2022届高考统考英语北师大版一轮复习课时提能练:选修7 UNIT 21 HUMAN BIOLOGY WORD版含解析.doc
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
3 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 2022届高考统考英语北师大版一轮复习课时提能练:选修7UNIT 21HUMAN BIOLOGY WORD版含解析 2022 高考
- 资源描述:
-
1、课时提能练(四十一)选修7Unit 21Human Biology(A).阅读理解A(2020桂林模拟)When women sit together to watch a movie on TV, they usually talk simultaneously(同时的)about a variety of subjects, including children, men, careers and whats happening in their lives. When groups of men and women watch a movie together, the men usua
2、lly end up telling the women to shut up. Men can either talk or watch the screen they cant do both and they dont understand that women can. Besides, women consider that the point of all getting together is to have a good time and develop relationships not just to sit there like couch potatoes starin
3、g at the screen.During the ad breaks, a man often asks a woman to explain the plot and tell him where the relationship between the characters is going. He is unable, unlike women, to read the subtle body language signals that reveal how the characters are feeling emotionally. Since women originally
4、spent their days with the other women and children in the group, they developed the ability to communicate successfully in order to maintain relationships. For a woman, speech continues to have such a clear purpose: to build relationships and make friends. For men, to talk is to relate the facts. Me
5、n see the telephone as a communication tool for sending facts and information to other people, but a woman sees it as a means of bonding. A woman can spend two weeks on vacation with her girlfriend and, when she returns home, telephone the same girlfriend and talk for another two hours. There is no
6、convincing evidence that social conditioning, the fact that girls mothers talked them more, is the reason why girls talk more than boys. Psychiatrist Dr Michael Lewis, author of Social Behaviour and Language Acquisition, conducted experiments that found mothers talked to and looked at, baby girls mo
7、re often than baby boys. Scientific evidence shows parents respond to the brain bias of their children. Since a girls brain is better organized to send and receive speech,we therefore talk to them more. Consequently, mothers who try to talk to their sons are usually pointed to receive only short gru
8、nts in reply.【语篇解读】这是一篇说明文。短文从男女看电视的反应开始谈男女注意力、性格等差异,进而说明女人爱聊天的原因,作者还从生理学角度剖析了女人喜欢聊天的生理因素。1While watching TV with others, women usually talk a lot because they _.Aare afraid of awkward silence with their families and friendsBcan both talk and watch the screen at the same timeCthink they can have a g
9、ood time and develop relationshipsDhave to explain the plot and body language to their husbandsC细节理解题。根据第一段中的“Besides, women consider that the point of all getting together is to have a good time and develop relationshipsnot just to sit there like couch potatoes staring at the screen.”可知,此外,女性认为所有人聚
10、在一起的目的是为了玩得开心,发展关系而不是像电视迷那样坐在那里盯着屏幕。所以女人们会谈论是因为她们觉得这样可以很愉快并且同时能搞好关系。故选C。2After a vacation with her girlfriend, a woman would talk to her again on the phone for hours in order to_.Aexperience the happy time againBkeep a close tie with herCrecommend her a new scenic spotDremind her of something forgot
11、tenB细节理解题。根据第三段中的“Men see the telephone as a communication tool for sending facts and information to other people, but a woman sees it as a means of bonding.”可知,男人把电话看作是向别人传递事实和信息的一种交流工具,而女人则把电话看作是联系感情的一种方式,她是想要借此来维持两人之间紧密的关系。所以和女性朋友度假后,一个女人会再和她通几个小时的电话,以便和她保持密切联系。故选B。3What does the author want to t
12、ell us most?AWomens brains are better organized for language and communication.BWomen love to talk because they are more sociable than men.CMen do not like talking because they rely more on facts.DSocial conditioning is not the reason why women love talking.A推理判断题。根据最后一段中的“Since a girls brain is bet
13、ter organized to send and receive speech, we therefore talk to them more.”可知,由于女孩的大脑更有组织地发送和接收语言信息,因此我们会更多地与她们交谈。由此判断出女性的大脑更适合语言和交流。故选A。4Which of the following would be the best title for the passage?AWomen Are Socially Trained to TalkBTalking Maintains RelationshipsCWomen Love to TalkDMen Talk Diff
14、erently from WomenC主旨大意题。通读全文可知,短文从男女看电视的反应开始谈男女注意力、性格等差异,进而说明女人爱聊天的原因,作者还从生理学角度剖析了女人喜欢聊天的生理因素。所以短文的最佳标题为“女人喜欢聊天”,故选C。B(2020崇左二次摸底)Not all bad emotions (情感) are necessarily bad.In fact, they can direct your behavior in useful ways. If youre stuck in traffic, anger with the situation might motivate y
15、ou to find an alternative route (线路), which will then relieve your stress. But anger is less useful if youre in the same situation, but stuck on a motorway with no option to alter directions.Emotions have physiological effects, such as raising the level of cortisol in your bloodstream, which can aff
16、ect your health. Indeed, a new study, published in Psychology and Aging, shows that high levels of anger are associated with poor health in older people.The Canadian study did the study on 226 adults aged 5993. They took blood samples to assess levels of chronic (慢性的) lowgrade inflammation (炎症) and
17、asked the participants to report any agerelated chronic illnesses they might have. The participants also completed a short questionnaire about the level of anger or sadness they experienced in three typical days over a oneweek period.For the analysis, the researchers considered whether age could aff
18、ect the results. They found that higher levels of anger were associated with inflammation and ill health in the oldest participants (aged 80 and above), but not the youngest ones (5979 years). Sadness was not associated with inflammation or ill health in either age group.The study is crosssectional,
19、 meaning that it assessed a group of people at a single point in time. To get a fuller understanding of the relationship between bad emotions and health, we need studies that follow participants for a period of time socalled prospective observation studies. Future studies should also take into accou
20、nt other factors that might relate, such as other emotions, stress and personality.Although this new research shows a link between emotion and health in older age, we do not know whether anger causes inflammation and illness or whether health problems make people angrier.【语篇解读】本文是一篇说明文。研究表明,不是所有的负面情
21、绪都是糟糕的,然而就老年人来说,愤怒有时会影响健康。5What does the underlined word “alter” in Paragraph 1 mean?AChange.BControl.CMeasure.DOperate.A词义猜测题。根据前句“If youre stuck in traffic, anger with the situation might motivate you to find an alternative route (线路), which will then relieve your stress.(如果你被困在交通堵塞中,对这种情况的愤怒可能会促使
22、你去寻找另一条路线,这将会减轻你的压力。)”提到对处境的怒火会激发我们找替代路线。再根据划线词所在句意“但是如果你处于同一处境,卡在高速公路没有其他的办法_路线时,愤怒就不会那么有用了”可知alter应该意为:寻找替代路线,更换,划线词与Change意思一致。故选A。6Why were participants taken blood samples?ATo analyze their levels of health.BTo fill in the form of questionnaires.CTo know the levels of some inflammation.DTo comp
23、are the change of anger in three days.C细节理解题。根据第三段中的“They took blood samples to assess levels of chronic (慢性的) lowgrade inflammation (炎症) and asked the participants to report any agerelated chronic illnesses they might have.”可知,他们采集了血样来评估慢性低度炎症的程度,并要求参与者报告他们可能患有的任何与年龄有关的慢性疾病。由此可知,抽取血样是为了了解某种炎症的程度。故选
24、C。7What can we infer from the last paragraph?AAnger is the greatest danger to health.BThe influence of anger on illness is unclear.CPeople in poor health are easy to get angry.DEvidence is needed to prove the effect of health.B推理判断题。根据最后一段“Although this new research shows a link between emotion and
25、health in older age, we do not know whether anger causes inflammation and illness or whether health problems make people angrier.”可知,尽管这项新研究显示了情绪与老年健康之间的联系,但我们不知道愤怒是否会导致炎症和疾病,还是健康问题会让人更加愤怒。由此可知,愤怒对疾病的影响到目前还是不确定的。故选B。8What can be a suitable title for the text?AAdjusting Our Emotions Is NecessaryBBad
26、Emotions Affect Peoples FeelingsCNew Conclusions Make People AmazedDAnger Is Linked to Illness in Old AgeD主旨大意题。本文主要介绍了愤怒与老年人的疾病有关,如实验结果的由来、实施过程等,故D选项Anger Is Linked to Illness in Old Age(愤怒与年老时的疾病有关)适合作本文的标题。故选D。.完形填空(2020曲师大附中模拟)I will never forget one summer in my childhood.While walking in the a
27、ttic (阁楼), I stepped on something and _1_ down, with my hand landing on a floorboard that popped up and almost hit my head. When I _2_ and looked inside the open space, I could not believe my eyes: There was gold in there! I _3_ a handful of shining gold cubes, ran to the bottom stair and _4_,“Mama,
28、 I found gold up there under the floor!”Back up the stairs I dashed, _5_ my brothers almost knocked me down as they ran right by me. When Mama opened the door and _6_ her head in, she _7_ said, “Honey, thats insulation (隔热材料). Now put it all back.”I felt really disappointed. I had thought I made a r
29、eal _8_.When I _9_ inside to put the fake gold back,my hand touched what felt like a book. I pulled it out.It was old and small:Bartletts Familiar Quotations,which Id never heard of. And _10_ I was bored, I decided to see what was inside this little book. To my _11_, it was a book of passages, phras
30、es and proverbs, and I could tell that this was going to be _12_.So I spent quite much time on it and found _13_ in these pages. As I didnt know how to express things clearly, I often _14_ to talk about them. This book helped me _15_ that I didnt need to feel ashamed or _16_, because other people ha
31、d similar experiences.When I went to college, Bartletts Familiar Quotations came with me. Over the years, Ive kept my original _17_, which to this day I often _18_.Although it was a _19_ to find the book, it liberated me in a way. It helped me see more than my young mind and heart were able to under
32、stand.The book discovered under those floorboards was,_20_, gold.【语篇解读】作者童年时期在阁楼意外发现了Bartletts Familiar Quotations这本书,被其中的内容吸引,并且收获良多。1A.slowedBcalmedClookedDfellD考查动词。根据前文中的“I stepped on something”及后文中的“with my hand landing on a floorboard”可推知,作者踩住了某个东西“摔倒”了。fall意为“跌倒”,符合语境。2A.bent over Bshowed upC
33、lay downDbroke inA考查动词短语。根据上文可知,地板翘了起来(差点打到头),于是作者“俯下身”去看,发现地板下面有金子。bend over意为“俯身”,符合语境。show up出现;lie down躺下;break in强行进入,打断。3A.stole BproducedCseizedDhidC考查动词。根据后文中的“handful”以及“to put the fake gold back”可推知,作者当时“抓”了一把金块,朝楼下跑去,seize意为“抓取”。stole为steal的过去式,意为“偷”;produce意为“生产”;hide意为“隐藏”。4A.yelled Bsi
34、ghedCadmittedDcomplainedA考查动词。根据后文中的“Mama,I found gold”可知,作者当时非常兴奋,所以会“大喊”,yell意为“大喊”。sigh叹息;admit承认;complain抱怨。5A.or BsoCbutDforC考查连词。根据空后的“my brothers almost knocked me down as they ran right by me”可推知,作者的哥哥们也想冲到阁楼上看“金子”,作者告诉完母亲冲回阁楼,“但是”途中差点被哥哥们撞倒,空格前后两部分应为转折关系。6A.nodded BstuckCloweredDliftedB考查动词
35、。根据空后的“her head in”可知,母亲把门打开,把头“伸”了进去,发现那只是隔热材料。stick意为“放置”,stick her head in表示母亲将头伸进去。nod点头;lower把放低;lift举起。7A.simply BthoughtfullyChonestlyDangrily A考查副词。根据后文中的“Honey,thats insulation(隔热材料)Now put it all back.”可知,母亲仅仅说它是隔热材料,并让作者将“金子”放回去。simply仅仅,只;thoughtfully深思熟虑地;honestly诚实地;angrily生气地。8A.diffe
36、rence BchoiceCmistakeDdiscoveryD考查名词。根据前文中的“I found gold up there under the floor”可知,作者当时真的以为自己有了新的“发现”,但当被告知不是金子的时候,作者自然很失望。9A.sat BslidCreachedDwalkedC考查动词。根据下文中的“my hand touched what felt like a book”可知,作者将手伸进去,将“假金子”放了回去,故选reach“伸手”。slid为slide的过去式,意为“滑动”。10A.until Bnow thatCunlessDso thatB考查连词。根
37、据前文中的“which Id never heard of”及空后的“I was bored”可知,作者从来没有听说过这本书,又“由于”感到无聊,所以决定看看书中的内容。now that既然,由于(since/in that)。11A.surprise BregretCreliefDdisappointmentA考查名词。根据下文中的“So I spent quite much time on it”可知,让作者感到“意外”的是,这本书里面有很多文段、短语和谚语,并且作者断定这本书将会“有趣”。to ones surprise令某人意外的是;to ones relief使某人感到轻松的是。12
38、A.absurd BcontroversialCboringDinterestingD考查形容词。参见上题解析。absurd荒谬的;controversial有争议的。13A.sympathy BcomfortChonorDdoubtB考查名词。根据前文中的“I spent quite much time on it”及“I was bored”可知,当时因为有了这本书,作者乏味的生活有了一些“安慰”。sympathy同情;comfort慰藉,安慰;honor荣誉;doubt怀疑。14A.tended BofferedCmanagedDhesitatedD考查动词。根据前文中的“I didnt
39、 know how to express things clearly”可知,因为作者不知道如何清楚地表达事物,所以在谈及它们的时候经常“迟疑”。tend to do往往会做,倾向于做;offer to do主动提出做;manage to do勉力完成;hesitate to do迟疑做,不愿意做。15A.expect BrememberCrealizeDimagineC考查动词。根据后文中的“I didnt need to feel ashamed”以及语境可知,这本书让作者“意识到”,当自己表达不好的时候,不需要感到羞愧或“尴尬”,因为其他人也有相似的经历。16A.embarrassed
40、BsatisfiedCastonishedDtiredA考查形容词。参见上题解析。embarrassed尴尬的;satisfied满意的;astonished感到十分惊讶的;tired疲劳的。17A.mind BcopyCplanDfileB考查名词。根据空前的“original”以及语境可推知,多年来,作者一直保存着自己当年发现的那本书,copy在文中意为“一本,一册”。original copy表示“原本,原件”。18A.put away Bshow offCrefer toDpick upC考查动词短语。根据前文作者一直留着这本书,再结合语境和常识可推知,作者至今还一直在“参考”这本书。
41、put away将收起来;show off炫耀;refer to查阅,参考,征询;pick up捡起。19A.dilemma BdisasterCpityDcoincidenceD考查名词。根据前文可知,作者当时发现这本书纯属“巧合”,但即便是巧合,这本书却在某种程度上(心灵、思想方面)解放了作者。dilemma困境;disaster灾难;pity遗憾;coincidence巧合。20A.still BindeedCnormallyDhopefully B考查副词。根据上文中的“It helped me see more than my young mind and heart were ab
42、le to understand”可知,这本书让作者的思想和心灵得到解放,对作者而言“的确”是金子。课时提能练(四十二)选修7Unit 21Human Biology(B).阅读理解A(2020武汉网考)Since we are social beings,the quality of our lives depends in large measure on our interpersonal relationships.One strength of the human condition is our tendency to give and receive support from o
43、ne another under stressful circumstances. Social support consists of the exchange of resources among people based on their interpersonal ties.Those of us with strong support systems appear better able to deal with major life changes and daily difficulties. People with strong social ties live longer
44、and have better health than those without such ties. Studies over a range of illnesses,from depression to heart disease,show that the presence of social support helps people protect themselves from illness,and the absence of such support makes poor health more likely.Social support cushions stress i
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。
链接地址:https://www.ketangku.com/wenku/file-546674.html


2019届人教A版数学必修二同步课后篇巩固探究:2-1-1 平面 WORD版含解析.docx
