四川省宜宾市叙州区第一中学校2020届高三英语三诊模拟考试试题(含解析).doc
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
1 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 四川省 宜宾市 叙州区 第一 学校 2020 届高三 英语 模拟考试 试题 解析
- 资源描述:
-
1、四川省宜宾市叙州区第一中学校2020届高三英语三诊模拟考试试题(含解析)注意事项:1. 答卷前,考生务必将自己的姓名、准考证号填写在答题卡上。2. 回答选择题时,选出每小题答案后,用铅笔把答题卡上对应题目的答案标号涂黑。如需改动,用橡皮擦干净后,再选涂其他答案标号。回答非选择题时,将答案写在答题卡上,写在本试卷上无效。3. 考试结束后,将本试卷和答题卡一并交回。第一部分 听力(共两节,满分30分)做题时,先将答案标在试卷上。录音内容结束后,你将有两分钟的时间将试卷上的答案转涂到答题卡上。第一节 (共5小题;每小题1.5分,满分7.5分)听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、
2、C三个选项中选出最佳选项。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。例:How much is the shirt?A. 19.15. B. 9.18. C. 9.15.答案是C。1. Where does the man most likely live?A. In Canada. B. In New York. C. In California.2. What does the woman mean?A. The refrigerator doesnt work.B. They will probably run out of food.C. Mo
3、re than enough food has been prepared.3. What are the speakers talking about?A. The weather. B. Writing skills. C. Weekend plans.4. What does the man want to do first?A. See the elephant. B. Have a cup of tea. C. Watch the dolphin show5. What is the man?A. A doctor B. A tailor C. A waiter第二节(共15小题;每
4、小题1.5分,满分22.5分)听下面5段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟;听完后,各小题将给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。听第6段材料,回答第6、7题。听下面一段较长对话,回答以下小题。6. Where does the conversation take place?A. In a park. B. At a restaurant. C. In an office.7. What is Alice doing now?A. Shes looking for a new j
5、ob. B. Shes working for a company. C. Shes studying at a university.听第7段材料,回答第8至9题。8. When will the man start his new job?A. Tomorrow. B. Next week. C. Next month.9. Why is the man paying for the womans lunch?A. She helped him a lot. B. It is his turn to pay. C. He wants to congratulate her.听第8段材料,回
6、答第10至12题。10. When was the photo taken?A. 30 years ago. B. 13 years ago. C. 5 years ago.11. Who has heart disease?A. The womans grandmother. B. The womans grandpa. C. The womans father.12. Whats the womans mother?A. A teacher. B. A doctor. C. A nurse.听第9段材料,回答第13至16题。13. Which country is the man from
7、?A. England. B. Canada. C. America.14. What does the man find it hard to get used to?A. The weather. B. The citys sights. C. The food.15. Whats the mans condition in class now?A. Listening quietly. B. Asking questions actively. C. Joining in group discussions.16. Why does the man chat with his neigh
8、bors in his free time?A. To kill the time. B. To practice his Chinese. C. To get to know more about them.听第10段材料,回答第17至20题。17. Who is Mathew?A. Jennys colleague. B. Jennys schoolmate. C. Jennys boss.18. Where was the man born?A. In London. B. In Manchester. C. In Bangkok.19. In which country does th
9、e man work now?A. Britain. B. Thailand. C. Japan.20. What does the man think of Manchester?A. Wonderful. B. Old-fashioned. C. Industrial.第二部分 阅读理解(共两节,满分40分)第一节 (共15小题;每小题2分,满分30分)阅读下列短文,从每题所给的A、B、C和D四个选项中,选出最佳选项。AIn recent years,Myanmar has opened its doors to western tourismThis once-closed state
10、in Southeast Asia is a gold mine for those who enjoy the ancient Buddhist culture of the regionCompared to its neighbors,the landscape of Myanmar has been left largely undamagedThere are so many reasons why Myanmar is amazing and has been rated one of the top Asian tourist destinations for 2019Here
11、are some of its scenic spots:Shwedagon Pagoda in YangonAs far as pagodas are concerned,this is one of the most respected in MyanmarThis massive325-foot Buddhist pagoda is surrounded by smaller shiny-gold pagodasIt is believed that some of the hairs of Gautama Buddha are well-preserved in hereThe Shw
12、edagon Pagoda is a must-see destination on your traveling scheduleLong Neck Tribe of the Hill CountryThese womenwho are identified by their long necks that are stretched by brass neck coils(项圈)from an early agehave become world-famousYoull find this tribe in the mountainous north of the country,espe
13、cially in Chin stateThis custom dates back to ancient times when tribesmenwho were always at war with neighboring tribesput neck coils on their women to prevent them from being taken as prisoners of warThese days,the long-necked women are used to seeing foreigners,who make the long journey to this i
14、solated region of Myanmar for the purpose of seeing themMandalay CityThis dusty,hot center of trading and commerce for Myanmar is both fascinating and excitingYou11 never find a shortage of things to do hereTemplesMedieval-era castlesBuildings from the countrys colonial British pastThere are over 60
15、0 monasteries and nunneries in the Holy Hills of Sagaing,which overlook MandalayThe city also has an exciting nightlife which will be an attraction for many1. What does the writer intend to tell in the passage?A. Life styles people in Myanmar haveB. Activities tourists can attend in MyanmarC. Reason
16、s why Myanmar is suddenly popularD. Information about some attractions in Myanmar2. For what purpose were the neck coils initially used?A. To protect womens necksB. To frighten the enemies awayC. To make women more attractiveD. To stop women being victims of war3. What will impress travelers to Mand
17、alay City most?A. Promising commercial futureB. Architecture of different stylesC. Shiny-gold pagodasD. Abundance of goods in night markets【答案】1. D 2. D 3. B【解析】本文是一篇广告布告类短文阅读。缅甸被评为2019年亚洲顶级旅游目的地之一,文章主要介绍了缅甸的一些景点的信息。【1题详解】主旨大意题。根据文章第一段There are so many reasons why Myanmar is amazing and has been rat
18、ed one of the top Asian tourist destinations for 2019. Here are some of its scenic spots可 知,缅甸之所以令人惊叹,并被评为2019年亚洲最佳旅游目的地之一,原因有很多。这里有一些风景点及下文内容可知,文章作者主要介绍了缅甸的一些景点的信息。故选D。【2题详解】细节理解题。根据文章Long Neck Tribe of the Hill Country部分中的This custom dates back to ancient times when tribesmenwho were always at war
19、 with neighboring tribesput neck coils on their women to prevent them from being taken as prisoners of war.可知,他的习俗可以追溯到古代,当时部落里的人总是和邻近的部落打仗,他们给女人戴上颈圈,防止她们成为战俘。所以最初女人脖子上戴项圈是为了防止她们被当作战俘,防止她们成为战争的受害者。故选D。【3题详解】推理判断题。根据文章Mandalay City部分中的Buildings from the countrys colonial British past. There are over
20、600 monasteries and nunneries in the Holy Hills of Sagaing, which overlook Mandalay.可知,曼德勒市的建筑物都是英国殖民时期的,圣山有上超过600座修道院和修女院,从而推断出,曼德勒市令游客印象最深刻是不同的建筑风格。故选B。BIve come back to check on a baby. Just after dusk Im in a car down a muddy road in the rain, past rows of shackled (戴镣的) elephants, their trunks
21、swinging. I was here five hours before, when the sun was high and hot and tourists were on elephants backs.Walking now, I can hardly see the path with my phones flashlight. When the wooden fence post stops me short, I point my light down and follow a current of rainwater across the floor until it wa
22、shes up against three large, gray feet. A fourth foot twisted above the surface, tied tightly by a short chain and choked by ring of metal spikes (尖刺). When the elephant gets tired and puts her foot down, the spikes press deeper into her ankle.Meena is four years and two months old, still a child as
23、 elephants go. Khammon Kongkhaw, her caretaker, told me earlier that Meena wears the spiked chain because she tends to kick. Kongkhaw has been responsible for Meena here at Maetaman Elephant Adventure, near Chiang Mai, in northern Thailand, since she was 11 months old. He said he keeps her on the sp
24、iked chain only during the day and takes it off at night. But it s night now.I ask Jin Laoshen, the Maetaman worker, why her chain is still on. He says he doesnt know.Maetaman is one of many animal attractions in and around tourist-crowded Chiang Mai. Meenas life is set to follow the same track as m
25、any of the roughly 3,800 captive (被捕获的) elephants in Thailand. When Meena is too old or sick to give ridesmaybe at 55, maybe at 75, shell die. If shes lucky, shell get a few years of retirement. Shell spend most of her life on a chain.4. Why does the author decide to come back?A. To check the baby e
26、lephant Meena.B. To feed those shackled elephants.C. To release those shackled elephants.D. To help an injured worker in Maetaman.5. What can we conclude from the second paragraph?A. The author is scared walking in the path.B. Meena is treated badly and very painfulC. Meena only has three healthy le
27、gs.D. One of Meenas leg is badly broken.6. Whats the authors attitude towards those elephants?A. Indifferent.B. Critical.C. Sympathetic.D. Negative.7. We can infer that the purpose of the authors writing is_.A. to describe those elephants to attract tourists around the worldB to draw peoples attenti
28、on to caring about the fate of those elephantsC. to tell readers the story of a baby elephant in Chiang Mai, ThailandD. to tell the reason why the number of elephants is decreasing【答案】4. A 5. B 6. C 7. B【解析】【分析】本文是一篇记叙文,作者通过自己的所见所闻讲述了大象在泰国的悲惨境遇。【4题详解】细节理解题。根据第一段中的“Ive come back to check on a baby.”及
29、第三段中的“Meena”可知,作者决定回来是为了去查看小象米纳,故A项正确。【5题详解】推理判断题。根据第二段中的“A fourth foot twisted above the surface, tied tightly by a short chain and choked by ring of metal spikes (尖刺). When the elephant gets tired and puts her foot down, the spikes press deeper into her ankle.”可知,可知,小象扭曲的脚上绑着铁链和尖刺,当它累了把脚放下时,这些尖刺就会
30、更深地扎进脚踝里,通过这个描写可知小象米纳受到了虐待,非常痛苦,故B项正确。【6题详解】推理判断题。根据最后一段中的“Meenas life is set to follow the same track as many of the roughly 3,800 captive (被捕获的) elephants in Thailand. When Meena is too old or sick to give ridesmaybe at 55, maybe at 75, shell die. If shes lucky, shell get a few years of retirement
31、. Shell spend most of her life on a chain.”可知,小象米纳将和其他被捕获的大象一样生活是非常悲惨的:小的时候受尽虐待,被人骑,等老了或病了的时候就会会死掉,如果幸运的话,可以退休几年,它们会在铁链上度过一生,由此可知作者对这些大象非常同情,故C项正确。【7题详解】推理判断题。通读全文可知,本文主要以小象米纳为例讲述了大象在泰国的悲惨生活,由此可知作者写这篇文章的目的是吸引人们关注那些大象的悲惨命运,故B项正确。【点睛】本篇第4题C项的干扰性很大,有些同学会根据文章多处对小象米纳的细节描写认为作者写这篇文章的目的是讲述泰国清迈一只小象(米纳)的故事,但根
32、据最后一段中的“Meenas life is set to follow the same track as many of the roughly 3,800 captive (被捕获的) elephants in Thailand. When Meena is too old or sick to give ridesmaybe at 55, maybe at 75, shell die. If shes lucky, shell get a few years of retirement. Shell spend most of her life on a chain.”可知,小象米纳的
33、生活轨迹和其他被捕获的大象一样是非常悲惨的:小的时候受尽虐待,被人骑,等老了或病了的时候就会会死掉,它们会在铁链上度过一生,由此可知,作者是以小象米纳为例介绍了大象在泰国的悲惨生活,因此作者的写作目的是为了引起人们对那些大象的悲惨命运的关注,故B项正确。C“A bird with a broken wing will never fly as high. ” Im sure T. J, Ware was made to feel this way almost every day in school.By high school T, J. was the most celebrated tr
34、oublemaker in his town. Teachers literally cringed when they saw his name posted on their classroom lists.I met T. J. for the first time when all the students at school were attending ACE training. At first, he showed no interest in the discussion. But slowly, the interactive games drew him in. T. J
35、. had some brilliant thoughts on those situations, which were welcomed by his group. By the end of the activity, the other students on the team were impressed with his concern and ideas and elected T. J. co-chairman of the team.When T. J. showed up at school on Monday morning, a group of teachers we
36、re expressing their disagreements to the school principal about his being elected co-chairman. The principal reminded them that the purpose of the program was to uncover any positive feeling and strengthen its practice until true change can take place. The teachers left the meeting, firmly convinced
37、 that failure was unavoidable.Two weeks later, T. J. and his friends led a group of 70 students to collect food They collected a school record: 2,854 cans of food in just two hours. The local newspaper covered the event with a full-page article the next day. That newspaper story was posted on the ma
38、in bulletin board at school, where everyone could see it. T. J. ,s picture was up there for doing something great.T. J. started showing up at school every day and answered questions from teachers for the first time. The event he started now yields 9,000 cans of food in one day, taking care of 70 per
39、cent of the need for food for one year.T, J. reminds us that a bird with a broken wing only needs mending. But once it has healed, it can fly higher than the rest. T. J. got a job. He became productive. He is flying quite nicely these days. 8. What do we know about T.J. before he attended the traini
40、ng?A. He was talkative in class.B. He didnt have a good fame.C. His ideas were quite impressive.D. He showed up at school every day.9. Why did the team members elect T.J. co-chairman?A. He promised them a bright future.B. They wanted to offer him a chance.C. They thought the job was quite easy.D. He
41、 was considered qualified for the job.10. What do we know about peoples attitude towards T. J. s being elected?A. Uncaring.B. Favorable.C. Controversial.D. Doubtful.11. What does the author try to convey with this story?A. No pain, no gain.B. Rome wasnt built in a day.C. Dont judge a book by its cov
42、er.D. Treat others as you want to be treated.【答案】8. B 9. D 10. C 11. C【解析】【分析】这是一篇记叙文。短文叙述了一个叫T. J的小男孩是镇上出名的捣乱分子,在参加王牌训练营时,他出色的表现博得小组队员的认可,因此被选为团队的主席。对此,很多人产生了争议。最终T. J向所有人证明了他能做的很好。【8题详解】细节理解题。由第二段 T, J. was the most celebrated troublemaker in his town.可知,T,J是镇上最出名的捣乱分子。他的名声不好。故B选项正确。【9题详解】推理判断题。由第
43、三段 T. J. had some brilliant thoughts on those situations, which were welcomed by his group. By the end of the activity, the other students on the team were impressed with his concern and ideas and elected T. J. co-chairman of the team. 可知,T. J.对这些情况有一些极好的想法,因此受到了团对的欢迎。到活动结束时,其他同学对他的关心的事和想法印象深刻,并选举T.
44、J.为小组联合主席。这些表明他被认为胜任这项工作。故D选项正确。【10题详解】推理判断题。由第四段 a group of teachers were expressing their disagreements to the school principal about his being elected co-chairman. The principal reminded them that the purpose of the program was to uncover any positive feeling and strengthen its practice until tru
45、e change can take place.可知,人们对于T. J被选为联合主席有人同意,有人反对,产生了争议。故C 选项正确。【11题详解】推理判断题。通读全文可知,T. J是镇上出了名的捣蛋鬼。老师对他都无可奈何,通过参加王牌训练营,博得了小组成员的认可。从此T. J发生了蜕变,并最终向所有人证明了自己能做的很好。可以判断出作者想告诉读者,不能仅仅从外表看待一个人。故C选项正确。【点睛】做推理判断题要善于抓住某一段话中的关键信息,即某些关键词或短语去分析、推理、判断,利用逆向思维或正面推理,从而推断出所隐含的深层含义。小题3的题干要求判断出人们对于T. J被选为小组联合主席的态度,我们
46、从由第四段 a group of teachers were expressing their disagreements to the school principal about his being elected co-chairman. The principal reminded them that the purpose of the program was to uncover any positive feeling and strengthen its practice until true change can take place. 可知,这里的关键词为disagreem
47、ents, uncover any positive feeling。通过这些关键词我们可以看出有些对T. J被选为联合主席持支持态度,而有些则持反对态度。综合两种态度,我们推理出人们对这件事的态度是有争议的。故D选项正确。DMany people think that listening is a passive business. It is just the opposite. Listening well is an active exercise of our attention and hard work. It is because they do not realize thi
48、s, or because they are not willing to do the work, that most people do not listen well.Listening well also requires total concentration upon someone else. An essential part of listening well is the rule known as bracketing. Bracketing includes the temporary giving up or setting aside of your own pre
49、judices and desires, to experience as far as possible someone elses world from the inside, stepping into his or her shoes. Moreover, since listening well involves bracketing, it also involves a temporary acceptance of the other person. Sensing this acceptance, the speaker will seem quite willing to
50、open up the inner part of his or her mind to the listener. True communication is under way and the energy required for listening well is so great that it can be accomplished only by the will to extend oneself for mutual growth.Most of the time we lack this energy. Even though we may feel in our busi
51、ness dealings or social relationships that we are listening well, what we are usually doing is listening selectively. Often we have a prepared list in mind and wonder, as we listen, how we can achieve certain desired results to get the conversation over as quickly as possible or redirected in ways m
52、ore satisfactory to us. Many of us are far more interested in talking than in listening, or we simply refuse to listen to what we dont want to hear.It wasnt until toward the end of my doctor career that I have found the knowledge that one is being truly listened to is frequently therapeutic (有疗效的).
53、In about a quarter of the patients I saw, surprising improvement was shown during the first few months of psychotherapy (心理疗法), before any of the roots of problems had been uncovered or explained. There are several reasons for this phenomenon, but chief among them, I believe, was the patients sense
54、that he or she was being truly listened to, often for the first time in years, and for some, perhaps for the first time ever.12. What is mainly discussed in Paragraph 2?A. How to listen well.B. What to listen to.C. Benefits of listening.D. Problems in listening.13. According to the author, in commun
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。


鄂教版七年级语文下册第8课《诗两首》精题精练.doc
