内蒙古包头市2020届高三英语上学期期末考试教学质量检测试题(含解析).doc
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
4 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 内蒙古 包头市 2020 届高三 英语 学期 期末考试 教学质量 检测 试题 解析
- 资源描述:
-
1、内蒙古包头市2020届高三英语上学期期末考试教学质量检测试题(含解析)注意事项:1. 本试卷分笔试和听力两部分。考生先作答笔试部分(21小题开始),然后作答听力部分(120小题)。答卷前,务必将自己的姓名、座位号写在答题卡上。将条形码粘贴在规定区域。本试卷满分150分。2. 考生将笔试部分答案写在英语笔试答题卡上(大卡),听力部分答案写在英语听力答题卡上(小卡)。写在本试卷上无效。3. 考试结束后,将答题卡交回。一、阅读理解(共两节,满分40分)第一节(共15小题;每小题2分,满分30分)阅读下列短文,从每题所给的A、B、C和D四个选项中,选出最佳选项。AThe Tang Dynasty, w
2、hich lasted from 618 to 907 AD, is often considered as Chinas golden age. Indeed Chinese culture flourished under the Tang, and Tang poets are perhaps the best known of all Chinese literary figures.The following are four schools of Tang poetry. Take a look.Frontier Fortress Poetry (边塞诗)Gao Shi Cen S
3、hen and Wang Changling are representatives of this poetry. It mainly describes the hardship of the battlefield, heroic spirit of defending the homeland, or homesickness of soldiers. Representative works include Over the Borcfer by Wang Changling, Song of Write Snow on Secretary Wus Return to Capital
4、 by Cen Shen, etc.Landscape Pastoral PoetryThe representatives of this school are Wang Wei and Meng Haoran. Many of its themes are mountains,clouds and hermits (隐士). Its style is simple and elegant. The representative works include Thinking of My Brothers on Mountain Climbing Day by Wang Wei, Spring
5、 Morning by Meng and so on.Romantic PoetryLi Bai is a typical representative of romantic poetry, who enjoys the title of “Genius of Poetry”. To express his desire for freedom and personal value, his poetry is free and bold, with creative imagination. One of his most famous poems is A Tranquil Night,
6、 which is about homesickness, included in many school textbooks.Realistic PoetryDu Fu is known as the “Sage of Poetry”. His poems are in a realistic art style with strong feelings of compassion and concern for the destiny (命运) of the country. His works “Three Officials” and “Three Farewells” both re
7、flect peoples sufferings at that time.1. Who is one of the representatives of Frontier Fortress Poetry?A. Wang Wei.B. Cen Shen.C. Li Bai.D. Du Fu.2. Which poem is written by a romantic poet?A. Spring Morning.B. Over the Border.C. A Tranquil Night.D. Thinking of My Brothers on Mountain Climbing Day.3
8、. According to the passage, which statement is right?A. Meng Haoran is the representative of Romantic Poetry.B. The Tang Dynasty lasted from 608 to 917 AD.C. Li Bai is known as the “Sage of Poetry”.D. “Three Farewells” reflects peoples sufferings in the Tang Dynasty.【答案】1. B 2. C 3. D【解析】【分析】这是一篇说明文
9、。文章介绍了唐诗的四个流派。【1题详解】细节理解题。根据Frontier Fortress Poetry (边塞诗)中Gao Shi, Cen Shen and Wang Changling are representatives of this poetry.“高师、岑参、王长岭是这一诗派的代表人物。”由此可知,Cen Shen是边塞诗的代表人物之一。故选B。【2题详解】细节理解题。根据Romantic Poetry中One of his most famous poems is A Tranquil Night, which is about homesickness, included
10、in many school textbooks.“他最著名的一首诗是宁静的夜晚,这是一首关于思乡的诗,很多学校的教科书里都有。”由此可知,A Tranquil Night这首诗是浪漫主义诗人写的。故选C。【3题详解】细节理解题。根据Realistic Poetry中的His works “Three Officials” and “Three Farewells” both reflect peoples sufferings at that time.他的作品“Three Officials”和“Three Farewells”都反映了当时人民的苦难。由此可知,“Three Farewel
11、ls”反映了唐代人民的苦难。故选D。【点睛】在细节考查题中有一类事实细节题 。该题属于细节类型的阅读理解题,一般只针对某个特定的细节,题型可以多种多样。此类题型一般分两种。第一种是直接理解题,在原文中可以直接找到答案。第二种是词义转换题,正确选项是原文有关词语和句子的转换。做此类试题一定要抓住事件发生的时间、地点、人物、发展过程和结局等环节,所选答案一定要符合原文,切不可望文生义。本题第3小题,根据Realistic Poetry中的His works “Three Officials” and “Three Farewells” both reflect peoples sufferings
12、 at that time.他的作品“Three Officials”和“Three Farewells”都反映了当时人民的苦难。由此可知,“Three Farewells”反映了唐代人民的苦难。故选D。BVery early on in my senior year of high school, my parents carried the flame of worrying about my future college. I was willing to go to a 2-year college before going after my bachelor, s degree. T
13、his was for two reasonsto help them save money and to make sure I major in English. However, they insisted I attend a 4-year college right off the bat.I was pushed to start searching for colleges therefore, ones that my parents approved of and that were within the range of tuition that my mom though
14、t was acceptable. I was also limited to the immediate areas, which only included New York, Connecticut, Pennsylvania, and New Jersey, so I cannot apply for any colleges in one of my favorite placesNew Hampshire.Ill be honest. It got a bit tense at times with several different opinions between my par
15、ents and me, and with other family members or friends voicing their thoughts to my parents.In the end, I ended up applying for three schoolsSUNY Albany, SUNY New Paltz and Kutztown University in Pennsylvania. I had been to New Paltz quite often as it was only 45 minutes away from our home. And Kutzt
16、own is located in an area our family often visited.I was accepted by all three, and I quickly gave up Albany. I was not impressed with the city and wasnt familiar with the area. It was between New Paltz and Kutztown. After a few weeks, I ended up settling on New Paltz because Kutztown just didnt “fe
17、el right” for me. When I was on campus, I had a feeling that this was it.Looking back now, I wish I had known more about the application process and had a little more freedom of choice about which college I could apply for. I probably would still have attended SUNY New Paltz.4. What did the authors
18、parents think he should do?A. Choose a college that could provide good jobs.B. Go to a community college to save money.C. Choose a college that he liked best.D. Go to a 4-year college directly.5. Why didnt the author choose colleges in New Hampshire?A. He didnt like the place.B. His situation didnt
19、allow it.C. The living expenses there were too high.D. He wasnt sure whether or not he would fit in there.6. How did the author feel about his final choice?A. Embarrassed.B. Frightened.C. Satisfied.D. Worried.7. What is the best title for the text?A. How I chose my collegeB. How to apply for a colle
20、geC. Different choices, different futureD. The meaning of attending college【答案】4. D 5. B 6. C 7. A【解析】【分析】这是一篇记叙文。这篇文章讲述作者是如何选择大学的。【4题详解】细节理解题。根据第一段最后一句they insisted I attend a 4-year college right off the bat.“他们一开始就坚持要我上四年制的大学。”由此可知,父母让他直接上四年制大学。故选D。【5题详解】推理判断题。根据第二段I was pushed to start searching
21、 for colleges therefore, ones that my parents approved of and that were within the range of tuition that my mom thought was acceptable. I was also limited to the immediate areas, which only included New York, Connecticut, Pennsylvania, and New Jersey, so I cannot apply for any colleges in one of my
22、favorite placesNew Hampshire.“因此,我被迫开始寻找我父母认可的、在我母亲认为可以接受的学费范围内的大学。我也被限制在附近的地区,只包括纽约、康涅狄格、宾夕法尼亚和新泽西,所以我不能申请我最喜欢的地方之一新罕布什尔的任何大学。”由此判断出,作者没有选择新罕布什尔的大学是因为他的情况不允许这样。故选B。【6题详解】推理判断题。根据倒数第二段中After a few weeks, I ended up settling on New Paltz because Kutztown just didnt “feel right” for me. When I was on
23、campus, I had a feeling that this was it.“几周后,我最终选择了新帕尔茨,因为库茨敦对我来说“不太合适”。当我在学校的时候,我有一种就应该是这样的感觉。”由此推知,者对他最后的选择是“感到满意的”。故选C。【7题详解】标题判断题。根据第一段Very early on in my senior year of high school, my parents carried the flame of worrying about my future college. I was willing to go to a 2-year college before
24、 going after my bachelor, s degree. This was for two reasonsto help them save money and to make sure I major in English. However, they insisted I attend a 4-year college right off the bat.“早在我高三的时候,我的父母就对我未来的大学生活忧心忡忡。在获得学士学位之前,我想上两年制的大学。这样做有两个原因:一是为了帮助他们省钱,二是为了确保我的专业是英语。然而,他们坚持要我马上去读四年制的大学。”以及最后一段“L
25、ooking back now, I wish I had known more about the application process and had a little more freedom of choice about which college I could apply for.”现在回想起来,我希望我对申请过程有更多的了解,对申请哪所大学有更多的自由选择。由此可知,短文的最佳标题诶是“我是如何选择大学的。”故选A。【点睛】推理判断题要求在理解原文表面文字信息的基础上,做出一定的推理判断,从而得到文章的隐含意义和深层意义。推理判断题所涉及的内容可能是文中的某一句话,也可能是某
26、几句话,所以,推理题的答案只能是根据原文表面文字信息一步推出的答案:即对原文某一句话或某几句话所作的同义改写或综合。推理判断题的题干中通常含infer,suggest,imply,conclude indicate等标志性词语。本题第3小题,根据倒数第二段中After a few weeks, I ended up settling on New Paltz because Kutztown just didnt “feel right” for me. When I was on campus, I had a feeling that this was it.“几周后,我最终选择了新帕尔茨
27、,因为库茨敦对我来说“不太合适”。当我在学校的时候,我有一种就应该是这样的感觉。”由此推知,者对他最后的选择是“感到满意的”感觉。故选C。CRecently, the most heated topic of “which is the right bin for my garbage” has swept China.Shanghai is among China s first cities to introduce garbage classification (垃圾分类) and also the countrys most serious in its performing. Sin
28、ce July 1,2019, Shanghai residents have been required by law to sort garbage into four different categories, or they could face fines. Individuals, including tourists, can be fined 200 yuan for failing to sort their waste properly, while companies and institutions can be fined up to 50,000 yuan.The
29、government has set up online apps to handle sorting questions, and announced guidelines to address the “one-size-fits-all” method. The country is about to invest over 21 billion yuan in the construction of garbage processing facilities to meet demands. Now its introducing artificial intelligence int
30、o its waste management system, by setting up little cameras in many sets of bins.However, not every face can be recognized by the smart dustbin until you register for the system. Once registration is complete, users will scan a QR code on the bin, which then opens it up to allow for garbage disposal
31、 (处理). Now, each household gets one special QR code for throwing out waste. Here, the intelligent bins dont just calculate garbage weight, they also help residents gain rewards by collecting points through the special app.China is stepping into the age of compulsory garbage sorting with its cities r
32、evising laws on garbage classification. For Shanghai, sixty percent of the city is expected to carry out garbage sorting by the end of 2019, and 90 percent by 2020. Garbage sorting is, without doubt, a costly but worthwhile endeavor. It is good for the environment and important for the countrys sust
33、ainable development (可持续发展), and may finally turn out to be a promising industry as well.8. What is the correct order in using smart garbage sorting system? Gain rewards. Open up the bin Register for the system. Scan a QR code on the bin.A. B. C. D. 9. What does the underlined word “endeavor” in the
34、 last paragraph mean?A. Effort.B. Fashion.C. Announcement.D. Decision.10. What can we know from the text?A. The intelligent bins can only show garbage weight.B. Residents have to sort garbage into four different categories in Shanghai.C. If companies forget to sort their waste, they can be fined 200
35、 yuan.D. Tourists can avoid being fined for failing to sort their waste correctly.11. Why does our country push ahead with compulsory garbage sorting?A. To build a garbage sorting system.B. To increase the use of artificial intelligence.C. To promote sustainable development of environment.D. To supp
36、ort the construction of garbage processing facilities.【答案】8. A 9. A 10. B 11. C【解析】这是一篇说明文。最近,最热门的话题“哪个垃圾桶最适合我的垃圾”席卷了中国。在上海,居民必须把垃圾分成四类。我国要推行强制垃圾分类是为了促进环境的可持续发展。【8题详解】细节理解题。根据第四段However, not every face can be recognized by the smart dustbin until you register for the system. Once registration is com
37、plete, users will scan a QR code on the bin, which then opens it up to allow for garbage disposal (处理). Now, each household gets one special QR code for throwing out waste. Here, the intelligent bins dont just calculate garbage weight, they also help residents gain rewards by collecting points throu
38、gh the special app.“然而,并不是每一张脸都能被智能垃圾桶识别,直到你注册了这个系统。注册完成后,用户将扫描垃圾桶上的二维码,然后打开垃圾桶进行垃圾处理。现在,每个家庭都有一个特殊的二维码来扔垃圾。在这里,智能垃圾桶不仅可以计算垃圾的重量,还可以通过这款特殊的应用,帮助居民通过积分获得奖励。”由此可知,使用智能垃圾分类系统的正确顺序是A项 。故选A。【9题详解】词义猜测题。根据最后一段中For Shanghai, sixty percent of the city is expected to carry out garbage sorting by the end of 2
39、019, and 90 percent by 2020.在上海,预计到2019年底,60%的城市将进行垃圾分类,到2020年,这一比例将达到90%。和It is good for the environment and important for the countrys sustainable development (可持续发展), and may finally turn out to be a promising industry as well.“它对环境有好处,对国家的可持续发展也很重要,最终可能会成为一个有前途的行业。”由此推知,Garbage sorting is, witho
40、ut doubt, a costly but worthwhile endeavor.(毫无疑问,垃圾分类是一项成本高昂但值得努力的工作。)中的划线词的意思是“努力”。故选A。【10题详解】细节理解题。根据第二段中Since July 1,2019, Shanghai residents have been required by law to sort garbage into four different categories, or they could face fines.“自2019年7月1日起,上海居民被法律要求将垃圾分为四类,否则将面临罚款。”由此可知,在上海,居民必须把垃圾分
41、成四类。故选B。【11题详解】推理判断题。根据最后一段中It is good for the environment and important for the countrys sustainable development (可持续发展), and may finally turn out to be a promising industry as well.“它对环境有好处,对国家的可持续发展也很重要,最终可能会成为一个有前途的行业。”由此判断出,我国要推行强制垃圾分类是为了促进环境的可持续发展。故选C。D(The New York Times, Oct.7) The 2019 Nobe
42、l Prize in physiology(生理学) or medicine was jointly awarded to three scientists William G. Kaelin Jr., Peter J. Ratcliffe and Gregg L. Semenza for their work on how cells sense and adapt to oxygen availability. The Nobel Assembly announced the prize at the Karolinska Institute in Stockholm on Monday.
43、Their work established the genetic mechanisms(机制) that allow cells to respond to changes in oxygen levels. The findings have implications(启示) for treating a variety of diseases.Why did they win?“Oxygen is the lifeblood of living organisms(生物体)” said Dr. George Daley, dean of Harvard Medical School.
44、“Without oxygen, cells cant survive.” But too much or too little oxygen can be deadly. The three researchers tried to answer this question: How do cells regulate their responses?The investigators uncovered detailed genetic responses to changing oxygen levels that allow cells in the bodies of humans
45、and other animals to sense and respond to fluctuations(波动), increasing and decreasing how much oxygen they receive.Why is the work important?The discoveries reveal the cellular mechanisms that control such things as adaptation to high altitudes and how cancer cells manage to hijack(攫取) oxygen. Randa
46、ll Johnson, a member of the Nobel Assembly, described the work as a “textbook discovery” and said it would be something students would start learning at the most basic levels of biology education.“This is a basic aspect of how a cell works, and I think from that standpoint alone its a very exciting
47、thing.” Johnson said.The research also has implications for treating various diseases in which oxygen is in short supply including anemia, heart attacks and strokes as well as for treatment of cancers that are fed by and seek out oxygen.12. This research has won the Nobel Prize mainly because _.A. t
48、here was no research of this kind in the pastB. oxygen is the lifeblood of living thingsC. it has uncovered how cells sense and respond to changes in oxygen levelsD. various diseases will be cured with the help of the findings of the research13. We can learn from the passage that _.A. The Nobel Priz
49、e was awarded to a physiologist on Monday in Sweden.B. Cancer cells manage to hijack oxygen and need oxygen to develop.C. The more oxygen there is in blood, the healthier a living body will be.D. The genetic mechanisms have been found that allow oxygen to adapt to cells.14. Which of the following ca
50、n best explain the underlined word in the text?A. used for textbooksB. powerful and authoritativeC. typical as a perfect exampleD. basic and clear15. In which part of The New York Times can you find this article?A. EntertainmentB. CultureC. TechnologyD. Science【答案】12. C 13. B 14. C 15. D【解析】【分析】这是一篇
51、说明文。主要说明了2019年诺贝尔生理学或医学奖联合授予了三位科学家,他们发现了细胞如何感知并适应氧气变化的含量。这是一项具有开创性的发现,为抗击贫血、癌症和许多其他疾病的新策略铺平了道路。【12题详解】细节理解题。根据第一段中for their work on how cells sense and adapt to oxygen availability.(以表彰他们在细胞感知和适应氧气供应的适应性方面所做的工作。)可知这项研究之所以获得诺贝尔奖,主要是因为它揭示了细胞如何感知和响应氧气水平的变化。故选C。13题详解】细节理解题。根据第五段中The discoveries reveal t
52、he cellular mechanisms that control such things as adaptation to high altitudes and how cancer cells manage to hijack(攫取) oxygen.(这些发现揭示了细胞机制,这些机制控制着对高海拔环境的适应,以及癌细胞是如何攫取氧气的。)我们可以从文章中得知癌细胞设法攫取氧气并需要氧气来发育。故选B。【14题详解】词义猜测题。根据下文it would be something students would start learning at the most basic levels
53、of biology education它将是学生在最基础的生物教育阶段就开始学习的东西,可知Randall Johnson称这项研究是很典型的发现,是“教科书式的发现”。故可知划线单词意思为“典型的”,故选C。【15题详解】推理判断题。根据文章第一段(The New York Times, Oct.7) The 2019 Nobel Prize in physiology or medicine was jointly awarded to three scientists William G. Kaelin Jr., Peter J. Ratcliffe and Gregg L. Seme
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。


鄂教版七年级语文下册第8课《诗两首》精题精练.doc
