河北省沧州市盐山县盐山中学2019-2020学年高二英语下学期期末考试试题(含解析).doc
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
7 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 河北省 沧州市 盐山县 盐山 中学 2019 2020 学年 英语 学期 期末考试 试题 解析
- 资源描述:
-
1、河北省沧州市盐山县盐山中学2019-2020学年高二英语下学期期末考试试题(含解析)第一部分 听力(共30分)第一节(共5小题;每小题1.5分,满分7.5分)听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。1. What does the man usually do on Sunday evenings?A. He goes to church. B. He reads newspapers. C. He works in the garden. 2.
2、 What does the man mean?A. He doesnt have time. B. He will check the paper later. C He has finished his paper earlier. 3. How much will the man pay for the tickets?A. $20. B. $50. C. $70. 4. What are the speakers talking about?A. Jobs. B. Hobbies. C. Sports games. 5. What is the mans opinion about h
3、is work?A. Enjoyable. B. Difficult. C. Tiring. 第二节(共15小题;每小题1.5分,满分22.5分)听下面5段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟;听完后,各小题将给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。听下面一段对话,回答第6和第7两个小题。6. Where are the speakers probably?A. In a flower store. B. In a car. C. In a fruit stall
4、. 7. What will the speakers do next?A. See a movie. B. Join the festival. C. Make fruit salad. 听下面一段对话,回答第8至第10三个小题。8. Why didnt the woman attend the party?A. She looked after his grandfather. B. She worked as a doctor. C. She had a headache. 9. How long did the party last?A. About 3 hours. B. About
5、 3.5 hours. C. About 4.5 hours. 10. What impressed the man most in the party?A. The atmosphere. B. The music. C. The food. 听下面一段对话,回答第11至第13三个小题。11. What does “1214” refer to?A. The mans birthday. B. The mans room number. C. The mans wifes birthday. 12. Why isnt the man allowed to use the parking pl
6、ace?A. His car is not like the original one. B. The parking place is already full. C. He damaged the parking facilities. 13. What is probably the woman?A. A resident. B. A policewoman. C. A security guard. 听下面一段对话,回答第14至第17四个小题。14. Why didnt the woman go climbing?A. She was worn out. B. She lost tou
7、ch with others. C. She loved the scene at the bottom. 15. What was the woman doing when she saw a dolphin?A. Relaxing on the beach. B. Sailing in a boat. C. Diving. 16. What made the woman give up doing bungee jumping?A. Her fear. B. Her health. C. Equipment problems. 17. What did the woman like bes
8、t about her vacation?A. Walking in the forest. B. Visiting the caves. C. Playing with the dolphin. 听下面一段独白,回答第18至第20三个小题。18. Whats the most serious eating problem of women?A. Eating too much and being too fat. B. Eating little and being too weak. C. Eating no meat and being too thin. 19. Whats the r
9、eason for the eating problem?A. Most food are unhealthy. B. Many women are very busy. C. The society expects women to be thin. 20. Whats the speakers opinion?A. Overeating is a big problem in todays society. B. Women should first of all be healthy. C. Its meaningful for women to be beautiful. 第二部分(共
10、50分) 第一节 阅读理解(每题2.5分,共37.5分)AGot 48 hours to relax yourself? Youll maximize your time and fun at these amazing destinations.Alabama: Gulf ShoresFor relaxing weekend getaways in Alabama, head south to the white-sand beaches of Gulf Shores. Get on the water for some deep-sea fishing. History lovers ca
11、n get a lesson in the Civil War along a 90-mile path with more than a dozen historic sites.Alaska: HomerHow does fresh seafood sound? Youll find it in Homer, located in south-central Alaska, which is either a short flight or a great four-hour scenic drive on the Seward Highway from Anchorage. Get yo
12、ur fill of fishing in Kachemak Bay, explore local trails and enjoy exceptional birding in this remote natural setting.Arizona: SedonaAdventurous types can get their fill in the magical red rocks of Sedona, which is said to be the location of healing centers of energy. People flood to the area to med
13、itate, practice yoga and more. Sedona also offers fantastic hiking, off-roading, biking, and even climbing.Arkansas: Hot SpringsRelax and renew in Arkansas, hot waters in Hot Springs, an art community with Art Deco architecture that is also the home of Hot Springs National Park. Make time for a visi
14、t to Bathhouse Row, a National Historic Landmark of eight bathhouses, and Superior Bathhouse Brewery, which produces beer made of the hot spring water inside the National Park. Dont miss these National Parks that are off the beaten path.1. Which activity can be found in both Gulf Shores and Homer?A.
15、 Going fishing.B. Taking a flight.C. Enjoying beautiful birds.D. Visiting historic sites.2. Which destination is popular with hikers?A. Gulf Shores.B. Homer.C. Sedona.D. Hot Springs.3. What is Superior Bathhouse Brewery known for?A. Its self-made beer.B. Its architecture.C. Its bathhouses.D. Its pat
16、hs.4. Where is this text most likely from?A. A diary.B. A survey.C. A novel.D. A magazine.【答案】1. A 2. C 3. A 4. D【解析】这是一篇应用文。全文介绍的是四个性价比最高的令人惊叹的旅游目的地。【1题详解】细节理解题。根据Alabama:Gulf Shores中的第二句 Get on the water for some deep-sea fishing(到水上去钓些深海鱼)和Alaska:Homer中的 Get your fill of fishing in Kachemak Bay(在
17、Kachemak湾尽情钓鱼吧)可知Gulf Shores和Homer两个地方都可以去钓鱼,故选A。【2题详解】细节理解题。根据Arizona:Sedona中Sedona also offers fantastic hiking, off-roading, biking, and even climbing.(Sedona也提供很棒的徒步旅行,越野,骑自行车,甚至爬山。)可知徒步旅行者最喜欢去Sedona。故选C。【3题详解】细节理解题。根据Arkansas:Hot Springs中Make time for a visit to Bathhouse Row, a National Histor
18、ic Landmark of eight bathhouses, and Superior Bathhouse Brewery, which produces beer made of the hot spring water inside the National Park.(腾出时间去参观澡堂街和Superior Bathhouse Brewery。前者是美国国家历史地标性的八间澡堂,后者生产的啤酒是用国家公园内的温泉水制成的。)可知Superior Bathhouse Brewery最著名的是生产用温泉水酿制的啤酒,故选A。【4题详解】推理判断题。根据全文介绍的是四个性价比最高的令人惊叹
19、的目的地的广告,所以判断这篇广告应该出现在杂志上。故选D。BI was excited to take my rescue Beagle (比格犬) to the river the other day, as its within walking distance of our new home. Having spent her first six years in a cage, Georgie had never seen a body of water, and I wanted to get there before sunset to watch her experience i
20、t.I was growing increasingly impatient about all the stops her little Beagle nose required. She inspected the grass, dirt, and trees, and licked (舔) whatever was stuck to the road. These were all new discoveries for her, and she took her time studying them.When I accepted that it was fruitless to hu
21、rry her along, I whipped out my cell phone and began texting. I thought that I needed something to do while Georgie was slowing us down. Then, for some reason, I heard the cicadas (蝉) ,and I remembered that the sound of cicadas is my favorite sound in the world. That awakened something buried within
22、 me that longed for the simple pleasures that had been replaced by technology.I made a conscious decision to be present, and to enjoy the journey to the river Just like Georgie. Now, I admired the flowers and the winding ivy on our path. I smelled the grass and the flowers, and the dirt and the air.
23、 I treasured each one equally, as if discovering them for the first time.As we neared our destination,1 realized something even more important: It didnt matter if we even reached the river. Why must there always be a destination? Georgie had no idea that we had a destination. She was present for the
24、 journey, and she savored every bit of that sweet experience. There was no race and no finish line.Now Im not sure who rescued whom.5. Why did the author take out the cellphone?A. To kill time.B. To awaken the simple pleasures.C. To hurry the dog along.D. To record the sound of cicadas.6. What is th
25、e fourth paragraph mainly about?A. How I enjoyed the journey.B. What I saw on the way.C. Why I traveled to the river.D. Whether I reached my destination.7. What does the underlined word “savored” in the fifth paragraph mean?A. Smelt.B. Expected.C. Enjoyed.D. Deserved.8. What is the best title for th
26、e text?A. Say Goodbye to Cell PhonesB. Think like a DogC. Learn to Get along with PetsD. Travel toward Destinations【答案】5. A 6. A 7. C 8. B【解析】【分析】这是一篇夹叙夹议文。主要讲述了作者学着像自己的狗Georgie一样享受旅程的经历。【5题详解】细节理解题。根据第三段When I accepted that it was fruitless to hurry her along, I whipped out my cell phone and began
27、texting(当我意识到催她走是徒劳的时候,我掏出手机,开始发短信。)可知,作者拿出手机是为了消磨时间。故选A。【6题详解】主旨大意题。根据第四段第一句I made a conscious decision to be present, and to enjoy the journey to the river Just like Georgie(我有意识地决定活在当下,像Georgie一样享受去河边的旅程。)以及第四段主要内容为描述作者的旅途,可知,第四段主要讲述了“我”如何享受这次旅行。故选A。【7题详解】词义猜测题。根据下文every bit of that sweet experie
28、nce可知她是这次旅行的亲历者,她尽情地享受着这次甜蜜的经历。故划线单词意思为“享受”。故选C。【8题详解】主旨大意题。根据第四段第一句I made a conscious decision to be present, and to enjoy the journey to the river Just like Georgie(我有意识地决定活在当下,像Georgie一样享受去河边的旅程。)以及阅读全文可知,本文主要讲述了作者学着像自己的狗狗一样享受旅程的经历。故B选项“像狗一样思考”符合文章标题。故选B。【点睛】关于词义猜测题做题技巧。词义猜测题是阅读理解中常见的一种题型,主要有对生词的
29、词义猜测,熟词新义以及代词的猜测。其关键是根据上下文的逻辑关系,利用已掌握的信息,有必要的时候,借助生活或者文化常识,确定单词的词义。如第三小题,根据下文every bit of that sweet experience可知她是这次旅行的亲历者,她尽情地享受着这次甜蜜的经历。故划线单词意思为“享受”。故选C。CLiterature reflects life. So in ageing Japan there are a large number of hit books by aged authors. “Age 90: whats so great about it?” is a hum
30、orous essay on the difficulties of the elderly, by Aiko Sato, who is 95. It sold one million copies in 2017, making it Japans bestselling book that year.In 2018 the Akutagawa literary prize went to Chisako Wakatake, 63 at the time, for her first novel “Live by Myself”. The books talk about how to li
31、ve in old age. “Going to Die Soon”, also by Ms Uchidate, features 78-year-old Hana, a former alcohol-shop owner trying to make the most of her remaining years. The novel has been called a book for shukatsu, or preparing for death, making readers think more deeply about what it means to age.Japans po
32、pulation has the worlds highest percentage of over-65s. People are living longer, so many have at least 20-30 years of retirement, for much of which they are energetic.And although the Japanese have been spending less on books, that is least true for the over-60s. Lawson, a convenience-store chain,
33、recently decided to stock books with the older generation in mind.But the wrinkly writers books are attracting younger readers, too. Some are preparing for their own old age or want to understand the increasing number of old people they see around them. Others find relevance in the themes explored,
34、such as loneliness, a problem that stretches well beyond the silver-haired.The most notable feature of the new trend is that the vast majority of authors, and main characters, are women. Especially popular, are the ara-hun (“around-hundred” years-old) writers like Ms Sato, whose book, readers say, h
35、elps them be more positive. Their popularity also reflects support for strong women who are passionate about their work, a phenomenon that is all too rare in Japan today.9. “Going to Die Soon” is a book _.A. about how to stay positive in old ageB. which won the Akutagawa literary prize in 2018C. whi
36、ch helps people live the rest of the life to the fullestD. written by a 78-year-old Hana, an alcohol-shop owner10. The books by aged authors are popular with younger readers because _.A. young readers now have more elder relativesB. young readers face similar problems as the elderlyC. young readers
37、are worried about becoming oldD. young readers are as lonely as the elderly11. What can we learn from the passage?A. Aged writers might be more successful than younger writers.B. An aging society brings more chances for women writers.C. People have to work after their retirement in an aging society.
38、D Ambitious career women might not be popular with the Japanese.【答案】9. C 10. B 11. D【解析】【分析】这是一篇说明文。主要介绍了由63岁的Chisako Wakatake所著的小说独自生活,讲述如何安度晚年,被称为“为死亡做准备的书”,让读者更深入地思考衰老对人们意味着什么。同时年轻读者因为面临着与老年人相似的问题,所以老朽作家的作品也吸引了年轻读者,而这一新趋势最显著的特点是,绝大多数作者和主要人物都是女性。【9题详解】推理判断题。根据第二段中“Going to Die Soon”, also by Ms Uc
39、hidate, features 78-year-old Hana, a former alcohol-shop owner trying to make the most of her remaining years.(即将死去也是由Uchidate创作的,书中78岁的Hana是一位前酒馆老板,她试图充分利用自己剩余的岁月)可知,即将死去是一本帮助人们充实地度过余生的书。故选C。【10题详解】细节理解题。根据倒数第二段中Some are preparing for their own old age or want to understand the increasing number of
40、 old people they see around them. Others find relevance in the themes explored, such as loneliness, a problem that stretches well beyond the silver-haired.(一些人正在为自己的晚年做准备,或者想要了解他们周围越来越多的老年人。另一些人则在书中探讨的主题中找到了相关性,比如孤独,这个问题远远超出了老年人的范畴)可知,老年作家写的书很受年轻读者的欢迎,因为年轻读者面临着与老年人相似的问题。故选B。【11题详解】推理判断题。根据最后一段中Their
41、 popularity also reflects support for strong women who are passionate about their work, a phenomenon that is all too rare in Japan today.(她们的受欢迎程度也反映了对热爱工作的女强人的支持,这种现象在今天的日本非常罕见)可知,野心勃勃的职业女性可能不受日本人欢迎。故选D。【点睛】易错分析第一题,“Going to Die Soon” is a book _.A. about how to stay positive in old ageB. which won
42、 the Akutagawa literary prize in 2018C. which helps people live the rest of the life to the fullestD. written by a 78-year-old Hana, an alcohol-shop owner本题容易根据第二段中“Going to Die Soon”, also by Ms Uchidate, features 78-year-old Hana, a former alcohol-shop owner trying to make the most of her remainin
43、g years.(同样由内切特女士创作的即将死去,讲述了一位78岁的老人Hana的故事)错选D选项,认为即将死去的作者是一家酒店的老板78岁的哈娜,结合文章可知78岁的哈娜是即将死去的主角,作者是Uchidate。而根据第二段中“Going to Die Soon”, also by Ms Uchidate, features 78-year-old Hana, a former alcohol-shop owner trying to make the most of her remaining years.(即将死去也是由Uchidate创作的,书中78岁的Hana是一位前酒馆老板,她试图
44、充分利用自己剩余的岁月)可知,即将死去是一本帮助人们充实地度过余生的书。故选C。DMosquitos can infect you with Malaria, yellow fever, and dengue. All can kill you. So we spray large areas with pesticides (杀虫剂) .But this negatively affects the whole ecosystem and your health. Now theres a new device, which claims to keep you and your loved
45、 ones mosquito free.The device was designed by two German engineers who were fed up with being bitten while camping. They found solutions containing DEET a damaging chemical which could be both harmful to us and the environment worked best, but still only for 45 minutes maximum and that the traditio
46、nal anti-pest devices didnt work well! So, they designed the brand new type of bug killer, Moskinator.Instead of trying to keep the mosquitos away, it actually attracts them, then catches and kills them! It lures (引诱) the flies and mosquitos near using a safe, completely harmless LED light. The flyi
47、ng pests (害虫) cant resist the UV-PT light! Next to the LED light is a powerful, yet efficient reverse fan that sucks (吸) the insects through a one-way trapdoor. Once trapped in the drying basket they are dried to death by the fan a matter of 2 minutes. You can simply empty the dead bugs into the tra
48、sh, without even touching them.Does Moskinator really work in real life? We had some of our customers try it out in their homes. The results speak for themselves:“My wife would complain she had a headache in the mornings whenever we used chemical pesticides. Now we use our Moskinator, and we wake up
49、 bite and headache free!” Shane Maguire“This Moskinator really works and you dont have to worry about breathing any harmful chemicals.” Jake Shearer12. What is the name of the new device?A. DEET.B. Moskinator C. Malaria.D. UV-PT.13. What is the function of the LED light?A. It gives off natural light
50、.B. It attracts flying pests.C. It sucks pests inside.D. It dries pests to death.14 Which of the following best describes the new device?A. Innovative and effective.B. Traditional and cheap.C. Power-saving and portable.D. Chemical free and soundless.15. What is the purpose of writing the text?A. To
51、educate the readers.B. To entertain the readers.C. To introduce a new device.D. To evaluate a new device.【答案】12. B 13. B 14. A 15. C【解析】【分析】这是一篇说明文。主要介绍了一种新型的防蚊器Moskinator,非常有效而且对人体无害。文章说明了其工作原理和用户评价。【12题详解】细节理解题。根据第二段最后一句So, they designed the brand new type of bug killer, Moskinator.(所以,他们设计了一种全新的杀
52、虫器Moskinator。)可知,新设备的名称是Moskinator。故选B。【13题详解】细节理解题。根据第三段中It lures (引诱) the flies and mosquitos near using a safe, completely harmless LED light.(它使用安全、完全无害的LED灯吸引附近的苍蝇和蚊子。)可知,LED灯的作用是吸引飞虫。故选B。【14题详解】推理判断题。根据倒数第二段“My wife would complain she had a headache in the mornings whenever we used chemical pe
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。
链接地址:https://www.ketangku.com/wenku/file-526661.html


2019届人教A版数学必修二同步课后篇巩固探究:2-1-1 平面 WORD版含解析.docx
2023年高考英语一轮复习 UNIT 3 FASCINATING PARKS 新人教版选择性必修第1册.pptx
