2022高考英语(北师大版)大一轮复习高考提能练(十六)选修6 UNIT 16 STORIES WORD版含解析.doc
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
3 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 2022高考英语北师大版大一轮复习高考提能练十六选修6UNIT 16STORIES WORD版含解析 2022 高考 英语 北师大 一轮 复习 提能练 十六 选修 UNIT 16 STORIES
- 资源描述:
-
1、高考提能练(十六)选修6Unit 16Stories第一部分阅读理解(共两节,满分40分)第一节(共15小题;每小题2分,满分30分)阅读下列短文,从每题所给的A、B、C和D四个选项中,选出最佳选项。A (2021山西省重点中学高三联考)Singapore is a very modern country in Southeast Asia.If youve been traveling in its capital city,Singapore,it can be a shock to the system when it comes to accommodation prices.For
2、backpackers they have no choice but to stay outside of the central area.If you are a visitor,I think its best to stay in the historic central area to make the most of your time.For firsttimers I have put together this list of the best areas to stay in Singapore.ChinatownChinatown is where the origin
3、al community of Chinese immigrants settled in Singapore.The area is lined with Chinese stores,markets,and great places to eat for all budgets.It lies next to the downtown area and there is a variety of accommodation choices,from hostels(招待所) to 5star hotels.Little IndiaLittle India is where most of
4、the original Indian migrants made their home.Today it is still famous for temples,markets,and lots of places to eat delicious Indian foods.Its the most popular spot for backpackers and there are some good midrange choices here.Kampong GlamA short walk from Little India is the Kampong Glam area.This
5、is where Arab traders set up shop,with street names such as Haji Lane,Baghdad St.and Arab St.The neighborhood is now one of the trendiest in Singapore.Changi AirportWith one of the biggest airports in the region the chances are you might just be passing without time to stay.Changi Airport is awarded
6、 as one of the best in the world,so if you have to do an overnighter at an airport then you could do worse than do at Changi.I didnt get any sleep but it was an enjoyable stay for an airport.语篇解读:作者为初到新加坡的人提供住宿的建议。1What will make backpackers disappointed in Singapore?AThe system of accommodation.BTh
7、e high charges of the hotels.CThe remote location of the hotels.DThe accommodation with poor facilities.B考查细节理解。根据第一段的“it can be a shock to the system when it comes to accommodation prices.For backpackers they have no choice but to stay outside of the central area”可知,在住宿价格方面,新加坡可能会对该体系造成冲击,背包客不得不住在郊
8、外的地方。由此可知,高昂的住宿费迫使这些背包客远离市中心,给他们带来了不便,故选B。2Which area is close to the center of Singapore?AChinatown.BLittle India.CChangi Airport.DKampong Glam.A考查细节理解。根据题干中的“close to the center of Singapore”可把解题线索定位到Chinatown部分中的“It lies next to the downtown area”,故选A。3What do we know about Changi Airport?AIt wit
9、nesses a noisy environment.BIt offers passengers worse service.CIt is the biggest airport in Singapore.DIt has gained a fairly good reputation.D考查细节理解。根据Changi Airport部分中的“Changi Airport is awarded as one of the best in the world,so if you have to do an overnighter at an airport then you could do wo
10、rse than do at Changi”可知,该机场被评为世界上最好的机场之一,即有着很好的名声,故选D。B (2021湖北八校第一次联考)I always wanted to be extraordinarily good at something.I wanted to be the best in the classaweinspiring and tiptop;a worldfamous genius,like Michael Phelps.Unfortunately,my version of reality did not quite line up with this del
11、usional vision.I was a good swimmer,but I peaked at the collegiate State Championships level.My academic record was pretty solid,but I never would have made it into one of those Ivy League schools.Though I rose to aboveaverage status in a couple of areas,the disappointing truth was that I would neve
12、r amount to anything better than a midsized fish in a small pond.The destiny apparently had other plans.What drove me crazy,though,was the superstar talent thrown in my face at every turn.Some folks just seemed to get an unfair dose(一剂) of the talent.Why couldnt I be like Bernie Williams,the famed N
13、ew York Yankees player who also happened to be a worldclass guitar virtuoso(艺术大师)?Some say greatness is simply a function of putting in the practice time.It is around ten thousand hours,to be precise,according to author Malcolm Gladwell.I dont question the theory of devoting extraordinary efforts to
14、 developing ones expertise,but it seems that the talent is equally important.Ive heard that as people approach middle age,their life satisfaction increases because they begin to accept the gap between the expectations of themselves and the reality.After a few decades of frustration without the desir
15、ed results,we eventually come to terms with our life as it comes out,even if it falls far short of our idealized youthful expectations.Hope bends,it seems.语篇解读:本文是一篇夹叙夹议文。作者一直想成为最优秀的人,但是现实跟不上作者的期望;作者后来明白天赋和努力同样重要,人们最终会接受期望与现实的差距。4What does the underlined word “delusional” in Para.2 most probably mea
16、n?AImaginary.BRealistic.CDisappointing.DMaterial.A考查词义猜测。根据画线词所在句中的“did not quite line up with”和上一段的内容(作者对自己的期望)可知,此处表示现实与作者对自己的期望并不完全一致。A项意为“幻想的”,与画线词词义相近,故选A项。5In the passage,the writer thinks of himself as_Aa worldfamous geniusBa midsized fish in a small pondCa worldclass virtuosoDa student in an
17、 Ivy League schoolB考查细节理解。根据第三段的内容,尤其是“I would never amount to anything better than a midsized fish in a small pond”可知,作者把自己视为池塘中的一条中等大小的鱼。故选B项。6According to the writer,what makes “greatness”?AExtraordinary efforts.BTen thousand hours of practice.CTalent and expertise.DTalent and practice.D考查细节理解。根据
18、第五段第一句和最后一句可知,作者认为“伟大”来自大量的练习和天赋,故选D项。7Which of the following might be the best title?AHope BendsBFrustrating DecadesCPractice WorksDYouthful ExpectationsA考查标题判断。根据尾段“Hope bends,it seems”并结合文章其他内容可知,本文主要讲述了期望与现实的差距随着我们步入中年,我们最终会接受自我理想化的期望与现实的差距,故A项最适合作文章标题。bend意为“弯曲”。C (2021山东省临沂市一模)We spend a third
19、 of our adult life working and another big part preparing for our careers.Historically,work was rarely seen as a source of meaning and purpose.During the vast majority of our 300,000year human evolution(进化),work was in fact pretty simple.We worked to eat and avoid being eaten.Meaning and purpose cam
20、e from somewhere else,like culture,art,or science.The idea that we are meant to find meaning at work or to find work meaningfulis a rather modern,or rather postmodern,invention.Only one hundred years ago it would have been frequent to see workers who returned from a typical workday at factories comp
21、lain to their folks that they didnt earn much or they were worn out but rare to see they complain they didnt experience a sense of purpose.Similarly,the idea that we ought to bring our “whole self” to work is a pretty novel and recent form of career advice.Its origins can be traced to William Kahn w
22、ho invented the concept of employee engagement 30 years ago.His point was that employees differ in the degree to which they identify with their work roles.Some see work as merely a job and clock in and out every day,without bringing their whole self to work.Work is just not a core aspect of their id
23、entities,and their concept of themselves is built on other social categories like mother,husband,American,captain of the local soccer team,etc.Others,however,have a very close psychological connection with their work roles,seeing them as an essential thing intertwined(紧密相连的)with who they are.They do
24、nt just come to work.They are fully devoted to their careers and have a spiritual type of connection with their jobs.They are,it seems,almost possessed by work and are the type of workaholics(工作狂) most companies long for.语篇解读:人的一生中,成年后大约有三分之一的时间都在工作,人们还用很多时间为职业做准备。然而从历史上来看,工作很少被看作人生意义和目标的来源。工作的意义以及全
25、身心投入工作这些概念直到现代才出现。8Why did we spend much of our adult life working during the process of evolution?ATo prepare for future careers.BTo find the water sources.CTo help us evolve.DTo make us survive.D细节理解题。根据第一段倒数第二句“We worked to eat and avoid being eaten.”可知,人类在进化过程中花大量时间劳动是为了获取食物,并且避免成为别人的食物,即为了生存,故选
26、D项。9Why did the writer mention the workers a century ago?ATo help us find meaning at work.BTo prove that the idea was modern.CTo show us the bad old days.DTo complain about the experiences.B推理判断题。根据第二段第一句“The idea that we are meant to find meaning at work or to find work meaningfulis a rather modern
27、,or rather postmodern,invention.”可知,在工作中寻求意义这种概念直到现代才有,紧跟着提到一百年前的工人的例子正是为了说明这一点,故选B项。10Which of the following might William Kahn agree with?AEmployees have different understanding of their work roles.BEvery employee must bring their whole self to work.CTo be devoted to work is a pretty novel idea.DW
28、orkers core identity is built on art categories.A推理判断题。根据第三段第三句“His point was that employees differ in the degree to which they identify with their work roles.”可知,他认为员工们对于自己工作角色的认同程度是因人而异的,故选A项。11What kind of employees do most companies favor?AThose who see work as a job.BThose who identify with the
29、ir work roles.CThose who are fully devoted to their work.DThose who possess experience.C细节理解题。根据文章最后一句“They are,it seems,almost possessed by work and are the type of workaholics most companies long for.”可知,大多数公司期望工作狂类型的员工,故选C项。D(2021威海市高考模拟)Americas first transcontinental railroad,completed 150 year
30、s ago today at Promontory Summit in Utah,connected the vast United States and brought America into the modern age.Chinese immigrants contributed greatly to this notable achievement,but the historical accounts that followed often ignored their role.Between 1863 and 1869,as many as 20,000 Chinese work
31、ers helped build the dangerous western part of the railroad,a winding ribbon of track known as the Central Pacific Railroad.At first,the Central Pacific Railroads directors wanted a whitesonly workforce.When not enough white men signed up,the railroad began hiring Chinese men for the backbreaking la
32、bor.Company leaders were skeptical of the new recruits ability to do the work,but they proved themselves not only capable but even superior to the other workers.Chinese workers cut through dense forests,filled deep narrow steepsided valleys,constructed long trestles(高架桥) and built enormous retaining
33、 walls(挡土墙)some of which remain complete and undamaged today.All work was done by hand using carts,shovels and picks but no machinery.However,progress came at great cost:an estimated 1,200 Chinese laborers died along the Central Pacific Railroad.Despite these facts,Chinese workers were often left ou
34、t of the official story because of their identity of foreigners.On the transcontinental railroads 100th birthday,the Chinese workers were still not honored.It was another fifty years later that their role was gradually highlighted.To celebrate the railroads 150th anniversary in 2019,the California s
35、tate assembly passed a resolution in 2017 to recognize and honor the Chinese railroad workers by designating May 10,2017,and every May 10 thereafter,as California Chinese Railroad Workers Memorial Day.语篇解读:本文是一篇说明文。中国移民对美国太平洋铁路的建设作出了重大贡献,但随后的历史记录往往忽视了他们的功劳。加州议会在2017年通过了一项决议来承认和尊重中国铁路工人所作的贡献。12What m
36、ight be the best title for the text?A.The Birth of the Central Pacific Railroad Cost DearlyBMay 10A Special Day for Chinese ImmigrantsCChinese Workers Contributions Gained RecognitionD.The 150th Anniversary of the Central Pacific RailroadC考查标题判断。通读全文可知,文章主要讲述了中国工人在美国太平洋铁路建设中所作的贡献,在2017年5月10日,中国铁路工人的
37、劳动得到承认和尊重。故C项能概括文章主旨,适合用作标题。13What does “they” in Paragraph 2 refer to?AChinese laborers.BWhite workers.CCompany leaders.DRailroad directors.A 考查代词指代。根据上文“Company leaders were skeptical of the new recruits ability to do the work”中的“new recruits”以及上文中的“the railroad began hiring Chinese men”可知,they指代n
38、ew recruits,也就是中国劳工,故选A。14Why does the author make such detailed descriptions in Paragraph 3?ATo prove Chinese workers superior skills.BTo stress the danger and difficulty of the work.CTo describe the grand scenery along the railroad.D.To show notable achievements made by Chinese workers.B 考查推理判断。第三
39、段前半部分是对中国工人工作的描述:在茂密的森林中开出一条路,填充了陡峭的峡谷,建造了长长的高架桥和巨大的挡土墙,所有的工作都是通过手推车、铲子和镐手工完成的,没有机械设备,再结合最后一句中的“an estimated 1,200 Chinese laborers died along the Central Pacific Railroad”可知,这一系列详细描述是为了强调工作的危险和艰难。15What does the text intend to tell us?ANone so blind as those who wont see.BNo pains,no gains.CTruth w
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。
链接地址:https://www.ketangku.com/wenku/file-556498.html


2019届人教A版数学必修二同步课后篇巩固探究:2-1-1 平面 WORD版含解析.docx
