安徽省名校联盟2022-2023学年高三英语下学期4月联考试题(Word版附解析).docx
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
5 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 安徽省 名校 联盟 2022 2023 学年 英语 下学 联考 试题 Word 解析
- 资源描述:
-
1、2023年安徽省名校高三4月适应性测试英语注意事项:1.答卷前,考生务必将自己的姓名、准考证号填写在答题卡上。2.回答选择题时,选出每小题的答案后,用铅笔把答题卡上对应题目的答案标号涂黑。如需改动,用橡皮擦干净后,再选涂其他答案标号。回答非选择题时,将答案写在答题卡上。写在本试卷上无效。3.考试结束后,将本试卷和答题卡一并交回。第一部分 听力(共两节,满分30分)做题时,先将答案标在试卷上。录音内容结束后,你将有两分钟的时间将试卷上的答案转涂到答题卡上。第一节(共5小题;每小题1.5分,满分7.5分)听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听完每段对
2、话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。例: How much is the shirt?A. 19.15. B. 9.18. C. 9.15.答案是C。1. 【此处可播放相关音频,请去附件查看】What are the characters on the lanterns?A. Pictures.B. Poems.C. Figures.【答案】B【解析】【原文】W: Wow, there are so many lanterns to appreciate. Lets have a look.M: How beautiful they are! Did yo
3、u notice the characters on the lanterns?W: Sure. They are Chinese poems which describe this happy scene.2. 【此处可播放相关音频,请去附件查看】Which season is it now?A. Spring.B. Summer.C. Winter.【答案】A【解析】【原文】M: Lily, very strange weather were having, isnt it?W: Yes, it is. Its like four seasons in one day!M: Thunder
4、storms one minute, sunshine the next, then its freezing cold. Thats not right in March!3. 【此处可播放相关音频,请去附件查看】When will the man board the plane?A. At 8:00.B. At 8:30.C. At 9:00.【答案】C【解析】【原文】M: Where can I get the 8: 30 flight to Chicago?W: Let me check. Its at Gate 56. You should go upstairs and turn
5、left, but the system shows that it will be half an hour late because of bad weather.4. 【此处可播放相关音频,请去附件查看】What will the speakers do on Saturday?A. Hold an activity.B. Find a backyard.C. Send out invitations.【答案】A【解析】【原文】W: How many people did you invite to the book exchange activity?M: I sent emails
6、to our friends, and about 20 people will come.W: Great! I will prepare enough food and drink.M: And it will be sunny on Saturday. I can take advantage of our backyard.5. 【此处可播放相关音频,请去附件查看】What is the mans problem?A. How to wash clothes.B. How to clean shoes.C. How to choose toothpaste.【答案】B【解析】【原文】M
7、: Mom. Is there any good idea of washing my beloved white shoes? I have brushed them several times, but there are still dirty spots.W: You can use some toothpaste to deal with them.第二节(共15小题;每小题1.5分,满分22.5分)听下面5段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟;听完后,各小题将给出5秒钟的作答
8、时间。每段对话或独白读两遍。听下面一段较长对话,回答以下小题。【此处可播放相关音频,请去附件查看】6. What are the speakers mainly talking about?A. Their majors.B. After-class activities.C. Plans after graduation.7. What does the man invite the woman to do?A. Join a club.B. Do some sports.C. Watch a play.【答案】6. B 7. C【解析】【原文】M: Are you involved in
9、any extra-curricular activities on campus?W: Well, Im in the school band, and I work for the school magazine.M: Wow. You certainly keep busy.W: Yes, I found activities that tied in with my major. I also get involved in sports, and my spare time is almost used up.M: I guess so. Say, the drama club wi
10、ll put on a play tonight. Are you interested?W: Sounds interesting. I havent been to one for a while.听下面一段较长对话,回答以下小题。【此处可播放相关音频,请去附件查看】8. What are the two speakers doing?A. Fishing.B. Hiking.C. Camping.9. How did the man feel at first?A. Excited.B. Bored.C. Tired.10. Why does the woman like to go o
11、ut?A. To get close to nature.B. To make friends with others.C. To see cute little animals.【答案】8. B 9. C 10. A【解析】【原文】W: Its two more miles to the destination.M: Oh, dear! But it looks like ten thousand more. My legs dont seem to be mine now.W: Come on, Ben! Can you see the blue sky and green mountai
12、ns? And the fresh air! Theres nothing to be afraid of.M: Thanks for encouraging me and I wont give up.W: Thats right, Ben. Im glad that you chose insistence. The scenery is so beautiful, and its really worth our effort.M: Everything here is new and refreshing.W: Thats why I love going out. It makes
13、me feel so close to nature. And Ill easily get energetic again.M: You are right.听下面一段较长对话,回答以下小题。【此处可播放相关音频,请去附件查看】11. How long will the woman stay in San Francisco?A. About one week.B. About two weeks.C. About three weeks.12. What does the woman plan to do with her parents?A. Visit friends.B. Enjoy
14、 sunbath.C. Climb mountains.13. What are the speakers talking about?A. Their travel plans for holiday.B. Their personal hobbies.C. Their holiday in San Francisco.【答案】11. B 12. B 13. A【解析】【原文】W: I am really looking forward to the summer of this year.M: Me too. Jane and I are planning to go to the Uni
15、ted States.W: Really? Where are you going? I will be in San Francisco on the last day of July and will be back in mid-August.M: We are flying to Seattle, and then we want to drive down to Colorado. Jane has got family in Denver and she wants to visit them.W: So you will be near San Francisco then.M:
16、 No, are you just staying in San Francisco?W: I think so. You know my parents are there and I owe them a visit.M: What are your plans with your parents?W: Oh, I want a lazy time somewhere on the beach with lots of sun.M: Really? I remember that you always went climbing somewhere.W: Exactly, so this
17、year will be different.听下面一段较长对话,回答以下小题。【此处可播放相关音频,请去附件查看】14. Why does Judy make a call to Tom?A. To extend an invitation.B. To ask for a ride.C. To make an appointment.15. Where might Judy be now?A. At her home.B. At Beihai Park.C. At the garage.16. When will Tom set off for Judys house?A. At 7:00.
18、B. At 7:30.C. At 8:00.17. How many things will Judy and Tom take tomorrow?A. Two.B. Three.C. Four.【答案】14. B 15. A 16. B 17. C【解析】【原文】W: Hello, Tom. I heard you will attend the tree planting activity at the Beihai Park tomorrow morning, right?M: Yes, Judy. What about you?W: Well, I meant to go there
19、by car. But my car didnt work this morning. So I had to take it to get repaired. If it is fixed, the repairman will call me in time.M: Did the repairman tell you what the problem was?W: Uh, he is not exactly sure. And he needs to spend a day giving my car a thorough inspection. So I wonder if you co
20、uld give me a ride tomorrow morning.M: Of course. When shall I pick you up?W: Thanks a lot! How about 8: 00? It usually takes half an hour to get to the Beihai Park.M: OK. No problem. Ill set off at 7:30. By the way, do we need to bring anything for tomorrows tree planting activity?W: Yes. We need t
21、wo ropes and two pairs of gloves.M: All right. Ill take them. See you tomorrow.听下面一段独白,回答以下小题。【此处可播放相关音频,请去附件查看】18. Who might be the listeners?A. Teachers.B. Parents.C. Students.19. What is recommended to get fun from study?A. Playing guessing games.B. Studying with headphones on.C. Racing to solve
22、a math problem.20. What does the speaker think of group studying?A. Challenging.B. Enjoyable.C. Simple.【答案】18. C 19. C 20. B【解析】【原文】Hello, everyone. Its my honor to share my learning experience here today. Everyone wants to achieve good grades at school. However, some of us are always working hard b
23、ut still cant reach our goals. Here is a quick tip to help you make the most of your study time and get good grades. Study with a partner or in groups. You should find a friend and study with him or her, instead of staying in a cave all day and burying your head in the books. Group studying helps yo
24、u work as a team and study more effectively. Of course, it means more than just going to the library together and studying with your headphones on. Have fun with study, such as racing to solve a math problem first and discuss it afterwards. You can also divide the class topics and take turns teachin
25、g them to each other as creatively as you like. Sometimes the best way to learn something is to teach it, even if you havent mastered it yet. Actively engaging in study activities with someone else not only helps you to learn, but makes studying more enjoyable. These are the learning skills I shared
26、 today.第二部分 阅读(共两节,满分50分)第一节(共15小题;每小题2.5分,满分37.5分)阅读下列短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出最佳选项。ADating back to the very first years of European settlement, Maines small villages are both historically interesting and rich in natural beauty. KennebunkportSituated in York County, the town of Kennebunkport is a pop
27、ular summer destination, and tops our list of the most charming small towns in Maine. First making its fortunes on shipbuilding, this industry soon gave way to tourism once northeastern city-dwellers (城市居民) discovered just how beautiful this slice of coastline truly was. Boating trips and fishing ar
28、e popular here. CamdenSelf-described as “The Jewel of the Maine Coast”, Camden is a small town thats very popular with northeastern city-dwellers, who visit in summer to kick back and relax in its truly charming setting. Surrounding the handsome brick-built Camden Public Library is a picture-perfect
29、 park, where visitors can picnic and chill out. GreenvilleThe town of Greenville is situated on the southern shore of Maines largest lake, Moosehead Lake. Naturally, the main activities at this lake-side town are water-based. Visitors can go boating on the calm waters of Moosehead Lake or abandon th
30、emselves to a spot of fishing. Aside from that, visitors can hike to the top of Mount Kineo for some supreme views of the surrounding area. StoningtonPeople are attracted to Stonington for its picturesque setting, which lends itself to boating in the calm bay or exploring the islands between here an
31、d Isle au Haut. Besides tourism, however, Stonington is a huge player in the fishing and lobster (龙虾) industries, leading the state per pound and dollar of catch and sales.21. What can visitors do at Kennebunkport?A. Enjoy boating trips.B. Learn to build ships.C. Picnic in the park.D. Enjoy lobster.
32、22. Which village best suits hikers?A. Kennebunkport.B. Camden.C. Greenville.D. Stonington.23. What do Camden and Stonington have in common?A. They are both coastal towns.B. They are both popular in summer.C. They both have developed the fishing industry.D. They both have unique and attractive libra
33、ries.【答案】21. A 22. C 23. A【解析】【导语】本文是一篇说明文。文章介绍了缅因州的几个迷人小村庄。【21题详解】细节理解题。根据Kennebunkport部分中“Boating trips and fishing are popular here.(划船和钓鱼在这里很受欢迎)”可知,在Kennebunkport,游客可以享受划船之旅。故选A项。【22题详解】细节理解题。根据Greenville部分中“Aside from that, visitors can hike to the top of Mount Kineo for some supreme views of
34、the surrounding area.(除此之外,游客还可以徒步到基诺山顶,欣赏周围地区的美景)”可知,Greenville最适合徒步旅行者。故选C项。【23题详解】推理判断题。根据Camden部分中“Self-described as “The Jewel of the Maine Coast”, Camden is a small town thats very popular with northeastern city-dwellers (卡姆登自称为“缅因州海岸的宝石”,是一个非常受东北部城市居民欢迎的小镇)”和Stonington部分中“People are attracted
35、 to Stonington for its picturesque setting, which lends itself to boating in the calm bay or exploring the islands between here and Isle au Haut.(人们被斯托宁顿风景如画的环境所吸引,在宁静的海湾里划船,或者在这里和奥特岛之间的岛屿上探险)”可推知,Camden和Stonington都是沿海城镇。故选A项。BEvery night when I was a child, my father would sit in the old chair next
36、 to the bed to read a story created by his words and my imagination. The unique voice he used for each character extremely amused me, and I would laugh so hard that sometimes I missed the plot and would beg him to start the page over again. My dads storytelling developed my language and vocabulary,
37、teaching me creativity and empathy. My dad encouraged me to love books long before I learned to read. At the second grade, I still struggled to read full sentences. By the fifth grade, I was suddenly able to finish reading chapter books in a matter of days. Even after I was reading on my own, Id sti
38、ll ask Dad to sit in the old chair and read me a chapter before bed. His words still had the power to touch me, but more than that, when Dad read to me, he was showing me how much he loved me. I have loved telling stories since I was a child, whether it was with my friends gathered around me at rest
39、 or on stage in a play. Ive been lucky to find ways to fit stories and books into my professional life from my first job as a theater camp counselor (辅导员) to being a high school English teacher in Malaysia. During my time as a preschool teacher, I would sing songs, talk about colors and feelings, co
40、unt together, and move our bodies like the characters did in the stories with my students. When I got to Tandem, I knew my favorite part of the job would be the interactive Read Alouds. So I started the preparation for it. I would practice my books at home and try out different voices for each chara
41、cter the night before. The day before I visited my first Tandem classroom, I drove to my parents house and asked Dad to be my audience. He gave me his full attention, smiling through the whole book.24. What made the author laugh while listening to the bedtime story?A. His fathers unique voice.B. The
42、 cute animals in the story.C. The funny plots of the story.D. His fathers vivid imagination.25. Why did the author need his fathers reading after he could read alone?A. To be accompanied by family members.B. To feel his fathers deep love.C To enjoy his fathers pronunciation.D. To continue this readi
43、ng tradition.26. What can we infer about the author from the third paragraph?A. He once worked as an actor.B. He could apply his hobby to his work.C. He had formed good reading habits.D. He would seize every chance to show talent.27. Which of the following can best describe the last paragraph?A. Two
44、 heads are better than one.B. Time and tide wait for no man.C. Practice makes perfect.D. A good beginning is half done.【答案】24. A 25. B 26. B 27. C【解析】【导语】本文一篇记叙文。文章讲述了小时候父亲给作者讲故事,让她感受到了父亲深深的爱,同时培养了作者对阅读的兴趣。【24题详解】细节理解题。根据第一段中“The unique voice he used for each character extremely amused me, and I wou
45、ld laugh so hard that sometimes I missed the plot and would beg him to start the page over again.(他为每个角色所使用的独特声音让我非常开心,我笑得太厉害了,有时我错过了情节,就会求他重新开始)”可知,父亲独特的声音让作者在听睡前故事时笑个不停。故选A项。【25题详解】推理判断题。根据第二段中“Even after I was reading on my own, Id still ask Dad to sit in the old chair and read me a chapter befor
46、e bed. His words still had the power to touch me, but more than that, when Dad read to me, he was showing me how much he loved me.(甚至在我独自读书之后,我还会让爸爸坐在那把旧椅子上,在睡觉前给我读一章。他的话仍然能打动我,但更重要的是,当爸爸读书给我听时,他是在向我表达他有多爱我)”可推知,作者想要感受父亲深深的爱,所以在自己能独立阅读之后还让父亲给她阅读。故选B项。【26题详解】推理判断题。根据第三段中“I have loved telling stories
47、since I was a child, whether it was with my friends gathered around me at rest or on stage in a play. Ive been lucky to find ways to fit stories and books into my professional life from my first job as a theater camp counselor (辅导员) to being a high school English teacher in Malaysia.(我从小就喜欢讲故事,无论是在休
48、息的时候和朋友们聚在一起,还是在戏剧的舞台上。我很幸运地找到了将故事和书籍融入我的职业生活的方法从我的第一份工作戏剧营顾问到在马来西亚当高中英语老师都是如此)”可推知,作者可以把自己的爱好应用到工作中去。故选B项。【27题详解】主旨大意题。最后一段中“When I got to Tandem, I knew my favorite part of the job would be the interactive Read Alouds. So I started the preparation for it. I would practice my books at home and try
49、out different voices for each character the night before. The day before I visited my first Tandem classroom, I drove to my parents house and asked Dad to be my audience. He gave me his full attention, smiling through the whole book.(当我来到Tandem时,我知道我最喜欢的部分是互动式朗读。于是我开始准备。我会在家里练习我的书,并在前一天晚上为每个角色尝试不同的声
50、音。在我第一次进Tandem教室的前一天,我开车去了父母家,请爸爸做我的听众。他全神贯注地看着我,自始至终都面带微笑)”作者反复强调了自己如何练习和准备朗读,结合选项,“Practice makes perfect.(熟能生巧)”最能描述最后一段内容。故选C项。CWhether we are young or old, we all have a dream we would love to come true. The issue is that most of us have no idea where to begin to turn a great idea into fact, or
51、 that we choose to abandon our dreams when the going gets tough. If this is you, then self-help guide Dream and Achieve: Discover and Express Your Passion in Your Lifetime by Kola Olutimehin should be at the top of your reading list. Kola, who fittingly describes himself as a “Dream Driver”, has hel
52、ped thousands of people achieve through his coaching and public speaking, and he has distilled (浓缩) all his wisdom and tried-and-tested methods into this book. At the beginning of the book, Kola defines what we mean by a “dream”, stating that a dream is a long-cherished vision of what you want to ma
53、ke your inheritance and your contribution to the world. That doesnt mean that this dream, whatever it may be, is already fully formed in your mind. It may be fuzzy (模糊的); it may just be a feeling that you were born to attain something you dont currently possess. What I love in this section of the bo
54、ok is how Kola, who has built his own business empire with blood, sweat and tears, debunks (驳斥) the common myths people associate with becoming a success, such as the need to make decisions with fully detailed plans. He therefore urges readers, when faced with a decision, to consider the four “ds”.
55、These are Desirequestioning what you truly want and why you want it; acting on your Decision, which is an active step; Determination, chiefly having the staying power not to backtrack; and Discipline, which means you must continue to act upon your decision to help make your dreams a reality. In conc
56、lusion, author Kola Olutimehin has captured the essence of success and set it down in print, and Dream and Achieve is the one book you need to find your lifes purpose, and achieve it.28. What can you get from the book by Kola?A. A guide to realize your dream.B. Some skills about public speaking.C. A
57、 way to become a rich businessman.D. Some advice on wise reading choices.29. What does paragraph 3 mainly talk about?A. The definition of a dream.B. The importance of a dream.C. The power of a dream.D. The form of a dream.30. What does Kola suggest people do when making decisions?A. Make fully detai
58、led plans.B. Get rid of your desires.C. Stay optimistic and positive.D. Think about things you really want.31. What is the text?A. A news report.B. A short story.C. A book review.D. A research article.【答案】28. A 29. A 30. D 31. C【解析】【导语】这是一篇说明文。文章是关于梦想与成就:发现并表达你一生的激情的书评,介绍了这本书在实现梦想方面对人们的帮助。【28题详解】细节理
59、解题。根据第一段的“The issue is that most of us have no idea where to begin to turn a great idea into fact, or that we choose to abandon our dreams when the going gets tough. If this is you, then self-help guide Dream and Achieve: Discover and Express Your Passion in Your Lifetime by Kola Olutimehin should b
60、e at the top of your reading list.(问题是,我们大多数人都不知道从哪里开始把一个伟大的想法变成现实,或者当事情变得艰难时,我们选择放弃我们的梦想。如果这是你,那么Kola Olutimehin的自助指南梦想与成就:发现并表达你一生的激情应该是你的首选)”可知,Kola的书是一个实现梦想的指南。故选A。【29题详解】主旨大意题。根据第三段的“At the beginning of the book, Kola defines what we mean by a “dream”, stating that a dream is a long-cherished v
61、ision of what you want to make your inheritance and your contribution to the world. That doesnt mean that this dream, whatever it may be, is already fully formed in your mind. It may be fuzzy (模糊的); it may just be a feeling that you were born to attain something you dont currently possess.(在书的开头,Kol
62、a定义了我们所说的“梦想”,他说梦想是你想要继承的东西,是你对世界的贡献。这并不意味着这个梦,不管它是什么,已经在你的脑海中完全形成了。它可能是模糊的;它可能只是一种感觉,你生来就是为了获得你目前还没有拥有的东西)”可知,本段主要介绍了什么是梦想,即对它的定义。故选A。【30题详解】细节理解题。根据倒数第二段“He therefore urges readers, when faced with a decision, to consider the four “ds”. These are Desirequestioning what you truly want and why you w
63、ant it; acting on your Decision, which is an active step; Determination, chiefly having the staying power not to backtrack; and Discipline, which means you must continue to act upon your decision to help make your dreams a reality.(因此,他敦促读者在面临决定时考虑四个“d”。这些是欲望问你真正想要什么,为什么想要;执行你的决定,这是一个积极的步骤;决心:主要指不走回
64、头路的持久力;自律,这意味着你必须继续按照你的决定行动,帮助你的梦想成为现实)”可知,Kola对人们在做决定时的建议之一是认真思考自己想要的东西。故选D。【31题详解】推理判断题。根据文章的主要内容,结合最后一段“In conclusion, author Kola Olutimehin has captured the essence of success and set it down in print, and Dream and Achieve is the one book you need to find your lifes purpose, and achieve it.(总之
65、,作者Kola Olutimehin抓住了成功的本质,并把它写了出来,梦想与实现是一本你需要找到你的人生目标并实现它的书)”推知,本文是一篇书评,其目的是给读者推荐Kola Olutimehin的梦想与成就:发现并表达你一生的激情一书。故选C。DWater equals life. This is true for people, animals, and plants. Even though water covers 71 percent of the Earths surface, not all of it is safe to drink. In fact, less than th
66、ree percent is actually freshwater. Now, scientists from the Massachusetts Institute of Technology (MIT) in Cambridge may have developed a way to change that. They have developed a suitcase-sized desalination (脱盐) device, powered by a small portable solar panel that can be used in remote places to p
67、roduce clean drinking water. Most commercially available portable desalination units use filters (过滤器) that require high-pressure pumps to push the water, which makes them huger and less energy efficient. The filter-less MIT device will allow it to be used in remote or resource-limited places like s
68、mall islands, ships, and even for emergency use. Requiring no filters, this device uses electrical power to remove salt and other particles including bacteria and viruses from the saltwater. This reduces the need for constant maintenance. The new desalination unit needs less power than a cell phone
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。
链接地址:https://www.ketangku.com/wenku/file-985814.html


2019届人教A版数学必修二同步课后篇巩固探究:2-1-1 平面 WORD版含解析.docx
