广东省六校联盟2020届高三英语第三次联考试题(含解析).doc
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
7 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 广东省 联盟 2020 届高三 英语 第三次 联考 试题 解析
- 资源描述:
-
1、广东省六校联盟2020届高三英语第三次联考试题(含解析)试卷共10页,卷面满分120分,折算成135分计入总分。考试用时120分钟。注意事项:1. 答题前,先将自己的姓名、准考证号填写在答题卡上。2. 选择题的作答:每小题选出答案后,用2B铅笔把答题卡上对应题目的答案标号涂黑。写在试题卷、草稿纸和答题卡的非答题区域均无效。3. 非选择题的作答:用签字笔直接答在答题卡上对应的答题区域内。写在试题卷、草稿纸和答题卡的非答题区域均无效。4. 考试结束后,请将本试卷和答题卡一并上交。第一部分 阅读理解(共两节,满分40分)第一节 (共15小题;每小题2分,满分30分)阅读下列短文,从短文后每题所给的A
2、、B、C和D四个选项中,选出最佳选项,并在答题卡上将该项涂黑。AHow cool can libraries be in an era of iPods and Kindles? More than you think. Only if you know where to go.Central Library: Seattle, Washington, United StatesThe Central Library in Seattle is modern and fashionable and has tourists from around the world paying visits
3、 and taking tours. It was designed by Dutch architect Rem Koolhaas and American designer Joshua Ramus. Tours began in 2006, two years after its opening. The library holds various art exhibitions, book signings and other events, while visitors can stop by the Chocolate cart for a coffee and scan thro
4、ugh the gift shop anytime.Trinity College Library: Dublin, IrelandThe Trinity College Library in Dublin is in Ireland, founded at the end of the 16th century by Queen Elizabeth I. It is the largest single library in the world, also known as the Long Room, which contains more than 200,000 of the libr
5、arys oldest books. The Long Room houses one of the oldest harps(竖琴)in Ireland. Dating to the 15th century, the old harp is the model for the symbol foreland.Geisel Library, University of California: San Diego, United StatesAt first glance, it looks like a spaceship. Architect William Pereira, who he
6、lped design actual space launch facilities at Cape Canaveral in Houston, Texas, designed the library in 1970. It has been featured in sci-fi films, short stories and novels. The library hosts “Dinner in the Library,” which invites readers for cocktails, and also special speeches from distinguished a
7、uthorsTU Delft Library: The NetherlandsThe library at the Delft University of Technology was constructed in 1997 and has more than 862,000 books, 16,000 magazine subscriptions and its own museum. The building itself exists beneath the ground, so you cant really see the actual Library. What makes it
8、interesting is the roof, which is a grassy hill. The roof covers 5,500 square meters. And it has become one of the most striking and greenest structures in the area.1. Which of the four libraries has the longest history?A. Central LibraryB. Trinity College LibraryC. Geisel LibraryD. TU Delft Library
9、2. What makes Geisel Library different from the others is that _.A. a spaceship designer founded the libraryB. it has a roof of grassy hillC. famous writers often deliver speeches thereD. it is the largest single library in the world3. In Central Library, you can _.A. drink cocktailsB. buy souvenirs
10、C. create paintingsD. book events【答案】1. B 2. C 3. D【解析】这是一篇应用文。文章介绍了四个图书馆:中央图书馆、圣三一学院图书馆、盖泽尔图书馆和代尔夫特理工大学图书馆。【1题详解】细节理解题。根据文章内容可知,中央图书馆于2004年对公众开放,圣三一学院图书馆建于1592年,盖泽尔图书馆设计于1970年,代尔夫特理工大学图书馆建于1997年,所以圣三一学院图书馆历史最悠久。故选B项。【2题详解】细节理解题。根据第四段Geisel Library部分The library hosts “Dinner in the Library,” which i
11、nvites readers for cocktails, and also special speeches from distinguished authors图书馆举办“图书馆晚宴”,邀请读者参加鸡尾酒会,并邀请著名作家发表特别演讲。可知,著名作家常在这里做演讲,这是盖泽尔有别于其他三个图书馆的地方。故选C项。【3题详解】细节理解题。根据第二段Central Library部分The library holds various art exhibitions, book signings and other events, while visitors can stop by the C
12、hocolate cart for a coffee and scan through the gift shop anytime. 图书馆举办各种艺术展览、图书签售等活动,游客可以随时在巧克力车旁停下来喝杯咖啡,浏览礼品店。可知,在中央图书馆你可以预定活动。故选D项。BThe cracked step four years ago was the start of it. That day, I awoke tiredthe children were tiny and needing so muchand I had a golden afternoon of rest ahead, my
13、 mother stepping in to allow me to catch up on my sleep. I dropped them off and drove homethe sun shining and my bed signaling. As I was about to enter the house, I caught sight of a deep crack beneath my feet.Without thinking, I turned around, walked back to the car and drove to a DIY store. Four h
14、ours later, I had all the tools, mixed my own cement, filled in the crack and repaired the foundation. Perfect. As I stood up to take a photo of my handiwork, I realized that I was trembling. Id forgotten my shot at a nice long nap, and my children were already on their way home. That sleep that pro
15、mise to self was broken, because I had focused, instead, on the crack in the step.Suddenly, everything started to hurt. My head, my throat, my back. I couldnt stop shaking. What earned then is that when we break the promises we make to our bodies they will not be silenced. This is when we overwork a
16、nd overthink to the point of breaking down. Ironically (讽刺地), for many of us, it is only when we have no choice when we fall illthat we learn to listen. For me, when that crack ended in a hospital stay which sent me to bed for two unmoving weeks when my body worked to clear two different infections,
17、 the lesson is ever present. I did it to myselfa whole twisted spin on DIY.Sadly it took another two ridiculous DIY projects to finally get through. The cracks will never be fully filled. Focus, then, on your own inner core, the feeding of light, fire and strength.4. What made the author so sleepy i
18、n the first place?A. Taking care of the kids.B. Asking her mother for help.C. Driving to her mothers houseD. Dealing with DIY projects.5. How did the author feel as soon as she finished her repair work?A. RegretfulB. UpsetC. ProudD. Thankful6. What can be implied from Paragraph 3?A. Our health is ig
19、nored deliberately.B. Our body will respond to what we do.C. The author took her mothers advice.D. The author was infected before the DIY.7. What is the authors purpose in writing the text?A. To describe an unfortunate event.B. To show the danger of DIY.C. To stress the importance of sleep.D. To enc
20、ourage focusing on oneself.【答案】4. A 5. C 6. B 7. D【解析】【分析】这是一篇夹叙夹议文。作者通过描述自己亲身经历,因为把注意力集中在台阶上的裂缝上而遭遇受伤,作者意识到:裂缝永远不会被完全填满。建议我们,把注意力集中在你自己的内心核心上那光芒、火焰和力量的滋养。【4题详解】细节理解题。根据第一段中That day, I awoke tiredthe children were tiny and needing so muchand I had a golden afternoon of rest ahead, my mother stepping
21、 in to allow me to catch up on my sleep.那天,我醒来时已经很累了孩子们都很小,需要很多东西母亲走进来让我去睡会儿。可知,作者照顾孩子太累所以很困倦。故选A项。【5题详解】推理判断题。根据第二段中Four hours later, I had all the tools, mixed my own cement, filled in the crack and repaired the foundation. Perfect.四个小时后,我拿来所有的工具,混合好水泥,填补了裂缝并修复了地基,完美。可知,作者对自己的修缮工作很满意。故选C项。【6题详解】推理
22、判断题。根据第三段中What earned then is that when we break the promises we make to our bodies they will not be silenced. 当我们违背对身体的承诺时,它们就不会被沉默。可知,从中我们可以推断出:我们的身体会对我们的行为做出反应。故选B项。【7题详解】推理判断题。根据最后一段中The cracks will never be fully filled. Focus, then, on your own inner core, the feeding of light, fire and streng
23、th. 裂缝永远不会完全填满。然后,专注于你的内在核心,那光芒、火焰和力量的滋养。可知,作者意识到要把注意力集中在你自己的内心上。故选D项。【点睛】阅读理解考查学生的细节理解和推理判断能力,做细节理解题时一定要找到文章中的原句,和题干进行比较,再做出正确的选择。在做推理判断题时,不要以个人的主观想象代替文章的事实,要根据文章事实进行合乎逻辑的推理判断。第3小题和第4小题是推理判断题。第3小题用根据第三段原文What earned then is that when we break the promises we make to our bodies they will not be sile
24、nced.推断,所以选项B “Our body will respond to what we do.”是正确的。CI used to think the whole purpose of life was pursuing happiness. Everyone said the path to happiness was success, so I searched for that ideal job, that perfect boyfriend, and that beautiful apartment. But instead of ever feeling fulfilled,
25、I felt anxious and lost. Eventually. I decided to go to graduate school for positive psychology to learn what truly makes people happy.And whats the difference between being happy and having meaning in life? Many psychologists describe happiness as a state of comfort and ease, feeling good in the mo
26、ment. Meaning, though, is deeper. The famous psychologist Martin Seligman says meaning comes from belonging to and serving something beyond yourself and from developing the best within you. Our culture is obsessed with happiness, but I came to see that seeking meaning is the more fulfilling path.The
27、re are four pillars of a meaningful life.The first pillar is belonging. Belonging comes from being in relationships where youre valued for who you are and where you value others as well. For many people, belonging is the most essential source of meaning.For others the key to meaning is the second pi
28、llar: purpose. Finding your purpose is not the same thing as finding that job that makes you happy. A doctor told me her purpose is healing sick people. Many parents tell me, “My purpose is raising my children.” The key to purpose is using your strengths to serve others. Without something worthwhile
29、 to do, people flounder, thus losing the aim of life.The third pillar of meaning is also about stepping beyond yourself, but in a completely different way: transcendence (超然). Transcendent experiences can change you. Transcendent states are those rare moments when youre lifted above the hustle and b
30、ustle of daily life, your sense of self fades away, and you feel connected to a higher reality. For me, Im a writer, and it happens through writing. Sometimes I get so in the zone that I lose all sense of time and place.The fourth pillar is storytelling, the story you tell yourself about yourself. C
31、reating a narrative from the events of your life brings clarity. It helps you understand how you became you. But we dont always realize that were the authors of our stories and can change the way were telling them. Your life isnt just a list of events. You can edit, interpret and retell your story,
32、even as youre constrained by the facts.Thats the power of meaning. Happiness comes and goes. But when life is really good and when things are really bad, having meaning gives you something to hold on to.8. What can we know from the first two paragraphs?A. Life might be fulfilled by landing ideal job
33、sB. Life dilemma is challenging for us to get out ofC. Meaning is highly valued in our cultureD. Happiness is what most people try to achieve9. Which word is the closest to the underlined word?A. ConfusedB. DistractedC. DisappointedD. Saddened10. Which pillar can describe an artist obsessed with her
34、 work despite repeated failures?A. BelongingB. PurposeC. TranscendenceD. Storytelling11. The passage aims to tell us that _A. meaning is superior to happinessB. meaning is the way to successC. chasing meaning can make people happyD. meaning has deeper psychological significance【答案】8. D 9. A 10. C 11
35、. A【解析】这是一篇议论文。文章说明了追求快乐对于生活的重要性,但作者认为更重要的是找寻生活本身的价值和意义。【8题详解】细节理解题。根据第一段中I used to think the whole purpose of life was pursuing happiness我认为人生的目的是追求幸福。Eventually, I decided to go to graduate school for positive psychology to learn what truly makes people happy最终,我决定去研究生院学习什么真正让人们幸福的积极心理学,可知第一段第二段主要
36、向我们说明了大多数的人们在追求幸福。故选D项。【9题详解】词义猜测题。根据第五段中The key to purpose is using your strengths to serve others. Without something worthwhile to do, people flounder, thus losing the aim of life. 没有值得做事情,人们就会,从而失去生活的目标。失去生活目标是人们没有值得做的事时会不知所措或者迷茫,因此推断划线词flounder意为“困惑,不知所措”。故选A项。【10题详解】细节理解题。根据第七段中Transcendent exp
37、eriences can change you. Transcendent states are those rare moments when youre lifted above the hustle and bustle of daily life, your sense of self fades away, and you feel connected to a higher reality. 卓越的经历可以改变你。超然的状态是那些罕见的时刻,当你从日常生活的喧嚣中解脱出来,你的自我感消失,你感到与一个更高的现实相连接。可知,超然可以描述一个屡遭失败却仍对自己的作品着迷的艺术家。故选
38、C项。【11题详解】推理判断题。根据最后一段中Thats the power of meaning Happiness comes and goes But when life is really good and when things are really bad, having meaning gives you something to hold on to可知幸福来了又去,但是有意义可以使你坚持下去,由此可知意义比幸福更重要。故选A项。DIt often happens that a number of applicants with almost identical qualifi
39、cations and experience all apply for the same position. In their educational background, special skills and work experience, there is little, if anything, to choose between half a dozen candidates. How then does the employer make a choice? Usually on the basis of an interview.There are many argument
40、s about the interview as a selection procedure. One argument is that it gives rise to a wholly subjective decision. As often as not, employers do not choose the best candidate, but the one who makes a good first impression on them. Some employers, of course, reply to this argument by saying that the
41、y have become so experienced in interviewing staff that they are able to make a sound assessment of each candidates likely performance. Unfortunately, both for the employers and applicants, there are many people of great ability who simply do not interview well. There are also, of course, people who
42、 interview extremely well, but are later found to be very unsatisfactory employees.Those in favour of the interview insist that the well-structured procedure is valid in assessing a candidates ability, an essential guarantee for the future job. They also argue that an employer is concerned not only
43、with a candidates ability, but with the suitability of his or her personality for the particular work situation. Many employers, for example, will overlook occasional inefficiencies from their secretary so long as she has a pleasant personality. Perhaps the real purpose of an interview is not to ass
44、ess the assessable aspects of each candidate but to make a guess at the more intangible things, such as personality and social ability.Today, interview is still a common section of the entire selection procedure, though different employers have different standards for competence. Generally speaking,
45、 candidates who interview well tend to be quietly confident, but never boastful; direct and straight-forward in their questions and answers; cheerful and friendly, but never over-familiar; and sincerely enthusiastic and optimistic. Candidates who interview badly tend to be at either end of the spect
46、rum of human behaviour. They are either very shy or over-confident. They show either a lack of enthusiasm or an excess of it. They either talk too little or never stop talking. They are either over-polite or rudely abrupt.12. According to the passage, which of the following statements is TRUE?A. Emp
47、loyers are experienced in assessing the interviewees performance.B. Interview is not always recognized as a sensible way to choose employees.C. The interview helps the employers to pick the desired employees.D. The remarkable candidates often distinguish themselves in an interview.13. Which may not
48、be considered in an interview?A. PersonalityB. Communication skillsC. BackgroundD. Capability14. What is the authors attitude towards the interview as a selection procedure?A. SupportiveB. NegativeC. ObjectiveD. Unconcerned15. The last paragraph indicates _.A. a link between success in interview and
49、 characterB. connections between work abilities and characterC. differences in interview experienceD. differences in personal behaviour【答案】12. B 13. C 14. C 15. A【解析】这是一篇议论文。文章叙述了面试的争论,有些招聘者在面试时不挑选最好的应试者,而是挑选给他印象好的人;另一些招聘者认为无法衡量一个人的能力,而去招聘有个性的人。但是有许多面试不好的人却很有能力,而面试很好的人也有可能不是最好的员工。【12题详解】细节理解题。根据第二段中
50、Unfortunately, both for the employers and applicants, there are many people of great ability who simply do not interview well. There are also, of course, people who interview extremely well, but are later found to be very unsatisfactory employees. 不幸的是,无论是对雇主还是求职者来说,有许多能力出众的人在面试中都表现不佳。当然,也有一些人,他们在面试
51、中表现非常好,但后来发现他们是非常不令人满意的员工。可知,面试并不总是一种明智的选择员工的方式。故选B项。【13题详解】细节理解题。根据第三段中Perhaps the real purpose of an interview is not to assess the assessable aspects of each candidate but to make a guess at the more intangible things, such as personality and social ability. 也许面试的真正目的不是评估每个应聘者可评估的方面,而是对一些更无形的东西,如
52、个性和社交能力进行猜测。可知,应聘者能力、个性、沟通技巧等都是在面试中要被考虑的,背景除外。故选C项。【14题详解】推理判断题。根据第二段中As often as not, employers do not choose the best candidate, but the one who makes a good first impression on them. 通常情况下,雇主不会选择最好的候选人,而是选择给他们留下良好第一印象的人。可知,不选择最好的候选人而是对于应聘者采取第一印象的主管看法。作者是客观的态度。故选C项。【15题详解】推理判断题。根据最后一段中Generally sp
53、eaking, candidates who interview well tend to be quietly confident, but never boastful; 一般来说,面试表现好的求职者往往是低调自信的,但从不自夸;和Candidates who interview badly tend to be at either end of the spectrum of human behaviour. 面试表现糟糕的求职者往往是人类行为的两个极端。因此,本段叙述了成功的面试与个性之间的关系。故选A项。第二节 (共5小题;每小题2分,满分10分)根据短文内容,从短文后的选项中选出能
54、填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。Making Peace with Your ParentsAs a teen, youre going through big changes physically and mentally. Your interests are increasing. _16_ Here is the challenge: Kids need to explore the world in new ways, and parents need to protect them from the dangers that are all out in that w
55、orld. These conflicts can easily set off fireworks in otherwise calm houses. Sometimes conflicts cant be avoided. But by paying attention to the building blocks of successful relationships, you can work towards making home a happy and healthy place for you and your parents.For example, try to find a
56、 time to talk when your parents are not angry, tired, distracted or hungry. A good time to talk is when youre all relaxed. Timing is everything. If the conversation begins to turn into an argument, youd better calmly and coolly ask to stop the conversation for now. _17_ Listen to what your parents a
57、re saying, and repeat it back to them. This shows them that youre listening. _18_ Respect is the building block of good communication. People who respect each other and care about each others feelings can disagree without getting things ugly. _19_ How do you build trust? Trust comes by actually doin
58、g what you say youre going to do. Some teens find that doing fun activities with their parents can improve their relationships. Sometimes we forget that parents are more than rule-makertheyre interesting people who like to watch movies and go shoppingjust like their teenagers!What do you do if you a
59、re trying your best, but your relationship with your parents continues to be rocky? _20_ You can find supportive adults, such as a teacher or a coach, who can lend an ear. Remember you can only change your own behavior. Your parents are the only ones who can change theirs.A. You may consider seeking
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。


鄂教版七年级语文下册第8课《诗两首》精题精练.doc
2019-2020学年人教版高中语文选修中国古代诗歌散文欣赏学练测课件:第1单元 二 湘夫人 拟行路难(其四) 蜀相 书愤 .ppt
