吉林省长春外国语学校2021-2022学年高二上学期第一次月考英语试题 WORD版含解析.doc
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
9 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 吉林省长春外国语学校2021-2022学年高二上学期第一次月考英语试题 WORD版含解析 吉林省 长春 外国语学校 2021 2022 学年 上学 第一次 月考 英语试题 WORD 解析
- 资源描述:
-
1、2021-2022学年吉林省长春外国语学校高二上学期第一次月考英语试题本试卷分第卷(选择题)和第卷(非选择题)两部分。考试结束后,将答题卡交回。注意事项:1.答题前,考生先将自己的姓名、准考证号填写清楚,将条形码准确粘贴在考生信息条形码粘贴区。2.选择题必须使用2B铅笔填涂;非选择题必须使用0.5毫米黑色字迹的签字笔书写,字体工整、笔迹清楚。3.请按照题号顺序在各题目的答题区域内作答,超出答题区域书写的答案无效;在草稿纸、试题卷上答题无效。4.作图可先使用铅笔画出,确定后必须用黑色字迹的签字笔描黑。5.保持卡面清洁,不要折叠,不要弄破、弄皱,不准使用涂改液、修正带、刮纸刀。第卷第一部分: 听力
2、(共20小题,满分 30 分)第一节(共5小题;每小题1.5分,满分7.5分)听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。1. What was the womans first job?A. A teacher. B. A secretary. C.A doctor.2. When did the show begin?A. 9:50. B. 9:40. C. 9:30.3. What does the man do?A. He sells books. B. He i
3、s a librarian. C. He is a writer.4. Where does the dialogue take place?A. In an office. B. In a clothing shop. C. In the mans house.5. What will the woman do tonight?A. She will stay at home with the man.B. She will send for a doctor by herself.C. She will watch the weather forecast.第二节(共15小题;每小题1.5
4、分,满分22.5分)听下面5段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟;听完后,各小题将给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。听第6段材料,回答第6、7题。6. How does the boy go to school every day?A. By bus. B. By bike. C. On foot.7. Why didnt the girl go to school by bike?A. Because she hated the heavy traffic.B. Becaus
5、e she didnt have a bike herself.C. Because she didnt like to ride a bike.听第7段材料,回答第8、9题。8. Where did the accident happen?A. On a highway. B. On a freeway. C. On a road.9. What was strange about the accident?A. Two people got hurt. B. No one was killed. C. The truck turned over.听第8段材料,回答第10至12题。10. W
6、hat does Susan think of her life in New York?A. She doesnt like it at all.B. She thinks highly of it.C. She feels it just so-so.11. What can we learn about Henry from the dialogue?A. He is heavier than before.B. He looks younger than ever.C. He decides to keep on a diet.12. Why does Susan look young
7、er?A. Because she is more energetic.B. Because she stays in warm weather.C. Because she lives a healthier life.听第9段材料,回答第13至16题。13. Where will the woman plan to work in summer?A. A hotel. B. A market. C. A farm.14. How long will the woman work in the morning?A. One hour. B. Three hours. C. Four hour
8、s.15. What will the woman prefer to do in her free time?A. Go walking. B. Pick fruits. C. Sell drinks.16. What are the two speakers talking about in general?A. Part-time jobs. B. Music festivals. C. Summer plans.听第10段材料,回答第17至20题。17. How long will the course run this year?A. Six weeks. B. Seven week
9、s. C. Eight weeks.18. What was the problem last year?A. Few people wanted to attend.B. There were too few workers.C.Nothing to do on rainy days.19. What will the children do for the first time this year?A. They will join in art activities.B. They will do new outdoor sports.C. They will attend a tale
10、nt show.20. Whats important for parents whose children attend the course?A. Attending the American Night with the children.B. Sending money to Molly as soon as possible.C. Informing Molly about any food the child cannot eat.第二部分: 阅读理解(共15小题;每小题2分,满分30分)第一节 阅读下列短文,从每题所给的四个选项(A、B、C、D)中,选出最佳选项。(共10小题;每
11、小题2分,满分20分)AHeres a simple challenge: name a famous inventor. Perhaps Leonardo da Vinci springs to mind. Or the pioneer of the telephone, Alexander Graham Bell. But you might be hard-pressed to name many female inventors, even though women are behind some of the most widely used technologies in the
12、modern world.For example, where would we be without the windscreen wiper? Back on a freezing winters day in 1902, Mary Anderson was traveling by tram through New York city. Snow was falling, forcing the driver to stop repeatedly and get out to clear it. Each time the door opened, Mary suffered. She
13、had a brainwave: why not make something that could be operated from inside the vehicle? And thats exactly what she did.Lets step in from freezing New York for our next invention. The dishwasher dates back even earlier to the 19th Century, and to the dinner parties thrown by a lady called Josephine C
14、ochrane. As a frequent host, she wanted a machine that could wash dishes faster than people. Her response was to develop what was to become the first commercially successful dishwasher.Need something to do while the dishwasher is on? How about a round of Monopoly(强手棋游戏)? One of the most popular boar
15、d games around, the rules were first drawn up by a lady called Elizabeth Magie, and patented in 1904.To an altogether different kind of innovation: Kevlar is the lightweight fibre used in bulletproof(防弹)vests. The material is used by millions every day and has saved countless lives and its strength-
16、to-weight ratio is five times higher than steel.Finally, one of the most important inventions of the 20th Century must surely be the computer programme. The world of programming is unbalanced among men and women, with men taking home around 30% more pay than their female partners on average. But bac
17、k in the 1940s and 50s, women were at the forefront of this new field and Grace Hopper was one of them.1. What do we know about the inventions mentioned in the text?A. They were mostly made in the 20th century.B. They all used high technology.C. Their inventors came from families of good education.D
18、. They were all made by accident.2. Which of the following statements is WRONG according to the text?A. Josephine Cochrane wanted a machine that operated automatically.B. The game invented by Magie was popular merely among teenagers.C. Kevlar is the super tough fibre and stronger than steel.D. Grace
19、 Hopper was good at computer programming.3. What is the best title of this passage?A. Women Made Greater Contributions than MenB. The Most Useful Inventions by WomenC. The Most Widely Used TechnologiesD. Women can be Great Inventors【答案】1. A 2. B 3. D【解析】【分析】本文是一篇说明文。文章为读者介绍了一些现代世界一些最广泛使用的技术背后都是由女性发明
20、的。【1题详解】细节理解题。由第二段的“Back on a freezing winters day in 1902(那是在1902年一个寒冷的冬天)”和第四段的“The dishwasher dates back even earlier to the 19th Century(洗碗机甚至可以追溯到更早的19世纪)”;第五段的“One of the most popular board games around, the rules were first drawn up by a lady called Elizabeth Magie, and patented in 1904. (作为最
21、受欢迎的棋盘游戏之一,规则最初是由一位名叫Elizabeth Magie的女士制定的,并在1904年获得了专利。)”以及最后一段的“Finally, one of the most important inventions of the 20th Century must surely be the computer programme. (最后,20世纪最重要的发明之一肯定是计算机程序。)”可知,文章中提到的发明大部分是20世纪发明的。故选A。【2题详解】细节理解题。由第四段的“One of the most popular board games around, the rules wer
22、e first drawn up by a lady called Elizabeth Magie, and patented in 1904. (最受欢迎的棋盘游戏之一 ,最初是由一位名叫Elizabeth Magie的女士起草的,并于1904年获得专利。)”可知,最受欢迎并没有说仅受青少年的欢迎。因此推断B项Magie发明的游戏仅受青少年欢迎是错误的。故选B。【3题详解】主旨大意题。纵观全文可知,第一段是主题段,由“But you might be hard-pressed to name many female inventors, even though women are behin
23、d some of the most widely used technologies in the modern world. (但你可能很难说出许多女性发明家的名字,尽管现代世界一些最广泛使用的技术背后都是女性。)”并结合下文的举例可知,文章为读者介绍了一些现代世界一些最广泛使用的技术背后好多都是由女性发明的。所以选择项D“Women can be Great Inventors(女性可以成为伟大的发明家)”作为文章标题最为合适。故选D。BA Harvard study of their graduates over thirty years found that there were o
24、nly a small percentage (3%) of them who actually wrote down their goalsand these were the most successful! You can be certain that every one of those students had repeatedly heard the value of goal setting. Yet only 3% actually wrote down their goals consistently. Imagine what you can do if you both
25、 write down your goals and, then, focus on them consistently, until they are accomplished!What is it that causes the “New Years Resolution Syndrome”? People make resolutions, work hard at them for a few weeks, may be even a few months, and then forget them. Next year, they make the same New Years re
26、solutions. That is the syndrome. So why do so many people do it?They may be making goals that are too global, and too unrealistic. The elephant analogy (比喻) is still the best one I know of to illustrate good goal setting. “How do you eat an elephant? One spoonful at a time.” So it is with goals. Mak
27、e spoon size goals and accomplish them easily. Once youve mastered this, get a bigger spoon!You may have too many people in your life who consciously or subconsciously are unwilling or unable to support you to reach your goals Surround yourself with people who want you to have what you want for your
28、self. Support each other and youll all achieve your highest goals.We must be careful not to confuse busyness with progress. Be selective about how you use your time and what you focus on. Success often comes when you know what to leave out, rather than what to include in your life.Goal setting is li
29、ke the pig and chicken who were out for a walk in town early one morning. The chicken became really excited when she saw a sign that said “Ham & Eggs, $ 2. 99”. She said to the pig, “Look, weve got double billing again.” The pig grunted and said, “Thats all right for you to say. For you, its all in
30、a days work. For me, its total commitment.” Goal setting is all in a days work. Goal achievement is total commitment.4. What can we learn from paragraph 1?A. Few Harvard students know the importance of setting goals.B. Writing down goals is helpful in achieving them.C. A very small percentage of Har
31、vard students can succeed.D. Every successful Harvard graduate has his own goal.5. According to the elephant analogy, when setting goals, we should _.A. ask for others adviceB. set great and worthy goalsC. break a big goal into smaller piecesD. refer to the goals we set earlier6. What does the story
32、 of the pig and chicken imply?A. Rome is not built in one day.B. When the cat is away, the mice will play.C. The early bird catches the worm.D. Birds of a feather flock together.【答案】4. B 5. C 6. A【解析】【分析】这是一篇说明文。文章讲述了哈佛大学的研究表明,只有很少的人能坚持写下自己的目标,而这些人是最成功的。文章还介绍如何实现目标。【4题详解】细节理解题。根据第一段第一句话“A Harvard st
33、udy of their graduates over thirty years found that there were only a small percentage (3%) of them who actually wrote down their goalsand these were the most successful!”(一项研究哈佛毕业生30年的研究表明,学校的毕业生中只有3%的人写下自己的目标,这些人是最成功的的)可知,写下目标有利于实现目标,故选B。5题详解】细节理解题。根据第三段“How do you eat an elephant? One spoonful at
34、 a time. So it is with goals. Make spoon size goals and accomplish them easily. Once youve mastered this, get a bigger spoon!”(你如何吃一头大象。一次吃一勺。制定目标也是一样的。先制定小目标,很容易就实现。一旦你实现这些,就可以制定更大目标)可知,我们应该将目标细化,每次完成小目标,最后就能实现大目标,故选C。【6题详解】推理判断题。根据文章最后一段“For you, its all in a days work. For me, its total commitmen
35、t.” Goal setting is all in a days work. Goal achievement is total commitment.”(对于你来说,这是一天的工作。对于我来说,这是完全承诺。设立目标是一天的事。实现目标却是长久的承诺)可知,故事想要表达的是,实现目标需要长时间坚持不懈地付出,故与A符合,“Rome is not built in one day.(冰冻三尺非一日之寒)”,故选A.CWho cares if people think wrongly that the internet has had more important influences tha
36、n the washing machine? Why does it matter that people are more impressed by the most recent changes?It would not matter if these misjudgments were just a matter of peoples opinions. However, they have real impacts, as they result in misguided use of scarce resources.The fascination with the ICT(Info
37、rmation and Communication Technology) revolution, represented by the internet, has made some rich countries wrongly conclude that making things is so “yesterday” that they should try to live on ideas. This belief in “post-industrial society” has led those countries to neglect their manufacturing sec
38、tor(制造业), with negative consequences for their economies.Even more worryingly, the fascination with the internet by people in rich countries has moved the international community to worry about the “digital divide” between the rich countries and the poor countries. This has led companies and individ
39、uals to donate money to developing countries to buy computer equipment and internet facilities. The question, however, is whether this is what the developing countries need the most. Perhaps giving money for those less fashionable things such as digging wells, extending electricity networks and maki
40、ng more affordable washing machines would have improved peoples lives more than giving every child a laptop computer or setting up internet centres in rural villages, I am not saying that those things are necessarily more important, but many donators have rushed into fancy programmes without careful
41、ly assessing the relative long-term costs and benefits of alternative uses of their money.In yet another example, a fascination with the new has led people to believe that the recent changes in the technologies of communications and transportation are so revolutionary that now we live in a “borderle
42、ss world”. As a result, in the last twenty years or so, many people have come to believe that whatever change is happening today is the result of great technological progress, going against which will be like trying to turn the clock back. Believing in such a world, many governments have put an end
43、to some of the very necessary regulations on cross-border flows of capital, labour and goods, with poor results.Understanding technological trends is very important for correctly designing economic policies, both at the national and the international levels, and for making the right career choices a
44、t the individual level. However, our fascination with the latest, and our under valuation of what has already become common, can, and has, led us in all sorts of wrong directions.7. Misjudgments on the influences of new technology can lead to _.A. a lack of confidence in technologyB. a slow progress
45、 in technologyC. a conflict of public opinionsD. a waste of limited resources8. The example in Paragraph 4 suggests that donators should _.A. take peoples essential needs into accountB. make their programmes attractive to peopleC. ensure that each child gets financial supportD. provide more affordab
46、le internet facilities9. What has led many governments to remove necessary regulations?A. Neglecting the impacts of technological advances.B. Believing that the world has become borderless.C. Ignoring the power of economic development.D. Over-emphasizing the role of international communication.10. W
47、hat can we learn from the passage?A. People should be encouraged to make more donations.B. Traditional technology still has a place nowadays.C. Making right career choices is crucial to personal success.D. Economic policies should follow technological trends.【答案】7. D 8. A 9. B 10. B【解析】【分析】这是一篇议论文。文
48、章讲述了对信息技术的过分迷恋会对国家,对个人,对慈善事业造成不利的影响。【7题详解】细节理解题。根据第二段However, they have real impacts, as they result in misguided use of scarce resources.可知,对信息技术的错误判断会导致有限资源的错误使用,也就是资源的浪费,故选D。【8题详解】推理判断题。根据第四段Perhaps giving money for those less fashionable things such as digging wells, extending electricity networ
49、ks and making more affordable washing machines would have improved peoples lives more than giving every child a laptop computer or setting up internet centres in rural villages, I am not saying that those things are necessarily more important, but many donators have rushed into fancy programmes with
50、out carefully assessing the relative long-term costs and benefits of alternative uses of their money.可知,与其给那些贫困地区孩子笔记本电脑或者建网络中心,还不如给钱打井,铺电网或者生产他们买得起的洗衣机,这些东西更能改善他们的生活。作者不是说这些东西一定更重要,但是很多捐赠者没有仔细考虑捐赠的东西的长期成本,因此作者建议捐赠者要考虑接受捐赠的人的实际情况,而不是一味地追求信息化,故选A。【9题详解】细节理解题。根据第五段内容可知,对新东西的迷恋让人们认为如今通讯技术和交通的变革让我们生活在一个
51、无国界的世界,正是认为我们生活在这样一个世界,很多政府取消了关于跨国界的资本、劳动力以及商品流动的法律法规,故选B。【10题详解】推理判断题。根据第三段The fascination with the ICT(Information and Communication Technology) revolution, represented by the Internet, has made some rich countries wrongly conclude that making things is so yesterday that they should try to live on
52、 ideas. This belief in post-industrial society has led those countries to neglect their manufacturing sector(制造业) with negative consequences for their economies.可知,对互联网呈现的通讯技术变革的迷恋让很多富裕国家做出一个错误的结论,他们认为制造产品已经过时了,他们应该靠创意生活,因而忽略了制造业,从而对经济造成不利影响,故推知传统的技术依然有它的地位,新兴的信息技术不能取代它们,故选B。第二节 根据短文内容,从短文后的选项中选出能填入
53、空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。(共5小题;每小题2分,满分10分)How to Teach kids About Setting Goals_11_ It can become an easy process for a lifetime if kids are taught goal setting at an early stage. They need to be offered a project to make them work on accomplishing something personal.Set smart goals. A goal needs to be
54、 measurable, specific, realistic and timely in order to be effective. Kids prefer generalizing(泛化)when it comes to goal setting. For example, one may want to be the best basketball player in the team. _12_ What exactly does a goal like this mean? You need to ask them to be specific. Begin with scori
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。
链接地址:https://www.ketangku.com/wenku/file-448573.html


2019届人教A版数学必修二同步课后篇巩固探究:2-1-1 平面 WORD版含解析.docx
