山东济南外国语学校2020届高三阶段性线上测试英语试题 WORD版含解析.doc
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
2 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 山东济南外国语学校2020届高三阶段性线上测试英语试题 WORD版含解析 山东济南 外国语学校 2020 届高三 阶段性 线上 测试 英语试题 WORD 解析
- 资源描述:
-
1、山东济南外国语学校2020届高三英语阶段性线上测试第一部分 阅读理解(共两节,满分32.5分)第一节(共8小题;每小题2.5分,满分20分)阅读下列短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出最佳选项。AI believe that my actions show my beliefs, not my words.I wrote a letter to my kids a few years ago. Its three pages long, and it sums up my life experience of four decades. By the time they reach
2、adulthood, they will have heard most of their fathers advice in that letter: live in the moment, do not attach yourself to physical things, treat others the way you would like to be treated, etc. I sealed the letter in a white envelope, and wrote instructions that nobody should open it unless someth
3、ing horrible happened to me.As a police officer, I have seen life disappear in an instant. I realize that could happen to me at any time. Yet knowing that letter is there in my locker makes me more comfortable with my own death.Every day, when I open my locker, I see the letter. It makes me aware th
4、at I should be careful at work, and show my children and the people I have connection with that I try to practice everything I have written. If that day comes and my children finally read the letter, I hope that because of my actions, they will take my written beliefs to heart and improve upon my ex
5、ample.But for me, its not enough to write down my beliefs. I try to be the best person I can be every day-even in very difficult circumstances. I am more successful some days than others, but sometimes I curse too much. Sometimes I am cynical, unwilling to believe that people have good and honest re
6、asons for doing something. I also get stressed and upset, yelling at my kids sometimes, and sometimes I am not as loving or as sympathetic as I should be. In fact, I am far from perfect, but I hope my children will eventually realize that perfection is an illusion. What really matters is that, inste
7、ad of just writing down our beliefs, we all take action to be the best humans we can be.1. Which of the following can best describe the author?A. Humorous.B. Interesting.C. Selfless.D. Considerate.2. Why did the author open the locker to see the letter every day?A. He wanted to confirm his beliefs.B
8、. The letter served as a reminder.C. He kept adding something new to it.D. His kids asked him to check it.3. Which can replace the underlined word “cynical” in the last paragraph?A. Doubtful about others motivations.B. Curious about everything around.C. Worried about his future life.D. Unsatisfied a
9、bout his profession.4. What is the authors understanding of life?A. Parents should care for children.B. To become a successful father.C. To be better today than yesterday.D. Bad guys deserve to be punished.【答案】1. D 2. B 3. A 4. C【解析】【分析】这是一篇夹叙夹议文。作者由自己给孩子写的一封信入手,给孩子们提供了一些宝贵的人生建议,并谈论了自己对生活的认识真正重要的是,与
10、其写下我们的看法,不如采取行动,成为最好的人。【1题详解】推理判断题。根据第二段中By the time they reach adulthood, they will have heard most of their fathers advice in that letter: live in the moment, do not attach yourself to physical things, treat others the way you would like to be treated, etc.可知到他们成年的时候,他们将会听到父亲在信中给出的大部分建议:活在当下,不要把自己
11、和物质联系在一起,己所不欲,勿施于人,等等。由此可推知,作者是个很体贴的人。故选D。【2题详解】细节理解题。根据第四段中Every day, when I open my locker, I see the letter. It makes me aware that I should be careful at work, and show my children and the people I have connection with that I try to practice everything I have written.可知这让我意识到,我在工作中应该小心谨慎,让我的孩子和与
12、我有联系的人知道,我尝试实践我写的每一件事。由此可知,作者每天打开储物柜看这封信是因为这封信起到了提醒的作用。故选B。【3题详解】词义猜测题。根据后文unwilling to believe that people have good and honest reasons for doing something.可知作者不愿意相信人们有好的和诚实的理由做某件事,这说明作者怀疑别人的动机,故划线单词意思为“怀疑他人的动机”。故选A。【4题详解】推理判断题。根据最后一段中In fact, I am far from perfect, but I hope my children will even
13、tually realize that perfection is an illusion. What really matters is that, instead of just writing down our beliefs, we all take action to be the best humans we can be.可知事实上,我远非完美,但我希望我的孩子们最终会意识到,完美是一种幻觉。真正重要的是,与其写下我们的看法,不如采取行动,成为最好的人。由此可推知,作者对生活的理解是今天(的自己)比昨天(的自己)更好。故选C。【点睛】本篇第4题难度最大,抓住作者的感悟是关键,夹叙
14、夹议文的哲理感悟通常会体现在文章最后的议论部分,这是由夹叙夹议文的特点决定的。根据最后一段中In fact, I am far from perfect, but I hope my children will eventually realize that perfection is an illusion. What really matters is that, instead of just writing down our beliefs, we all take action to be the best humans we can be.可知事实上,我远非完美,但我希望我的孩子们
15、最终会意识到,完美是一种幻觉。真正重要的是,与其写下我们的看法,不如采取行动,成为最好的人。由此可推知,作者对生活的理解是今天(的自己)比昨天(的自己)更好。故选C。BAre visible tattoos an invitation to stare at a person? A blog post on LinkedIn titled “But You Asked Me to Stare At Your Tattoos” is causing debate after its author declared that if someone has a visible tattoo, the
16、y are inviting attention on themselves.The magazine columnist Jeff Haden writes that while in a meeting recently, he met a man with a full sleeve tattoo. After looking at his body art for “a couple of seconds”, the man asked Haden, “Would it be easier if you just took a picture?” Haden goes on to wr
17、ite, “You have this huge, colorful, incredibly eye-catching tattoo. And youre wearing a shirt with unusually short sleeves. Its like youre paraphrasing Jack Nicholson in A Few Good Men: You want me to see your tattoo. You need me to see your tattoo.”But not everyone who has a visible tattoo thinks a
18、bout it when getting dressed in the morning, replied some commenters. For those with tattoos, they often become a part of the person. “For most people who have had their tattoos, it isnt something that you think about with any frequency. I dont even notice it as different. Its just a part of you - l
19、ike grey hair or a large nose.” Writes Kristen Stine. “People say to me Whats that?, pointing at my arm. I often get flustered expecting to see a bug when I look down. However, I just see my arm.”Still others agree with Haden and say that visible tattoos have no place in the workplace. “If you dont
20、want people to stare, wear a long sleeve shirt in this air-conditioned office. Clearly you want people to stare,” writes Mike Avelar.Haden closes his piece with the following: “Make a statement with your apparel, your tattoos, your piercings or your actions. I think its great. Just dont get mad when
21、 people look for a bit longer than usual and occasionally even stare. That must be your intention. After all - you invited us to.”5. What is the text mainly about?A. The introduction of a magazine.B. A hot debate about tattoos.C. The bad effects of tattoos.D. The blog of Jeff Haden.6. Jeff Haden thi
22、nks that _.A. more discussion should be made about tattoosB. people with tattoos hope to attract attentionC. people with tattoos shouldnt take picturesD. its improper for people to get tattoos7. According to Kristen Stine, _.A. people neednt worry about tattoosB. people with tattoos should cover the
23、mC. tattoos have become important for himD. he didnt pay much attention to tattoos8. What is Mike Avelars idea about tattoos?A. Air-conditioned offices are fit for people with tattoos.B. People shouldnt show tattoos in the workplace.C. Its reasonable for people to have tattoos.D. People with tattoos
24、 should be blamed.【答案】5. B 6. B 7. D 8. B【解析】这是一篇议论文。LinkedIn上一篇题为“但你让我盯着你的纹身看”的博文引起了争议,因为它的作者宣称,如果一个人有明显的纹身,那他就是在吸引别人的注意力。文章列举了不同的人对人们身上有纹身的看法。【5题详解】主旨大意题。根据第一段中A blog post on LinkedIn titled “But You Asked Me to Stare At Your Tattoos” is causing debate after its author declared that if someone has
25、 a visible tattoo, they are inviting attention on themselves.可知 LinkedIn上一篇题为“但你让我盯着你的纹身看”的博文引起了争议,因为它的作者宣称,如果一个人有明显的纹身,那他就是在吸引别人的注意力。结合文章主要列举了不同的人对人们身上有纹身的看法。由此可知,文章主要是关于一场纹身的热议。故选B。【6题详解】细节理解题。根据第二段中Haden goes on to write, “You have this huge, colorful, incredibly eye-catching tattooIts like youre
26、 paraphrasing Jack Nicholson in A Few Good Men: You want me to see your tattoo. You need me to see your tattoo.”可知Haden继续写道,“你有一个巨大的、五颜六色的、非常引人注目的纹身就像你在A Few Good Men中对Jack Nicholson的解释:“你想让我看到你的纹身。你需要我看到你的纹身。”由此可知,Jeff Haden认为有纹身的人希望吸引起别人的注意力。故选B。【7题详解】细节理解题。根据第三段中I dont even notice it as different
27、. Its just a part of you - like grey hair or a large nose Writes Kristen Stine. “People say to me Whats that?, pointing at my arm. I often get flustered expecting to see a bug when I look down. However, I just see my arm.”可知,我甚至没有注意到它是“不同的”。它只是你的一部分就像白发或大鼻子Kristen Stine写道。“人们指着我的胳膊问我那是什么?,当我往下看的时候,我
28、经常感到慌乱,以为会看到一只虫子。然而,我只看到我的手臂。”由此可知,Kristen Stine不太注意纹身。故选D。【8题详解】细节理解题。根据倒数第二段Still others agree with Haden and say that visible tattoos have no place in the workplace. “If you dont want people to stare, wear a long sleeve shirt in this air-conditioned office. Clearly you want people to stare,” writ
29、es Mike Avelar.可知还有一些人同意Haden的观点,认为可见的纹身不该出现在工作场所。“如果你不想让别人盯着你看,那就在这个有空调的办公室里穿件长袖衬衫。很明显你想让人们盯着你看,” Mike Avelar写道。由此可知,Mike Avelar认为人们不应该在工作场所露出纹身。故选B。第二节(共5小题;每小题2.5分,满分12.5分)阅读下面短文,从短文后的选项中选出可以填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。Whether youre going in for checkups or common tests in the hospital, heres how to g
30、et the most out of your next visit.If youre going in for a regular doctor visit, youre probably going to have your blood pressure taken. So its best to avoid coffee right before your appointment. _9_ Using coffee or other caffeine such as energy drinks or colas within an hour of having your blood pr
31、essure measured can make the number artificially higher. _10_They also may cause untrue results.You probably want to show the doctor your best health. _11_ Before an annual appointment, your providers would like you to be honest and upfront about your lifestyle and diet so they can have an accurate
32、history of your health and provide you with the best possible care. You may think improving an unhealthy diet close to your appointment date is necessary. _12_ It takes a long time for diet to change cholesterol and blood sugar, so a dietary change of a few days or meals isnt going to do much. Chang
33、es occur over the long term, so its best to eat healthy as much as you can.No matter what kind of appointment you have, you may be a bit nervous-after all, being examined by a doctor can make us feel vulnerable and even embarrassed. But if you write down the things you want to talk about before you
34、go (or even make a note on your phone), youre less likely to forget or lose you nerve. Its helpful if you come in with your list of questions. _13_A. You may get too nervous to ask.B. The same goes for tobacco products.C. It might affect the results.D. But probably that wouldnt matter.E. Your doctor
35、 wants you to feel better.F. Its not necessary to change your eating habits.G. Dont be afraid to write down.【答案】9. C 10. B 11. F 12. D 13. G【解析】【分析】这是一篇说明文。文章主要说明了就医时的一些建议,如:不要在与医生预约看病前喝咖啡和抽烟,没必要改变饮食习惯,以及列出自己的问题清单。【9题详解】根据后文Using coffee or other caffeine such as energy drinks or colas within an hour
36、 of having your blood pressure measured can make the number artificially higher.可知在测量血压一小时内饮用咖啡或其他含咖啡因的饮料,如能量饮料或可乐,会人为地使血压升高。由此可知,喝咖啡可能会影响最后结果的准确性。上文中coffee对应到C选项中It。故C选项“这可能会影响结果”符合上下文语境,故选C。【10题详解】根据后文They also may cause untrue results.可知他们也可能导致不真实的结果。由此可知,本句同样是在列举会影响结果的因素。故B选项“烟草产品也是如此”符合上下文语境,故选
37、B。【11题详解】根据后文Before an annual appointment, your providers would like you to be honest and upfront about your lifestyle and diet so they can have an accurate history of your health and provide you with the best possible care.可知在年度预约之前,你的医生希望你对自己的生活方式和饮食诚实坦率,这样他们就能准确了解你的健康状况,为你提供最好的治疗。由此可知,为了让医生准确地了解到
38、您的健康状况,是没有必要改变自己的饮食习惯的。故F选项“没有必要改变你的饮食习惯”符合上下文语境,故选F。【12题详解】根据后文It takes a long time for diet to change cholesterol and blood sugar, so a dietary change of a few days or meals isnt going to do much.可知饮食改变胆固醇和血糖需要很长时间,所以几天或几顿饭的饮食改变不会有多大作用。由此可知,在你的预约看病前改善不健康的饮食并没有多大的作用,是无关紧要的改变。故D选项“但这可能无关紧要”符合上下文语境,故
39、选D。【13题详解】根据上文Its helpful if you come in with your list of questions.可知如果你带着你的问题清单来,这是很有帮助的。由此可知,本句承接上文应当是在鼓励人们将自己的问题写下来。故G选项“不要害怕写下来”符合上下文语境,故选G。【点睛】七选五的解题技巧之一是根据上下文词汇来锁定线索。即:要关注空白前后的名词和动词,然后在选项中查找它们的近义词、反义词、同义词、同类词等。其次是一些专有名词,比如说数词、代词、时间、年代、地点/名称等。如第一小题,根据后文Using coffee or other caffeine such as e
40、nergy drinks or colas within an hour of having your blood pressure measured can make the number artificially higher.可知在测量血压一小时内饮用咖啡或其他含咖啡因的饮料,如能量饮料或可乐,会人为地使血压升高。由此可知,喝咖啡可能会影响最后结果的准确性。上文中coffee对应到C选项中It。故C选项“这可能会影响结果”符合上下文语境,故选C。第二部分 完型填空(共15小题;每小题1.5分,满分22.5分)阅读下面短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出可以填入空白处的最佳选项。
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。


鄂教版七年级语文下册第8课《诗两首》精题精练.doc
四年级下册语文课件-3 小溪流的歌|鄂教版(共14张PPT).ppt
