分享
分享赚钱 收藏 举报 版权申诉 / 46

类型(广东专用)2014年高考英语《阅读理解》二轮复习权威课件:专题十四 社会生活型阅读(专题导读 典例导练 新题预测).ppt

  • 上传人:a****
  • 文档编号:353134
  • 上传时间:2025-11-28
  • 格式:PPT
  • 页数:46
  • 大小:672KB
  • 配套讲稿:

    如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。

    特殊限制:

    部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。

    关 键  词:
    阅读理解 广东专用2014年高考英语阅读理解二轮复习权威课件:专题十四 社会生活型阅读专题导读 典例导练 新题预测 广东 专用 2014 年高 英语 阅读 理解 二轮 复习 权威 课件 专题
    资源描述:

    1、专题十四 社会生活型阅读理解专题导读典例导练新题预测返回目录专题十四社会生活型阅读理解社会生活类文章在高考中的出现频率较高。它涉及人们衣、食、住、行等方面的社会万象、生活经历、饮食与健康、休闲与娱乐、旅游、服装、住房等内容。同学们在读这类文章时感觉轻松,做起试题来也比较得心应手。在高考阅读理解题中,这类文章属搭配类材料,所以,它的命题多数属于中低等难度的送分题,如事实细节题、计算题、识图题等。此类文章的命题多以事实细节题为主。做题时,要先从题干中找到关键性词语,然后快速在文章中寻找相关细节,细心比较所给选项与文中细节的区别,在准确理解细节的前提下,最终确定最佳答案。返回目录专题导读返回目录专题

    2、十四社会生活型阅读理解典例导练2013安徽卷“People are ruder today because they are rushed and more time poor than ever before,”says Patsy Rowe.“Manners_have_fallen_off_the_radar(雷达)”Due to our strong attraction to electronic equipment it is a wonder more people dont wake up each morning and greet the singing birds with

    3、 a complaint(抱怨)about the noise.Here are some examples of rudeness.返回目录专题十四社会生活型阅读理解典例导练Some people prefer to do almost everything over the Internet.To them,dealing with an actual human is like an evolutionary step backwards.It feels very slow because humans dont work at 4G speeds.When you have dinn

    4、er with friends,you will often notice someone paying more attention to his mobile phone.We have programmed ourselves to think that every new message brings lifechanging news,so taking calls and checking our texts are more important than talking to the people we are with.What is worse,some people eve

    5、n tend to send anonymous(匿名的)rude messages by email.返回目录专题十四社会生活型阅读理解典例导练However,rudeness is never acceptable.Dont assume it is OK to be rude if the person youre in touch with wont recognize you.If you have something awful to say,have the courage to face the person and say it,write a letter or email

    6、 and sign it,or forget it.Upsetting people with unsigned messages is cruel and disgusting.We shouldnt blame technology for our shortcomings.Technology is here to help us,but we should not allow it to take over our lives.An important step is acknowledging our shortcomings.People spend a lot of time p

    7、ointing out bad manners but it would be even more helpful if wed publicly acknowledge good manners when we see them.返回目录专题十四社会生活型阅读理解典例导练68What can be inferred from the underlined sentence in Paragraph 1?APeople can tell good from bad behaviour.BRadar is able to observe human behaviour.CPeople care

    8、little about their behaviour.DRadar can be used to predict human behaviour.返回目录专题十四社会生活型阅读理解典例导练69Some people are less willing to deal with humans because _Athey are becoming less patientBthey are growing too independentCthey have to handle many important messagesDthey have to follow an evolutionary

    9、 step backwards返回目录专题十四社会生活型阅读理解典例导练70The author thinks sending unsigned awful messages is _Aridiculous Bdisgusting Cacceptable Dreasonable返回目录专题十四社会生活型阅读理解典例导练71What can we learn from the last paragraph?AWe should applaud good behaviour.BTechnology can never be blamed.CWe should keep pointing out m

    10、istakes.DTechnology will take over our lives one day.返回目录【要点综述】科技的发展改变了人们的生活方式。许多人变得冷酷无礼了,他们不愿意与别人交流,整天宅在家里上网。68C句意理解题。根据第一段“People are ruder today because they are rushed and more time poor than ever before”可知,“现在的人变得更加没有礼貌”,而画线句是对该句补充说明的,意思是“现在的人们不注意自己的行为举止(礼貌行为用雷达都探测不到)”。故选C。专题十四社会生活型阅读理解典例导练返回目录

    11、69A推理判断题。根据题干中less willing to deal with humans定位到文章第二段中第二、三句内容。由此可知,有些人不愿意跟人打交道是嫌人太慢(feels very slow),达不到4G速度(dont work at 4G speeds)。也就是说,这些人变得缺乏耐心。故选A。70B细节理解题。根据题干中unsigned awful messages定位到第三段最后一句“Upsetting people with unsigned messages is cruel and disgusting.”由线索定位中的句子可知,发一些不署名的恶俗信息很令人厌烦。专题十四社

    12、会生活型阅读理解典例导练返回目录71A推理判断题。根据最后一段最后一句“it would be even more helpful if wed publicly acknowledge good manners when we see them.”可知,作者认为,我们应该为那些礼貌行为喝彩。故选A。专题十四社会生活型阅读理解典例导练返回目录专题十四社会生活型阅读理解新题预测Jeremy Wirick,9,has been back in school for less than two months,but he has already had several asthma(哮喘)attac

    13、ks.A recent attack happened on October 2,after he pushed himself too hard in gym class.Running,power walking,jogging and pushups took their toll.When Jeremy got home an hour or two later,he was out of breath.He needed to use a nebulizer,a machine that helps send medicine quickly to the lungs,to get

    14、his breathing back to normal.返回目录专题十四社会生活型阅读理解新题预测Asthma attacks increase in September and October.More than six times as many asthma sufferers who are elementaryschool age need hospital treatment in fall as in summer.Experts believe many factors can contribute to backtoschool asthma.When kids get t

    15、ogether in close space,they start passing viruses around.A viral infection can cause an asthma attack.There are also certain fall allergies(过敏症)that can cause attacks.Exercise is another common cause of an attack.Besides,the stress of school can make asthma worse.返回目录专题十四社会生活型阅读理解新题预测Parents can pla

    16、y a big role in helping kids with asthma start the school year right.Dawne Gees 10yearold son,Alexander,has had asthma since he was a baby.Before the school year starts,she tells school workers in writing about her sons asthma.The Gees live in Kentucky,which has passed laws allowing students to carr

    17、y their asthma medication(药物治疗)with them at school.Alexanders mum makes sure he has his inhaler(人工呼吸器)with him when he goes to school and that he keeps it on hand at all times.InDelaware,where Jeremy lives,kids are allowed to carry their inhalers at school.返回目录专题十四社会生活型阅读理解新题预测The American Lung Asso

    18、ciation says that about 6.2 million American children suffer from asthma.Asthma is the chronic(慢性的)illness that causes students to miss the most days of school.There are many things that schools can do to help students control their asthma.返回目录专题十四社会生活型阅读理解新题预测1The passage mainly deals with _Ahow to

    19、 prevent and treat asthmaBwhat asthma is and its symptomsCthe side effects asthma has on kids Dthe causes of asthma and its treatment 返回目录专题十四社会生活型阅读理解新题预测2By saying“Running,power walking,jogging and pushups took their toll.”(Paragraph 1),the writer means that_Aphysical exercise affected his health

    20、Bphysical exercise gave him a deep thought Casthma attacks made him like physical exercise Dasthma attacks could be cured through physical exercise返回目录专题十四社会生活型阅读理解新题预测3Which of the following statements is NOT supported by the passage?AKids are likely to suffer asthma attacks in fall.BStress can add

    21、 to the risk of asthma attacks.CMedical officials should be blamed for asthma attacks.DAsthma attacks will need necessary medical treatment.返回目录专题十四社会生活型阅读理解新题预测4The passage lists many factors that cause asthma attacks EXCEPT_Aa viral infection Bunhealthy habitsCcertain fall allergies Dphysical exer

    22、cise返回目录专题十四社会生活型阅读理解新题预测5The following paragraph is probably going to talk about_Atips on asthma for schools Ba survey on students with asthmaCthe effects asthma has on students Dfurther understanding of asthma返回目录【要点综述】本文介绍了哮喘病的起因及治疗方法,最后指出父母和学校有责任帮助孩子们治疗和预防哮喘病。1D主旨大意题。文章第一段引出要讨论的话题哮喘病,接着作者介绍了哮喘病的

    23、起因及治疗方法,最后指出父母和学校有责任帮助孩子们治疗和预防哮喘病。故最佳答案为D。2A句意理解题。根据上下文的介绍:Jeremy患有哮喘病,上完体操课感到气喘,不得不借助nebulizer使呼吸恢复正常。这说明体育锻炼严重影响他的健康。故答案为A。专题十四社会生活型阅读理解新题预测返回目录3C推理判断题。由第二段可判断A项正确;由第三 段 最 后 一 句“Besides,the stress of school can make asthma worse.”可判断B项正确;由第五段可判断D项正确。而C项文中没有提及,符合题意。4B细节理解题。由第三段可以判断A、C、D都是引起哮喘病的原因,只

    24、有B项没有提到。5A推理判断题。由最后一段中的“There are many things that schools can do to help students control their asthma.”可以推测出接下来要讨论的是学校帮助学生控制哮喘病的措施。故A项为正确答案。专题十四社会生活型阅读理解新题预测返回目录备用习题(一)When first entered,Vanak Restaurant does not look like much of a restaurant,but once the pleasant smells of kabobs(烤肉串)hit the sen

    25、ses,you are incapable of calling it anything less.Owned by a local couple,this Persian restaurant has an inviting,homelike atmosphere that many restaurants lack.The space is small with only a few dining tables and nearly no decoration,but the environment is truly charming.Lying in a hardly noticeabl

    26、e street corner,the restaurant still attracts all customers,especially those experienced in the delights of Middle Eastern cooking.返回目录备用习题A common sight is that of old Persian men sitting in the corner talking loudly about world topics,watching news events on TV,drinking a black tea known as Persia

    27、n chai,and reading local Persian newspapers all the while trying to finish off their plates piled with food.The variety of food at the restaurant is limited,but the amount of each dish is fairly large.Most of the meals can serve two people and are under$10,so not only is it affordable but practical.

    28、返回目录备用习题The food especially appeals to healthconscious eaters because each dish is very healthy,made with limited fat and oil and served straight off the grill(烤肉架)The main dish that the restaurant is popular for is its kabobs,which are different style of grilled meat.One delicious and extremely hea

    29、lthy dish is the JoojehKabob,which is made of grilled chicken pieces served with either rice or bread.Another great kabob is the CheloKabob,a kabob consisting of grilled beef.Although the restaurant is small,the atmosphere and the food are good.It is a place that should not be overlooked.返回目录备用习题1Wh

    30、en first entering the restaurant,one can find that it_Ais splendidly decoratedBhas pleasant smells of kabobsCis crowded with dining tablesDlooks like a common restaurant返回目录备用习题2What activity is also mentioned apart from dining in the restaurant?AWatching news events on TV.BDrinking a kind of black

    31、coffee.CReading local English newspapers.DDiscussing world topics in low voices.返回目录备用习题3The food of the restaurant _Ais served in small amountsBis rather expensiveCis rich in varietyDis very healthy返回目录备用习题4What is the dish Joojeh Kabob mainly made of?ARice.BChicken.CBread.DBeef.返回目录备用习题5It can be

    32、inferred from the passage that the restaurant _Aoccupies a large spaceBowns a favourable locationCis popular for its special foodDhas a quiet environment inside返回目录【要点综述】本文为说明文,介绍一家饭店的环境及其饭菜等各方面的特点,以说明其独特的一面。1B细节理解题。根据第一段“When first entered,Vanak Restaurant does not look like much of a restaurant,bu

    33、t once the pleasant smells of kabobs(烤肉串)hit the senses,you are incapable of calling it anything less.”可知一走进饭店,就可以闻到烤肉串的香味,故选B项。备用习题返回目录2A细节理解题。根据“A common sight is that of old Persian men sitting in the corner talking loudly about world topics,watching news events on TV,drinking a black tea”可知在饭店除了

    34、吃饭外还可以看新闻,故选A项。3 D细 节 理 解 题。根 据“The food especially appeals to healthconscious eaters because each dish is very healthy”可知饭店的饭菜非常健康,故选D项。4 B细 节 理 解 题。根 据“One delicious and extremely healthy dish is the Joojeh Kabob,which is made of grilled chicken pieces served with either rice or bread.”可判断选B。备用习题返

    35、回目录5C逻辑推理题。根据文章最后一段可推断,饭店虽然小,但其环境及饭菜极为特别,所以非常有名。故选C。备用习题返回目录备用习题(二)Most people nowadays are persistently seeking for opportunities that will assist them in reaching their goals.Marketing yourself is when there is a demand for you and your services that will help you achieve your goals.Marketing your

    36、self means you are simply“selling”yourself!The common problem in marketing yourself is that most people think that it is nasty to do this.They think that marketing concerns only to a business.Of course,this is absolutely not true.People who want to attain the success they desire must promote themsel

    37、ves.返回目录备用习题In every attempt you make,just think that marketing yourself is a very useful tool.The better you market yourself,the more opportunities you will have.Marketing yourself does not really mean telling every person how beautiful and wonderful you are.It simply means telling your prospective

    38、 employer that you exist,that you have the possibility of generating much greater income than your prospective employer.Or maybe you have the chance of doing something better.There are actually several different ways of marketing yourself.But there are only two primary approaches that you implement(

    39、实施).The first is that you返回目录备用习题find ways to reach out to others and the second is to construct ways in order for the people to find you and make connection with you.In order for you to reach out and touch the lives of others,you have to be a good person and a good employee.In that way your good re

    40、putation will follow naturally.Have a brief and concise(简明)message that you can share with others.When you market yourself,you tell people who you are and what you can do for others.Plan well and practiseyour message.返回目录备用习题In constructing ways for the people to notice and make connection with you,

    41、you must be open to them.Bear in mind that communication is a great opportunity to make an impact especially when you market yourself.You also communicate by what you are wearing.Know the appropriate dress code and have a plenty of time to decide what you will wear.Just remember to make a great firs

    42、t impression!返回目录备用习题1According to the passage,in general people tend to think marketing yourself_Ais a very useful toolBwill make you have more opportunitiesCis nasty and concerns only to a businessDis natural返回目录备用习题2All of the following are TRUE about marketing yourself EXCEPT_Aif you can market

    43、yourself better,you will have more opportunitiesBif you want to succeed,you must learn how to market yourselfCmarketing yourself means making your boss know you can make more money than himDmarketing yourself really means telling others you are beautiful and wonderful返回目录备用习题3In order to market your

    44、self well,you can do these things EXCEPT_Apraise yourself greatlyBwear appropriatelyChave a brief and clear messageDbe open to others返回目录备用习题4It can be concluded from the passage that_Athere are only two ways of marketing yourselfBcommunication plays an important part in marketing yourselfCyou needn

    45、t spend plenty of time to decide what you will wearDmarketing yourself simply means telling your employer you must earn much greater than him返回目录备用习题5Which is the best title for this passage?AAchieving your goalsBKnowing the appropriate dressCWays of marketing yourselfDMarketing yourself返回目录【要点综述】人人

    46、都是推销者,人的一生就是在不断地推销自己不论是在工作、生活或是爱情中。推销自己,就是让别人注意到自己,做人生舞台上的主角;推销自己,就是让更多的人接受自己,自然地融入人际关系中;推销自己,就是完美地展现自己,真正实现人生的价值。1 C细 节 理 解 题。根 据 第 二 段“The common problem in marketing yourself is that most people think that it is nasty to do this.They think that marketing concerns only to a business.”可知,大部分人认为推销自己

    47、是不好的事,他们认为推销只和商业有关系。所以选C项。备用习题返回目录2D细节理解题。根据第三段“Marketing yourself does not really mean telling every person how beautiful and wonderful you are.”可知D项错误。3A细节理解题。根据第四段“Have a brief and concise(简明)message that you can share with others.”可知C正确。根据最后一段可知B、D正确。故选A。4B推理判断题。根据第五段“Bear in mind that communication is a great opportunity to make an impact especially when you market yourself.”可知B正确。5D主旨大意题。文章围绕“自我推销”这个话题论述,所以选D项。备用习题

    展开阅读全文
    提示  课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。
    关于本文
    本文标题:(广东专用)2014年高考英语《阅读理解》二轮复习权威课件:专题十四 社会生活型阅读(专题导读 典例导练 新题预测).ppt
    链接地址:https://www.ketangku.com/wenku/file-353134.html
    相关资源 更多
  • 2018高考英语一轮复习知识要点巩固 必修4 UNIT 5 WORD版含答案.doc2018高考英语一轮复习知识要点巩固 必修4 UNIT 5 WORD版含答案.doc
  • 2018高考英语一轮复习知识要点巩固 必修3 UNIT 2 WORD版含答案.doc2018高考英语一轮复习知识要点巩固 必修3 UNIT 2 WORD版含答案.doc
  • 2018高考英语一轮复习知识要点巩固 必修2 UNIT 3 WORD版含答案.doc2018高考英语一轮复习知识要点巩固 必修2 UNIT 3 WORD版含答案.doc
  • 2018高考英语一轮复习 单元检测卷9 WORD版含答案.doc2018高考英语一轮复习 单元检测卷9 WORD版含答案.doc
  • 2018高考英语一轮复习 单元检测卷40 WORD版含答案.doc2018高考英语一轮复习 单元检测卷40 WORD版含答案.doc
  • 2018高考英语一轮复习 单元检测卷37 WORD版含答案.doc2018高考英语一轮复习 单元检测卷37 WORD版含答案.doc
  • 2018高考英语一轮复习 单元检测卷35 WORD版含答案.doc2018高考英语一轮复习 单元检测卷35 WORD版含答案.doc
  • 2018高考英语一轮复习 单元检测卷30 WORD版含答案.doc2018高考英语一轮复习 单元检测卷30 WORD版含答案.doc
  • 2018高考英语一轮复习 单元检测卷29 WORD版含答案.doc2018高考英语一轮复习 单元检测卷29 WORD版含答案.doc
  • 2018高考英语一轮复习 单元检测卷27 WORD版含答案.doc2018高考英语一轮复习 单元检测卷27 WORD版含答案.doc
  • 2018高考英语一轮复习 单元检测卷24 WORD版含答案.doc2018高考英语一轮复习 单元检测卷24 WORD版含答案.doc
  • 2018高考英语一轮复习 单元检测卷22 WORD版含答案.doc2018高考英语一轮复习 单元检测卷22 WORD版含答案.doc
  • 2018高考英语一轮复习 单元检测卷17 WORD版含答案.doc2018高考英语一轮复习 单元检测卷17 WORD版含答案.doc
  • 2019-2020学年人教版英语选修七新素养同步讲义:UNIT 2 ROBOTS 5 SECTION Ⅴ WRITING WORD版含答案.doc2019-2020学年人教版英语选修七新素养同步讲义:UNIT 2 ROBOTS 5 SECTION Ⅴ WRITING WORD版含答案.doc
  • 2018高考英语一轮复习 单元检测卷16 WORD版含答案.doc2018高考英语一轮复习 单元检测卷16 WORD版含答案.doc
  • 2019-2020学年人教版英语选修七新素养同步讲义:UNIT 1 LIVING WELL 6 单元要点回扣 WORD版含答案.doc2019-2020学年人教版英语选修七新素养同步讲义:UNIT 1 LIVING WELL 6 单元要点回扣 WORD版含答案.doc
  • 2018高考英语一轮复习 单元检测卷13 WORD版含答案.doc2018高考英语一轮复习 单元检测卷13 WORD版含答案.doc
  • 云南省富民县散旦中学七年级英语下册 Unit3 《Why do you like koalas》导学案(无答案) 人教新目标版.doc云南省富民县散旦中学七年级英语下册 Unit3 《Why do you like koalas》导学案(无答案) 人教新目标版.doc
  • 云南省富民县散旦中学七年级英语下册 Unit3 《Why do you like koalas》导学案(2)(无答案) 人教新目标版.doc云南省富民县散旦中学七年级英语下册 Unit3 《Why do you like koalas》导学案(2)(无答案) 人教新目标版.doc
  • 云南省富民县散旦中学七年级英语下册 Unit3 《Why do you like koalas》导学案(1)(无答案) 人教新目标版.doc云南省富民县散旦中学七年级英语下册 Unit3 《Why do you like koalas》导学案(1)(无答案) 人教新目标版.doc
  • 云南省富民县散旦中学七年级英语下册 Unit3 《Why do you like koalas》-Section B导学案(无答案) 人教新目标版.doc云南省富民县散旦中学七年级英语下册 Unit3 《Why do you like koalas》-Section B导学案(无答案) 人教新目标版.doc
  • 云南省富民县散旦中学七年级英语下册 Unit3 《Why do you like koalas》-Section A导学案(无答案) 人教新目标版.doc云南省富民县散旦中学七年级英语下册 Unit3 《Why do you like koalas》-Section A导学案(无答案) 人教新目标版.doc
  • 2019-2020学年人教版英语必修四新素养同步讲义:UNIT 4 BODY LANGUAGE 4 SECTION Ⅳ GRAMMAR WORD版含答案.doc2019-2020学年人教版英语必修四新素养同步讲义:UNIT 4 BODY LANGUAGE 4 SECTION Ⅳ GRAMMAR WORD版含答案.doc
  • 云南省富民一中2014-2015学年高二上学期期中考试英语试题 WORD版含答案.doc云南省富民一中2014-2015学年高二上学期期中考试英语试题 WORD版含答案.doc
  • 2019-2020学年人教版英语必修四抢分教程课件:UNIT 1 WOMEN OF ACHIEVEMENT .ppt2019-2020学年人教版英语必修四抢分教程课件:UNIT 1 WOMEN OF ACHIEVEMENT .ppt
  • 2019-2020学年人教版英语必修四抢分教程能力提升:UNIT 1 WOMEN OF ACHIEVEMENT-SECTION 3 WORD版含答案.doc2019-2020学年人教版英语必修四抢分教程能力提升:UNIT 1 WOMEN OF ACHIEVEMENT-SECTION 3 WORD版含答案.doc
  • 云南省宾川县第四高级中学2017_2018学年高二英语9月月考试题201807110253.doc云南省宾川县第四高级中学2017_2018学年高二英语9月月考试题201807110253.doc
  • 云南省宾川县第四高级中学2017_2018学年高二英语11月月考试题.doc云南省宾川县第四高级中学2017_2018学年高二英语11月月考试题.doc
  • 2019-2020学年人教版英语必修五练习:UNIT 3 LIFE IN THE FUTURE 1 SECTION Ⅰ 知能演练轻松闯关 WORD版含解析.doc2019-2020学年人教版英语必修五练习:UNIT 3 LIFE IN THE FUTURE 1 SECTION Ⅰ 知能演练轻松闯关 WORD版含解析.doc
  • 关于我们 - 联系我们 - 加入我们 - 常用工具与软件 - 公益活动

    copyright@ 2020-2024 www.ketangku.com网站版权所有

    黑ICP备2024021605号-1