2022高考英语(北师大版)大一轮复习高考提能练(十五)必修5 UNIT 15 LEARNING WORD版含解析.doc
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
3 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 2022高考英语北师大版大一轮复习高考提能练十五必修5UNIT 15LEARNING WORD版含解析 2022 高考 英语 北
- 资源描述:
-
1、高考提能练(十五)必修5Unit 15Learning第一部分阅读理解(共两节,满分40分)第一节(共15小题;每小题2分,满分30分)阅读下列短文,从每题所给的A、B、C和D四个选项中,选出最佳选项。A (2021湖南省四校高三摸底调研)There are various kinds of apartments for university students to choose from.And here are some recommendations.Brandon OaksLocated on the Milledge Road Extension,Brandon Oaks is co
2、mposed of twobedroom,twobath apartments with decks or patios.Each apartment also features an energyefficient heat pump,air conditioning,an electric range,a fullsize refrigerator,a dishwasher,a washer,a dryer and carpeting throughout.Floors:VaryElevators:NoCapacity:180 Gender:CoedBrown HallBrown Hall
3、 features spacious single and suitestyle rooms on the Health Sciences Campus.Students choosing to live in Brown Hall can take advantage of living in Athens trendy Normaltown neighborhood while still enjoying an oncampus,community lifestyle free from the trouble of monthly bills.Rooms feature 17posit
4、ion adjustable beds.Brown Hall is open for breaks,including the winter break and the spring break.Floors:4 Elevators:YesCapacity:130 Gender:CoedBoggs HallConstructed in 1961,Boggs Hall houses firstyear residents only.The rooms in Boggs Hall are traditional doubles,home to two students per room.Each
5、room is equipped with a sink and community bathrooms are located on every floor.Rooms feature 17position adjustable beds.Floors:3 Elevators:NoCapacity:160 Gender:CoedSoule HallSoule Hall is the oldest residence hall at the university and is the only hall reserved for nonfreshman women.Soule Halls re
6、sidents live in double or single rooms with private or shared bathrooms.Rooms feature 17position adjustable beds.Floors:3 Elevators:NoCapacity:90 Gender:Female语篇解读:本文是一篇说明文。文中介绍了四个大学生公寓,包括公寓设施、楼层、容纳人数等。1Which place is suitable for students to stay during their vacations?ABrandon Oaks.BBrown Hall.CBo
7、ggs Hall.DSoule Hall.B细节理解题。根据Brown Hall部分中的“Brown Hall is open for breaks,including the winter break and the spring break”可知,Brown Hall在假期开放,包括冬季假期以及春季假期,故B项正确。2What do Boggs Hall and Soule Hall have in common?AThey are both equipped with sinks.BThey were constructed at the same year.CThey can hous
8、e both men and women.DThey share the same number of floors.D细节理解题。根据Boggs Hall部分中的“Floors:3”和Soule Hall部分中的“Floors:3”可知,这两个大学生公寓楼层相同,故D项正确。3From which is the text probably taken?AA university textbook.BA travel brochure.CAn accommodation guide.DA hotel advertisement.C考查理解文章类型的能力。通读全文可知,本文主要介绍了四个大学生公
9、寓,包括公寓设施、楼层、容纳人数等;据此可以判断,本文最可能摘自“住宿指南”,故C项正确。B(2021太原市高三年级模拟试题一)I sent a message to my sister at 12:30 pm during my lunch to ask her about my fathers progress.He was having his second knee surgery and my expectations were the same as the previous successful surgery.My brother picked me up from schoo
10、l and we headed for the hospital.When we arrived at the hospital,my first question was “How is he doing?” My father was connected to a breathing machine and his face was very swollen.I tried my best not to cry because I was supposed to interpret for him what was happening as the nurses did not speak
11、 Spanish.I had never seen my father this way.He looked so fragile and different from the strong man I knew.I asked him how he was feeling and he said he was fine.I returned to the lobby and I was in a state where I realized that my hero,best friend,and loved one in life was in a dangerous state and
12、at that point anything could happen.I recalled what happened when I was a child.“Im going to the store”was always his words,and that was without doubt my cue to follow him.We would walk to the car,and sometimes if I was lucky,I got away with sitting in the front seat.We would arrive at the store and
13、 he always said “Get whatever you want and something for Ana”;Ana is my sister.My dad and I were best friends.He never showed preference with his children,but I just always happened to follow him.It was okay for me to cry when I wanted something because I was his youngest girl,he couldnt say no to m
14、e.All along my father had dedicated his life to giving us the best.Growing up does not necessarily mean that one must distance oneself from his parents because it is childish;it is time to take action and embrace the feelings because it is the right thing to do.Life presents us with signals to ackno
15、wledge and value what is the most important in life.语篇解读:本文是一篇记叙文。作者的父亲进行了第二次膝盖手术,她在医院里看到虚弱的父亲已不再是印象中那个强壮的人,于是意识到自己人生中的英雄、最好的朋友以及最爱的人正处于危险的境地,在那个时刻任何事都有可能发生。然后作者回想起小时候父亲陪伴自己成长的点点滴滴,并深刻地认识到:长大成人不一定意味着要疏远父母,而是要珍视和他们之间的感情。4How was the authors father when she arrived at the hospital?AHe was dangerously
16、weak.BHe was worried about his life.CHe remained healthy and strong.DHe was unconscious and couldnt speak.A考查细节理解。根据第二段的内容,特别是“He looked so fragile and different from the strong man I knew”和尾句“I returned to the lobby.at that point anything could happen”可知,当作者赶到医院时,她的父亲很虚弱,正处于危险的状态,故A项正确。5How did the
17、 author feel after knowing her fathers situation?A.Sympathetic.BWorried.COptimistic.DIndifferent.B考查推理判断。根据第二段中的“I tried my best not to cry”和第二段尾句可知,作者知道父亲的状况后,应是感到很担心,故B项正确。6What can we learn about the authors childhood?AShe never took no for an answer.BShe was her fathers favorite child.CShe follo
18、wed her father a lot as a young girl.DShe got away from her family at an early age.C考查细节理解。根据第三段中的“My dad and I were best friends.He never showed preference with his children,but I just always happened to follow him”可知,作者小时候经常跟随父亲,故C项正确。7What advice does the author give at the end of the text?AValue
19、 your loved ones and be close to them.BGrow up and share your parents responsibility.CCare about your parents health before its too late.D.Distance yourself from your family and be independent.A考查推理判断。根据尾段中的“Growing up does not.value what is the most important in life”可推知,作者建议我们应当珍视所爱之人,与他们保持亲密的关系,故
20、A项正确。C (2021德州高三模拟)Having hundreds of friends online is no substitute for a handful of close friends in real life.Researchers discovered that people with only a few friends were at least as happy as those with far more if many of theirs were online.The number of “peripheral others”,someone connected
21、 with onlineformer classmates and coworkers,for examplehad no connection with how satisfied they felt.Scientists did their study using data from two online surveys conducted on 1,496 people by a nonprofit research organization.People taking part in the study revealed their ages,the makeup of their s
22、ocial networks,how often they had different types of social interactions and their own feelings of wellbeing.They included details of how often and how they interacted with family or neighbors,and whether they included people who provided services for them in their networks.The number of close frien
23、ds someone had was the only thing that influenced how satisfied they were with their social life.“Loneliness has less to do with the number of friends you have,and more to do with how you feel about your friends,” said Dr.Bruine,an expert of the study.“If you feel lonely,it may be more helpful to ma
24、ke a positive connection with a friend than to try and seek out new people to meet.”In the study,they found older people tended to have smaller social networks.Younger peoples were larger but they were mostly made up of “peripheral others”not true friends,just people they knewand did not contribute
25、to their happiness.Even variations in the number of family members or neighbors somebody spent time with did not affect how happy they were with their social life.Dr.Bruine said her research echoed other findings showing people would be happier if a larger proportion of their online friends were act
26、ually their friends in reality.She added,“Stereotypes of aging tend to paint older adults in many cultures as sad and lonely.But the research shows that older adults smaller networks didnt weaken social satisfaction and wellbeing.In fact,older adults tend to report better wellbeing than younger adul
27、ts.”语篇解读:本文是一篇说明文。文中介绍了一项研究,该研究发现在现实生活中拥有朋友比在网上拥有虚拟朋友能拥有更多的幸福感。而且与人们以往的成见不同的是,拥有少数真实朋友的老年人比拥有大量网上虚拟朋友的年轻人更有幸福感。8What has a good influence on ones happiness according to the study?AHaving impersonal networks of friends.BMeeting close friends face to face.CHelping familiar coworkers.DKeeping in touch
28、with family members online.B推理判断题。根据第一段第二、三句可知,有的人虽然朋友少,但比起那些朋友多但大多数通过网络来联系(如他们的前同学和前同事)的人而言,前者起码和后者一样快乐。由此可知,和亲密朋友在现实中接触会让人更幸福,故选B项。9What did the 1,496 people taking part in the study have to do?AKeep off using the Internet.BShow their attitudes to happiness.CReveal their social life thoroughly.DFi
29、nd “peripheral others” from their friends.C细节理解题。根据题干中的1,496 people taking part in the study可以定位到文章第二段。根据第二段第二、三句可知,参与这项研究的人透露了他们的年龄、社交网络的构成、进行不同类型社交互动的频率以及他们自己的幸福感。其中包括他们与家人或邻居互动的频率和方式,以及他们的社交网络中是否包括为他们提供服务的人。由此可知,参与研究的1,496个人需要详尽地提供关于他们社交生活的信息。故选C项。10Who is more likely to be attacked by loneliness
30、 according to the study?AParents living with their children.BOlder adults with fewer friends online.CThose having fewer relatives or neighbors.DYoung people without friends in reality.D推理判断题。根据文章最后三段的内容可知,研究发现老年人社交范围小,但大都是现实中的朋友;年轻人社交对象多,但虚拟世界中的朋友并没有为他们带来更多的幸福感。因此现实中没有朋友的年轻人更容易遭到孤独感的侵袭,故选D项。11What d
31、oes the underlined word “paint” mean in the last paragraph?ATreat.BDraw.CDescribe.DCriticize.C词义猜测题。根据画线词所在句中的“as sad and lonely”可推知,画线词所在句表示,在许多文化中,对变老的刻板印象往往会把老年人描述为悲伤和孤独的人。故选C项。describe.as.意为“把描述为”。D (2021福州市高三毕业班适应性练习)While many of us may have been away somewhere nice last summer,few would say t
32、hat weve “summered”“Summer” is clearly a noun,more precisely,a verbed noun.Way back in our childhood,we all learned the difference between a noun and a verb.With such a clear definition,it was easy to spot the difference.Not so in adulthood,where we are expected to “foot” the bill,“chair” committees
33、,and “dialogue”with political opponents.Chances are you didnt feel uncomfortable about the sight of those verbed nouns.“The verbing of nouns is as old as the English language,”says Patricia OConner,a former editor at The New York Times Book Review.Experts estimated that 20 percent of all English ver
34、bs were originally nouns.And the phenomenon seems to be snowballing.Since 1900,about 40 percent of all new verbs have come from nouns.Even though the conversion(转化) is quite universal,plenty of grammarians object to the practice.William Strunk Jr.and EB.White,in The Elements of Stylean authoritative
35、(权威性的) book for the use of American Englishhave this to say,“Many nouns lately have been pressed into service as verbs.Not all are bad,but all are suspect.” The Chicago Manual of Style takes a similar standpoint,advising writers to use verbs with great care.“Sometimes people object to a new verb bec
36、ause they resist what is unfamiliar to them,” says OConner.Thats why were comfortable “hosting” a party,but we might feel upset by the thought of “medaling” in sports.So are there any rules for verbing?Benjamin Dreyer,copy chief at Random House,doesnt offer a rule,but suggests that people think twic
37、e about “verbifying” a noun if its easily replaced by an already existing popular verb.Make sure its descriptive but not sillysounding,he says.In the end,however,style is subjective.The easy conversion of nouns to verbs has been part of English grammar for centuries;it is one of the processes that m
38、ake English “English”Not every coinage(新创的词语) passes into general use,but as for trying to end verbing altogether,forget it.语篇解读:本文是一篇说明文。在英语中把名词动词化的做法很普遍,但是很多语法学家反对这种做法,而且有时这样做也可能会让我们失望,因此我们要慎用名词的动词化。12What can we learn about the verbing of nouns?A.It hasnt recently been opposed by many grammarians
39、.BIt is more commonly accepted by children than adults.CIt hasnt been a rare phenomenon since last century.DIt is easily replaced by existing verbs in practice.C考查细节理解。根据第三段尾句“Since 1900,about 40 percent of all new verbs have come from nouns”可知,自1900年以来,大约40%的新动词来自名词。据此可知,自上个世纪以来,名词的动词化就成了常见的现象,故C项正
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。
链接地址:https://www.ketangku.com/wenku/file-556493.html


2019届人教A版数学必修二同步课后篇巩固探究:2-1-1 平面 WORD版含解析.docx
2022九年级数学下册 第27章 相似27.pptx
