2021届高考英语二轮复习之高考真题阅读词块精析(二十一) WORD版含解析.doc
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
2 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 2021届高考英语二轮复习之高考真题阅读词块精析二十一 WORD版含解析 2021 高考 英语 二轮 复习 阅读 词块精析 十一 WORD 解析
- 资源描述:
-
1、2021高考英语复习之高考真题阅读词块精析(二十一)2020全国三卷(C篇)With the young unable to afford to leave home and the old at risk of isolation(孤独), more families are choosing to live together.The doorway to peace and quiet, for Nick Bright at least, leads straight to his mother-in-law, she lives on the ground floor, while he
2、 lives upstairs with his wife and their two daughters.Four years ago they all moved into a three-storey Victorian house in Bristol one of a growing number of multigenerational families in the UK living together under the same roof. They share a front door and a washing machine, but Rita Whitehead ha
3、s her own kitchen, bathroom, bedroom and living room on the ground floor.“We floated the idea to my mum of sharing a house,” says Kathryn Whitehead. Rita cuts in: “We spoke more with Nick because I think its a big thing for Nick to live with his mother-in-law.”And what does Nick think? “From my stan
4、dpoint, it all seems to work very well. Would I recommend it? Yes, I think I would.”Its hard to tell exactly how many people agree with him, but research indicates that the numbers have been rising for some time. Official reports suggest that the number of households with three generations living to
5、gether had risen from 325,000 in 2001 to 419,000 in 2013.Other varieties of multigenerational family are more common. Some people live with their elderly parents; many more adult children are returning to the family home, if they ever left. It is said that about 20% of 25-34-year-olds live with thei
6、r parents, compared with 16% in 1991.The total number of all multigenerational households in Britain is thought to be about 1.8 million.Stories like that are more common in parts of the world where multigenerational living is more firmly rooted. In India, particularly outside cities, young women are
7、 expected to move in with their husbands family when they get married.词块梳理1:able adj. 能够的, 得以的,有才干的, 有本事的比较级: abler, ablest 副 词: ably近义词:adj. competent, capable, fit, healthy反义词:n. unable, incompetent, incapable, unfit解析:able: 最常用词,多用于褒义,着重指多方面的,经常性的,或潜在性的能力。有时也指高超、非凡的能力。capable: 语气弱于able,指有能力、有潜力或有
8、条件做某事,常与of连用。competent: 强调具有能胜任某项工作的足够技能或其它所需的条件。词组 | 习惯用语will be able to 将能够be able to do 能够做be able to take 经受得住某事(指困难、痛苦的事)able person 能人;有能力的人;有用的人才spell able 干练的;有能力的able seaman 一级水手;熟练水手;英国,加拿大二等水兵2:isolatevt. 使孤立;使绝缘;使隔离n. 隔离种群vi. 孤立;隔离adj. 隔离的;孤立的时 态: isolated, isolating, isolates 名 词: isola
9、tor近义词:v. discriminate, separate, single out, get, acquire, disunite, divide解析:isolate: 侧重指完全分离、隔开,也指人或处于完全孤立的状态。separate: 指一般意义上的分开或隔开。segregate: 指把一群人或物从整体或主体中分离出来。insulate: 指隔开、分离,尤指用某种东西阻挡从里面逃出或从外面进入的东西。作技术用词时,专指用某种绝缘体隔断通路。3:choosevt. 选择,决定vi. 选择,挑选时 态: chose chosen choosing, chooses 名 词: choose
10、r近义词:v. decide, make up ones mind, determine, evaluate, pass judgment, judge解析:choose: 普通用词,侧重根据个人意愿和判断从众多的对象中进行选择,着重被选者的优点。select: 书面用词,具有庄严、正式的感情色彩。强调精选。elect: 指按照一定的规章或法律,用投票等方式进行的认真慎重的选择。 pick: 口语用词,多指从个人角度仔细挑选,也含任意挑选之意。prefer: 强调个人偏爱,不一定有选择的行动。opt: 多指在几种可能性之间进行选择。词组 | 习惯用语choose from 挑选,从中选择as
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。
链接地址:https://www.ketangku.com/wenku/file-362512.html


鄂教版七年级语文下册第8课《诗两首》精题精练.doc
