山西省八校联考2022届新高三摸底英语试题 WORD版含解析.doc
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
4 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 山西省八校联考2022届新高三摸底英语试题 WORD版含解析 山西省 联考 2022 新高 摸底 英语试题 WORD 解析
- 资源描述:
-
1、2022 届新高三摸底联考 英语试卷本试题卷共8页 全卷满分 150 分。考试用时120 分钟。注意事项1.答题前,先将自己的姓名、考号等填写在试题卷和答题卡上,并将准考证号条形码粘贴在答题卡上的指定位置。2.选择题的作答选出每小题答案后,用2B铅笔把答题卡上对应题目的答案标号涂黑,写在试题卷、草稿纸和答题卡上的非答题区域均无效。3.非选择题的作答用签字笔直接写在答题卡上对应的答题区域内。写在试题卷、草稿纸和答题卡上的非答题区域均无效。4.考试结束后,请将本试题卷和答题卡一并上交。第一部分:听力(共两节,满分30 分)第一节:(共5 小题;每小题1.5 分,满分7.5 分)听下面5段对话。每段
2、对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听完每段对话后,你都有10 秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。1. What does Alice want to do? A. Play the violin. B.Write a book C. Learm the piano.2. When will the woman leave home? A. At 6:00. B.At7:00. C.At 8:00.3.Where will the woman go this afteroon? A. The library. B. The classoom.
3、 C.The bokstore.4. Why did Mr. White go to Paris? A. To have a conference. B.To visit a friend. C.To have a wedding celebration.5. What will the man do next? A. He will turn left. B. He will drive back. C.He will turn right.第二节 (共15 小题;每小题1.5 分,满分 22.5 分)听下面5 段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的 A、B、C三个选项中选出
4、最佳选项。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题5 秒钟;听完后,各小题将给出 5 秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。听第6 段材料,回答第 6、7 题。 6. What is the man doing? A.Going shopping. B.Making a shopping list. C.Taking a credit card. 7. Where are the speakers? A. At home. B. In a store. C.In a tea house.听第7 段材料,回答第8 至10 题。 8. How much has the man earne
5、d this week? A.More than $600. B.0ver$ ,200 C. About $2,400.9.What do we know about the man? A. He suffers from illness. B. He works hard. C. He drives to work.10.Whats the probable relationship between the speakers?A. Customer and saleswoman. B. Patient and doctor. C.Husband and wife.听第8 段材料,回容第 11
6、 至 13 题。11.Who has become more interested in football recently?A.Men. B.Women. C. Children.12.How does Valedia differ from others in socer?A. She never watches games. B. She focuses on her team. C.She doesnt care much.13.What dloes Daniel tlhink of shouting in the stadium?A.Its an addiction. B. Its
7、stress relief. C. Its bad manners.听第 9 段材料,回答第 14 至17 题。14.How does the man feel about his neighborhood?A. Generally satisfied. B. Terribly disappointed. C. Very bored.15. What does the man say about the cats?A. They are adaptable. B.They are lovely. C. They are quiet.16.How many months did Matt and
8、 Laura stay in the aparment building?A. Four. B. Five. C. Six.17.Why were Mat and Laura kicked out of the building?A. They quarreled with the landlords. B.They held too many parties., C. They made too loud noises.听第 10 段材料,回答第 18 至20 题。18.What should you do when you teach your younger relatives?A.In
9、teract with them. B. Be strict with them. C. Test them on grammar.19.Whats the advice for those who like technology?A.To video teaching lessons. B.To write the lessons down. C.To e-mail the leaned lessons.20.What is the speaker mainly talking about?A.Reasons why teaching is learning. B.Importance of
10、 trying teaching as a job. C.Ways to improve your leaming by teaching.第二部分 阅读理解(共两节,满分40分)第一节(共15 小题;每小题2分,满分30分)阅读下列短文,从每题所给的A、B、C 和D 四个选项中,选出最佳选项。AWhen people mention Paris, they often talk of it as a museum city. What they mean by that is that it hardly changes. But there are several brand new or
11、 totally improved museums opening - and all of them look like theyre worth a visit. The biggest of the bunch is the Bourse de Commerce: a former exchange building near the Center Pompidou thats been turned into a vast contemporary art space. It will host several temporary exhibitions each year, feat
12、uring works from the collection of billionaire Francois Pinault.Then theres the Hotel de la Marine on Place de la Concorde. This former navy headquarters dates back more than 250 years. In its earliest days, the site served as a storage place for the kings furniture. It will be open to the public fo
13、r the first time this week.The Maison de Serge Gainsbourg will welcome the public for the first time this autumn. The main attraction will be the large living area, with its piano and Gainsbourgs huge collection of sculptures.The other major museum coming to the city is the Muse Carnavalet. Built in
14、 1548 and transformed by the famous architect Mansart in 1660, this maison (豪宅) became a museum in 1866. It offers an overview of the citys history through paintings, artefacts and 30 period rooms moved from elsewhere in the capital. Its five-year, 58 million repairs have been entirely financed by t
15、he Paris mayors office. Now thats the kind of museum city we can get behind.1. What can you do at the Bourse de Commerce?A. Admire the kings furniture.B. Study Mansarts design style.C. Visit Gainsbourgs living area.D. Enjoy a billionaires collection.2. Where can you learn about the rich history of P
16、aris?A. The Muse Carnavalet.B. The Hotel de la Marine.C. The Bourse de Commerce.D. The Maison de Serge Gainsbourg.3. What do the listed museums have in common?A. They will reopen this year.B. They are favored by architects.C. They are the biggest in Paris.D. They will be tourist attractions.【答案】1. D
17、 2. A 3. D【解析】【分析】本文是说明文。文章主要介绍了首次或重新向公众开放的巴黎市内几家博物馆的相关信息。【1题详解】细节理解题。根据第一段最后一句“It will host several temporary exhibitions each year, featuring works from the collection of billionaire Francois Pinault.”(它每年将举办几次临时展览,展出亿万富翁弗朗索瓦皮诺的作品。)可知,在巴黎商业交易所能够欣赏到亿万富翁皮诺的藏品。故选D项。【2题详解】细节理解题。根据最后一段“The other major
18、museum coming to the city is the Muse Carnavalet. It offers an overview of the citys history through paintings, artefacts and 30 period rooms moved from elsewhere in the capital.”(另一个这个城市的主要博物馆是Muse Carnavalet。它通过绘画、手工艺品和从首都其他地方搬来的30间“古董房”概述了这座城市的历史。)可知,在卡纳瓦莱博物馆能够了解到巴黎城市的历史。故选A项。【3题详解】推理判断题。前三家博物馆都是
19、今年首次向公众开放,卡纳瓦莱博物馆则是经过5年的维修后将重新开放;再结合第一段“all of them look like theyre worth a visit”(他们看起来都值得参观)故判断出,被列出的博物馆的共同点它们将成为旅游景点。故选D项。BAfter news broke over the weekend that Beverly Cleary had died at age 104, Judy Blume took to Twitter. “Beverly Cleary! My inspiration. I wanted to write books like yours. I
20、 so regret never having met you. You will not be forgotten,” she wrote on Twitter.The “Are You There God? Its Me, Margaret” author went on to share another social media post about one very memorable interaction she did have with Cleary. The 83-year-old author explained that their common publisher sw
21、itched their fan mails, and she read some of Clearys letters. After the accidental exchange, Blume sent back the fan mails with a special note. Cleary wrote her one in turn. “She cautioned me not to get caught up in the demands of the teachers and students,” Blume said. “She was concerned that if I
22、did it would interfere with (干扰) my writing. She was right.”“When I started writing in the late 60s and was reading childrens books for inspiration, no books delighted and inspired me the way Beverly Clearys did. I once fell off the sofa while reading one of her books because I was laughing so hard,
23、” Blume added.Journalist Reyhan Harmanci also shared a post about what Blume once told her on social media. “I m always amused when I meet young readers who say, I love your Ramona books. Then I explain that I love Ramona, too, but I didnt write those books, Beverly Cleary did,” the author shared. “
24、They give me an embarrassed look then, and I tell them its OK. Whats important is that theyre reading and loving the experience.”Blumes admiration for Cleary was passed on to her daughter, who read it whenever she seemed anxious. Now, Blumes grandson is also a fan of Clearys works. She concluded tha
25、t Clearys writing has positively impacted several generations, and she couldnt imagine what the world would be without her brilliance.4. What does Paragraph 1 mainly tell us?A. We should mourn the late writer.B. Clearys death is a great loss.C. Blumes reaction to Clearys death.D. The friendship betw
26、een Blume and Cleary.5. What does Blumes second post mainly tell us?A. Her cooperation with Cleary.B. Clearys advice on her reading.C. Clearys influence on her writing.D. Her way of communicating with Cleary.6. What can we learn about the young readers in Harmancis post?A. They liked to amuse Blume.
27、B. They were great fans of Cleary.C. They were shy with strangers.D. They would mistake Harmanci for Cleary.7. Which can best describe the characters in Clearys books?A. Funny and lovable.B. Curious and annoying.C. Cautious and distrustful.D. Modest and well-behaved.【答案】4. C 5. C 6. B 7. A【解析】【分析】本文
28、是记叙文。文章讲述了发生在两位著名作家之间的趣闻轶事。布鲁姆介绍了克莱瑞对她写作生涯的重大影响,表达了她对这位已故作家的由衷敬佩。【4题详解】主旨大意题。根据第一段“After news broke over the weekend that Beverly Cleary had died at age 104, Judy Blume took to Twitter. “Beverly Cleary! My inspiration. I wanted to write books like yours. I so regret never having met you. You will no
29、t be forgotten,” she wrote on Twitter.”(上周末传出 Beverly Cleary 去世,享年104岁的消息后,Judy Blume开始使用推特。“Beverly Cleary!我的灵感。我想写像你的书一样的书。我真后悔没见过你。你不会被人们遗忘”,她在推特上写道。)可知,Cleary去世后,Blume即在推特上发帖悼念,表达对这位已故作家的崇敬之情。第一段主要告诉我们Blume对Cleary死亡的反应。故选C项。【5题详解】推理判断题。根据第二段“Cleary wrote her one in turn. “She cautioned me not to
30、 get caught up in the demands of the teachers and students,” Blume said. “She was concerned that if I did it would interfere with (干扰) my writing. She was right.”(Cleary依次给她写了一封。“她告诫我不要被老师和学生的要求所左右,她担心如果我这样做会影响我的写作。她是对的。”)和根据第三段“When I started writing in the late 60s and was reading childrens books
31、for inspiration, no books delighted and inspired me the way Beverly Clearys did.”(当我在60岁晚期开始写作时,并且阅读儿童书籍寻找灵感的时候没有哪本书能像Beverly Cleary的书那样让她感到愉悦和获取灵感。)由此可知,Blume的第二个帖子主要告知我们,Cleary在写作方面对Blume产生的影响。故选C项。【6题详解】细节理解题。根据第四段中的“Journalist Reyhan Harmanci also shared a post about what Blume once told her on
32、social media. “I m always amused when I meet young readers who say, I love your Ramona books. Then I explain that I love Ramona, too, but I didnt write those books, Beverly Cleary did,” the author shared.”(记者Reyhan Harmanci也分享了一篇关于Blume曾经在社交媒体上告诉她的帖子。“当我遇到年轻读者说我爱你的Ramona书籍时,我总是觉得很有趣。然后我解释说我也爱Ramona,
33、但我没有写那些书,Beverly Cleary里写过”,作者分享说。)可知,这些年轻读者喜欢Beverly Cleary的书,说明他们都是Cleary的超级粉丝。故选B项。【7题详解】推理判断题。根据第三段“I once fell off the sofa while reading one of her books because I was laughing so hard, Blume added.”(有一次我在看她一本书时从沙发上摔了下来,因为这让我大笑起来)和根据第四段“I m always amused when I meet young readers who say, I lo
34、ve your Ramona books. Then I explain that I love Ramona, too, but I didnt write those books, Beverly Cleary did”(当我遇到年轻读者说我爱你的Ramona书籍时,我总是觉得很有趣。然后我解释说我也爱Ramona,但我没有写那些书,Beverly Cleary里写过)可知,Cleary作品中的人物既好笑又可爱,使人发笑。故选A项。CJapanese botanist Akira Miyawaki, beginning in the 1970s, pioneered a method of
35、 planting young native species close together to quickly create tiny forests on urban wasteland. He found that protected areas around temples in Japan contained a huge variety of native plants that co-existed to produce adaptable and diverse ecosystems. The forests were layered together from four ca
36、tegories of native plantings: main tree species, sub-species, bushes, and ground-covering herbs. Using this four-category system, along with his explorations of the vegetation in Japan, Miyawaki designed his own system for planting forests.Miyawaki forests can grow into mature ecosystems in just 20
37、years-about 10 times the growth speed of a traditional forest, explained Kazue Fujiwara who worked with Miyawaki. According to Fujiwara, the planting should center on the primary trees of the location. Native species require no maintenance (养护) after the first two years and are more likely to surviv
38、e and grow well in the local environmental conditions. Whats more, they provide an ideal home for endangered species.When Shubhendu Sharma learned about Miyawakis forest creation technique in 2009, the botanist created a forest at the Toyota factory in India where Sharma worked as an engineer. Short
39、ly, he started a company to create similar forests, researching the method and trying it in his own backyard. He described his work in a 2014 TED Talk, and released his version of the instructions so anyone could learn how to create their own small native forest. Since then, Sharmas company, Affores
40、tt, has helped plant forests in 44 cities.Now, Miyawaki-style urban forests have been springing up across Europe. Cities in Asia are embracing the idea, with Pakistani minister announcing plans for 50 Miyawaki forests in Lahore, and Indian officials setting a target to plant 1,000 in Chennai.8. What
41、 inspired Miyawaki to develop his method of planting forests?A. A lack of urban green space.B. The forests near the temples.C. A drop of biodiversity in Japan.D. The existence of much wasteland.9. What advantage does Miyawaki forest have over a conventional one?A. It grows much faster.B. It is maint
42、enance-free.C. It remains resistant to any disease.D. It is easier to live with invasive species.10. What can be inferred about Sharma from the text?A. He popularized the method.B. He ran a woodwork business.C. He wrote a book on Miyawaki.D. He enjoyed seeing urban sights.11. What does the underline
43、d word embracing mean in the last paragraph?A. Mentioning.B. Tolerating.C. Evaluating.D. Accepting.【答案】8. B 9. A 10. A 11. D【解析】【分析】本文是说明文。文章介绍了旨在保护环境的宫胁造林法的产生及推广普及情况。【8题详解】细节理解题。根据第一段“He found that protected areas around temples in Japan contained a huge variety of native plants that co-existed to
44、produce adaptable and diverse ecosystems.”(日本植物学家官胁昭发现,日本寺庙周围的本地植物种类繁多、适应性强、生态系统多样)由此可知,是寺庙附近的森林启发宫胁发展他的造林方法。故选B项。【9题详解】细节理解题。根据第二段第一句“Miyawaki forests can grow into mature ecosystems in just 20 years-about 10 times the growth speed of a traditional forest, explained Kazue Fujiwara who worked with M
45、iyawaki.”(宫胁森林可以在短短20年内成长为成熟的生态系统,这大约是传统森林生长速度的10倍),由此可知,宫胁森林比传统森林有势是因为它生长得更快。故选A项。【10题详解】推理判断题。根据倒数第二段“When Shubhendu Sharma learned about Miyawakis forest creation technique in 2009, the botanist created a forest at the Toyota factory in India where Sharma worked as an engineer. Shortly, he starte
46、d a company to create similar forests, researching the method and trying it in his own backyard. He described his work in a 2014 TED Talk, and released his version of the instructions so anyone could learn how to create their own small native forest. Since then, Sharmas company, Afforestt, has helpe
47、d plant forests in 44 cities.”(当Shubhandu Sharma在2009年了解到宫胁森林的创造性技术时,这位植物学家在印度的丰田工厂创造了一片森林,Sharma在那里担任工程师。不久,他创办了一家公司,创建了类似的森林,研究了这种方法,并在自己的后院进行了尝试。他在2014年的TED演讲中描述了自己的工作,并发布了自己版本的说明,这样任何人都可以学习如何创建自己的小原生森林。从那时起,夏尔马的公司,Afforestt,已经帮助44个城市植树造林。)由此判断出他推广了这种方法。故选A项。【11题详解】词义猜测题。根据最后一段“with Pakistani min
48、ister announcing plans for 50 Miyawaki forests in Lahore, and Indian officials setting a target to plant 1,000 in Chennai”(巴基斯坦部长宣布了在拉合尔建设50个宫胁森林的计划,印度官员设定了在钦奈种植1000个的目标)可知,随着宫胁造林法的普及,亚洲的一些城市也在“接受”这一想法。故划线词的意思是“接受”。故选D项。DWant to protect against the effects of Alzheimers? Alzheimers disease is a cond
49、ition in which a persons thinking ability and memory gradually declines. Recent brain research shows that bilingual peoples brains function better and for longer after developing the disease.Psychologist Ellen Bialystok and her colleagues at York University in Toronto recently tested about 450 patie
50、nts who had suffered from Alzheimers and had similar levels of cognitive impairment. Half of these patients were bilingual and half spoke only one language. The researchers found that those who were bilingual had suffered from Alzheimers about four years later, on average, than those who spoke just
51、one language. And the bilingual people reported their symptoms had begun about five years later than those who spoke only one language.What weve been able to show is that the bilinguals have been able to deal with the disease, Bialystok said. Then she asked the Alzheimers patients to have brain scan
52、s. As was expected, brain scans of the Alzheimers patients showed that, among patients who were functioning at the same level, those who were bilingual had more advanced brain deterioration than those who spoke just one language. But this difference wasnt apparent from the patients behaviors, or the
53、ir abilities to function. The bilingual people acted like monolingual patients whose disease was less advanced. The researchers think bilingual people exercise a brain network more. It includes the fontal regions of the brain tied to memory, language and learning. Once the disease begins to compromi
54、se the regions of the brain, bilinguals can continue to function and the brain becomes more resistant to the damage caused by aging, Bialystok said. Also, frequently exercising this brain network can help the frontal regions communicate better with one another. As a result, bilingual people are able
55、 to think more clearly than the average person with Alzheimers.Moreover, other research suggests that these benefits of bilingualism apply not only to those who are raised from birth speaking a second language, but also to people who take up a foreign tongue later in life.12. How did the bilingual p
56、atients differ from the others in the test?A. They suffered from mental disorders.B. Their symptoms delayed several years.C. Their initial illnesses were more serious.D. They were better at language acquisition.13. Why did Bialystok have the patients brain scanned?A. To cure them in a better way.B.
57、To know their medical history.C. To confirm the result of the test.D. To access their behavioral reaction.14. From what do bilingual people with Alzheimers gain benefits?A. Building self-confidence.B. Developing interest in learning.C. Using the brain network constantly.D. Improving skills in commun
58、ication.15. What is the best title for the text?A. Bilinguals Are Highly IntelligentB. Youre Never Too Old to Learn a LanguageC. Learning a Second Language Improves HealthD. Learning Another Language Protects Against Alzheimers【答案】12. B 13. C 14. C 15. D【解析】【分析】本文是说明文。研究发现,学习第二语言能预防老年痴呆症。文章主要介绍了研究人员
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。


鄂教版七年级语文下册第8课《诗两首》精题精练.doc
