分享
分享赚钱 收藏 举报 版权申诉 / 21

类型海南省北京师范大学万宁附属中学2021-2022学年高二上学期第一次月考英语试题 WORD版含解析.doc

  • 上传人:a****
  • 文档编号:345546
  • 上传时间:2025-11-27
  • 格式:DOC
  • 页数:21
  • 大小:136KB
  • 配套讲稿:

    如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。

    特殊限制:

    部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。

    关 键  词:
    海南省北京师范大学万宁附属中学2021-2022学年高二上学期第一次月考英语试题 WORD版含解析 海南省 北京师范
    资源描述:

    1、北师大万宁附中2021-2022学年上学期第一次月考(高二)英语试题第一部分 听力 (共两节,满分30分)第一节 (共5小题;每小题1.5分,满分7.5分)听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。1.What does the woman want to drink?A. Coffee. B. Tea. C. Water.2. Where is Peter now most probably?A. In the bathroom. B. In the kitchen.

    2、 C. In the study.3. What is the weather like now probably?A. Cold. B. Hot. C. Warm.4. What does the man think of the class?A. Inspiring. B. Outdated. C. Practical.5.What happened to the womans watch?A. Its stolen. B. Its lent out. C. Its broken.第二节(共15小题;每题1.5分,共22.5分)听下面5段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的

    3、A、B、C三个选项中 选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟;听完后,各小题将给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。听下面一段较长对话,回答以下小题。6. What is the woman doing?A. Making a complaint. B. Reporting on her work C. Admitting a mistake.7. What can we infer about Frank?A. He is not easy to get along with. B. He is the womans colleag

    4、ue.C. He needs to sleep during lunch break.听下面一段较长对话,回答以下小题。8. When will the man fly to Houston?A. Next Monday. B. Next Tuesday. C. Next Wednesday.9. What ticket does the man choose at last?A. The first class. B. The economy class. C. The business class.听下面一段较长对话,回答以下小题。10. Why does the man want to

    5、buy Lily running shoes?A. The shoes are on sale. B. Lily loves sports. C. He wants her to exercise.11. Whats the probable relationship between the speakers?A. Classmates. B. Husband and wife. C. Colleagues.12 What will the man do this afternoon?A. Watch TV. B. Play football. C. Go shopping.听下面一段较长对话

    6、,回答以下小题。13. What time is it now?A. 9:20 a.m. B. 10:00 a.m. C. 10:40 a.m.14. Why did Mrs. White call the police?A. There was a theft. B. She quarreled with Wang.C. She smelled something suspicious.15. Where does the conversation probably take place?A In a hospital. B. In a company. C. In a police sta

    7、tion.16. What does the man ask the woman to do in the end?A. Sign some papers. B. Go over some documents. C. Fetch him some water.听下面一段独白,回答以下小题。17. Why did the speaker come to China?A. To do business. B. To study. C. To visit friends.18. How long did the speaker stay in China?A. About 2 weeks. B. A

    8、bout 3 months. C. About 10 weeks.19. What did the speaker fail to find on her own?A. Salad. B. Bread. C. Tomato sauce.20. How did the woman understand what the speaker wanted?A. By asking for her sons help. B. By using hand gestures.C. By using a translator device.第二部分 阅读理解(共两节,满分50分)第一节 (共15小题;每小题2

    9、.5分,满分37.5分)阅读下列短文,从每题所给的四个选项(A、B、 C和D)中,选出最佳选项,并在答题卡上将该项涂黑。ALearn With HomerPrice: FreeGrade level: Pre-K, KSkill: Comprehension, Phonics (拼读法)Device: iPadIts a learn-to-read app for kids aged 3 to 6 that includes drawing, voice recording, stories, songs, and more, along with more traditional phoni

    10、cs exercises.This app can be helpful for kids who have speech production problems and language organization problems.Inspiration MapsPrice: $ 9.99Grade level: 4th and aboveSkill: Comprehension, WritingDevice: iPadInspiration Maps is a mind-mapping tool that helps kids visually (视觉上) organize ideas.

    11、They can create maps, organizers, brainstorms, and text outlines. Outlines can be changed to maps, and maps can be changed to outlines. Users can share creations by emailing, printing, or saving to iTunes, Dropbox, Photos, or the app (as PDF or PNG files) . The Lite version (简化版本),which is free, let

    12、s kids create up to five mind maps with no sharing choices.Aesops QuestPrice: $ 0.99Skill: ComprehensionGrade level: 2nd, 3rd, 4thDevice: iPad, iPhone, iPod TouchAesops Quest, based on Aesops Fables, is a learning game where the student must remember parts of a story to complete a level. At the end

    13、of each story level, the student is rewarded with tests. After solving the tests, the story is complete and the child can continue to the next story.Developed together with the Virginia Department of Education.Light SailGrade level: Pre-K, K, 1st, 2nd, 3rd, 4th and abovePrice: FreeSkill: Comprehensi

    14、on Device: iPadLight Sail is an e-reading platform that helps teachers support their students independent reading. Students can use Light Sail to check out text from their schools online libraries and read the books directly on their iPad. As students progress through a book, questions appear to che

    15、ck their comprehension. As students complete these assessments (评定), they earn prizes.1. What do the four apps have in common?A. They try to improve kids comprehension ability.B. They are developed for high-school students.C. They can be downloaded onto iPhone.D. They are free of charge.2 Which app

    16、inspires users visual imagination?A. Learn With HomerB. Aesops QuestC. Light SailD. Inspiration Maps3. What do we know about the app Light Sail?A. It is developed only for teachers.B. It is a platform to support students independent reading.C. It helps users to finish their homework.D. It develops u

    17、sers comprehension through games.【答案】1. A 2. D 3. B【解析】【分析】这是一篇应用文。文章介绍了四款旨在提高孩子们阅读能力的应用软件。【1题详解】细节理解题。由四款应用中Skill部分中都提到Comprehension (阅读理解)可知,四款应用软件都旨在提高孩子们的阅读能力。故选A项。【2题详解】细节理解题。由Inspiration Maps中的“Inspiration Maps is a mind-mapping tool that helps kids visually (视觉上) organize ideas. (Inspiration

    18、Maps是一种思维导图工具,帮助孩子们从视觉上组织想法)”可知,Inspiration Maps可以激发孩子们的视觉想象力。故选D项。【3题详解】细节理解题。由Light Sail中的“Light Sail is an e-reading platform that helps teachers support their students independent reading. (Light Sail是一个帮助教师支持学生自主阅读的电子阅读平台)”可知,Light Sail是一个支持学生自主阅读的平台。故选B项。BWe humans are a curious species As NAS

    19、A says on its website,Humans are driven to explore the unknown, discover new worlds, push the boundaries of our scientific and technical limits,and then push further And space exploration is where wee been pushing our furthest curiosityThe year 2019 began with two pieces of exciting space exploratio

    20、n news On Jan 3, China landed a spacecraft,Change 4,on the moons far sidethe side we cant see from Earthfor the first time in human history And according to a report published on Jan 9 in Nature, scientists from the Canadian Hydrogen Intensity Mapping Experiment (CHIME) detected repeated radio signa

    21、ls from a galaxy 1.5 billion light years away, possibly sent by intelligent aliensHowever, what,s even more exciting than the news is the fact that whenever speaking of space exploration, we forget our political and cultural differencesthe things that so obsess usWhen you go into space, you become p

    22、art of this overall collective (集体)called humanity, Ken Liu, ChineseAmerican scifi writer and translator,told Quartz website Youre no longer Chinese, American, Russian Your culture is left behind Youre now just humanity with a capital H This magic has worked all the way along our journey into space

    23、When US astronaut Neil Armstrong (19302012)became the first human to set foot on the moon in 1969, for example,he told the world: Thats one small step for man, one giant leap for mankind, Now, with Change 4 touching down on new moon territory, Chinas aim is to help scientists from around the world f

    24、ind out more about Earths only satellite And with the discovery of the CHIME astronomers, we re one step closer to answering a common question in science: Are humans alone in the universe?Its true that we are a curious species But instead of being curious about the unknown, perhaps were really more

    25、eager to push further our own human boundaries and limits4. Which of the following is the discovery of the CHIME scientists?A. A galaxy with intelligent aliensB. Repeated radio signals sent by intelligent aliensC. Repeated radio signals from a distant galaxyD. Radio signals from a galaxy several yea

    26、rs ago5. Why does the author quote Ken Lius words ?A. To introduce the famous writer, Ken LiuB. To show that in space we are just humanityC. To emphasize that culture is not importantD. To introduce the things that obsess us very much6. What does the author intend to do in paragraph 6?A. Further con

    27、firm his opinionB. Add some background informationC. Summarize the previous paragraphsD. Introduce a new topic for discussion7. Whats the main idea of the text?A. China takes the lead in space explorationB. Humans are not alone in the universeC. Space exploration is a common cause of mankind,D. Huma

    28、ns desire to push the boundaries of scientific limits【答案】4. C 5. B 6. A 7. C【解析】【分析】这是一篇说明文。本文主要讲述太空探索是人类共同的事业,这里没有政治、国家的边界,只有人类这一概念。【4题详解】细节理解题。根据文章第三段最后一句 scientists from the Canadian Hydrogen Intensity Mapping Experiment (CHIME) detected repeated radio signals from a galaxy 1.5 billion light year

    29、s away, possibly sent by intelligent aliens可知来自加拿大氢强度测绘实验(CHIME)的科学家检测到来自15亿光年外星系的重复无线电信号,可能是由智能外星人发出的。由此可见,来自遥远星系的重复无线电信号。故选C。【5题详解】推理判断题。根据文章第五段第一句 When you go into space, you become part of this overall collective (集体)called humanity, Ken Liu, ChineseAmerican scifi writer and translator,told Quar

    30、tz website Youre no longer Chinese, American, Russian Your culture is left behind Youre now just humanity with a capital H 可知华裔美国科幻作家兼翻译家刘肯(Ken Liu)在Quartz网站上说:当你进入太空时,你会成为这个被称为人性的整体集体的一部分你不再是中国人、美国人、俄罗斯人你的文化被抛在了脑后你现在只是人性的一个大写字母H由此可见,作者引用Ken Liu的话是为了证明在太空中我们只是人类。故选B。【6题详解】推理判断题。根据文章第六段最后一句And with t

    31、he discovery of the CHIME astronomers, we re one step closer to answering a common question in science: Are humans alone in the universe?可知随着编钟天文学家的发现,我们离回答科学中的一个常见问题又近了一步:宇宙中只有人类吗?进一步证实他的观点。故选A。【7题详解】主旨大意题。根据这篇文章大意可知,本文主要讲述太空探索是人类共同的事业,这里没有政治、国家的边界,只有人类这一概念。故选C。CLiu Jichen, 23, a student from Tsing

    32、hua University, has developed a WeChat mini-program called “Clear Your Plate”. After a meal, users can open the mini-program and take a picture of their empty plates. Once the image is recognized by the AI (Artificial Intelligence), students can collect points and use them to buy gifts or purchase c

    33、harity meals to children in impoverished (贫困的) rural areas.Liu and his team, together with other organizations, launched the “Clear Your Plate” campaign in November for the third year. It has swept over 1,017 universities across the country. The one-month campaign attracted almost 1.6 million partic

    34、ipants and collectively reduced food waste by 862 tons and carbon emissions (碳排放) by 3,337 tons.“Technological innovation is a good way to reduce food waste,” Liu thought. He organized a team of 20 members to work on the project at the end of 2017. To solve the AIs problem of identifying photos of e

    35、mpty plates, the team spent half a year collecting over 100,000 samples in canteens and restaurants. In 2018, the mini-program was officially put into operation on Oct 16, World Food Day. They then launched a campaign later that year.“There were so many unknowns in research and development. For our

    36、team members, the biggest challenge was whether we were confident enough to complete it,” Liu said. They not only achieved their goal, but now, the mini-program has more than 5 million registered users, according to Liu. “We hope our efforts can start a new trend among the younger generation by enco

    37、uraging them to cherish (珍惜) their food and develop the habit of thrift(节约),” Liu added.8. What can we know about the “Clear Your Plate” mini-program?A. It aims to put an end to waste and encourage thrift.B. Its 6 million users are mostly students.C. It helped reduce food waste by 3, 337 tons.D. It

    38、is an exchange of food for rewards.9. What challenge did Liu and his team face?A. They found it tough to promote the campaign.B. They felt uncertain whether they could complete the project.C. They lacked professional technical support.D. They had difficulty gathering enough samples.10. Which of the

    39、following best describes Liu Jichen?A. Optimistic and demanding.B. Generous and responsible.C. Talented and humorous.D. Creative and determined.11. Where is the text probably from?A. A guidebook.B. A news report.C. A book review.D. A textbook.【答案】8. D 9. B 10. D 11. B【解析】【分析】本文是一篇新闻报道。文章讲述了清华大学学生,23

    40、岁的刘继臣开发了一个名为“清盘”的微信小程序,用技术创新来帮助减少食物浪费。【8题详解】细节理解题。根据第一段中“After a meal, users can open the mini-program and take a picture of their empty plates. Once the image is recognized by the AI (Artificial Intelligence), students can collect points and use them to buy gifts or purchase charity meals to childr

    41、en in impoverished (贫困的) rural areas.(饭后,用户可以打开这个小程序,为自己的空盘子拍照。一旦图像被AI (人工智能)识别,学生们就可以收集积分,用这些积分来购买礼物或为贫困农村地区的儿童购买慈善餐)”可知,通过拍空盘子的照片到这个小程序,参与者可以获得积分,同时可以利用积分来购买礼物或购买捐赠给贫困农村地区儿童的慈善餐。所以这是善意获得回报的一种交换。故选D。【9题详解】细节理解题。根据最后一段中“There were so many unknowns in research and development. For our team members, t

    42、he biggest challenge was whether we were confident enough to complete it,” Liu said. (“在研发方面有很多未知因素。对于我们的团队成员来说,最大的挑战是我们是否有足够的信心去完成它,”刘说)”可知,对于是否能完成这个任务刘的团队是不确定的。选项B。【10题详解】推理判断题。根据第一段第一句“Liu Jichen,23, a student from Tsinghua University, has developed a WeChat mini-program called “Clear Your Plate”

    43、.(23岁的清华大学学生刘继臣开发了一个名为“清盘”的微信小程序)”及第三段第一句“The idea to develop such mini-program came from Lius experience in canteen.(开发这样一个微型项目的想法来自于刘在食堂的经验)”可知,刘继臣是极具创造性的人;倒数第二段中“To solve the AIs problem of identifying photos of empty plates, the team spent half a year collecting over 100,000 samples in canteens

    44、and restaurants. In 2018, the mini-program was officially put into operation on Oct 16, World Food Day. (为了解决人工智能识别空盘子照片的问题,研究小组花了半年时间,在食堂和餐馆收集了超过10万个样本。2018年10月16日,世界粮食日,迷你项目正式投入运行)”可知,刘和他的团队是意志坚定的。故选D。【11题详解】推理判断题。根据第一段第一句“Liu Jichen, 23, a student from Tsinghua University, has developed a WeChat

    45、mini-program called “Clear Your Plate”. (23岁的清华大学学生刘继臣开发了一个名为“清盘”的微信小程序)”可知,本文主要讲述了23岁的刘继臣发明了“清盘”的微信小程序。由此推知,本文最有可能是一篇新闻报道。故选B。DMany college students turn to ADHD (注意缺陷障碍) medicine during the exam week, which is regarded as “smart drugs” that will help their academic performance. The thinking is tha

    46、t if the drugs help students with ADHD improve their focus, they should provide the same benefit for people who dont have the disorder.But a new study shows that drugs can actually damage brain function of healthy students who take the drug hoping to boost their intelligence. “Its not a smart drug w

    47、hich will suddenly improve their ability to understand information they read,” said Lisa Weyandt, a professor at the University of Rhode Island.To test whether this effect is real or not, researchers organized 13 students to take part in two five-hour study sessions (一段时间) in the lab. The students t

    48、ook the standard 30mg ADHD drugs before one session, and a sugar pill before the other. Students on ADHD drugs did experience an increase in their blood pressure and heart rates. “The medicine was having an effect on their brain,” Weyandt said. The students also showed an improvement in their abilit

    49、y to focus, the researchers found.However, students on ADHD drugs experienced no improvement in reading comprehension, reading fluency or knowledge reviews, compared to when theyd taken a sugar pill. “We read aloud stories to them and asked them to recall information from the stories,” she said. “Th

    50、at didnt improve.”Worse, the ADHD drug actually harms students memory. Its often misused because people pull all-nighters and theyre tired, and they think its going to keep them awake. Maybe it does, but its certainly not going to help their academic work. The brain is still developing until the mid

    51、 to late 20s. Its important to keep it healthy. Theres also a chance that ADHD drugs could endanger a students heart health.12. Why do some college students take ADHD drugs?A. To improve their sleeping.B. To get higher marks.C. To make them feel relaxed.D. To treat brain disorder.13. Which of the fo

    52、llowing is closest in meaning to the word “boost” in Paragragh2?A. Analyze.B. Affect.C. Improve.D. Understand.14. What effect did ADHD drugs have on the students in the experiment?A. They became more focused.B. Their blood pressure was reduced.C. Their reading fluency was greatly raised.D. They coul

    53、d remember better and more quickly.15. What can we learn from this text?A. The ADHD drug has already been proved to students academic performance.B. The ADHD drug benefits students in many aspects.C. The writer hold a positive attitude towards the ADHD drug.D. The ADHD drug might indeed harms studen

    54、ts memory and heart health.【答案】12. B 13. C 14. A 15. D【解析】【分析】这是一篇说明文。文章讲述了有些大学生在考试周会服用药物来帮助他们提高记忆力,从而取得好成绩,但是研究发现这并没有什么用,并且可能会损害学生的大脑。【12题详解】细节理解题。由第一段中的“Many college students turn to ADHD (注意缺陷障碍) medicine during the exam week, which is regarded as “smart drugs” that will help their academic perfo

    55、rmance. (许多大学生在考试周求助于注意缺陷障碍(ADHD)药物,它被认为是有助于他们学习成绩的“智能药物”)”可知,很多大学生在考试周会服用ADHD药物来让自己考试发挥得更好,即为了获得更好的成绩。故选B项。【13题详解】词句猜测题。由第一段中的“Many college students turn to ADHD (注意缺陷障碍) medicine during the exam week, which is regarded as “smart drugs” that will help their academic performance. (许多大学生在考试周求助于注意缺陷障碍

    56、(ADHD)药物,它被认为是有助于他们学习成绩的“智能药物”)”和第二段“But a new study shows that drugs can actually damage brain function of healthy students who take the drug hoping to boost their intelligence. “Its not a smart drug which will suddenly improve their ability to understand information they read,” said Lisa Weyandt,

    57、a professor at the University of Rhode Island. (但是一项新的研究表明,药物实际上会损害健康学生的大脑功能,这些学生服用药物是为了boost他们的智力。罗德岛大学教授Lisa Weyandt说:“这不是一种会突然提高他们理解他们所阅读信息能力的聪明的药物。”)”可知,学生们服用这种药物是为了让自己变聪明即提升他们的智力,boost在此处意为“Improve (提高)”。故选C项。【14题详解】细节理解题。由第三段中的“The students also showed an improvement in their ability to focus,

    58、 the researchers found. (研究人员发现,学生们的注意力集中能力也有所提高)”可知,学生服用ADHD药物后,他们的注意力确实有所提升,变得更加专注。故选A项。【15题详解】细节理解题。由最后一段中的“Worse, the ADHD drug actually harms students memory. (更糟糕的是,ADHD药物实际上损害了学生的记忆力)”和“Theres also a chance that ADHD drugs could endanger a students heart health. (ADHD药物也有可能危及学生的心脏健康)”可知,ADHD药

    59、物可能确实会损害学生的记忆和心脏健康。故选D项。第二节(共5小题; 每小题2.5分, 满分12.5分) 根据短文内容,从短文后的选项中选出能填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。The Ways to Avoid Fighting with Your MomLife is a struggle, but if you have a bad relationship with your mother, you should cool your passion, because mother-children relationships are very important. _16_Do

    60、nt give her the silent treatment.If you think that the silent treatment will always help you achieve a desirable result, then youre mistaken. _17_ By all means, you should take immediate action to stop this cold war.Avoid deeply rude words.If youre quarreling with your mother, you should be careful

    61、with what you say to her._18_ Although youll apologize for your bad behavior, the words youve expressed and the feeling of hate will live in her heart forever.Dont draw other family members into a conflictSay that you have a terrible habit of drawing your brother and dad into conflict between you an

    62、d your mother. _19_ As a result, small and unimportant mother-child fights will grow into long-lasting family conflict. Youll learn a big lesson and realize your bad temper makes your family suffer._20_Lack of communication between mothers and children can create emotional obstacles and even cause f

    63、requent quarrels. When you finally find the reason, youll be able to overcome misunderstanding in communication with your mother and bridge the generation gap in a quite short period of time.A. Refuse to get crazy.B. Improve your communication.C. You shouldnt burst into tears in front of your mother

    64、.D. Sure, your mom will refuse to communicate with you as well.E. Here are some ways that will help you avoid fighting with your mother.F. You want them to support you and help you find a beneficial solution for each other.G. Sometimes your words can be either a perfect pain reliever or a terrible s

    65、harp sword.【答案】16. E 17. D 18. G 19. F 20. B【解析】【分析】本文是一篇说明文。文章介绍了四种避免与你的母亲发生争执的方法。【16题详解】通过文章第一段第一句“Life is a struggle, but if you have a bad relationship with your mother, you should cool your passion, because mother-children relationships are very important.(生活是一场斗争,但是如果你和母亲的关系不好,你应该冷静下来,因为母子关系非常

    66、重要。)”与E项“这儿就有一些方法将帮助你避免与你的母亲发生争执”承上启下。 some ways呼应下文的各个小标题。故选E项。【17题详解】文章第二段第一句“If you think that the silent treatment will always help you achieve a desirable result, then youre mistaken. (如果你认为这样的沉默对待能够帮助你实现自己想要的结果,那你就错了)”说明与母亲吵架后冷战是一种错误决定;再结合后文“By all means, you should take immediate action to st

    67、op this cold war.(无论如何,你们应该立即采取行动制止这场冷战。)”可知设空处指出冷战的缺点,D项“当然,你的母亲也会拒绝与你交流”符合文意。故选D项。【18题详解】根据文章第三段Although youll apologize for your bad behavior, the words youve expressed and the feeling of hate will live in her heart forever.(尽管你会为你不良行为道歉,但你所说的话和仇恨的感觉将永远留在她的心里。)可知吵架时说的粗鲁的话会使亲人受到伤害。与G项“有时候你的话可能是很好的

    68、缓解器或者是可怕的武器”逻辑一致,a terrible sharp sword呼应the words youve expressed and the feeling of hate will live in her heart forever。故选G项。【19题详解】第四段第一句“Say that you have a terrible habit of drawing your brother and dad into conflict between you and your mother. (假设你习惯把哥哥或父亲牵涉进你和母亲之间的冲突中)”与F项“你想让他们支持和帮助你找到有利双方的

    69、解决办法” 语义衔接,且F项中“them”指代的是上文的“brother and dad”,符合文意。故选F项。【20题详解】根据文章第五段第一句“Lack of communication between mothers and children can create emotional obstacles and even cause frequent quarrels.(母亲与孩子之间缺乏交流可能会引起情绪上的障碍甚至引起不断地争吵)”可知,B项“增强你们之间的沟通”对本段的概括最为准确,且B项中的“communication”与下文communication呼应。故选B项。第三部分 英

    70、语知识运用(共两节,满分30分)第一节:完形填空(共15小题;每小题1分,满分15分)阅读下面短文,从短文后各题所给的四个选项(A、B、C和D)中,选出可以填入空白处的最佳选项,并在答题卡上将该项涂黑。Hawthorne worked as a clerk in a small company. He suffered a heavy blow when he lost his job. His boss had spoken _21_, “Your services are no longer needed.” Hawthorne left the building filled with

    71、despair. By the time he reached home, he was in deep _22_. When he entered his house, he blurted out(脱口而出)to his wife Sophia, “I lost my job. I am a complete failure.” A tense silence followed. _23_, a smile crept across Sophias face. “What great news!” she responded, “Now you can write the book you

    72、 have always wanted to write.”“But I have no job and no prospect of a job,” he objected completely without hope. “If I _24_ to be an author, then what will we _25_? Where will the money come from?”Sophia took her husband by the hand and _26_ him to the kitchen. Opening a drawer, she took out a box t

    73、hat was full of _27_. “Where on earth did you get this?” Hawthorne asked. “To whom does it _28_?”“Its ours!” Sophia replied. “I always knew that one day you would become a great writer _29_ you were given the chance. From the money you gave me for housekeeping every week, I have _30_ as much as I co

    74、uld so you would have your chance. Now there is enough to _31_ us a whole year”What a(n) _32_! What a wife! The _33_ husband did concentrate on writing that year, and the novel he wrote became a literary masterpieceThe book is The Scarlet Letter. Sophia had an even greater _34_,she turned Nathaniel

    75、Hawthorne from a poor clerk into a world famous _35_.21. A. rudelyB. normallyC. patientlyD. hesitantly22. A. thrillB. troubleC. reliefD. sadness23. A. AgainB. ThenC. ThusD. Instead24. A. refuseB. affordC. struggleD. deserve25. A. live onB. stick toC. go overD. pay off26. A. invitedB. persuadedC. led

    76、D. advised27. A. dustB. cashC. wonderD. treasure28. A. oweB. giveC. goD. belong29. A. as thoughB. so thatC. as long asD. even though30. A. savedB. consumedC. collectedD. donated31. A. provideB. presentC. lastD. contribute32. A. situationB. opportunityC. povertyD. encouragement33. A. unemployedB. adv

    77、enturousC. professionalD. energetic34. A. importanceB. achievementC. consequenceD. status35. A. masterB. professorC. millionaireD. politician【答案】21. A 22. D 23. B 24. C 25. A 26. C 27. B 28. D 29. C 30. A 31. C 32. D 33. A 34. B 35. A【解析】【分析】本文是一篇记叙文。文章介绍了著名作家Hawthorne成名前,在妻子的鼓励下由失业落魄走上创作之路、完成了自己的成名

    78、作红字的历程。【21题详解】考查副词词义辨析。句意:他的老板粗鲁地说:“你被解雇了。”A. rudely无礼地,粗暴地;B. normally正常地;C. patiently耐心地;D. hesitantly迟疑地。根据后文“Your services are no longer needed.”可知老板解雇他,态度粗鲁。故选A。【22题详解】考查名词词义辨析。 句意:当他到家的时候,他非常悲伤。A. thrill激动;B. trouble麻烦,烦恼;C. relief减轻,解除;D. sadness悲伤,悲痛。根据上文“Hawthorne left the building filled w

    79、ith despair.”可知,Hawthorne失业了很“悲伤”,故选D。【23题详解】考查副词词义辨析。句意:然后,索菲娅的脸上掠过一丝微笑。A. Again再次;B. Then然后;C. Thus因此;D. Instead反而。结合上文“A tense silence followed”可知先是一阵紧张的沉默,然后(then)面带微笑,故选B。【24题详解】考查动词词义辨析。句意:如果我努力成为一名作家,那么我们将靠什么生活?A. refuse拒绝;B. afford给予,提供;C. struggle奋斗,艰难地行进;D. deserve应受,应得。根据后文“to be an autho

    80、r”可知Hawthorne失业了妻子建议他当作家,所以应该是“努力,艰难地奋斗”,故选C。【25题详解】考查动词短语辨析。句意:如果我努力成为一名作家,那么我们将靠什么生活?钱从哪里来?A. live on靠生活;B. stick to坚持;C. go over复习,重温;D. pay off付清,取得成功。根据后文“Where will the money come from?”可知,Hawthorne担心自己要当作家,他们该靠什么生活。故选A。【26题详解】考查动词词义辨析。句意:索菲娅拉着丈夫的手,把他带到厨房。A. invited邀请;B. persuaded说服,劝说;C. led领

    81、导,指引;D. advised建议。根据后文“him to the kitchen”可知,妻子拉着他的手,把他带到厨房,故选C。【27题详解】考查名词词义辨析。 句意:她打开抽屉,拿出一个装满现金的盒子。A. dust灰尘;B. cash现金;C. wonder惊奇,奇迹;D. treasure财富,财产。根据下文“From the money you gave me for housekeeping every week”可知,妻子打开抽屉,拿出一个装满现金的盒子。故选B。【28题详解】考查动词词义辨析。句意:这是属于谁的?A. owe欠,感激;B. give给;C. go去;D. belo

    82、ng属于。根据下文“Its ours!”,可知问的是:这是属于谁的?故选D。【29题详解】考查连词词义辨析。 句意:我坚信,只要你有机会,总有一天你会成为一个伟大的作家。A. as though好像;B.so that以便;C. as long as只要;D. even though即使。引导条件状语从句,表示“只要”应用as long as。故选C。【30题详解】考查动词词义辨析。 句意:你每个星期给我的家务费,我已经尽可能多地存了下来,这样你就有机会成为作家了。A. saved节约,保留 (备用);B. consumed消耗;C. collected收集;D. donated捐赠。根据上文

    83、“From the money you gave me for housekeeping every week”可知是从家务费中存下来的钱,故选A。【31题详解】考查动词词义辨析。句意:现在这些足够我们用一年的时间。A. provide提供;B. present赠送,提出;C. last(供给、资源)足够(某人)用一段时间,持续;D. contribute贡献,出力。结合后文“us a whole year”可知,妻子说这笔钱足够他们用一年,故选C。【32题详解】考查名词词义辨析。句意:多好的一个鼓励!A. situation情况;B. opportunity机会;C. poverty贫困;D

    84、. encouragement鼓励。妻子的所作所为都是对丈夫的鼓励,故选D。【33题详解】考查形容词词义辨析。 句意:那一年,这位失业的丈夫确实专心写作,他写的小说成了文学巨著。A. unemployed失业的;B. adventurous爱冒险的;C. professional专业的;D. energetic精力充沛的。根据文章第一段中“He suffered a heavy blow when he lost his job.”可知,他“失业”了,故选A。【34题详解】考查名词词义辨析。句意:索菲娅还有更大的成就她把纳撒尼尔霍桑从一个贫穷的职员变成了世界闻名的大师。A. importanc

    85、e价值,重要;B. achievement成就;C. consequence结果;D. status地位。根据后文“she turned Nathaniel Hawthorne from a poor clerk into a world famous”可知,把纳撒尼尔霍桑从一个贫穷的职员变成了世界闻名的大师是妻子更大的成就,故选B。【35题详解】考查名词词义辨析。句意:索菲娅还有更大的成就她把纳撒尼尔霍桑从一个贫穷的职员变成了世界闻名的大师。A. master主人,大师;B. professor教授;C. millionaire百万富翁;D. politician政客。 根据上文“the n

    86、ovel he wrote became a literary masterpiece”可知,作品是名著,纳撒尼尔霍桑成了大师,故选A。第二节 (共10小题;每小题1.5分,满分15分)阅读下面短文,在空白处填入1个适当的单词或括号内单词的正确形式。Chinese female scientist Tu Youyou won the 2015 Nobel Prize in Physiology or Medicine for the _36_ (discover) of artemisinin, which has become a vital part of the treatment fo

    87、r malaria. It is believed that it saves 100,000 lives a year in Africa alone.Born in Ningbo, China in 1930, Tu Youyou is a _37_ (commit) and patient scientist. In 1967, some scientists were chosen to form a team _38_ the objective of discovering a new treatment for malaria, one of _39_ was Tu Youyou

    88、. To find a new treatment, Tu and her team looked through many ancient Chinese medical texts and evaluated 280,000 plants before _40_ (obtain) the pure substance artemisinin. Inspired by a text from the fourth century, Tus team tested a collection of dried wormwood leaves and used the liquid by boil

    89、ing fresh wormwood, _41_they didnt work. Tu Youyou realized that the high temperature might have destroyed _42_(it) medical properties. She tried using a lower temperature to draw out the extract. After failing more than 190 times, the team _43_(final) succeeded in finding a substance that worked. A

    90、fter the drug showed promising results, Tu and her team members insisted that the drug should _44_(test) on themselves to make sure that it was safe.Awarded the Nobel Prize, Tu said, the honor was not just hers but the teams and all the people of her countrys. This success is indeed _45_ honor for C

    91、hinas scientific research and Chinese medicine.【答案】36. discovery 37. committed 38. with 39. whom 40. obtaining 41. but 42. its 43. finally 44. be tested 45. an【解析】【分析】这是一篇记叙文。文章主要介绍了中国女科学家屠呦呦获得诺贝尔奖的事。【详解】1.考查名词。句意:中国女性科学家屠呦呦获得2015年诺贝尔生理学和医学奖,是由于她发现了抗疟新药青蒿素,这种药已经成为治疗疟疾的重要组成部分。根据前面的定冠词the可知,空处是名词,做介词f

    92、or的宾语,且此处表示特指发现抗疟新药青蒿素,应用单数,故填discovery。2.考查形容词。句意:屠呦呦于1930出生在中国宁波。她是一个坚定地和有耐心的科学家。根据句意可知,空处是形容词做定语,表示“坚定的”,修饰名词scientist(科学家),故填committed。3.考查介词。句意:在1967年,一些科学家被选中组成一个团队,目的是发现一种新的治疗疟疾的方法,其中一个科学家就是屠呦呦。根据句意可知,with the objective of是固定搭配,表示“目的是.”,故填with。4.考查定语从句关系词。句意:在1967年,一些科学家被选中组成一个团队,目的是发现一种新的治疗疟

    93、疾的方法,其中一个科学家就是屠呦呦。分析句子结构可知,“one of_was Tu Youyou.”是非限定性定语从句,先行词是scientists(科学家),指人,且空处是做介词of的宾语,只能用whom,不能用who,故填whom。5.考查动名词。句意:为了找到一种新的治疗方法,屠呦呦和她的团队浏览了许多中国古代医学文献,在获得纯青蒿素之前评估了280000颗植物。空处是做介词before(在.之前)的宾语,介词后面的动词应用动名词形式,所以obtain(得到;获得)应用动名词形式做宾语,故填obtaining。6.考查连词。句意:屠呦呦的团队受到四世纪的一个文献的启发,测试了一堆干艾草叶

    94、子,使用煮沸的新鲜艾草液体,但是这些东西没有效果。根据句意可知,前后两句是折关系,应用连词but(但是),故填but。7.考查代词。句意:屠呦呦意识到高温或许能摧毁药性。由后面的名词properties(特性)可知,空处用形容词性物主代词its,表示“它的”,修饰properties,故填its。8.考查副词。句意:在失败了190次后,这个团队最终成功发现有效果的一种物质。空处修饰整个句子,作状语,应用副词形式,finally表示“最终”,故填finally。9.考查被动语态。句意:在这个药显示出有希望的结果后,屠呦呦和她的团队坚持让药物在他们自己身上测试,以确保药是安全的。分析句子结构可知,

    95、空处是谓语动词,test(测试)和drug(药)是被动关系,且情态动词should后面应用动词原形,故填be tested。10.考查冠词。句意:这次成功确实是中国科学研究何中医的一项荣誉。根据句意可知,honour(荣誉)是可数名词,表示泛指,应用不定冠词,且honour的发音是以元音音素开头,故填an。第四部分 写作 (共两节, 满分40分)第一节:应用文写作 (满分15分)46. 假定你是李华,请写一篇80词左右的英语短文来介绍获诺贝尔文学奖的现代作家莫言。内容包括:1.出生于山东普通家庭,2012年成为首位获得诺贝尔文学奖的中国人;2.热爱文学和写作,喜欢自然和观察人,代表作众多丰乳肥

    96、臀红高粱蛙等;3.获得诺贝尔文学奖的意义。提示词:丰乳肥臀Big Breasts and Wide Hips,红高粱Red Sorghum注意:1. 写作词数应为80左右;2. 不能使用自己的真实姓名和所在班级,否则从总得分中扣除10分。_【答案】One possible version:Mo Yan, is a famous contemporary Chinese writer. In 2012, he became Chinas first writer who won the Nobel Literature Prize. Born in an ordinary family in S

    97、handong, Mo Yan loves writing and observing nature and people around him, which help him create many great works, such as Big Breasts and Wide Hips, Red Sorghum, Frog, and so on. Mo Yans winning the Nobel Literature prize can be said to be an important symbol that contemporary Chinese literature has

    98、 been recognized by the world. It plays an important role in improving the international influence of China as well. I believe that Chinese contemporary literature and art will have a better tomorrow.【解析】【分析】本篇书面表达属于记叙文。要求考生介绍获诺贝尔文学奖的现代作家莫言。【详解】1.词汇积累有名的:well-knownfamous帮助某人做某事:assist sb. to do sth.

    99、help sb. do sth.在中起重要作用:play an important part inplay an important role in影响:impactinfluence2.句式拓展合并简单句原句:Mo Yans winning the Nobel Literature prize can be said to be an important symbol that contemporary Chinese literature has been recognized by the world. It plays an important role in improving th

    100、e international influence of China as well.拓展句:Mo Yans winning the Nobel Literature prize can be said to be an important symbol that contemporary Chinese literature has been recognized by the world, which plays an important role in improving the international influence of China as well.【点睛】【高分句型1】In

    101、 2012, he became Chinas first writer who won the Nobel Literature Prize. (运用了who引导的限制性定语从句)【高分句型2】Born in an ordinary family in Shandong, Mo Yan loves writing and observing nature and people around him, which help him create many great works, such as Big Breasts and Wide Hips, Red Sorghum, Frog, and

    102、 so on. (运用了过去分词短语作状语和which引导的非限制性定语从句)第二节 读后续写 (满分25分)47. 阅读下面短文,根据其内容和段落开头语续写两段,使之构成一篇完整的短文。Fifteen years ago, I was born in a big family. I had been taught that money couldnt buy everything ever since I was a little kid. My parents are the most hard-working people I have ever seen. As much as my

    103、parents tried to teach me these values, some could only be learned through personal experiences.As a child, I would sit in the church trying to concentrate on the words of the priest (牧师), but my attention was soon attracted by the shining gold and the diamonds worn by the Saturday churchgoers. As m

    104、y eyes began to wander, I noticed men dressed in their tailored suits and shirts accompanied by women in their designer dresses with matching handbags and shoes.My family, on the other hand, was the opposite of rich. Our hand-me-down clothes had been washed so many times that the colors had become d

    105、ull and lifeless. Although this revealed the money struggles of our large family, our faces were always washed and hair neatly combed. When sitting on the old big red and white truck after the service, I pictured the lives led by those driving their brand-new cars, wishing I would be one of them.I n

    106、ever stopped those fantasies, even when I was in middle school. Since it was a private school, most of the children came from wealthy families. As a result, I constantly felt ashamed. Although I could hide my lack of wealth at school by wearing our school uniforms, my poverty was embarrassingly appa

    107、rent on weekends with my classmates wearing designer jeans and I had no choice but to wear my sisters old jeans. I never fitted in with my classmates. To my relief, there was only one girl named Julie who opened her heart to me. I was attached to her like a shadow. Soon, her birthday was approaching

    108、. Julie invited me to attend her birthday party.注意:1所续写短文的词数应为150左右;2续写部分分为两段,每段的开头语已为你写好。Paragraph 1:However, I grew upset as I couldnt afford a gift. _Paragraph 2:When she opened the gift box, my heart was too nervous to beat. _【答案】One possible version:However, I grew upset as I couldnt afford a g

    109、ift. It would be such an embarrassing scene to be present without a gift. I even thought about quitting, but I was not able to bring it forth. I struggled for days but couldnt figure out any solution. One day, while helping with my hardworking parents with the housework, it suddenly occurred to me t

    110、hat maybe I could make a gift by myself. I immediately started my DIY project, which ended up with a toy doll. The big day finally came. I arrived at her house and handed her the box.When she opened the gift box, my heart was too nervous to beat. I looked closely at her face, wondering if she would

    111、just laugh at me. What happened next was totally beyond my imagination. Upon seeing the doll, Julie let out a cry of excitement and she held it close to her face, saying repeatedly that it was the sweetest gift she had ever received. Her words freed me. I couldnt help smiling together with her. At t

    112、hat precious moment, I realized money couldnt buy everything. It was our friendship that really mattered.【解析】【分析】本文以人物为线索展开,讲述了作者小时候生活穷,勤劳的父母教育她金钱并不是万能的。作者中学时就读的是私立学校,众多的富家子弟日常生活中表现出的阔绰与她拮据的生活形成鲜明对比,使她难以融入身边同学的生活圈子。幸亏有Julie同学乐意与她交好朋友,她俩形影不离。Julie邀请她参加她的生日聚会,家境贫困的她该送什么礼物呢?【详解】1.段落续写:由第一段首句内容“然而,由于买不起

    113、礼物,我变得心烦意乱。”可知,第一段可描写作者收到邀请后内心的忐忑,想要找到解决方法,最后决定自己动手制作一个玩具作为礼物,为参加生日聚会做好准备。由第二段首句内容“当她打开礼品盒时,我的心紧张得无法跳动。”可知,第二段可描写Julie打开礼物时的反映,及作者的内心感受,最后作者意识到金钱买不到友谊。2.续写线索:心烦意乱寻找礼物的解决办法找到解决办法(自制玩具娃娃)送出礼物怕被嘲笑Julie开心感悟3.词汇激活行为类放弃:quit/give up想出:figure out/come up with收到:receive/get情绪类尴尬的:embarrassing/awkward兴奋:exci

    114、tement/thrill【点睛】高分句型1. I immediately started my DIY project, which ended up with a toy doll. (由which引导的非限制性定语从句)高分句型2. What happened next was totally beyond my imagination. (由what引导主语从句)高分句型3. Upon seeing the doll, Julie let out a cry of excitement and she held it close to her face, saying repeatedly that it was the sweetest gift she had ever received. (由that引导的宾语从句和省略that引导的定语从句)听力答案:1-5 CABBC 6-10 ABBBC 11-15 BAACB 16-20 CBBCA

    展开阅读全文
    提示  课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。
    关于本文
    本文标题:海南省北京师范大学万宁附属中学2021-2022学年高二上学期第一次月考英语试题 WORD版含解析.doc
    链接地址:https://www.ketangku.com/wenku/file-345546.html
    相关资源 更多
  • 四年级上册英语课件-Unit 5 I like those shoes Lesson 27-3_人教精通(2014秋).ppt四年级上册英语课件-Unit 5 I like those shoes Lesson 27-3_人教精通(2014秋).ppt
  • 四年级上册英语课件-Unit 5 I like those shoes Lesson 27-2_人教精通(2014秋).ppt四年级上册英语课件-Unit 5 I like those shoes Lesson 27-2_人教精通(2014秋).ppt
  • 四年级上册英语课件-Unit 5 I like those shoes Lesson 27-1_人教精通(2014秋).ppt四年级上册英语课件-Unit 5 I like those shoes Lesson 27-1_人教精通(2014秋).ppt
  • 四年级上册英语课件-Unit 5 I like those shoes Lesson 26-3_人教精通(2014秋).ppt四年级上册英语课件-Unit 5 I like those shoes Lesson 26-3_人教精通(2014秋).ppt
  • 四年级上册英语课件-Unit 5 I like those shoes Lesson 26-2_人教精通(2014秋).ppt四年级上册英语课件-Unit 5 I like those shoes Lesson 26-2_人教精通(2014秋).ppt
  • 四年级上册英语课件-Unit 5 I like those shoes Lesson 25-3_人教精通(2014秋).ppt四年级上册英语课件-Unit 5 I like those shoes Lesson 25-3_人教精通(2014秋).ppt
  • 四年级上册英语课件-Unit 5 I like those shoes Lesson 25-2_人教精通(2014秋).ppt四年级上册英语课件-Unit 5 I like those shoes Lesson 25-2_人教精通(2014秋).ppt
  • 四年级上册英语课件-Unit 5 I like those shoes Lesson 25-1_人教精通(2014秋).ppt四年级上册英语课件-Unit 5 I like those shoes Lesson 25-1_人教精通(2014秋).ppt
  • 四年级上册英语课件-Unit 5 I like those shoesLesson 29_人教(精通)(2014秋) (共18张PPT).ppt四年级上册英语课件-Unit 5 I like those shoesLesson 29_人教(精通)(2014秋) (共18张PPT).ppt
  • 四年级上册英语课件-Unit 5 I like those shoesLesson 27_人教(精通)(2014秋) (共21张PPT).ppt四年级上册英语课件-Unit 5 I like those shoesLesson 27_人教(精通)(2014秋) (共21张PPT).ppt
  • 四年级上册英语课件-Unit 5 I like those shoesLesson 26_人教(精通)(2014秋) (共18张PPT).ppt四年级上册英语课件-Unit 5 I like those shoesLesson 26_人教(精通)(2014秋) (共18张PPT).ppt
  • 六年级上册英语说课稿Unit 4 I have a pen pal 第一课时人教.doc六年级上册英语说课稿Unit 4 I have a pen pal 第一课时人教.doc
  • 四年级上册英语课件-Unit 5 I like those shoesLesson 25_人教(精通)(2014秋) (共20张PPT).ppt四年级上册英语课件-Unit 5 I like those shoesLesson 25_人教(精通)(2014秋) (共20张PPT).ppt
  • 六年级上册英语说课稿Unit 2 Ways to go to school 人教.doc六年级上册英语说课稿Unit 2 Ways to go to school 人教.doc
  • 六年级上册英语试题--学年度 期末测试人教.doc六年级上册英语试题--学年度 期末测试人教.doc
  • 四年级上册英语课件-Unit 5 Free time_Join in 剑桥英语(共25张PPT).ppt四年级上册英语课件-Unit 5 Free time_Join in 剑桥英语(共25张PPT).ppt
  • 六年级上册英语试题-连词成句练习人教.doc六年级上册英语试题-连词成句练习人教.doc
  • 四年级上册英语课件-Unit 5 Dinner.ppt四年级上册英语课件-Unit 5 Dinner.ppt
  • 六年级上册英语试题-第6单元达标检测卷|人教PEP()(含听力材料和答案).doc六年级上册英语试题-第6单元达标检测卷|人教PEP()(含听力材料和答案).doc
  • 六年级上册英语试题-第6单元达标检测卷|人教PEP(含听力材料和答案).doc六年级上册英语试题-第6单元达标检测卷|人教PEP(含听力材料和答案).doc
  • 四年级上册英语课件-Unit 5 Dinner is ready第6课时_人教(PEP).ppt四年级上册英语课件-Unit 5 Dinner is ready第6课时_人教(PEP).ppt
  • 六年级上册英语试题-Unit6 How do you feel单元测试人教.doc六年级上册英语试题-Unit6 How do you feel单元测试人教.doc
  • 四年级上册英语课件-Unit 5 Dinner is ready第5课时_人教(PEP).ppt四年级上册英语课件-Unit 5 Dinner is ready第5课时_人教(PEP).ppt
  • 六年级上册英语试题-Unit6 How do you feel 单元测试人教.doc六年级上册英语试题-Unit6 How do you feel 单元测试人教.doc
  • 四年级上册英语课件-Unit 5 Dinner is ready第3课时_人教(PEP).ppt四年级上册英语课件-Unit 5 Dinner is ready第3课时_人教(PEP).ppt
  • 六年级上册英语试题-Unit5 What does he do 单元测试人教.doc六年级上册英语试题-Unit5 What does he do 单元测试人教.doc
  • 四年级上册英语课件-Unit 5 Dinner is ready第2课时_人教(PEP).ppt四年级上册英语课件-Unit 5 Dinner is ready第2课时_人教(PEP).ppt
  • 六年级上册英语试题-Unit4 I have a pen pal 单元测试人教.doc六年级上册英语试题-Unit4 I have a pen pal 单元测试人教.doc
  • 四年级上册英语课件-Unit 5 Can Sam play football. 第二课时_外研版(三起) (共23张PPT).ppt四年级上册英语课件-Unit 5 Can Sam play football. 第二课时_外研版(三起) (共23张PPT).ppt
  • 关于我们 - 联系我们 - 加入我们 - 常用工具与软件 - 公益活动

    copyright@ 2020-2024 www.ketangku.com网站版权所有

    黑ICP备2024021605号-1