2021版高考英语一轮基础练 Step 4 以话题为主线 锤炼素养技能 必修1 Unit 2(含解析)新人教版.doc
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
2 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 2021版高考英语一轮基础练 Step 以话题为主线 锤炼素养技能 必修1 Unit 2含解析新人教版 2021 高考 英语 一轮 基础 话题 主线 锤炼 素养 技能 必修 解析 新人
- 资源描述:
-
1、Unit 2核心素养了解语言学习的重要性, 认识语言在社会中的作用高考链接2018全国卷C; 2017浙江高考C; 2017全国卷. 话题与高考阅读理解(2018全国卷 C)Languages have been coming and going for thousands of years, but in recent times there has been less coming and a lot more going. When the world was still populated by hunter-gatherers, small, tightly knit (联系) gr
2、oups developed their own patterns of speech independent of each other. Some language experts believe that 10, 000 years ago, when the world had just five to ten million people, they spoke perhaps 12, 000 languages between them. Soon afterwards, many of those people started settling down to become fa
3、rmers, and their languages too became more settled and fewer in number. In recent centuries, trade, industrialization, the development of the nation-state and the spread of universal compulsory education, especially globalization and better communications in the past few decades, all have caused man
4、y languages to disappear, and dominant languages such as English, Spanish and Chinese are increasingly taking over. At present, the world has about 6, 800 languages. The distribution of these languages is hugely uneven. The general rule is that mild zones have relatively few languages, often spoken
5、by many people, while hot, wet zones have lots, often spoken by small numbers. Europe has only around 200 languages; the Americas about 1, 000; Africa 2, 400; and Asia and the Pacific perhaps 3, 200, of which Papua New Guinea alone accounts for well over 800. The median number (中位数) of speakers is a
6、 mere 6, 000, which means that half the worlds languages are spoken by fewer people than that. Already well over 400 of the total of 6, 800 languages are close to extinction (消亡), with only a few elderly speakers left. Pick, at random, Busuu in Cameroon (eight remaining speakers), Chiapaneco in Mexi
7、co (150), Lipan Apache in the United States (two or three) or Wadjigu in Australia (one, with a question-mark): none of these seems to have much chance of survival. 【文章大意】本文是一篇说明文, 主要讲述了随着人类社会的发展, 很多语言逐渐消失。1. What can we infer about languages in hunter-gatherer times? A. They developed very fast. B.
8、 They were large in number. C. They had similar patterns. D. They were closely connected. 【解析】选B。推理判断题。根据第一段中的When the world was still populated by hunter-gatherers. . . they spoke perhaps 12, 000 languages between them. 可知, 在狩猎时代虽然人口很少, 但语言种类很多。2. Which of the following best explains “dominant” und
9、erlined in Paragraph 2? A. Complex. B. Advanced. C. Powerful. D. Modern. 【解析】选C。词义猜测题。根据第二段最后一句中的increasingly taking over意为“越来越占据统治地位”, 可知dominant意为“占优势的; 占支配地位的”, 与C项同义。3. How many languages are spoken by less than 6, 000 people at present? A. About 6, 800. B. About 3, 400. C. About 2, 400. D. Abou
10、t 1, 200. 【解析】选B。细节理解题。根据第三段最后一句The median number of speakers is a mere 6, 000, which means that half the worlds languages are spoken by fewer people than that. 以及第四段第一句中的the total of 6, 800 languages可知答案为B。4. What is the main idea of the text? A. New languages will be created. B. Peoples lifestyles
11、 are reflected in languages. C. Human development results in fewer languages. D. Geography determines language evolution. 【解析】选C。主旨大意题。通读全文可知, 文章主要讲述随着人类社会的发展, 语言的种类越来越少, 故C项为正确答案。 猜测词义的五大技巧技巧1利用构词法技巧2利用逻辑关系技巧3利用语法关系, 如同位语、定语从句、下定义、设问、举例和标点等技巧4利用生活常识和文化背景技巧5利用上下文语境以本文第2题为例, 根据策略解题如下: Step 1 根据举例内容猜测
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。
链接地址:https://www.ketangku.com/wenku/file-357244.html


鄂教版七年级语文下册第8课《诗两首》精题精练.doc
