2021届高考英语二轮复习 备考专项冲刺 专题16 阅读理解一(含解析).doc
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
9 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 2021届高考英语二轮复习 备考专项冲刺 专题16 阅读理解一含解析 2021 高考 英语 二轮 复习 备考 专项 冲刺 专题 16 阅读 理解 解析
- 资源描述:
-
1、专题16 【阅读理解】解题指导触类旁通寻方法,求策略,掌握“套路”掌握四种题型选项特征,快速阅读不失分一理解文中具体信息细节理解题阅读理解【细节理解题】满分攻略命题趋势:通过语句的同义或反义转换来考察考生对文章的理解能力。答题技巧1.定位法小标题定位法:根据题干关键词和文章小标题信息,快速定位有效信息所在区域。关键信息定位法:利用标志词,如专有名词、序数词、数字等来定位。首尾句定位法:适用于主题句鲜明的文章。同义定位法:根据题干关键词,在原文中定位其同义词。2.查读法先看题干,带着问题去阅读文章,从而快而准地锁定目标信息。3.排除法通过文章整体意思来判定难以抉择的选项。命题规律1.考察内容时间
2、、地点、人物、事件。议论文中的例证。数字类:时间、年龄、金额、数量等。原因和结果。定义类2.考察题型直接理解题:在原文中可直接找到答案。语意转化题:需将题目信息和原文信息进行语意转换,加工或处理。数字计算题:直接考查或计算考查。图表图画题:理解图中暗含信息,按图索骥。3.题干设置特殊疑问句形式:以when、where、what、which、who等疑问词开头引出的问题。判断是非的形式:Not true或EXCEPT 等的判断是非的问题,要注意题干中是否有not never 等否定词。以“According to.”开头的提问形式。4.正确选项特点原文同义替换词性、语态变化。语言简化。正话反说。
3、5.干扰项特点扩缩范围 张冠李戴 正误并存 无中生有望文生义 偷换概念 文不对题考点突破针对提能明考点,攻重难,有效提升熟记高频词 突破阅读理解词汇障碍高考英语考前必背570个高频词第 一 组第 二 组1.accelerate vt. 加速;促进2.absolute adj.绝对的;无条件的;完全的3.liberal adj. 慷慨的;丰富的;自由的4.transport vt.运输;运送 n. 运输;运输工具5.mild adj. 温暖的;暖和的;温柔的6.tender adj. 温柔的;脆弱的7.nuisance n.损害;妨害;讨厌(的人或事物)8.insignificant adj.无
4、意义的;无足轻重的9.export n. 出口(物) v. 出口,输出10. import n. 进口(物) v. 进口,输入11. impose vt. 把.加强(on);采用;利用12. religion n. 宗教;宗教信仰13.burst vi./n. 突然发生;爆裂14.dispose vi. 除掉;处置;解决;处理(of)15.blast n. 爆炸;气流 vi. 炸,炸掉16.consume v. 消耗;耗尽17.split v. 劈开;割裂;分裂 adj.裂开的18.spit v. 吐(唾液等);唾弃19.spill v. 溢出;溅出;倒出20. extinct adj. 绝灭
5、的;熄灭的21.slide v. 滑动;滑落 n. 滑动;幻灯片22.bacteria n. 细菌23.breed n. 种;品种 v. 繁殖;产仔24.budget n. 预算 v. 编预算;作安排25.candidate n. 候选人26.campus n. 校园27.transform v. 转变;变革;变换28.transmit v. 传播;播送;传递29.transplant v. 移植30.shift v. 转移;转动;转变31.vary v. 变化;改变;使多样化32.vanish vi. 消灭;不见33.swallow v. 吞下;咽下 n. 燕子34.suspicion n.
6、 怀疑;疑心35.suspicious adj. 怀疑的;可疑的36.boundary n. 分界线;边界37.catalog n. 目录(册) v. 编目38.vague adj. 模糊的;不明确的39.vain n. 徒劳;白费40.extraordinary adj. 不平常的;非凡的41.agent n. 代理人;代理商;动因;原因42.alcohol n. 含酒精的饮料;酒精43.appeal n./vi. 呼吁;恳求44.appreciate vt. 重视;赏识;欣赏45.approve v. 赞成;同意;批准46.stimulate vt. 刺激;激励47.acquire vt.
7、 取得;获得;学到48.accomplish vt .完成;到达;实行work n. 网状物;电视网;网络50.tide n. 潮汐;潮流51.wander vi. 漫游;闲逛52.wax n. 蜡53.weave v. 织;编54.preserve v. 保护;保存;保持;维持55. abuse v. 滥用;虐待;谩骂56. academic adj.学术的;研究院的57. academy n. (高等)专科院校;学会58. battery n. 电池(组)59. barrier n. 障碍;棚栏60. cargo n. (船、飞机等装载的)货物第 三 组第 四 组61. career n.
8、 生涯;职业62. vessel n. 船舶;容器;器皿;血管63. vertical adj. 垂直的64. obscure adj. 阴暗;模糊65. extent n. 程度;范围;大小;限度66. external adj. 外部的;外表的;外面的67. petrol n. 汽油68. petroleum n. 石油69. delay vt./n. 推迟;延误;耽搁70. decay vi. 腐烂;腐朽71. decent adj. 像样的;体面的72. bother v. 打搅;麻烦73.interfere v. 干涉;干扰;妨碍74. sake n. 缘故;理由75. satell
9、ite n. 卫星76. temple n. 庙宇77. tedious adj. 乏味的;单调的78. tend vi.易于;趋向79. tendency n.趋向;趋势80. ultimate adj. 极端的;最大的;最终的81. adopt v. 收养;采用;采纳82. adapt vi. 适应,适合;改编 vt. 使适应83. bachelor n. 学士;学士学位;单身汉84. casual adj. 偶然的;碰巧的;非正式的85. trap n. 陷阱,圈套 v. 设陷阱捕捉86. vacant adj. 空的;未占用的87. vacuum n. 真空;真空吸尘器88. oral
10、 adj. 口头的;口述的89. optics n. (单、复数同形)光学90. organ n. 器官;风琴91. excess n. 过分;过量;过剩92. expel v. 驱逐;开除;赶出93. expend v. 消费94. expenditure n. 支出;消费;经费95. expense n. 开销;费用96. expensive adj. 花钱多的;价格高贵的97. private adj. 私人的;个人的98. individual adj.个别的;单独的 n. 个人99. personal adj.个人的;私人的;亲自的100. personnel n. 总称人员;员工1
11、01. the Pacific Ocean 太平洋102. the Atlantic Ocean 大西洋103. the Arctic Ocean 北冰洋104. the Antarctic Ocean 南冰洋105. grant vt. 授予;同意;准予106. grand adj. 宏伟大;壮丽的;重大的107. invade v. 侵入;侵略;侵袭108. acid n. 酸;酸性物质 adj. 酸的109. acknowledge v. 承认;致谢110. balcony n. 阳台111. calculate vt. 计算;核算112. calendar n. 日历;月历113. o
12、ptimistic adj. 乐观114. optional adj. 可以任选的;非强制的115. outstanding adj. 杰出的;显著的116. religious adj. 宗教的117. victim n. 牺牲品;受害者118.internal adj. 内部的;国内的119. videotape n. 录像磁带 v. 录像120. offend v. 冒犯;触犯第 五 组第 六 组121. favorable adj. 称赞道;有利的122.submit vi.(to)屈服;听从123.timber n. 木材;原木124. beforehand adv. 预先;事先12
13、5. racial adj. 人种的种族的126. radiation n. 放射物;辐射127. radical adj.根本的;激进的128. range n. 范围 v.(在某范围内)变动129. wonder n.惊奇;奇迹 v.对.感到疑惑130. isolate vt. 使隔离;使孤立131. issue n. 问题;发行;(报刊)一期132. hollow adj. 空的;中空的;空腹的133. hook n. 钩 vt. 钩住134. adequate adj. 适当的;充足的135. adhere vi. 粘附;附着;遵守;坚持136. ban n. 禁令 vt. 取缔;禁止
14、137. capture vt. 俘虏;捕获138. valid adj. 有效的;正当的139. valley n. 山谷;峡谷140. consistent adj. 一致的;始终如一的141. continuous adj.继续的;连续(不断)的142. continual adj. 不断地;频繁的143. explode v. 爆炸;爆发;激增144. exploit v. 剥削;利用;开采145. explore v. 勘探146. explosion n. 爆炸;爆发;激增147. explosive adj. 爆炸的;易引起争论的148. remote adj. 遥远的;偏僻的1
15、49. removal n. 除去;消除150. render vt. 使得;致使151. render vt. 呈递; 归还;汇报;实施152. precaution n. 预防;防备;警惕153. idle adj. 懒散的;无所事事的154. identify vt. 认出;鉴定155. identify n. 身份;个性;特性156. poverty n. 贫穷157. resistant adj. (to)抵抗的;抗.的;耐.的158. resolve vt. 解决;决定;决意159. barrel n. 桶160. bargain n. 便宜货 vi. 讨价还价161. coars
16、e adj. 粗的;粗糙的;粗劣的162. coach n. 教练;长途公共汽车163. code n. 准则;法规;密码164. coil n. 线圈 v. 卷;盘绕165.ridge n. 脊;山脊;埂166. rigid adj. 严格的;僵硬的167. advertise v. 为.做广告168. advertisement n. 广告169. agency n. 代理商;经销商170. forbid vt. 不许;禁止171. debate n./v. 辩论;争论172. debt n.欠债173. decade n.十年174. enclose vt. 围住;把.装入信封175.
17、encounter vt./n. 遭遇;遭到176. globe n. 地球;世界;地球仪177.sacrifice vt.牺牲 n.牺牲;祭品178. scan vt. 细看;扫描;浏览179. scandal n. 丑事;丑闻180. significance n. 意义;重要性2021年高考英语【阅读理解】题型强化训练一解析版跟踪检测迁移应用练模拟,练规范,夯基提能 2021年高考英语【阅读理解】题型强化训练一解析版Test 1Brits are extremely bad at languages, with many of us relying on the fact that th
18、e rest of the world speak English. Only half(51%) are able to speak a second language to any standard and as more people travel abroad, this is becoming an increasing regret, according to a new study.Almost twothirds(62%) of UK adults wish they were better at speaking languages. So they can better u
19、nderstand a citys culture(38% of respondents), talk with locals(24%) and go beyond the guide book(21%)Overcoming language barriers can be one of the most difficult parts of a holiday, particularly when in unfamiliar surroundings. So stressful in the fact that 10% of respondents said they didnt trave
20、l because of the problem.The survey by Hostelworld showed that one in five blamed getting lost on the language barrier, while a similar number had problems ordering food and one in ten got on the wrong train, plane or other form of transportation.If languages werent an issue then one in eight(12%) B
21、rits would visit Japan. China, Italy and Russia were also popular choices. Despite the communication problem, Japan has seen a 7.5% increase in the number of British visitors between January and April, compared to this time last year.“The number of British travelers to Japan has been growing year on
22、 year,” according to Hollie Mantle, marketing and communication manager for the Japanese Tourist Board. “People are realizing that Japan is one of the most hospitable and beautiful countries on earth, with so many new experiences for travelers to try, not to mention worldclass cuisine!”They had this
23、 message for Brits thinking about visiting:“Though some travelers worry about language barriers, as soon as you arrive in Japan, youll realize that people will go out of their way to help you enjoy their country. There really are few barriersroad signs and train stations are in English, youll find t
24、hat people speak more English than they let on, and even when they dont, they will go above and beyond to help you out.”1What do we know from the first two paragraphs?ABrits are poor at languages.BBrits regret what they have done.CBrits like relying on others.DBrits are good at languages.2How many B
25、rits cant order food correctly because of language barriers?AAbout 10%.BAbout 12%.CAbout 20%. DAbout 21%.3How is the text mainly developed?ABy analyzing causes.BBy giving examples.CBy making description.DBy listing data.【解题导语】本文主要介绍了语言障碍成为英国人出国旅游的一大顾虑。1A解析:推理判断题。根据第一段第一句“Brits(英国人) are extremely bad
26、 at languages, with many of us relying on the fact that the rest of the world speak English.”点题,并结合对前两段的整体理解可推知,英国人的语言能力比较差,故选A。2C解析:细节理解题。根据第四段中的“The survey by Hostelworld showed that one in five blamed getting lost on the language barrier, while a similar number had problems ordering food”可知,1/5即2
27、0%的英国人因为语言障碍不能正确点餐,故选C。3D解析:写作手法题。根据对文章的整体理解可知,本文列举了大量的数据来论证作者的观点,由此可推知,本文是通过列出数据来展开的,故选D。Test 2Robert Frost(18741963) was the statesman of American letters in the twentieth century, a rare national poet who was read and respected by both university professors and everyday citizens. In his life, Fro
28、st won four Pulitzer Prizes for his worksmore than any other poet in American history. His most famous poems include The Road Not Taken, Fire and Ice and Stopping by Woods on a Snowy Evening. Though he is widely read, Frost is also one of the most misunderstood writers in the United States for the c
29、omplexity of his poems.Though born in California, Frost was brought up in New England, where he is inseparably linked. After dropping out of Dartmouth College to seek his literary dream, he remained upset for years, producing collections of works but failing to get enough of them published to make h
30、is efforts financially worthwhile. Finally, Frost left the United States in 1912 to see whether his work might be better received in London. It was, and in 1913 his first full collection was published in Great Britain. Fellow American poet Amy Lowell adored Frosts work and brought it back to the Uni
31、ted States, publicizing it insistently. Soon afterwards Frosts collections became bestsellers, and he became a famous figure.From then on, Frost was on his way to the lifelong respect and recognition for his achievements in poetry. In 1961, he was invited to read a poem for the presidential inaugura
32、tion(总统就职典礼) of John FKennedy. He recited his poem, The Gift Outright, from memory at the ceremony. This was perhaps his last poetry reading in front of a wide national audience before his death in 1963.More importantly, Frost became the first poet to read a poem at a presidential inauguration.1What
33、 makes Frost “the statesman of American letters”?AThe comments of other writers.BHis literary achievements.CThe complexity of his poems.DHis political activities.2What do we know about Frost before 1912?AHe continued writing after his graduation from Dartmouth College.BHe was well received in London
34、 for his first collection.CHe failed to make much money with his publication.DHe produced enough works to achieve literary success.3According to the passage, what brought Frost immediate success in the US?AThe literary value of his poetry.BThe publication of his first collection.CThe invitation from
35、 John FKennedy.DThe recommendation by Amy Lowell.4Which of the following would be the best title for the passage?AThe Literary Life of Robert Frost:An OverviewBRobert Frost and the Twentieth CenturyCRobert Frost:A Historical FigureDThe Popularity of Robert Frost【解题导语】文章主要介绍了美国伟大的诗人Robert Frost的文学生涯。
36、1B解析:推理判断题。根据第一段中的“a rare national poet who was read and respected by both university professors and everyday citizens.in American history”可知,他的文学成就很高。故选B项。2C解析:细节理解题。根据第二段中的“but failing to get enough of them published to make his efforts financially worthwhile”可知,当时Frost没能靠写作挣到很多钱。3D解析:细节理解题。根据第二段中
37、的“Fellow American poet Amy Lowell adored Frosts work and brought it back to the United States, publicizing it insistently.a famous figure.”可知,美国诗人Amy Lowell喜欢Frost的作品,并把它带去了美国进行宣传,这使得Frost在美国迅速取得成功,故选D项。4A解析:标题归纳题。本文介绍了美国伟大的诗人Robert Frost的文学生涯。A选项意为“Robert Frost的文学生涯概述”,能概括文意,故选A项。Test 3Air pollutio
38、n shortens human lives by more than a year, according to a new study from a team of leading environmental engineers and public health researchers. Better air quality could lead to a significant extension of lifespans(寿命) around the world.It is the first time that data on air pollution and the lifesp
39、an has been studied together in order to check how air pollution affects overall life expectancy.The researchers looked at outdoor air pollution from particulate matter(PM)(颗粒物) smaller than 2.5 microns. These particulates can enter deep into the lungs, and breathing PM 2.5 is associated with the in
40、creased risk of heart attacks, strokes and cancer. PM 2.5 pollution comes from power plants, cars and trucks, fires, agriculture and industrial emissions(排放物)Led by Joshua Apte, the team used data from the Global Burden of Disease Study to measure PM 2.5 air pollution exposure and its consequences i
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。


鄂教版七年级语文下册第8课《诗两首》精题精练.doc
