2020年中考英语重要题型解析 任务型阅读之回答问题(含解析) (2).doc
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
5 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 2020年中考英语重要题型解析 任务型阅读之回答问题含解析 2 2020 年中 英语 重要 题型 解析 任务 阅读 回答 问题
- 资源描述:
-
1、任务型阅读之回答问题 There are many holidays and festivals. Dads have Fathers Day Mums have Mothers Day But do our grandparents have a special festival? Yes, they do!The Double Ninth Festival is a special day for older people in China. It started long ago. The festival is on lunar September 9th. On this day,
2、people show love and respect to their grandparents.There are many ways in which Chinese people express their respect. When an older person enters a room, everyone stands. People are introduced from the oldest to the youngest. When we present a book to an older person, two hands are used. Young peopl
3、e always offer their seats to older people on a crowded subway or bus.Respecting older people is a tradition in China. Thats because the Chinese know that older people have knowledge and experience that young people can learn. Chinese people are proud of being old.In Western countries, however, olde
4、r people seldom think they are old. They are called “seniors” instead of “old people”. Theyd rather do everything themselves. Even after retirement (退休) they take up hobbies, part-time jobs and new activities to keep their bodies working well.Westerners respect their older people, too. Usually, seni
5、ors dont have to buy tickets for trains and buses. They are given discounts (打折) in stores and restaurants.But Western seniors dont often live with their childrenthey live alone. For holidays, the family usually gather at the grandparents home, and a great smile and a warm hug for their parents are
6、enough for grown children to show their respect.阅读短文,回答下列问题。1. When is the double ninth Festival?_2. How many ways in which Chinese people express their respect are mentioned?_3. What can the young learn from older people?_4. Can seniors in Western countries take the trains for free?_5. How do Weste
7、rn grown children show their respect?_【答案与解析】【文章大意】这篇短文主要讲述了尊重老人的节日。1. Its on lunar September 9th./ On lunar September 9th. 【解析】根据文中The Double Ninth Festival is a special day for older people in China. It started long ago. The festival is on lunar September 9th.可知,在阴历九月初九。故填Its on lunar September 9t
8、h./ On lunar September 9th.2. Four (ways)/4 (ways). 【解析】根据文中When an older person enters a room, everyone stands. People are introduced from the oldest to the youngest. When we present a book to an older person, two hands are used. Young people always offer their seats to older people on a crowded su
9、bway or bus.可知,文中提到了四种尊重老人的方式。故填Four (ways)/4 (ways).3. Knowledge and experience. /They can learn knowledge and experience. 【解析】根据文中Thats because the Chinese know that older people have knowledge and experience that young people can learn. Chinese people are proud of being old.可知,知识和经验。/他们可以学习知识和经验。
10、故填Knowledge and experience. /They can learn knowledge and experience.4. Yes, they can. 【解析】根据文中Westerners respect their older people, too. Usually, seniors dont have to buy tickets for trains and buses.可知,西方人也尊重他们的老年人。通常,老年人不必买火车和公共汽车的票。这里是做肯定回答。故填Yes, they can.5. By giving a great smile and a warm
11、hug./ They show their respect by giving a great smile and a warm hug./ They give a great smile and a warm hug. 【解析】根据文中For holidays, the family usually gather at the grandparentshome, and a great smile and a warm hug for their parents are enough for grown children to show their respect. 在假期里,家人通常会聚集
12、在祖父母家里,对他们的父母一个灿烂的微笑和一个温暖的拥抱就足以让成年子女表达他们的尊敬。故填By giving a great smile and a warm hug./They show their respect by giving a great smile and a warm hug./They give a great smile and a warm hug.研读一篇广告,根据广告所提供的信息,对后面的问题简要作答。请将答案填写到答题卡指定位置。Notes: draw 抽奖; entry form报名表; receipt收据; claim认领1. When is the las
13、t day to enter the Lemonade Lucky Draw”?_2. Where will the draw for the car take place?_3. Which one is more possible to win, a free trip to Bangkok or a brand new car?_4. If you want to enter the Lucky Draw, what should you e-mail to whlukydrawqq. com?_5. How will the Lemonade T-shirts be dealt wit
14、h if they arent claimed by 30 July?_【答案与解析】【文章大意】本篇文章难度适中,主要讲述柠檬水抽奖活动的奖品、抽奖日期、参加条件以及如何参加等。1. June 23, 2019. /23June, 2019. 【解析】细节理解题。根据Closing date:23 June,2019可知,活动进入的最后一天是2019年6月23日,故填June 23, 2019. /23June,2019。2. In Rose City. 【解析】细节理解题。根据3rd Draw: 1 brand new car to be won. Date place: 29 June,
15、2019, Rose City可知,抽轿车的地点是玫瑰城,故填In Rose City。3. A free trip to Bangkok. 【解析】细节理解题。根据2 free trips to Bangkok以及1 brand new car to be won可知,曼谷免费旅行比品牌轿车更有可能获得,故填A free trip to Bangkok。4. The(completed)entry form and receipt. 【解析】细节理解题。根据e-mail your completed entry form and receipt to: whluchydraw可知,你需要发送
16、你的报名表和收据,故填The(completed)entry form and receipt。5. They will be given away to charity. 【解析】细节理解题。根据All unclaimed prizes will be given away to charity(All prizes to be claimed by 30 July 2019可知,所有无人认领的奖品将会被捐赠给慈善机构,故填They will be given away to charity。Arctic fox(北极狐) is a kind of small fox that lives
17、in the Arctic. It grows about 50 centimeters(厘米) long, not including its tail, 30 centimeters tall and weighs from 3 to 7 kilos.The Arctic foxes are white or blue in color. The white ones are white in winter, but gray-brown in summer. The blue ones are blue-gray all year round. The Arctic foxes have
18、 long, thick hair that is called fur(毛皮). And the long fur covers their whole bodies, including both their cat eyes and rabbit feet, to keep them warm in the low temperature in the Arctic.The Arctic foxes feed mainly on birds, birds eggs and other small animals. Teamwork is the way they look for foo
19、d, and they dont like to do that alone.Baby Arctic foxes are very lovely. They dont open their eyes until a week after their birth. For the first half of the year, their parents offer them food. They begin to look for food on their own when they are about six months old. The next year they can live
20、alone. Today the number of the Arctic foxes is becoming smaller and smaller, because people kill them for their fur to make beautiful coats for money. Something must be done to protect the Arctic foxes.Answer the questions according to the passage. (必须使用完整语句作答)1. What is the weight of an Arctic fox?
21、 _2. What is an Arctic foxs long, thick hair called? _3. What do the Arctic foxes mainly feed on? _4. When do baby Arctic foxes begin to look for food on their own?_5. Why is the number of the Arctic foxes becoming smaller and smaller? _【答案与解析】【文章大意】北极狐是一种生活在北极的小狐狸。长约50厘米,体重3至7公斤。北极狐是白色或蓝色的。全身长满厚厚的皮
22、毛。使它们在北极的低温下保持温暖。北极狐主要以鸟类、鸟蛋和其他小动物为食。团队合作是他们寻找食物的方式。由于人们的捕杀,北极狐的数量越来越少,必须采取措施保护北极狐狸。1. It weighs from 3 to 7 kilos. 【解析】问题:北极狐的体重是多少?根据第一段最后的句子“and weighs from 3 to 7 kilos.”可知,北极狐重3至7公斤。故答案为It weighs from 3 to 7 kilos。2. An Arctic foxs long, thick hair is called fur./ It is called fur. 【解析】问题:北极狐长而
23、浓密的毛发叫什么?根据第二段中的句子“The Arctic foxes have long, thick hair that is called fur(毛皮).” 北极狐的毛又长又厚,被称为皮毛。故答案为An Arctic foxs long, thick hair is called fur./ It is called fur。3. They feed mainly on birds, birds eggs and other small animals. 【解析】问题:北极狐主要以什么为食?根据第三段中的句子“The Arctic foxes feed mainly on birds,
24、 birds eggs and other small animals.”可知,北极狐主要以鸟类、鸟蛋和其他小动物为食。故答案为They feed mainly on birds, birds eggs and other small animals。4. They begin to look for food on their own when they are about six months old. 【解析】问题:小北极狐什么时候开始自己寻找食物?根据倒数第二段中的句子“They begin to look for food on their own when they are abo
25、ut six months old.”可知,当小北极狐六个月大的时候,他们开始自己寻找食物。故答案为They begin to look for food on their own when they are about six months old。5. Because people kill them for their fur to make beautiful coats for money. 【解析】问题:为什么北极狐狸的数量越来越少?根据短文最后一段中的句子“Today the number of the Arctic foxes is becoming smaller and s
26、maller, because people kill them for their fur to make beautiful coats for money.”北极狐的数量越来越少,因为人们为了赚钱而杀死它们来制作漂亮的皮毛。故答案为Because people kill them for their fur to make beautiful coats for money。Joining a short-term research program in China has not only allowed Pakistani agricultural scientist Sayyar
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。


2019届人教A版数学必修二同步课后篇巩固探究:2-1-1 平面 WORD版含解析.docx
