2020版高考英语北师大版新金典大一轮精练:必修5 课时作业(十五) WORD版含答案.doc
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
2 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 2020版高考英语北师大版新金典大一轮精练:必修5 课时作业十五 WORD版含答案 2020 高考 英语 北师大 版新金典大 一轮 精练 必修 课时 作业 十五 WORD 答案
- 资源描述:
-
1、课时作业(十五)必修Unit 15Learning授课提示:对应学生用书第309页课时练(一)阅读理解提速练练速度(限时:35分钟)阅读理解(共两节,满分40分)第一节(共15小题;每小题2分,满分30分)阅读下面短文,从每题所给的A、B、C和D四个选项中,选出最佳选项。A2019郑州质量检测Chinese movie theaters are never running short of youth films. Youth (芳华), directed by Feng Xiaogang, was released in December, 2017 and hit the screen.
2、But this one is different: It is dedicated to the youth of our parents generation.Set in the 1970s, the story begins in a military art troupe (演出团), in which the soldiers duties are to sing, dance and promote culture. He Xiaoping, a newcomer, is a talented dancer. With a painful childhood, she wants
3、 to make a fresh start in the troupe, yet her family background makes her the laughing stock (笑柄) among the girls. The only person who is nice to her is Liu Feng, a kind and unselfish man.In most youth films, the characters life paths are only influenced by their own choices. However, the young peop
4、le in Youth are also a part of “the whirlwind (旋风) of historical changes”, as film critic Justin Chang wrote in the Los Angeles Times. In a period of more than 30 years, they have to experience the “cultural revolution” (19661976) and the SinoVietnamese War, during which Liu Feng loses one arm and H
5、e Xiaoping suffers from a mental illness. The disbandment (解散) of the troupe also tears them away from the life and people they are so familiar with, throwing them into a new life they know nothing about.They all have to learn “to make peace with the past and make the most of the present”, wrote Gio
6、vanna Fulvi on the website TIFF.But theres still something that never changes about youth. No matter what time of history it is, people share the same longing for love and beauty. Sunshine, laughter and swimming pools these typical images of youth are all well kept in Mr. Fengs new film.According to
7、 , Youth is actually a nostalgic (怀旧的) and personal work that Mr. Feng dedicates to his own experiences of working in a troupe. “When I look back in time, everything else in my life seems to be black and white,” he said. “The days in the troupe are the only part of my memory that always remains colo
8、rful.”【语篇解读】本文是文化生活类说明文。作者介绍了冯小刚导演的芳华这部电影的背景、主要人物和内容等。在不同的历史时期,青春是有共性的。【难句分析】The disbandment (解散) of the troupe also tears them away from the life and people they are so familiar with, throwing them into a new life they know nothing about.分析:这是一个主从复合句。句子的主干部分是The disbandment of the troupe also tears
9、 them away from the life and people; they are so familiar with是一个省略了关系代词的定语从句,修饰先行词the life and people,关系代词在定语从句中作介词with的宾语;throwing them into a new life they know nothing about是现在分词短语作结果状语。译文:文工团的解散也迫使他们不得不离开他们非常熟悉的生活和人,使他们进入了他们完全不了解的新生活。1What influenced He Xiaopings and Liu Fengs lives most?AHisto
10、rical changes.BTheir own personalities.CTheir family backgrounds.DTheir longing for love and beauty.答案与解析:A考查细节理解。根据第三段第二句中的“However, the young people in Youth are also a part of the whirlwind (旋风) of historical changes”可知,历史的变化对芳华中的年轻人的生活的影响是非常大的,故答案是A。2Why did Feng Xiaogang direct the film Youth?A
11、To show the cruelty of the war.BTo urge people to value their youth.CTo recall the days when he worked in a troupe.DTo describe the life during the “cultural revolution” (19661976)答案与解析:C考查细节理解。根据尾段第一句“According to ifeng. com, Youth is actually a nostalgic (怀旧的) and personal work that Mr. Feng dedic
12、ates to his own experiences of working in a troupe”可知,冯小刚拍摄芳华这部电影,是为了纪念自己曾经在剧团里工作过的经历,故答案是C。3What do we know about the youth in different generations according to the text?AThey all treat sunshine and laughter as the typical images of themselves.BIn our parents generation, they dont love beauty due
13、to hard life.CThey long for totally different things varying from generation to generation.DThough they live in different times, they still have something in common.答案与解析:D考查推理判断。根据第五段首句“But theres still something that never changes about youth”可知,关于青春,有的东西是永远不会改变的,也就是说,青春是有共性的,故答案是D。B2019山西八校联考 At
14、a farm off Narrow Lane near Lexington, Kentucky, US, oldfashioned houses look over the little red barn (畜舍). The farm is mostly empty now. Jim Mahan and his family, who lived there for generations, have moved to a different plot of land in northern Fayette County. As land is sold, houses go up where
15、 there once were fields. But during the summer, the barn is filled with city kids who have come to enjoy the farm. Theyre members of the Fayette County Livestock (FCL) Club, which showcases skills as varied as cutting wool. The barn is where they look after the animals. “A lot of Lexington kids dont
16、 know anything about farm life,” said Adria Meier, 17, who has looked after goats and sheep for three years. “There is so much to learn.” The dozen or so children who take care of their goats and sheep at the little red barn must do a sixhour class before they get an animal. They pay for their own a
17、nimals but get special club programs, such as one that provides vet (兽医) care. Mahan lets the group use the barn for free, and the kids spend up to three hours a day there during the summer. But as his land gets sold, he doesnt know whether the club can continue. What makes the FCL Club special is t
18、hat most of the kids cant just walk out their doors and take care of their animals. Most are driven to the barn by their mothers, who usually hang around and chat as their kids feed and exercise the animals. There are valuable lessons learned along the way. For instance, dont cut wool off your goat
19、when there is wind, and sheep are social animals and will cry loudly when separated. “Tending to animals helps teach us responsibility. Unlike learning to shoot an arrow, caring for an animal isnt something you can simply abandon,” said Carly Playforth, 16, of Lexington.【语篇解读】本文是一篇记叙文,向我们讲述了一群城里的孩子来
20、到乡间农场体验不同的生活照顾农场动物的故事。【长难句分析】Unlike learning to shoot an arrow, caring for an animal isnt something you can simply abandon.分析:本句是一个复合句,句式结构复杂。介词短语Unlike learning to shoot an arrow作状语;caring for an animal isnt something是主句;you can simply abandon是定语从句,修饰先行词something,关系代词that在从句中作abandon的宾语,故被省略了。在主句中,
21、caring for an animal是动名词短语作主语。译文:不像学射箭,照顾一个动物可不是你能轻易放弃的事情。4What is the requirement for kids before they get animals?AAttend a class.BPay certain money.CHave varied skills.DGet special club programs.答案与解析:A考查细节理解。根据第三段中的“must do a sixhour class before they get an animal”可知,得到动物之前,孩子们必须上一节六小时的课程,这个课程可
22、能是培训孩子们如何照顾动物的。5What do we know about the club?AThey offer services unconditionally.BThey pay for their use of the barn.CThey let mothers care for animals.DThey allow mothers to push kids.答案与解析:D考查推理判断。根据第四段中的“Most are driven to the barn by their mothers”可推知,该俱乐部让孩子的妈妈督促孩子参与农场活动。故选D项。【干扰项分析】根据第三段最后一
23、句可知,俱乐部不是无条件提供服务的,排除A项;根据第四段中的“Mahan lets the group use the barn for free”可排除B项;C项文中没有提及。6How does Carly Playforth feel about the experience?ASuspicious.BMoved.CAppreciative. DOpposed.答案与解析:C考查观点态度。最后一段首句是段落主旨句,作者引用Carly Playforth的话为的是进一步说明照顾动物教会孩子们的珍贵东西,比如责任。由此可知,Carly Playforth对这种经历是赞赏的(Appreciati
24、ve)。7What is the passage mainly about?AKids life on a sold farm.BValuable lessons learned on the farm.CA special club intended for Lexington kids.DA club activity of caring for farm animals.答案与解析:D考查主旨大意。根据文章内容可知,本文重点介绍的是FCL俱乐部借助一个农场举办的活动让孩子们亲自照顾动物,在这一过程中,孩子们受益匪浅。故D项概括最为全面。C2019临沂高考模拟 Scientists hav
25、e discovered evidence that some of the earliest members of the human race, Homo sapiens (智人), were surprisingly advanced. These early humans knew how to use color pigments (色素) found in nature, create advanced tools and trade for supplies with other groups of people. The scientists examined artifact
26、s (手工艺品) recovered from southern Kenya. Some of the objects are said to date back to 320 000 years ago. They are about the same age as the earliestknown Homo sapiens fossils found in other parts of Africa. The researchers described an ochre pigment that produced a brightred color. They say this pigm
27、ent could have been used for body painting. They found tools made from obsidian, a volcanic rock that can have an extremely sharp edge. They also found evidence of obsidian being transported to a place, up to 88 kilometers away from where the rock was found. This discovery led the scientists to beli
28、eve it had come from another group through trade. But they did not know what was provided in exchange for the obsidian. Rick Potts believes that these newly identified mental and social abilities including recognition of “distant groups, use of pigments and technologies including projectile points w
29、ere at the foundation of our species origin”. Speaking of the pigment, Alison Brooks said, “The choice of importing the ochre from a distance rather than using a more common local material. argues that having a red face or hair or clothing or weapons also carried a symbolic message of some sort.” Th
30、e researchers described the obsidian tools they found as smaller, of better quality, and more specialized than larger stone tools used by earlier human species. The obsidian was used in a number of tools with sharp or pointy edges. The rock was also found in small, sharp points that could be placed
31、at the end of a piece of wood or bone for use as a weapon.【语篇解读】本文是一篇说明文。科学家用实例证明了早期人类并不是我们想象中的那么简单。【长难句分析】They also found evidence of obsidian being transported to a place, up to 88 kilometers away from where the rock was found. (第三段第四句)分析:where引导宾语从句,作介词from的宾语。译文:他们还发现黑曜石被运送到一个距岩石被发现的地点88公里处的地方。【
32、词汇积累】evidence n证据create v创造foundation n基础8What do we know about early humans from the passage?AThey were not as simple as one would think.BThey were as intelligent as we are today.CThey could produce color pigments.DThey could make weapons we cant.答案与解析:A考查推理判断。根据第一段内容可知,科学家们已经发现证据证明早期人类拥有智慧和高级技能。由此
33、可推知,早期人类并不像我们所想的那么简单。故选择A项。9What does the underlined word “it” in Paragraph 3 refer to?AThe evidence. BThe pigment.CThe tool. DThe rock.答案与解析:D考查指代判断。根据第三段中的“They found tools made from obsidian, a volcanic rock that can have an extremely sharp edge. They also found evidence of obsidian being transpo
34、rted to a place, up to 88 kilometers away from where the rock was found. This discovery led the scientists to believe it had come from another group through trade.”(译文:他们发现一种由黑曜石制成的工具,黑曜石是一种具有非常锐利的边缘的火山岩。他们还发现黑曜石被运送到一个距岩石被发现地点88公里处的地方。这一发现使科学家们相信它是从另一个群体通过贸易而来的。)可知,画线词“it”指代的是“the rock”。故选择D项。10Why
35、are Rick Potts and Alison Brooks words mentioned?ATo state facts of early humans communication.BTo tell us early humans could make tools.CTo prove some early humans good development.DTo list some examples of early humans abilities.答案与解析:C考查推理判断。根据倒数第二段内容可知,作者引用Rick Potts和Alison Brooks的话是为了表明早期人类有较好的
36、发展水平。故选择C项。11Which of the following is TRUE of obsidian according to the text?AIt was not sharp.BIt was made of wood or bone.CIt was a kind of pigments.DIt was used much by early humans.答案与解析:D考查推理判断。由最后一段中的“The researchers described the obsidian tools they found as smaller, of better quality, and m
37、ore specialized than larger stone tools used by earlier human species.”可推知,早期人类经常使用黑曜石。故选择D项。D2019江西名校联盟检测 Parents usually teach their children how to cross the street safely, by looking both ways for cars. But do they also teach them to put away their cell phones? The city of Honolulu, Hawaii wants
38、 everyone to learn that lesson. Texting while crossing the street will soon be banned in the city. Beginning on October 24, you could be fined from $15 to $99 if you step onto a Honolulu street while looking at your phone. Honolulu is the first major US. city to ban what is called “distracted walkin
39、g”. It recently passed a law in a seventotwo vote. The law says: “No pedestrian shall cross a street or highway while viewing a mobile electronic device (装置)” In other words, do not look at a screen when you cross the street or you could be fined. The laws creators hope it will lower the number of p
40、eople hit and killed by cars in the city. Mayor Kirk Caldwell told Reuters news agency, “We hold the unfortunate distinction of being a major city with more pedestrians being hit in crosswalks, particularly our seniors, than that of almost any other cities in the country.” The law includes all elect
41、ronic devices with screens: cell phones, tablets, gaming devices, digital cameras and laptop computers. The law does permit an exception. Pedestrians may use such devices in the street to call emergency services and rescue workers, such as firefighters and police officers. Pedestrian deaths have bee
42、n increasing as the use of cell phones rises. The Governors Highway Safety Association, or GHSA, says pedestrian deaths in the United States increased by 25 percent between 2010 and 2015. That trend continued in 2016 with the number of pedestrian deaths rising to almost 6,000, 11% higher than that i
43、n 2015. Other US. cities may follow Honolulu. The State of Washington was the first to outlaw distracted driving back in 2007. Now, 46 other states as well as D. C, Puerto Rico, Guam and the US. Virgin Islands, also have laws against texting while driving.【语篇解读】本文是一篇说明文,主要介绍了美国夏威夷的城市Honolulu通过立法禁止人们
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。
链接地址:https://www.ketangku.com/wenku/file-390720.html


鄂教版七年级语文下册第8课《诗两首》精题精练.doc
