北京市西城区2023届高三英语一模试卷(Word版附解析).docx
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
4 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 北京市 西城区 2023 届高三 英语 试卷 Word 解析
- 资源描述:
-
1、2023届北京市西城区高三一模英语试卷第一部分:知识运用(共两节,30分)第一节(共10小题;每小题1.5分,共15分)阅读下面短文,掌握其大意,从每题所给的A、B、C、D四个选项中,选出最佳选项,并在答题卡上将该项涂黑。 As a child growing up in the 1980s, Marlene Irvin took many trips to Joyland, an amusement park in her hometown of Wichita, Kansas. She got excited the moment her family drove into Joyland
2、s parking lot. “The carousel circling at the entrance to the park was always the_1_for me,” Marlene said. “I could watch the horses for hours.”Joyland certainly made a/an_2_ impression on Marlene, as she got her “first real job” years later at Wichitas Chance Manufacturing, the largest maker of amus
3、ement park rides in the world at the time. Marlene started in the fiberglass workshop, where the carousel horses frames, along with parts for Ferris wheels, roller coasters, and other rides, were pieced together. She_3_found her way to Chances art and decoration department, becoming one of the lead
4、horse artists. Then, after working at Chance for nearly fifteen years, Marlene decided to start her own business,focusing on carousel restoration.Around the same time, Joyland started experiencing a_4_ in attendance. At last, to the heartbreak of Wichitans young and old, Joyland_5_ after more than f
5、ifty years of operation. Local preservation organizations purchased some of the parks historical items, and Joylands thirty-six carousel horses were donated to Botanica, a Wichita-owned botanical garden. Botanica asked Marlene to_6_ the old, broken horses, and she accepted the challenge.As Marlene f
6、inished each horse, Botanica_7_ them for the public to see. Although they looked_8_compared to their glory (辉煌) days at Joyland, thanks to Marlenes artistic efforts, the horses impressed observers even more than they had before. When native Wichitans saw them, their most_9_question was: “Will we be
7、able to ride them?” Even as_10_, they remembered riding the horses at Joyland when they were kids.Marlene always smiled and answered: “Theyve been waiting for you to come back.”1. A. memoryB. dreamC. highlightD. comfort2. A. immediateB. lastingC. accurateD. general3. A. suddenlyB. definitelyC. hesit
8、antlyD. eventually4. A. declineB. breakC. boostD. return5. A. went downB. fell downC. got downD. shut down6. A. replaceB. rearrangeC. restoreD. reuse7. A. displayedB. movedC. protectedD. advertised8. A. modernB. differentC. attractiveD. unique9. A. basicB. unexpectedC. commonD. remarkable10. A. repa
9、irmenB. customersC. residentsD. adults【答案】1. C 2. B 3. D 4. A 5. D 6. C 7. A 8. B 9. C 10. D【解析】【导语】本文是一篇记叙文,主要讲的是Marlene Irvin帮助修复Joyland又旧又破的旋转木马,给人们留下了深刻的印象。【1题详解】考查名词词义辨析。句意:公园入口处的旋转木马一直是最让我激动的。A. memory记忆;B. dream梦;C. highlight最好(或最精彩、最激动人心)的部分;D. comfort安慰。根据下文“I could watch the horses for hou
10、rs”可知,公园入口处的旋转木马一直是最让Marlene激动的。故选C。【2题详解】考查形容词词义辨析。句意:Joyland无疑给Marlene留下了持久的印象,多年后她在Wichitas Chance Manufacturing(当时世界上最大的游乐园游乐设施制造商)得到了她的“第一份真正的工作”。A. immediate立刻的;B. lasting持久的;C. accurate准确的;D. general普遍的。根据上文“She got excited the moment her family drove into Joylands parking lot”可知,Joyland无疑给Ma
11、rlene留下了持久的印象。故选B。【3题详解】考查副词词义辨析。句意:她最终进入了Chance的艺术和装饰部门,成为主要的马艺术家之一。A. suddenly突然;B. definitely肯定地;C. hesitantly犹豫地;D. eventually最终。根据下文“found her way to Chances art and decoration department”可知,她最终进入了Chance的艺术和装饰部门。故选D。【4题详解】考查动词词义辨析。句意:与此同时,Joyland的入场率开始下降。A. decline下降;B. break打破;C. boost提高;D. re
12、turn回来。根据下文“Local preservation organizations purchased some of the parks historical items, and Joylands thirty-six carousel horses were donated to Botanica”可知,Joyland的入场率开始下降。故选A。【5题详解】考查动词短语辨析。句意:最终,令Wichita的老老少少心碎的是,在运营了50多年后,Joyland关闭了。A. went down下来;B. fell down倒下;C. got down下来;D. shut down关闭。根据
13、下文“Local preservation organizations purchased some of the parks historical items, and Joylands thirty-six carousel horses were donated to Botanica”可知,Joyland关闭了。故选D。【6题详解】考查动词词义辨析。句意:Botanica请Marlene修复这些破旧马,她接受了挑战。A. replace代替;B. rearrange重新安排;C. restore修复;D. reuse再次使用。根据下文“the old, broken horses”可知
14、,旋转木马旧了,Botanica请Marlene修复这些破旧的马。故选C。【7题详解】考查动词词义辨析。句意:Marlene每完成一匹马,Botanica就把它们展示给公众看。A. displayed展示;B. moved移动;C. protected保护;D. advertised打广告。根据下文“for the public to see”可知,Marlene每完成一匹马,Botanica就把它们展示给公众看。故选A。【8题详解】考查形容词词义辨析。句意:尽管由于Marlene在艺术上的努力,它们看起来与在Joyland的辉煌岁月相比有所不同,但它们给观察者留下的印象比以前更深刻。A. m
15、odern现代的;B. different不同的;C. attractive吸引人的;D. unique独特的。根据下文“compared to their glory (辉煌) days at Joyland”可知,它们看起来与在Joyland的辉煌岁月相比有所不同。故选B。【9题详解】考查形容词词义辨析。句意:当Wichita的人看到它们时,他们最常见的问题是:“我们能骑它们吗?”A. basic基本的;B. unexpected出乎意料的;C. common常见的;D. remarkable非凡的。根据上文“the horses impressed observers even more
16、 than they had before”可知,当Wichita的人看到它们时,他们最常见的问题是:“我们能骑它们吗?”。故选C。【10题详解】考查名词词义辨析。句意:即使成年后,他们也记得小时候在Joyland骑过马。A. repairmen修理工;B. customers顾客;C. residents居民;D. adults成年人。根据下文“they remembered riding the horses at Joyland when they were kids”可知,句子表示“即使成年后,他们也记得小时候在Joyland骑过马”。故选D。第二节(共10小题;每小题1.5分,共15
17、分)A阅读下面短文,根据短文内容填空。在未给提示词的空白处仅填写1个恰当的单词,在给出提示词的空白处用括号内所给词的正确形式填空。My name is Barbara and I work at a department store. I _11_(work) there for one year when another Barbara joined the staff. Then I changed my name tag from “Barb” to “Barbie”. _12_made me feel funny was how small kids talked about me.
18、“Is she really Barbie?” they asked. I changed it at my other job, too and began answering the phone, “This is Barbie. How can I help you?” The callers have gotten used to that over time, ninety percent of _13_now respond with my name: “Barbie, can you tell me.” Pronouncing that long “e” sound forces
19、 your mouth into a smile, but I have found the smile is usually returned voluntarily.【答案】11. had worked 12. What 13. whom【解析】【导语】本文是一篇记叙文,主要讲的是作者在一家百货公司工作时,另一位和作者同名的人也加入进来的趣事。【11题详解】考查时态。句意:我在那里工作了一年之后,另一个Barbara加入了工作。由“when another Barbara joined the staff”可知,当另一个Barbara加入了工作时,“我”已经工作一年了,空格处用过去完成时表
20、示动作发生在过去过去,因此空格处是had worked。故填had worked。【12题详解】考查主语从句。句意:让我觉得好笑的是小孩子们怎么谈论我。空格处引导的是主语从句,从句中缺少主语,此处指“小孩子们怎么谈论我”这件事,因此空格处用what引导主语从句,位于句首,首字母大写,故填What。【13题详解】考查定语从句。句意:随着时间的推移,来百货公司的的人已经习惯了,现在90%的人对我名字的反应是“芭比,你能告诉我吗?”空格处是“介词+which/whom”引导的非限制性定语从句,先行词callers是人,因此空格处用whom,故填whom。B阅读下面短文,根据短文内容填空。在未给提示词
21、的空白处仅填写1个恰当的单词,在给出提示词的空白处用括号内所给词的正确形式填空。Its said that for the Englishman, his house is his castle. However, this does not mean that his house is a beautiful palace that others _14_ (invite) to see. For the British, the home is a place to protect oneself from the outside world. Its a private place in
22、 which he goes to hide away _15_ the troubles of life. To the American, the home is an expression of _16_ (he). Much money is often spent on each and every room _17_ (create) the right “feel” according to the persons lifestyle. Therefore, he is happy to show his house to others.【答案】14. are invited 1
23、5. from 16. himself 17. to create【解析】【导语】这是一篇说明文。文章主要讲述了“房屋”对英国人和美国人分别意味着什么。【14题详解】考查动词的时态和语态。句意:然而,这并不意味着他的房子是一个美丽的宫殿,其他人都会被邀请来参观。空处为定语从句的谓语动词,主语others与invite为动宾关系,表示“被邀请”,故需要用到被动语态;文章为陈述客观事实,故用一般现在时态。故填are invited。【15题详解】考查介词。句意:这是他躲避生活烦恼的私人场所。结合句意,表示“躲避”为固定短语hide away from。故填from。【16题详解】考查反身代词。句意
24、:对于美国人来说,房屋就是表达他自己的一种方式。结合句意可知,空处需要填反身代词表示“美国人自己”;根据谓语动词is和宾语an expression可知,此处反身代词需要用单数形式,在性别有男有女时,用himself代指。故填himself。【17题详解】考查非谓语动词。句意:通常会在每个房间都花很多钱,以根据人们的生活方式来创造一种合适的“感觉”。分析句子结构,谓语动词为is spent,故空处需要填非谓语的形式;结合句意,表示“来”为目的,故用to do不定式的形式。故填to create。C阅读下面短文,根据短文内容填空。在未给提示词的空白处仅填写1个恰当的单词,在给出提示词的空白处用括
25、号内所给词的正确形式填空。Smoke jumpers are firefighters, trained to fight fires in places that fire engines cant reach. They travel in small planes and, _18_(use) a parachute, jump into remote wild areas to fight fires. Smoke jumpers have to respond quickly. While a fire is still small, the pilot _19_(drop) tea
26、m members into the area as needed. Their first job may be to build a fire line to stop the fire from spreading. Water is sent down to them. Smoke jumpers must be _20_(high) trained, very experienced and extremely fit. Their job is very dangerous.【答案】18. using 19. drops#will drop 20. highly【解析】【导语】本文
27、是一篇说明文。介绍了跳伞灭火工作人员的工作方式,内容和条件。【18题详解】考查非谓语动词。句意:他们乘坐小型飞机旅行,并使用降落伞跳入偏远的荒野地区灭火。分析句子成分可知,本句的谓语动词为“travel”和“jump”,连词为“and”,故提示词应为非谓语动词。照应主语“They”,为逻辑上的主动关系,故用doing形式作方式状语。故填using。【19题详解】考查谓语动词。句意:当火势还很小时,飞行员会根据需要将队员空投到该地区。分析句子成分可知,本句为“While”引导的时间状语从句,主将从现,故主句应用一般将来时。另外,本句也可理解为客观描述,可用一般现在时。故填drops/will d
28、rop。【20题详解】考查副词。句意:跳伞灭火员必须训练有素,非常有经验和非常健康。根据空前后为谓语动词“must be trained”可知,应为副词修饰动词。故填highly。第二部分:阅读理解(共两节,38分)第一节(共14小题;每小题2分,共28分)阅读下列短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中,选出最佳选项,并在答题卡上将该项涂黑。ADear Teachers and Parents,This June, during Financial Literacy Month, we have some to share.In 2015, a free online financial
29、education course named FutureSmart was introduced to middle school students, specifically targeting this group at a time in their lives when financial habits take hold and grow.Fast forward to today, FutureSmart, available in English and Spanish, has reached over 13,000 schools across all 50 states.
30、 More than two million students have completed the course, with almost half coming from low-to-moderate income families.But we arent stopping there. We promise to reach four million more students by the end of 2025.Why? Because this moment calls for brave action. Never before have money management a
31、nd investment decisions been so easy to conduct at any time or place through the use of a smartphone. It is time to offer students more critical financial literacy education to encourage them to make good financial decisions on a daily basis as they make their way through a complex world.From weighi
32、ng opportunity costs to delaying instant satisfaction for long-term financial gain, FutureSmart educates our youth using hands-on simulations (模拟) to introduce concepts like daily financial decisions and the rewards of long-term planning. Teaching young learners how to build solid financial foundati
33、ons is an important step in building financially healthy communities.Although our work is far from complete, we know that FutureSmart works. And it works exceptionally well.In the largest study of its kind, supported by the MassMutual Foundation and EVERFI, the University of Massachusetts Donahue In
34、stitute (UMDI) recently concluded that 90% of students saw a statistically significant and educationally meaningful increase in knowledge after taking the FutureSmart course.Whats more, these results were consistent across all student demographics including race, age, gender, school year, and socioe
35、conomic status.We have a long way to go to reach every single middle school student, but we welcome the challenge. Together, our teams have started a movement to provide equal access to financial education, and we invite others to join us.Visit getfuturesmart com to learn more and see how you can br
36、ing FutureSmart to the young people in your life.MICHAEL FANNING RAY MARTINEZHead of MassMutual US President and Co-Founder of EVERFI21. The course FutureSmart .A. is offered in two different languagesB. requires skillful smartphone operationC. has been bought by a large number of schoolsD. targets
37、students from low-to-moderate income families22. How does FutureSmart introduce financial concepts?A. By establishing financially healthy communities.B. By managing opportunities and rewards.C. By simulating real-life situations.D. By delaying financial gain.23. After taking the course, the students
38、 should be able to .A. improve their academic performanceB. accept financial challenges at any timeC. understand people from various backgroundsD. build a stable financial foundation for the future【答案】21. A 22. C 23. D【解析】【导语】本文是一篇应用文。一门名为FutureSmart的免费在线金融教育课程被介绍给了中学生,该课程专门针对这一群体,旨在教年轻人如何建立坚实的财务基础。
39、【21题详解】细节理解题。根据第三段首句“Fast forward to today, FutureSmart, available in English and Spanish, has reached over 13,000 schools across all 50 states. (快进到今天,FutureSmart有英语和西班牙语版本,已经覆盖了美国50个州的13000多所学校。)”可知,FutureSmart课程以两种不同的语言提供。故选A。【22题详解】细节理解题。根据第六段首句“From weighing opportunity costs to delaying instan
40、t satisfaction for long-term financial gain, FutureSmart educates our youth using hands-on simulations (模拟) to introduce concepts like daily financial decisions and the rewards of long-term planning. (从权衡机会成本到为了长期财务收益而推迟即时满足,FutureSmart通过实际模拟教育我们的年轻人,介绍日常财务决策和长期规划奖励等概念。)”可知,FutureSmart通过模拟现实情况引入金融概念
41、。故选C。【23题详解】推理判断题。根据第六段末句“Teaching young learners how to build solid financial foundations is an important step in building financially healthy communities. (教年轻人如何建立坚实的财务基础是建立财务健康社区的重要一步。)”以及第七段“Although our work is far from complete, we know that FutureSmart works. And it works exceptionally well.
42、 (虽然我们的工作还远未完成,但我们知道FutureSmart是可行的。而且效果非常好。)”可知,FutureSmart课程是为了教年轻人如何建立坚实的财务基础,且效果非常好。所以,学习完课程后,学生应该能够为未来建立一个稳定的财务基础。故选D。BI was sitting in a chemistry lab class during my first year of university, nervous about the experiment we were to perform. I grabbed a pipette and, as I feared, my hand starte
43、d to shake. The experience was disheartening. I was hoping to pursue a career in science, but I started to wonder whether that would be possible. I thought my dreams had crashed to the ground. I was a boy born with brain damage. My family managed to find good doctors where we lived, in Leningrad (no
44、w St. Petersburg), Russia, and I took part in clinical trials testing new treatments. Shortly after my first birthday, I started walking and it became clear my intelligence function was unaffected. So, in some sense, I was lucky. Still, I couldnt do some things growing up. Both hands shook, especial
45、ly when I was nervous or embarrassed. My left hand was much worse than my right, so I learned to write and do simple tasks with my right hand, but it wasnt easy to do anything precisely.As a teenager, I faced a lot of bullying at school. Feeling alone, I joined a study group called “The natural worl
46、d”. I thought that getting into the world of animals would keep me away from people. Thats how I came into the field of biology. At university, I enjoyed the lectures in my science classes. Many lab tasks proved impossible, however. As I struggled with my mood, I read a book about depression. From t
47、hen on, the physiology of mental disorders became my scientific passion. I looked into what was being done locally and was excited to discover a lab that did behavioral experiments in rats to study depression.At the end of my second year, I approached the professor of the lab to see whether I could
48、work with her. I was afraid to admit I couldnt do some lab tasks. To my relief, she was completely supportive. She set me to work performing behavioral experiments for others in the lab with the help of colleagues. I loved the supportive atmosphere and stayed there to complete my masters and Ph.D.Iv
49、e come to realize that my hands arent the barrier I thought they were. By making use of my abilities and working as part of a team, Ive been able to follow my passions. Ive also realized that theres much more to being a scientist than performing the physical labor. I may not collect all the data in
50、my papers, but Im fully capable of designing experiments and interpreting results, which, to me, is the most exciting part of science.24. What was the authors dream?A. To live a normal life.B. To become a scientist.C. To get a masters degree.D. To recover from depression.25. The author said he was l
51、ucky in Paragraph 2 because .A. he didnt lose the function of both handsB. he learned how to walk at the age of oneC. his family could afford to see good doctorsD. his brain damage didnt affect his intellectual capacity26. From the passage, it is clear that .A. the authors own depression inspired hi
52、m to help others with mental disordersB. the author was surrounded by a team who urged him to further his studyC. the authors loneliness moved him towards the world of biologyD. the author finally finished the lab tasks on his own27. What message does the author want to express?A. Loving yourself ma
53、kes a difference.B. Opportunity follows prepared people.C. A bright future begins with a small dream.D. The sun somehow shines through the storm.【答案】24. B 25. D 26. C 27. D【解析】【导语】这是一篇记叙文。文章讲述了作者天生脑损伤,但仍然梦想成为一名科学家。经历了重重困难,最终作者实现了自己的梦想。【24题详解】细节理解题。根据第一段中“I was hoping to pursue a career in science, b
54、ut I started to wonder whether that would be possible. I thought my dreams had crashed to the ground.(我希望从事科学方面的职业,但我开始怀疑这是否可能。我以为我的梦想已经破灭了)”可知,作者的梦想是成为科学家。故选B。【25题详解】细节理解题。根据第二段中“Shortly after my first birthday, I started walking and it became clear my intelligence function was unaffected. So, in s
55、ome sense, I was lucky.(在我第一个生日后不久,我开始走路,很明显我的智力功能没有受到影响。所以,在某种意义上,我是幸运的)”可知,作者说他在第二段是幸运的,因为他的脑损伤没有影响他的智力。故选D。【26题详解】细节理解题。根据第三段中“As a teenager, I faced a lot of bullying at school. Feeling alone, I joined a study group called “The natural world”. I thought that getting into the world of animals wou
56、ld keep me away from people. Thats how I came into the field of biology.(十几岁的时候,我在学校遭遇了很多欺凌。感到孤独,我加入了一个名为“自然世界”的学习小组。我以为进入动物的世界会让我远离人类。这就是我进入生物学领域的原因)”可知,从文章中可以看出,作者的孤独使他走向了生物学的世界。故选C。【27题详解】推理判断题。根据最后一段“Ive come to realize that my hands arent the barrier I thought they were. By making use of my abi
57、lities and working as part of a team, Ive been able to follow my passions. Ive also realized that theres much more to being a scientist than performing the physical labor. I may not collect all the data in my papers, but Im fully capable of designing experiments and interpreting results, which, to m
58、e, is the most exciting part of science.(我开始意识到我的手并不是我想象中的障碍。通过发挥我的能力和团队合作,我能够追随我的热情。我也意识到,作为一名科学家,除了从事体力劳动,还有更多的事情要做。我可能无法在论文中收集所有的数据,但我完全有能力设计实验并解释结果,对我来说,这是科学中最令人兴奋的部分)”结合文章讲述了作者天生脑损伤,但仍然梦想成为一名科学家。经历了重重困难,最终作者实现了自己的梦想。可推知,作者想要表达的是:阳光总会穿过暴风雨。故选D。CImagine a simple blood test that could flag most ki
59、nds of cancers at the earliest, most curable stage. Liquid biopsies could, in theory, detect a tumor (肿瘤) well before it could be found by touch, symptoms or imaging. Blood tests could avoid the need for surgeons to cut tissue samples and make it possible to reveal cancer hiding in places needles an
60、d scalpels cannot safely reach. They could also determine what type of cancer is taking root to help doctors decide what treatment might work best to destroy it.Liquid biopsies are not yet in hand, because it is hard to find definitive cancer signals in a tube of blood, but progress in recent years
61、has been impressive. Last year the journal Science published the first big prospective study of a liquid biopsy for DNA and proteins from multiple types of cancers. Though far from perfect, the blood test called CancerSEEK found 26 tumors that had not been discovered with conventional screenings.Liq
62、uid biopsies can rely on a variety of biomarkers in addition to tumor DNA and proteins, such as free-floating cancer cells themselves. But what makes the search difficult, Ana Robles, a cancer biologist of the National Cancer Institute, explains, is that “if you have an early-stage cancer or certain
63、 types of cancer, there might not be a lot of tumor DNA,” and tests might miss it. The ideal blood test will be both very specific and very sensitive so that even tiny tumors can be found. To tackle this challenge, CancerSEEK looks for cancer-specific mutations (突变) on 16 genes, and for eight protei
64、ns that are linked to cancer and for which there are highly sensitive tests.Simple detection is not the only goal. An ideal liquid biopsy will also determine the likely location of the cancer so that it can be treated. “Mutations are often shared among different kinds of cancer, so if you find them
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。


2019届人教A版数学必修二同步课后篇巩固探究:2-1-1 平面 WORD版含解析.docx
2015高中语文(中国古代诗歌散文欣赏)课件:第2单元 单元概述.ppt
