分享
分享赚钱 收藏 举报 版权申诉 / 9

类型2021高考英语二轮专题复习专题强化练(五) 阅读理解之主旨大意题(Ⅰ) WORD版含解析.doc

  • 上传人:a****
  • 文档编号:525394
  • 上传时间:2025-12-09
  • 格式:DOC
  • 页数:9
  • 大小:58KB
  • 配套讲稿:

    如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。

    特殊限制:

    部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。

    关 键  词:
    2021高考英语二轮专题复习专题强化练五 阅读理解之主旨大意题 WORD版含解析 2021 高考 英语 二轮 专题 复习 强化 阅读 理解 主旨 大意 WORD 解析
    资源描述:

    1、专题强化练(五)阅读理解之主旨大意题()A(2020山东夏季高考模拟)Heads up!Across the country,sports injuries are a safety concern for young athletes.Now,the American Medical Association(AMA) has a new set of guidelines aimed at protecting players from the danger of concussionsserious injuries caused by a blow to the head.“By rai

    2、sing awareness of the serious risks associated with concussions and ensuring that appropriate guidelines are in place,we can reduce the number of young athletes who may return to the game too soon,which can put their health at further risk,”said AMA Board Member Jack Resneck Jr.,M.D.,in a statement.

    3、 The policy recommends that young athletes who may have a concussion be taken off the field as soon as possible.Then,they are only to return to their sport with a doctors written approval.The policy also sets agespecific rules for health care professionals and athletic organizations in evaluating an

    4、d caring for concussions. According to the Center for Disease Control and Prevention (CDC),a concussion is a type of traumatic (创伤的) brain injury caused by a bump,blow,or jolt to the head or hit to the body that causes the head and brain to move rapidly back and forth.This type of movement can cause

    5、 the brain to bounce or twist inside the skull (颅骨)It can damage brain cells and create chemical changes in the brain.The CDC says that between 1.6 million and 3.8 million traumatic brain injuries caused by sports and recreationrelated activities occur in the US.every year.A study from the Center fo

    6、r Injury Research and Policy showed that as many as 40% of high school athletes return to playing before they should.The AMAs new guidelines should help to bring those numbers down.1Why does the AMA set the new guidelines?ATo raise safety standards of sports.BTo protect athletes from concussions.CTo

    7、 set rules for health care evaluation.DTo help players return to the game quickly.2What should young athletes who may have a concussion do?AAvoid using the head.BLeave the field forever.CGet medical treatment in time.DSwitch to another sport.3What is Paragraph 4 mainly about?AWhat a concussion is.BW

    8、hat causes damage to brain cells.CHow the CDC works.DHow a concussion can be prevented.4Which of the following is the best title for the text?ARules for Safer PlayBSports Injuries in the USCAdvice to AthletesDNew Policies for Doctors【语篇解读】本文为新闻报道。文章介绍了为保护运动员免受脑震荡的威胁,美国医学协会制定了一套新的指导方针。1解析:事实细节题。根据文章第

    9、一段“Now,the American Medical Association (AMA) has a new set of guidelines aimed at protecting players from the danger of concussions”可知答案为B项。答案:B2解析:推理判断题。根据文章第三段第一句话可知,年轻运动员在头部受伤后应立即离开运动场地。后面讲到只有经过医生的书面批准才能回归,故选C项。答案:C3解析:段落大意题。第四段第一句话说明了什么是“concussions”;第二句话和第三句话指出了其造成的危害。故选A项。答案:A4解析:主旨大意题。通读全文可知

    10、,现在美国医学协会制定了一套新的指导方针,旨在保护运动员免受脑震荡的威胁。故选A项。答案:AB(2020广州高三模拟)Chineselanguage teacher Xie Fang is excited that one of her former students from Indonesia has been admitted to Beijing Language and Culture University.The 19year old student,Alvin Rizqi Adrian,achieved his dream of studying in China with a

    11、scholarship provided by the Chinese government. Xie met the boy five years ago when she was selected to teach Chinese at Budi Utama Three Languages National School in Yogyakarta,Indonesia.The school,founded in 2006 by local Chinese,teaches in three languagesIndonesian,English and Chinese.The school

    12、has more than 970 primary,middle and high students,half of whom have Chinese ancestry.Xie taught students to speak and comprehend Chinese during her year at the school.“Most Indonesian children start to learn Chinese after they enter primary school,”Xie said.“But the textbooks from Singapore seemed

    13、relatively difficult for them at that stage.” Xie modified the content of the textbooks to make it easier and more interesting for the Indonesian children to learn Chinese. One student in particular,Alvin Rizqi Adrian,impressed Xie a great deal.“At that time,he was a middle school student.He was so

    14、interested in Chinese that he worked very hard to learn and practice,” she said.Since 2004,Guangdong has sent 1,000 Chinese teachers to more than 30 Chinese schools in 10 countries and regions.Indonesia has the largest number of Chinese teachers sent from Guangdong,who mainly work in kindergartens,s

    15、chools and universities founded by overseas Chinese.They usually spend one to two years on the foreign assignment.“Those days in Indonesia made me feel very appreciated.The local people have respect for Chinese teachers,”Xie said.She keeps in touch with her Indonesian students through the Internet.“

    16、If I had the opportunity to go to Indonesia to teach again,I would be very happy to see the children improve their Chinese,”Xie said.5What made the Chineselanguage teacher Xie Fang happy?AShe realized her dream to teach in Indonesia.BOne of her former students will graduate soon.CShe can serve overs

    17、eas Chinese in 3 languages.DAlvin Rizqi Adrian has been admitted to study in China.6What does the underlined word “modified” in Paragraph 3 refer to?ABeautified. BImproved.CInvented. DStudied.7We can infer that Adrian is special because he is_Apractical BsensitiveCdiligent Dreliable8Which of the fol

    18、lowing can be the best title of the news report?AChinese Teacher Helps Indonesian Realize His DreamBAdrian,an Indonesian,Has Achieved His Big DreamCChineselanguage Teachers,Academic AchievementsDLocal Indonesians Show Respect for Chinese Teachers【语篇解读】这是一篇新闻报道。文章主要说明了一位中文老师谢芳教授印尼孩子学习中文,并帮助一名印尼学生实现了他

    19、在中国学习的梦想的事情。5解析:细节理解题。根据第一段“Chineselanguage teacher Xie Fang is excited that one of her former students from Indonesia has been admitted to Beijing Language and Culture University.”可知中文老师谢芳很高兴她的一名印尼学生被北京语言大学录取了。由文章可知,Alvin Rizqi Adrian已获准在中国学习,让语文老师谢芳高兴。故选D。答案:D6解析:词义猜测题。根据后文“the content of the text

    20、books to make it easier and more interesting for the Indonesian children to learn Chinese.”可知,使印尼孩子学习汉语更容易,更有趣。所以应是谢芳改进了教科书。根据上下文语境可知画线单词意思为“改进”。故选B。答案:B7解析:推理判断题。根据倒数第二段中“At that time,he was a middle school student.He was so interested in Chinese that he worked very hard to learn and practice.”(那时,

    21、他还是一名中学生。他对中文非常感兴趣,所以他非常努力地学习和练习)由此可推知,Adrian很特别,因为他很勤奋。故选C。答案:C8解析:主旨大意题。本文主要说明了一位中文老师谢芳教授印尼孩子学习中文,并帮助一名印尼学生实现了他在中国学习梦想的事情。故A选项“中文老师帮助印尼人实现梦想”符合文章标题,故选A。答案:AC(2020深圳高三统一测试)Rivers are the veins of the Earth,transporting the water and nutrients (营养物) needed to support the planets ecosystems,including

    22、 human life.While many nutrients are essential to the survival of life,there is one element transported by water in rivers that holds the key to life and to the future of our planetcarbon. Carbon is everywhere and understanding the way it moves and is either released or stored by the Earth system is

    23、 a complex science in itself.Carbon starts its journey downstream when natural acid rain,which contains carbon dioxide from the atmosphere,melts minerals in rocks.This helps transform carbon dioxide to bicarbonate (碳酸氢盐) in the water that then flows in our rivers.This is a very long process,which is

    24、 one of the main ways carbon dioxide is removed from the atmosphere.Carbon is transported by rivers to oceans and once that carbon reaches the ocean,it is stored naturally in deep sea sediments (沉淀物) for millions of years.As carbon travels down a river,different processes may impact whether it conti

    25、nues to flow downstream or whether it is released into the atmosphere.For example,human engineering,like extensive dam construction,will result in dramatic changes to how water and sediments travel down the river.Some carbon that fails to reach the sea may return to the atmosphere in some way,which

    26、causes more warming.Earths climate is closely related to the carbon cycle.We all know about the essential role of plants in consuming carbon dioxide,but do we know enough about rivers? Changing the chemistry and the course of rivers may have significant impacts on how they transport carbon.Remember:

    27、wherever we live,we all live downstream.9Where is the carbon in rivers originally from?AThe atmosphere. BThe rocks.CThe acid rain. DThe upstream areas.10Why is human engineering mentioned in Paragraph 3?ATo show how important to life carbon is.BTo explain how necessary it is to build dams.CTo show h

    28、ow a natural process is interrupted.DTo explain how humans fight global warming.11What does the author want to convey in the last paragraph?AWed better move upstream to live.BWe should protect plants along rivers.CWed better seek more help from plants.DWe should be cautious about river management.12

    29、What is the best title for the text?AWhat Humans Do with RiversBHow Rivers Transporting Carbon CountsCWhat the Carbon Cycle Means to UsDHow Living Downstream Affects the Earth【语篇解读】本文指出,河流运输的碳对整个生态系统至关重要。人类不应该擅自改变水流的方向,因为这种行为会对整个生态系统产生巨大的影响。9解析:推理判断题。根据第二段第二句“Carbon starts its journey downstream whe

    30、n natural acid rain,which contains carbon dioxide from the atmosphere,melts minerals in rocks.”可知,河里的碳最开始来自大气中。故选A。答案:A10解析:推理判断题。根据第三段的第一句“As carbon travels down a river,different processes may impact whether it continues to flow downstream or whether it is released into the atmosphere.”可知,第三段提到人类工

    31、程学是为了表明自然的过程是怎样被打断的。故选C。答案:C11解析:推理判断题。根据最后一段第三句“Changing the chemistry and the course of rivers may have significant impacts on how they transport carbon.”可知,作者在最后一段想要表达的是:我们应该对河流管理持一种谨慎的态度。故选D。答案:D12解析:主旨大意题。根据全文内容尤其是第一段第二句“While many nutrients are essential to the survival of life,there is one element transported by water in rivers that holds the key to life and to the future of our planetcarbon.”可知,文章主要介绍的是由河流运输的碳的重要性。How Rivers Transporting Carbon Counts概括了文章的主要内容,故B为答案。答案:B

    展开阅读全文
    提示  课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。
    关于本文
    本文标题:2021高考英语二轮专题复习专题强化练(五) 阅读理解之主旨大意题(Ⅰ) WORD版含解析.doc
    链接地址:https://www.ketangku.com/wenku/file-525394.html
    相关资源 更多
  • 齐次化妙解圆锥曲线(解析版).pdf齐次化妙解圆锥曲线(解析版).pdf
  • 齐次化妙解圆锥曲线(学生版).pdf齐次化妙解圆锥曲线(学生版).pdf
  • 黑龙江省齐齐哈尔市2021-2022学年高二上学期期末考试物理试题答案.pdf黑龙江省齐齐哈尔市2021-2022学年高二上学期期末考试物理试题答案.pdf
  • 黑龙江省齐齐哈尔市2021-2022学年高二上学期期末考试地理试题答案.pdf黑龙江省齐齐哈尔市2021-2022学年高二上学期期末考试地理试题答案.pdf
  • 黑龙江省齐齐哈尔市2021-2022学年高二上学期期末考试历史试题答案.pdf黑龙江省齐齐哈尔市2021-2022学年高二上学期期末考试历史试题答案.pdf
  • 黑龙江省齐齐哈尔市2021-2022学年高二上学期期末考试化学试题答案.pdf黑龙江省齐齐哈尔市2021-2022学年高二上学期期末考试化学试题答案.pdf
  • 黑龙江省大庆实验中学二部2023-2024学年高二英语上学期10月阶段性考试试题(PDF版附答案).pdf黑龙江省大庆实验中学二部2023-2024学年高二英语上学期10月阶段性考试试题(PDF版附答案).pdf
  • 黑龙江省哈尔滨师范大学附属中学2022-2023学年高三英语上学期11月期中考试试卷(PDF版带答案).pdf黑龙江省哈尔滨师范大学附属中学2022-2023学年高三英语上学期11月期中考试试卷(PDF版带答案).pdf
  • 黑龙江省哈尔滨市第三中学2023-2024学年高三英语上学期第二次验收考试试题(PDF版附答案).pdf黑龙江省哈尔滨市第三中学2023-2024学年高三英语上学期第二次验收考试试题(PDF版附答案).pdf
  • 黑龙江省哈尔滨市哈尔滨第三中学2021-2022学年高二上学期第一学段学业水平考试 英语 pdf版试卷.pdf黑龙江省哈尔滨市哈尔滨第三中学2021-2022学年高二上学期第一学段学业水平考试 英语 pdf版试卷.pdf
  • 高考英语一轮复习英语语法专题复习:特殊句型讲解课件(共105张).pptx高考英语一轮复习英语语法专题复习:特殊句型讲解课件(共105张).pptx
  • 高中英语音标与口型.swf高中英语音标与口型.swf
  • 陕西省西安中学2022届高三英语五月全仿真模拟考试(一)(PDF版含答案).pdf陕西省西安中学2022届高三英语五月全仿真模拟考试(一)(PDF版含答案).pdf
  • 陕西省汉中市2021届高三上学期12月校级联考英语试题 答案.pdf陕西省汉中市2021届高三上学期12月校级联考英语试题 答案.pdf
  • 陕西省榆林市第十中学2023-2024学年高一英语上学期第一次月考试题(PDF版附答案).pdf陕西省榆林市第十中学2023-2024学年高一英语上学期第一次月考试题(PDF版附答案).pdf
  • 重庆市南开中学2023-2024学年高三英语上学期12月第四次质量检测试题(PDF版附答案).pdf重庆市南开中学2023-2024学年高三英语上学期12月第四次质量检测试题(PDF版附答案).pdf
  • 重庆市2023-2024学年高一英语上学期期中试题(pdf无答案).pdf重庆市2023-2024学年高一英语上学期期中试题(pdf无答案).pdf
  • 重庆市2021-2022学年高一英语下学期期末试题(PDF版带答案).pdf重庆市2021-2022学年高一英语下学期期末试题(PDF版带答案).pdf
  • 重庆市2022-2023学年高三英语上学期高考适应性月考卷(四)试卷(PDF版附答案).pdf重庆市2022-2023学年高三英语上学期高考适应性月考卷(四)试卷(PDF版附答案).pdf
  • 星空 2023小升初《重点中学招生 真题超详解》英语(131套)试卷及答案.pdf星空 2023小升初《重点中学招生 真题超详解》英语(131套)试卷及答案.pdf
  • 星空 2023小升初《重点中学招生 五年真题分类卷》英语及答案.pdf星空 2023小升初《重点中学招生 五年真题分类卷》英语及答案.pdf
  • 新疆霍尔果斯市2023-2024学年高三英语上学期11月月考试题(pdf无答案).pdf新疆霍尔果斯市2023-2024学年高三英语上学期11月月考试题(pdf无答案).pdf
  • 二年级下英语教学反思-Unit 4l苏教牛津版.doc二年级下英语教学反思-Unit 4l苏教牛津版.doc
  • 人教版高中英语必修一教学课件:UNIT 2 PERIOD 2 .ppt人教版高中英语必修一教学课件:UNIT 2 PERIOD 2 .ppt
  • 全优课堂2016届英语高考总复习课件(人教新课标)BOOK 5 UNIT 2.ppt全优课堂2016届英语高考总复习课件(人教新课标)BOOK 5 UNIT 2.ppt
  • 人教版(2019)高中英语必修第二册Unit1-Unit5 单词检测练习题汇编(Word版含答案).docx人教版(2019)高中英语必修第二册Unit1-Unit5 单词检测练习题汇编(Word版含答案).docx
  • 人教版(2019)高中英语必修第二册Unit 1-5 全套教案(附UNIT 1-UNIT 5 共5套单元测试卷及答案).docx人教版(2019)高中英语必修第二册Unit 1-5 全套教案(附UNIT 1-UNIT 5 共5套单元测试卷及答案).docx
  • 《高考总动员》2016届高考英语(北师大版)总复习课件:必修2-UNIT4 .ppt《高考总动员》2016届高考英语(北师大版)总复习课件:必修2-UNIT4 .ppt
  • 《通用》2014版英语《高考专题辅导》课件:书面表达(共148张PPT).ppt《通用》2014版英语《高考专题辅导》课件:书面表达(共148张PPT).ppt
  • 关于我们 - 联系我们 - 加入我们 - 常用工具与软件 - 公益活动

    copyright@ 2020-2024 www.ketangku.com网站版权所有

    黑ICP备2024021605号-1