河南省商丘市第一高级中学2020-2021学年高一英语上学期期中试题(含解析).doc
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
3 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 河南省 商丘市 第一 高级中学 2020 2021 学年 英语 学期 期中 试题 解析
- 资源描述:
-
1、河南省商丘市第一高级中学2020-2021学年高一英语上学期期中试题(含解析)第一部分:听力(略)(满分30分)第二部分:阅读理解(共两节,满分40分)第一节(共15小题;每小题2分,满分30分)阅读下列短文,从每题所给的A、B、C和D四个选项中,选出最佳选项。AVisitors toHot SpringsNational ParkinArkansasreally follow the crowd. The park contains 47hot springs. And tourists can take relaxing soaks at a bathhouse in the park t
2、hat uses warm water from the nearbyhot springs.Great SpringsAt 5,550 acres,Hot SpringsNational Parkis the smallest national park in theUnited States. People have been coming to the area for hundreds of years to enjoy its natural hot baths. Starting in the 19th century, several bathhouses that offere
3、d baths with spring water opened in the region. Many visitors with illnesses went there, believing that the waters could help cure (治愈) them.The area became a national park in 1921. People arent allowed to take baths directly in the springs. But you can still visit the one bathhouse that remains in
4、operation at the park. You can also drink the spring water from special fountains (喷嘴式饮水器) around the park. And dont worry about burning your tongue. When the water flows from the ground into the pools, its very hot. But it cools before reaching the parks baths and fountains.Home atHot SpringsBeside
5、s the springs, visitors to the park can also see some pretty cool wildlife. Sounds like there are a lot of ways to have fun atHot SpringsNational Park!Fees & PassesThere is no entrance fee for the park.Camping FeesYour stay is limited to 14 days at a time. Longer stays require you to move to a diffe
6、rent campground outside of the national park. All sites can be used for tent camping. All sites are $30 per night or $15 per night with a SeniorPassorAccessPasscard. Senior and Access passes can be bought at the park store.1. What do we know aboutHot SpringsNational Park?A. It was set up in the 1920
7、s.B. Its bath water is very hot.C. It is the smallest national park worldwide.D. Its bathhouses were opened in recent years.2. What can visitors do at the park?A. Take baths in the springs directly.B. Have their illnesses cured.C. Visit many old bathhouses.D. Drink its spring water.3. If visitors wa
8、nt to camp at the park, they should _.A. bring their own tentsB. go to the park store firstC. stay for no more than 14 daysD. change campgrounds every day【答案】1. A 2. D 3. C【解析】这是一篇应用文。主要介绍了阿肯色州的Hot Springs National Park,介绍了包括公园特色、成立时间、游客可以进行的活动以及费用等信息。【1题详解】细节理解题。根据第三段中The area became a national par
9、k in 1921.可知该地区在1921年成为国家公园。由此可知,Hot Springs National Park成立于20世纪20年代。故选A。【2题详解】细节理解题。根据第三段中You can also drink the spring water from special fountains (喷嘴式饮水器) around the park.可知你还可以喝到公园周围喷嘴式饮水器里的泉水。由此可知,游客在公园可以喝到公园里的泉水。故选D。【3题详解】细节理解题。根据最后一段中Your stay is limited to 14 days at a time. Longer stays r
10、equire you to move to a different campground outside of the national park.可知您每次停留的时间限制为14天。长时间的停留需要你搬到国家公园外的另一个露营地。由此可知,如果游客想要在公园露营,他们必须停留不超过14天。故选C。B“I have cancer.”Mom said and held me in a tight hug.I could feel her chest shaking as she tried not to cry but failed.For all of my twenty-four years,
11、my mom had been supportive.Strength and protection had always flowed from her to me.Now I knew it would have to flow the other way.Mom didnt stay down for long.After the shock of breast-cancer,she armed herself with a notebook and a pen and a thousand questions for the doctors.She took notes on whit
12、e blood cell counts and medications(药物)with long names as though she were studying for entrance exams into medical school.”The not-knowing is the worst.”she said.The operation was successful.The chemo(化疗)was the harder part.I went with Mom to every chemo treatment.She rarely complained,though her ha
13、ir was gone and her toenails and fingernails fell out one by one.She joked that she could save money on nail polish and put it toward the doctor bills,even though she never wore nail polish.”Cancer can take my hair,my nails,my health,my very life. But it cant take my smile.”Mom said.Mom learned to s
14、hare her fears with me,and it formed an even deeper bond between us.Yet I am certain there were fears she didnt share because she was still protecting me-worries she only shared with Dad.Even in the darkest hours,she would just joke about the cancer. Mom always said,”When you look your greatest fear
15、 in the eye and laugh at it,you take away some of its power.”Mom was one of the lucky ones.She did beat her cancer,though not without scars.From her,Ive learned I may not get to choose what I face,but I do get to choose how I face it.4. What does the underlined sentence in Paragraph 2 mean?A. There
16、were other ways to treat cancer.B. Knowledge of cancer would be helpful.C. Mom had to stay stronger to beat cancer.D. I should be the one being there for Mom.5. Which of the following words can best describe Mom?A. Humorous and generous.B. Considerate and ambitious.C. Optimistic and determined.D. Ca
17、ring and knowledgeable.6. What is the fifth paragraph mainly about?A. The fear Mom shared with me.B. The ways Mom faced fear.C. The jokes Mom told me.D. The bond Mom and I formed.7. What lesson did the author learn from Mom?A. Luck counts in beating diseases.B. Complaint does no good to ones health.
18、C. Positive attitudes get one through hardship forD. Sharing feelings helps reduce sufferings a lot.【答案】4. D 5. C 6. B 7. C【解析】这是一篇记叙文。讲述妈妈与癌症作抗争的过程中保持积极乐观态度,并对作者产生重大影响的故事。【4题详解】句意推测题。由前一句“Strength and protection had always flowed from her to me.”母亲给予我很多关爱和支持,下一句中“the other way around”意思为从相反方向,可知此处暗
19、含的意思为现在轮到作者给母亲关爱和支持。故选D。5题详解】推理判断题。从第四段的第三句“.She joked that she could save money on nail polish and put it toward the doctor bills,even though she never wore nail polish.”可知妈妈虽然因化疗失去指甲,但仍能保持乐观态度,开玩笑说没有了指甲可以省下钱指甲油的钱来付医药费。以及,从第二段妈妈拿着纸和笔问医生各种各样有关癌症的问题,能看出妈妈战胜病魔的决心。故选C。【6题详解】主旨大意题。第五段,妈妈“ learned to sha
20、re her fears with me”“she would just joke about the cancer”,这些都是妈妈在面对恐惧所采取的应对办法。故选B项。【7题详解】推理判断题。文章最后一段最后一句“From her,Ive learned I may not get to choose what I face,but I do get to choose how I face it.”可知,作者从妈妈身上学到了,“无法选择要面对的事情,但是可以选则用何种方式面对自己的遭遇”,而妈妈就是乐观面对病魔。故选C项。CThe worlds biggest COVID9-9 vacci
21、ne (疫苗) study started on Monday. A total of 30,00 volunteers will help test the effectiveness and safety of a shot developed by the National Institutes of Health and drug maker Moderna.The volunteers will each receive two doses (剂量) of a shot. They will not know whether they are getting the real vac
22、cine or false version (版本) Scientists will then closely follow the volunteers as they go about their daily activities. They want to see which group experiences a higher rate of infections (感染), especially in areas where the virus still is spreading unchecked.Volunteers from more than 80 test areas a
23、cross the country will take part in the study. Moderna said the first vaccines were given Monday morning in Savannah, Georgia. The U.S. government requires its tests of any vaccine that might be used in the country. The aim is not just to test if a vaccine works, but also to check if it is safe.Thro
24、ugh the government-funded COVID-19 Prevention Network, the U.S. plans a new study for vaccine candidates (候选人) each month through autumn. Each will involve30,000 newly chosen volunteers. The hope is that, by using the same rules for each study, scientists will be easily able to compare the vaccines.
25、 In August, the U.S. will carry out its final stages of Oxford Universitys vaccine candidate. The study of Johnson & Johnsons vaccine will start in September. Drug maker Pfizer also plans to carry out its own 30,000-person study this summer.That is a lot of volunteers needed to test possible vaccine
26、s. But in recent weeks, more than 150,000 Americans have registered to volunteer for the studies, says Dr. Larry Corey. He is with the Fred Hutchinson Cancer Research Institute in Seattle, Washington. It normally takes years to create a new vaccine from start to finish. But this time, scientists are
27、 setting speed records.8. What can be learned according to the second paragraph?A. The volunteers will be divided into two groups.B. A false version will influence the volunteers poorly.C. Every volunteer gets two doses of shot at different times.D. Scientists will keep the volunteers in a special p
28、lace.9. What do you know about the vaccine test?A. This test involves volunteers from different countries.B. Some volunteers have been injected with the vaccine.C. The aim of the test is to see how the vaccine works.D. The U.S. government intends to do tests nationwide.10. What can be inferred from
29、the last paragraph?A. The tests need many more than 150,000 volunteersB. The vaccines made in a hurry have not potential safety issues.C. It is hoped that vaccine is the best hope against the virus.D. It is better to put off using the vaccines on humans.11. Which of the following is the best title f
30、or the passage?A. COVID-19 Vaccine Starts Test with VolunteersB. Moderna Are to Develop COVID-19 VaccineC. 150,000 Registered to Get COVID-19 VaccineD. COVID-19 Vaccine Gets Support from U.S. Government【答案】8. A 9. B 10. C 11. A【解析】【分析】这是一篇说明文。文章讲述了30000名志愿者将帮助测试Moderna开发COVID-19疫苗的有效性和安全性。【8题详解】推理判断
31、题。根据第二段的“They will not know whether they are getting the real vaccine or false version (版本) Scientists will then closely follow the volunteers as they go about their daily activities.(他们不会知道他们得到的是真的还是假的疫苗,然后科学家们将密切关注志愿者们的日常活动)”可知,把志愿者分成两组进行测试。故选A项。【9题详解】细节理解题。根据第三段的“Moderna said the first vaccines w
32、ere given Monday morning in Savannah, Georgia.(Moderna说,第一批疫苗于周一早上在乔治亚州的萨凡纳注射)可知,有些志愿者已经接种了疫苗。故选B项。【10题详解】推理判断题。根据最后一段的“It normally takes years to create a new vaccine from start to finish. But this time, scientists are setting speed records.(一种新疫苗的研制从开始到完成通常需要数年时间。但这一次,科学家们正在速度创记录)”可知,科学家想要尽快研制出疫苗,
33、因此推断疫苗是对抗病毒的最大希望。故选C项。【11题详解】主旨大意题。根据第一段可知,Moderna生产的疫苗已经开始测试接种,倒数第二段也提到了另外两个药厂的疫苗也打算开始试验,可以推断,文章讲述了COVID-19疫苗开始在志愿者中进行测试。故选A项。【点睛】细节理解题主要考查考生对某句话或某几句话的理解,同学们若能根据题干内容从原文中找到相关的句子,然后进行比较和分析,便可确定最佳答案。多数情况下,作者不会明确的呈现一个事实,读者需要根据已有的信息进行处理,读出言外之意。还要特别注意文章的时间顺序、故事发生的地点、情节的发展和人物之间的关系。例如,第1题,根据第二段的“They will
34、not know whether they are getting the real vaccine or false version (版本) Scientists will then closely follow the volunteers as they go about their daily activities.”他们不会知道他们得到的是真正的疫苗还是错误版本的疫苗,然后科学家们将密切关注志愿者们的日常活动。可知,把志愿者分成两组进行测试。可知,把志愿者分成两组进行测试。故选A项。D“Its a big hammer to crack a nut.” This is how on
35、e angry parent described the recent crackdown (严厉的打击) by London police on parents who drop their kids off at school by car. Yes, you read that correctlythe very mode of transportation that many American schools insist is the only safe way to deliver kids to school is now considered illegal in the UK
36、.The decision to fine any vehicles seen dropping off or picking up kids within a particular zone of east London comes from city councillors (议员) long-term efforts to make the area safer and less crowded. They say theyve been trying for years “to encourage reasonable parking”, but in vain. Neighborho
37、od residents complain frequently about their driveways being blocked by illegally parked cars for 15 minutes or more,often while theyre trying to get to work, and the streets are long overcrowded.Now the rules have changed. Some parents are angry. Angie is a mother who made the “big hammer” comment
38、and says the crackdown is “way over the top.” The nearest drop-off point for her six- year-old is now a five-minute walk from the school. Others are happy with the decision, severe though it may seem. Councillor Jason Frost said :“Traffic has significantly reduced,and more children are now walking t
39、o school, which is a great outcome. I would rather have complaints that we are slightly inconveniencing parents than hear that a child had been seriously injured because nothing was done.”I witness daily the chaos created by these in-town drivers, when I walk my own kids to school. Theres a parking
40、lot crowded with vehicles and a slow-moving train of cars moving in circles, many filling the air with harmful smoke. Meanwhile, the conversations around overweight children and the importance of daily physical activities continue to stand out in schools.12. Why is Angie Baillieul opposed to the new
41、 rule?A. She is often fined by London police.B. She will lose her job as a school driver.C. She has adapted to the American practice.D. She thinks it adds inconvenience to her kid.13. What concerned Jason Frost most?A. Peoples complaints.B. Students health.C. Students safety.D. Parents inconvenience
42、.14. What can be seen after the crackdown is carried out?A. Less daily chaos.B. Favor from all people.C. More over-weight children.D. Complaints from neighbors.15. What is authors attitude toward the crackdown?A. Favorable.B. Uncaring.C. Doubtful.D. Opposed.【答案】12. D 13. C 14. A 15. A【解析】这是一篇议论文。文章主
43、要讲述了在关于家长开车接送孩子上下学的新的交通政策上,人们提出了不同的观点。【12题详解】细节理解题。根据文章第三段“Some parents are angry. Angie is a mother who made the “big hammer” comment and says the crackdown is “way over the top.” The nearest drop-off point for her six- year-old is now a five-minute walk from the school.”(一些家长很生气。安吉是一位母亲,她发表了“重拳出击”
44、的评论,她说这种打击“太过分了”。对她六岁的孩子来说,最近的下车点现在离学校有5分钟的路程。)可知,她认为这会给她的孩子带来不便。故选D。【13题详解】推理判断题。根据文章第四段“I would rather have complaints that we are slightly inconveniencing parents than hear that a child had been seriously injured because nothing was done.”(我宁愿抱怨我们只是稍微给父母带来不便,也不愿听到一个孩子因为什么都没做而受到严重伤害。)可推知,Jason Fro
45、st最担心学生的安全问题。故选C。【14题详解】推理判断题。根据文章第二段“The decision to fine any vehicles seen dropping off or picking up kids within a particular zone of east London comes from city councillors (议员) long-term efforts to make the area safer and less crowded.”(对在伦敦东部某一特定区域内接送孩子的车辆进行罚款的决定,是市议员们为了使该地区更安全、更少拥挤而做出的长期努力的结果
46、。)可推知,在严厉打击行动实施之后能够减少日常中的混乱。故选A。15题详解】推理判断题。根据文章最后一段“I witness daily the chaos created by these in-town drivers, when I walk my own kids to school. Theres a parking lot crowded with vehicles and a slow-moving train of cars moving in circles, many filling the air with harmful smoke. Meanwhile, the co
47、nversations around overweight children and the importance of daily physical activities continue to stand out in schools.(每天,当我送自己的孩子去上学时,我都亲眼目睹这些城里的司机制造的混乱。停车场里挤满了车辆,一列缓慢行驶的汽车在原地打转,许多汽车在空气中弥漫着有害的烟雾。与此同时,围绕超重儿童和日常体育活动的重要性的讨论在学校继续突出。)可推知,作者对这样的严厉打击是支持的。故选A。第二节 (共5小题;每小题2分,满分10分)根据短文内容,从短文后的选项中选出能填入空白处
48、的最佳选项,选项中有两项为多余选项。An obstacle usually refers to a difficulty or problem that prevents you from achieving something. Whether it was in your past, or youre presently facing an obstacle, we all have to deal with it. Some people avoid obstacles or deny their existence. Others let obstacles control them,
49、 and they feel defeated. Your attitude towards obstacles will define the outcome of whether you rise from the challenge, or remain stuck in it. _16_Obstacles give you purposeSometimes obstacles can reset your goals. You might have always had a particular way of doing things, or wanted to pursue cert
50、ain goals; but when youre faced with setbacks or difficulties, youre forced to re-think, and re-examine your path. _17_. Or, you may concentrate on something that you otherwise wouldnt have if not for the particular setback. By having to overcome an obstacle, youll be fulfilling a purpose, rather th
51、an just going through the motions.Obstacles Prepare You for the Unexpected_18_. Even though obstacles can bring out many negative emotions in us, such as frustration, anger, or sadness, its important to realize that they dont stop you from reaching our intended goals. Instead, they, in a way, give y
52、ou time to stop and think if perhaps there is a new and better path to take and what you can prepare for what will happen along the way._19_Obstacles whether you like them or not are unavoidable. Life will never stop throwing you new obstacles. So, the best thing to do is know how to better see and
53、deal with these obstacles, and transform them into opportunities for self improvement. The more youre able to see obstacles as being an advantage to your life, the better youll be at managing them._20_. It will make you constantly change and adapt to new situations, allowing you to grow into a bette
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。
链接地址:https://www.ketangku.com/wenku/file-551754.html


2019届人教A版数学必修二同步课后篇巩固探究:2-1-1 平面 WORD版含解析.docx
陕西省周至县第二中学人教版高中语文必修三3老人与海 (1) 课件 .ppt
