2022高考英语一轮复习 主题训练(十)跨文化沟通、包容与合作(含解析).doc
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
7 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 2022高考英语一轮复习 主题训练十跨文化沟通、包容与合作含解析 2022 高考 英语 一轮 复习 主题 训练 文化 沟通 包容 合作 解析
- 资源描述:
-
1、主题训练(十)跨文化沟通、包容与合作大阅读提升阅读速度内化读文规律(满分70分,限时55分钟).阅读理解(共15小题;每小题2分,满分30分)AINTRODUCTIONChinese Government Scholarship program for international students is established by the Ministry of Education (MOE) of the Peoples Republic of China aiming to promote Chinese higher education brand on an internationa
2、l basis. China Scholarship Council, entrusted by the MOE, holds the responsibility of verification (证实), approval and the routine management of the program.SCHOLARSHIP COVERAGETuition; campus accommodation fees; medical insurance and a monthly allowance.APPLICANTSApplicants must be nonChinese citize
3、ns and in good health.Applicants for a masters degree program must have a bachelors degree and be under 35.Applicants for a doctoral degree program must have a masters degree and be under 40.APPLICATION1Apply online at www.campuschina.org2Mail application documents to East China Normal University (E
4、CNU)An application form for Chinese Government Scholarship.The highest diploma and academic transcripts (学生成绩单) (notarized photocopies)Documents in languages other than Chinese or English must be attached with notarized (经过公证的) translation in Chinese or English.A research plan. It is required to be
5、no more than 800 words.Recommendation letters. Applicants for postgraduate studies must submit two letters of recommendation in Chinese or English by professors or associate professors.A photocopy of Foreigner Physical Examination Form. Please select the appropriate time to take medical examination
6、as it is valid for only 180 days.The HSK (Chinese Proficiency Test) certificate.The processing fee. The bank wire receipt should be enclosed in the application package.3Application dateYour application documents should reach the International Students Office of ECNU by April 30th.APPROVAL AND NOTIFI
7、CATIONThe result will be posted online at http:/ by the end of June.语篇解读:本文是一篇应用文。文章主要介绍了中国为国际学生设立的中国政府奖学金项目的具体情况。1What do we know about the program?AThere is no age limit for applicants.BThe application is due on June 30th.CIt is only for international students.DThere are two websites for applicati
8、on.解析:选C细节理解题。根据第一段第一句“Chinese Government Scholarship program for international students .on an international basis”可知,这个项目只针对国际学生。故选C。2What will applicants have to pay according to the text?ATuition.BProcessing fees.CAll living costs.DMedical examination charge.解析:选B细节理解题。根据APPLICATION部分中的“The proc
9、essing fee.The bank wire receipt . package.”可知,申请者需支付手续费。3What can we infer from the text?ALonger research plans are preferred.BThe HSK certificate is valid for only 180 days.CGovernment officials give recommendation letters.DEducation certificates in Chinese or English are accepted.解析:选D推理判断题。根据APP
10、LICATION部分中的“Documents in languages . in Chinese or English”可推知,英语或汉语版本的教育证书都是可以接受的。B(2021兰州诊断)In the past decade, the use of social media has grown in a way that no one could have guessed. It has turned some teenagers into celebrities and turned the famous into the infamous, overnight.A key feature
11、 of social media, however, is its volatility. Trends come and go, disappearing almost as quickly as they appeared. So, what were the key social media trends of 2018?Short video apps such as TikTok and its Chinese equivalent (等同物) Douyin, took the world by storm. The telegraph reported that TikTok wa
12、s ranked 8th on Apples App store in April. And Douyin had more than 300 million domestic monthly active users in June at home, CNBC said.Why are these short videos which are rarely longer than a few minutes so popular? Jiang Yige, Singaporebased analyst at FengHe Fund Management, has a theory. “Shor
13、t videos are just right to fill in the little gaps in our busy schedules,” he told CNBC.These videos apart from being very convenient are important to teenagers because they allow them to express themselves, according to Teen Vogue.Liza Koshy, a user of the US app Musical.ly who has over 2 million f
14、ollowers, said, “The sense of community that users of short video apps get is another appealing feature.”Live streaming (直播) is a feature of our social media life that now seems as natural as sunrise. Its a pretty neat idea: You can watch anyone, anywhere, live. However, China has taken live streami
15、ng to a whole new level. In China, more than 100 million viewers monthly watch a live streaming video. Forbes thought that a number of factors had led to the popularity of live streams. Among them is viewers ability to interact with unknown names.However, the quick development of social media may be
16、 having side effects too. Fake news is one serious problem it causes. Materials shared on these platforms are often not checked for accuracy. The most basic content can be false and can mislead users one way or another. We use social media all the time; that doesnt mean that we understand the influe
17、nce it is having on us. We should be mindful of both the time we spend on it and its impact on our minds.语篇解读:在过去的十年里,社交媒体平台迅猛发展。文章主要分析了短视频和直播流行的原因,并提到媒体平台也存在许多负面影响。4The underlined word “volatility” in Paragraph 2 possibly means “being _”AchangeableBsteadyCpromising Dviolent解析:选A词义猜测题。根据第二段第二句“Trend
18、s come and go, disappearing almost as quickly as they appeared”可知,潮流更迭很快,由此可推知,社交媒体的一个主要特点就是其多变性,故A项正确。5According to Liza Koshy, short videos are very popular because _.Athey are very convenientBthey help people kill timeCthey provide a sense of communityDthey allow people to express themselves解析:选C
19、细节理解题。根据第六段中的“The sense of community that users of short video apps get is another appealing feature”可知,根据Liza Koshy,短视频受欢迎的原因在于它们能让用户获得一种社区意识。故选C。6What do we know about social media?AThe information from social media is totally reliable.BWhen it comes to social media, people only know short videos.
20、CPeople cant communicate with each other without social media.DThere is still much room for social media to make improvement.解析:选D推理判断题。根据最后一段第一句可知,社交媒体的迅速发展带来了一些负面影响,由此可推知,社交媒体还有需要改进的地方。故选D。7What is the authors attitude to the quick development of social media?AObjective. BSubjective.CFavorable. DD
21、isapproving.解析:选A观点态度题。通读全文可知,文章主要介绍了社交媒体的流行趋势及其流行的原因,并提到了社交媒体的弊端。由此可推知,作者对社交媒体的迅速发展持客观的态度。故选A。C“While extroverts (性格外向者) often make great first impressions with their outgoing manner and lively personalities in interviews, their value and reputation at work diminish (缩减) over time,” says Corinne Be
22、ndersky, an associate professor of management.“Extroverts disappoint us over time when theyre part of a team,” Bendersky says. “On a team youre expected to work hard and contribute a lot. But theyre often poor listeners, and they dont collaborate.”“On the other hand, introverts (性格内向者) work hard on
23、a team because they care what others think of them. They dont want to be seen as not pulling_their_weight or contributing 100%,” Bendersky says.So while companies may be attracted to hiring extroverts because they impress managers greatly in job interviews, bosses also may want to consider whether t
24、he extrovert they are considering will be a valuable team player, Bendersky says.Amy Jen Su and Muriel Maignan Wilkins, two writers, agree and say managers should recognize the strengths of introverted employees, such as their ability to put themselves in someone elses shoes.“These team members are
25、often easygoing, which can make them exceptional mentors to more junior staff or particularly good sounding boards when you interact with them in oneonone situations,” Su says.“Managers must try to help introverts find their voice,” Wilkins says. “Help them see that speaking up is not about selfprom
26、otion or being in conflict but rather about offering the team key insights, making better decisions or increasing the efficiency for all.”What about those extroverts who never seem to be at a loss for words? Should managers cut them off? Managers definitely should weigh in on how an extrovert is aff
27、ecting others. Wilkins suggests saying something in private to make adjustments.语篇解读:本文是一篇议论文。讲述了外向型性格的人会给面试官留下良好的第一印象,但是他们常不善于合作,没有团队精神;而内向型性格的人则工作努力,顾及别人的感受,性格随和。公司在招聘人才时,应当注意不同性格的人的特点。8What do we know about outgoing people according to Bendersky?AThey are good listeners.BThey are good at cooperat
28、ing.CThey often make great contributions.DThey tend to perform well in interviews.解析:选D细节理解题。根据第一段第一句可知,性格外向的人往往会在面试中给面试官留下良好的第一印象,故D项正确。9Which can best replace the underlined part “pulling their weight” in Paragraph 3?ATrusting others.BMaking good choices.CDoing their full share of work.DTrying to
29、share their thoughts.解析:选C词义猜测题。根据第三段中的第一句可知,内向的人在团队中努力工作,因为他们在意别人对他们的看法。结合画线词所在的句子“They dont want to be seen as not pulling their weight or contributing 100%”可知,他们不想被视为没有尽到自己的本分或没有做出全部贡献。据此可推知,画线词意为“尽本分”,故C项正确。10What is Sus attitude towards Benderskys words?ACritical. BTolerant.CDoubtful. DApprovin
30、g.解析:选D观点态度题。根据第三段可知,Bendersky认为内向者在团队中工作努力;又根据第五段中的“Amy Jen Su and Muriel Maignan Wilkins, two writers, agree and say managers should recognize the strengths of introverted employees”可知,Su赞同并表示管理者应该认识到性格内向员工的长处。据此可知,Su赞同Bendersky的观点。D项意为“赞成的,同意的”,故D项正确。A项意为“批评的,批判的”,B项意为“宽容的”,C项意为“怀疑的”,都与语境不符。11Wha
31、t does Wilkins advise managers to do?APromote more introverts.BLearn to work more efficiently.CEncourage introverts to speak up.DAvoid conflict among employees.解析:选C细节理解题。根据倒数第二段中的“Managers must try to help introverts find their voice”并结合该段其他内容可知,Wilkins建议管理者鼓励内向的人勇于表达自己的观点,为团队提供自己的意见,故C项正确。D(2021合肥
32、质检)We can have video chat with astronauts aboard the International Space Station and watch live footage from the frozen heights of a mountain. But communicating with a submarine (潜艇) or a diver is not so easy. The lack of practical methods for sharing data between underwater airborne (空气传播的) devices
33、 has long been a frustration for scientists. The difficulty stems from the fact that radio signals work perfectly in air travel but poorly in water. Sonar signals used by underwater sensors reflect off the surface of water rather than reaching the air.Now, researchers at MIT have developed a method
34、with the potential to revolutionize underwater communication. “What weve shown is that its actually feasible to communicate from underwater to the air,” says Fadel Adib, a professor at MITs Media Lab, who led the research.The MIT researchers designed a system that uses an underwater machine to send
35、sonar signals to the surface, making vibrations (震动) corresponding to the 1s and 0s of the data. A surface receiver then reads and decodes these tiny vibrations. The researchers call the system TARF. It has any number of potential realworld uses, Adib says. It could be used to find downed planes und
36、erwater by reading signals from sonar devices in a planes black box and it could allow submarines to communicate with the surface.Right now the technology is lowresolution. The initial study was conducted in the MIT swimming pool at maximum depths of around 11 or 12 feet. The next steps for the rese
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。


2019届人教A版数学必修二同步课后篇巩固探究:2-1-1 平面 WORD版含解析.docx
2019届高三人教版语文一轮复习课件:第二部分 专题二 文学类文本阅读Ⅰ 第二节 情节结构的三种考法 .ppt
