四川省阆中中学2020届高三英语适应性考试试题(二)(含解析).doc
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
6 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 四川省 阆中 中学 2020 届高三 英语 适应性 考试 试题 解析
- 资源描述:
-
1、四川省阆中中学2020届高三英语适应性考试试题(二)(含解析)注意事项:1. 答卷前,考生务必将自己的姓名和座位号填写在答题卡上。2. 回答选择题时,选出每小题答案后,用铅笔把答题卡对应题目的答案标号涂黑。如需改动,用橡皮擦干净后,再选涂其它答案标号。回答非选择题时,将答案写在答题卡上。写在本试卷上无效。3. 考试结束后,将本试卷和答题卡一并交回。第I卷第一部分 听力(共两节,满分30分)第一节(共5小题;每小题1.5分,满分7.5分)听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅
2、读下一小题。每段对话仅读一遍。1. What does the woman imply?A. For the first time the team has become the league champion.B. The team did a good job again this time.C. The team has little chance to win this time.2. What program does the man generally listen to?A. News. B. Talk shows. C. Education program.3. Where i
3、s the conversation taking place?A. In a park. B. In a museum. C. In a pet store.4. How does Mike feel?A. Satisfied. B. Puzzled. C. Worried.5. What does the woman mean?A. She doesnt understand the man.B. She gave the change to someone else.C. Shes unable to help the man.第二节(共15小题;每小题1.5分,满分22.5分)听下面5
4、段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题。从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟;听完后,各小题将给出5秒钟的作答时间,每段对话或独白读两遍。听第6段材料,回答第6-7题。6. Why is the woman talking to the man?A. Because of the poor quality of the goods she bought.B. Because of not getting the promised discount.C. Because of the impolite at
5、titude of the salesgirl.7. What will the man give to the woman?A. Some money.B. A letter of apology.C. A new product.听第7段材料,回到第8-10题。8. Which place would the man like to go?A. An exciting modern city.B. A popular tourist attraction.C. A quiet and far-away place.9. What does the woman worry about?A.
6、The weather.B. The food and water.C. The language.10. What does the woman plan to do now?A. Travel with the man.B. Do some gardening.C. Go to the travel agency.听第8段材料,回答第11-13题。11. How often does the man contact his aunt?A. Once a month.B. Once a week.C. Seldom.12. Why didnt his aunt chat with him o
7、nline?A. Her kids keep her busy all the time.B. She does not have a computer in her house.C. Shes not interested in using the computer.13. What will he do next?A. Ask his cousins for help.B. Teach his aunt himself.C. Ask his uncle for help.听第9段材料,回答第14-17题。14. Who is the woman?A. A police officer.B.
8、 An immigration official.C An air hostess.15. Which line is for the residents?A. The line on the mans right.B. The line on the womans left.C. The line on the womans right.16. How long will the man study in the UK?A For a few months.B. For a year.C. For two years.17. How will the man pay for living c
9、osts and tuition fees?A. His father has paid for that in advance.B. He has won a scholarship.C. He will take a part-time job to pay for that.听第10段材料,回答第18-20题。18. What is the talk mainly about?A. How to keep young.B. How to improve memory.C. How to open our mind.19. What is the key to achieving this
10、 goal?A. Going back to school.B. Playing no attention to age.C. Using the mind as much as possible.20. What did the man who entered school at 70 become later?A. An active lawyer.B. A successful doctor.C. A highly paid artist.第二部分 阅读理解(共两节,满分40分)第一节 (共15小题;每小题2分,满分30分)阅读下列短文,从每题所给的A、B、C和D四个选项中,选出最佳选项
11、。AFOUR BEST BOOKSHOPS IN LONDONLooking for something to read while in London? If so, youre in luck: the British capital happens to have an incredible collection of bookshops.Daunt BooksAre you going on a trip and want to read a novel or nonfiction book set in the place youre headed? This bookshop ar
12、ranges books by country, so its easy to find anything by place. (83 Marylebone High Street. Monday-Saturday: 09:00-19:30; Sunday: 11:00-18:00.)Foyles BooksDig, if you will, the picture: four miles of shelves holding up to 200,000 books. This legendary (传奇的) bookshop is impossible to leave empty-hand
13、ed. It was once listed in the Guinness Book of World Records as the biggest bookshop on the planet. (107 Charing Cross Road. Monday-Saturday: 9:00-21:00; Sunday: 11:30-18:00.) HatchardsIn the year 1797, this London bookshopthe oldest in the city todayfirst flicked on its lights. It stocks an excelle
14、nt selection of fiction, nonfiction, history and other genres. (187 Piccadilly Street. Monday-Saturday: 09:30-20:00; Sunday: 12:00-18:30.)London Review BookshopTheres an excellent selection of history, philosophy, politics, new fiction and many other genres here. Plus, theres a nice cafe in which yo
15、u can crack open that tome (巨著) for the first time and start reading. (14 Bury Place. Monday-Saturday 10:00-18:30; Sunday 12:00-18:00.)1. Which bookstore was listed in the Guinness Book of World Records?A. Daunt Books.B. Foyles Books.C. Hatchards.D. London Review Bookshop.2. What is special about Ha
16、tchards?A. It has a long history.B. It has 200,000 books.C. It has a cafe.D. It has both fiction and nonfiction books.3. Which place should you go to if you want to enjoy reading with a coffee?A. 83 Marylebone High Street.B. 107 Charing Cross Road.C. 187 Piccadilly Street.D. 14 Bury Place.【答案】1. B 2
17、. A 3. D【解析】【分析】这是一篇说明文。文章介绍了伦敦最好的四个书店。【1题详解】细节理解题。由第三段中It was once listed in the Guinness Book of World Records.可知,Foyles Books被列入Guinness Book of World Records之中。故选B。【2题详解】细节理解题。由第四段中In the year 1797, this London bookshopthe oldest in the city todayfirst flicked on its lights.可知,Hatchards,这座城市最古老的
18、的书店,1979年第一次营业。所以Hachards的特别之处是它历史悠久。故选A。【3题详解】细节理解题。由最后一段theres a nice cafe in which you can crack open that tome (巨著) for the first time and start reading (14 Bury Place. Monday-Saturday 10:00-18:30; Sunday 12:00-18:00.)可知,在14 Bury Place。你可以边喝咖啡边看书。故选D。【点睛】在做有小标题的阅读时,可以用“找读”的办法,省时而且准确。比如第一小题根据题干中的
19、the Guinness Book of World Records可以找到答案区域在第三自然段,而后可以找到正确选项B。BIm going to be completely honest. I have no idea how I ended up with this opportunity, I have no idea what Im doing, but I am very happy to be here.Last summer a friend tagged me in a Facebook post from BBC Earth and encouraged me to appl
20、y to the BBC Presenter Search 2018. The assignment was easy and hard, make a video shorter than 60 seconds where you talk about something in science you think is cool. Simple concept, but for me it was challenging as I want to talk about bryophytes(苔藓植物) forever (which is slightly longer than 60 sec
21、onds).So I decided to make an attempt. I was going to make a 60 second video about sphagnum(水苔), commonly known as peat moss and uncommonly known as an unsung climate hero. Sphagnum is the plant genus that holds the most carbon in the world, it slowly builds up its carbon storage over hundreds of th
22、ousands of years and if undisturbed, they never let go of the carbon they gathered.Making a short video on this was hard because I wanted to include everything. And it became even harder as I had no one to hold the camera. I tied my camera to the scrawniest little tree, swinging in the wind as a bir
23、d tried to chase me away from the mud. This chaos ended up as the video “Why sphagnum is awesome” on my channel. I submitted the video, but didnt dare to write in the description section of the video that it was a submission, because I never imagined that I could win!But I did.I waited two months be
24、fore I could tell people that I had won the search, and when the news came out, I received the most attention Ive had in my entire life.No matter your background, whether you want to pass the time or pass an exam, I really hope you enjoy the video!4. What can we infer about the author from paragraph
25、 1?A. She is uncertain about the result.B. She gets used to telling people lies.C. She is unable to achieve the goal.D. She knows much about the ending.5. Which of the following is NOT true about sphagnum?A. It can form its carbon storage in a very slow way.B. It is universally recognized as an unkn
26、own climate hero.C. It wont release the carbon without being disturbed.D. It contains a large amount of carbon.6. The underlined word “scrawniest” in Paragraph 4 probably means _.A. weakestB. strongestC. shortestD. most energetic7. What can we learn from the authors story?A. She shows great interest
27、 in filming the video.B. Her knowledge helps overcome all the difficulties.C. Her attitude and hard work pay off eventually.D. She is more than delighted to gain the most attention.【答案】4. A 5. B 6. A 7. C【解析】【分析】这是一篇记叙文。作者讲述了自己敢于突破,不畏困难参加短视频大赛,制作关于水苔的短视频,并在充分准备但不期待最好结果的前提下,最终赢得比赛的经历。【4题详解】推理判断题。由第一段
28、I have no idea how I ended up with this opportunity, I have no idea what Im doing, but I am very happy to be here可知,作者不知道自己在这样的机会下,是怎么做到的,也不知道自己在做什么,但很开心可以出现在这里。从作者的描述中可以看到作者对结果不确定。故选A。【5题详解】细节理解题。由第三段sphagnum(水苔), commonly known as peat moss and uncommonly known as an unsung climate hero可知水苔通常被当成泥煤
29、苔(peat moss),而很少被当成被埋没的气候英雄。B选项意为水苔作为气候英雄被知晓,与文章的表达相反。故选B。【6题详解】词义猜测题。由I tied my camera to the scrawniest little tree, swinging in the wind可知作者把摄像机系到一棵随风摇动的树上,说明这课树并不高大,而是弱小的。故选A。【7题详解】主旨大意题。文中作者知道拍摄30秒的视频很难,但依然认真拍摄且投稿,并最终获奖,说明作者态度和努力工作最终得到了回报。故选C。【点睛】在做词义猜测题时,学生要学会在文章中找帮助理解的语句,并根据语境分析出正确答案。比如第3小题,要
30、猜测的单词与tree在一起,后面还有一个swinging in the wind的伴随状语说明树的情况,就可以根据这个句子猜出能随风摇动的树不大,就可以选出A。CTraveling by subway can sometimes be quite an adventure, especially during rush hour. There are the times when you have to avoid cups of coffee that could spill (溅) on you. The smells of some passengers food are very st
31、rong, too. According to the Beijing subway passenger regulations, which went into effect on May 15th, passengers except babies and the sick are no longer allowed to eat or drink on the subway. Violators (违反者) who do not stop after being asked to will be asked to get off. The violation will also be r
32、ecorded in the violators credit record.Some support the rule. The reason is that the smell of food and drink can annoy other passengers. “The smell of food fills the carriage, causing people discomfort, especially in the hot summer, Besides, eating on the subway produces rubbish. And on subway train
33、s, people often spill their drinks,” said Zheng Yiou, 17, a student from Hefei.However, others question this rule. “Some citizens live so far from their work places that they have limited time to have breakfast before they go to work. Eating while they travel saves them time and decreases the chance
34、 that they will be late for work,” He Songlin, a 17-year-old student from Chengdu said, “And some people, like those with low- blood sugar levels, get sick if they cant eat when they must.”Other Chinese cities like Nanjing and Chengdu have similar regulations. Some foreign cities also ban eating and
35、 drinking on the subway. For example, eating and drinking have long been banned on the subway in Washington DC. Singapore fines people who eat or drink on the subway up to 500 Singapore dollars, which is RMB 2,417 yuan.Chen Yanyan, a professor from Beijing University of Technology, believed we shoul
36、d consider the need of some people to eat or drink on the subway. “Commuters (上班族) and travelers are sometimes too busy to eat. Maybe we could learn from Tokyo, where there are many subway stations equipped with services, allowing passengers to eat and drink,” she said.8. In which city was subway pa
37、ssenger regulations carried out on May 15th?A. Chengdu.B. Nanjing.C. Washington DC.D. Beijing.9. Whats the punishment for the passengers who break the rules in Singapore?A. Eating on the subway.B. Drinking on the subway.C. Being fined up to 2417 yuan.D. Being asked to get off the train.10. What is C
38、hen Yanyans attitude to eating or drinking on the subway?A. Worried.B. Sympathetic.C. Doubtful.D. Uninterested11. What would be the best title for the text?A. Food and Drink Banned on Subway.B. The Adventure of Subway TravelingC. Ways to Eat and Drink on Subway.D. The Services on Subway Stations【答案】
39、8. D 9. C 10. B 11. A【解析】这是一篇说明文。根据5月15日生效的北京地铁乘客条例,除婴儿和病人外,乘客不得在地铁上吃喝。违反者被要求停止后不停止的,将被要求下车。违反者的信用记录也将被记录在案。一些人支持这一规定。然而,也有人质疑这一规则。【8题详解】细节理解题。根据第一段中According to the Beijing subway passenger regulations, which went into effect on May 15th, passengers except babies and the sick are no longer allowed
40、to eat or drink on the subway.(根据5月15日生效的北京地铁乘客条例,除婴儿和病人外,乘客不得在地铁上吃喝。)可知地铁5月15日实施乘客条例是北京。故选D。【9题详解】细节理解题。根据倒数第二段最后一句Singapore fines people who eat or drink on the subway up to 500 Singapore dollars, which is RMB 2,417 yuan.(新加坡对在地铁上吃喝的人处以最高500新元(约合2417元人民币)的罚款。)可知在新加坡,违反规定的乘客会受到被罚款2417元的惩罚。故选C。【10题详
41、解】推理判断题。根据最后一段最后一句“Commuters and travelers are sometimes too busy to eat. Maybe we could learn from Tokyo, where there are many subway stations equipped with services, allowing passengers to eat and drink,” she said.(“通勤者和旅行者有时忙得吃不下饭。也许我们可以向东京学习,那里有很多地铁站提供服务,允许乘客吃喝。”)可知Chen Yanyan对在地铁上吃喝持深表同情的态度。故选B
42、。【11题详解】主旨大意题。根据第一段中According to the Beijing subway passenger regulations, which went into effect on May 15th, passengers except babies and the sick are no longer allowed to eat or drink on the subway. Violators who do not stop after being asked to will be asked to get off. The violation will also b
43、e recorded in the violators credit record.(根据5月15日生效的北京地铁乘客条例,除婴儿和病人外,乘客不得在地铁上吃喝。违反者被要求停止后不停止的,将被要求下车。违反者的信用记录也将被记录在案。)以及文章主要内容围绕“禁止在地铁上吃喝”这一条例展开,故选A。DOnce March 29 was impressed firmly in the minds of British people, as this was the date when the UK was supposed to leave the European Union (EU).The
44、 UK public voted to leave the EU almost three years ago. Since then, the UK Parliament has voted many times to determine the terms of the UKs exit from the EU. But British lawmakers havent reached an agreement on any particular path. So the UK and EU member states agreed to push the Brexit (脱欧) dead
45、line to April 12, hoping this would allow UK lawmakers to get a Brexit deal through the UK Parliament.On March 29, British lawmakers rejected UK Prime Minister Theresa Mays Brexit deal once again. According to USA Today, the failure to reach an agreement was largely because hard-line (强硬的) lawmakers
46、 from Conservative Party didnt feel the deal done with the EU adequately separates the UK from the EU. Meanwhile, many Labor Party lawmakers were in favor of closer ties with the EU. As result, the UK has to announce a new plan before April 12, or leave the EU without a deal, and the latter one will
47、 bring the UK and the EU countries many influences. For example, the UK would have to face the fact that the price of imported goods for British people could go up as a result. Meanwhile, there could be long delays at borders between the UK and the EU countries if passport checks are strengthened.In
48、 the event of a no-deal Brexit the German government would give British citizens living in Germany an initial period of three months during which their rights to live and work there would not change. However, they would have to apply for the permits of living in Germany during that period. The Frenc
49、h Parliament has passed a law to give the government the power to introduce new measures to deal with a no-deal Brexit. The law covers, among other things, the rights of UK national a living and working in France.More efforts to prevent a disorderly Brexit are still needed, but time is limited!12. W
50、hy did the UK and EU member states push the Brexit deadline to April 12?A. To wait for a new Brexit deal.B. To make a no-deal Brexit plan.C. To meet Theresa Mays request.D. To have a better ties with the EU.13. What does the underlined part “the latter one” in Paragraph 3 refer to?A. Conservative Pa
51、rty.B. Labor Party.C. Theresa Mays Brexit deal.D. The no-deal Brexit.14. What will Germany ask British citizens to do for the possible no -deal Brexit?A. Leave Germany within three months.B. Continue to live and work in Germany.C. Obtain living permits in the specific time.D. Hand in the their passp
52、orts as soon as possible.15. Whats the authors attitude towards the present situation of the Brexit?A. Concerned.B. Doubtful.C. Ambiguous.D. Surprised.【答案】12. A 13. D 14. C 15. A【解析】【分析】本文是一篇说明文。文章主要讲述了英国和欧盟成员国同意4月12日为脱欧最后期限,但是仍希望做出更多努力来阻止英国无序脱欧。【12题详解】细节理解题。根据文章第二段So the UK and EU member states agr
53、eed to push the Brexit (脱欧) deadline to April 12, hoping this would allow UK lawmakers to get a Brexit deal through the UK Parliament.英国和欧盟成员国同意推迟脱欧的最后期限定为4月12日,希望这能让英国执法者通过英国议会达成一项英国退欧协议划。故选A。【13题详解】词义猜测题。根据文章第三段As result, the UK has to announce a new plan before April 12, or leave the EU without a
54、 deal英国必须在4月12日前宣布一项新计划,或者无条件脱欧,the latter one就是指leave the EU without a deal。故选D。【14题详解】细节理解题。根据文章最后一段In the event of a no-deal Brexit, the German government would give British citizens living in Germany an initial period of three months during which their rights to live and work there would not cha
55、nge. However, they would have to apply for the permits of living in Germany during that period. 如果英国脱欧无果,德国政府将给予在德居住的英国公民最初3个月的期限,但是,他们必须在这段期间申请在德国居住的许可证。故选C。【15题详解】推理判断题。根据文章最后一段More efforts to prevent a disorderly Brexit are still needed, but time is limited! 仍需要做出更多努力来阻止英国无序脱欧,但时间有限!从而可以推断出,作者对英国
56、脱欧的现状持担忧的态度。故选A。【点睛】阅读理解通常都会出现词义猜测题,要求考生从上下文理解中概括出生词或短语的词义。考生作此类题型时,首先要找到所猜测词所在文章的位置,然后在理解文章大意的基础之上,对此词前后句反复研读,最后根据前后句猜测出词义。例如小题2要求猜测出the latter one的含义,就是根据文章第三段As result, the UK has to announce a new plan before April 12, or leave the EU without a deal英国必须在4月12日前宣布一项新计划,或者无条件脱欧,可知,the latter one就是指
57、leave the EU without a deal。第二节 (共5小题;每小题2分,满分10分)根据短文内容,从短文后的选项中选出能填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。As high school students, we must spend the vast majority of our time in class and reading books. _16_ Without a friend, our world would be a wilderness. What kind of friends should we pick? What are the dos an
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。


2019届人教A版数学必修二同步课后篇巩固探究:2-1-1 平面 WORD版含解析.docx
2019-2020学年人教版英语必修四抢分教程课件:UNIT 1 WOMEN OF ACHIEVEMENT .ppt
