广东省普通高中2020-2021学年高一英语下学期教学质量联合测评试题(含解析).doc
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
4 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 广东省 普通高中 2020 2021 学年 英语 下学 教学质量 联合 测评 试题 解析
- 资源描述:
-
1、广东省普通高中2020-2021学年高一英语下学期教学质量联合测评试题(含解析)全卷满分120分,考试用时120分钟。注意事项:1. 答题前,先将自己的姓名、考号等填写在试题卷和答题卡上,并将准考证号条形码粘贴在答题卡上的指定位置。2. 选择题的作答:每小题选出答案后,用2B铅笔把答题卡上对应题目的答案标号涂黑,写在试题卷、草稿纸和答题卡上的非答题区域均无效。3. 非选择题的作答:用签字笔直接答在答题卡上对应的答题区域内。写在试题卷、草稿纸和答题卡上的非答题区域均无效。4. 考试结束后,请将本试题卷和答题卡一并上交。第一部分 阅读(共两节,满分50分)第一节(共15小题;每小题2.5分,满分3
2、7.5分)阅读下列短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出最佳选项。AThinking about exploring the world again?While travel is still just a dream for many, we know that some of you are now eager to pencil in your next adventure. We are now taking bookings for our 2021 and 2022 tours.MongoliaDinosaur Hunting in the Gobi Desert15 da
3、ys I 28 August and 11 September 2021A thrilling and unique adventure to find dinosaur remains in the wilderness of the Gobi Desert with professional paleontologists (古生物学家) from the Mongolian Institute. Fully join in fossil digging across key sites.VietnamCaves, Conservation, Culture11 days I 4 Sept
4、ember 2021Discover a different side of Vietnam in this wide-ranging tour that covers geology, wonderful landscapes, animal conservation, culture and history. Experience tropical (热带的) jungles, caves, happy villages and amazing achievements of underground engineering.JapanNature Culture, Science: Tok
5、yo to Kagoshima12 days I 17 October 2021Travel the length of Japan in a journey that contains its must-see technology and nature, from the big city of Tokyo with New Scientists Rowan Hooper to hot springs, volcanic (火山的) islands and snowy mountains.IcelandLand of Fire and Ice8 days I 30 October and
6、6 November 2021Appreciate erupting geysers (间歇泉), glaciers and waterfalls on a trip of volcanic and geological adventure. Joined by geologist Oliver Shorttie, discover the best of Iceland with a chance to see the Aurora Borealis (北极光).1. How long does the trip to find dinosaur remains last?A. 15 day
7、s.B. 12 days.C. 11 days.D. 8 days.2. Which trip will you book if you are free only in October?A. Dinosaur Hunting in the Gobi Desert.B. Caves, Conservation, Culture.C. Nature, Culture, Science: Tokyo to Kagoshima.D. Land of Fire and Ice.3. What do the trips in Japan and Iceland have in common?A. The
8、y last at least 10 days.B. They are guided by geologists.C. They provide a trip of volcanic adventure.D. They offer a chance to see the Aurora Borealis.【答案】1. A 2. C 3. C【解析】【分析】本文是一篇应用文。文章介绍了四个探索世界的冒险旅游项目。【1题详解】细节理解题。根据to find dinosaur remains定位到第一节“15 days I 28 August and 11 September 2021(15天I 20
9、21年8月28日和9月11日)”可知,这个项目持续15天。故选A。【2题详解】细节理解题。根据only in October定位到第三节“12 days I 17 October 2021(12天 2021年10月17日)”项目名称是Nature,Culture,Science: Tokyo to Kagoshima。所以如果只有10月份有空,就去从东京到鹿儿岛,故选C。【3题详解】细节理解题。根据第三节“Travel the length of Japan in a journey that contains its must-see technology and nature, from
10、the big city of Tokyo with New Scientists Rowan Hooper to hot springs, volcanic (火山的) islands and snowy mountains.(从大城市东京到温泉,从火山岛到雪山,日本之旅包含了必看的科技和自然。)”和第四节“Appreciate erupting geysers (间歇泉), glaciers and waterfalls on a trip of volcanic and geological adventure. Joined by geologist Oliver Shorttie,
11、discover the best of Iceland with a chance to see the Aurora Borealis (北极光).(在火山和地质冒险之旅中,欣赏喷发的间歇泉、冰川和瀑布。和地质学家奥利弗肖特一起,探索冰岛最美的地方,并有机会观赏北极光。)”可知,这两个旅游项目都提供有关火山的冒险旅行。故选C。BWhen man and nature try to co-exist, man usually wins out. But that wasnt the case in a small town in southern India when a native Ro
12、bin recently chose to build her nest in an extremely inconvenient location.The village of Potthakudi contains only 120 homes and has a total of 35 streetlights. Unfortunately ,the misguided mama bird had decided to set up housekeeping in the towns main lighting switchboard (配电板).The nest and its inh
13、abitants were first discovered by Karuppu Raja, the man tasked with turning on the streetlights each evening. A lifelong bird lover, Raja posted his find to local social media to warn the citizens of his discovery and ask for their cooperation in taking a hands-off approach to the unexpected guests.
14、“Switching off the lights is the only solution because the bird will fly once it realizes there is a human touch or contact near its nest,” Raja wrote on WhatsApp. “We should save the bird and its babies at any cost.”While some initially voiced concerns that lack of nighttime illumination (照明) would
15、 be inconvenient ,Raja was eventually able to persuade his fellow villagers that any sacrifice would be worth it in the long run. “I explained that so many birds have died out and we should not let Indian Robin go the same way,” Raja recalled.So, rather than ousted the bird, the villagers agreed to
16、observe a blackout (断电) until the baby birds were old enough to fly away. The town spent a total of 45 days and nights in the dark, even disconnecting the switchboard from the power source to keep the mom and her chicks safe.After mama Robin and her babies finally took off, the blackout was lifted,
17、but the villages extraordinary protection efforts for the sake of one lone bird and her babies didnt go unnoticed.A bird in the hand may be worth two in the bush, but a bird in the switchboard has earned Potthakudi a reputation for kindness thats likely to light up smiles for quite some time to come
18、.4. What can we know about Karuppu Raja?A. He does his job carelessly.B. He loves birds all the time.C. He argues with his villagers.D. He is the leader of the village.5. Which can replace the underlined word “ousted” in Paragraph 6?A. Protected.B. Set free.C. Killed.D. Drove away.6. What is the tex
19、t mainly talking about?A. The reasons why many birds have died out.B. The kind villagers in Potthakudi.C. What villagers do to help the birds.D. How to protect Indian Robins.7. What can we infer from the text?A. Man will conquer nature.B. Man and animals can live in harmony.C. A bird in the hand is
20、worth two in the bush.D. A bird is known by its note and a man by his talk.【答案】4. B 5. D 6. C 7. B【解析】【分析】这是一篇记叙文。主要讲述了印度一座小城的居民,为了保护一只小鸟和她的雏鸟,关闭了45天的路灯的感人故事。【4题详解】细节理解题。根据第三段“A lifelong bird lover(Raja一直以来都是一位爱鸟人士)”可知,Raja一直都爱护鸟类。故选B项。【5题详解】词义猜测题。根据倒数第三段“So, rather than ousted the bird, the village
21、rs agreed to observe a blackout (断电) until the baby birds were old enough to fly away.(村民们没有赶走这只鸟,而是一致同意,保持断电状态,直到雏鸟足够大能够飞走)”可知,ousted这个词的含义和后文保护鸟的做法相反,故画线单词意为“驱赶”,故选D项。【6题详解】主旨大意题。根据倒数第二段“After mama Robin and her babies finally took off, the blackout was lifted, but the villages extraordinary prote
22、ction efforts for the sake of one lone bird and her babies didnt go unnoticed.(在鸟妈妈和她的孩子们飞走之后,断电状态解除了,但是这个村庄保护鸟类的非凡努力会一直为人称道)”这篇文章主要讲印度一座小城的居民为了保护在配电板上筑巢的鸟妈妈和她的雏鸟,关闭了45天的路灯。故选C项。【7题详解】推理判断题。根据文章首段“When man and nature try to co-exist, man usually wins out. But that wasnt the case in a small town in s
23、outhern India when a native Robin recently chose to build her nest in an extremely inconvenient location.(人与自然共存时,通常是人类占据优势。但这在一个印度南部的小镇却并未发生。这里的一只知更鸟最近选择将巢筑在一个非常不方便的地方)和倒数第二段“After mama Robin and her babies finally took off, the blackout was lifted, but the villages extraordinary protection efforts
24、 for the sake of one lone bird and her babies didnt go unnoticed.(在鸟妈妈和她的孩子们飞走之后,断电状态取消了,但是这个村庄保护鸟类的非凡努力会一直为人称道)”可知,在印度南部的这个小镇,人与动物实现了真正的和谐共处。故选B项。CIn a time when many people around the globe are in lockdown (封锁) and unable to attend the gym, home exercising is becoming important. Fears of piling on
25、 the pounds are forcing many to find novel ways to move the body. You dont need to pump iron or have expensive equipment like rowing and cycling machines to help you stay fit.Exercising is not just important for your body, but also your mind. A study by Dr. Andrea Dunn at the Cooper Research Institu
26、te in Dallas, Texas found patients who did daily 35-minute walks per week experienced a 47% reduction in their depression (抑郁) levels.Cardiovascular (心血管的) exercise, often simply called cardio, is designed to keep your heart rates up, which in turn will strengthen your heart and improve your general
27、 fitness. Many of us are turning to activities like skipping with an old rope, or watching one of the many “fitness experts” who produce exercise videos online.Walking is another great activity to help you increase your blood circulation. There are many affordable pedometers which can be worn like a
28、 watch and used to track your steps, heart rates and sleeping patterns. You dont even have to step outside, with many people simply doing some power walking or running round their gardens or up and down their hallways.Practicing yoga or Tai Chi can help to increase our body flexibility, which in tur
29、n can lower joint pain and help to protect us from injury. Finally, strength and resistance training can be done at home by simply lifting bags of rice or boxes instead of heavy weights in the gym.There are many ways to help us stay active, and indeed these exercise habits can be carried over in our
30、 lives long after lockdown is lifted. For those of us who complain about our busy lives stopping us from hitting the gym, ten minutes a day with a rope or a bag of rice may not only help our fitness, but our mental health too.8. What may encourage us to find new ways to exercise according to Paragra
31、ph 1?A. Living a boring life.B. Gaining weight.C. Being mentally ill.D. Losing connection.9. Which is the most suitable for maintaining the heart rate?A. Rope skipping.B. Pumping iron.C. Power walking.D. Lifting bags.10. What are the possible benefits of yoga and Tai Chi?A. Losing weight quickly.B.
32、Making our bodies stay flexible.C. Letting us recover from injury slowly.D. Reducing your depression levels efficiently.11. Whats the best title of the text?A. How to Exercise at HomeB. What to Do in LockdownC. Different Ways to Keep HealthyD. The Importance of Staying Fit【答案】8. B 9. A 10. B 11. A【解
33、析】【分析】这是一篇说明文。疫情期间如何在家锻炼身体呢? 本文讲述了一些保持身体健康的锻炼方式。【8题详解】细节理解题。根据第一段“Fears of piling on the pounds are forcing many to find novel ways to move the body.( 对体重增加的恐惧迫使许多人寻找移动身体的新方法)”可知,体重增加鼓励我们找到新的锻炼方法。故选B项。【9题详解】细节理解题。根据第三段内容“Cardiovascular (心血管的) exercise, often simply called cardio, is designed to keep
34、 your heart rates up, which in turn will strengthen your heart and improve your general fitness. Many of us are turning to activities like skipping with an old rope, or watching one of the many “fitness experts” who produce exercise videos online.(心血管运动,通常简称为有氧运动,旨在保持你的心率,反过来增强你的心脏,改善你的身体健康。很多人转向用旧绳
35、子跳绳的活动,或者观看众多在线制作锻炼视频的“健身专家”中的一个)”可知,跳绳可以保持心率水平。故选A项。【10题详解】细节理解题。根据第五段“Practicing yoga or Tai Chi can help to increase our body flexibility, which in turn can lower joint pain and help to protect us from injury.(练习瑜伽或太极可以帮助提高我们的身体的灵活性,这反过来可以降低关节疼痛,并帮助保护我们免受伤害。)”可知,练习瑜伽和太极的益处是让身体保持灵活。故选B项。【11题详解】主旨大
36、意题。根据第一段的“You dont need to pump iron or have expensive equipment like rowing and cycling machines to help you stay fit.(你不需要用哑铃锻炼,也不需要有划船和自行车机等昂贵的设备来帮助你保持健康。)”以及下文对于锻炼方式“skipping with an old rope”“walking”“Practicing yoga or Tai Chi”等的介绍可推断,本文主要讲疫情期间如何在家锻炼身体。“如何在家锻炼”最适合作文章标题。故选A项。DSweden and its Nor
37、dic neighbors have some of the highest literacy rates (识字率) in the world. The Swedes view equal access to knowledge as important to an individuals future success. This is true regardless of economic background and, clearly, geographic location.Sweden has a floating library the bokbaten that brings t
38、housands of books to people on dozens of remote islands in the Stockholm archipelago twice a year. Every spring and fall since 1953, the Stockholm Library Service rents a boat for a week, loads it with books, and charts a course for about 23 inhabited (有人居住的) islands.When the boat pulls in, people c
39、limb aboard to return books they borrowed during the last visit and check out the librarys newest offerings. The boat carries about 3,000 books, and people can put in requests ahead of time. The three or four volunteer librarians who take turns working on the ship say that, as you might expect, the
40、latest best-sellers are in high demand. There are picture books for children, popular thrillers, texts about history and science, cookbooks, and audiobooks, etc.In addition to a library boat, Sweden also has library buses that bring books to people in rural communities. They also develop temporary (
41、临时的) libraries in places such as stores and social gathering spots. The boat starts as a service for fishermen and island workers but expands to serve people who prefer to read hard copies of books over e-books or audiobooks. Since island people can order copies in advance, boxes of books are piled
42、up in the boat waiting to be delivered.The book boat is of great positive value for children and adults because they can in this way take part in the modern public library. The book boat has an important function as good public relations for the librarys services and has the effect of promoting read
43、ing not only in the archipelago but elsewhere.Even in a nation of book lovers, the future of the floating library remains uncertain. If the Regional Library cuts funding for the boat, the bokbaten will be no more.12. What is the key to a persons future success according to the Swedes?A. Equal access
44、 to knowledge.B. Economic background.C. Geographic location.D. Personal effort.13. What can we know about the book boat?A. It has a promising future.B. It is run by several official librarians.C. It brings books to people many times a year.D. It is popular among people of remote islands.14. What doe
45、s Paragraph 5 mainly tell us about the book boat?A. Its positive role.B. Its uncertain future.C. Its great effect on kids.D. Its difference from public libraries.15. In which section of a newspaper can we probably read the text?A. Travel.B. Lifestyle.C. Business.D. Art.【答案】12. A 13. D 14. A 15. B【解析
46、】【分析】这是一篇说明文。文章介绍了瑞典的bokbaten浮动图书馆。【12题详解】细节理解题。根据第一段“The Swedes view equal access to knowledge as important to an individuals future success(瑞典人认为,平等地获得知识对个人未来的成功很重要)”可知,瑞典人认为一个人未来成功的关键是平等地获得知识。故选A。【13题详解】推理判断题。根据第三段“The three or four volunteer librarians who take turns working on the ship say that
47、, as you might expect, the latest best-sellers are in high demand.(轮流在船上工作的三四名志愿图书馆员说,正如你所期望的那样,最新的畅销书的需求量很高)”和第四段“Since island people can order copies in advance, boxes of books are piled up in the boat waiting to be delivered.(由于岛上的人们可以提前订购,成箱的书籍被装在船上等待送货)”可推知,浮动图书馆很受岛屿居民的欢迎。故选D。【14题详解】主旨大意题。根据第五段
48、内容尤其是“The book boat has an important function as good public relations for the librarys services and has the effect of promoting reading not only in the archipelago but elsewhere.(这艘书船对于图书馆服务具有重要的公关作用,不仅在群岛上,而且在其他地方有促进阅读的作用)”可知,该段主要告诉我们浮动图书馆的积极作用。故选A。【15题详解】推理判断题。根据第二段的“Sweden has a floating library
49、 the bokbaten that brings thousands of books to people on dozens of remote islands in the Stockholm archipelago twice a year.(瑞典有一个浮动图书馆bokbaten,每年两次为斯德哥尔摩群岛几十个偏远岛屿上的人们提供数千本书)”以及下文的介绍可知,文章向我们介绍了瑞典的bokbaten浮动图书馆,瑞典是一个半岛国,所以这种浮动图书馆是他们生活方式的体现。由此推知,这篇文章最可能出自报纸的生活方式部分。故选B。第二节(共5小题;每小题2.5分,满分12.5分)阅读下面短文,
50、从短文后的选项中选出可以填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。Life can get pretty hard sometimes and there is nothing worse than seeing a friend or a loved one in pain. Follow one or two of these easy tips on how to cheer someone up and make someones day better. Listen UpWhen life gets difficult it helps to have someone willi
51、ng to listen. Sometimes, a person just needs to pour out (倾诉). Allow the person you know to air out their problem. _16_ There are times when a solution may present itself simply through talking to someone else. Your job is to listen and then let it go. Give Hugs _17_ Hugging is good for both parties
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。
链接地址:https://www.ketangku.com/wenku/file-347862.html


鄂教版七年级语文下册第8课《诗两首》精题精练.doc
2014高考语文一轮复习 每天一日练第11天课件 人教版.ppt
