分享
分享赚钱 收藏 举报 版权申诉 / 16

类型专题26 家庭生活-备战2023年中考英语阅读理解热点话题分类训练(中考真题 名校最新模拟题).docx

  • 上传人:a****
  • 文档编号:834063
  • 上传时间:2025-12-16
  • 格式:DOCX
  • 页数:16
  • 大小:332.44KB
  • 配套讲稿:

    如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。

    特殊限制:

    部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。

    关 键  词:
    专题26 家庭生活-备战2023年中考英语阅读理解热点话题分类训练中考真题 名校最新模拟题 专题 26 家庭生活 备战 2023 年中 英语 阅读 理解 热点话题 分类 训练 中考 名校 最新 模拟
    资源描述:

    1、备战2023中考英语阅读理解热点话题分类训练(中考真题+名校最新模拟真题)专题26 家庭生活(2022贵州安顺中考真题)In an English class, Mr. Lin asked his students to make family rules, and now lets read some of them.Li Huan, 12, From BeijingIf I could make some rules for my family, I think the most important one would be to have all my family members do

    2、 housework together. My mother usually does all the housework, from cooking to cleaning, while my father and I do nothing, so its unfair. We can make the rule more specific (具体的). My father and mother can take turns in cooking, Ill be responsible for washing dishes, and on weekends, we can clean the

    3、 house together.Tian Lihua, 12, From GuangzhouI would like to live in a tidy and clean home, so I want to make a rule that people should not leave rubbish in their rooms or in the living room. And we should tidy up the house together every week. Whats more, I really hope that my family can have dinn

    4、er together every day, no one can be late or eat before others. It is enjoyable for us to have meals together after a long day. We can talk to each other and have fun.Li Bo,14,From GuiyangParticularly, I want to set some rules for my father. To stay fit, he should have breakfast, exercise every day

    5、and stop smoking. Now, he always watches TV for too long time and doesnt read books, so I want him to only watch TV for one hour every day. Instead, he can read a book, and we can discuss it together as a family every week.1 Who will be responsible for washing dishes?ATian Lihua.BLi Huan.CLi Bo.2To

    6、avoid throwing rubbish at home, what does Tian Lihua want to do?AMake a rule.BMake a plan.CMake a list.3How does Tian Lihua feel about eating meals with her family together?ABored.BStressed.CPleased.4Why does Li Bo set some rules for his dad?ATo keep him healthy.BTo make him happy.CTo make him wealt

    7、hy.5The reading material is probably taken from _.Aa science bookBa magazineCa story book(2022辽宁丹东中考真题)It was a fine day. The sun was shining and the wind was gentle.The kids were playing in their backyard. Suddenly a little cat got stuck (卡住) under the fence (篱芭). The kids tried to free the cat, bu

    8、t they couldnt. So they asked their mother for help. The mother freed the cat. The cat looked so cute that the kids asked their mother if they could keep it. The mother said, “I dont mind myself, but you must ask your father, too.”The kids waited anxiously (焦急地) for their dad back from work. When th

    9、ey heard their father opening the door, they both shouted loudly at the same time, “Hi, daddy!”“You are surely happier than usual to see me today. Whats up?” her father said.“Nothing daddy. We just love you so much,” the girl replied. Then their mother said, “Go ahead. Ask your dad.”The girl told he

    10、r dad what had happened and asked to keep the cat. The father said, “No, you cant. We have fed five cats up till now. Your mommy and I have no time to take care of any more.” Hearing this, the kids looked unhappy.Seeing the sad looks on the kids faces, the father changed his mind. He said, “All righ

    11、t. Since you love it so much, you can keep it.”“Hooray! Thank you, daddy!” However, the father added that they must promise to look after the cat on their own.The kids were so happy to have another pet friend. Then the cat was given the name “Lucky” by the kids. So the cat had a place to call home.6

    12、Who helped the cat to get free?AIts mother.BThe kids.CThe kids dad.DThe kids mum.7What did the kids want to do?ATo buy the cat.BTo keep the cat.CTo give the cat to their father.DTo return the cat to its home.8Why did the kids shout loudly when they saw their father?ABecause they had a question to as

    13、k him.BBecause they wanted to thank their father.CBecause theyd like to show their love for the cat.DBecause they wanted to share happiness with their family.9What did the father ask the kids to do?ATo look after themselves.BTo ask the mother for help.CTo take care of the cat.DTo give the cat a name

    14、.10Whats the best title of the text?AA happy fatherBA dangerous catCAn unhappy girlDA new pet friend(2022辽宁沈阳中考真题)My name is Mary White. I have five children, so our house is always noisy. Luckily, I love gardening and my garden helps me relax. For a long time, I guarded the garden of peace and quie

    15、t. When the children followed me into the garden, I would expect them to be out of sight (视野). And I would hand out tasks. “Here: you water the tomatoes, you dig the hole, and ” Soon they would be tired, and they would leave me to myself. But during a recent spring, while I was working in the garden

    16、, my 13-year-old son, Josiah noticed me. He picked up a tool and began helping. Working as a team, we finished the job soon. I appreciated Josiah and kissed him, realizing that Id enjoyed working with him. One day, when I was picking the peas (豌豆) and having a taste alone, Abby saw me and ran over.

    17、I put several peas into her mouth. She just loved how tasty they were. “Mum, I want the others to try them too.”Suddenly, I realized I had been wrong for long. Id tried to keep the happiness of gardening to myself, and here was a child who couldnt wait to share with others. “Sure, dear, lets pick so

    18、me. Well make a wonderful meal.”From then on, I enjoyed all of the gardens beauties with the children. We brought the vegetables back home, preparing and cooking together, because we knew that everything was better when shared.11How did Mary White make her garden peaceful and quiet?AShe offered her

    19、children some tasks.BShe kept her children digging holes.CShe served her children some tomatoes.DShe taught her children about gardening.12What does the underlined (画线的) word “appreciated” probably mean?ArefusedBthankedCorderedDeducated13What do you know about Mary White from the text?AShe found tha

    20、t teamwork was difficult.BShe went on working in the garden alone.CShe still disliked the help from her children.DShe got to enjoy the time with her children.14Whats Mary Whites attitude (态度) towards sharing?AIt is useless.BIt is painful.CIt is meaningful.DIt is common.(2022辽宁朝阳中考真题)Martinas Grandpa

    21、 Peter lived with the family after Grandmas death.One day, Mom Susan decided to do the spring cleaning. They cleaned the house until everything was clean. Then Mom pointed to Grandpas sofa and said, “That old sofa has got to go. Well buy Grandpa a new one.”But as they moved the sofa, Grandpa stopped

    22、 them and shouted, “You cant take my sofa! I dont want a new one.” Mom had to say, “We will talk about it tonight when John gets home.” John, Martinas dad, was still at work.“Grandpa, why dont you let us take away the sofa?” Martina asked at supper. Grandpa shook his head, “I sat in this sofa, with

    23、your grandma, when I asked her to marry me. It was so long ago, but when I sit in this sofa and close my eyes, she seems to be near.”“Its surprising!” Martina thought, “How Grandpa can remember things from the past. These days he forgets almost everything.”Grandpa smiled to Martina, “The night your

    24、father was born, I sat in this sofa. I was nervous when they placed the little baby into my arms.”“Many years later,” Grandpa continued, “I sat in this sofa when the doctor told me your grandma was ill. I was lost without her, but the sofa gave me the comfort.”“I do see now.” Martina looked at Grand

    25、pa. “This is not just an old sofa. It is more like a friend.” “Yes.” Grandpa added, “Weve got through a lot together.”The whole family agreed that the house would be boring without the old sofa.15What was Grandpa like these days?AForgetful.BImpatient.CAngry.DCareless.16Who does the underlined phrase

    26、 “the little baby” in Paragraph 7 refer to(指的是)?AMartina.BJohn.CSusan.DPeter.17According to the passage, what important things did Grandpa experience sitting in the old sofa?Grandmas deathholding the little baby for the first timeasking Grandma to marry himhearing the news that Grandma was illABCD18

    27、We can infer(推断) that the family were probably _ at the end of the story.AsurprisedBboredCmovedDnervous19Whats the best title for this passage?AMartinas WishBA Spring CleaningCA Happy FamilyDGrandpas Old Sofa(2022山东夏津县教学工作研究室二模)A man feared his wife wasnt hearing as well as she used to and he though

    28、t she might need a hearing aid. Not quite sure how to help her, he called the family doctor to discuss the problem. The doctor told him there was a simple test the husband could do to give the doctor a better idea of her hearing loss(丧失). “Heres what you do,” said the doctor, “Stand about 40 feet aw

    29、ay from her, and call her just as you used to do. See if she hears you. If not, go to 30 feet, then 20 feet, and so on, until you get a reply.”That evening, the wife was in the kitchen, and he was in the yard. He said to himself, “Im about 40 feet away, and let me see what will happen.” Then in a us

    30、ual tone(音调)he asked, “Honey, whats for dinner?” No reply. So the husband moved closer to the kitchen about 30 feet from his wife, and repeated, “Honey, whats for dinner?” Still no reply. Next he moved into the dining room where he was about 20 feet from his wife and repeated, “Honey, whats for dinn

    31、er?” Again he got no reply. He walked up to the kitchen door about 10 feet away. “Honey, whats for dinner?” Again there was no reply. So he walked right behind her. “Honey, whats for dinner?”“Chicken! James, for the fifth time Ive said that.”20The man thought his wife might need _ to help her.ABCD21

    32、When the man tested his wife, what was his route(路线)?AKitchendining roomyard.BKitchenyarddining room.CYarddining roomkitchen.DDining roomyardkitchen.22Put the sentences into the right order. The man thought his wifes hearing was losing. The family doctor told him how to test her wifes hearing. When

    33、his wife was in the kitchen, the man tested his wife. The man thought his wife didnt answer him. ABCD23The wife said “James, for the fifth time Ive said that.” because _. Aher husband taught herBher husband didnt hear herCshe didnt answer her husbandDshe had a hearing problem24From the passage we kn

    34、ow that _.Athe man hoped his wife was deafBthe doctor tested the wifeCthe wife had a hearing problemDin fact, the man had a hearing problem(2022浙江松阳县教育局教研室二模)Jenna looked out of the window and said, “Its still raining! Now my day with Nikki is not going to be fun. Its so boring.”Jennas cousin Nikki

    35、was coming over for the day. They had planned a picnic at the park. Rain drummed harder on the roof. “And its noisy!” Jenna shouted.Grandma came into the living room. “Did I hear you describe the rain as boring and noisy?” she asked. “Sounds like somebody got up on the wrong side of the bed.”“I did

    36、not,” Jenna said. “I got up the same way I always do.”“You know what I mean.” Grandma said.“Look,” Nikki came in and said. “Ive been so patient. Ive been waiting for months to wear these boots (靴子)! The yellow ducks look just like bath toys. Lets go walking in the rain!”“I dont want to get wet,” Jen

    37、na said. “I want it to be sunny so we can go to the park. That would be fun.”Grandma looked at Jenna and said, “Thats enough. I know youre down about the park. But you can still have a fun day.”Jenna thought for a while. She knew Grandma was right. She was being kind of silly.Nikki sat down next to

    38、her. “Im sorry youre sad.” Nikki said.“Oh, its okay,” Jenna said. “Do you still want to go walking? I can get my rain boots.”“Sure,” Nikki said. “And I have an idea for what to do then. We can have an inside picnic!”“An inside picnic? How can we do that?” Jenna asked.“We can get the picnic blanket a

    39、nd put it on the floor. Then we can make a picnic lunch. We can eat it inside. We wont get wet, and there wont be any bugs!” Nikki said.“That sounds like fun,” Jenna agreed. “We can walk around outside first. Then well make lunch. Can we make cookies too, Grandma?” she asked.Grandma said, “Yes!”“_”

    40、Jenna said.25Why did Jenna think the day was boring at the beginning?ABecause she didnt like the rainy days.BBecause she didnt want to get up so early.CBecause she didnt want to play with Nikki.DBecause she couldnt go for a picnic in the garden.26How does Nikki feel about the rain?ABored.BExcited.CN

    41、ervous. DSurprised.27Which of the following is the best to fill in “_”?ALets wait for the next rainy day!BDont worry about Nikki and me!CThe rainy day may not be so bad!DI am the smartest girl in the world!28What lesson can we learn from the story?ASafety always comes first.BGet along with changes.C

    42、Think twice before acting.DEfforts will be paid off.(2022湖北随州模拟预测)I have three children and I make them do housework. However, my mother-in-law(婆婆) doesnt agree with me. She thinks Im too harsh. In her opinion, it is adults job to do housework.Our family is made up of five family members. No one in

    43、the family is more important than another, so each member should help with chores. I dont ask my children to do the same chores, because their ages are different.At the end of the day, after they finish playing with their toys, I ask them to put the toys away. If they dont, they will have to say goo

    44、dbye to their toys. I expect my children to set the table at night and help fold their own clothes. I dont think Im asking too much.I know they are tired after a long days study at school, but thats life-harsh but real. I dont want to pay them for doing some chores. They live in the house, so they s

    45、hould help out with some things in the house. No one is going to pay them for cleaning up their rooms later in life and Im not about to start doing it now.Some parents protect their children from anything unpleasant(使人不愉快的) and make their childrens lives too good and safe, but Im not interested in t

    46、hat way. I hope my children are able to look after themselves.29What can we learn about the writers mother-in-law?AShe doesnt like doing housework.BShe doesnt want the children to do housework.CShe doesnt want the writer to do housework.DShe doesnt get on well with the kids.30What does the underline

    47、d word “harsh” mean?A纵容的B嚣张的C幼稚的D严厉的31When the writer asks her children to do chores,Ashe always asks them to do the easy onesBshe asks them to do different onesCshe often asks them to do the hard onesDshe asks her mother-in-law for advice32If the children dont put away their toys, the writer _.Awon

    48、t give the children pocket moneyBwill ask her mother-in-law to do itCwill probably throw the toys awayDwill put the toys away by herself33Which of the following is NOT the writers opinion?AChildren shouldnt do housework for money.BOnly parents should do housework.CParents shouldnt coddle(溺爱) their c

    49、hildren.DChildren should help with housework at home.(2022贵州遵义二模)An old man went to live with his son, his daughter-in-law and a four-year-old grandson. The old mans hands trembled(颤抖), his eyesight was very poor, and he couldnt walk steadily(平稳地). The family ate together nightly at the dinner table

    50、. But the elderly grandfathers shaky hands and failing sight made eating rather difficult. Rice often dropped on the floor.The son and the daughter-in-law became angry with the old man, so they put a small table in the corner. There, the grandfather ate alone, while the rest of the family enjoyed di

    51、nner at the table. Since the grandfather had broken a dish or two, his food was served in a wooden bowl.The four-year-old grandson watched it all in silence. One evening before supper, the father noticed his son playing with a piece of wood on the floor. He asked the child sweetly, “What are you mak

    52、ing?” The boy answered, “Oh, I am making a small bowl for you and mama to eat your food from when I grow up.” The four-year-old boy smiled and went back to work. The words struck the parents so they were in silence. Then tears started to stream down their cheeks(脸颊). Though no word was spoken, both

    53、knew what must be done. That evening the son took the grandfathers hand and gently led him back to the family table.34Why was the old mans food served in a wooden bowl?ABecause the wooden bowl was light enough.BBecause his son became angry with him.CBecause there was only a wooden bowl left.DBecause

    54、 the old man had broken some dishes.35The underlined word “struck” in Paragraph 3 refers to _.AshockedBworriedCscaredDannoyed36Why did the son lead the old man back to the family table?ABecause the old man didnt drop rice on the floor any more.BBecause he realized he should have treated his dad bett

    55、er.CBecause the old man was served in a new bowl made of glass.DBecause his son wanted to have dinner with the grandfather.37Which of following is TRUE about the old man?AHe ate alone because he would like to stay quietly.BHe didnt treat his son well when he was young.CHe was in poor health because

    56、of being old.DHe was so angry with his son and his daughter-in-low.38Whats the best title of the passage?AA valuable dinner tableBA couple and their sonCA bowl made of woodDAn old man and his son参考答案:1B2A3C4A5B【导语】本文是一篇记叙文,是几个学生介绍自己的家规。1细节理解题。根据第一栏中“Ill be responsible for washing dishes”可知,李欢在家负责洗碗,

    57、故选B。2细节理解题。根据第二栏中“I would like to live in a tidy and clean home, so I want to make a rule that people should not leave rubbish in their rooms or in the living room.”可知,田丽华想住在一个干净整洁的家里,所以她想制定一个规则,人们不应该把垃圾留在他们的房间或客厅。故选A。3细节理解题。根据第二栏中“It is enjoyable for us to have meals together after a long day. We c

    58、an talk to each other and have fun.”可知,田丽华认为在漫长的一天之后,家人们一起吃饭是很愉快的,可以互相交谈,玩得很开心。故选C。4细节理解题。根据第三栏中“Particularly, I want to set some rules for my father. To stay fit, he should have breakfast, exercise every day and stop smoking. ”可知,李波为他的爸爸制定了一些规则是为了让爸爸保持健康,故选A。5推理判断题。本文是几个学生介绍自己的家规,由此可知,是从杂志上看到这篇文章,故

    59、选B。6D7B8A9C10D【导语】本文是一篇记叙文,主要讲述了孩子们在母亲的帮助下救下了一只猫,并且请求父母收养小猫。父亲开始并不同意,看到孩子失望的表情后便同意了请求。父亲让孩子们自己照顾猫,孩子们很高兴,给猫咪取了名字叫“幸运”。6细节理解题。根据“So they asked their mother for help. The mother freed the cat.”可知孩子们的妈妈帮助猫重获自由。故选D。7细节理解题。根据“The cat looked so cute that the kids asked their mother if they could keep it.”

    60、可知孩子们想要养这只猫。故选B。8细节理解题。根据“The mother said, I dont mind myself, but you must ask your father, too. The kids waited anxiously for their dad back from work. When they heard their father opening the door, they both shouted loudly at the same time, Hi, daddy! ”可知孩子们看到爸爸时大喊是因为他们有问题要问他。故选A。9细节理解题。根据“Howeve

    61、r, the father added that they must promise to look after the cat on their own.”可知爸爸让孩子们照顾这只猫。故选C。10标题归纳题。本文主要讲述了孩子们在母亲的帮助下救下了一只猫,并且请求父母收养小猫。父亲开始并不同意,看到孩子失望的表情后便同意了请求。父亲让孩子们自己照顾猫,孩子们很高兴,给猫咪取了名字叫“幸运”。结合“The kids were so happy to have another pet friend.”可知用“A new pet friend”做标题最合适。故选D。11A12B13D14C【导语】

    62、本文主要讲述了作者有五个孩子,作者喜欢园艺,在她的花园里种植跟多蔬菜和水果,平时孩子们都在花园里帮忙。11细节理解题。根据“For a long time, I guarded the garden of peace and quiet. When the children followed me into the garden, I would expect them to be out of sight. And I would hand out tasks.”可知,玛丽怀特给孩子们安排任务来使她的花园安静祥和。故选A。12词句猜测题。分析“Working as a team, we fi

    63、nished the job soon. I appreciated Josiah and kissed him, realizing that Id enjoyed working with him.”可知,作为一个团队,我们很快完成了这项工作,我很感谢乔赛亚,吻了他,意识到我很喜欢和他一起工作。此处appreciated的意思是“感谢,感激”。故选B。13细节理解题。根据“From then on, I enjoyed all of the gardens beauties with the children.”可知,玛丽怀特享受和孩子们在一起的时光。故选D。14推理判断题。根据“beca

    64、use we knew that everything was better when shared”可知,玛丽怀特认为分享会更好,故选C。15A16B17C18C19D【导语】本文是一篇记叙文。文章讲述了Martina的爷爷自从她的奶奶去世后就与她的家人同住,有一天,他们想把旧沙发给清理掉,但爷爷不肯,并且讲述了旧沙发上发生的旧事,最后故事感动了家人们,也就把沙发留下来了。15细节理解题。根据“These days he forgets almost everything.”可知爷爷这些天忘记了几乎所有的事情,说明他变得很健忘。故选A。16词句猜测题。根据“Grandpa smiled to

    65、 Martina, “The night your father was born, I sat in this sofa. I was nervous when they placed the little baby into my arms.”可知爷爷对Martina说,那天她的爸爸出生,爷爷就坐在沙发上,然后他们把那个小婴儿放到爷爷的手上,他非常紧张,说明“the little baby”指的就是Martina的爸爸。根据“John, Martinas dad, was still at work.”可知Martina的爸爸是John。故选B。17细节理解题。根据“I sat in th

    66、is sofa, with your grandma, when I asked her to marry me.”可知爷爷坐在沙发上向奶奶求婚。又根据“Grandpa smiled to Martina, “The night your father was born, I sat in this sofa. I was nervous when they placed the little baby into my arms.”可知当Martina的爸爸出生时,爷爷坐在沙发上第一次抱起小婴儿。再根据“I sat in this sofa when the doctor told me yo

    67、ur grandma was ill.”可知爷爷坐在沙发上得知奶奶生病的消息。故选C。18推理判断题。根据“The whole family agreed that the house would be boring without the old sofa.”可知全家人达成一致认为没有了这个旧沙发,这个房子将会非常无趣,说明家人们都被关于旧沙发的故事给感动了。故选C。19最佳标题题。这篇文章讲述了在即将要处理家里的旧沙发的时候,爷爷向家人讲述了他与旧沙发的往事,感动了家人们。因此选项D“爷爷的旧沙发”作为标题,最为合适。故选D。20B21C22A23B24D【导语】本文是一篇记叙文。主要讲述

    68、了一个男人担心自己的妻子听力未恢复至从前,犹豫是否安装助听器。经过一个小的实验,却测试出妻子的听力正常而他的听力出现问题的滑稽小故事。20细节理解题。根据“A man feared his wife wasnt hearing as well as she used to and he thought she might need a hearing aid.”可知,这名男子担心他的妻子听力不如以前那么好,他认为她可能需要助听器。结合图片,B选项符合。故选B。21细节理解题。根据“he was in the yard”,“Next he moved into the dining room w

    69、here he was about 20 feet from his wife”和“He walked up to the kitchen door about 10 feet away.”可知,他现在院子里面测试,接下来是饭厅,最后是在厨房。故选C。22细节理解题。根据“A man feared his wife wasnt hearing as well as she used to and he thought she might need a hearing aid.”,“The doctor told him there was a simple test the husband c

    70、ould do to give the doctor a better idea of her hearing loss(丧失).”, “That evening, the wife was in the kitchen, and he was in the yard.”和“Again there was no reply.”可知,正确的顺序是。故选A。23推理判断题。根据“So he walked right behind her. Honey, whats for dinner? Chicken! James, for the fifth time Ive said that.”可知,她的

    71、丈夫没有听到她的声音。故选B。24推理判断题。根据全文和最后丈夫和妻子的对话可知,妻子的听力正常而他的听力出现了问题。故选D。25A26B27C28B【导语】本文是一篇记叙文,Jenna一开始不喜欢下雨天,认为下雨天不能开心地玩,但是最后在奶奶和Nikki的劝说下,觉得下雨天也并不糟糕。25细节理解题。根据 “Its still raining! Now my day with Nikki is not going to be fun. Its so boring.”可知,Jenna一开始觉得这一天很无聊是因为她不喜欢下雨天。故选A。26推理判断题。根据“Ive been so patient

    72、. Ive been waiting for months to wear these boots! The yellow ducks look just like bath toys. Lets go walking in the rain!”可知Nikki等了几个月才等到穿雨靴,由此推出她是兴奋的。故选B。27推理判断题。根据上文的语境内容可知,Jenna在Nikki和奶奶的劝说引导下,意识到下雨天也并不是一件让人不愉快的事情,下雨天也可以玩得很开心,由此推出空处填“The rainy day may not be so bad!”。故选C。28推理判断题。Jenna一开始不喜欢下雨天,认

    73、为下雨天不能开心地玩,但是最后在奶奶和Nikki的劝说下,觉得下雨天也并不糟糕;我们不能改变天气,但是可以改变我们的计划和心情。故选B。29B30D31B32C33B【导语】本文主要讲述作者主张在家里让孩子做家务,尽管这遭到了婆婆的反对,但作者希望通过让孩子做家务来让孩子学会照顾自己。29细节理解题。根据“I have three children and I make them do housework. However, my mother-in-law(婆婆) doesnt agree with me.”可知,作者的婆婆不同意作者让孩子做家务。故选B。30词义猜测题。根据“I have

    74、three children and I make them do housework. However, my mother-in-law(婆婆) doesnt agree with me. She thinks Im too harsh. In her opinion, it is adults job to do housework.”可知,婆婆反对让孩子做家务,认为做家务是大人的事情,作者对孩子太严厉了。故选D。31细节理解题。根据“I dont ask my children to do the same chores, because their ages are differen

    75、t.”可知,作者让孩子们做不同的家务。故选B。32细节理解题。根据“If they dont, they will have to say goodbye to their toys.”可知,如果孩子不收好玩具,作者会让他们跟玩具说再见,即把玩具扔了。故选C。33细节理解题。根据“I have three children and I make them do housework.”可知,作者主张让孩子做家务,选项B“只有父母应该做家务”与作者观点不符。故选B。34D35A36B37C38C【导语】本文讲述了老人年纪大了,家人嫌弃手脚不便的老人,让老人单独吃饭,还经常批评老人打破餐具。这些场景

    76、都被四岁的孙子看到了,小男孩也学着父母的做法。通过这件事,夫妇两人认识到了他们的错误。34细节理解题。根据“Since the grandfather had broken a dish or two, his food was served in a wooden bowl.”可知,因为这个老人打碎了一两个盘子,所以他的食物就用木碗盛着。故选D。35词义猜测题。根据“The boy answered, Oh, I am making a small bowl for you and mama to eat your food from when I grow up. The four-yea

    77、r-old boy smiled and went back to work. ”和“ so they were in silence”可知,男孩在为爸爸妈妈做木碗,男孩的话语让父母非常震惊,所以父母听后沉默了,因此推断“struck”是“震惊”的意思,与shocked同义。故选A。36推理判断题。根据“ The words struck the parents so they were in silence. Then tears started to stream down their cheeks(脸颊). ”可知,男孩的话使他的父母震惊,因此他的父母流下了悔恨的泪水,由此可推测他们意识

    78、到了自己的错误,把老人请回了餐桌。故选B。37细节理解题。根据“The old mans hands trembled(颤抖), his eyesight was very poor, and he couldnt walk steadily(平稳地)”可知,因为年老,他身体不好。故选C。38标题归纳题。根据“his food was served in a wooden bowl(木碗).”和儿子的行为与话语“He asked the childson smiled and went back to work.”可知,小男孩也学着父母的做法,等长大了让爸爸妈妈也用木碗吃饭。通过这件事,夫妇两人认识到了他们的错误。“木碗”是文章发展的主线,所以这篇文章最好的题目是“一个木碗”,故选C。

    展开阅读全文
    提示  课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。
    关于本文
    本文标题:专题26 家庭生活-备战2023年中考英语阅读理解热点话题分类训练(中考真题 名校最新模拟题).docx
    链接地址:https://www.ketangku.com/wenku/file-834063.html
    相关资源 更多
  • 北京市昌平二中20182019年初三物理期中考试题(图片版).docx北京市昌平二中20182019年初三物理期中考试题(图片版).docx
  • 北京市昌平临川育人学校2018届高三12月月考数学(文)试题 WORD版含答案.docx北京市昌平临川育人学校2018届高三12月月考数学(文)试题 WORD版含答案.docx
  • 北京市昌平临川育人学校2017-2018学年高一12月月考政治试题 WORD版含答案.docx北京市昌平临川育人学校2017-2018学年高一12月月考政治试题 WORD版含答案.docx
  • 北京市日坛中学高三上10月月考数学试题(文科)(无答案).docx北京市日坛中学高三上10月月考数学试题(文科)(无答案).docx
  • 北京市新学道临川学校2020-2021学年高二上学期期中考试英语试题 WORD版含答案.docx北京市新学道临川学校2020-2021学年高二上学期期中考试英语试题 WORD版含答案.docx
  • 北京市新学道临川学校2020-2021学年高二上学期期中考试历史试题 WORD版含答案.docx北京市新学道临川学校2020-2021学年高二上学期期中考试历史试题 WORD版含答案.docx
  • 北京市新学道临川学校2020-2021学年高一上学期期中考试生物试题 WORD版含答案.docx北京市新学道临川学校2020-2021学年高一上学期期中考试生物试题 WORD版含答案.docx
  • 北京市新学道临川学校2020-2021学年高一上学期期中考试地理试题 WORD版含答案.docx北京市新学道临川学校2020-2021学年高一上学期期中考试地理试题 WORD版含答案.docx
  • 北京市新学道临川学校2020-2021学年高一上学期期中考试历史试题 WORD版含答案.docx北京市新学道临川学校2020-2021学年高一上学期期中考试历史试题 WORD版含答案.docx
  • 北京市新学道临川学校20120-2021学年高二上学期第一次月考数学试题 WORD版含答案.docx北京市新学道临川学校20120-2021学年高二上学期第一次月考数学试题 WORD版含答案.docx
  • 北京市房山实验中学2022-2023学年高三上学期期中考试数学试卷.docx北京市房山实验中学2022-2023学年高三上学期期中考试数学试卷.docx
  • 北京市房山实验中学2022-2023学年高三上学期期中考试数学试卷 WORD版含答案.docx北京市房山实验中学2022-2023学年高三上学期期中考试数学试卷 WORD版含答案.docx
  • 北京市房山区良乡二中八年级第二学期期中数学试卷(无答案).docx北京市房山区良乡二中八年级第二学期期中数学试卷(无答案).docx
  • 北京市房山区石窝中学度第一学期京改版九年级数学上册第一次月考试卷(九月_第18、19章).docx北京市房山区石窝中学度第一学期京改版九年级数学上册第一次月考试卷(九月_第18、19章).docx
  • 北京市房山区石窝中学度第一学期京改版九年级数学上册_第19章_二次函数与反比例函数_单元测试题.docx北京市房山区石窝中学度第一学期京改版九年级数学上册_第19章_二次函数与反比例函数_单元测试题.docx
  • 北京市房山区石窝中学度第一学期京改版九年级数学上册_第18章_相似形_单元测试题.docx北京市房山区石窝中学度第一学期京改版九年级数学上册_第18章_相似形_单元测试题.docx
  • 北京市房山区石窝中学九年级(上)期中物理试卷.docx北京市房山区石窝中学九年级(上)期中物理试卷.docx
  • 北京市房山区石窝中学20182019学年九年级(上)期中物理试卷.docx北京市房山区石窝中学20182019学年九年级(上)期中物理试卷.docx
  • 北京市房山区普通中学2015-2022学年第一学期高一英语期中练习.docx北京市房山区普通中学2015-2022学年第一学期高一英语期中练习.docx
  • 北京市房山区房山中学高二地理作业 识图四 新人教版.docx北京市房山区房山中学高二地理作业 识图四 新人教版.docx
  • 北京市房山区房山中学高二地理作业 识图六(2) 新人教版.docx北京市房山区房山中学高二地理作业 识图六(2) 新人教版.docx
  • 北京市房山区房山中学高二地理作业 识图六(1) 新人教版.docx北京市房山区房山中学高二地理作业 识图六(1) 新人教版.docx
  • 北京市房山区房山中学高二地理作业 识图五 新人教版.docx北京市房山区房山中学高二地理作业 识图五 新人教版.docx
  • 北京市房山区房山中学高二地理作业 识图二 新人教版.docx北京市房山区房山中学高二地理作业 识图二 新人教版.docx
  • 北京市房山区房山中学高二地理作业 识图三 新人教版.docx北京市房山区房山中学高二地理作业 识图三 新人教版.docx
  • 北京市房山区房山中学高二地理作业 识图七 新人教版.docx北京市房山区房山中学高二地理作业 识图七 新人教版.docx
  • 北京市房山区房山中学高二地理作业 识图一 新人教版.docx北京市房山区房山中学高二地理作业 识图一 新人教版.docx
  • 北京市房山区房山中学高二下学期期中试卷 生物试题(含答案).docx北京市房山区房山中学高二下学期期中试卷 生物试题(含答案).docx
  • 北京市房山区房山中学高一地理作业(9) 新人教版.docx北京市房山区房山中学高一地理作业(9) 新人教版.docx
  • 关于我们 - 联系我们 - 加入我们 - 常用工具与软件 - 公益活动

    copyright@ 2020-2024 www.ketangku.com网站版权所有

    黑ICP备2024021605号-1