(浙江专用)2022版高考英语一轮复习 课时作业二十二 必修5 Unit 2 The United Kingdom课件 新人教版.ppt
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
1 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 浙江专用2022版高考英语一轮复习 课时作业二十二 必修5 Unit The United Kingdom课件 新人教版 浙江 专用 2
- 资源描述:
-
1、二十二 必修5Unit 2The United Kingdom(限时35分钟).阅读理解AJeremy from America cannot understand why a lady he met outside the Hyde Park in London said,“Ooh,isnt it cold?”,and he thinks of this behaviour as a distinctively English concern about the weather.In fact,the female was just trying to strike up a convers
2、ation with Jeremy.Not necessarily a long conversation just an exchange of greetings.It is not always quite that obvious,but all English weather conversations have a distinctive structure conducted according to unwritten but accepted rules.The unpredictable nature of our weather ensures that there is
3、 always something new to comment on,or perhaps most importantly,agree about.We have already established that weather-speak greetings like“Cold,isnt it?”require the response expressing agreement,as in“Yes,isnt it?”.It would be very rude to respond with“No,actually its quite mild.”or“Its pretty hot to
4、 me.”If you deliberately break the rule,you will find that the atmosphere becomes rather tense and awkward.There may be an uncomfortable silence.Most likely,they will either change the subject or continue talking about the weather among themselves politely,if coldly,ignoring your faux pas.There is,h
5、owever,one situation in which English weather-speakers are not required to observe the agreement rule at all and that is the male-bonding argument,particularly the pub-argument.In the special environment of the pub,constant disagreement not just on the weather,but on everything else as well is a mea
6、ns of expressing friendship.While we may spend much of our time complaining about our weather,foreigners are not allowed to criticize it.Indeed,this brings us to the weather as family rule.In this respect,we treat the English weather like a member of our family:one can complain about the behavior of
7、 ones own children or parents,but any blame from an outsider is unacceptable.The weather may be one of the few things about which the English are still unconsciously and unashamedly patriotic(爱国的).【文章大意】本文是说明文。文章讲述英国人在谈论天气时是按照未成文但被人们普遍接受的规则进行的,谈论天气是英国人一种独有的情怀。1.Why did the lady comment on the weathe
8、r to Jeremy?A.To build up friendship.B.To begin a casual chat.C.To send seasonal greetings.D.To express dissatisfaction.【解析】选B。细节理解题。根据第一段中的“In fact,the female was just trying to strike up a conversation with Jeremy.Not necessarily a long conversation just an exchange of greetings.”可知,实际上这名女性只是想与Jer
9、emy搭一下话。不必是长时间的对话,只是互相问好。因此这位女士对Jeremy评论天气是为了开始一个随便的聊天。2.What does the underlined phrase“faux pas”in Paragraph 2 probably mean?A.Improper response.B.Careless attitude.C.Rude interruption.D.Frequent complaint.【解析】选A。词义猜测题。根据第二段第一句可知,天气的不可预测性确保我们始终有新的东西可以评论,或者说最重要的是要达成对天气的共识。由此可知,人们在谈论天气时,双方往往会有一致的看法。
10、由第二段倒数二、三句可知,如果你故意违反规则,你会发现气氛变得非常紧张和尴尬。可能会有不舒服的沉默。因此说话双方就要做出选择,即下文的“他们很可能会改变话题,或者继续礼貌地谈论天气”。如果对话氛围不好的话,他们自然会忽略你的回应。因此,这说明你的回应是不合适的,即违背了人们默认的规则。即画线短语意为“不当的回应”。3.What is Paragraph 3 mainly about?A.Male bonding in pubs.B.Argument about weather.C.Exception to the agreement rule.D.Making friends by disag
11、reement.【解析】选C。段落大意题。根据第三段中的“There is,however.as well is a means of expressing friendship.”可知,有一种情况下,英国谈论天气的人不需要遵守规则,这是发生在男人小圈子里的,尤其是在酒吧。在酒吧的特殊环境中,天气上的不断的分歧和在其他所有方面的分歧都是表达友谊的一种手段。即第三段主要讲的是遵守天气对话规则的例外。4.What is the best title for this text?A.Politeness Tips for ForeignersB.Accepted Rules in Social Li
12、feC.English Politeness in Weather ConversationD.Hidden Rules of English Weather Conversation【解析】选D。标题判断题。通读全文尤其是第一段的“all English weather conversations have a distinctive structure conducted according to unwritten but accepted rules.”可知,所有关于天气的对话都是按照未成文但被人们普遍接受的规则进行的。文章接下来具体地对该规则进行了解释,因此本文的最佳标题是“英国人天
13、气对话的潜规则”。【知识拓展】词汇积累distinctively区别地;strike up a conversation with攀谈;not necessarily未必;unpredictable不可预测的;mild温和的;deliberately故意地;tense and awkward紧张并尴尬的;male-bonding argument男人一致认同的论点;unconsciously无意识地;unashamedly不加羞耻地长难句分析There is,however,one situation in which English weather-speakers are not requ
14、ired to observe the agreement rule at all and that is the male-bonding argument,particularly the pub-argument.分析:and连接两个分句,其中前半句是定语从句,先行词为situation,引导词in which。翻译:然而,有一种情形,在英国谈论天气的人被要求可以不遵守这个一致规则,这就是男性之间达成一致的一种看法,尤其体现在酒吧的争论上。B(2021长沙模拟)The royal family is filled with rules,and one in particular migh
15、t explain why Princess Charlotte is a princess,but her kids likely wont be.When it comes to the British royal family,one thing is almost always true:they have a pretty confusing set of official rules and protocols.For instance,the royal family doesnt have a last name.And dont forget the fact that Qu
16、een Elizabeth celebrates two birthdays every year.If your head isnt swimming yet,consider the tradition of royal titles.As a British custom,only the daughter of a prince or a princes wife may be considered a formal“princess”.The latter applies to Kate,who is both a princess and the Duchess of Cambri
17、dge thanks to her marriage to Prince William,the Duke of Cambridge.And their children,Prince George and Princess Charlotte,also bear official royal titles because their father is Prince William.However,while Prince Georges future children will also carry their fathers royal status,any children that
18、Princess Charlotte has will not automatically be considered princes or princesses.Why?Royal custom dictates that royal titles are passed down via sons,but not daughters.“Royal titles are inherited through sons,so if Princess Charlotte has children they would not automatically inherit the titles(his
19、or her royal highness)HRH,Prince,or Princess,”Lucy Hume,associate director of etiquette experts Debretts,told Town&Country.Of course,exceptions can(and will!)be made.(Learn about every time the British royal family broke their own protocol.)The Queen has offered HRH status to other royal offspring i
20、n the past,including the children of Queen Elizabeths daughter,Anne.Although Princess Anne and her husband,Captain Phillips,declined,perhaps Princess Charlotte will be extended the same offer when her own children are born.【文章大意】本文是一篇说明文。文章介绍了英国王室头衔传承的规则。按照英国的习俗,只有王子的女儿或王子的妻子才可以被视为正式的公主。公主拥有的任何子女都不会
21、自动被视为王子或公主。因为王室习俗规定王室头衔是由儿子传下来的而不是女儿。5.Whats the meaning of the underlined word“protocols”in the second paragraph?A.Promise.B.Behavior.C.Manners.D.Connection.【解析】选C。词义猜测题。画线词和之前的rules是并列的,因此在词义上与rules(规则)接近,根据第二段中的“For instance,the royal family doesnt have a last name.And dont forget the fact that Q
22、ueen Elizabeth celebrates two birthdays every year.”可知,王室成员没有姓氏。伊丽莎白女王每年庆祝两个生日,这是一种“规矩”。该句是在解释rules和protocols,因此画线词的意思是“规矩”。promise承诺;behavior行为;manners规矩,风俗;connection联系。6.What kind of child is regarded as“princess”?A.The son of a princess.B.The daughter of a prince.C.The daughter of a princess.D.T
23、he wife of a king.【解析】选B。细节理解题。根据第三段中的“As a British custom,only the daughter of a prince or a princes wife may be considered a formal princess.”可知,按照英国的习俗,只有王子的女儿或王子的妻子才可以被视为正式的公主。因此选项中只有“王子的女儿”才被认为是公主。7.Who is Charlottes father?A.Prince George.B.Elizabeth.C.Prince William.D.Captain Phillips.【解析】选C。
24、细节理解题。根据第三段中的“Prince George and Princess Charlotte,also bear official royal titles because their father is Prince William.”可知,乔治王子和夏洛特公主也有官方的王室头衔,因为他们的父亲是威廉王子。因此夏洛特的父亲是威廉王子。8.What does the last paragraph mainly tell us?A.Any person can break traditional rules.B.Not every person must obey traditional
25、 rules.C.Any British royal family member has their own title.D.Maybe the British royal family will break their own rules.【解析】选D。主旨大意题。根据最后一段可知,当然,可能会有例外。女王过去曾向其他王室后代,包括伊丽莎白女王女儿安妮的子女提供过HRH身份(注:HRH身份指的是王室身份中的王子或公主),但是安妮公主和她的丈夫菲利普斯上尉拒绝了。也许夏洛特公主在自己的孩子出生后也会得到同样的待遇。因此最后一段主要告诉我们的是:也许英国王室会打破自己的规矩让公主的孩子也可以享有
26、正式的王室头衔。【知识拓展】词汇积累royal皇家的;protocol协议;your head is swimming头脑眩晕;bear official titles携带官方头衔;dictate决定;etiquette礼仪;make exceptions做出例外;offspring后代.完形填空Itd 1been climbed by local and foreign men,and local women,but a Western female,whod 2unaccompanied and wanted to climb the mountain,was quite 3.I expl
27、ained that Id been4for some timein research and in physical strengthand showed them the 5I had got from their government authorizing my climb.I stressed that Id be very 6to keep their local traditions and hire one of their villagers as a guide,but it seemed to do little to reduce their 7.The male vi
28、llagers told me that the“quick mud”Id meet would swallow me.While they couldnt remember anyone this bad actually8,they seemed convinced it was a real 9.The village women,however,smiled at me,indicating their 10for my climb.The men11relaying stories of unpredictable danger.However,I was 12because my
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。
链接地址:https://www.ketangku.com/wenku/file-356673.html


鄂教版七年级语文下册第8课《诗两首》精题精练.doc
