江西省石城中学2020-2021学年高一下学期第二次月考英语试题 WORD版含解析.doc
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
4 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 江西省石城中学2020-2021学年高一下学期第二次月考英语试题 WORD版含解析 江西省 石城 中学 2020 2021 学年 一下 学期 第二次 月考 英语试题 WORD 解析
- 资源描述:
-
1、江西省石城中学2020-2021学年高一下学期第二次月考英语试题本试卷分为第I卷(选择题)和第II卷(非选择题)两部分。满分150分。考试时间为120分钟。第I卷第一部分:听力(共两节,满分10分)第一节 (共5小题;每小题0.5分,满分2.5分)听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所 给的A、B、C三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。1. Who did the woman want to call?A. James. B. Drake. C. Daniel.2. What are the
2、speakers probably going to do?A. Give Robert a phone call. B. Go and pick Robert up. C. Wait for Robert.3. Where are the speakers?A. At home. B. In a restaurant. C. In the street.4. How many members are probably there in the mans group?A. 6. B. 12. C. 18.5. What does the man mean?A. He hid the glass
3、. B. He broke the glass. C. He gave the glass to a friend.第二节 (共15小题;每小题0.5分,满分7.5分)听下面5段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟;听完后,各小题将给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。听第6段材料,回答第6、7题。6. What is Nancy doing now?A. Getting up in her room. B. Preparing for a party. C .
4、 Performing on stage.7. Why did the man come for Nancy?A. To bring her a dress. B. To get her some flowers. C. To invite her to see a movie.听第7段材料,回答第8、9题。8. Why did Bill lose his job?A. He made a big mistake. B. He didnt work hard. C. His boss didnt like him.9. What can we learn about Bill from the
5、 conversation?A. He has one kid now. B. He didnt get on well with others. C. He is probably a salesman.听第8段材料,回答第10至12题。10. What is the purpose of the womans visit?A. To visit her brother. B. To attend a conference. C. To study abroad.11. Where will the woman stay during her trip?A. At a hotel. B. A
6、t her parents home. C. At a university dormitory.12. What do we learn about the woman?A. Her parents are on the same trip. B. She was born in Britain.C. She frequently visits Oxford University.听第9段材料,回答第13至16题。13. Where did the man go last week?A. Japan. B. America. C. England.14. Where will the wom
7、an go first in America?A. New York. B. Los Angeles. C. Seattle.15. In which way did the man mention to book a hotel?A. By calling the hotel. B. On a secure website. C. By visiting the hotel.16. What does the man advise the woman to take?A. An umbrella. B. A map. C. A pair of sunglasses.听第10段材料,回答第17
8、至20题。17. When was the sports meeting held?A. Last Friday. B. Last Saturday. C. This Friday.18. Which event did the speaker take part in?A. The long jump. B. The high jump. C. The 100-meter race.19. Which class won the tug-of-war?A. Class One. B. Class Two. C. Class Three.20. Who was the best basketb
9、all player in the school?A. Steve. B. Frank. C. David.第二部分:阅读理解(共两节,满分40分)第一节(共15小题;每小题2分,满分30分)阅读下列短文,从每题所给的四个选项(A、B、C和D)中,选出最佳选项,并在答题卡上将该项涂黑。AUSA TODAY 10Bests Readers Choice Awards are currently on hold.We asked our readers to vote for the top events across six categories:music,general food,speci
10、alty food,film,cultural and emerging industries(founded in the past five years).These are some of the winners:Kutztown Folk FestivalThe nine-day Kutztown Folk Festival is the nations oldest continuously operated folk life festival,drawing visitors from around the globe.A celebration of Pennsylvania
11、Dutch culture and heritage,the event includes Americas largest quilt sale,200 craftsmen and folk artists,local food and family friendly entertainment.Water Lantern FestivalThe Water Lantern Festival is all about connections.Magical nights in cities across the US include food,live music and the beaut
12、y of thousands of lanterns decorated with letters of love, hope and dreams floating on the water.Carnaval of QuebecThe Quebec Carnaval is a 10-day festival of winter,the worlds largest,complete with nighl parades(庆祝游行),ice skating,snow sculptures and a towering ice palace.Other highlighls include ic
13、e canoe racing,a sugar shack and iconic Caribou drinks.San Francisco Chinese New Year ParadeSan Francisco has celebrated its Chinese heritage during its annual Chinese New Year Festival&Parade since just after the Gold Rush.The parade ranks among the best in the world, with 100 units,fancy costumes,
14、fireworks and a 268-foot Golden Dragon,which takes a team of 100 men and women to march through the streets.It has become one of the largest events of its kind in the world,drawing some three million spectators and television viewers.1. What can you see during Kutztown Folk Festival?A. Modern arts.B
15、. Quilts for sale.C. Traditional weddings.D. Shows on stage.2. Which festival is meant to promote interpersonal relationships?A. Kutztown Folk Festival.B. Carnaval of Quebec.C. Water Lantern Festival.D. San Francisco Chinese New Year Parade.3. Carnaval of Quebec and San Francisco Chinese New Year Pa
16、rade both.A. include special foodB. relate to paradesC. take place only at nightsD. have sculpture exhibitions【答案】1. B 2. C 3. B【解析】【分析】这是一篇应用文。文章介绍了今日美国评选的十佳读者选择奖,列举了几个榜上有名的重大事件和活动。【1题详解】细节理解题。根据第二段最后一句“A celebration of Pennsylvania Dutch culture and heritage,the event includes Americas largest qui
17、lt sale,200 craftsmen and folk artists,local food and family friendly entertainment.”可知,在这一节庆活动中包括全美最大型被子展销。故选B项。【2题详解】细节理解题。根据第三段“The Water Lantern Festival is all about connections.Magical nights in cities across the US include food,live music and the beauty of thousands of lanterns decorated with
18、 letters of love, hope and dreams floating on the water.”可知,这一节庆活动中,人们可以通过灯笼来传达各种感情,借此增进人与人之间的联系。故选C项。【3题详解】细节理解题。根据第四段中“the worlds largest,complete with nighl parades(庆祝游行)”和第五段中“San Francisco has celebrated its Chinese heritage during its annual Chinese New Year Festival&Parade”可知,两个事件中都有游行活动。故选B项
19、。BOne afternoon, after finishing shopping in a supermarket, my family and I went to the checkout. I suddenly thought we didnt need any of the junk, and we abandoned all of those, saving $300.That got me thinking about all our pointless expenses in life. With a promise that wed stop if it was killing
20、 us, I convinced the family to take the leap into frugality (节俭). The rules were that we would buy nothing for 30 days except absolutely essentials.Our adventure began with a great start. By 9 a.m., my wife, Ruth, had already made cakes from old strawberries and picked flowers I didnt even know we h
21、ad in the garden. I cleared the car by hand for the first time for years. I read and returned the neighbors newspaper before he woke up. Total spending on the first day: $0.As days turned into weeks, we became so proficient at living frugally. We started riding our bikes to save gas. My childs finge
22、r painting was recycled as gift wrap for the homemade presents. We started to use an Internet application like Skype for free phone calls and ask neighbors with gardens for extra vegetables and herbs.In the end, we saved more than $2000 by not spending for a month. When we began, I imagined we would
23、 rush out the moment we were done and buy a lot of things in the supermarket, then maybe hit the mall or go to the movies.4. We can infer from the passage that before that very afternoon, the family _.A. had had higher incomeB. had had a good habit of saving moneyC. had often spent money without thi
24、nking muchD. hadnt realized they would have met financial problems5. How many things were mentioned about the things the family did to save on the first day of the “30 days”?A. Two.B. Three.C. Four.D. Five.6. What does the underlined word “proficient” mean in the fourth paragraph?A. Arranged.B. Thri
25、lled.C. Disappointed.D. Skilled.7. This passage is mainly about _.A. how a family managed their daily lifeB. a familys no-buying tryC. a familys way of solving life problemsD. how a new idea came up【答案】4. C 5. B 6. D 7. B【解析】【分析】本文是一篇记叙文。文章讲述作者和家人在一天逛超市后突然意识到在生活中做了很多无意义的花费,于是说服家人开始节俭并立下规矩30天不买东西,最后一
26、个月节省了2000多美元的经历。【4题详解】推理判断题。根据第一段“One afternoon, after finishing shopping in a supermarket, my family and I went to the checkout. I suddenly thought we didnt need any of the junk, and we abandoned all of those, saving $300.”( 一天下午,在超市买完东西后,我和我的家人去结帐。我突然觉得我们不需要这些垃圾了,于是我们把它们都扔掉了,省了300美元。)和第二段“That got
27、 me thinking about all our pointless expenses in lifeThe rules were that we would buy nothing for 30 days except absolutely essentials. ”( 这让我想到了我们生活中所有无意义的花费。在如果节俭要使我们痛苦,我们就会停止的承诺下,我说服家人开始节俭。我们的规矩是30天不买任何东西,除了绝对必需的东西。)由此可知,这一天之后作者和家人们开始节俭,那么可推断这一天以前他们在花钱的时候不会多想,故选C。【5题详解】细节理解题。根据第三段“Our adventure b
28、egan with a great start. By 9 a.m., my wife, Ruth, had already made cakes from old strawberries and picked flowers I didnt even know we had in the gardenTotal spending on the first day: $0.”( 我们的冒险从一个伟大的开端开始。到上午9点,我的妻子露丝已经用老草莓和采摘的鲜花做了蛋糕,我甚至都不知道我们的花园里有这些花。这是我多年来第一次用手清理汽车。在邻居醒来之前,我读了他的报纸并把它还给了他。第一天的总花
29、费:0美元。)由此可知,作者和家人在第一天做了三件没用花钱的事情,故选B。【6题详解】词义猜测题。根据下文“We started riding our bikes to save gas. My childs finger painting was recycled as gift wrap for the homemade presents. We started to use an Internet application like Skype for free phone calls and ask neighbors with gardens for extra vegetables
30、and herbs.”( 为了节省汽油,我们开始骑自行车。我孩子的手指画被回收用作自制礼物的包装。我们开始使用像Skype这样的网络应用程序免费打电话,并向有花园的邻居索要额外的蔬菜和药草。)由此可推断上文的意思是我们在节俭的生活方面越来越精通,熟练,故推测“proficient”意为“精通的,熟练的”,和“skilled”同义,故选D。【7题详解】主旨大意题。根据第一段“One afternoon, after finishing shopping in a supermarket, my family and I went to the checkout. I suddenly thoug
31、ht we didnt need any of the junk, and we abandoned all of those, saving $300.”( 一天下午,在超市买完东西后,我和我的家人去结帐。我突然觉得我们不需要这些垃圾了,于是我们把它们都扔掉了,省了300美元。)和最后一段“In the end, we saved more than $2000 by not spending for a month. ”( 最后,我们一个月不花钱,节省了两千多美元。)可知本段主要讲述作者一家人尝试节俭生活,一个月不花钱,最后节省了两千多美元,B选项“一家人不买东西的尝试”符合文章主旨,故选
32、B。【点睛】推理判断题的推断对象主要包括隐含意思、目标读者、观点态度、文章出处、写作意图等。以推断隐含意义的题目居多。推断隐含意义,即要求根据文章的某个句子、段落或全文所提供的事实进行逻辑推理,推断出作者没有提到、没有明说或者可能发生的事实。题干中常含infer(推断),suggest(暗示),imply(暗示),indicate(暗示),conclude(推断,得出结论)等词语。解此类题,首先找到相关信息,然后细读、理解相关信息的字面意义,最后结合语境和常识,在字面意义的基础上进行符合逻辑的推断,从而理解作者的言外之意。如小题1,根据第一段“One afternoon, after fini
33、shing shopping in a supermarket, my family and I went to the checkout. I suddenly thought we didnt need any of the junk, and we abandoned all of those, saving $300.”( 一天下午,在超市买完东西后,我和我的家人去结帐。我突然觉得我们不需要这些垃圾了,于是我们把它们都扔掉了,省了300美元。)和第二段“That got me thinking about all our pointless expenses in lifeThe ru
34、les were that we would buy nothing for 30 days except absolutely essentials. ”( 这让我想到了我们生活中所有无意义的花费。在如果节俭要使我们痛苦,我们就会停止的承诺下,我说服家人开始节俭。我们的规矩是30天不买任何东西,除了绝对必需的东西。)由此可知,这这一天之后作者和家人们开始节俭,那么可推断这一天以前他们在花钱的时候不会多想,故选C。CFacial expressions carry meaning that is determined by situations and relationships. For e
35、xample, in American culture (文化) the smile is in general an expression of pleasure. Yet it also has other uses. A womans smile at a police officer does not carry the same meaning as the smile she gives to a young child. A smile may show love or politeness. It can also hide true feelings. It often ca
36、uses confusion (困惑) across cultures. For example, many people in Russia consider smiling at strangers in public to be unusual and even improper. Yet many Americans smile freely at strangers in public places (although this is less common in big cities).Some Russians believe that Americans smile in th
37、e wrong places; some Americans believe that Russians dont smile enough. In Southeast Asian cultures, a smile is frequently used to cover painful feelings. Vietnamese people may tell a sad story but end the story with a smile.Our faces show emotions (情感), but we should not attempt to read people from
38、 another culture as we would read someone from our own culture. The fact that members of one culture do not express their emotions as openly as do members of another does not mean that they do not experience emotions.Rather, there are cultural differences in the amount of facial expressions permitte
39、d. For example, in public and in formal situations many Japanese do not show their emotions as freely as Americans do. When with friends, Japanese and Americans seem to show their emotions similarly.It is difficult to generalize about Americans and facial expressiveness because of personal and cultu
40、ral differences in the United States. People from certain cultural backgrounds in the United States seem to be more facially expressive than others. The key is to try not to judge people whose ways of showing emotion are different. If we judge according to our own cultural habits, we may make the mi
41、stake of reading the other person incorrectly.8. What does the smile usually mean in America?A. Love.B. Politeness.C. Joy.D. Thankfulness.9. The author mentions the smile of the Vietnamese to prove that smile can _ .A. show friendliness to strangersB. be used to hide true feelingsC. be used in the w
42、rong placesD. show personal habits10. What should we do before attempting(尝试) to read people?A. Learn about their relations with others.B. Understand their cultural backgrounds.C. Find out about their past experience.D. Figure out what they will do next.11. What would be the best title for the test?
43、A. Cultural DifferencesB. Smiles and RelationshipC. Facial ExpressivenessD. Habits and Emotions【答案】8. C 9. B 10. B 11. C【解析】【分析】试题分析:本文是一篇议论文。文章阐述了面部表情取决于情景和人们之间的关系。文章通篇阐述了面部表情的种种表现形式,以及文化之间的差异导致的面部表情的含义不同。【8题详解】C 细节理解题:根据文章第一段中的“in American culture (文化) the smile is in general an expression of plea
44、sure”可知,在美国文化中,一般地说,微笑是快乐的表情。此处joy是pleasure的同义词。故选C。【9题详解】B 细节理解题:根据文章第一段中的“It can also hide true feelings. It often causes confusion (困惑) across cultures.”可知这是一个中心句,其后用例证法阐述:微笑能隐藏真正的感情。它常常导致跨文化间的困惑。其中越南人讲故事的例子就是为了说明这一观点。故选B。【10题详解】B推理判断题:根据文章最后一段中的“The key is to try not to judge people whose ways o
45、f showing emotion are different. If we judge according to our own cultural habits, we may make the mistake of “reading” the other person incorrectly.”可知,我们在“读”人们的表情的时候,要现理解他们的文化背景,否则,就会出错,故选B。【11题详解】C标题判断题:文章通篇阐述了面部表情的种种表现形式,以及文化之间的差异导致的面部表情的含义不同,面部表情是文章的主旨,故选C。【名师点睛】主旨大意题主要考查学生对所读材料(或所读材料片断)中心思想的概括
46、。做这类题时,考生应通读全文,把握文章大意或中心思想,同时注意文章的主题句,因为主题句表达中心思想,其他句子均围绕主题句进行展开。主题句通常位于文章第一段首句、第一段末句或全文末句等地方,但位于段落中间(通常是第一段或最后一段的中间)也是完全可能的。同时,主题词关键词也是非常重要的,有时候可以直接看出答案。主旨大意题的考查形式很多,如概括标题、主题、段意、中心思想等。考点:考查文化类阅读DDoes Fame Drive You Crazy?Although being famous might sound like a dream come true, todays star, feeling
47、 like zoo animals, face pressures that few of us can imagine. They are at the center of much of the worlds attention. Paparazzi (狗仔队) camp outside their homes, cameras ready. Tabloids (小报) publish thrilling stories about their personal lives. Just imagine not being able to do anything without being
48、photographed or interrupted for a signature.According to psychologist Christina Villareal, celebrities famous people worry constantly about their public appearance. Eventually, they start to lose track of who they really are, seeing themselves the way their fans imagine them, not as the people they
49、were before everyone knew their names. “Over time,” Villareal says, “they feel separated and alone.”The phenomenon of tracking celebrities has been around for ages. In the 4th century B.C., painters followed Alexander the Great into battle, hoping to picture his victories for his admirers. When Char
50、les Dickens visited America in the 19th century, his sold-out readings attracted thousands of fans, leading him to complain about his lack of privacy. Tabloids of the 1920s and 1930s ran articles about film-stars in much the same way that modern tabloids and websites do.Being a public figure today,
51、however, is a lot more difficult than it used to be. Superstars cannot move about without worrying about photographers with modern cameras. When they say something silly or do something ridiculous, there is always the Internet to spread the news in minutes and keep their “story” alive forever.If fam
52、e is so troublesome, why arent all celebrities running away from it? The answer is there are still ways to deal with it. Some stars stay calm by surrounding themselves with trusted friends and family or by escaping to remote places away from big cities. They focus not on how famous they are but on w
53、hat they love to do or whatever made them famous in the first place.Sometimes a few celebrities can get a little justice. Still, even stars who enjoy full justice often complain about how hard their lives are. They are tired of being famous already.12. It can be learned from the passage that stars t
54、oday _.A. are often misunderstood by the publicB can no longer have their privacy protectedC. spend too much on their public appearanceD. care little about how they have come into fame13. What is the main idea of Paragraph 3?A. Great heroes of the past were generally admired.B. The problem faced by
55、celebrities has a long history.C. Well-known actors are usually targets of tabloids.D. Works of popular writers often have a lot of readers.14. What makes it much harder to be a celebrity today?A. Availability of modern media.B. Lack of social recognition.C. Lack of favorable chances.D. Huge populat
56、ion of fans.15. What is the authors attitude toward modern celebrity?A. Sincere.B. Doubtful.C. Disapproving.D. Sympathetic.【答案】12. B 13. B 14. A 15. D【解析】【分析】本文是一篇议论文。尽管成名听起来就像梦想实现了一样,然而当今的明星面临我们难以想像的压力。文章论述的是“名声会让你发疯吗?”【12题详解】推理判断题。文章第一段及文章第四段第二句“superstars cant move about without worrying about ph
57、otographers with modern cameras(超级明星走起路来一定要担心有现代相机的摄影师)”可知现代明星保护隐私很难。故选B。【13题详解】主旨大意题。第三段首句“The phenomenon of tracking celebrities has been around for ages(追踪名人的现象由来已久)”以及本文所举事例表明名人们所面临的问题历史悠久。故选B。【14题详解】细节理解题。文章第五段首句“Being a public figure today, however, is a lot more difficult than it used to be.(
58、然而,如今成为公众人物比过去困难多了)”提到当今成为一公众人物比过去难了,接下来提到“photographers with modern cameras”及“the Internet to spread the news in minutes.”可知现代媒体的普及使当今成为一名人更难了。故选A。【15题详解】推理判断题。由全文及最后一段“Sometimes a few celebrities can get a little justice. Still, even stars who enjoy full justice often complain about how hard their
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。
链接地址:https://www.ketangku.com/wenku/file-344820.html


鄂教版七年级语文下册第8课《诗两首》精题精练.doc
(安徽专版)2022春八年级语文下册 第2单元 写作:说明的顺序课件 新人教版.ppt
