安徽省合肥市第一中学2022-2023学年高一英语下学期期中考试试卷(Word版附解析).docx
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
1 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 安徽省 合肥市 第一 中学 2022 2023 学年 英语 学期 期中考试 试卷 Word 解析
- 资源描述:
-
1、合肥一中2022-2023学年度第二学期高一年级期中考试英语试卷时长:120分钟 分值:150分第一部分 听力(共两节,满分30分)第一节(共5小题:每小题1.5分,满分7.5分)听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的 A、B、C三个选项中选出最佳选项。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。例: How much is the shirt?A. 19.15 B. 9.18 C. 9.15答案是 C1. When will the woman get on the bus on Saturday?A. 7:30 a.m. B. 8:00
2、a.m. C. 8:30 a.m.2. Where does the conversation most probably take place?A. At Mary Johnsons. B. Outside an art gallery. C. At a painters studio.3. Does Susan know Bill White?A. She doesnt know him.B. She knows him quite well.C. She knows something about him.4. Where is Mrs. Smith most probably?A. A
3、t home. B. In a phone box. C. In her office.5. What had Bob intended to do?A. Go shopping. B. Go fishing. C. Buy fish.第二节(共15小题:每小题1.5分,满分22.5分)听下面5段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟;听完后,各小题将给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。听第 6 段材料,回答第 6 至 7 题。6. What does the woman like
4、to be?A. A journalist. B. A teacher. C. A doctor.7. What are they talking about?A. Why they should study. B. Where they should work. C. What subjects they should take.听第 7 段材料,回答第 8 至 10 题。8. Where does the woman plan to go?A. Italy. B. England. C. Austria.9. Where did the man buy his walking shoes?
5、A. At a market. B. In a supermarket. C. In a shoe shop.10. What does the man advise the woman to take?A. A jacket. B. A sweater. C. T-shirts.听第 8 段材料,回答第 11 至 13 题。11. Why did the man go to South America?A. To teach English.B. To improve his Spanish.C. To learn about the local life.12. What project
6、work did the man do?A. Tourism. B. Farming. C. Construction.13. What did the man think of the life there?A . The food was quite good.B. He did some hard work at first.C. He got along well with the local people.听第 9 段材料,回答第 14 至 16 题。14. What are the speakers mainly talking about?A. Modern technology
7、. B. Environment problems. C. Industrial development.15. Whats the problem in Africa?A. The country needs wood badly.B. Farmland is turning into desert.C. People begin to fight with each other.16. Whats the possible relationship between the two speakers?A. Boss and secretary. B. Manager and worker.
8、C. TV hostess and guest.听第 10 段材料,回答第 17 至 20 题。17. Why do college students need to be efficient readers?A. Because they work full-time.B. Because they have to do much reading.C. Because they do part-time jobs.18. How should students deal with heavy reading assignments?A. Ignore small details while
9、reading.B. Read at least several chapters at one sitting.C. Get key information by reading just once or twice.19. How do students mark a textbook?A. Choose ones own system of marking.B. Underline the key words and phrases.C. Highlight details in a red color.20. How should students prepare for an exa
10、m?A. By reading the textbooks carefully again.B. By reviewing only the marked parts.C. By focusing on the notes in the margins.第二部分阅读(共两节,满分50分)第一节(共15小题;每小题2.5分,满分37.5分)阅读下列短文,从每题所给的A、B、C和D四个选项中,选出最佳选项。AExploit your parking spaceAn unused parking space or garage can make money. If you live near a c
11、ity center or an airport, you could make anything up to 200 or 300 a week. Put an advertisement(广告)for free on Letpark or Atmyhousepark.Rent a roomSpare room? Not only will a lodger(房客)earn you an income, but also, thanks to the government-backed “rent a room” program, you wont have to pay any tax o
12、n the first 4500 you make per year. Try advertising your room on Roomspare or Roommateeasy.Make money during special eventsDont want a full-time lodger? Then rent on a short-term basis. If you live in the capital, renting a room out during the Olympics or other big events could bring in money. Grash
13、padder can advertise your space.Live on setRenting your home out as a “film set” could earn you hundreds of pounds a day, depending on the film production company and how long your home is needed. A quick search on the Internet will bring up dozens of online companies that allow you to register your
14、 home for freebut you will be charged if your home gets picked.Use your roofYou need the right kind of roof, but some energy companies pay the cost of fixing solar equipment(around14,000), and let you use the energy produced for nothing. In return, they get paid for unused energy fed back into the N
15、ational Grid. However, you have to sign a 25-year agreement with the supplier, which could prevent you from changing the roof.1. If you earn 5000 from renting a room in one year, the tax you need to pay will be based on _.A. 800B. 4500C. 500D. 50002. If you want to use energy free, you have to_.A. s
16、ign an agreement with the governmentB. keep the roof unchanged for within 25 yearsC. sell the roof to some energy companiesD. pay around 14,000 for the equipment3. For whom the text most probably written?A. Lodgers.B. Advertisers.C. Online companiesD. House owners.【答案】1. C 2. B 3. D【解析】【分析】本文是一篇广告类短
17、文。文章以房东的口吻介绍了房子的基本情况。【1题详解】细节理解题。由第二段倒数第二句you wont have to pay any tax on the first 4500 you make per year.知,4500以内不用付税款,你只需要为超出的500付税款。故选C。【2题详解】细节理解题。根据最后一句However, you have to sign a 25-year agreement with the supplier, which could prevent you from changing the roof.知所签订的合同是要求25年不换房顶。故选B。【3题详解】推理
18、判断题。综合全文,从多处If you live near a city center or an airport, you could make anything up to 200 or 300 a week.、If you live in the capital, renting a room out可知这是房东写的文章。故选D。BThe Amazon Echo, a voice-driven computer that sits on a table top and answers to the name Alexa, can call up music tracks and radio
19、 stations, tell jokes, answer simple questions and control smart appliances. Even before Christmas it was already resident in about 4% of American households. Voice assistants are being widely used in smart phones, too: Apples Siri handles over 2 billion commands a week, and 20% of Google searches o
20、n Android-powered handsets in America are input by voice. Dictating e-mails and text messages now works reliably enough to be useful. Why type when you can talk?Simple though it may seem, voice has the power to transform computing, by providing a natural means of interaction. Windows, icons and menu
21、s, and then touch screens, were welcomed as much easier ways to deal with computers than entering complex keyboard commands. But being able to talk to computers abolishes the need for a “user interface(界面)” at all. Just as mobile phones were more than existing phones without wires, and cars were mor
22、e than carriages without horses, so computers without screens and keyboards have the potential to be more useful, more powerful than people can imagine today.Voice will not wholly replace other forms of input and output. Sometimes it will remain more convenient to converse with a machine by typing r
23、ather than talking (Amazon is said to be working on an Echo device with a built-in screen). But voice is sure to account for a growing share of peoples interactions with the technology around them, from washing machines that tell you how much of the cycle they have left to virtual assistants in corp
24、orate call centres. However, to reach its full potential, the technology requires further breakthroughs and a resolution of the tricky questions it raises around the trade-off between convenience and privacy.Computer-dictation systems have been around for years. But they were unreliable and required
25、 lengthy training to learn a specific users voice. Computers new ability to recognise almost anyones speech dependably without training is the latest manifestation (证明) of the power of “deep learning”, an artificial intelligence technique in which a software system is trained to use millions of exam
26、ples, usually selected from the Internet. Thanks to deep learning, machines now nearly equal humans in transcription accuracy, computerized translation systems are improving rapidly and text-to-speech systems are becoming less robotic and more natural-sounding. Computers are, in short, getting much
27、better at handling natural language in all its forms.Although deep learning means that machines can recognize speech more reliably and talk in a more natural manner, they still dont understand the meaning of language. That is the most difficult aspect of the problem and, if voice-driven computing is
28、 truly to flourish, one that must be overcome. Computers must be able to understand context in order to maintain a coherent conversation about something, rather than just responding to simple, one-off (一次性的) voice commands, as they mostly do today (“Hey, Siri, set a timer for ten minutes”). Research
29、ers in universities and at companies are working on this problem, building “bots” that can hold more detailed conversations about more complex tasks, from searching information to making travel arrangements.Many voice-driven devices are always listening, waiting to be activated(激活). Some people are
30、already concerned about the implications of internet-connected microphones listening in every room and from every smart phone. Not all audio is sent to the cloud - devices wait for a trigger phrase (“Alexa”, “OK, Google”, “Hey, Cortana”, or “Hey, Siri”) before they start passing the users voice to t
31、he servers that actually handle the requests - but when it comes to storing audio, it is unclear who keeps what and when.4. According to Paragraph l, the Amazon Echo _.A. has been sold out before ChristmasB. has been used by most American familiesC came on the market later than Apples SiriD. is more
32、 useful than smart phones in dictating e-mails5. What can we learn about computers deep learning from the passage?A. It is vital to accurate identification of human voices.B. It is almost the same as the computer-dictation system.C. It has helped machines understand the meaning of language.D. It has
33、 helped machines beat humans in accuracy and reliability.6. What are some users of voice-driven devices concerned about?A The devices will be in charge of their life.B. The devices need to be activated before working.C. They are in the dark about their datas ownership.D. Their voices can be recogniz
34、ed by every smart phone.7. Whats the authors attitude towards voice-driven technology?A. Worried.B. Doubtful.C. Supportive.D. Objective.【答案】4. C 5. A 6. C 7. D【解析】【分析】这是一篇说明文。亚马逊Echo是一款语音驱动的电脑,它可以放在桌面上,可以应答Alexa这个名字,可以调出音乐曲目和电台,讲笑话,回答简单的问题,控制智能家电。【4题详解】细节理解题。根据第1段The Amazon Echo, a voice-driven comp
35、uter that sits on a table top and answers to the name Alexa, can call up music tracks and radio stations, tell jokes, answer simple questions and control smart appliances. Even before Christmas it was already resident in about 4% of American households. 和 Voice assistants are being widely used in sm
36、art phones, too: Apples Siri handles over 2 billion commands a week, and 20% of Google searches on Android-powered handsets in America are input by voice. 可知,亚马逊Echo是一款语音驱动的电脑,它可以放在桌面上,可以应答Alexa这个名字,可以调出音乐曲目和电台,讲笑话,回答简单的问题,控制智能家电。但是和苹果手机语音助手使用广泛度相比有很大差距,由此可判断亚马逊Echo比苹果的Siri晚上市。故选C。【5题详解】推理判断题。根据第五段中
37、Although deep learning means that machines can recognize speech more reliably and talk in a more natural manner, they still dont understand the meaning of language. That is the most difficult aspect of the problem and, if voice-driven computing is truly to flourish, one that must be overcome.可知,虽然深度
38、学习意味着机器可以更可靠地识别语音,以更自然的方式说话,但它们仍然不理解语言的含义。这是该问题最困难的方面,如果语音驱动计算要真正蓬勃发展,就必须克服这个问题。所以,关于计算机的深度学习,我们能从文章中学到了,它对人类声音的准确识别至关重要。故选A。【6题详解】推理判断题。根据最后一段最后一句Not all audio is sent to the cloud - devices wait for a trigger phrase (“Alexa”, “OK, Google”, “Hey, Cortana”, or “Hey, Siri”) before they start passing
39、the users voice to the servers that actually handle the requests - but when it comes to storing audio, it is unclear who keeps what and when.可知并不是所有的音频都被发送到云端设备在开始将用户的声音传递给真正处理请求的服务器之前,会等待一个触发短语(“Alexa”、“OK、Google”、“Hey、Cortana”或“Hey、Siri”),但在存储音频时,还不清楚是谁保存了什么以及何时保存。由此可知,声控设备的一些用户担心自己无法了解数据的所有权。故选C。
40、【7题详解】推理判断题。根据最后一段中Many voice-driven devices are always listening, waiting to be activated(激活)Some people are already concerned about the implications of internet-connected microphones listening in every room and from every smart phone.可知许多语音驱动设备一直在监听,等待被激活。有些人已经开始关注联网麦克风对每个房间和每个智能手机监听的影响。结合作者在文中描述了
41、正反双方的观点,因此他对声控设备的态度是客观的。故选D。CThe other day, my sister and I were sitting in the restaurant, trying to have a conversation, but her children, four-year-old Willow and seven-year-old Luca, would not stop fighting. The argumentsover a fork, or who had more water in a glass-never stopped.Then my sister
42、reached into her handbag, produced two shiny iPads, and handed one to each child. Suddenly, the two were quiet. They sat playing games and watching videos, and we continued with our conversation.After our meal, as my sister stuffed the iPads back into her bag, she said, “I dont want to give them the
43、 iPads at the dinner table, but if they keep them occupied for an hour so we can eat in peace, I often just hand them over. I am afraid that its bad for them. I do worry that it makes them think its OK to use electronics at the dinner table in the future.”Dr. Gary Small, director of the Longevity Ce
44、nter at the University of California, Los Angeles says that the brain is highly sensitive to stimuli(刺激物), like iPads and smartphone screen, and if people spend too much time on one technology, and less time interacting(互动)with people like parents at the dinner table, that could prevent the developm
45、ent of certain communication skills.“Conversations with each other are the way children learn to have conversations with themselves, and learn how to be alone,” said Sherry Turkle, a professor of science, technology and society at the Massachusetts Institute of Technology. She fears that children wh
46、o do not learn real interactions, which often have imperfections, will come to know a world where perfect, shiny screens give them a false sense of intimacy(亲密) without risk. However, they need to be able to gather themselves and know who they are. So someday they can form a relationship with anothe
47、r person without a panic of being alone. “If you dont teach your children to be alone, they will only know how to be lonely,” she said.8. What did Willow and Luca fight about?A. Little things.B. iPads.C. Delicious food.D. Interesting things.9. How did the authors sister feel about offering children
48、iPads?A. She loved doing it very muchB. She was uncertain about its effects.C. She felt it was worth a try.D. She felt surprised at its effect.10. According to Dr. Small, what should parents do?A. Provide their children with various technologies.B. Teach their children communication skills.C. Limit
49、their childrens screen time.D. Talk to their children at the dinner table.11. What is Sherry Turkle worried?A. Children are afraid of taking risks.B. Children try to escape from the real world.C. Children cant deal with time when they have to be alone.D. Children cant live without electronic devices
50、.【答案】8. A 9. B 10. C 11. C【解析】【分析】这是一篇说明文。文章通过实例说明了使用电子产品对孩子的影响。【8题详解】细节理解题。根据第一段中“The argumentsover a fork, or who had more water in a glass-never stopped. (争论关于叉子,或者谁的杯子里的水更多从来没有停止过。)”可知,Willow和Luca因为一些小东西而争吵。故选A项。【9题详解】推理判断题。根据第三段中作者的姐妹所说“I dont want to give them the iPads at the dinner table, bu
51、t if they keep them occupied for an hour so we can eat in peace, I often just hand them over. I am afraid that its bad for them. I do worry that it makes them think its OK to use electronics at the dinner table in the future. (我不想在餐桌上给他们iPads,但如果iPads能占用他们一个小时,这样我们就可以安静地吃饭,我通常就会把iPads给他们。我担心这对他们不好。我
52、确实担心这会让他们认为将来在餐桌上使用电子产品是可以的。)”可以推知,她不确定提供给孩子iPads会带来什么影响。故选B项。【10题详解】推理判断题。根据第四段中“Dr. Gary Small, director of the Longevity Center at the University of California, Los Angeles says that the brain is highly sensitive to stimuli(刺激物), like iPads and smartphone screen, and if people spend too much time
53、 on one technology, and less time interacting(互动)with people like parents at the dinner table, that could prevent the development of certain communication skills. (洛杉矶加利福尼亚大学长寿中心主任Gary Small博士说,大脑对刺激非常敏感,比如iPad和智能手机屏幕,如果人们在一项技术上花费太多的时间,而与餐桌上的父母互动的时间就更少了,这可能会妨碍某些沟通技能的发展。)”可以推知,Dr. Small认为,父母应该限制孩子看屏幕
54、的时间。故选C项。【11题详解】细节理解题。根据最后一段中“She fears that children who do not learn real interactions, which often have imperfections, will come to know a world where perfect, shiny screens give them a false sense of intimacy(亲密) without risk. (她担心,那些没有学会真实互动的孩子,他们的互动往往是不完美的,他们将会了解一个完美、闪亮的屏幕给他们一种没有风险的虚假亲密感的世界。)”
55、以及Sherry Turkle所说“If you dont teach your children to be alone, they will only know how to be lonely. (如果你不教孩子如何独处,他们只知道如何孤独。)”可知,Sherry Turkle担心,孩子们没有学会真实的互动,无法处理他们必须独处的时间。故选C项。DIn 2015, researchers from Australias Deakin University published one of the first studies measuring foods physical effect
56、on the left hippocampus(海马体), a seahorse-shaped brain region crucial for memory, learning, and decision making. It is also one of the first areas to shrink in people with Alzheimers disease and other forms of dementia (痴呆).255 people filled out diet surveys and then underwent MRI scans(磁共振扫描成像) that
57、 measured their brains. Four years later, they returned for another scan in response to a request from the researchers.The study found that the left hippocampus was bigger and heavier in the healthy eaters than in the unhealthy ones, regardless of age, sex, weight, exercise habits, or general health
58、. That means eating the right foods and skipping the wrong stuff could help protect against declines in thinking and memory that lead to dementia. Healthy eating doesnt just prevent brain decline. It raises scores on thinking and memory tests, according to a study published in March 2019 that tracke
59、d 2,621 American women and men for 30 years.Green leafy vegetables have good effects that may protect both females and males against cognitive(认知的)decline and dementia, says lead researcher Claire McEvoy, RD, of the Centre for Public Health at Queens University Belfast in Northern Ireland.Even a lit
60、tle healthy food goes a long way. According to a 2018 Rush University study that tracked 960 people for 4.7 years, participants who ate just 1.3 extra servings of green leafy vegetables a day showed cognitive abilities similar to those of people 11 years younger.How are these power foods working wit
61、h your brain cells? Animal and test-tube experiments suggest that compounds in healthy diets help new cells make copies of DNA when they divide and multiply. Meanwhile, high-fat, high-sugar processed foods harm brain cells.While food serves as an important brain protector, experts say brain suppleme
62、nts(补品)arent all that effective. Studies show that they dont make brain cells active in a significantly positive way.Let the buyer be cautious, says David Hogan, MD, a specialist at the University of Calgary.A study of nootropics(益智药) in the November 2019 Journal of the American Medical Association
63、revealed that the unapproved drug-piracetam(乙酰胺吡咯烷酮) was found in four out of five brands tested, at levels that could cause side effects such as depression.12. Why did the researchers have the 255 people return for another MRI scan four years later?A. To test whether they had Alzheimers disease.B.
64、To see what effects diets had on the left hippocampus.C. To study how they kept healthy in the four years.D. To deepen their research into Alzheimers disease.13. What can we infer from Paragraph 2?A. Healthy eating helps to reduce the risk of dementia.B. Unhealthy diet is a major contributing factor
65、 in cognitive decline.C. Age and sex have nothing to do with our general health.D. Plant-based diets have greater effects on women than men.14. Which of the following would David Hogan most probably agree with?A. Brain supplements are as helpful as healthy diets.B. Wed better take brain supplements
66、for convenience.C We should be careful when taking brain supplements.D. Brain supplements have as many side effects as processed foods.15. What might be the best title for the passage?A. Yes to Green Leafy VegetablesB. Yes to NootropicsC. No to IntelligenceD. No to Dementia【答案】12. B 13. A 14. C 15.
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。
链接地址:https://www.ketangku.com/wenku/file-453071.html


2019届人教A版数学必修二同步课后篇巩固探究:2-1-1 平面 WORD版含解析.docx
高一英语同步精品课件:UNIT2 ENGLISH AROUND THE WORLD-READING(新人教版必修1).ppt
