四川省遂宁市2019-2020学年高一英语下学期期末考试试题(含解析).doc
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
5 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 四川省 遂宁市 2019 2020 学年 英语 学期 期末考试 试题 解析
- 资源描述:
-
1、四川省遂宁市2019-2020学年高一英语下学期期末考试试题(含解析)本试卷分第卷(选择题,共100分)和第卷(非选择题,共50分)两部分。总分150分,考试时间120分钟。第 卷注意事项:1.答题前,考生务必将自己的姓名、班级、考号用0.5毫米的黑色墨水签字笔填写在答题卡上。并检查条形码粘贴是否正确。2.1-60小题选出答案后,用2B铅笔填涂在答题卡对应题目标号的位置上,非选择题用0.5毫米黑色墨水签字笔书写在答题卡对应框内,超出答题区域书写的答案无效;在草稿纸、试题卷上答题无效。3.考试结束后,将答题卡收回。第一部分:听力(共两节,满分30分)做题时,先将答案标在试卷上。录音内容结束后,你
2、将有两分钟的时间将试卷上的答案转涂到答题卡上。第一节(共5小题;每小题1.5分,满分7.5分)听下面5段对话,每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题,每段对话仅读一遍。1.What does the woman want to do?A. Lend the book to Bob.B. Lend the book to Fred.C. Borrow the book from Bob.【答案】B【解析】【原文】W: Hi, Bob. Will you be seeing Fred
3、 tomorrow?M: Yes, probably. Why?W: He said he needed this book for the coming test. Could you help me give it to him?2.When should Edna go to meet Doctor Mort?A. At 9:00.B. At 10:00.C. At 11:00.【答案】A【解析】【原文】M: Doctor Morts office.W: Hello, this is Edna. Can I come to see you at 10:00?M: Im sorry , E
4、dna, but I have another patient then. Why not come an hour earlier?3.Where does the conversation take place?A. At an airport.B. At a post office.C. At a store.【答案】C【解析】【原文】W: Can I look at some caps?M: What kind of caps are you looking for?W: Show me some of the latest fashion, please.M: OK, just a
5、moment, please.4.What is Johnson doing now?A. Hes having a meeting.B. Hes making a phone call.C. Hes taking a walk outside.【答案】B【解析】【原文】M: Im calling for Ray Johnson. Is he in?W: Hes on the phone right now.M: May I wait?W: Yes, sir. Ill connect you as soon as the line is clear.5.What does the man do
6、?A. Hes a student.B. Hes a bus-driver.C. Hes a teacher.【答案】C【解析】【原文】M: I find students are very active now compared to before. Every day Im busy answering their questions.W: Yes, so we should match their development.第二节(共 15 小题;每小题 1.5 分,满分 22.5 分)听下面 5 段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的 A、B、C 三个选项中选出最佳选项,
7、并标在试卷的相应位置。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每个小题 5 秒钟;听完后,每个小题将给出 5 秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。听下面一段较长对话,回答以下小题。6. Why is Jane upset?A. David fell in love with her.B. Kevin made up stories about her.C. She made a mistake in calculation.7. What is the probable relationship between the speakers?A. Teacher and student.B.
8、 Father and daughter.C. Employer and employee.【答案】6. B 7. A【解析】【原文】W: Hello, sir. Could you spare me a minute?M: Sure, Jane. You look upset, what happened?W: Well, you know its Kevin. Hes telling everyone that David and I are in love. But we are not.Were just a study pair. You know, I help him with
9、his English. And he helps me with my maths.M: Oh, I was going to tell you that you have made great progress in maths. That explains. Dont worry. Ill talk to Kevin tomorrow.听下面一段较长对话,回答以下小题。8. What does the woman think is difficult to do every day?A. Do some cleaning.B. Do some shopping.C. Do some wa
10、shing.9. Where probably are the speakers?A. At a store.B. At a supermarket.C. At the womans house.10. What can we infer from the conversation?A. The woman will do the cleaning herself.B. The man will help the woman do the cleaning.C. Neither of them will do the cleaning.【答案】8. B 9. C 10. A【解析】【原文】M:
11、 Grandma?W: Yes, Mike.M: Ive noticed that its getting harder for you and granddad to do some of your daily activities.Id be happy to help out.W: Well, we do find it a bit difficult to do the shopping every day.M: Id be glad to help you with that a few days a week if youd like.W: Really? That would b
12、e great.M: And let me give you a hand with the cleaning. Wheres the cleaner?W: Its OK, dear. I can manage that by myself.听下面一段较长对话,回答以下小题。11. Why is the woman so tired?A. She exercises too much.B. She has a lot to do at work.C. She watches TV late at night.12. What does the woman eat for lunch?A. No
13、thing.B. A pizza.C. A sandwich.13. What does the man advise the woman to do?A. Go to bed earlier.B. Work more hours.C Eat a good meal every day.【答案】11. B 12. A 13. C【解析】【原文】M: You look tired today.W: I am. I havent slept well for the last few nights.M: Really? Are you under stress?W: Yeah, its my jo
14、b. Ive been working late every night. When I finally get to bed, I keep thinking about all the things I still need to do.M: Thats not good.W: And Im not eating well, either. Im so busy at work that I skip lunch. By the time I get home, Im too tired to cook, so I just order a pizza or something.M: Oh
15、, no. You have to take better care of yourself, or youll get sick. You need to stop working so late. And you need to eat at least one good meal every day.W: I know you are right. Ill try.听下面一段较长对话,回答以下小题。14. How did the man react when he saw the woman dancing?A. He was annoyed.B. He was inspired.C.
16、He was surprised.15. How does the man usually exercise?A. He likes to ride a bicycle.B. He likes to play soccer.C. He likes to run.16. What will the speakers probably do next?A. Study for a test.B. Go to the gym together.C. Show each other their moves.【答案】14. C 15. B 16. A【解析】【原文】M: Michelle, why ar
17、e you dancing? I thought we had to study for our maths test!W: Oh, hi, Drake! I was just doing some exercise. I thought you wouldnt get here until later. Let me turn the music off.M: You exercise by dancing? I thought things like running and bicycling were considered exercise.W: Well, those are othe
18、r ways to work out, but I like to dance. Its fun to move around to music, and you can definitely work up a sweat. Do you like to dance?M: I sometimes dance at parties, but Im not a very good dancer. For exercise, I prefer playing football. I want to get really good this year. I hope to make the foot
19、ball team in the fall.W: Cool! I know you like to go to the park on the weekends and play football. Maybe you should try dancing, and I will try playing football.M: Do you know how to play football? Its really very easy once you try, but it does take some practice.W: I cant play football very well,
20、even though I used to play a lot when I was a kid. If you teach me some of your football moves, I will teach you some dance moves! How does that sound?M: Its a deal! If there werent the maths test tomorrow, we could definitely go to the gym right now.W: Right. No more fun and games. Let me get your
21、notebook.听下面一段独白,回答以下小题。17. What can we learn from the news?A. Nobody was killed.B. 15 houses were badly damaged.C. Over 200 people were made homeless.18. How many people were badly injured in the storm?A. 7.B. 9.C. 10.19. What do we know about the farmer?A. His house was destroyed.B. One of his chi
22、ldren was missing.C. His wife was hurt by the falling walls.20. What did the woman do when she saw her house shaking?A. She tried to take something out.B. She told her husband not to leave.C. She rushed out with her children.【答案】17. C 18. B 19. A 20. C【解析】【原文】Back to the news. Yesterday a storm hit
23、York Town, destroying 14 houses. Seven others were so badly damaged that their owners had to leave them, and 15 others had broken windows. One person was killed, and nine were badly injured and taken to hospital. A number of other people received small injuries. Altogether over 200 were left homeles
24、s as a result of the storm. A farmer said the storm began early in the morning and lasted over an hour. He was in the kitchen with his wife and children when they heard a loud noise. A few minutes later their house fell down on top of them. They managed to climb out but then he saw that one of his c
25、hildren was missing. He went back inside and found him safe but very frightened. A woman said that her husband had just left for work when she noticed her house was shaking. She rushed outside immediately with her children. There was no time for her to take anything. A few minutes later, the roof ca
26、me down. Soldiers have gone to the area to help the people in trouble.第二部分 阅读理解(共两节,满分 40 分)第一节 (共 15 小题;每小题 2 分,满分30 分)阅读下列短文,从每题所给的 A、B、C、D 四个选项中,选出最佳选项。ATravel JournalFridayWe arrived in Paris on Friday lunchtime and went straight to our apartment. We then went for a walk around our area and real
27、ized how close we were to the centre of Paris. It only took us 20 minutes to walk to the Louvre. After a walk around the Tuileries Gardens, we went for afternoon tea in a caf called Angelina which has the most delicious hot chocolate. After warming up we then walked along to the big department store
28、 Printemps, on the top floor where you get a wonderful view of Paris (this was free). We walked along a street called Grands Boulevards which was beautiful with all its Christmas lights. The shops on this street are famous for their Christmas window displays. In the evening we cooked at the apartmen
29、t and went to a Scottish pub which was funny as two of my friends are Scottish.SaturdayIn the morning we went for brunch (a meal between breakfast and lunch) at a really cool caf called FAB (French American Bakery). We had waffles with bacon and fresh carrot and ginger juice. We found out that we we
30、re really close to a chocolate museum, so of course we took a visit- who doesnt love chocolate! In the afternoon we went to a Christmas market with unique handmade gifts and crafts. In the evening we ate at a Tunisian restaurant and had roast chicken and vegetable stew with couscous. It was deliciou
31、s and the restaurant was in a cute little lane.SundayOn Sunday we went for breakfast at the same caf and we caught our train back home at midday, carrying shopping bags full of lovely presents that we had bought at the Christmas market. We had a great weekend in Paris. Exploring this beautiful city
32、with no plans was an unusual but great idea as we got to do things we wouldnt normally discover. I highly recommend spending a weekend somewhere trying to be a local!21. Where did they enjoy the beautiful view of Paris?A. In a Scottish pub.B. In a department store.C. In a caf called Angelina.D. In t
33、he Louvre.22. What may the Christmas market be famous for?A. Christmas lights.B. Delicious food.C. Handmade gifts and crafts.D. Christmas window display.23. When did they leave Paris according to the text?A. On Sunday lunchtime.B. On the morning of Saturday.C. On the morning of Sunday.D. On Friday l
34、unchtime.【答案】21. B 22. C 23. A【解析】这是一篇记叙文。文章是一篇旅行日记,主要介绍了作者一行人在星期五、星期六和星期日巴黎之行的旅行活动安排。【21题详解】细节理解题。根据第一段的“After warming up we then walked along to the big department store Printemps, on the top floor where you get a wonderful view of Paris. ”可知,热身后,他们走到大型百货公司Printemps,在它的顶层可以欣赏巴黎的美景。即他们在百货公司那里可以欣赏巴黎
35、的美景。故选B。【22题详解】细节理解题。根据第二段的“ In the afternoon we went to a Christmas market with unique handmade gifts and crafts. ”可知,下午他们去了一个圣诞节市场,那里有独特的手工制作的礼物和手工艺品。即该圣诞节市场以手工礼品和工艺品而闻名。故选C。【23题详解】细节理解题。根据第三段的“On Sunday we went for breakfast at the same caf and we caught our train back home at midday”(星期天,我们在同一家咖
36、啡馆吃早餐,中午赶上了回家的火车)可知,他们中午乘火车回家。结合选项可知,他们在周日午餐时间离开巴黎是合乎文章内容的。故选A。BSimply being quiet is a growing appeal. Lots of business have appeared to meet a rising demand for quiet time, from silent weekend getaways to silent dining, silent reading parties and even silent dating. Silence can mean different thin
37、gs to different people. We are usually silent only with those closest to us. So there is something almost radical(不同凡响的)about the recent trend towards enjoying silence with strangers.Mariel started a regular silent reading party in Dundee just under a year ago. Readers bring their books and meet in
38、a bar, where they read together in silence for an hour or sometimes two and then put their books away to chat and have a drink. “When the reading party starts, everything goes quiet,” says Mariel, “ Its a little bit surreal (超现实的), especially in what is usually a noisy bar. However, there is somethi
39、ng special about sharing the silence with others. It offers a chance to escape from reality; everyone is so busy with work and with technology being ever present. An event like this gives people the opportunity to escape these things for a while.”Honi Ryan is an artist based in Berlin who began host
40、ing silent dinner back in 2006. The rules of the dinner are: no talking, no using your voice, no reading or writing, trying to make as little noise as possible, not connecting with technology, and staying for at least two hours. So far she has taken her silent dinner project to Mexico, the US, Austr
41、alia and China. “Its evident that the age-old connections we make over food do not depend on the words around it. Silence creates the space for the people and places involved to fill with whatever is needed; it is quite different from our usual social behaviors.”24. Why have lots of silent businesse
42、s appeared?A. To satisfy peoples demand for silence.B. To make people get close to each other.C. To appeal to young people.D. To change peoples old way of life.25. What can we learn about Mariels silent reading parties?A. Readers can use their voice while reading.B. Readers can be busy with their wo
43、rk.C. Readers can connect with technology.D. Readers can chat and drink after reading.26. The underlined word “it” in the last paragraph refers to .A. noiseB. spaceC. silenceD. food27. What can be a suitable title for the text?A. Escape from Reality.B. Enjoying Being Quiet.C. Silent Reading Parties.
44、D. Silent Dining Projects.【答案】24. A 25. D 26. C 27. B【解析】【分析】这是一篇说明文。保持安静越来越吸引人。很多商家似乎都在满足人们对安静时间日益增长的需求,从安静的周末出游到安静的用餐、安静的阅读派对,甚至是安静的约会。作者结合两个具体的实例,来告诉我们享受属于自己的安静。【24题详解】细节理解题。根据第一段Lots of business have appeared to meet a rising demand for quiet time可知,为了满足人们对安静时间日益增长的需求出现了很多企业。故选A。【25题详解】细节理解题。根据第
45、二段Readers bring their books and meet in a bar, where they read together in silence for an hour or sometimes two and then put their books away to chat and have a drink. 可知,读者们带着他们的书,在一个酒吧见面,在那里他们默默无闻地读了一到两个小时,然后把书放在一边聊天,喝一杯。在Mariel沉默阅读聚会后,人们可以把书放在一边聊天,喝一杯。故选D。【26题详解】词义猜测题。根据前一句Silence creates the spa
46、ce for the people and places involved to fill with whatever is needed可知,沉默为相关人员和场所创造了空间,让他们能够满足任何需要;再结合划线单词所在句内容可知,此处it指代的是前文的silence“沉默”。故选C。【27题详解】主旨大意题。阅读文章并结合文章第一段Simply being quiet is a growing appeal.可知,保持安静越来越吸引人。很多商家似乎都在满足人们对安静时间日益增长的需求,从安静的周末出游到安静的用餐、安静的阅读派对,甚至是安静的约会。作者结合两个具体的实例,来告诉我们享受属于自己
47、的安静。所以短文的最佳标题为“享受安静”。故选B。【点睛】代词指代题要求同学们根据语境的逻辑关系、判断画线的人称代词或指示代词在文章中指代的对象,包括考查it(指动物,无生命的事物、特定的事件或人),they/them(指代人、物、事件的复数名词),he/she等人称代词的指代意义,以及指示代词this,that,these,those等在文章中的指代意义,考查同学们对文章中叙述特定的人,物,事件的认知能力。解答这类题时,同学们要认真阅读画线词所在句和前后临近句的内容,分析人称转换和动作变换的详细过程,理清来龙去脉和前后的因果关系,从而准确推断其指代的对象。例如,在第3小题中,同学们要将划线单
48、词it前一句读完,才能理清it指代的对象是silence。CCancer is a leading cause of death around the world. When it comes to cancer, the sooner you know you have it, the better your chances of surviving. A new blood test could change the way doctors and researchers find cancer in patients. Researchers say the test could pro
49、vide evidence to the early forms of the disease.Scientists at Swansea University in Wales came up with the idea. Gareth Jenkins is a professor at the university. “ In this blood test we dont measure the presence of cancer; we measure the presence of mutant red blood cells which are collateral(附属的) d
50、amage that occurs-a by-product of the cancer developing.”The researchers used normal laboratory equipment to perform the test. This equipment looks for changes in the structure of millions of red blood cells. Those mutant cells lack a surface protein that healthy cells normally have. “The main purpo
51、se of the test is to look for very rare cells which have picked up a mutation. The number of mutant red blood cells in a healthy person is around 5 or so per million. You have to look at millions of red blood cells to detect those rare events. These numbers increase in cancer patients-they go up to
52、40 or 50 mutants on average.”The researchers tested blood from about 300 people, all of whom have cancer of the esophagus(食道). Patients with esophageal cancer have high levels of mutant red blood cells. Jenkins says that at this point he is not sure if other cancers will produce similar results.The
53、hope is that the new test and other non-invasive methods could one day become part of commonly used medical methods. He says that using a battery, or series, of tests will be the best way to find out if a person has cancer. These new technologies could save millions of lives.28. According to the tes
54、t, how do scientists find out if a person has cancer?A. By calculating the speed of changes in the structure.B. By observing the surface protein.C. By looking for changes in the number of mutant red blood cells.D. By measuring the presence of cancer.29. What does the underlined word “mutant” in the
55、3rd paragraph mean?A. Decreased.B. Changed.C. Increased.D. Multiplied.30. The author adopts a/an tone in the passage.A. humorousB. favorableC. criticalD. objective31. In which section of a website can you most probably find the passage?A. Health.B. Fashion.C. Education.D. Culture.【答案】28. C 29. B 30.
56、 D 31. A【解析】这是一篇说明文。文章作者客观的介绍了一种新的检测癌症的方法,并且希望新的测试和其他非侵入性的方法有一天能成为常用的医疗方法的一部分。【28题详解】细节理解题。根据第二段In this blood test we dont measure the presence of cancer; we measure the presence of mutant red blood cells which are collateral(附属的) damage that occurs-a by-product of the cancer developing.(在血液测试中,我们不测
57、量癌症的存在;我们测量突变红细胞的存在,这是发生的附带损害癌症发展的副产品。)和根据第三段The number of mutant red blood cells in a healthy person is around 5 or so per million.(健康人体内突变红细胞的数量约为百万分之五左右。)以及These numbers increase in cancer patients-they go up to 40 or 50 mutants on average.(这些数字在癌症患者中增加平均上升到40或50个突变体。)由此可知,根据这项测试,科学家通过寻找突变红细胞数量的变
58、化,来发现一个人是否患有癌症。故选C。【29题详解】词义猜测题。根据第三段This equipment looks for changes in the structure of millions of red blood cells.(这种设备寻找数百万红细胞的结构变化。)可知划线词所在的句子Those mutant cells lack a surface protein that healthy cells normally have.意思是这些被改变的细胞缺乏一种正常健康细胞拥有的表面蛋白。“mutant”意思是突变的,A. Decreased.减少的;B. Changed.改变的;C
59、. Increased.增长的;D. Multiplied.乘。故选B。【30题详解】推理判断题。根据最后一段The hope is that the new test and other non-invasive methods could one day become part of commonly used medical methods. He says that using a battery, or series, of tests will be the best way to find out if a person has cancer. These new technol
60、ogies could save millions of lives.(希望新的测试和其他非侵入性的方法有一天能成为常用的医疗方法的一部分。他说,使用电池或一系列测试将是查明一个人是否患有癌症的最佳方法。这些新技术可以挽救数百万人的生命。)结合全文内容,可知作者客观的介绍了一种新的检测癌症的方法,所以作者在这篇文章中采用了客观的语气。故选D。【31题详解】推理判断题。第一段A new blood test could change the way doctors and researchers find cancer in patients.(一种新的血液检测方法可能会改变医生和研究人员在病人
61、身上发现癌症的方式。)是全文的主题句,结合全文,可知这是一篇关于测试癌症的最新科学研究报道,所以你最可能在网站的“健康”部分找到这篇文章。故选A。DGrowing up in Venezuela, there was never really much cause to learn English.For years I knew nothing past “hello,” until I started high school. For five years, I spent two hours a week immersed in understanding the verb “to be
62、”, numbers, colors, and the difference between saying “good evening” and “good night”.I thought two hours a week was enough time to invest in learning a foreign language. I would always get top marks, and my teachers would regularly praise me.Even as an adult, I still thought I spoke the language, j
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。


2019届人教A版数学必修二同步课后篇巩固探究:2-1-1 平面 WORD版含解析.docx
