北京市石景山区2022-2023学年高二英语上学期期末试题(Word版附解析).docx
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
4 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 北京市 石景山区 2022 2023 学年 英语 学期 期末 试题 Word 解析
- 资源描述:
-
1、石景山区2022-2023学年第一学期高二期末试卷英语本试卷共10页,共100分。考试时长90分钟。考生务必在答题卡指定区域作答,在试卷上作答无效。考试结束后,将本试卷和答题卡一并交回。第一部分:知识运用(共两节,30分)第一节完形填空(共10小题;每小题1.5分,共15分)阅读下面短文,掌握其大意,从每题所给的A、B、C、D四个选项中,选出最佳选项,并在答题卡上将该项涂黑。A few days ago, my family and I were at a restaurant. We had just finished our lunch when I _1_ myself to go to
2、 the toilet. I heard a lady _2_ saying something in the stall(隔间)next to me. At first, I didnt realize what she was saying, but eventually, I heard her say “No tissue! No tissue!” with an accent. She seemed so nervous, so I asked her if she ran out of toilet paper. Thankfully, she _3_ me and said, “
3、Yes! Yes!”I passed her some paper. When we got out of the stall, she kept thanking me over and over. I said, “Youre welcome, Maam,” and tried to _4_ . The lady stopped me and said something I couldnt understand at all. I simply smiled at her and nodded. She then insisted on _5_ my lunch. I tried to
4、politely refuse, but the lady seemed so _6_ to treat me to lunch that I finally accepted. Some people were staring at me and the lady as I walked back to my family and our table. The lady was _7_ like I had just saved her life, and I was feeling like a _8_ . My parents were looking at me, _9_ . When
5、 they asked me to explain everything, I kept laughing for a while before I could get out a single word. The best thing that happened to me that day was not a free meal, but a new understanding of what it means to be truly _10_ .1. A. followedB. guidedC. introducedD. excused2. A. eagerlyB. anxiouslyC
6、. calmlyD. hurriedly3. A. understoodB. convincedC. acceptedD. discovered4. A. agreeB. complainC. explainD. leave5. A. buyingB. havingC. takingD. cooking6. A. embarrassedB. determinedC. encouragedD. ashamed7. A. tryingB. laughingC. growingD. acting8. A. ladyB. childC. heroD. parent9. A. inspiredB. co
7、nfusedC. worriedD. delighted10. A. powerfulB. successfulC. helpfulD. wonderful【答案】1. D 2. B 3. A 4. D 5. A 6. B 7. D 8. C 9. B 10. C【解析】【导语】本文是一篇记叙文。文章讲述作者通过帮助一名陌生女人后,该女人热情地请作者吃饭。让作者明白的是什么才是真正的乐于助人。【1题详解】考查动词词义辨析。句意:我们刚吃完午饭,我就请假去上厕所。A. followed跟随;B. guided指导;C. introduced介绍;D. excused原谅,宽恕。根据后文“to g
8、o to the toilet”可知,作者请求上厕所。故选D。【2题详解】考查副词词义辨析。句意:我听到一位女士在我旁边的隔间里焦急地说着什么。A. eagerly渴望地;B. anxiously焦急地;C. calmly冷静地;D. hurriedly急忙地。根据后文“She seemed so nervous”可知,该女士很着急。故选B。【3题详解】考查动词词义辨析。句意:谢天谢地,她听懂了我的话,说:“是的!是的!”A. understood明白;B. convinced说服;C. accepted接受;D. discovered发现。根据后文的“Yes! Yes!”可知,该女士听懂了作
9、者的话。故选A。【4题详解】考查动词词义辨析。句意:我说:“不客气,夫人。”然后想离开。A. agree同意;B. complain抱怨;C. explain解释;D. leave离开。根据后文“The lady stopped me”可知,作者要离开,但是该女士拦下了作者。故选D。【5题详解】考查动词词义辨析。句意:然后她坚持要请我吃午饭。我试图礼貌地拒绝,但那位女士似乎决心请我吃午饭,我最终接受了。A. buying买;B. having有;C. taking拿走;D. cooking烹饪。此处表示该女士要坚持为作者的午饭买单。故选A。【6题详解】考查形容词词义辨析。句意:然后她坚持要请我
10、吃午饭。我试图礼貌地拒绝,但那位女士似乎决心请我吃午饭,我最终接受了。A. embarrassed尴尬的;B. determined坚定的;C. encouraged被鼓励的;D. ashamed羞愧的。根据后文“I finally accepted”可知,该女士非常的坚决要为作者的午餐买单,所以作者最终接受了该女士的提议。故选B。【7题详解】考查动词词义辨析。句意:那位女士表现得好像我刚救了她的命,而我觉得自己像个英雄。A. trying尝试;B. laughing笑;C. growing成长;D. acting表现,行动。根据前文“She then insisted on _5_ my l
11、unch. I tried to politely refuse, but the lady seemed so _6_ to treat me to lunch that I finally accepted.”可知,该女士非常坚定地要为作者的午餐付钱,表现处积极的态度,即表现得好像作者救了她的命似的。故选D。【8题详解】考查名词词义辨析。句意:同上。A. lady女士;B. child孩子;C. hero英雄;D. parent父母。根据前文“该女士表现得好像作者救了她命似的,”可知,作者感觉自己好像一名英雄。故选C。【9题详解】考查形容词词义辨析。句意:我的父母困惑地看着我。A. ins
12、pired受鼓舞的;B. confused困惑的;C. worried担心的;D. delighted愉快的。根据后文“When they asked me to explain everything.”可知,作者的父母看起来很困惑,要求作者来解释这个事情。故选B。【10题详解】考查形容词词义辨析。句意:那天对我来说最好的事情不是一顿免费的饭,而是让我重新理解了什么才是真正乐于助人。A. powerful强大的;B. successful成功的;C. helpful有帮助的,有益的;D. wonderful美好的。此处强调,作者帮助一名陌生女士,最后受到了热情的款待,这让作者明白了什么是真正的
13、助人为乐。故选C。第二节语法填空(共10小题;每小题1.5分,共15分)A阅读下列短文,根据短文内容填空。在未给提示词的空白处仅填写1个适当的单词,在给出提示词的空白处用括号内所给词的正确形式填空。Last year, I studied at a British secondary school as an exchange student. There, I made friends with a boy _11_ (name)Paul, a huge fan of the NBA. Pauls favourite player was Tyrone Bogues, _12_ played
14、 for the Charlotte Hornets. Bogues was only 1.6 metres tall, _13_ made him the shortest player ever in the NBA. Paul used Bogues as his inspiration. Paul once said, “Bogues could make it, why not me?”【答案】11. named 12. who 13. which【解析】【导语】本文是一篇记叙文,文章介绍了作者的同学保罗,保罗最喜欢的球员是泰隆博格斯,并且以他为榜样,努力练习,争取成功。【11题详解
15、】考查非谓语动词。句意:在那里,我和一个叫保罗的男孩成为了朋友,他是NBA的超级球迷。分析句子,句中made为谓语动词,设空处使用非谓语与动词,此处boy与name之间是被动关系,故使用过去分词作后置定语。故填named。【12题详解】考查定语从句。句意:保罗最喜欢的球员是夏洛特黄蜂队的泰隆博格斯。分析句子,设空处引导的是非限制性定语从句,引导词在从句中作主语,指代前文的人,用who。故填who。【13题详解】考查定语从句。句意:博格斯只有1.6米高,这使他成为NBA历史上最矮的球员。分析句子,设空处引导的是非限制性定语从句,引导词在从句中作主语,指代前文“格斯只有1.6米高”的事实,用whi
16、ch。故填which。B阅读下列短文,根据短文内容填空。在未给提示词的空白处仅填写1个适当的单词,在给出提示词的空白处用括号内所给词的正确形式填空。Your friends influence the way you view your physical appearance. If you have friends who _14_ (be)good-looking or have a great fashion sense, it can feel like you are living _15_ their shadow. For children of the digital age,
17、 social media makes this problem even worse. Your friends may post a never-ending series of photos online to show off, and it becomes easier for you _16_ (compare)yourself with them.【答案】14. are 15. in 16. to compare【解析】【导语】本文是一篇说明文。文章指出青少年很容易受到周围朋友的影响,对自己的外貌做出消极评价,进而产生消极情绪。【14题详解】考查动词。句意:如果你的朋友长得很好看
18、,或者很有时尚感,你可能会觉得你活在他们的阴影里。分析句子,设空处为who引导的定语从句的谓语动词,此处表示客观事实,故使用一般现在时。同时who指代前文的friends为复数。故填are。【15题详解】考查介词。句意:同上。分析句子,此处表示“在他们的阴影里”,介词用in。故填in。【16题详解】考查非谓语动词。句意:你的朋友们可能会无休止地在网上晒照片来炫耀,这样你就更容易把自己和他们进行比较。分析句子,句中it becomes+形容词+to do为固定句式,意为“去做某事”,该结构中it为形式主语,真正的主语是不定式结构,compare意为“比较”。故填to compare。C阅读下列短
19、文,根据短文内容填空。在未给提示词的空白处仅填写1个适当的单词,在给出提示词的空白处用括号内所给词的正确形式填空。As of June, China had about 285 million Internet users in rural areas, _17_ (account) for over 30 percent of the countrys total. The number of rural Internet users _18_ (grow) by over 30 million in the last few months. Nowadays, the Internet i
20、s playing a _19_ (great) role than ever in the countrys poverty (贫困) reduction efforts. China saw over 10 million livestreaming marketing _20_ (activity) in the first half of this year, attracting over 50 billion views.【答案】17. accounting 18. has grown 19. greater 20. activities【解析】【导语】这是一篇说明文。中国农村网民
21、站全部网民数量的百分之三十,互联网对于脱贫起了非常大的作用。【17题详解】考查非谓语动词。句意:截至6月,中国农村地区约有2.85亿网民,占全国网民总数的30%以上。分析句子成分可知,谓语动词是had,故空处需要填非谓语的形式;逻辑主语285 million Internet users living in rural areas和account是主谓关系,故需要用现在分词做主语。故填accounting。【18题详解】考查动词时态。句意:在过去的几个月里,农村互联网用户的数量增长了3000多万。时间状语in the last few months是现在完成时的标志词,由此可知,空处需要用现在
22、完成时have/has done;The number of表示“的数量”作主语时,谓语动词用单数。故填has grown。【19题详解】考查形容词的比较级。句意:如今,互联网在国家扶贫工作中扮演着比以往更重要的角色。空后有比较级标志词than,故空处需要填提示词great的比较级形式greater形容role。故填greater。【20题详解】考查名词。句意:今年上半年,中国有超过1000万场直播营销活动,吸引了超过500亿次观看。提示词activity为可数名词,因前有10 million“一千万”修饰,故需要用复数形式。故填activities。第二部分:阅读理解(共两节,38分)第一节
23、(共14小题;每小题2分,共28分)阅读下列短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中,选出最佳选项,并在答题卡上将该项涂黑。AOne Day University was founded by Steven Schragis in 2006 He came up with the idea after he dropped his daughter off at college in New York. The school had about a dozen professors giving short talks about a variety of subjects. All the
24、 parents had the same reaction: “I wish I were the one going to college!”One Day University creates fascinating days of learning designed to inspire your mind. We work with over two hundred professors from the countrys top colleges. No matter what you love, youll find that every One Day U event is f
25、illed with exploratory talks that will challenge you as if you were a student in college once again! And just like your college days, youre sure to meet new friends with a shared belief of learning. At One Day U, theres no homework and no grades. Just learning for the sake of learning! SATURDAY, JUL
26、Y 21;9:30 am4:00pmLisner Auditorium at George Washington University; Washington. DCLITERATURE9:30 am10:35 amThe Lost Indian CultureJeremi Suri/University of TexasDistinguished Teaching AwardSCIENCE10:50 am11:55 amHow the Brain WorksJohn Hall/University of Wisconsin-MadisonWilliam H. Kiekhofer Distin
27、guished Teaching AwardMUSIC12:10 pm1:15 pmThe History of JazzAnna Celenza/Georgetown UniversityTeacher-Scholar AwardLunch break 1:15 pm2:30pmPSYCHOLOGY2:30 pm4:00 pmGenius, Creativity and DepressionJessica Payne/University of Notre DameBok Center Award for Teaching ExcellenceLive Event Full price: $
28、125 Visit OneDayU.com or call 800-300-3438.21. What do we know about One Day U?A. It aims to reward college students.B. It was founded by Steven Schragis and his daughter.C. It is in cooperation with hundreds of top universities professors.D. It is intended to help its participants get excellent gra
29、des at college.22. Who will give talks about The History of Jazz?A. John Hall.B. Jeremi Suri.C. Anna Celenza.D. Jessica Payne.23. Whats the main purpose of the text?A. To show the history of One Day U.B. To advertise the events of One Day U.C. To explain how to learn at One Day U.D. To stress the gr
30、eat influence of One Day U.【答案】21. C 22. C 23. B【解析】【导语】本文是一篇应用文,主要介绍的是One Day University这个活动。【21题详解】细节理解题。根据第二段的“We work with over two hundred professors from the countrys top colleges to create events.(我们与来自全国顶尖大学的200多名教授合作举办活动。)”可知,One Day U与全国顶尖大学的200多名教授合作。故选C。【22题详解】细节理解题。根据表格中倒数第三栏“MUSIC”部分的“
31、The History of Jazz Anna Celenza/George-town University(爵士乐的历史:安娜切伦扎/乔治城大学)”可知,Anna Celenza做关于爵士乐历史的演讲。故选C。【23题详解】推理判断题。通读全文,尤其是第二段的“At One Day U, theres no homework and no grades. Just learning for the sake of learning!(在One Day U,没有作业,也没有分数。为学习而学习!)”可知,本文介绍的是One Day University这个活动,目的是为这个活动打广告。故选B。
32、BOne day, Lisa Holman told her family she would be out that night visiting her friend, only about half an hours drive from her house. So it was not alarming as the night grew on and she did not arrive home. As 11 pm passed, her family began to worry. They called her but did not get any answer. They
33、then reached out to Lisas best friend, who said Lisa had left to drive home at 9 that night. The family thought about calling the police that evening but the police typically dont define a person missing unless there is no contact for 24 hours. The next morning there was still no sign of Lisa. All t
34、he family could do was sit home and wait. Lisas son decided to drive along Lisas route and carefully look for her. He found Lisas car had crashed into a tree. Whats worse, there was no sign of Lisa at all. The family called the police. The police began their search. But due to the heavy rain, the se
35、arch team was called back. The family was very disappointed but still hopeful and continued the search. 700 feet from Lisas car, they finally found Lisa under a rock. After a few days in hospital, Lisa recovered. She explained that she passed out after her car slid off the road in the rain. After sh
36、e came to herself, Lisa managed to climb out of the car. While walking to find help, Lisa was exhausted and unable to figure out the direction. So she couldnt walk on and climbed under a rock as it started raining again. Scared as she was, she turned to her faith in hopes of living to see her son ag
37、ain.24. When should Lisa arrive home after visiting her friend?A. About 9 pm.B. About9:30pm.C. About 11pm.D. The next morning.25. Why did the family give up calling the police that night?A. Lisa stayed with her best friend.B. The rocks had blocked all the roads up.C. The police usually refused to co
38、me at night.D. They had been out of touch with Lisa for less than a day.26. Why was Lisa unable to go home by herself?A. She was lost.B. She was injured.C. She was locked in her car.D. She was caught by heavy rain.【答案】24. B 25. D 26. A【解析】【导语】本文是一篇记叙文。文章记叙的是Lisa到朋友家拜访,回程路上车在雨中滑出路面后,她晕了过去,最后她的家人和警方经过
39、不懈努力找到了她。【24题详解】细节理解题。根据第一段“One day, Lisa Holman told her family she would be out that night visiting her friend, only about half an hour drive from her house.(有一天,Lisa Holman告诉家人,她当晚要出去拜访朋友,她家离朋友家只有大约半小时的车程。)”可知Lisa家与朋友家车程约半小时;结合第一段最后一句“They then reached out to Lisas friend, who said Lisa had left
40、to drive home at 9 that night.(然后他们联系了Lisa的朋友,她说Lisa那天晚上9点开车回家了。)”可知Lisa晚上9点离开朋友家,所以她本应该在九点半到家。故选B项。【25题详解】细节理解题。根据第二段“The family thought about calling the police that evening but the police typically dont define a person missing unless there is no contact for 24 hours.(当晚他们想报警,但警方通常不会认定一个人失踪,除非24小时
41、内没有联系。)”由此可知24小时内没有联系,警方不会认定失踪处理,所以他们放弃了报警是因为Lisa失踪还不足一天。故选D项。【26题详解】细节理解题。根据最后一段“She explained that she passed out after her car slid off the road in the rain. After she came to herself, Lisa managed to climb out of the car. While walking to find help, Lisa was exhausted and unable to figure out th
42、e direction.(她解释说,她的车在雨中滑出路面后,她晕了过去。Lisa苏醒过来后,设法从车里爬了出来。走着去找人救命的时候,Lisa已经筋疲力尽,连方向都不知道了。)”可知Lisa无法自己回家是因为她迷路了。故选A项。CNo animals have experienced a greater appearance change in the past few decades than the nonavian(非鸟类的)dinosaurs. We used to think they had nothing but boring gray and brown scales but
43、they are now believed to have had feathers in bright colors and patterns. So what colors were the dinosaurs? And how do we know? One scientist we have to thank for the answers to both questions is Jakob Vinther. Ever since the first fossilized(成为化石的)dinosaur feathers were reported in 1996, scientist
44、s had noticed round tiny structures within themstructures that many had assumed were fossilized bacteria. But as a doctoral student studying a completely different animal, Vinther realized that these structures might be something more. “I was looking at fossilized ink in a squid-like(像乌贼的)animal. It
45、 was remarkably well preserved,”Vinther said. “You can take ink from a squid you bought down at the fish market, put it under a microscope, and see perfect little round balls. And then when you take fossilized ink, it looks exactly the same.” Those balls are melanosomes(黑素体)that color hair, skin, fe
46、athers and eyes of animals. These round structures turned out to be the same ones being mistaken for bacteria in dinosaur feathers. Scientists had largely believed that melanosomes couldnt survive the fossilization process, but discoveries have shown not only that they survive but that they can tell
47、 us the actual colors of extinct animals. Thats because they come not only in “perfect little round balls” but also in many different shapes, each of which produces a different color. “If you look at a person with black hair or a bird with black feathers, those melanosomes are sausage-shaped,” Vinth
48、er said. “If you have orange-brown hair, they re shaped like little meatballs. So basically, you just look for sausages and meatballs, and then you can actually put colors on extinct animals.” Once you know the shape of the melanosomes in a fossil, you can learn all sorts of things about the animal.
49、27. What is the new discovery about nonavian dinosaurs?A. They had gray and brown scales.B. They had colorful patterned feathers.C. They had interesting behavior patternsD. They had various patterns on their scales.28. The round tiny structures within fossils once were mistaken for_.A. Fossilized ba
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。
链接地址:https://www.ketangku.com/wenku/file-444827.html


2019届人教A版数学必修二同步课后篇巩固探究:2-1-1 平面 WORD版含解析.docx
2018年秋七年级语文广东专版上册课件:第二单元阅读新课堂 理清记叙顺序 (共27张PPT).ppt
