江苏省南通如皋中学2021届高三英语下学期四月测试试题(含解析).doc
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
8 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 江苏省 南通 如皋 中学 2021 届高三 英语 下学 四月 测试 试题 解析
- 资源描述:
-
1、江苏省南通如皋中学2021届高三英语下学期四月测试试题(含解析)第一部分 听力 (共两节,满分30分)第一节听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。1. What is the woman probably doing?A. Searching for a box.B. Fixing the shelf.C. Doing some cleaning.2. What is the restriction for the ride?A. Age. B
2、. Height. C. Weight.3. What does the woman mean?A. The poetry class is very popular.B. Dr. Robinson is easy to get along with.C. The course will be difficult.4. What is the man concerned about?A. How he is dressed.B. How big his boat is.C. How he will go sailing.5. How many times has the man stayed
3、at the hotel before this visit?A. Once. B. Twice. C. Three times.第二节听下面5段对话或独白。每段对话或独白后有2至4个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听每段对话或独白前,你将有5秒钟的时间阅读各个小题;听完后,各小题将给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。听第6段材料,回答第6、7题。6. Who is the man most likely to be?A. A tourist. B. A tour guide. C. A French chef.7. How will the
4、speakers travel around the city?A. By bus. B. By train. C. By car.听第7段材料,回答第8至10题。8. What is the woman doing?A. Asking for the directions.B. Introducing something to the man.C. Borrowing a phone from the man.9. How does the man order a taxi?A. He calls for one.B He uses a phone app.C. He uses his ha
5、nd to signal one.10. What is the relationship between the speakers?A. Boss and secretary. B. Friends. C. Strangers.听第8段材料,回答第11至13题。11. What weather does the man probably predict?A. Sunny. B. Cloudy. C. Snowy.12. Where does the conversation take place?A. In a park. B. In a restaurant. C. On a beach.
6、13. What did the woman bring?A. Sunglasses.B. An umbrella.C. The music player.听第9段材料,回答第14至16题。14. What does the woman think of the CAPP?A. It will be boring.B. It will be helpful.C. It will be difficult.15. What is the womans advantage?A. She is reliable.B. She is creative.C. She is hard-working.16
7、. Where will the man probably volunteer?A. At a TV station.B. On a construction site.C. At a sporting goods store.听第10段材料,回答第17至20题。17. What is the main topic of the talk?A. Crop harvest. B. Hot weather. C. Food quality.18. What is the quantity of corn production?A. The same as last year.B. Twice as
8、 much as last year.C. Three times as much as last year.19. Which crop is disappointing this year?A. Apples. B. Peaches. C. Oranges.20. What is the disadvantage of a big harvest?A. Profits are lower.B. Quality is lower.C. Prices are lower.第二部分阅读(共两节, 满分50分)第一节(共15小题; 每小题2.5分,满分37.5分)阅读下列短文,从题中所给的A、B、
9、C、D四个洗项中选出最佳选项。ASome Famous Libraries in the WorldThe Royal Library of AlexandriaThe Royal Library of Alexandria in Alexandria, Egypt is probably known as the largest and the most famous library in the ancient world. It is said that the ancient library was burned three times over the centuries. A li
10、keness of the ancient library was built in Alexandria and was opened on October 16,2002.Celsus LibraryCelsus Library was built in what had been a monument tomb of the governor of the Province of Asia, Celsus Polemaeanus in Ephesus, Turkey. It used to be the third richest of ancient times in the worl
11、d,which had more than 12,000 works of art, but it was destroyed in wars, leaving some ruins. Even so, it is now still so world-famous for its beautiful structure that many visitors come to see it. There is a statue of Athena at its entrance as she is the Goddess of Wisdom. It remains delicate and ap
12、pealing.Bodleian LibraryBodleian Library is attached to Oxford University and mainly used as a research library. It is also a copyright library, which means it has a right to every book published in the United Kingdom. The library was designed by the architect, Sir Giles Gilbert Scott. Construction
13、was completed in 1940.The British LibraryThe British Library was set up in 1973 and is one of the worlds greatest libraries. This library has PACCAR gallery of living and workshop of words. The sounds and images offer shows and different programs at the theme exhibitions. They also have a wide colle
14、ction of stamps of the world which are on show for visitors. The library also offers events like music and discussions.1. Which of the following libraries has been reconstructed?A. The Royal Library of Alexandria.B. Celsus Library.C. Bodleian Library.D. The British Library.2. What can you do in Cels
15、us Library?A. Read booksB. Borrow books.C. See a stamp exhibition.D. Enjoy the beautiful remains.3. What is special about Bodleian Library?A. It belongs to a university.B. It was once destroyed by fires.C. It is one of the famous ancient libraries.D. It is well-known for its beautiful structure.【答案】
16、1. A 2. D 3. A【解析】【分析】这是一篇说明文。短文介绍了世界上几个出名的图书馆。【1题详解】细节理解题。由The Royal Library of Alexandria中的“A likeness of the ancient library was built in Alexandria and was opened on October 16,2002”可知,在亚历山大,仿古图书馆被建造,并于2002年10月16日开馆。所以A选项“The Royal Library of Alexandria”已经被重建。故选A项。【2题详解】细节理解题。由Celsus Library中的“
17、but it was destroyed in wars, leaving some ruins. Even so, it is now still so world-famous for its beautiful structure that many visitors come to see it. ”可知,但在战争中被摧毁,留下一些废墟。尽管如此,它现在仍然以其美丽的结构而闻名于世,以至于许多游客前来参观。所以在Celsus Library图书馆能欣赏到美丽的遗迹。故选D项。【3题详解】细节理解题。由Bodleian Library中“Bodleian Library is attac
18、hed to Oxford University”可知,Bodleian 图书馆特别之处在于它隶属于一所大学。 故选A项。BFull stops intimidate young people when used in social media communication as they are interpreted as a sign of anger, according to linguistic experts.Teenagers and those in their early twenties, classified as Generation Z, have grown up
19、with smartphones which they use to send short messages without full stops. Linguistic experts are now investigating why teens interpret a correctly-punctuated text as a signal of annoyance.The debate became active again after writer Rhiannon Cosslett tweeted: “Older people, do you realise that endin
20、g a sentence with a full stop conies across as sort of abrupt and unfriendly to younger people in a message?” Genuinely curious. That caused crime novelist Sophie Hannah to reply: “Just asked 16-year-old son apparently this is true. If he got a message with full stops at the end of sentences? Hed th
21、ink the sender was weird, mean or too blunt.”According to experts, youngsters used to communicating electronically break up their thoughts by sending each one as a separate message, rather than using a full stop, which they use only to signal they are annoyed. Some have said the full stop is unneces
22、sary when used in texting because the message is ended just by sending it.Linguist Dr Lauren Fonteyn of Leiden University in Holland tweeted: “If you send a text message without a full stop, its already obvious that youve concluded the message. So if you add that additional marker for completion, th
23、ey will read something into it and it tends to be a falling intonation (语调) or negative tone. Make your sentence an open end. and it will make friends online very happy and relaxed. So full stops could be unnecessary in most cases.”Professor David Crystal? one of the worlds leading language experts,
24、 argues that the usage of full stops is being “revised in a really fundamental way”. In his book, Making a Point, he says that the punctuation mark has become an “emotion marker” which warns the recipient (接受者) that the sender is angry or annoyed.4. What does the underlined word “intimidate” probabl
25、y mean in paragraph 1?A. Frighten.B. Move.C. Delight.D. Reward.5. Why do the Generation Z dislike full stops when texting?A. Full stops end the conversation awkwardly.B. Full stops make messages more boring.C. Full stops are punctuation marks without any emotion.D. Full stops are regarded as an indi
26、cation of the senders anger.6. What is Dr Lauren Fonteyns attitude to full stops for completion?A. Skeptical.B. Conservative.C. Negative.D. Tolerant.7 Which of the following can be the best title for the text?A. Will full stops be replaced in messages?B. Does a full stop really conclude a message?C.
27、 How do full stops make recipients embarrassed?D. How do we understand punctuation marks in messages?【答案】4. A 5. D 6. C 7. B【解析】【分析】本文是说明文。文章介绍了在社交媒体交流中使用“句号”会让年轻人感到害怕,因为它们会被解读为愤怒的信号。【4题详解】词句猜测题。根据划线词后面的“as they are interpreted as a sign of anger, according to linguistic experts(根据语言学家的说法,因为它们被解读为愤怒
28、的表现)”可知,they指的是上文中的Full stops。由此可知,年青人认为是Full stops在表达愤怒,所以看到Full stops时,他们很可能会感到害怕。故选A项。【5题详解】细节理解题。根据第一段“Full stops intimidate young people when used in social media communication as they are interpreted as a sign of anger, according to linguistic experts.(根据语言学家的说法,在社交媒体交流中使用“句号”会让年轻人感到害怕,因为它们会被解
29、读为愤怒的信号)”和第二段中的“Linguistic experts are now investigating why teens interpret a correctly-punctuated text as a signal of annoyance.(语言专家正在研究为什么青少年会把标点符号正确的文本解读为一种恼怒的信号)”可知, Z一代不喜欢发信息时用句号是因为句号被认为是发件人恼怒的表达。故选D项。【6题详解】推理判断题。根据第五段中Dr Lauren Fonteyn 的话“Make your sentence an open end and it will make frien
30、ds online very happy and relaxed. So full stops could be unnecessary in most cases.(让你的句子成为一个开放式的结尾,这会让网上的朋友们非常开心和放松。所以在大多数情况下,句号可能是不必要的)”可推知,Dr Lauren Fonteyn对用full stops来结束句子持否定或消极态度。故选C项。【7题详解】主旨大意题。根据第一段“Full stops intimidate young people when used in social media communication as they are inter
31、preted as a sign of anger, according to linguistic experts.( 根据语言学家的说法,在社交媒体交流中使用“句号”会让年轻人感到害怕,因为它们会被解读为愤怒的信号)”及下文介绍可知,文章主要介绍了在社交媒体交流中使用“句号”会让年轻人感到害怕的现象及原因。由此可知,B项“Does a full stop really conclude a message?(句号真的能结束信息吗?)”适合做本文最佳标题,用问句的方式提出话题,吸引读者通过阅读找出答案的。故选B项。CPeople who play drums regularly for ye
32、ars differ from unmusical people in their brain structure and function. The results of a study by researchers from Bochum suggest that they have fewer, but thicker fibers in the main connecting tract between the brain hemispheres(半球). In addition, their motor brain areas are organized more efficient
33、ly. This is the conclusion drawn by a research team headed by Dr. Lara. It was published in the journal Brain and Behavior, online on 4 December 2019.The researchers were interested in drummers because their movement control far surpasses that of untrained people. Most people can only perform fine m
34、otor tasks with one hand and have problems playing different rhythms with both hands at the same time, explains Lara, Drummers can do things that are impossible for untrained people.The team intended to gain new insights into the organization of complex motor processes in the brain by identifying th
35、e changes in the brain caused by this training. The researchers tested 20 professional drummers who have played their instrument for an average of 17 years and currently practice for more than ten hours per week. They examined them using various MRI imaging techniques that provide insights into the
36、structure and function of the brain. They then compared the data with measurements of 24 unmusical control subjects. Both groups had to play drums to test their abilities and were then examined in the MRI scanner.Drummers presented clear differences in the front part of the corpus callosum(胼胝体)respo
37、nsible for motor planning. The data indicated that the drummers had fewer but thicker fibers in this important connecting tract. This allows musicians to exchange information between the hemispheres more quickly than the controls.Although drummers might be good at motor coordination, they are less a
38、ctive in motor tasks than that of control subjects. This phenomenon indicates that a more efficient brain organization in the areas leads to less activation in professionals.8. Which has the closest meaning with the underlined word in Paragraph 2?A. Correspond with.B. Go beyondC. Differ from.D. Fall
39、 behind.9. How did the team identify the changes in drummers brain?A. By analyzing previous study.B. By organizing complex motor tasks.C. By testing their abilities and scanning the brains.D. By comparing amateur drummers and unmusical people.10. Which statement is true about the drummers?A. They ar
40、e more active in motor tasks.B. They can play rhythms more quickly.C. They have better imagination and insights.D. They have more efficient brain organization.11. What can be a suitable title for the text?A. Playing drums changes the brain.B. Playing drums can be trained.C. Playing music makes you a
41、ctive.D. Playing music brings benefits.【答案】8. B 9. C 10. D 11. A【解析】【分析】这是一篇说明文。研究表明:经常打鼓的人在大脑结构和功能上与不爱音乐的人不同,在大脑两半球之间的主要连接区域,打鼓的人的纤维较少,但较厚。同时他们的运动大脑区域组织得更有效率。【8题详解】词句猜测题。根据第二段最后一句“Drummers can do things that are impossible for untrained people.”(鼓手可以做未经训练的人做不到的事。)可知,相比那些未经训练的人而言,这些鼓手可以做他们不能完成的事,所以这
42、些鼓手已经超越了他们。因而本段划线词的含义为“超越”,选项B. “Go beyond”,意为“超越”,符合题意,故选B。【9题详解】细节理解题。根据第三段中“The researchers tested 20 professional drummers who have played their instrument for an average of 17 years and currently practice for more than ten hours per week. They examined them using various MRI imaging techniques
43、that provide insights into the structure and function of the brain. They then compared the data with measurements of 24 unmusical control subjects.Both groups had to play drums to test their abilities and were then examined in the MRI scanner.”(研究人员测试了20名专业鼓手,他们平均弹奏这种乐器17年,目前每周练习超过10小时。他们用各种核磁共振成像技术
44、检查了他们,这些技术提供了对大脑结构和功能的深入了解。然后,他们将这些数据与24名非音乐控制实验对象的测量结果进行比较。两组都要敲鼓来测试他们的能力,然后在核磁共振扫描仪上进行检查。)可知,研究人员通过敲鼓测试20名专业鼓手和24名非音乐控制实验对象的能力,然后利用核磁共振扫描仪上进行检查,来识别训练引起的大脑变化。选项C与文意相符,故选C。【10题详解】细节理解题。根据倒数第二段“Drummers presented clear differences in the front part of the corpus callosum(胼胝体)responsible for motor pla
45、nning. The data indicated that the drummers had fewer but thicker fibers in this important connecting tract. This allows musicians to exchange information between the hemispheres more quickly than the controls.”(鼓手在负责运动计划的胼胝体前部表现出明显的差异。数据显示鼓手在这个重要的连接部位,有较少但较厚的纤维。这使得音乐家比控制体可以更快地在两个脑半球之间交换信息。)可以推知,在大脑
46、中,鼓手们处理信息的能力会更快,更有效。选项D.“They have more efficient brain organization.”(他们的大脑组织更有效率。)与文章意思相符,故选D。【11题详解】主旨大意题。根据第一段中“People who play drums regularly for years differ from unmusical people in their brain structure and function. The results of a study by researchers from Bochum suggest that they have f
47、ewer, but thicker fibers in the main connecting tract between the brain hemispheres(半球). In addition, their motor brain areas are organized more efficiently. ”(经常打鼓的人在大脑结构和功能上与不爱音乐的人不同。来自Bochum的研究人员的一项研究结果表明,在大脑两半球之间的主要连接区域,它们的纤维较少,但较厚。此外,他们的运动大脑区域组织得更有效率。)同时结合第三段中研究人员通过比较专业鼓手和非音乐人士的数据,发现专业鼓手的大脑处理信息
48、能力更有效。可知,本文主要讲述打鼓会使人的大脑区域的组织变得更有效。所以短文的最佳标题为“打鼓能改变大脑”。故选A。DThe playing field is never even or equal. Your skills and attitude play a major role in the outcome. Knowing what you can do to have an advantage can make the difference between success and failure.My kids tell me its unfair to play with the
49、 big children. I tell them thats right. Unfairness is a good thing. There is more to be gained by the effort when things seem unfair. It is true that many things in the world are unfair. But unfair things usually can be a boon to you. For example, the early bird catches the worm. It is unfair that t
50、he bird that sleeps in misses out on breakfast but it is nice to know that if it gets up early it is sure to get the worm.I always try to explain to my kids that complaining about how unfair something is will get them nowhere. Instead, make the most out of it and get on the other side of it. Once yo
51、u do that you are in the advantage. Above all, you have to focus on gaining that unfair advantage and in order to do that, build your inner strength, When you empower (武装) yourself, you are gaining skills or abilities, confidence and self-esteem (自尊).You should look at your place in the world. Where
52、 do you want to be financially, spiritually, emotionally, and physically ? You are creating your own story when you empower yourself.You can build all the advantages that you need to live the life that you want. If you havent yet, you need to make a list of all the things you want to experience in y
53、our new life. This will help you focus on building advantages so that you never have to say that its Not Fair. When you do this then you will be able to realize that unfairness is a good thing and you will want to teach those around you to see unfairness in this way too.12. What docs the underlined
54、word boon in Paragraph 2 probably mean ?A. Something that is very terrible.B. Something that is very helpfulC. Something that is very kindD. Something that is very scared13. What can we infer from the example of the playing field used by the author?A. The author wants to introduce his topicB. The au
55、thor wants to support his opinionC. He wants tell us that having an advantage is neededD. He wants to show skills and attitudes are important in playing games14. What is the best way to deal with unfairness according to the author?A. Just accept it.B. Thy to change it.C. Simply ignore it.D. Make goo
56、d use of it.15. You are told to look at your place in the world in order to _.A. make yourself betterB. be proud of yourselfC. have more confidenceD. know others advantages【答案】12. B 13. A 14. D 15. A【解析】【分析】这是一篇议论文。作者认为不公平是普遍存在的现象,但不公平是有益处的。在竞争中,你的技能和态度对结果起着重要作用。知道你可以做什么来获得优势可以决定成功和失败。【12题详解】词句猜测题。根
57、据第二段“For example, the early bird catches the worm. It is unfair that the bird that sleeps in misses out on breakfast but it is nice to know that if it gets up early it is sure to get the worm.”(例如,早起的鸟有虫吃。睡懒觉的鸟错过了早餐是不公平的,但很高兴知道,如果它起得早,肯定会吃到虫子。)由此可知,公平的事情通常会给你带来益处。由此可知,划线词的意思是“有益处的东西”。故选B项。【13题详解】推理判
58、断题。根据第一段“The playing field is never even or equal. Your skills and attitude play a major role in the outcome. Knowing what you can do to have an advantage can make the difference between success and failure”(竞技场从来就不是平等的。你的技能和态度对结果起着重要作用。知道你可以做什么来获得优势可以决定成功和失败。)根据第二段“Unfairness is a good thing. There
59、 is more to be gained by the effort when things seem unfair. It is true that many things in the world are unfair.”( 不公平是件好事。当事情看起来不公平的时候,努力会得到更多。的确,世界上很多事情都是不公平的。)由此判断出,竞技场的例子是为了介绍主题。故选A项。【14题详解】细节理解题。根据第三段“I always try to explain to my kids that complaining about how unfair something is will get th
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。


2019届人教A版数学必修二同步课后篇巩固探究:2-1-1 平面 WORD版含解析.docx
