江苏省常州市2019-2020学年高二英语下学期学业水平监测试题(含解析).doc
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
6 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 江苏省 常州市 2019 2020 学年 英语 下学 学业 水平 监测 试题 解析
- 资源描述:
-
1、江苏省常州市2019-2020学年高二英语下学期学业水平监测试题(含解析)注意:本试卷分第一卷(选择题)和第二卷(非选择题)两部分.答案全部做在答题纸上.满分为150分.考试时间120分钟.第一部分 听力(共两节,满分30分)第一节(共5小题:每小题1.5分,满分7.5分)听下面5段对话.每段对话后有一个小题,从题中所给的A,B,C三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置.听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题.每段对话仅读一遍.1. Why is there noise downstairs?A. Because there is someone downsta
2、irs.B. Because the TV is on downstairs.C. Because the wind is blowing.2. What does the woman think of the movie?A. Terrible. B. Boring. C. Funny.3. How does the woman feel?A. Happy. B. Surprised. C. Angry.4. Where is Dorothy now?A. In the washing room.B. In the womans house.C In the apartment.5. Wha
3、t does the woman mean?A. She doesnt agree.B. She never goes fishing.C. She agrees with the idea.第二节(共15小题;每小题1.5分,满分22.5分)听下面5段对话或独白.每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A,B,C三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置.听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟;听完后,各小题将给出5秒钟的作答时间.每段对话或独白读两遍.听第6段材料,回答第6-7题6. Where does the woman live?A. In Derby. B. I
4、n Dresden. C. In Berlin.7. What Mr. Bean opinion about Derby?A. Excellent. B. Just so-so. C. Terrible.听第7段材料,回答第8-9题;8. Why does the woman complain a lot?A. Her husband is very lazy.B. She has too many hard days at work.C. She has to feed her husband every day.9. How will the woman deal with the sit
5、uation?A. Quarrel with her husband.B. Just let it go on like this.C. Divorce her husband.听第8段材料,回答第10-12题10. Where are the speakers probably now?A. In a college. B. In a company. C. In their neighbors house.11. How long has the woman lived here?A. For two years. B. For four years. C. For six years.1
6、2. What the woman job?A. An accountant. B. A maths teacher. C. A college student.听第9段材料,回答第13-16题13. What is the probable relationship between the speakers?A. Reporter and director.B. Employee and employer.C. Director and actor.14. Where does the man get his inspiration?A. From his father. B. From h
7、is wife. C. From his childhood.15. When did the man make the first movie?A. At 11. B. At 12. C. At 13.16. How did the man deal with his fathers camera?A. He broke it. B. He went on using it. C. He returned it to his father.听第10段材料,回答第17-20题17. How old is the oldest part of London?A. One thousand yea
8、rs old.B. Nearly two thousand years old.C. More than nine hundred years old.18. Where does the Buckingham Palace lie?A. In the City of Westminster.B. In the Square Mile. C. In the Tower of London.19. Which city was the most visited city in the world in 2014?A. London. B. Paris. C. Hong Kong.20. Whic
9、h of the following is not among London attractions?A. Famous museums. B. Beautiful parks. C. Roman settlement.第二部分 阅读理解(共三节,满分44分)第一节(共12小题;每小题2分,满分24分)请认真阅读下列短文,从短文后各题所给的A,B,C,D四个选项中,选出最佳选项,并在答题卡.上将该项涂黑.AAfter winning five Grammy trophies(格莱美奖) at this year awards ceremony, Finneas OConnell became
10、a name at the tip of everybodys tongue - mostly in relation to his younger sister, pop superstar Billie Eilish, but increasingly in his own right too.The 22-year-old Los Angeles native is most famously known to have produced and co-written his sister Eilishs album, When We All Fall Asleep, Where Do
11、We Go?.Along the way, OConnell has marched to his own beat and presented a sound that is unlike anything else that can be found currently on official music charts or on the airwaves. Weird-pop, Gothic-pop, Avant-pop(先锋派流行音乐), Art-pop. Even by using these definitive terms(称号), critics still cant pin
12、down(解释清楚) OConnell. And even if they try, be simply rejects the terms.OConnell and Eilish were home -schooled by their actor- musician parents. OConnell entered show business as a child actor. From Bad Teacher and his mothers Life Inside Out to comedy favorite Modern Family and musical TV series Gl
13、ee, he knew not to let his personality get in the way of his acting roles.Talent definitely runs in the family. OConnells fondness for music was instilled(逐渐灌输) in him from a young age. “We have never stressed getting a job and making a living,” his father said, “If we modeled anything, it was being
14、 broke and artsy(附庸风雅的).”Not forgetting his acting roots, OConnell uses film as a metaphor(隐喻) to describe the current climate of music and has expressed this with singles-only releases. “Music singles are like blockbuster movies made by film studios to carry the independent films. Theres Avengers m
15、usic. Even though I think Avengers is great, my favorite movie is The Social Network, Id rather make music that feels kind of like that.”OConnell is working in music full-time now, preparing Eilish s next album and his own full-length album while experimenting and learning more production ideas and
16、sounds. But Finneas the actor will not turn down acting gigs(临时工作) if an ideal role is offered.1. What can we say about Finneas OConnell?A. He has his own musical style.B. He prefers acting to writing music.C. He is a hardworking and considerate man.D. He will only focus on music in the future.2. Wh
17、ich of the following is right?A. Billie Eilishs father loves her more.B. Billie Bilish is an actor and singer now.C. Finncas Oconnells parents educated him at home.D. Finneas Oconnells mother wanted him to live on music.3. What can we infer from the article?A. A good medicine tastes bitter.B. The ro
18、le of gene is powerful.C. Music is the mother of all arts.D. School education often ruins a talent.4. The author writes this article to_.A. express his admiration for a famous starB. report entertaining information to readersC. emphasize the importance of family loveD. discuss the secret to success
19、with readers【答案】1. A 2. C 3. B 4. A【解析】这是一篇记叙文。本文讲述了今年赢得了五座格莱美奖杯的歌手Finneas OConnell的故事。【1题详解】细节理解题。根据第三段Along the way, OConnell has marched to his own beat and presented a sound that is unlike anything else that can be found currently on official music charts or on the airwaves. 在这一过程中,OConnell按照自己的
20、节奏前进,发出了一种与目前官方音乐排行榜或广播电台上的任何音乐都不同的声音。由此可知,Finneas OConnell有自己独特的音乐风格。故选A。【2题详解】细节理解题。根据第四段OConnell and Eilish were home -schooled by their actor- musician parents.可知, Finneas OConnell父母让他在家接受教育。故选C。【3题详解】推理判断题。根据倒数第三段Talent definitely runs in the family. OConnells fondness for music was instilled(逐
21、渐灌输) in him from a young age. 可知,天赋绝对是家族遗传的。OConnell从小就对音乐产生了浓厚的爱好。由此可推知,基因的作用是强大的,在一个人的成长过程中起到了重要作用。故选B。【4题详解】推理判断题。阅读文章,并结合第一段After winning five Grammy trophies(格莱美奖) at this year awards ceremony, Finneas OConnell became a name at the tip of everybodys tongue可知,作者介绍了今年赢得了五座格莱美奖杯歌手Finneas OConnell的
22、故事。由此可知,作者写这篇文章是为了表达他对Finneas OConnell的钦佩之情。故选A。BVincent Van Gogh (1853-1890) is one of the most popular of the Post-Impressionist painters. He is famed for the great vitality of his works which are characterized by expressive and emotive use of brilliant color and energetic application of impastoed
23、 (厚原料的) paint.Below are some famous pictures painted by Vincent and the poetic lyrics(歌词) to Don McLeans hit song Vincent (Starry, Starry Night) in the famous cartoon film Loving Vincent .VincentStarry, starry night,Paint your palette(画板) blue and grey,Look out on a summers day,With eyes that know t
24、he darkness in my soul.Shadows on the hills,Sketch the trees and the daffodils,Catch the breeze and the winter chill,In colors on the snowy linen land.Now I understandWhat you tried to say to meHow you suffered for your sanity(精神正常)How you tied to set them free.They would not listenThey did not know
25、 howPerhaps theyll listen now.Starry, starry night.Flaming flowers that brightly blaze,Swirling clouds in violet haze(阴霾,疑惑),Reflect in Vincents eyes of china blue.Colors changing hue,morning. field of amber(黄色的) grain,Weathered faces lined in pain,Are soothed(抚慰) beneath the artists loving hand.For
26、 they could not love you,But still your love was true.And when no hope was left in sightOn that starry, starry night,You took your life, as lovers often do.But I could have told you, Vincent,This world was never meant for oneAs beautiful as you.Now I think I know what you tried to say to me,How you
27、suffered for your sanity,How you tried to set them free.They would not listen,Theyre not listening sillPerhaps they never willthe sunflowersSelf Portrait with Bandaged Earthe Yellow HouseStarry NightHead of a Peasant WomanThe Potato Eaters5. What attitude does the writer of the song have towards Van
28、 Gogh?A. Prejudiced and changeable.B. Admiring and understanding.C. Doubtful but respectful.D. Positive but contradictory.6. According to the song, Van Gogh was_.A. good at drawing on starry nightsB. murdered by one of his loversC. a person full of love and beautyD. popular with people when be was a
29、live7. Which of the following belong to the four famous pictures of Van Goghs mentioned in the underlined parts in 4th paragraph?A. The sunflowers, the Potato EatersB. Self Portrait with Bandaged Ear, Head of a Peasant WomanC. the Potato Eaters, the Yellow HouseD. Self Portrait with Bandaged Ear, Wh
30、eat Field with Crows【答案】5. B 6. C 7. A【解析】本文是一篇应用文。文章作者带着读者在诗意的歌词中,欣赏梵高的一些著名画作。【5题详解】推理判断题。根据歌词第一段中的“Look out on a summers day,With eyes that know the darkness in my soul.”(在某个夏日里向外张望的,不正是你那能看透我灵魂的双眼)以及第三段中的“Now I understand. What you tried to say to me.”(此时我终于明白,你想对我倾诉些什么)可知,这首歌的词作者对梵高是钦佩和理解的,故B项正确
31、。【6题详解】推理判断题。根据歌词第五段中的“For they could not love you, But still your love was true.”可知,虽然他们不曾爱你,但你依然真挚地爱着他们,再根据“This world was never meant for oneAs beautiful as you.”可知,世界上再无你这般的美好,由此可知,这首歌的词作者认为梵高是一个充满爱和美好的人,故C项正确。【7题详解】推理判断题。根据歌词第四段中的“Flaming flowers that brightly blaze,Swirling clouds in violet ha
32、ze”可知,绚烂如火怒放的花朵,紫罗兰色迷雾中旋转的云团,这句中绚烂如火的花朵对应的是梵高的名作向日葵,再根据“morning. field of amber(黄色的) grain,Weathered faces lined in pain”可知,清晨琥珀色的稻田,苍老的脸庞镌刻着痛苦的皱纹,这句中苍老的脸庞对应的是他的名作吃土豆的人,故A项正确。CVictor Hugo, 1802 -1885, was a celebrated French literary giant. After the British and French invaders(入侵者) bad burnt the Wi
33、nter Palace(圆明园) in October, 1860, he wrote a reply to an officer named Bartlette one year later.Sir, you ask me what I think of the expedition(远征) to China. You must feel that it was laudable. In your opinion, the expedition, performed under the joint banner(联合旗帜) of Queen Victoria and Emperor Napo
34、leon, was nothing short of a British-French glory. Therefore, you would like to know to what extent I appreciate this glory. Since you ask, I will answer as follows:In a corner of the world there existed a man-made miracle - the Winter Palace. Art has two sources: one, an ideal, from which has come
35、European art; two, fancy, from which has come Easter art. The Winter Palace belongs in the art of fancy. The Winter Palace, indeed, was the fruit of all of the art that an almost superman race could have fancied.For whom was the Winter Palace built, after all? Eventually, for the people. Because as
36、time passes by, all that the people has made remains in the possession of mankind. Great artists, poets, philosophers - they all knew about the Winter Palace. Voltaire once talked about it. Many people at different times compared the Winter Palace to the Parthenon, the Pyramids, the Arena, the Notre
37、 Dame. If they could not see the Winter Palace with their own eyes, they could dream about it- as if in the distance they saw a breath-taking masterpiece of art as they had never known before as if there above the horizon of European civilization was towering the outline of Asian civilization.Now, t
38、he miracle is no more! One day, two pirates broke into it One of them robbed; the other set every building and everything in it on fire! Judging by what they did, we know that the victors could degenerate into robbers. The two of them fell to dividing between themselves the treasure. What great vict
39、ories they had won! What a heaven-sent fortune! One stuffed his pockets full to overflowing; the other filled in his bags with treasure. Then, hand in hand they made of, laughing happily.Incidentally, I must thank you for giving me the opportunity to accuse. The rulers commit crimes but the ruled do
40、 not. The government becomes a robber, but the people will never.France has gained a large portion of the treasure. Now, she thinks herself the rightful owner of the property财物), and she is displaying the riches of the Winter Palace! I can only hope that there will come one day when France will disb
41、urden herself of the heavy load on her conscience and clean herself off the crime by returning to China all the treasure taken from the Winter Palace.Sit such is my praise of the expedition to China.8. Mr. Hugo wrote this letter mainly to_.A. show his praise of the expedition to China in reply to Ba
42、rtlettes requestB. persuade French officers to return the treasure taken from the Winter PalaceC. prove people hold different attitudes towards the burning of the Winter PalaceD. express his anger and condemnation over the burning of the Summar Palace9. What does the underlined word “laudable” most
43、probably mean?A. praiseworthyB. violentC. unreasonableD. abundant10. In the 4th paragraph Victor Hugo mentioned the Parthenon, the Pyramids, the Arena and the Notre Dame in order to_,A. compare different architectural stylesB. praise European and African civilizationC. introduce some more famous bui
44、ldings to BartletteD. emphasize the civilizational value of the Winter Palace11. “Two pirates” in Paragraph 5 refers to_.A. Bartlette and his fellowB. Bartlette and Great BritainC. France and Great BritainD. the rulers and the ruled12. We can infer that when Batlette got the letter from Victor Hugo,
45、 he might have felt _.A. satisfiedB. proudC. disappointedD. frightened【答案】8. D 9. A 10. D 11. C 12. C【解析】本文是一篇夹叙夹议的文章,讲述了在英法联军入侵中国火烧园明后,一个叫Victor Hugo的人在回信中对此种入侵行为进行了谴责并强调圆明园的文化价值,同时呼吁尽快归还从中国被掠夺的珍宝。【8题详解】推理判断题。由第四段可知Mr. Hugo在强调圆明园的文化价值,由第五段可知Mr. Hugo表达了抢夺者的谴责,由后三个自然段可知Mr. Hugo呼吁尽快将掠夺的珍宝归还中国,结合选项可知D选
46、项为正确答案。【9题详解】词句猜测题。根据下文“In your opinion, the expedition, performed under the joint banner(联合旗帜) of Queen Victoria and Emperor Napoleon, was nothing short of a British-French glory.在你看来,在维多利亚和拿破仑帝国联合旗帜下的远征全然是英法帝国的荣耀”可知laudable一词的意思应与本句表达的意思一致,结合选项可知A选项为正确答案。【10题详解】推理判断题。根据“Many people at different ti
47、mes compared the Winter Palace to the Parthenon, the Pyramids, the Arena, the Notre Dame.许多不同时代的人讲会把圆明园比作帕台农神殿、埃及金字塔、竞技场、巴黎圣母院.”由此可知Victor Hugo把圆明园与其他一些著名文化遗址做对比是为了体现圆明园的文化价值,故D选项为正确答案。【11题详解】词句猜测题。由上文“ the expedition, performed under the joint banner(联合旗帜) of Queen Victoria and Emperor Napoleon, wa
48、s nothing short of a British-French glory.”可知此次远征并且火烧圆明园的是英法联军,故正C选项为正确答案。【12题详解】判断推理题。根据第二段可知Bartlette认为英法联军远征中国,火烧圆明园是一件无上荣耀的事情,Bartlette写信询问Victor Hugo的意见,Victor Hugo回信中强调了圆明园无法替代的文化价值又表达了深深的惋惜,同时呼吁要尽快将抢夺的珍宝归还中国,这与Bartlette的想法背道而驰,所以当他看到回信,会感觉到失望,故C选项为正确答案。第二节(共5小题;每小题2分,满分10分)根据短文内容,从短文后的选项中选出能填
49、入空白处的最佳选项.选项中有两项为多余选项.Good books can be defined by the standard - classic, popular, encouraging, instructing, etc. Many categories can be classified for the good books._13_, for there is a companionship of books as well as of men; and one should always live in the best company, whether it be of book
50、s or of men.A good book may be among the best of friends. It is the same today that it always was, and it will never change. It is the most patient and cheerful of companions. It always receives us with the same kindness; amusing and instructing us in youth, and comforting and consoling us in age.Me
51、n often discover their affinity(密切关系) to each other by the mutual love they have for a book just as two persons sometimes discover a friend by the admiration which both entertain for a third._14_But there is more wisdom in this. “Love me, love my bock.”A good book is often the finest urn(宝器) of a li
52、fe containing the best that life could think out;_15_Thus the best books are treasuries of good words, the golden thoughts, which, remembered and cherished, become our constant companions and comforters.Books possess an essence of immortality._16_Time is of no account with great thoughts, which are
53、as fresh today as when they first passed through their authors minds, ages ago. What was then said and thought still speaks to us as vividly as ever from the printed page. The only effects of time have been to sift out the bad products; for nothing in literature can long survive but what is really g
54、ood.Books invite us into the best society;_17_We hear what they said and did; we see them as if they were really alive; their experience becomes ours, and we feel as if we were actors with them in the scenes which they describe.Books are what we always need to read or listen to. A good book is espec
55、ially an intellect to which one never stops listening.A. There is an old proverb, “Love me, love my dog.”B. Temples and statues decay(腐烂),but books survive.C. We can tell what one is by the books he reads and the company he keeps.D. the world of a man life is, for the most part, the world of his tho
56、ughts.E. They are by far the most lasting products of human effort.F. they bring us into the presence of the greatest minds that have ever lived.G. They do not turn their back upon us in times of poverty or trouble.【答案】13. C 14. A 15. D 16. B 17. F【解析】这是一篇议论文。文章介绍了书籍的重要性以及书籍给我们带来的益处。【13题详解】分析句子结构,这里
57、是for构成的并列句,根据后半句提示“因为有人以人为伴,也有人以书为伴”,由此可知,C项We can tell what one is by the books he reads and the company he keeps.(看一个人读什么书,交什么朋友,就可以知道他是什么样的人)与后半句构成因果关系。故选C。【14题详解】根据下文提示“但这里面蕴含着更多的智慧。爱我,爱我的博克。”由此可知,A项There is an old proverb, “Love me, love my dog.”( 古谚说:“爱屋及乌。”)中的“Love me, love my dog.”与下文的“Love
58、me, love my bock.”保持一致。故选A。【15题详解】分析句子结构,空格前是“分号”,所以所填句子应该是一个小写开头的句子,在D和F中选择。根据上文提示“一本好书往往是生命中最好的宝器,里面有生命所能想到的最好的东西。”再根据空格下文提示Thus the best books are treasuries of good words, the golden thoughts,“因此,最好的书是金玉良言、崇高思想的宝库,”由此可知,D项the world of a man life is, for the most part, the world of his thoughts.(
59、一个人的生活世界在很大程度上就是他的思想世界。)符合题意,承接上下文,关键词thoughts。故选D。【16题详解】根据上文提示“书籍具有不朽的本质。”由此可知,B项Temples and statues decay(腐烂),but books survive.(寺庙会朽烂,神像会朽烂,而书籍却经久不衰)是对上文的解释,与上文保持一致。故选B。【17题详解】分析句子结构,空格前是“分号”,所以所填句子应该是一个小写开头的句子,在剩下的选项中只有F项是小写开头。根据上文提示“书籍邀请我们进入最好的社会。”再根据下文提示“我们听到他们的言行;我们看到他们就好像他们真的活着一样。”由此可知,F项th
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。


2019届人教A版数学必修二同步课后篇巩固探究:2-1-1 平面 WORD版含解析.docx
