广西防城港市防城中学2021届高三英语上学期10月月考试题(含解析).doc
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
3 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 广西 防城港市 中学 2021 届高三 英语 上学 10 月月 考试题 解析
- 资源描述:
-
1、广西防城港市防城中学2021届高三英语上学期10月月考试题(含解析)本试卷分第I卷(选择题)和第II卷(非选择题)两部分。满分150分,考试用时120分钟。第卷(选择题)第一部分 听力(共两节,满分30分)第一节 (共5小题;每小题1.5分,满分7.5分)听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。1. When was the name BAA changed to NBA?A. In 1943. B. In 1946. C. In 1949.2. What is th
2、e woman going to do at the weekend?A. Go to the cinema. B. Go to a lecture. C. Go to the Student Club.3. How will the speakers go there?A. By bike. B. On foot. C. By bus.4. How long has the man been working here?A. For 2 years. B. For 3 years. C. For 4 years.5. What is probably John Smith?A. An edit
3、or. B. A teacher. C. A reporter.第二节(共15小题;每小题1.5分,满分22.5分) 听下面5段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟;听完后,各小题将给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。听第6段材料,回答第6、7题。6. What is the man going to do?A. Go to a drugstore. B. Have dinner. C. Take a subway.7. Which country does the man com
4、e from?A. Britain. B. America. C. Australia.听下面一段对话,回答第8、9题。8. What will the woman do this weekend?A. Prepare for an exam. B. Go camping. C. Attend an exam.9. Whats the weather probably like today?A. Fine. B. Rainy. C. Dry.听下面一段对话,回答第10至12题。10 Where does the man work?A. In a big restaurant. B. In a
5、cafe. C. At a music store.11. What does the man think of his job?A. It goes very well. B. Its very boring. C. The office is very noisy.12. What does the man invite the woman to do?A. Drink some coffee. B. Meet his co-workers. C. Listen to music.听下面一段对话,回答第13至16题。13. When will Andy probably come tomo
6、rrow?A. In the morning. B. At noon. C. In the late afternoon.14. What is the woman doing?A. Cooking in the kitchen. B. Making a shopping list.C. Shopping in the supermarket.15. What food does Andy like?A. Pizza. B. Noodles. C. Rice.16. Andy doesnt like .A. Meat. B. Hamburger. C. Rice.听下面一段独白,回答第17至2
7、0题。17. How can we describe the prisoners stay in Halden Prison?A. Not bad. B. Terrible. C. Boring.18. How long can a criminal stay in prison at most?A. 5 years. B. 21 years. C. As long as life.19. What do the prison officials think of the prisoners?A. The prisoners should not be punished.B. The pris
8、oners should have a short stay in prison.C. The prisoners should live as a human in prison.20. What does the speaker mainly talk about?A. Criminals in Norway. B. Norways prison system. C. Norways laws.第二部分 阅读理解(共两节,满分40分)第一节(共15小题;每小题2分,满分30分)阅读下列材料,从每题所给的四个选项(A、B、C和D)中,选出最佳选项。ASunrise HikeSaturday,
9、 October 21, 6:45 am-7:45 amEnjoy sunrise from the hilltop as you learn about wildlife, plants, history and forest. Ages 8 and up; under 18 with an adult. To register (报名)by phone, call 630-933-7248.Meet in the parking lot on the west side of Greene Road south of 79th Street. Dress for the weather,
10、wear comfortable shoes and bring water.Trick Or TreatSaturday, October 28, 9:00 am-11:30 amYou and your family are invited to join the YMCA for a Halloween hike up Badger Mountain! Make sure to wear your Halloween costumes (戏装)!Free shirts for the first 200 kids registered. Remember to take away you
11、r shirt by 11:30 am or it will be given away.Cost: Trick or Treat is a FREE event.Discovery HikeThursday, October 26, 1:00 pm-4:00 pm; Ages 3-8Fall is pumpkin time. Listen to a pumpkin story and learn how pumpkins grow. Then we will head out on the path in search of a little pumpkin just for you and
12、 maybe, we will find the great pumpkin along the way. $7 per child.Harvest Day CampMonday, October 31, 8:00 am-5:00 pmHarvest Camp is an opportunity for children aged 5-13 to find the wonder of autumn at Keystone Science School and enjoy all the fun the Halloween season offers. Well explore the ways
13、 our natural environment has changed from summer to fall. As always, our programming is focused on building skills, knowledge and confidence. Cost: $0.00. 1. What do these activities have in common?A. They are designed only for children.B. They are held in a mountain.C. They are to celebrate Hallowe
14、en.D. They all take place in autumn.2. In which activity might children get free clothes?A. Sunrise HikeB. Discovery HikeC. Harvest Day CampD. Trick Or Treat3. What can children do on the last day of October?A. Listen to a pumpkin story.B. Hike with their parents.C. Enjoy the beauty of autumn.D. Lea
15、rn about wildlife and forest.【答案】1. D 2. D 3. C【解析】这篇文章是一篇应用文,介绍了在秋季,为孩子们准备的一些有趣的活动。【1题详解】细节理解题。由Saturday, October 21, Saturday, October 28, Thursday, October 26, Monday, October 31,可知这些活动有一个共同点,就是都在秋天举行,选D。【2题详解】细节理解题。由Trick Or Treat中的Free shirts for the first 200 kids registered. 可知在Trick Or Treat
16、活动中,孩子们可能会获得免费的衣服,选D。【3题详解】细节理解题。由Monday, October 31, Well explore the ways our natural environment has changed from summer to fall. 可知我们将探索自然环境从夏季到秋季的变化。在10月的最后一天,孩子们可以欣赏秋天的美丽,选C。BId been retired for four years, when a friend suggested university. I thought he was jokingI was rubbish at school and
17、failed my 11-plus. But we love to compete over Mastermind and University challenge, and he thought Id make it. And he was absolutely right!I did a foundation course first, which was part time at the University Lifelong Learning Centre(LLC), two nights a week and the odd Saturday. I did quite well, a
18、nd that gave me the confidence to do a full time, three year degree. Im passionate about art and I always wanted to be here for the journey and not the destination. That sounds really corny, but it was the truth in my case.Initially it was a bit strange fitting in with my course mates. They were all
19、 18, straight out of sixth form or college. Over time, though, theyve all been fine now, we all get on really well and there is no issue. Ive made plenty of friends as a member of the mature students society, and I do some volunteering through the LLC, chatting to prospective students about my exper
20、ience of coming to university. I tell them my story and basically encourage them to give it a go because youve got nothing to lose. I like to think Ive convinced a few of them.I have no regrets at all. Enrolling in university was the best piece of advice Ive received in years, especially post-retire
21、ment. I needed routine in my life; I needed purpose. Im not going to spend my day in the bookies or the pub. If youve got a passion for something, you should pursue it.4. What do we learn from Paragraph 1?A. The author often competed with his friend at university,B. The author was satisfied with his
22、 performance at school,C. The advice of his friend was a big challenge for the author.D. The authors friend told a joke when suggesting university.5. What was it that made him determined to pursue a full time degree?A. His long held passion for art.B. His boring retirement life.C. His success in the
23、 foundation course.D. His desire to travel to the destination.6. What is Paragraph 3 mainly about?A. How he got along with his course matesB. How he helped his friends at university.C. What activities he took part in at schoolD. What he experienced as a volunteer.7. Which of the following can serve
24、as the title of the passage?A. Knowledge is power.B. Its never too old to learn.C. Failure is the mother of success.D. A friend in need is a friend indeed.【答案】4. C 5. C 6. A 7. B【解析】这是一篇记叙文。记叙了作者接受朋友的建议再一次到大学念书、和课程的伙伴们如何相处以及他自己做志愿者告诉他的同伴们万事必得一试,因为你也不失去什么的感悟的情感和事情经历。【4题详解】推理判断题。这里根据题意定位于第一段逻辑转折处:But
25、we love to compete over Mastermind and University challenge,但是我们更喜欢就Mastermind和大学的挑战进行竞争。这里可以得知此段的段落大意应该是与challenge有关,前文说:退休四年后一个朋友建议读大学,我以为他是在开玩笑,因为我的11-plus考试一团糟。后文说:但他真的认为我可以做到,而我确实做到了。从这里可知C选项中The advice of his friend was a big challenge for the author.一个朋友的建议对作者来说是一个很大的挑战,与文章内容符合。故选C。【5题详解】细节理解
26、题。通过审题可以定位于:I did a foundation course first, which was part time at the University Lifelong Learning Centre(LLC), two nights a week and the odd Saturday. I did quite well, and that gave me the confidence to do a full time, three year degree.因为关键词是foundation。此句话的意思很简单,就是说开始我选修了一门基础课,关键点在此句上:我做的很好,这给了
27、我信心选修三年的全日制课程。从这里可以得知他在基础课方面做的很好,换一句话说就是在基础课方面成功了。而C选项His success in the foundation course.他在基础课方面取得了成功,切合文意。故选C。【6题详解】主旨大意题。浏览该段信息可得知:该段开始用Initially描述开始的状态是感到很怪异,接下来overtime随着时间的推移,作者和他们相处得很好了。然后利用当志愿者的机会告诉他们他自己的经历,教他们万事必得一试,因为你也不失去什么。从这里可以推断此段讲的是作者如何和他的同学们相处的。而A选项How he got along with his course m
28、ates他是如何和他的课程同伴相处的。切合文意。故选A。【7题详解】推理判断题。此题可以从此处推知:最后一段里的especially post-retirement.尤其是退休后,这里说的是退休后来参加学习。而文章第一段接受他朋友的建议去挑战自我到大学去读书。首尾相呼应,故B选项Its never too old to learn.活到老学到老切合文意。故选B。CThis new packaging material looks like conventional plastic, but its actually made from fish waste and algae(海藻)-and
29、unlike plastic, if it escapes into the ocean, a fish could likely eat it safely. The material, called MarinaTex, is the winner of this years James Dyson Award.It began with my desire to work with waste, says Lucy Hughes, a recent graduate from University of Sussex, who once visited a fish processing
30、 factory to see the massive quantity of waste generated by the industry and find new ways to use it. She focused on fish skins and scales (鳞片). When I had it in my hands, I realized this has got potential, she says. Its super strong and flexible. Hughes spent months experimenting with fish waste in
31、her kitchen, running more than 100 experiments to find a binder and a process that could hold together the proteins in the fish skins and scales. I had a lot of failed attemptsa lot of things either were too easily broken or too soft or easily went bad, she says. She finally landed on a type of alga
32、e that can be locally got.The material can be used to replace oil-based plastic in packaging such as bags or the half transparent windows used to show products in boxes. As her research continues, Hughes says that shell be studying how MarinaTex works and how long it could be used to store food.Unli
33、ke some compostable plastics, which need to be processed in an industrial composting facility to break down, the new material can break down in four to six weeks in a backyard compost bin. All the ingredients are food-grade safe, Hughes says. So, this breaks down much like a piece of food would brea
34、k down.8. Why did Hughes develop MarinaTex?A. She wanted to look for a new plastic.B. She would like fish to eat it safely.C. She wanted to win James Dyson Award.D. She wanted to make use of fish skins and scales.9. What does the underlined word it in Paragraph 2 refer to?A. The fish processing fact
35、ory.B. The fish waste.C. Fish scales.D. Fish skins.10. What is the main advantage of MarinaTex compared with conventional plastic?A. It is stronger and more flexible.B. It can be used as plastic bags.C. It has the nutritional value for fish.D. It can break down very easily and fast.11. Which one is
36、the best title for the passage?A. Working with WasteB. Developing New IdeasC. Making Bags from Fish WasteD. Getting Rid of Plastic Pollution【答案】8. D 9. B 10. D 11. C【解析】这是一篇说明文。文章主要讲述了一个大学应届毕业生设计了一种用鱼废料制作的包装材料,这种材料更快、更容易分解。【8题详解】细节理解题。根据第二段的It began with my desire to work with waste, says Lucy Hughe
37、s, a recent graduate from University of Sussex, who once visited a fish processing factory to see the massive quantity of waste generated by the industry and find new ways to use it. She focused on fish skins and scales ( Lucy Hughes,一名苏塞克斯大学的应届毕业生,说:“这始于我对处理废品的渴望”,她曾经参观过一家鱼类加工厂,看到了该行业产生的大量废物,并找到了利用
38、这些废物的方法。她专注于鱼皮和鱼鳞。)可知,Hughes 开发MarinaTex 是为了利用鱼鳞和鱼皮。D. She wanted to make use of fish skins and scales.(她想利用鱼皮和鱼鳞)符合以上说法,故选D项。【9题详解】词义猜测题。根据第二段的She focused on fish skins and scales (鳞片)When I had it in my hands, I realized this has got potential, she says. Its super strong and flexible.Hughes spent
39、months experimenting with fish waste in her kitchen (她专注于鱼皮和鳞片,当我把它拿在手上时,我意识到这有很大的潜力,“它超级坚韧和柔软。休斯花了几个月的时间在她的厨房里试验鱼废料”)根据句意推测划线的it指代鱼的废料。B. The fish waste.(鱼的废料)符合以上说法,故选B项。【10题详解】细节理解题。根据最后一段的Unlike some compostable plastics, which need to be processed in an industrial composting facility to break d
40、own, the new material can break down in four to six weeks in a backyard compost bin. (不像一些需要在工业堆肥设施中进行处理才能分解的塑料,这种新材料可以在后院的堆肥中经过1-4周就可以分解。)可知,和传统材料相比,这种新材料的分解更快、更容易。D. It can break down very easily and fast.(它可以很容易很快就分解)符合以上说法,故选D项。【11题详解】主旨大意题。根据文章的主要内容,尤其是第一段的This new packaging material looks like
41、 conventional plastic, but its actually made from fish waste and algae (这种新的包装材料看起来像传统塑料,但实际上它是由鱼的废料和海藻做成的)可知,本文主要介绍了一种用鱼的废料做成的包装材料,以及它更快、更容易分解的特点。C. Making Bags from Fish Waste(用鱼废料制作包)可以作为本文标题,故选C项。DAs Internet users become more dependent on the Internet to store information, are people remember l
42、ess? If you know your computer will save information, why store it in your own personal memory, your brain? Experts are wondering if the Internet is changing what we remember and how.In a recent study, Professor Betsy Sparrow conducted some experiments. She and her research team wanted to know the I
43、nternet is changing memory. In the first experiment, they gave people 40 unimportant facts to type into a computer. The first group of people understood that the computer would save the information. The second group understood that the computer would not save it. Later, the second group remembered t
44、he information better. People in the first group knew they could find the information again, so they did not try to remember it.In another experiment, the researchers gave people facts to remember, and told them where to find the information on the Internet. The information was in a specific compute
45、r folder (文件夹). Surprisingly, people later remember the folder location (位置) better than the facts. When people use the Internet, they do not remember the information. Rather, they remember how to find it. This is called “transactive memory (交互记忆)”According to Sparrow, we are not becoming people wit
46、h poor memories as a result of the Internet. Instead, computer users are developing stronger transactive memories; that is, people are learning how to organize huge quantities of information so that they are able to access it at a later date. This doesnt mean we are becoming either more or less inte
47、lligent, but there is no doubt that the way we use memory is changing.12. The passage begins with two questions to _.A. introduce the main topicB. show the authors attitudeC. describe how to use the InternetD. explain how to store information13. What can we learn about the first experiment?A. Sparro
48、ws team typed the information into a computer.B. The two groups remembered the information equally well.C. The first group did not try to remember the formation.D. The second group did not understand the information.14. In transactive memory, people _.A. keep the information in mindB. change the qua
49、ntity of informationC. organize information like a computerD. remember how to find the information15. What is the effect of the Internet according to Sparrows research?A. We are using memory differently.B. We are becoming more intelligent.C. We have poorer memories than before.D. We need a better wa
50、y to access information.【答案】12. A 13. C 14. D 15. A【解析】本文是议论文。文章主要讲的是互联网给人类的记忆带来的影响。互联网使用者越来越依赖互联网来储存信息,人们这样做是否会丧失记忆事物的能力呢?专家怀疑互联网可能正在改变人们的记忆内容和方式。【12题详解】推理判断题。根据第一段“Experts are wondering if the Internet is changing what we remember and how.”专家们想知道,互联网是否正在改变我们的记忆,以及如何改变我们的记忆?这是本文的中心话题。因此推断,作者使用两个问句是
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。


鄂教版七年级语文下册第8课《诗两首》精题精练.doc
