广东省潮阳实验中学2021届高三英语上学期期末试题(含解析).doc
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
1 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 广东省 潮阳 实验 中学 2021 届高三 英语 学期 期末 试题 解析
- 资源描述:
-
1、广东省潮阳实验中学2021届高三英语上学期期末试题(含解析)注意事项:1. 答卷前,考生务必将自己的姓名、考生号、考场号、座位号填写在答题卡上。2. 回答选择题时,选出每小题答案后,用铅笔把答题卡上对应题目的答案标号涂黑。如需改动,用橡皮檫干净后,再选涂其他答案标号。回答非选择题时,将答案写在打题卡上,写在试卷上无效。3. 考试结束后,将本试卷和答题卡一并交回。第一部分 听力(共两节,满分30分)做题时,先将答案标在试卷上。录音内容结束后,你将有两分钟的时间将试卷上的答案转涂到答题卡上。第一节(共5小题;每小题1.5分,满分7.5分)听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C
2、三个选项中选出最佳选项。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。例:How much is the shirt?A. 19.15. B. 9.18. C. 9.15.答案是C。1. What does the man like about the play?A.The story. B.The ending. C.The actor.2.Which place are the speakers trying to find?A.A hotel. B.A bank. C.A restaurant.3.At what time will the two
3、speakers meet?A. 5:20 B. 5:10 C.4:404.what will the man do ?A.Change the plan B.Wait for a phone call C.Sort things out5.What does the woman want to do ?A.See a film with the man. B. Offer the man some help C.Listen to some great music.第二节(共15小题:每小题1.5分,满分22.5分)请听下面5段对话。每段对话后有几个小题,从题中所给出的A、B、C三个选项种选
4、出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听每段对话前,你将有时间阅读各个小题。,每小题5秒钟;听完后,各小题给出5秒钟的作答时间。每段对话读两遍。听第6段材料,回答6、7题。6.Where is Ben?A. In the kitchen. B. At school. C. In the park.7.What will the children in the afternoon?A. Help set the table. B. Have a party. C. Do their homework.听第7段材料,回答第8、9题8. What are the two speakers talking
5、 about?A. A Family holiday. B. A business trip. C. A travel plan.9. Where did Rachel go?A. Spain. B. Italy. C. China.听第8段材料,回答第10至12题。10.How did the woman get to know about third-hand smoke?A. From young smokers.B. From a newspaper article.C. From some smoking parents.11. Why does the man say that h
6、e should keep away from babies?A. He has just become a father.B. He wears dirty clothes.C. He is a smoker.12. What does the woman suggest smoking parents should do ?A. Stop smoking altogether.B. Smoke only outside their houses.C. Reduce dangerous matter in cigarettes.听第9段材料,回答第13至16题。13. Where does
7、Michelle Ray come from?A. A middle-sized city B. A small town. C. A big city14. Which place would Michelle Ray take her visitors to for shopping?A. The Zen Garden B. The Highlands. C. The Red River area.15. What does Michelle Ray do for complete quiet?A. Go camping B. Study in a library. C. Read at
8、home.16.What are the speakers talking about imgeneral?A. Late-night shopping. B. Asian food. C. Louisville.听第10段材料,回答第17至20题。17. Why do some people say they never have dreams according to Dr Garfield ?A. Thy forget about their dreams.B. Thy dont want to tell the truth.C. They have no bad experiences
9、.18. Why did Davis stop having dreams?A. He got a serious heart attack.B. He was too sad about his brothers deathC. He was frightened by a terrible dream.19. What is Dr Garfields opinion about dreaming?A. It is very useful.B. It makes things worse.C. It prevents the mind from working.20.Why do some
10、people turn off their dreams completely?A. To recover from illnesses.B. To recover from illnesses.C. To stay away from their problems.第二部分阅读(共两节,满分50分)第一节 (共15小题;每小题2.5分,满分37.5分)阅读下列短文,从每题所给的A、B、C和D四个选项中,选出最佳选项。ASummerAuthor: Ali SmithPrice: 16. 99Ali Smiths Summer continues the interplay between th
11、e recent past and modern day society that marked out her works as insightful. The top of a hugely ambitious and fast paced literary project that aims to display the state of the nation with burning immediacy(直观性), Summer is one of 2020 s absolute must-reads.ActressAuthor: Anne EnrightPrice: 16. 99A
12、beautifully realised novel of mother-daughter relationships and the dark side of fame and adulation(吹捧)Actress skillfully unpacks the secrets and lies of a well known theatre performer and the effects of her bad fame on the child who admired her. With a sharp eye for female interaction and familial
13、meaning, Actress finds the former Booker Prize-winner on excellent form.Redhead by the Side of the RoadAuthor: Anne TylerPrice: 14. 99Redhead by the Side of the Road is both a deliciously perfect love story and a character study of a lovable eccentric(古怪的人), stuck in his ways. Showing the emotional
14、warmth that has made her both a critical darling and a beloved popular author, this is Anne Tyler at her winning best.Grown UpsAuthor: Marian KeyesPrice: 20. 00There are few writers as capable of showing the frictions of family life with as much humour and accuracy as Marian Keyes and her latest see
15、s her on flashing form. When one womans accident leads to an outpouring of long-contained complaints and secrets, it calls into question just how civilised and “ grown-up” any of us actually are.1. What is special about Summer?A. It is about the reflection of the country.B. It shows the bad side of
16、the daily life.C. It shows how a country grew stronger.D. It tells the fast pace of the present life.2. What will you see in the book Actress?A. The hard work of performance.B. The glory of the film star.C. The bitter side of a mother.D. The growth of a rising star.3. Which of the following shows th
17、e everyday life of a lovely couple?A. ActressB. SummerC. Grown UpsD. Redhead by the Side of the Road【答案】1. A 2. C 3. D【解析】【分析】这是一篇应用文。全文介绍了 2020 年畅销的四本书。【1题详解】细节理解题。根据文章Summer提及的内容“The top of a hugely ambitious and fast paced literary project that aims to display the state of the nation with burning
18、 immediacy(直观性), Summer is one of 2020 s absolute must-reads.”(夏日是一部雄心勃勃、节奏极快的文学作品的巅峰之作,其目的是用炽热的瞬间展现美国的现状,夏日是2020年的绝对必读读物之一。)可知, Summer是一本反映国家的书。故选A项。【2题详解】推理判断题。根据文章Actress提及的内容“A beautifully realized novel of mother-daughter relationships and the dark side of fame and adulation, Actress skillfully
19、 unpacks the secrets and lies of a well known theatre performer and the effects of her bad fame on the child who admired her.”(这是一部关于母女关系以及名声和奉承的阴暗面的小说,她巧妙地揭示了一位著名戏剧演员的秘密和谎言,以及她坏名声对崇拜她的孩子的影响。)可知,Actress这本书反应了作为一名母亲痛苦的一面。故选C项。【3题详解】推理判断题。根据文章Redhead by the Side of the Road提及的内容“Redhead by the Side of
20、 the Road is both a deliciously perfect love story and a character study of a lovable eccentric(古怪的人), stuck in his ways.”(路边的红头发既是一部完美的爱情故事,也是对一个可爱的特立独行者的性格研究。)可知,Redhead by the Side of the Road是关于一部关于爱情的小说。体现了一对可爱夫妇的日常生活。选D项。BA one-armed 13-year-old basketball player in a video moves China. He is
21、Zhang Jiacheng, from Guangdong Province. In the video, facing a taller, stronger, and older opponent (对手), he isnt afraid at all.Attracted by his good skills in the video, many people even fail to know that Zhang Jiacheng has only one arm. Although the young boy lost one of his arms in an accident,
22、he became crazy about playing basketball at 12. Work hard or just give up, he always says. Thus, he spent all of his free time on it without considering his body condition.Peoples attention has encouraged him to work harder towards his goal-to become a top basketball player. I just keep practising e
23、very day to improve myself whether at home or in the playground, he says, My biggest challenge is to control the ball much better. After only a year of hard practising, Zhang Jiacheng has improved his skills greatly. Through patience, confidence and determination, the young basketball player is gett
24、ing closer to his life goal.His effort and courage finally caught the attention of Yi Jianlian, a Chinese professional (职业的) basketball player, who shared the video on his own Weibo.4. Why do people fail to know the boy has only one arm?A. Because his good skills attract people.B. Because his life g
25、oal encourages people.C. Because he jumps to an amazing height.D. Because he hides the other arm carefully.5. What is the biggest challenge for the boy?A. Controlling the ball better.B. Keeping his balance.C. Making some more friends.D. Getting closer to his family.6. What is the boys goal according
26、 to the text?A. To live a comfortable life.B. To become a top basketball player.C. To set up a basketball team.D. To build a large gym for his school.7. What will probably be talked about in the following paragraph?A. Yi Jianlians cute pets.B. Yi Jianlians courage.C. The videos influence.D. The vide
27、os quality.【答案】4. A 5. A 6. B 7. C【解析】【分析】这是一篇记叙文。文章讲述了独臂篮球男孩张家城的故事。【4题详解】细节理解题。根据第二段第一句“Attracted by his good skills in the video, many people even fail to know that Zhang Jiacheng has only one arm. (被他在视频中出色的技巧所吸引,很多人甚至不知道张家城只有一只胳膊)”可知,因为被张家城的出色的球技吸引,所以人们不知道他只有一只胳膊。故选A。【5题详解】细节理解题。根据第三段中“I just ke
28、ep practising every day to improve myself whether at home or in the playground, he says, My biggest challenge is to control the ball much better.(“我只是每天坚持练习,提高自己,无论是在家里还是在操场上, ”他说,“我最大的挑战是更好地控制球”)”可知,张家城最大的挑战是如何更好地控制球。故选A。【6题详解】细节理解题。根据第三段中“Peoples attention has encouraged him to work harder towards
29、 his goal-to become a top basketball player. (人们的关注鼓励他朝着自己的目标努力成为一名项尖的篮球运动员)”可知,张家城的目标是成为一名顶尖的篮球运动员。故选B。【7题详解】推理判断题。根据最后一段“His effort and courage finally caught the attention of Yi Jianlian, a Chinese professional (职业的) basketball player, who shared the video on his own Weibo. (他的努力和勇气终于引起了中国职业篮球运动员
30、易建联的注意,他在自己的微博上分享了这段视频) ”可推知,视频被易建联分享后,会有更广泛的传播,会被更多的人看到,会产生更大的影响,所以接下来的段落可能将讲述这段视频的影响。故选C。CThe River Thames has some of the highest recorded levels of microplastics for any river in the world.Scientists have estimated that 94,000 microplastics per second flow down the river in places. The quantity
31、is larger than that measured in other European rivers, such as the Danube and Rhine. Tiny bits of plastic have been found inside the bodies of crabs living in the Thames.Researchers at Royal Holloway, University of London, are calling for stricter regulations on the labelling and disposal of plastic
32、 products. They warn that careless disposal of plastic gloves and masks during the coronavirus pandemic might make the problem of plastic pollution worse.“Taken together, these studies show how many different types of plastic, from microplastics in the water through to larger items of debris physica
33、lly altering the foreshore, can potentially affect a wide range of organisms in the River Thames,” said Prof Dave Morritt from Royal Holloway, “The increased use of single- use plastic items, and the inappropriate disposal of such items, including masks and gloves, along with plastic- containing cle
34、aning products, during the current COVID-19 pandemic, may well make this problem even worse.”Many forms of microplastics were found in the Thames, including glitter, microbeads from cosmetics and plastic debris from larger items. Most of the microplastics came from the break-down of large plastics,
35、with food packaging thought to be a significant source. “Flushable” wet wipes were found in high abundance on the shoreline forming “wet wipe reefs”.Study researcher, Katherine McCoy, said, “Our study shows that stricter regulations are needed for the labelling and disposal of these products. There
36、is great range to further research the impacts of microplastics and indeed microfibres on Thames organisms.”8. What did the researchers mainly suggest?A. Stricter regulations should be made.B. People shouldnt eat crabs for a while.C. People should cut the use of plastic glovesD. Plastic masks should
37、nt be thrown away carelessly.9. Where did most microplastics found in the River Thames come from?A. Wet wipes.B. Food packaging.C. Cleaning products.D. Single-use plastic masks.10. What is the best title for the text?A. Wildlife Being Threatened by Microplastics.B. Forms of Microplastics Found in th
38、e Thames.C. River Thames Severely Polluted with Plastic.D. Inappropriate Disposal of Single-use Plastics.11. In which section of a newspaper may this text appear?A. Science.B. Environment.C. Health.D. Education.【答案】8. A 9. B 10. C 11. B【解析】【分析】这是一篇说明文。文章主要说明了泰晤士河是世界上微塑料含量最高的河流之一,科学家估计,每秒有94000个微塑料顺流
39、而下。对此研究人员建议制定更严格的规章制度,文章还介绍了这些微塑料的类型等情况。【8题详解】细节理解题。根据第三段中“Researchers at Royal Holloway, University of London, are calling for stricter regulations on the labelling and disposal of plastic products. (伦敦大学皇家霍洛威学院的研究人员呼吁对塑料产品的标签和处理采取更严格的规定)”可知,研究人员主要建议应该制定更严格的规章制度。故选A。【9题详解】细节理解题。根据倒数第二段中“Most of the
40、 microplastics came from the break-down of large plastics, with food packaging thought to be a significant source. (大多数微塑料来自于大型塑料的分解,食品包装被认为是一个重要来源)”可知,泰晤士河中发现的大多数微塑料来自食品包装。故选B。【10题详解】主旨大意题。根据第一段“The River Thames has some of the highest recorded levels of microplastics for any river in the world. (泰
41、晤士河是世界上微塑料含量最高的河流之一)”结合文章主要说明了泰晤士河是世界上微塑料含量最高的河流之一,科学家估计,每秒有94000个微塑料顺流而下。对此研究人员建议制定更严格的规章制度,文章还介绍了这些微塑料的类型等情况。可知,C选项“泰晤士河被塑料严重污染”最符合文章标题。故选C。【11题详解】推理判断题。通读全文可知,文章主要说明了泰晤士河是世界上微塑料含量最高的河流之一,科学家估计,每秒有94000个微塑料顺流而下。对此研究人员建议制定更严格的规章制度,文章还介绍了这些微塑料的类型等情况。可推知,文章可能选自报纸的“环境”版面。故选B。D”Did you hear what happen
42、ed to Adam last Friday?” Lindsey whispers to Tori.With her eyes shining, Tori brags, “You bet I did. Sean told me two days ago.”Who are Lindsey and Tori talking about? It just happens to be yours truly, Adam Freedman. I can tell you that what they are saying is (a) not nice and (b) not even true. St
43、ill, Lindsey and Tori arent very different from most students here at Linton High School, including me. Many of our conversations are gossip. I have noticed three effects of gossip: it can hurt people, it can give gossipers a strange kind of satisfaction, and it can cause social pressures in a group
44、.An important negative effect of gossip is that it can hurt the person being talked about. Usually, gossip spreads information about a topic breakups, trouble at home, even dropping out that a person would rather keep secret. The more embarrassing or shameful the secret is, the juicier the gossip it
45、 makes. Probably the worst type of gossip is the absolute lie. People often think of gossipers as harmless, but cruel lies can cause pain.If we know that gossip can be harmful, then why do so many of us do it? The answer lies in another effect of gossip: the satisfaction it gives us. Sharing the lat
46、est rumor can make a person feel important because he or she knows something that others dont. Similarly, hearing the latest rumor can make a person feel like part of the “in group.” In other words, gossip is satisfying because it gives people a sense of belonging or even superiority(优越感).Gossip als
47、o can have a third effect: it strengthens unwritten, unspoken rules about how people should act. Professor David Wilson explains that gossip is important in policing behaviors in a group. Translated into high school terms, this means that if everybody you hang around with is laughing at what John wo
48、re or what Jane said, then you can bet that wearing or saying something similar will get you the same kind of negative attention. The dos and donts conveyed through gossip will never show up in any student handbook.The effects of gossip vary depending on the situation. The next time you feel the urg
49、e to spread the latest news, think about why you want to gossip and what effects your “juicy story” might have.12. The author uses a conversation at the beginning of the passage to _.A. introduce a topicB. present an argumentC. describe the charactersD. clarify his writing purpose13. An important ne
50、gative effect of gossip is that it _.A. breaks up relationshipsB. embarrasses the listenerC. spreads information aroundD. causes unpleasant experiences14. In the authors opinion, many people like to gossip because it _.A. gives them a feeling of pleasureB. helps them to make more friendsC. makes the
51、m better at telling storiesD. enables them to meet important people15. What advice does the author give in the passage?A. Never become a gossiper.B. Stay away from gossipers.C. Dont let gossip turn into lies.D. Think twice before you gossip.【答案】12. A 13. D 14. A 15. D【解析】【分析】这是一篇说明文。文章主要说明了人们为什么会喜欢说
52、闲话的原因,说闲话的负面影响以及闲话对于监督一个群体的行为很重要。【12题详解】推理判断题。根据第三段中“Still, Lindsey and Tori arent very different from most students here at Linton High School, including me. Many of our conversations are gossip. I have noticed three effects of gossip: it can hurt people, it can give gossipers a strange kind of sat
53、isfaction, and it can cause social pressures in a group.(不过,Lindsey和Tori和林顿高中的大多数学生,包括我,并没有太大的不同。我们的很多谈话都是闲话。我注意到闲话的三个影响:它会伤害别人,它会给说闲话者一种奇怪的满足感,它会在一个群体中造成社会压力)”可推知,作者使用对话的主要目的在于引出本文的话题“人们为什么喜欢说闲话”。故选A。【13题详解】推理判断题。根据第四段“An important negative effect of gossip is that it can hurt the person being talk
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。


鄂教版七年级语文下册第8课《诗两首》精题精练.doc
