a construction site.”(此外,工程木材通常在工厂生产成大块以备将来使用,这减少了交付到建筑工地的数量。)可知,关于工程木材我们能了解到它有助于在运输中节省能源。故选C项。【14题详解】猜测词义题。根据文章第四段第一句和二句“According to Michael Ramage of the University of Cambridge, a wooden building produces 75% less CO2 than a steel and concrete one of the same size.
55、However, if building with wood takes off, it does raise concern about there being enough trees to go round.”(根据剑桥大学的Michael Ramage的研究,同尺寸的钢筋混凝土建筑相比,木质建筑产生的二氧化碳要少75%。然而,如果用木材建造的建筑成功了,人们就会担心是否有足够多的树木来环绕。)由第一句讲述的是木质建筑的优势及第二句后半句导致的结果是人们就会担心是否有足够多的树木剩下可知,划线的短语takes off应该是获得成功,变得受欢迎的意思。故选B项。【15题详解】主旨大意题。根
56、据文章第一段最后一句“If cities are to expand and become greener at the same time, they will have to be made from something else.”(如果城市要在扩张的同时变得更环保,它们就必须用其他东西来制造。)及最后一段最后一句“All in all, then, it looks as if wood as a building material may get a new lease of life.”(总之,作为一种建筑材料,木材似乎可以获得新生。)可知,这篇文章的合适标题是用木材建造可持续发展
57、的城市。故选C项。第二节(共 5 小题;每小题 2.5 分, 满分 12.5 分)阅读下面短文, 从短文后的选项中选出可以填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。Why Do Movie Theaters Serve Popcorn?The savory smell. The crunchy bite. The buttery finish. Americans will recognize the smell and flavor of their favorite moviegoing snack anywhere. Why is it that we feast our taste
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。


鄂教版七年级语文下册第8课《诗两首》精题精练.doc
