四川省遂宁市射洪中学2021-2022学年高一上学期第一次月考英语试题 WORD版含解析.doc
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
2 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 四川省遂宁市射洪中学2021-2022学年高一上学期第一次月考英语试题 WORD版含解析 四川省 遂宁市 射洪 中学 2021 2022 学年 上学 第一次 月考 英语试题 WORD 解析
- 资源描述:
-
1、射洪中学高2021级2021年下期第一次月考试题英 语(总分:150分 考试时间:120分钟)注意事项:1答题前,考生务必用黑色字迹的钢笔或签字笔将自己的校名、姓名、考号、座位号等相关信息填写在答题卡指定区域内。2选择题每小题选出答案后,用2B铅笔把答题卡上对应题目的答案标号涂黑;如需改动,用橡皮擦干净后,再选涂其它答案;不能答在试卷上。3非选择题必须用黑色字迹的钢笔或签字笔作答,答案必须写在答题卡各题目指定区域内的相应位置上;如需改动,先划掉原来的答案,然后再写上新的答案;不准使用铅笔和涂改液不按以上要求作答的答案无效。4考生必须保持答题卡的整洁。第I卷第一部分:听力 (共两节, 满分30分
2、)第一节 (共5小题;每小题1.5分, 满分7.5分)听下面5段对话。每段对话后有一个小题, 从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项, 并标在试卷的相应位置。听完每段对话后, 你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。1. Which instrument(乐器) has the man already owned?A. Drums. B. A piano. C. A violin.2. What does the candy taste like?A. Sour(酸的) and salty. B. Sweet and sour. C. Sweet and sa
3、lty.3. What does the woman dislike?A. Staying outside for a long time.B. Keeping the windows closed.C. Turning the air conditioner on.4. Why is the woman growing sunflowers?A. To eat the seeds(种子).B. To enjoy the flowers.C. To get the seeds for the man.5. Whats the relationship between the speakers?
4、A. Teacher and student.B. Shop assistant and customer.C. Interviewer and interviewee.第二节(每小题1.5分,共22.5分)听下面5段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟;听完后,各小题将给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。听第6段材料,回答第6、7题。6. What does the man keep doing?A. Lifting weights.B. Telling the woman to
5、 take a break.C. Adding more exercises to the woman.7. What does the woman probably think about the exercise?A. Its useless. B. Its too exciting. C. Its very difficult听第7段材料,回答第8至10题。8. What will the weather be like according to the man?A. Itll rain. B. Itll snow. C. Itll have ice.9. When did the ma
6、n move to this area?A. In the spring. B. In the autumn. C. In the winter.10. How big do ice balls get in this area?A. Half an inch wide. B. An inch wide. C. Two inches wide.听第8段材料,回答第11至13题。11. How long will the mans show be?A. 5 minutes. B. 10 minutes. C. 20 minutes.12. What advice did the woman gi
7、ve the man before?A. Remembering the lines from a movie.B. Pretending the people are cabbage.C. Closing his eyes to be calm.13. What seems to be the womans hope for the man?A. To enjoy himself.B. To impress the judges.(裁判)C. To make the crowd laugh.听第9段材料,回答第14至16题。14. How will the woman keep Chines
8、e traditions alive while in America?A. By eating Chinese food.B. By watching Chinese movies.C. By talking to others about China.15. How will the woman deal with cultural differences?A. Follow her own custom(风俗).B. Respect other cultures.C. Follow other countries fashions.16. Whom will the woman make
9、 friends with?A. Only Chinese. B. Only Americans. C. People from everywhere.听第10段材料,回答第17至20题。17. How does the speaker sound?A. Worried. B. Confident. C. Excited.18. What was the main subject of the study?A. Sitting too much time.B. Fighting against heart disease.C. Having different entertainment.(娱
10、乐)19. When was the end of the study?A. In 2001. B. In 2016. C. In 2017.20. Which age group had the highest number of people watching TV?A.Children. B. Teenagers. C.The elderly.第二部分 阅读理解(共两节, 满分40分)第一节 (共15小题;每小题2分, 满分30分)阅读下列短文, 从每题所给的A、B、C和D四个选项中, 选出最佳选项。AMonthly Talks at London Canal MuseumOur mon
11、thly talks start at 19:30 on the first Thursday of each month except August. Admission is at normal charges and you dont need to book. They end around 21:00.November 7th The Canal Pioneers, by Chris Lewis. James Brindley is recognized as one of the leading early canal engineers. He was also a major
12、player in training others in the art of canal planning and building. Chris Lewis will explain how Brindley made such a positive contribution to the education of that group of early civil engineers.December 5th Ice for the Metropolis, by Malcolm Tucker. Well before the arrival of freezers, there was
13、a demand for ice for food preservation and catering. Malcolm will explain the history of importing natural ice and the technology of building ice wells ,and how Londons ice trade grew.February 6thAn Update on the Cotswold Canals, by Liz Payne.The Stroudwater Canal is moving towards reopening. The Th
14、ames and Severn Canal will take a little longer. We will have a report on the present state of play.March 6thEyots and AitsThames Islands, by Miranda Vickers. The Thames has many islands. Miranda has undertaken a review of all of them. She will tell us about those of greatest interest.Online booking
15、s:www.canalmuseum.org.uk/bookMore info: www. canalmuseum.org.uk/whatson1. When is the talk on James Brindley?A. February 6th.B. March 6th.C. November 7th.D. December 5th.2. What is the topic of the talk in February?A. The Canal Pioneers.B. Ice for the Metropolis.C. Eyots and AirsThames Islands.D. An
16、 Update on the Cotswold Canals.3. Who will give the talk on the islands in the Thames?A. Miranda Vickers.B. Malcolm Tucker.C. Chris Lewis.D. Liz Payne.【答案】1. C 2. D 3. A【解析】【分析】本文是一篇应用文,主要讲述了伦敦运河博物馆的每月演讲,演讲内容以及安排。【1题详解】细节理解题。根据November 7th部分中“The Canal Pioneers, by Chris Lewis. James Brindley is rec
17、ognized as one of the leading early canal engineers.(运河先驱,James Brindley著。James Brindley被公认为早期运河工程的领军人物之一)”可知,James Brindley在11月7号演说。故选C。【2题详解】细节理解题。根据February 6th部分中“An Update on the Cotswold Canals, by Liz Payne.(科茨沃尔德运河的最新进展,Liz Payne著)”可知,2月份讲座的主题是关于An Update on the Cotsword Canals。故选D。【3题详解】细节理
18、解题。根据March 6th部分中“Eyots and AitsThames Islands, by Miranda Vickers. The Thames has many islands. Miranda has undertaken a review of all of them. She will tell us about those of greatest interest. (埃尤茨和埃茨泰晤士群岛,Miranda Vickers著。 泰晤士河有许多岛屿。Miranda已经对它们进行了审查。她会告诉我们那些最感兴趣的)”可知,Miranda Vickers将要就泰晤士群岛进行演说
19、。故选A。BCharles Darwin lived an unusually quiet life. In 1842, Darwin and his wife Emma moved from London to Kent in southern England to have as little disturbance(烦扰)as possible. They already had two children then, and would go on to have eight more in the country.Darwin, had very regular habits. He
20、rose early and went for a walk, After breakfast he worked in his study until 9:30 am, his most productive time of the day, and then read his letters lying on the sofa before returning to work.At midday he would go for another walk with his dog, stopping at his greenhouse to check his experiments. Th
21、en he would go for another walk around an area of woodland. While walking on his “thinking path”, Darwin would consider his unsolved scientific problems.After lunch he read the newspaper and wrote letters. His network of friends provided information from all corners of the world.The Darwins were not
22、 very strict parents and the children were always seen running wild. Their father worked patiently with a background of happy shouts and little footsteps walking past his study door.After dinner Darwin played backgammon(a game for two people to play)with his wife. He once wrote, “Now the result with
23、 my wife in backgammon stands like this: she has won only 2,490 games, while I have won, hurrah(a cheer of joy or victory), hurrah, 2,795 games!”Although he had poor health, Darwin continued to publish a lot of creative works until his final book in 1881. He died the following year, aged 73.Rather t
24、han a quiet space in the local churchyard, which he called “the sweetest place on Earth”, Darwin was given a state funeral(国葬)in Londons Westminster Abbey.4. Why did the Darwins move to Kent?A. To do more experiments.B. To cut their cost of living.C. To enjoy more peacefulness.D. To be together with
25、 their children.5. What did Darwin do every day?A. He studied in the forest.B. He started to work at 9:30 am.C. He wrote letters in the morning.D. He examined his experiments.6. What did Darwins children probably think of him?A. Strict.B. Kind.C. Cold.D. Brave.7. What is this text mainly about?A. Da
26、rwins scientific achievements.B. Darwins unusual state funeral.C. Darwins personal life.D. Darwins large family.【答案】4. C 5. D 6. B 7. C【解析】【分析】本文是记叙文。文章描写了英国著名科学家达尔文宁静的个人生活。【4题详解】推理判断题。由第一段中的moved from London to Kent in southern England to have as little disturbance as possible可知,达尔文夫妇搬家是为了免受外界的打扰,以
27、享受更多的宁静,故选C。【5题详解】细节理解题。由第三段中的At midday he would go for another walk with his dog, stopping at his greenhouse to inspect his experiments可知,达尔文每天会去查看实验的进展情况。故选D。【6题详解】推理判断题。由第五段中的Their father worked patiently to a background of playful shouts and little footsteps walking past his study door可推知,在孩子们眼里
28、,父亲达尔文应该很温和。故选B。【7题详解】主旨大意题。首段第一句即文章主旨句Charles Darwin lived an unusually quiet life。本文描写了英国著名科学家达尔文宁静的个人生活。故选C。CThe UK has a wellrespected higher education system and some of the top universities and research instructions in the world.But to those who are new to it all,sometimes it can be confusing.
29、October is usually the busiest month in the college calendar.Universities have something called Freshers Week for their newcomers.Its a great opportunity to make new friends,join lots of clubs and settle into university life.However,having just left the comfort of home and all your friends behind,th
30、e prospect(前景) of meeting lots of strangers in big halls can be nervewracking(令人焦虑不安的)Where do you start?Who should you make friends with?Which clubs should you join?Luckily,there will be thousands of others in the same boat as you worrying about starting their university social life on the right fo
31、ot.So just take it all in slowly.Dont rush into anything that youll regret for the next three years.Here is some top advice from past students on how to survive Freshers Week:Learn rules.Make sure you know British social etiquette(礼节)Have a few wine glasses and snacks handy for your housemates and f
32、riends.Be kind.Sometimes cups of tea or even slices of toast can give you a head start in making friends.Be sociable.The more active you are,the more likely youll be to meet new people than if youre someone who never leaves his room.Bring a doorstop.Keep your door open when youre in and that sends p
33、ositive messages to your neighbors that youre friendly.So with a bit of clever planning and effort,Freshers Week can give you a great start to your university life and soon yonll be passing on your experience to next years new recruits.8. Which of the following statements is NOT true according to th
34、e passage?A. October is generally the busiest month for universities.B. Its a good idea to put a doorstop in your door.C. A bit of planning can make Freshers Week easier.D. The first week of your every year at university is called Freshers Week.9. The underlined word “recruits” in the last paragraph
35、 refers to “ ”A. coursesB. freshersC. neighborsD. challenges10. We can infer from the 4th paragraph that .A. the newcomers usually miss the days living at homeB. most of the students in the UK spend three years in universitiesC. many freshers are worried about how to fit university lifeD. all the ne
36、w students will make new friends and join certain clubs11. The main purpose of the passage is to .A. tell the newcomers how to make a new start in universitiesB. introduce something about higher education system of the UKC. discuss something about the Freshers Week in the UKD advise the freshmen how
37、 to behave well in the beginning【答案】8. D 9. B 10. C 11. A【解析】【分析】本文是一篇说明文。当你在异国他乡求学,对于刚刚步入一个全新校园的你来说,也许一切都会显得很陌生。但是你不要怕,本文将向你介绍一些在英国如何度过新生周的方法。【8题详解】细节判断题。根据文章第二段第二句话Universities have something called Freshers Week for their newcomers.可判断出D项错误,新生入学的第一周才叫Freshers Week。 故选D。【9题详解】词义猜测题。最后一段逗号后面的意思是:新生
38、周可以让你的大学生活有一个很棒的开端,而且你将很快把你的成功经验传递给下一届新生 。画线词语recruits指的是大学新生,故选B。【10题详解】推理判断题。该段的第一句话说“数以千计的其他人也会和你一样担心如何正确地开始他们的大学生活”,由此可知应选C项。【11题详解】写作目的题。从文章第五段的“Here are some top advice from past students on how to survive Freshers Week”可以看出该文的写作目的是告诉新生如何在大学里有一个新的开始。其中,“Freshers Week”指的就是a new start in univers
39、ities。故选A。DIts cold and dark outside, and your bed is so warm and comfortable. Going for a run seems like such a bad idea. But before you hide your running shoes, it might be worth giving that crazy idea a go.According to The Huffington Post, an outdoor run in winter, as opposed to one on a treadmil
40、l (跑步机), burns more calories because the body is working hard to regulate (调节) its core temperature. Furthermore, research shows that race times are faster in cold weather than in warmer temperaturesand quicker runs burn more calories. Similarly, cold weather also makes the heart work harder to dist
41、ribute blood through the body, making that vital muscle even stronger.Outdoor exercise also turns up your energy and rids you of the stress and depression that build up every day. The heat and humidity in the summer can drag you down and tire you faster, but cold weather is refreshing. It adjusts yo
42、u to your surroundings, making you feel alive.Of course, the threat of smog in some built-up areas is a further hurdle to winter exercise. Heart attacks, stroke, lung cancer and asthma are all dangers of running in smog. The combination of air pollution and exercise increases the potential problems.
43、 If you do choose to run outside on smoggy days, take a path in a park or residential area to avoid car exhaust (尾气), and go early in the morning, before rush hour. But staying inside on smoggy days and waiting for the next clear day to run is best.12. How does cold weather benefit runners, compared
44、 with warm weather?A. They can run more slowly.B. They can take in more calories.C. Their hearts can function harder.D. Their body temperature can get lower.13. How does summer affect runners?A. It builds up their energy quickly.B. It makes runners tired easily.C. It lessens runners stress.D. It cau
45、ses heart attack.14. What are the runners supposed to do on smoggy days?A. Stop driving cars.B. Do more exercise.C. Avoid outdoor exercise.D. Run late in the morning.15. What can be the best title of the text?A. Refresh with a Winter RunB. Take Outdoor Exercise in SummerC. Go to Run in a ParkD. Foll
46、ow the Tips to Reduce Stress【答案】12. C 13. B 14. C 15. A【解析】【分析】本文是一篇说明文,主要介绍了人们在冬天跑步对身体的益处比在夏天跑步多,在冬天跑步更能振奋精神。【12题详解】C细节理解题。根据第2段中 Similarly, cold weather also makes the heart work harder to distribute blood through the body.可知,寒冷天气能使心脏更辛苦的工作,故选C。【13题详解】B细节理解题。根据第3段中The heat and humidity in the summ
47、er can drag you down and tire you faster.可知,夏天使人疲劳得更快,故选B。【14题详解】C细节理解题。根据第4段中But staying inside on smoggy days and waiting for the next clear day to run is best.可知,雾霾天呆在家里是最好的选择,故选C。【15题详解】A主旨大意题。全文主要介绍了人们在冬天跑步对身体的益处比在夏天跑步多,在冬天跑步更能振奋精神。故选A。【名师点睛】抓住文章主线和关键词语,归纳文章中心,要注意不是所有的段落都有主题句,有时主题句暗含在句中。阅读这样的文章
48、,就需要自己根据文章的细节来分析,概括出段落的主题,从而推导出文章的主旨。分析的方法是:先弄清该段落主要讲了哪几方面的内容,这些内容在逻辑上有什么联系,然后加以归纳形成主题。比如小题4题干:What can be the best title of the text?文章可能的主题是什么?该篇前三个段落都是围绕冬天跑步的好处来讲述的,第四段是讲述雾霾天出去跑步的风险,故全文还是围绕冬天跑步的好处来说的,故选项A:Refresh with a Winter Run(冬季跑步让你焕然一新)适合作文章题目。第二节 (共5小题;每小题2分, 满分10分)根据短文内容,从短文后的选项中选出能填入空白处的
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。
链接地址:https://www.ketangku.com/wenku/file-449328.html


2019届人教A版数学必修二同步课后篇巩固探究:2-1-1 平面 WORD版含解析.docx
2022届高考语文人教版一轮复习配套提升练课件:二 群文阅读.ppt
