分享
分享赚钱 收藏 举报 版权申诉 / 20

类型2023届普通高等学校全国统一考试英语模拟卷(2)(新高考卷).docx

  • 上传人:a****
  • 文档编号:752867
  • 上传时间:2025-12-13
  • 格式:DOCX
  • 页数:20
  • 大小:148.80KB
  • 配套讲稿:

    如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。

    特殊限制:

    部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。

    关 键  词:
    2023 普通高等学校 全国 统一 考试 英语 模拟 新高 考卷
    资源描述:

    1、2023年普通高等学校全国统一模拟考试英语科试题(二)注意事项:1. 答卷前,考生务必将自己的姓名、准考证号填写在答题卡上。2. 回答选择题时,选出每小题答案后,用铅笔把答题卡上对应题目的答案标号涂黑。如需改动,用橡皮擦干净后, 再选涂其他答案标号。回答非选择题时,将答案写在答题卡上,写在本试卷上无效。3. 考试结束后,将本试卷和答题卡一并交回。第一部分 阅读(共两节, 满分50分)第一节(共15小题;每小题2.5分, 满分37.5分)阅读下列短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出最佳选项。ABirds can serve as indicator species that help

    2、us understand how healthy an ecosystem is. Below are some tips especially helpful to reduce bird deaths and support our feathered friends in daily life.Keep your cat indoorsAside from habitat loss, the next biggest cause of direct death for birds is outdoor cats. We have seen people create enclosed

    3、patios, so their cats can get outside time without posing a risk to birds. If you want to take your cat out, you can also try using cat leads or cat backpacks to keep them close.Make your windows more visible to birdsWindow collisions kill up to a billion birds every year in the U.S. A lot of people

    4、 think that those collisions are occurring at the upper levels of high-rise buildings, but actually most of the collisions are occurring at the lower levels of these high-rise buildings. To make your windows more visible to birds, you can try putting up window film with dots (or lines) or adding a w

    5、indow screen or some kind of netting.Turn off lights youre not usingMany birds migrate at night. And as they go, theyre attracted by light. Lights will draw birds close to buildings, and sometimes, they collide. Bird collisions also happen during the daytime, because birds cant see glass. So one of

    6、the things that you can help with, especially during migration, is to turn off any lights that are not used.Wed love to hear from you. If you have a good lifehack, leave us a voicemail at 202-216-9823 or email us at LifeKitnpr.org. Your tip could appear in an upcoming episode. The broadcast portion

    7、of this story was produced by Sylvie Douglis. It was hosted and reported by Audrey Nguyen.1From the passage, which of the following is the leading cause of direct death for birds?AOutdoor cats.BCollisions on buildings.CHarsh light.DHabitat loss.2From the passage, what can we do to help reduce bird d

    8、eaths?AKeep our cats close to birds.BClean our windows thoroughly.CConstruct no more high buildings.DTurn on lights only when necessary.3Where does the passage probably come from?AA radio program.BA biology textbook.CA science report.DA tourist brochure.BOnce there was a club that only smart people

    9、could join. Many people wanted to join it so that they would be able to spend more time with other smart people.One night, the clubs members were having a dinner party in a restaurant. They talked and enjoyed their food. One of them thought that his salad tasted a little boring, so he asked for a sa

    10、lt shaker and added some salt. However, it turned out to be sugar. The group found that the salt on the table was in the sugar shaker (调料瓶) while the sugar was in the salt shaker.The club members told the waiter about the problem. But there were no other bottles. How could the waiter solve this prob

    11、lem? After a long discussion, the group suggested some ways to make it right.But the waiter simply looked at the shakers and said, “Its easy.” He took the labels off both shakers and exchanged them. The room quickly became silent.Sometimes we make problems more difficult to solve than they should be

    12、. Its good to take a step back and see if there is a simpler way first.4Many people hoped to join the club because _.Athey thought they were not smart enoughBthey could get free mealsCthey could spend more time with smart people.Dthey could spend more time eating5What did the group find?ATheir salad

    13、 tasted a little boring.BThey had nothing to eat but the salad.CThere was no salt or sugar shaker on the table.DSugar and salt were put in the wrong shakers.6How did the waiter solve the problem?AHe did not know what to do.BHe took the labels off both shakers and exchanged them.CHe simply looked at

    14、the shakers and said it was easy.DHe stayed with the smart people and waited for help.7Which word can best describe the waiter?AClever.BBrave.CInteresting.DBoring.CWith greater climate catastrophe (气候突变) on Earth, it is natural for us to make every effort to stop the potential floods, snowstorms, an

    15、d alarming reports from scientists. For many of us (myself included), part of that means running out to buy reusable straws, organic cleaners, and packaging-free products.However, before you are delighted at “green” purchases, take a second to consider the results of a new study from Arizona Univers

    16、ity. By comparing the shopping habits, mental health and environmental impact of young people, the researchers reconfirmed a principle: Buying less beats buying “green” stuff without effort. And that is true whether you are looking at the impact that your purchases have on the Earth or on your own h

    17、appiness.It should not come as a shock that simply consuming less is better for the planet. After all, every new item a factory yields requires some resources to produce. Take plastic bag bans for instance. If your city is getting rid of single-use shopping bags, it can be attractive to pay for a fa

    18、shionable organic cotton bag hanging in the check-out line of your local supermarket. However, experts insist that growing cotton is actually no better for the Earth than producing the conventional plastic bags. Then what is your best bet for carrying your groceries if you care about sustainability?

    19、 Any bag you already own.It is not just the Earth that will be happier if you buy less. You will feel more contented too, according to the new study. “People believe that they might well be self-satisfied about becoming environmentally conscious through green buying patterns, but it doesnt seem to b

    20、e that way”, said the lead researcher Sabrina Helm. “Reduced consumption has effects on increased well-being, but we dont see that with green consumption.”“Owning every new green product on the market might make you feel contented, but if you relieve yourself of that burden of ownership, most people

    21、 report feeling a lot better,” said Helm.8Why does the writer mention “green” shopping habits?ATo call on a green lifestyle.BTo praise peoples green efforts.CTo introduce a social trend.DTo present a half true “green” truth.9Whats the main idea of paragraph 3?AThe plastic bag bans are of no effect.B

    22、Using any bag you have is the best bet.CReduced consumption is better for the Earth.DGrowing cotton is far worse for the Earth.10What does the underlined word “that” in paragraph 4 refer to?AThe sense of achievement.BThe sense of happiness.CThe sense of relief.DThe sense of security.11What might be

    23、the best title for the text?ALess is MoreBThe Greener, The HappierCHappiness GuaranteeDWhat Are Green Products?DDeep below the ground, radioactive elements break up water molecules(分子), producing ingredients that can fuel subsurface life. This process, known as radio-lysis(辐射分解), has sustained bacte

    24、ria in isolated, water-filled cracks on Earth for millions to billions of years. Now a study published in Astro-biology shows that radiolysis may have supported life in the Martian subsurface.Dust storms, rays in the universe and solar winds ruin the Red Planets surface. But below-ground, some life

    25、might find refuge. The environment with the best chance of habitability on Mars is the subsurface, says Jesse Tarnas, a planetary scientist at NASAExamining the Martin underground could help scientists learn whether life could have survived there. And the best subsurface samples available today are

    26、Martin meteorites(陨石)that have crash-landed on Earth.Tarnas and his colleague evaluated the mineral makeup and radio-active element abundance in the Martin surface using satellite and rover data. They input these data into a computer model that simulated(模拟)radiolysis to see how efficiently the proc

    27、ess would have generated hydrogen gas and other chemical ingredients that can sustain the underground bacteria. The researchers report that if water was present, radiolysis in the Martin subsurface could have sustained life for billions of years and perhaps still could today.Scientists previously st

    28、udied Mars radiolysis, but this marks the first estimate using Martin rocks to quantify the planets subsurface habitability. Tarnas and his colleagues also evaluated the potential richness of life in the Martin underground and found that as many as a million bacteria could exist in a kilogram of roc

    29、k.The most habitable meteorite samples analysed appeared to be made of a rock type called regolith breccia. These are thought to come from the southern highlands of Mars, which is the most ancient area on Mars, Tarnas says.Underground life, as described by this research, would require water and it r

    30、emains unknown if groundwater exists on the planet, says Lujendra Ojha, a planetary scientist at Rutgers University. Determining whether the Martin subsurface contains water will be an important next step, but this investigation helps to motivate that search. Ojha says, Where there is groundwater, t

    31、here could be life.12Scientists believe the Martian subsurface might be habitable probably because _.Athe Martin surface absorbs rays in the universeBradio-lysis may exist in the Martian undergroundCradiation combines ingredients for subsurface life to surviveDcracks in Martian meteorites overflow w

    32、ith bacteria13Whats the purpose of using Martian meteorites?ATo measure the Martian habitability below-groundBTo simulate the process of producing hydrogen.CTo help life find shelter from solar windsDTo explore the source of hydrogen gas.14What can be inferred from the last 3 paragraphs?ATarnas was

    33、the first to study Mars radiolysis.BThe Martian underground proved to be rich in bacteria.CThe southern highlands of Mars are the most habitable.DThe existence of groundwater is key to the investigation findings.15The passage is mainly concerned with _.Athe reason for no life on the Martian surfaceB

    34、the source of data for the study of Martian habitabilityCthe possibility of Mars sustaining life through radiationDthe richness of radioactive elements below the Martian surface第二节(共5小题:每小题2. 5分, 满分12. 5分)阅读下面短文, 从短文后的选项中选出可以填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。Why Do We Find It Hard to Say “No”?As we all know, s

    35、aying “no” to others is not easy at all. But sometimes we have to learn to say “no”. _16_ Below are common reasons why people find it hard to say “no”: _17_ You are a kind soul at heart. You dont want to turn the person away and you want to help when possible, even if it may eat into your time.Afrai

    36、d of being rude. I was brought up under the idea that saying “no”, especially to people who are older, is rude. This thinking is common in Asian culture, where face saving is important. _18_Wanting to be agreeable. You dont want to alienate (疏远) yourself from the group because youre not in agreement

    37、. So you agree to others requests.Fear of conflict. _19_ This might lead to an ugly confrontation (面对). Even if there isnt, there might be disagreement which might lead to bad effects in the future. _20_ Perhaps you are worried saying “no” means closing doors. For example, one of my friends wives wa

    38、s asked to work in another department in her company. Since she liked her team, she didnt want to go. However, she didnt want to say “no” as she felt it would affect her promotion chances in the future.AWanting to help others.BFear of losing chances.CWanting to keep a good relationship.DI slowly rea

    39、lized I needed to learn to say “no”.EYou are afraid the person might be angry if you refuse him/her.FIt means not making others look bad or lose face.GTo learn to say “no”, we have to first understand whats stopping us from it.第二部分 语言运用(共两节,满分30分)第一节(共15小题:每小题1分,满分15分)It happened a month after I beg

    40、an teaching in the US. I had to _21_ the class schedule. “Well need to prepone the quiz,” I said, preparing for the groans (咕哝) from my students. Instead, there was a total _22_.I looked around to see _23_ expressions on their facesthat look of “I have NO idea what you just said,” which stops any te

    41、acher mid-lecture to _24_ a concept further.It was then that I found out that “prepone” was not a(n) _25_ word in English dictionaries. I believed that prepone mean the _26_ of postponemoving an event to an earlier time rather _27_ an event. So when I realized it wasnt “proper” English, I was _28_.

    42、It was a great _29_ in my linguistic (语言的) self- image.I had grown up in India, where fluency in English is closely associated with _30_ privilege (特权). I was an English major with a large vocabulary, and _31_ for reading Dickens and Austen. My comfort with English had shaped my sense of _32_. In a

    43、world divided into linguistic “haves” and “have-nots”, I _33_ knew I was one of the “haves”.But that day in the classroom, my incomprehensible English taught me that being an linguistic “have” is _34_ and delusional (妄自尊大) at best. Leaving India _35_ me out of my privilege and opened my eyes to the

    44、rich world of Englishes.21AmeetBdesignCarrangeDchange22AsilenceBunderstandingCmessDcommitment23AgenuineBhappyCblankDguilty24AgraspBdefineCreplaceDexplain25AusefulBsimpleCordinaryDactual26AconceptBformationCoppositeDdimension27Abreaking offBputting ofCcalling offDgetting off28AastonishedBrelievedCexc

    45、itedDdisappointed29AreflectionBestablishmentChonorDshift30AculturalBeconomicCmentalDcommercial31AconcernBgratitudeCfondnessDtension32AjusticeBbeautyCdutyDself33AhumblyBdefinitelyCpossiblyDbarely34AunusualBunstableCreliableDperfect35AtookBcheatedCpickedDargued第二节(共10小题:每小题1. 5分, 满分15分)阅读下面短文, 在空白处填入1

    46、个适当的单词或括号内单词的正确形式。阅读下面材料,在空白处填入1个适当的单词或括号内单词的正确形式。During the Lantern Festival, long lines of customers are waiting outside Daoxiangcun stores in the capital city Beijing. I feel Im missing something _36_ I dont eat yuanxiao during the Lantern Festival. Getting up early in the morning, _37_ (put) on

    47、warm clothes and waiting in a long line outside a Daoxiangcun store to buy newly-made yuanxiao is a sort of private ceremony for me and ensures I will have another sweet year. Dong Shanshan,_38_ 35-year-old Beijinger said. For many people like Dong, eating Daoxiangcun, yuanxiao _39_ (be) an essentia

    48、l Lantern Festival tradition.The Beijing Daoxiangcun Food Company, _40_ owns the brand and stores, recently staged an event to mark the official launch of yuanxiao being made at some of its _41_ (factory). Shi Yan, the companys representative manager, said, “All _42_ (we) yuanxiao are handmade, beca

    49、use it is the only way to maintain the traditional flavor.”_43_ (meet) local demand, the company will demonstrate how yuanxiao are made at some of its stores in Beijing. This will _44_ (hopeful) bring a festive atmosphere to the city and its residents, Shi said. Young people can learn how the tradit

    50、ional food is made and the culture surrounding this food can _45_ (carry) forward and expanded.”第三部分 写作(共两节, 满分40分)第一节(满分15分)46假如你是的学生会主席李华,你校最近成立了一个英语演讲社团,打算面向全校招募会员。请你以学生会的名义根据以下内容用英语写一则招募启事。1.要求:热爱演讲,年龄和性别不限。2.报名方式:学术报告厅填表。3.截止时间:6月1日注意:1. 词数80左右;2. 可以适当增加细节,以使行文连贯;参考词汇:性别:gender学术报告厅:lecture hal

    51、lMembers WantedThe newly-founded English Speech Association is in great need of members._Student Union第二节(满分25分)47阅读下面材料, 根据其内容和所给段落开头语续写两段, 使之构成一篇完整的短文。Getting to watch surgery should be exciting for any medical student. But in my case, while two doctors were doing the operation, I was checking my

    52、phone every 20 seconds to see how much longer it would be until I could leave. I didnt belong there; I was only pretending to be there. The truth was that, halfway through university, I knew I didnt want to be a doctor. And I had to decide whether to keep lying to myself, or change my major.Before u

    53、niversity, I had no idea what I wanted to do with my life. Pd always wanted to study English but my parents didnt approve, saying there was no money in it. So I figured Id just pick a career that looked well-paid, satisfying, and would make my parents proud. “Doctor” is the first choice, so I decide

    54、d to study medicine. I knew all the coursework wouldnt be easy, but I didnt expect to find it as hard as I did. I spent many late nights and weekends studying, but still didnt get good grades. I just couldnt keep the material in mind. By exam time, my grades were terrible and I felt like a fool. I t

    55、hought maybe a medical internship (实习医生的工作) would help raise my spirits. Absurdly, my internship was where I realized how little I wanted to be a doctor.Every day Id just go into work and do exactly what I was told, go where I was told to go, and watch what I was told to watch. And then Id go home.

    56、It was fun whenever I got to play with expensive microscopes or watch crazy surgery, but the rest of the time I struggled to get through the day. The other interns, however, practically worked so hard. They were so driven. I thought, “Wow, these interns really want to be doctors. I obviously dont. “

    57、It was a sad realization that sadder, scarier question: If I didnt want to be a doctor, what did I want to do?注意:续写词数应为150左右;请按如下格式在答题卡的相应位置作答。It wasnt an easy decision. _Eventually, I changed my major to English writing and suddenly I found university enjoyable. _2023年普通高等学校全国统一考试英语科试题(模拟卷二)解析及参考答案

    58、1D 2D 3A【导语】这是一篇说明文。文章介绍了日常生活中可用于帮助较少鸟类死亡,保护鸟类的窍门。1细节理解题。根据第二段 “Aside from habitat loss, the next biggest cause of direct death for birds is outdoor cats.(除了栖息地的丧失,鸟类直接死亡的第二大原因是户外猫)”可知,鸟类死亡的主要原因是栖息地的丧失。故选D项。2细节理解题。根据倒数第二段“So one of the things that you can help with, especially during migration, is t

    59、o turn off any lights that are not used.(因此,你可以帮忙的一件事,尤其是在迁移期间,就是关闭所有未使用的灯光)”可知,我们可以只在必要的时候开灯,以帮助减少鸟类死亡。故选D项。3推理判断题。根据最后一段“The broadcast portion of this story was produced by Sylvie Douglis. It was hosted and reported by Audrey Nguyen.(这个故事的广播部分由Sylvie Douglis制作。由Audrey Nguyen主持和报道)”可推知,文章很可能源于电台节目。

    60、故选A项。4C 5D 6B 7A【导语】本文是一篇夹叙夹议文。文章通过讲述一个聪明人俱乐部发生的故事来说明:有时,我们会使问题比应该解决的更难解决。最好先退一步,看看是否有更简单的方法。4细节理解题。根据第一段“Many people wanted to join it so that they would be able to spend more time with other smart people.(许多人想加入它,这样他们就可以有更多的时间与其他聪明人在一起)”可知,许多人希望加入这个俱乐部,因为他们可以花更多的时间和聪明人在一起。故选C项。5细节理解题。根据第二段“The gro

    61、up found that the salt on the table was in the sugar shaker (调料瓶) while the sugar was in the salt shaker.(小组发现,桌上的盐在糖罐中,而糖在盐罐中)”可知,小组发现糖和盐放错了调料瓶。故选D项。6细节理解题。根据倒数第二段“He took the labels off both shakers and exchanged them.(他把两个调料瓶上的标签都取下来,换了一个)”可知,他把两个调料瓶上的标签都取下来,换了一个。故选B项。7推理判断题。根据倒数第二三段“The club mem

    62、bers told the waiter about the problem. But there were no other bottles. How could the waiter solve this problem? After a long discussion, the group suggested some ways to make it right. But the waiter simply looked at the shakers and said, “Its easy.” He took the labels off both shakers and exchang

    63、ed them. The room quickly became silent.(俱乐部成员把这个问题告诉了服务员。但没有其他瓶子。服务员怎么解决这个问题?经过长时间的讨论,小组提出了一些正确的方法。但服务员只是看着调料瓶说:“很简单。”他把两个调料瓶上的标签都取下来,换了一个。房间里很快就静了下来)”可知,这个服务员非常聪明。故选A项。DCBA【导语】这是一篇说明文。主要介绍了无论是对地球的影响还是对自己的幸福感而言,减少消费比绿色消费更好。8推理判断题。由第一段中的“For many of us (myself included), part of that means running o

    64、ut to buy reusable straws, organic cleaners, and packaging-free products. (对我们许多人(包括我自己)来说,这部分意味着要去买可重复使用的吸管、有机清洁剂和无包装产品)”和第二段中的“By comparing the shopping habits, mental health and environmental impact of young people, the researchers reconfirmed a principle: Buying less beats buying “green” stuff w

    65、ithout effort. (通过比较年轻人的购物习惯、心理健康和环境影响,研究人员再次确认了一个原则:少买比不费力地买“绿色”东西要好)”可知,研究人员认为“少买”比“不费力地买绿色东西要好”(说明绿色购物并不好),可得出作者提到绿色购物习惯是为了呈现一种不太正确的绿色理念。故选D项。9主旨大意题。由第三段主题句“It should not come as a shock that simply consuming less is better for the planet. (简单地减少消费对地球更好,这不应该让人感到震惊)”可知,第三段主要讲述了减少消费对地球更好。故选C项。10词句猜

    66、测题。由第四段中的“Reduced consumption has effects on increased well-being, but we dont see that with green consumption. (减少消费会对提高幸福感产生影响,但我们在绿色消费中看不到that)”可知,that指代上文,减少消费对于增加幸福感有影响,但是我们看不到绿色消费对幸福感的影响,that指代“The sense of happiness (幸福感)”。故选B项。11主旨大意题。由第二段中的“By comparing the shopping habits, mental health an

    67、d environmental impact of young people, the researchers reconfirmed a principle: Buying less beats buying “green” stuff without effort. And that is true whether you are looking at the impact that your purchases have on the Earth or on your own happiness. (通过比较年轻人的购物习惯、心理健康和环境影响,研究人员再次确认了一个原则:少买比不费力地

    68、买“绿色”东西要好。无论你是在看你的购买对地球的影响,还是对你自己的幸福感的影响,这都是事实)”,第三段主题句“It should not come as a shock that simply consuming less is better for the planet. (简单地减少消费对地球更好,这不应该让人感到震惊)”和第四段中的“It is not just the Earth that will be happier if you buy less. You will feel more contented too, according to the new study. (如果

    69、你减少购买,不仅地球会更幸福。根据这项新研究,你也会感到更满足)”可知,文章主要介绍了无论是对地球的影响还是对自己的幸福感而言,减少消费比绿色消费更好,所以“少即是多”可以作为文章标题。故选A项。BADC【分析】本文是一篇说明文。这篇文章主要是关于火星通过辐射维持生命的可能性。12推理判断题。根据第一段中“Now a study published in Astro-biology shows that radiolysis may have supported life in the Martian subsurface.(现在发表在天体生物学杂志上的一项研究表明,辐射裂解可能有助于火星地下

    70、的生命存在)”,可知,科学家们认为火星地下可能适合居住,这可能是因为火星地下可能存在辐射分解现象。故选B。13推理判断题。根据第二段中“below-ground, some life might find refuge.(在地下,一些生命可能会找到避难所)”和“Examining the Martin underground could help scientists learn whether life could have survived there. And the best subsurface samples available today are Martin meteorite

    71、s(陨石)that have crash-landed on Earth.(研究地下的马丁可以帮助科学家们了解那里是否有生命存在。 而目前可获得的最好的地表下样本是撞击地球的马丁陨石)”,可知,使用火星陨石的目的是为了测量火星地下的可居住性。故选A。14推理判断题。根据最后一段中“Underground life, as described by this research, would require water and it remains unknown if groundwater exists on the planet(正如这项研究所描述的那样,地下生命需要水,而目前还不清楚地球上

    72、是否存在地下水)”和“Determining whether the Martin subsurface contains water will be an important next step, but this investigation helps to motivate that search. Ojha says, Where there is groundwater, there could be life.(下一步重要的一步是确定马丁号的地下是否有水,但这次调查有助于推动搜索。 Ojha说:“哪里有地下水,哪里就可能有生命”)”,可知,从最后3段可以推断出“地下水的存在是调查结

    73、果的关键。”故选D。15主旨大意题。根据第一段“Deep below the ground, radioactive elements break up water molecules(分子), producing ingredients that can fuel subsurface life. This process, known as radio-lysis(辐射分解), has sustained bacteria in isolated, water-filled cracks on Earth for millions to billions of years. Now a s

    74、tudy published in Astro-biology shows that radiolysis may have supported life in the Martian subsurface.(在地下深处,放射性元素分解水分子,产生能够为地下生命提供燃料的成分。 这个过程被称为辐射分解,使细菌在地球上孤立的、充满水的裂缝中存活了数百万到数十亿年。 现在发表在天体生物学杂志上的一项研究表明,放射性分解可能有助于火星地下的生命存在)”,可知,这篇文章主要是关于火星通过辐射维持生命的可能性。故选C。GAFEB【导语】这是一篇说明文。文章主要说明了人们说“不”很困难的几点原因。16根据

    75、上文“As we all know, saying no to others is not easy at all. But sometimes we have to learn to say no.(我们都知道,对别人说不并不容易。但有时我们必须学会说不)”以及后文“Below are common reasons why people find it hard to say “no”(以下是人们很难说不的常见原因)”可知,本句是在提出为什么说“不”很困难的问题,后文开始解释原因。故G选项“要学会说不,我们首先要明白是什么阻止了我们这么做”符合语境,故选G。17根据后文“You are a

    76、kind soul at heart. You dont want to turn the person away and you want to help when possible, even if it may eat into your time.(你是一个心地善良的人。你不想拒绝这个人,你想在可能的时候帮助他,即使这会占用你的时间)”可知,本段说明的原因是因为想要帮助别人,而无法拒绝别人。故A选项“想要帮助别人”符合语境,故选A。18根据上文“Afraid of being rude. I was brought up under the idea that saying no, e

    77、specially to people who are older, is rude. This thinking is common in Asian culture, where face saving is important.( 害怕没礼貌。我从小就认为说不,尤其是对年长的人说不是不礼貌的。这种想法在亚洲文化中很常见,在亚洲,面子是很重要的)”可知,上文提到亚洲人要面子,本句进行解释说明:不要让别人难堪或丢脸。故F选项“意思是不要让别人难堪或丢脸”符合语境,故选F。19根据后文“This might lead to an ugly confrontation. Even if ther

    78、e isnt, there might be disagreement which might lead to bad effects in the future.(这可能会导致一场丑陋的对抗。即使没有,也可能会有分歧,这可能会导致在未来不好的影响)”可知,本句是在说明拒绝别人可能会让别人生气,从而导致冲突和分歧,故E选项“你害怕如果你拒绝他/她,他/她可能会生气”符合语境,故选E。20根据后文“Perhaps you are worried saying no means closing doors. For example, one of my friends wives was aske

    79、d to work in another department in her company. Since she liked her team, she didnt want to go. However, she didnt want to say “no” as she felt it would affect her promotion chances in the future.(也许你担心说不意味着关上大门。例如,我一个朋友的妻子被要求在她公司的另一个部门工作。因为她喜欢她的团队,所以她不想去。然而,她不想说不,因为她觉得这会影响她未来的晋升机会)”可知,后文的例子表明说不的原因是

    80、因为害怕失去机会,故B选项“害怕失去机会”符合语境,故选B。21D22A23C24D25D26C27B28A29D30A31C32D33B34B35A【导语】本文是夹叙夹议文。文章主要通过讲述作者在美国的教学经历,意识到他自己的英语水平实际上并不是最好的。21考查动词词义辨析。句意:我不得不改变课程安排。A. meet遇见;B. design设计;C. arrange安排;D. change改变。根据下文“Well need to prepone the quiz”可知,作者是要把小测验提前,所以是改变了课程安排。故选D。22考查名词词义辨析。句意:相反,只有完全的沉默。A. silence沉

    81、默;B. understanding理解;C. mess混乱;D. commitment承诺,献身。根据上文“preparing for the groans (咕哝) from my students. Instead”可知,下文是和作者想象的学生会咕哝相反的景象,所以是没有人咕哝,应该是都很沉默。故选A。23考查形容词词义辨析。句意:我环顾他们脸上茫然的表情那是“我不知道你在说什么”的表情,这使得任何老师在上课的时候都无法进一步解释一个概念。A. genuine真正的;B. happy高兴的;C. blank茫然的;D. guilty有罪的。根据下文“that look of “I hav

    82、e NO idea what you just said,”可知,学生们不明白老师说的话,所以脸上是茫然的表情。故选C。24考查动词词义辨析。句意:见第3题详解。A. grasp抓住;B. define下定义;C. replace代替;D. explain解释。根据下文“further”可知,这里指进一步的解释。故选D。25考查形容词词义辨析。句意:正是在那个时候我才明白,在英语字典里,“prepone”不是一个真正的单词。A. useful有用的;B. simple简单的;C. ordinary普通的;D. actual实际的,真实的。根据这句话的意思可知,实际上,在英语字典里就没有“pre

    83、pone”这个单词。故选D。26考查名词词义辨析。句意:我本认为,prepone 是postpone 的反义词把一件事的时间提前而不是推迟。A. concept概念;B. formation形成;C. opposite相反;D. dimension维度。根据下文“postpone”可知,作者认为prepone 是postpone 的反义词,因为词缀pre-(前)和post-(后)就是一对反义词。故选C。27考查动词短语辨析。句意:见第6题详解。A. breaking off断开;B. putting off推迟;C. calling off取消;D. getting off下车。根据上文“ra

    84、ther”可知,前后是相反的对比,前面是提前的意思,所以后面应该是推迟的意思。故选B。28考查形容词词义辨析。句意:所以,当我意识到那不是“恰当的”英语时,我感到很吃惊。A. astonished吃惊的;B. relieved安慰的;C. excited兴奋的;D. disappointed失望的。根据上文“I realized it wasnt “proper” English”可知,作者意识到说prepone是不恰当的,心里应该是感到很意外的。故选A。29考查名词词义辨析。句意:这是我语言自我形象的巨大转变。A. reflection反射;B. establishment建立;C. hon

    85、or荣誉;D. shift变动,转移。根据下文“But that day in the classroom, my incomprehensible English taught me that being an linguistic “have” is _14_ and delusional (妄自尊大) at best.”可知,作者意识到自己对英语的了解还不够,所以是改变了他对以前的自己的看法。故选D。30考查形容词词义辨析。句意:我在印度长大,在那里,说一口流利的英语和文化特权有很密切的联系。A. cultural文化的;B. economic经济的;C. mental精神的;D. co

    86、mmercial商业的。根据下文“I was an English major with a large vocabulary, and _11_ for reading Dickens and Austen.”可知,因为作者是印度人,但是他的专业是英语,所以在印度,他比别人了解更多关于英语的知识,一种语言代表一种文化,所以他在印度比其他印度人是有更多的英语文化特权。故选A。31考查名词词义辨析。句意:我的专业是英语,我掌握了很大的词汇量,并且喜欢读狄更斯和奥斯汀的书。A. concern关心;B. gratitude感激;C. fondness喜欢;D. tension张力。根据上文“I w

    87、as an English major with a large vocabulary,”可知,这里是作者在英语方面的优势,所以他应该是喜欢读需要很大词汇量的狄更斯和奥斯汀的小说。故选C。32考查名词词义辨析。句意:我在英语上的安慰塑造了我的自我感觉。A. justice公平;B. beauty美丽;C. duty责任;D. self自己。根据上文“It was a great _9_ in my linguistic (语言的) self- image.”可知,这里指作者曾经培养出来的对自己在英语方面的自信和自我感觉。故选D。33考查副词词义辨析。句意:在被分为语言上的“有”和“没有”的世界

    88、里,我当然知道我是“有”的那一类中的一个。A. humbly谦卑地;B. definitely当然;C. possibly可能;D. barely仅仅。根据上文“I was an English major with a large vocabulary, and _11_ for reading Dickens and Austen. My comfort with English had shaped my sense of _12_.”可知,作者认为自己的专业是英语,所以在英语方面他是拥有很多。故选B。34考查形容词词义辨析。句意:但是,在那一天的课堂上,我那难以被学生们理解的英语告诉我

    89、,我作为一个语言学上的“拥有者”是不稳定的,充其量我只是在妄自尊大。A. unusual不常见的;B. unstable不稳定的;C. reliable可靠的;D. perfect完美的。根据下文“delusional (妄自尊大) at best”可知,作者在课堂上说的那个词学生们没有理解,让他意识到,他在英语上拥有很多的这个地位是不牢固的。故选B。35考查动词词义辨析。句意:离开印度把我的特权一并带走了,并且让我看到了丰富的英语世界。A. took带走;B. cheated欺骗;C. picked挑;D. argued争论。根据下文“out of my privilege”可知,离开印度把

    90、作者在英语上的特权一并带走了。故选A。36if37putting38a39is40which41factories42our43To meet44hopefully45be carried【导语】这是一篇说明文。文章主要说明了北京稻香村的元宵是许多北京人的传统,介绍了其特色以及意义。36考查状语从句。句意:如果我在元宵节期间不吃元宵,我觉得我错过了什么。引导条件状语从句,表示“如果”应用if。故填if。37考查非谓语动词。句意:35岁的北京人董珊珊说:“一大早起床,穿上暖和的衣服,在稻香村的商店外面排长队买新做的元宵,对我来说是一种私人仪式,确保我将有另一个甜蜜的一年。”分析句子结构可知put

    91、在句中应用非谓语动词形式,与逻辑主语I构成主动关系,故用现在分词作状语。故填putting。38考查冠词。句意:35岁的北京人董珊珊说:“一大早起床,穿上暖和的衣服,在稻香村的商店外面排长队买新做的元宵,对我来说是一种私人仪式,确保我将有另一个甜蜜的一年。” Beijinger为泛指应用不定冠词,且35-year-old是发音以辅音音素开头的单词。故填a。39考查时态。句意:对许多像董一样的人来说,吃稻香村的元宵是元宵节必不可少的传统。陈述客观事实用一般现在时,主语为动名词短语eating Daoxiangcun, yuanxiao,谓语用单数。故填is。40考查定语从句。句意:拥有该品牌和门

    92、店的北京稻香村食品有限公司最近举办了一场活动,庆祝其部分工厂正式推出元宵。此处为非限制性定语从句修饰先行词The Beijing Daoxiangcun Food Company,先行词在从句中作主语,指物,故用关系代词which引导。故填which。41考查名词的数。句意:拥有该品牌和门店的北京稻香村食品有限公司最近举办了一场活动,庆祝其部分工厂正式推出元宵。factory为可数名词,由some of修饰应用复数形式。故填factories。42考查代词。句意:我们所有的元宵都是手工制作的,因为这是保持传统风味的唯一方法。修饰后文应用形容词性物主代词our。故填our。43考查非谓语动词。句

    93、意:为了满足当地的需求,该公司将在北京的一些门店展示如何制作元宵。此处meet作目的状语应用不定式,句首单词首字母要大写。故填To meet。44考查副词。句意:“这将给这座城市和它的居民带来节日的气氛,”史说。修饰后文动词bring应用副词hopefully,作状语。故填hopefully。45考查语态。句意:“年轻人可以学习传统食物是如何制作的,围绕这种食物的文化可以被发扬光大。”主语food与carry构成被动关系,且can后跟动词原形。故填be carried。46Members WantedThe newly-founded English Speech Association is

    94、 in great need of members. We believe that it will be a place where you will benefit a lot.As long as you are crazy about delivering speech, there is nothing can stop you. Ages and gender will not be taken into consideration. Instead, you will harvest excellent speech and communication skills here.

    95、Speaking in public bravely will be a piece of cake for you. Besides, your spoken English will be greatly improved undoubtedly. There is no need to hesitate. Join us!Anyone interested can sign up in the lecture hall before June 1st. Boys and girls, come on ! Lets catch the chance to be a great speake

    96、r!Student Union47One possible version:It wasnt an easy decision. I had two choiceseither keep lying to myself or do a different degree. Changing my major would make the past two years of university a waste of time and money. But I realized that though Id hate myself for quitting, Id hate myself more

    97、 if I ended up being a terrible doctor. I was glad to move onto something new, but I had to deal with my parents constant disappointment and complaining about my future.Eventually, I changed my major to English writing and suddenly I found university enjoyable. I was still studying late and through

    98、the weekend, but, this time, enjoying the pain. Id spend hours perfecting a single paragraph until I was satisfied with it. Five hours felt like 20 seconds because I was having so much fun burying myself in writing until good words came out. I started looking for internships that would give me experience in professional writing. Fortunately, I made it as an editorial assistant at a newspaper.

    展开阅读全文
    提示  课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。
    关于本文
    本文标题:2023届普通高等学校全国统一考试英语模拟卷(2)(新高考卷).docx
    链接地址:https://www.ketangku.com/wenku/file-752867.html
    相关资源 更多
  • 人教版数学一年级上学期期末综合素养练习题及答案(夺冠).docx人教版数学一年级上学期期末综合素养练习题及答案(夺冠).docx
  • 人教版数学一年级上学期期末综合素养练习题及答案(夺冠系列).docx人教版数学一年级上学期期末综合素养练习题及答案(夺冠系列).docx
  • 人教版数学一年级上学期期末综合素养练习题及答案免费.docx人教版数学一年级上学期期末综合素养练习题及答案免费.docx
  • 人教版数学一年级上学期期末综合素养练习题及答案下载.docx人教版数学一年级上学期期末综合素养练习题及答案下载.docx
  • 人教版数学一年级上学期期末综合素养练习题及答案一套.docx人教版数学一年级上学期期末综合素养练习题及答案一套.docx
  • 人教版数学一年级上学期期末综合素养练习题及答案1套.docx人教版数学一年级上学期期末综合素养练习题及答案1套.docx
  • 人教版数学一年级上学期期末综合素养练习题及参考答案(黄金题型).docx人教版数学一年级上学期期末综合素养练习题及参考答案(黄金题型).docx
  • 人教版数学一年级上学期期末综合素养练习题及参考答案(预热题).docx人教版数学一年级上学期期末综合素养练习题及参考答案(预热题).docx
  • 人教版数学一年级上学期期末综合素养练习题及参考答案(精练).docx人教版数学一年级上学期期末综合素养练习题及参考答案(精练).docx
  • 人教版数学一年级上学期期末综合素养练习题及参考答案(研优卷).docx人教版数学一年级上学期期末综合素养练习题及参考答案(研优卷).docx
  • 人教版数学一年级上学期期末综合素养练习题及参考答案(新).docx人教版数学一年级上学期期末综合素养练习题及参考答案(新).docx
  • 人教版数学一年级上学期期末综合素养练习题及参考答案(夺分金卷).docx人教版数学一年级上学期期末综合素养练习题及参考答案(夺分金卷).docx
  • 人教版数学一年级上学期期末综合素养练习题及参考答案(典型题).docx人教版数学一年级上学期期末综合素养练习题及参考答案(典型题).docx
  • 人教版数学一年级上学期期末综合素养练习题及参考答案一套.docx人教版数学一年级上学期期末综合素养练习题及参考答案一套.docx
  • 人教版数学一年级上学期期末综合素养练习题及参考答案1套.docx人教版数学一年级上学期期末综合素养练习题及参考答案1套.docx
  • 人教版数学一年级上学期期末综合素养练习题及一套完整答案.docx人教版数学一年级上学期期末综合素养练习题及一套完整答案.docx
  • 人教版数学一年级上学期期末综合素养练习题及1套参考答案.docx人教版数学一年级上学期期末综合素养练习题及1套参考答案.docx
  • 人教版数学一年级上学期期末综合素养练习题加下载答案.docx人教版数学一年级上学期期末综合素养练习题加下载答案.docx
  • 人教版数学一年级上学期期末综合素养练习题全面.docx人教版数学一年级上学期期末综合素养练习题全面.docx
  • 人教版数学一年级上学期期末综合素养练习题免费答案.docx人教版数学一年级上学期期末综合素养练习题免费答案.docx
  • 人教版数学一年级上学期期末综合素养练习题免费下载答案.docx人教版数学一年级上学期期末综合素养练习题免费下载答案.docx
  • 人教版数学一年级上学期期末综合素养练习题ab卷.docx人教版数学一年级上学期期末综合素养练习题ab卷.docx
  • 人教版数学一年级上学期期末综合素养练习题a4版可打印.docx人教版数学一年级上学期期末综合素养练习题a4版可打印.docx
  • 人教版数学一年级上学期期末综合素养提升卷(黄金题型).docx人教版数学一年级上学期期末综合素养提升卷(黄金题型).docx
  • 人教版数学一年级上学期期末综合素养提升卷(达标题).docx人教版数学一年级上学期期末综合素养提升卷(达标题).docx
  • 人教版数学一年级上学期期末综合素养提升卷(能力提升).docx人教版数学一年级上学期期末综合素养提升卷(能力提升).docx
  • 人教版数学一年级上学期期末综合素养提升卷(考试直接用).docx人教版数学一年级上学期期末综合素养提升卷(考试直接用).docx
  • 人教版数学一年级上学期期末综合素养提升卷(综合卷).docx人教版数学一年级上学期期末综合素养提升卷(综合卷).docx
  • 人教版数学一年级上学期期末综合素养提升卷(真题汇编).docx人教版数学一年级上学期期末综合素养提升卷(真题汇编).docx
  • 关于我们 - 联系我们 - 加入我们 - 常用工具与软件 - 公益活动

    copyright@ 2020-2024 www.ketangku.com网站版权所有

    黑ICP备2024021605号-1