广东省梅州市2019-2020学年高二英语下学期期末考试试题(含解析).doc
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
2 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 广东省 梅州市 2019 2020 学年 英语 学期 期末考试 试题 解析
- 资源描述:
-
1、广东省梅州市2019-2020学年高二英语下学期期末考试试题(含解析)注意事项:1.选择题每小题选出答案后,用2B铅笔把答题卡上对应题目的答案标号涂黑,如需改动,用橡皮擦干净后,再选涂其它答案,答案不能答在试卷上。不按要求填涂的,答案无效。考生必须保持答题卡的整洁。2.非选择题必须用黑色字迹的钢笔或签字笔作答,答案必须写在答题卡各题目指定区域内相应位置上;如需改动,先划掉原来的答案,然后再写上新的答案;不准使用铅笔和涂改液。不按以上要求作答的答案无效。第一部分听力第一节 听力理解听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听完每段对
2、话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。Q1:(录音)A.At 6:20. B.At 7:00. C.At 7:20.Q2:(录音)A.Windy. B.Sunny. C.Rainy.Q3:(录音)A.Its broken. B.Its very slow. C.Its expensive.Q4:(录音)A.The importance of being equal.B.The position of women in society.C.The planning for career.Q5:(录音)A.To cut down the expenses. B.
3、To kill the spare time. C.To learn gardening.第二节 听下面2段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟;听完后,各小题将给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。听下面一段对话,回答第6和第7两个小题06:(录音)A.About five kilometers. B.About eight kilometers. C.About ten kilometers.Q7.(录音)A.Club worker and customer
4、. B.Coach and athlete. C.Co-workers.听下面一段对话,回答第8至第10三个小题Q8.(录音)A.Renting a car. B.Booking a mom. C.Checking out.Q9.(录音)A.300. B.450. C.600.Q10.(录音)A.A concert. B.The beach. C.A shopping mall.第三节 情景问答In this part,you are required to act as a role and complete three communicative tasks:listen to a spe
5、aker,ask the speaker three questions and then answer five questions.Now please listen to the speaker.情景介绍角色:你是Mary。任务:(1)与同学Tom谈论中国茶文化讲座的话题;(2)根据谈话内容回答另一同学的提问。生词:fragrance香味Now please ask the speaker three questions.Q1.谁经常参加茶文化的讲座呢?Q2.你们也邀请其他人吗?Q3.哪个讲座给你留下的印象最深?Now please get ready to answer five qu
6、estions.(11)_.(12)_.(13)_.(14)_.(15)_.第二部分:阅读理解第一节 阅读下列3篇短文,从每小题后所给的A、B、C、D四个选项中,选出最佳选项。ABooking a vacation has never been more convenient than with Vacations Made Easy, which has everything you need to book an unforgettable getaway. If you arent sure where to go, check out our most popular destinat
7、ions:Myrtle Beach SCIf coastal views and oceanic adventures are up your alley, then Myrtle Beach, SC is the place for you! This city is known for its stunning beaches and adventures that offer up unique opportunities to create the most unforgettable memories. Set out on the sparkling waters to look
8、for dolphins on the Myrtle Beach Dolphin Sightseeing Cruises. The Legends in Concert show is sure to be a blast as well!Nashville TN It is the capital of the state as well as the capital of country music. Affectionately nicknamed Music City, Nashville is where many of the most legendary performers g
9、ot their start. There are many amazing activities to enjoy here. Country music lovers can witness a show at the legendary Grand Ole Opry.Pigeon Forge & Gatlinburg TNHome to the Great Smoky Mountains, filled with natural wonders and amazing shows, the Pigeon Forge & Gatlinburg TN is a must-see. Creat
10、e new memories and enjoy the beauty of the Smokies when you visit these cities! There are also plenty of fun opportunities for outdoor adventure and more in this area!San Antonio TXHome to rich Texan and American history, San Antonio, TX is a great place to visit for a combination of history and mod
11、ern attractions. Whether you want to get in some thrills at SeaWorld or see the shops, restaurants and entertainment of the Riverwalk, your trip to San Antonio will be a blast.1. At Myrtle Beach SC, you can do all the following except _.A. Searching for dolphins.B. Enjoying coastal views.C. Joining
12、oceanic adventures.D. Attending a concert.2. What is special about Nashville TN?A. It has double statuses with a nicknameB. Many legendary performers were born here.C. It will give you the most unforgettable memories.D. There are many amazing sports activities here.3. Where should you go to explore
13、the history of USA?A. Nashville TNB. San Antonio TXC. Pigeon Gorge & Gatlinburg TND. Myrtle Beach SC【答案】1. D 2. A 3. B【解析】这是一篇说明文。主要介绍了四个最受欢迎的旅行目的地的情况。【1题详解】细节理解题。根据第二段中If coastal views and oceanic adventures are up your alley, then Myrtle Beach, SC is the place for you!( 如果你对海岸景观和海洋冒险感兴趣,那么默特尔海滩,SC
14、是你的好去处!)可知B选项“欣赏海岸景色”属于Myrtle Beach SC的活动;根据第二段中This city is known for its stunning beaches and adventures that offer up unique opportunities to create the most unforgettable memories. Set out on the sparkling waters to look for dolphins on the Myrtle Beach Dolphin Sightseeing Cruises. (这个城市以其迷人的海滩和
15、冒险闻名,提供了独特的机会来创造最难忘的记忆。出发在波光粼粼的水域寻找海豚在默特尔海滩海豚观光巡航。)可知A选项“寻找海豚”和C选项“加入海洋探险”属于Myrtle Beach SC的活动。只有D选项“参加音乐会”没有提到,故选D。【2题详解】细节理解题。根据第三段中It is the capital of the state as well as the capital of country music. Affectionately nicknamed Music City, Nashville is where many of the most legendary performers
16、got their start.可知它是国家的首都,也是乡村音乐的首都。被亲切地称为“音乐之城”的纳什维尔是许多最具传奇色彩的表演者的发祥地。由此可知,Nashville TN的特别之处在于有两个重要身份和一个昵称。故选A。【3题详解】细节理解题。根据最后一段中Home to rich Texan and American history, San Antonio, TX is a great place to visit for a combination of history and modern attractions.可知拥有丰富的德州和美国历史,San Antonio TX是一个伟大
17、的地方访问历史和现代景点的结合。由此可知,你应该去San Antonio TX探索美国的历史。故选B。BA bunch of strangers showed up at the gym in the early morning of the last Sunday of April. A few athletes were already stretching their arms, but most of us could barely focus. As I was burning off last nights wrong decision-a big meal, I spotted
18、a poster about a gyms 21-day workout challenge, and I immediately signed up. I always wanted to train for a marathon, so I considered this as my warm-up. Besides, I needed to stop being lazy and this was my chance to make a change.It was easy to promise on paper, but three weeks of recommended exerc
19、ise routines and diet restrictions wouldnt be easy, I stuck to working out 30 minutes a day, and I didnt disturb my normal routine. Instead, I had to be faced with the tough work of being more creative in my spare time, thus breaking some bad habits.Overcoming weaknesses with willpower was my goal f
20、or the next part of the journey. But the difficult part about making a challenge is realizing that “wanting” and “doing” are two very different things. Just like a career, you have to physically work for it rather than just wait for it to happen. But thats hard. Throughout the 22 days, I often told
21、myself that the challenge was meaningless and tried to sabotage myself from exercising. However, finally I overcame that negative thought and kept working out.At the end of the challenge, I learned something even more important: Feeling the results is better than seeing them. I had fewer headaches a
22、nd more energy, and was simply happier. I even felt a little smarter as I researched which foods were better for my body, and learned how to make healthier meals. I felt a sense of accomplishment, too, because even though I wanted to give up dozens of times, I didnt. I felt my waist got smaller and
23、my arms got stronger, and I no longer felt guilty after having a piece of cake or a drink.4. What is paragraph 2 mainly about?A. Some of the authors bad habits.B. Some ways of the authors killing his spare time.C. The importance of sticking to the normal daily routine.D. The difficulty of the author
24、s keeping on with the workout plan.5. What does the underlined word“sabotage”in paragraph 3 probably mean?A. preventB. hearC. improveD. distinguish6. What did the author learn from the workout challenge?A. Eating healthy food is more important than exercising.B. Overcoming a challenge could bring go
25、od feelings to him.C. Its more important to see what he likes than just feel it.D. There was no need to feel guilty about things he disliked to do.【答案】4. D 5. A 6. B【解析】【分析】这是一篇记叙文。文章讲述了作者参加一个健身项目时面对的挑战与困难以及战胜困难之后的感想。【4题详解】主旨大意题。根据文章第二段It was easy to promise on paper, but three weeks of recommended
26、exercise routines and diet restrictions wouldnt be easy(在纸上许下承诺很容易,但三周的锻炼计划和饮食限制却不容易)可知,第2段主要讲的是关于作者坚持锻炼计划的困难。故选D。【5题详解】词句猜测题。根据划线词所在句子的下文内容However, finally I overcame that negative thought and kept working out.(然而,最终我克服了消极的想法,并坚持锻炼。)可知,上文内容提到的是一个消极的想法。划线词所在的句子Throughout the 22 days, I often told my
27、self that the challenge was meaningless and tried to sabotage myself from exercising.(在这22天里,我经常告诉自己这个挑战毫无意义,并试图阻止自己锻炼。)中sabotage意为“阻止”。故选A。【6题详解】推理判断题。根据文章最后一段At the end of the challenge, I learned something even more important: Feeling the results is better than seeing them.(在挑战结束时,我学到了更重要的东西:感觉结果
28、比看到结果要好。)可知,作者从运动挑战中学到了克服挑战能给他带来好心情。故选B。【点睛】推理判断试题属于高层次阅读理解题。这种题型包括判断题和推理题。这两类题常常相互依存,推理是为了得出正确的判断,正确的判断又依赖于合乎逻辑的推理。做好该题型要从整体上把握语篇内容,在语篇的表面意义与隐含意义、已知信息与未知信息间架起桥梁,透过字里行间,去体会作者的“弦外之音”。推理判断题常常可以分为如下几类:(1)细节推断。如时间、地点、人物关系等;(2)逻辑推断。根据已知的结果推断导致结果产生的可能原因;(3)目的、意图、态度推断。根据文章的论述,推断作者的写作目的以及作者情感态度;(4)预测想象推断。文章
29、没有明确说明,要求根据语篇对文章可能涉及的内容进行预测判断。(5)预测文章出处。根据文章主旨判断出文章可能出自什么地方。例如本文中最后一题就属于第三种类型,属于目的意图题。本文中第三小题属于细节推理题。根据文章最后一段At the end of the challenge, I learned something even more important: Feeling the results is better than seeing them.(在挑战结束时,我学到了更重要的东西:感觉结果比看到结果要好。)可知,作者从运动挑战中学到了克服挑战能给他带来好心情。故选B。COne day, I
30、 was taking a nap in the red chair in my office when I woke up to the sound of a car crash. I sat up and looked, immediately, out my window. Across the street, in a parking lot, a car had just backed into a chain-link fence. The car must have been moving fast, because it was in bad shape: Its hood h
31、ad popped up. The fence was damaged, bent out in exactly the shape of the cars back end. I watched the driver get out of the car. He was strong with a shaved head; he wore cargo shorts and a flannel (法兰绒) shirt unbuttoned to expose his chest hair. I disliked him immediately. After a few seconds of a
32、ssessing the damage, he attempted to pull the ruined fence back into place, but it wouldnt move. He tried to push the fallen piece of bumper back onto his car, but that only made the rest of his bumper fall off too. I sat in my red chair, looking out my window, silently cheering. I think I laughed o
33、ut loud. This was a ridiculous masterpiece. He climbed out from under the collapsed fence and limped back to the apartment building above the lot, rubbing his elbow. The manthat disgusting manwas going to leave all the chaos behind for someone else to clean up. But the man appeared a few minutes lat
34、er with some tools. He got to work immediately, removing one of the fences bent support bars and hammering it straight on the asphalt (沥青). For the next hour, I watched out my window as he doggedly(固执地) fixed the fence, even improved it. Now the fence would be extra secure, stronger than before, imp
35、ossible to damage. This strange man was actually a hero. I was the lazy one, with my kneejerk (应激反应) judgments, my superiority (优越感) from three stories up. My ugly assumptions, I realized, were all about myself. I would never have fixed that fence; I would have panicked and run away. Years later, I
36、still look out my window at that fence almost every day. It still looks brand new, It makes me wonder what else that man has improved, and how I can make myself more like him.7. Why did the driver leave a bad first impression on the writer?A. Because he badly damaged the fence.B. Because he acted ru
37、dely and impolitely.C. Because he escaped and left the mess to others.D. Because he had a strange appearance and dressed casually.8. The last two paragraphs tell us that _.A. if the writer were the driver, he thought he would do betterB. the writer gave a quick judgment from his previous experiences
38、C. the driver acted like a hero and had a great influence on the writerD. the writer looks out his window often and expects to see the driver again9. Which of the following words can best describe the driver?A. Rude but honest.B. Lazy but strong-minded.C. Impatient but generous.D. Ordinary-looking b
39、ut responsible.10. What can be the best title of the text?A. Dont Judge a Book by Its CoverB. Ones Thinking Directs Ones ActionsC. Treat Other People As You Hope They Will Treat YouD. The Environment Depends on What You Think in You Mind【答案】7. D 8. C 9. D 10. A【解析】本文是一篇记叙文,主要讲述了作者目睹了窗外的一个意外(一个外表粗犷的司
40、机刮坏了停车场的栅栏后没有一走了之,而是把它修葺一新),这引发了作者对关于如何评判他人和认识自我的反思不能以貌取人,要学习那位司机英雄般的行为。【7题详解】细节理解题。根据第二段中的“He was strong with a shaved head; he wore cargo shorts and a flannel (法兰绒) shirt unbuttoned to expose his chest hair. I disliked him immediately.”可知,那位司机很强壮,剃了个光头,穿着工装短裤衬衫敞着怀儿,露着胸毛,作者立刻就讨厌他了,由此可知,作者对她印象不好的原因是
41、他怪异的外表和随意的穿着,故D项正确。【8题详解】主旨大意题。根据后两段内容,特别是根据倒数第二段第一句“This strange man was actually a hero. ”及最后一段最后一句“It makes me wonder what else that man has improved, and how I can make myself more like him. ”可知,那位司机把栅栏修葺一新,表现得像一个英雄,作者也决定向他学习,由此可知,这两段主要讲的是那位司机英雄般的行为对作者影响颇深,故C项正确。【9题详解】推理判断题。根据第二段中对那位司机的外貌描写“He w
42、as strong with a shaved head; he wore cargo shorts and a flannel (法兰绒) shirt unbuttoned to expose his chest hair.”位司机很强壮,剃了个光头,穿着工装短裤衬衫敞着怀儿,露着胸毛,及第四段中的动作描写“But the man appeared a few minutes later with some tools. He got to work immediately, removing one of the fences bent support bars and hammering
43、 it straight on the asphalt (沥青).”但几分钟后那个人带着工具出现了。 他马上开始工作,移开一根弯曲的支撑杆,然后在沥青路面上敲打它和“he doggedly(固执地) fixed the fence, even improved it.”那位司机把栅栏修葺一新。由此判断出他虽然外表平平、穿着随意,但是极负责任地修好并加固了栅栏,故D项正确。【10题详解】主旨大意题。通读全文可知,主要讲述了作者目睹了窗外的一个意外(一个外表粗犷的司机刮坏了停车场的栅栏后没有一走了之,而是把它修葺一新),这引发了作者对关于如何评判他人和认识自我的反思不能以貌取人,要学习那位司机英雄
44、般的行为。所以短文的最佳标题为“我们不要以貌取人”,故A项正确。第二节 七选五根据短文内容,从短文后的选项中选出能填入空白处的最佳选项,选项中有两项为多余选项。Both men and women are living longer these days in industrialized countries. _11_ In general, they can expect to live six or seven years more than men. One reason for this is biological.One important biological factor th
45、at helps women live longer is the difference in hormones between men and women. _12_ Between the ages of about 12 and 50, women produce hormones that are involved in fertility(生育能力). These hormones also have a positive effect on the heart and blood flow. In fact, women are less likely to have high b
46、lood pressure or to die from heart attacks._13_Theyhelpthebodydefenditselfagainstsomekindsofinfections.Thismeansthatwomengenerallygersicklessoftenandlessseriouslythanmen.Thecommoncoldisagoodexample:women,onaverage,getfewercoldsthanmen._14_Scientistsarestillnotexactlysurehowinfluenceaging,buttheybeli
47、evethattheydo.Somethinkthatawomansbodycellshaveatendency(向)toagemoreslowlythanamans.Othersthinkthatamansbodycellshaveatendencytoagemorequickly._15_A. However,women,onaverage,livelonger. B. Thebiologicalfactorplaysanimportantpart.C. Womenarealsohelpedbytheirfemalegenes.D. Thefemalehormonesalsoprotect
48、thebodyinanotherway.E. Recentresearchseemstosupportbothofthesepossibilities.F. Therefore,womenaremorehealthythanmenandcanliveabetterlife.G. Hormonesarechemicalswhichareproducedbythebodytocontrolcariousbodyfunctions.【答案】11. A 12. G 13. D 14. C 15. E【解析】【分析】试题分析:本文讲述了女性比男性寿命长的原因。【11题详解】根据空格下一句:一般说,她们比
49、男性多活6到7年。故空格处讲的是女性平均比男性寿命更长。故选A。【12题详解】根据空格上句:一个重要的帮助女性活得更长的生理因素是男性和女性之间荷尔蒙的不同。再根据空格下句:在大约12到50岁之间,女性生产参与生育的荷尔蒙。故此空与荷尔蒙有关,故G项“荷尔蒙是身体生产的控制各种身体功能的化学物质。”符合上下文语境。故选G。【13题详解】根据下句:它们帮助身体本身抵抗各种感染。故D项“女性荷尔蒙也用另一种方式保护身体。”符合语境。故选D。【14题详解】根据下句:科学家仍然没有确切地表明基因怎样影响年龄,但是他们认为基因却是在影响年龄。故C项“女性基因也在帮助女性。”符合语境。故选C。【15题详解
50、】根据空格前两句:一些人认为女性身体细胞有比男性老化慢的倾向,另一些人认为男性身体细胞有老化快的倾向。故E项“最近研究似乎支持这两种可能”总结前两句。故选E。【点睛】在做七选五时一定要注意空格前后句子的暗示词,可以准确确定空格上的选项。比如第5小题,根据上文Some think that a womans body cells have a tendency(向) to age more slowly than a mans. Others think that a mans body cells have a tendency to age more quickly.句中的Some .Oth
51、ers.是关键词,从这里知道这是两种观点。根据空格前两句:一些人认为女性身体细胞有比男性老化慢的倾向,另一些人认为男性身体细胞有老化快的倾向。故E项“最近研究似乎支持这两种可能”总结前两句。故选E。第三部分:英语知识运用第一节 完形填空阅读下面短文,从短文后各题所给的四个选项(A、B、C和D)中,选出可以填入空白处的最佳选项。I joined the army as an infantryman (步兵) instead of as a helicopter pilot because I only had the literacy (读写) level of an 11-year-old.
52、I had no idea that I had a reading level that _16_; I had just _17_ words when I didnt know them and usually ended up getting them wrong.It was just before I turned 19 that I _18_ my very first book. I can vividly remember the sense of _19_ and achievement I felt. It was meant for primary school chi
53、ldren but I didnt _20_. I had read a whole book, and I was _21_. From then on I read anything and everything I could get. I just wanted to get as much _22_ as I could.I learned in those days at the _23_ education center. There are always people looking forward to helping you and _24_ you stuff. But
54、you are never going to _25_ unless you keep learning. The unbelievable educational _26_ that the army offers make it one of the few places that can help you climb up the ladder of social classes in the UK.For me, improving my literacy level had another more surprising _27_. When I left the army, I w
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。


2019届人教A版数学必修二同步课后篇巩固探究:2-1-1 平面 WORD版含解析.docx
