广东省惠州市2020-2021学年2022届新高三第一次调研考试英语试题 WORD版含解析.doc
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
1 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 广东省惠州市2020-2021学年2022届新高三第一次调研考试英语试题 WORD版含解析 广东省 惠州市 2020 2021 学年 2022 新高 第一次 调研 考试 英语试题 WORD 解析
- 资源描述:
-
1、惠州市2022届高三第一次调研考试试题英语试卷共8页,卷面满分120分。考试用时120分钟。注意事项:1. 答卷前,考生务必将自己的姓名、准考证号填写在答题卡上,并将准考证条形码粘贴在答题卡上的指定位置。2. 回答选择题时,选出每小题答案后,用铅笔把答题卡上对应题目的答案标号涂黑。如需改动,用橡皮擦干净后,再选涂其他答案标号。回答非选择题时,用签字笔直接将答案写在答题卡上对应的答题区域内。写在试题卷、草稿纸和答题卡上的非答题区域均无效。3. 考试结束后,将本试卷和答题卡一并交回。第一部分 阅读理解(共两节,满分50分)第一节 (共15小题;每小题2.5分,满分37.5分)阅读下列短文,从每题所
2、给的A、B、C和D四个选项中,选出最佳选项。AWHERE TO STAY IN SYDNEYWhether you want to stay in a converted beer factory, a luxury hotel on the harbour or an advanced loft-style room, Sydney has a huge range of top-quality hotels.1. THE OLD CLARE HOTELLocated in the heart of Sydneys Central Park district,The Old Clare Ho
3、tel, providing luxurious (豪华的) rooms and facilities, takes up a historic Chippendale pub and the nearby former beer factory site. This hotel has been lovingly restored by Peng Loh, a Singaporean businessman with a passion for redecorating heritage properties.2. HILTON SYDNEYThis is luxury accommodat
4、ion right in the centre of Sydney, with world-class restaurants, one of the citys best bars. Just upstairs sitsGlass, the award-winning small restaurant by celebrity chef Luke Mangan. Downstairs liesThe Marble Bar, aSydney hotspot for decades and heritage listed due to its extensive use of marble, d
5、ating back to 1893. Rooms are simply fashionable.3. THE LANGHAMGrand harborside luxury can be expected atThe Langham, located in the Sydney centre. The hotel makes the most of its impressive harbour views with a marble-decorated hall that takes your breath away. Dont forget to check out the art, wit
6、h a collection of Australias most famous painter. Try their famous high tea menu, and be sure to check out the incredible underground swimming pool available to guests only.4. FOUR SEASONS HOTEL SYDNEYAnother luxury stay with amazing harbour views, theFour Seasons Hotel Sydneysits on the edge of Syd
7、neys historic Rocks district. A Deluxe Harbour Room will give you a breath-taking view, with dark wood and silk inside in calming colours. Downstairs isGrain, one of the best-known whisky bars in the city.1. Which of the following hotels houses a restaurant by a famous chef?A. The Langham.B. Hilton
8、Sydney.C. The Old Clare Hotel.D. TheFour Seasons Hotel Sydney.2. What privilege can guests enjoy in The Langham?A. A taste of the famous high tea for free.B. Access to the underground swimming pool.C. A rest in the impressive marble-decorated hall.D. A good look at the collection of famous paintings
9、.3. What do all the hotels have in common?A. Famous bars.B. Harbour views.C. Heritage propertiesD. Luxurious facilities.【答案】1. B 2. B 3. D【解析】【分析】本文是一篇应用文。文章主要介绍了悉尼的四个顶级豪华酒店。【1题详解】细节理解题。根据“2. HILTON SYDNEY”中的“This is luxury accommodation right in the centre of Sydney, with world-class restaurants, o
10、ne of the citys best bars. Just upstairs sits Glass, the award-winning small restaurant by celebrity chef Luke Mangan.(这是一间位于悉尼市中心的豪华酒店,拥有世界级的餐厅和该市最好的酒吧之一。就在楼上,有著名厨师卢克曼根(Luke Mangan)设计的获奖小餐厅Glass)”可知,希尔顿悉尼酒店有著名厨师设计的餐厅。故选B。【2题详解】细节理解题。根据“3. THE LANGHAM” 中的“Try their famous high tea menu, and be sure
11、to check out the incredible underground swimming pool available to guests only.(试试他们著名的下午茶菜单,一定要去看看只有客人才能享用的地下游泳池)”可知,只有朗廷酒店的客人才可以去他们的地下游泳池。故选B。【3题详解】细节理解题。根据第一段“Whether you want to stay in a converted beer factory, a luxury hotel on the harbour or an advanced loft-style room, Sydney has a huge rang
12、e of top-quality hotels.(无论你是想住在改装的啤酒厂、海港的豪华酒店还是高级阁楼风格的房间里,悉尼都有大量的顶级酒店)”和下文四个酒店的描述,可知这四个酒店的共同点就是都能提供豪华的设施。故选D。BDads comb was jade green. I heard he bought it when he married Mum, which made the comb two years older than I was. Every night, he would smile, hand me the comb and say, “Be a good girl an
13、d help Daddy clean it, OK?”I was more than happy to do it. At age five this mundane task brought me such joy. I would excitedly turn the tap on, then brush the comb with a used toothbrush as hard as Icould. Satisfied that Id done a good job, I would proudly return the comb to Dad. He would smile at
14、me and place thecomb on top of his wallet.About two years later, Dad left his sales job and started his own wholesale business. I started primary school. That was when things started to change. He didnt come home as much as he used to just a couple of times a week. And when he did come home, it was
15、always late and Id already be in bed. I started to get mad. I stopped waiting for him to come home, and stopped going downstairs to check on him.Today, Im no longer a kid. Ive graduated from college and got a job. Dads business has got back on track. Things are better now. Yet the uncomfortable sile
16、nce between Dad and me persisted.Two days before my birthday last year, Dad came home early. As usual, I helped him carry his bags into his study. When I turned to leave, he said, “Hey, would you like to help me clean my comb?” I looked at him a while, then took the comb andheaded to the sink.I pass
17、ed the clean comb back to Dad. He looked at it and smiled. But this time, I noticed something different. My dad has aged. He has wrinkles next to his eyes when he smiles, yet his smile is still as heartwarming as before. The smile of a father who just wants a good life for his family. Dad carefully
18、placed his comb on top of his wallet.After so many years, he still organizes his personal items in the same meticulous way. I guess some things never change. And for that, Im glad.4. What caused the uncomfortable silence between Dad and me?A. Generation gap.B. Dads failure in business.C. My ignoranc
19、e of Dad.D. Dads absence from the family.5. Which of the following can best describe Dad?A. Gentle but strict.B. Hardworking and caring.C. Cautious and realistic.D. Demanding but patient.6. Why did Dad ask his daughter to clean his comb before her birthday?A. To give her a lesson.B. To follow his ol
20、d habit.C. To fix their relationship.D. To praise her helpfulness.7. Which saying concludes the text best?A. Yesterday once more.B. Let bygones be bygones.C. Some things never change.D. Like father, like daughter.【答案】4. D 5. B 6. C 7. C【解析】【分析】这是一篇记叙文。文章讲述了作者小时候很喜欢给父亲清理梳子,后来父亲因为生意繁忙常不在家,和作者逐渐疏远,后来作者
21、大学毕业参加工作,爸爸的生意又重回正轨了,然而作者和爸爸之间令人不安的沉默依然存在。直到后来在作者生日前两天,父亲提早回家并让作者给自己清理梳子,并且像以前一样,用同样细致的方式整理自己的个人物品。作者想有些事情永远不会改变,感到很高兴。【4题详解】细节理解题。根据第三段“About two years later, Dad left his sales job and started his own wholesale business. I started primary school. That was when things started to change. He didnt co
22、me home as much as he used to just a couple of times a week. And when he did come home, it was always late and Id already be in bed. I started to get mad. I stopped waiting for him to come home, and stopped going downstairs to check on him.(大约两年后,爸爸辞去了销售工作,开始了自己的批发生意。我开始上小学。从那时起,事情开始发生变化。他不像以前那样经常回家
23、了一周只有几次。当他真的回家时,总是很晚,而我已经上床睡觉了。我开始生气了。我不再等他回家,也不再下楼去看他)”以及第四段“Today, Im no longer a kid. Ive graduated from college and got a job. Dads business has got back on track. Things are better now. Yet the uncomfortable silence between Dad and me persisted.(今天,我不再是个孩子了。我大学毕业了,找到了工作。爸爸的生意又重回正轨了。现在情况好多了。然而,我
24、和爸爸之间令人不安的沉默依然存在)”可知,父亲经常不在家里导致了爸爸和作者之间令人不安的沉默。故选D。【5题详解】推理判断题。根据第三段“About two years later, Dad left his sales job and started his own wholesale business. I started primary school. That was when things started to change. He didnt come home as much as he used to just a couple of times a week. And whe
25、n he did come home, it was always late and Id already be in bed. I started to get mad. I stopped waiting for him to come home, and stopped going downstairs to check on him.(大约两年后,爸爸辞去了销售工作,开始了自己的批发生意。我开始上小学。从那时起,事情开始发生变化。他不像以前那样经常回家了一周只有几次。当他真的回家时,总是很晚,而我已经上床睡觉了。我开始生气了。我不再等他回家,也不再下楼去看他)”以及倒数第三段“Two
26、days before my birthday last year, Dad came home early. As usual, I helped him carry his bags into his study. When I turned to leave, he said, “Hey, would you like to help me clean my comb?” I looked at him a while, then took the comb and headed to the sink.(去年我生日的前两天,爸爸提早回家了。像往常一样,我帮他把包搬进书房。当我转身要离开
27、时,他说:“嘿,你能帮我清理一下梳子吗?”我看了他一会儿,然后拿着梳子走向水槽)”可推知,父亲为了生意早出晚归,可见他努力工作,同时为了修复和女儿的关系,让女儿在生日前给自己清理梳子,可见他关心他人。故选B。【6题详解】细节理解题。根据倒数第三段“Two days before my birthday last year, Dad came home early. As usual, I helped him carry his bags into his study. When I turned to leave, he said, “Hey, would you like to help
28、me clean my comb?” I looked at him a while, then took the comb and headed to the sink.(去年我生日的前两天,爸爸提早回家了。像往常一样,我帮他把包搬进书房。当我转身要离开时,他说:“嘿,你能帮我清理一下梳子吗?”我看了他一会儿,然后拿着梳子走向水槽)”可知,爸爸要他的女儿在她生日前给他洗梳子是为了修复他们的关系。故选C。【7题详解】推理判断题。根据最后一段中“I guess some things never change. And for that, Im glad.(我想有些事情永远不会改变。对此,我很高
29、兴)”结合文章讲述了作者小时候很喜欢给父亲清理梳子,后来父亲因为生意繁忙常不在家,和作者逐渐疏远,后来作者大学毕业参加工作,爸爸的生意又重回正轨了,然而作者和爸爸之间令人不安的沉默依然存在。直到后来在作者生日前两天,父亲提早回家并让作者给自己清理梳子,并且像以前一样,用同样细致的方式整理自己的个人物品。作者想有些事情永远不会改变,感到很高兴。可推知,C选项“有些事情永远不会改变”最好地总结了这篇文章。故选C。CThe idea of low material desire, low consumption and refusing to work, marry and have childre
30、n, concluded as a “lying down” lifestyle, recently struck a chord with many young Chinese who are eager to take pause to breathe in this fast-paced and highly-competitive society.Many millennials (千禧一代) and generation Zs complained to the Global Times that burdens, including work stress, family disp
31、utes (纷争) and financial strains, have pushed them “against the wall”. They said they hate the “involution (内卷),” joking that they would rather give up some of what they have than get trapped in an endless competition against peers.“Instead of always following the virtues of struggle, endure and sacr
32、ifice to bear the stresses, they prefer a temporary lying down as catharsis (宣泄) and adjustment,” said a scholar. “It is no wonder that some young people, under the growing pressures from child-raising to paying the mortgage (按揭) today, would try to live in a simple way and leave the worries behind.
33、”Interestingly, the majority of millennials and Gen Zs reached by the Global Times, who claim to be big fans of the lying down philosophy, acknowledged that they only accept a temporary lying down as a short rest. It is true that with the great improvement of living conditions, some Chinese youth ha
34、ve partially lost the spirit of hardship and are not willing to bear too much hard work. But in fact, lying down is not entirely comfortable. Young people who lie down always feel guilty about their constant loss of morale (士气) far beyond their reach.“Young people on campus have both aspirations and
35、 confusion about their future, but most of us have rejected setting ourselves up in chains to waste opportunities and challenges,” a postgraduate student told the Global Times. “Its no use running away. I have to stand up and face the reality sooner or later.”8. What does the underlined phrase in pa
36、ragraph 1 mean?A. Warned.B. Criticized.C. Touched.D. Amused.9. What might have caused the “lying down” lifestyle among the young?A. Improvements in living conditions.B. Growing pressure from family and social life.C. Increasing material possessions from families.D. Temporary adjustment to failure in
37、 competitions.10. Whats the scholars attitude toward the “lying down” group?A. Understanding.B. Intolerant.C Supportive.D. Unclear.11. What can be inferred about the young generation from the text?A. They never really drop their responsibilities.B. They really enjoy the “lying down” lifestyle.C. The
38、y find their dreams far beyond their reach.D. They would rather escape than take challenges.【答案】8. C 9. B 10. A 11. A【解析】【分析】这是一篇议论文。在这个快节奏、竞争激烈的社会中,许多年轻人渴望暂时停下来喘口气,因此他们选择“躺平”,他们不愿总是遵循奋斗、忍受和牺牲的美德来承受压力。但他们大多数人都不想浪费了机会和挑战,也不会真正放下自己的责任。【8题详解】词句猜测题。根据第一段“The idea of low material desire, low consumption
39、and refusing to work, marry and have children(低物质欲望,低消费,拒绝工作,结婚和生育的观念)”对这种生活方式和“many young Chinese who are eager to take pause to breathe in this fast-paced and highly-competitive society(在这个快节奏、竞争激烈的社会中,渴望停下来喘口气的许多年轻人)”年轻一代的生存状态的描述,可知,年轻人对这种观念是认同并受其影响的,划线词意为“触动,影响”,故选C。9题详解】细节理解题。根据第二段“Many millenn
40、ials (千禧一代) and generation Zs complained to the Global Times that burdens, including work stress, family disputes (纷争) and financial strains, have pushed them “against the wall”(许多千禧一代和z一代向环球时报抱怨,工作压力、家庭纠纷和经济压力等负担把他们逼到了绝境。).”可知,来自家庭和社会生活的日益增长的压力可能是致使年轻人“躺平”的生活方式的原因,故选B。【10题详解】推理判断题。根据第三段“Instead of
41、always following the virtues of struggle, endure and sacrifice to bear the stresses, they prefer a temporary lying down as catharsis (宣泄) and adjustment,(他们不愿总是遵循奋斗、忍受和牺牲的美德来承受压力,他们宁愿暂时躺下,作为宣泄和调整)”和“It is no wonder that some young people, would try to live in a simple way and leave the worries behin
42、d.(难怪一些年轻人,会努力过一种简单的生活方式,把烦恼抛在脑后。)”可知,学者对“躺平”群体的态度是理解的,故选A。【11题详解】推理判断题。根据最后一段“Young people on campus have both aspirations and confusion about their future, but most of us have rejected setting ourselves up in chains to waste opportunities and challenges(校园里的年轻人既有抱负,也对自己的未来感到困惑,但我们大多数人都拒绝了,把自己束之高悬,
43、浪费了机会和挑战 )”和“Its no use running away. I have to stand up and face the reality sooner or later(逃跑没有用。我迟早要站起来面对现实。)”可知,他们从未真正放下自己的责任。故选A。DWhen you walk on a sandy beach, it takes more energy than striding down a sidewalk because the weight of your body pushes into the sand. Turns out, the same thing i
44、s true for vehicles driving on roads. The weight of the vehicles creates a very shallow indentation (凹陷) in the pavement (路面) and it makes it such that its continuously driving up a very shallow hill.Jeremy Gregory, a sustainability scientist at M.I.T. and his team modeled how much energy could be s
45、aved and green-house gases avoided by simply stiffening (硬化) the nations roads and highways. And they found that stiffening 10 percent of the nations roads every year could prevent 440 megatons of carbon dioxide equivalent emissions over the next five decades enough to offset half a percent of proje
46、cted transportation sector emissions over that time period. To put those emissions savings into context that amountis equivalent tohow much CO2 youd spare the planet by keeping a billion barrels of oil in the ground or by growing seven billion trees for a decade.The results are in the Transportation
47、 Research Record.As forhow to stiffen roads? Gregory says you could mix small amounts of synthetic fibers or carbon nanotubes into paving materials. Or you could pave with cement-based concrete, which is stiffer than asphalt (沥青).This system could also be a way to shave carbon emissions without some
48、 of the usual hurdles. Usually, when it comes to reducing emissions in the transportation sector, youre talking about changing policies related to vehicles and also driver behavior, which involves millions and millions of people as opposed tochanging the way we design and maintain our pavements. Tha
49、ts just on the order of thousands of people who are working in transportation agencies. And when it comes to retrofitting (翻新) our streets and highways those agencies are where the rubber meets the road.12. Why does the author mention “walk on a sandy beach” in paragraph 1?A. To present a fact.B. To
50、 make a contrast.C. To explain a rule.D. To share an experience.13. What suggestion does the author give to reduce CO2 emissions?A. Hardening the road.B. Keeping oil in the ground.C. Growing trees for decades.D. Improving the transportation.14. What is the advantage of this suggestion?A. Gaining mor
51、e support.B. Consuming less money.C. Involving more people.D. Facing fewer usual obstacles.15. What does the underlined part mean in the last paragraph?A Those agencies are likely to make more rules.B. Those agencies will change some related policies.C. Those agencies might put more rubber tires on
52、the roads.D. Those agencies will play a key role in making this happen.【答案】12. C 13. A 14. D 15. D【解析】【分析】本文是一篇说明文,介绍了麻省理工学院的可持续性科学家杰里米格雷戈里和他的团队利用“在不够坚硬的路面上行走会消耗更多的能量”这一规律发现通过简单地硬化路面就可以避免温室气体的排放。【12题详解】推理判断题。根据第一段“Turns out, the same thing is true for vehicles driving on roads. The weight of the veh
53、icles creates a very shallow indentation (凹陷) in the pavement (路面) and it makes it such that its continuously driving up a very shallow hill.”(事实证明,在公路上行驶的车辆也是如此。车辆的重量在路面上造成了很浅的凹陷,久而久之,这会让汽车行驶越来越费力)以及第二段“Jeremy Gregory, a sustainability scientist at M.I.T. and his team modeled how much energy could
54、be saved and green-house gases avoided by simply stiffening (硬化) the nations roads and highways.”(麻省理工学院的可持续性科学家杰里米格雷戈里和他的团队建立了一个模型,看看通过简单的硬化可以节省多少能源,最后发现通过简单地加固国家的道路和高速公路就可以避免温室气体的排放)可知,第一段提到“当你在沙滩上行走时,比在人行道上大步行走要消耗更多的能量”就是为了解释一个规则(规律)在不够坚硬的路面上行走或行驶会消耗更多的能量或能源,故选C。【13题详解】细节理解题。根据第二段“and green-house
55、 gases avoided by simply stiffening (硬化) the nations roads and highways.”(通过简单地加固国家的公路和高速公路可以避免温室气体的排放)可知,作者建议通过硬化路面来避免温室气体的排放,故选A。【14题详解】细节理解题。根据最后一段“This system could also be a way to shave carbon emissions without some of the usual hurdles.”(这个系统也可以是一种减少碳排放的方法,没有一些通常的障碍)可知,这个建议的好处是面对更少的常见障碍,故选D。【
56、15题详解】词句猜测题。最后一段“thousands of people who are working in transportation agencies”和“And when it comes to retrofitting (翻新) our streets and highways”提到了“成千上万在运输部门工作的人”和“翻新道路和高速公路”,此处承接上文,是说这些道路维护部门对“通过硬化路面来避免温室气体的排放面”这一计划所起的作用,即:这些部门将在实现这一目标方面发挥关键作用,故选D。第二节 (共5小题;每小题2.5分,满分12.5分)阅读下面短文,从短文后的选项中选出能填入空白处
57、的最佳选项。选项中有两项为多余选项。Living with Alzheimers (老年痴呆症),Lata, an 83-year-old lady finds focus and inspiration in tribal art, and the only memories she is left with her childhood.Young Lataattended an English school in Mumbai. _16_ She first picked up a brush as a child, learning the basics of art from her
58、older sister Mai. She recalls performing a song along with a famous singer at a function and having her paintings displayed at a school exhibition.However, her happy days didnt last long. _17_ She dropped out of college to help support the family by selling paintings and hand-painted sarees (莎丽服). A
59、fter getting married, she moved with her husband to their home in Bandra East,where they have been living for nearly six decades.Four years ago, she wasdiagnosed with Alzheimerswhich has affected her short-term memory. _18_ It was her son Paresh who helped her pick up her passion for painting again.
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。
链接地址:https://www.ketangku.com/wenku/file-457266.html


2019届人教A版数学必修二同步课后篇巩固探究:2-1-1 平面 WORD版含解析.docx
四年级上册语文课件-《语言的魅力》|鄂教版 (共14张PPT).ppt
