2021年普通高等学校招生全国统一考试英语试题(全国甲卷含解析).doc
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
7 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 2021 普通高等学校 招生 全国 统一 考试 英语试题 甲卷含 解析
- 资源描述:
-
1、2021年普通高等学校招生全国统一考试英语试题第一部分 阅读理解(共两节, 满分40分)第一节(共15小题;每小题2分, 满分30分)阅读下列短文, 从每图所给的A、B、C和D四个选项中, 选出最佳选项。AA Take a view, the Landscape(风景)Photographer of the Year Award, was the idea of Charlie Waite, one of todays most respected landscape photographers.Each year, the high standard of entries has shown
2、 that the Awards are the perfect platform to showcase the very best photography of the British landscape.Take a view is a desirable annual competition for photographers from all comers of the UK and beyond.Mike Shepherd(2011)Skiddaw in WinterCumbria, EnglandIt was an extremely cold winters evening a
3、nd freezing fog hung in the air. I climbed to the top of a small rise and realised that the mist was little more than a few feet deep, and though it was only a short climb, I found myself completely above it and looking at a wonderfully clear view of Skiddaw with the sum setting in the west. I used
4、classical techniques, translated from my college days spent in the darkroom into Photoshop, to achieve the blackandwhite image(图像).Timothy Smith(2014)Macclesfield Forest Cheshire, EnglandI was back in my home town of Macclesfield to take some winter images. Walking up a path through the forest towar
5、ds Shutlingsloe. a local high point, I came across a small clearing and immediately noticed the dead yellow grasses set against the fresh snow. The small pine added to the interest and I placed it centrally to take the view from the foreground right through into the forest.1. Who would most probably
6、 enter for Take a view?A. Writers.B. Photographers.C. Painters.D. Tourists.2. What do the works by Shepherd and Smith have in common?A. They are winter images.B. They are in black and white.C. They show mountainous scenes.D. They focus on snowcovered forests.3. Where can the text be found?A. In a hi
7、story book.B. In a novel.C. In an art magazine.D. In a biography.【答案】1. B 2. A 3. C【解析】【分析】这是一篇应用文。文章主要介绍了摄影比赛Take a view以及获奖的相关情况。【1题详解】细节理解题。根据第一段“Take a view, the Landscape(风景)Photographer of the Year Award,was the idea of Charlie Waite, one of todays most respected landscape photographers.”( Tak
8、e a view,年度风景摄影师奖是Charlie Waite的主意,他是当今最受尊敬的风景摄影师之一)可知摄影师最有可能参加Take a view。故选B。【2题详解】细节理解题。根据Mike Shepherd部分“It was an extremely cold winters evening and freezing fog hung in the air.”(那是一个极其寒冷的冬天的晚上,空气中弥漫着冰冷的雾)和Timothy Smith部分“I was back in my home town of Macclesfield to take some winter images.”(
9、我回到我的家乡Macclesfield拍摄一些冬季的照片)可知Shepherd 和 Smith的作品的共同之处是它们都是冬天的景象。故选A。【3题详解】推理判断题。根据第一段“Each year, the high standard of entries has shown that the Awards are the perfect platform to showcase the very best photography of the British landscape. Take a view is a desirable annual competition for photogr
10、aphers from all comers of the UK and beyond.”(每年参赛作品的高水准表明,该奖项是展示英国风景最佳摄影作品的完美平台。 对于英国和世界各地的摄影师来说,Take a view是一项令人向往的年度竞赛 )结合下文对两位获奖者及其作品的介绍,可知这篇文章主要介绍了摄影比赛Take a view以及获奖的相关情况,最可能出现在一本艺术杂志上。故选C。BPort Lympne Reserve, which runs a breeding (繁育) programme, has welcomed the arrival of a rare black rhin
11、o calf (犀牛幼崽). When the tiny creature arrived on January 31, she became the 40th black rhino to be born at the reserve. And officials at Port Lympne were delighted with the new arrival, especially as black rhinos are known for being difficult to breed in captivity (圈养).Paul Beer, head of rhino secti
12、on at Port Lympne, said: “Obviously were all absolutely delighted to welcome another calf to our black rhino family. Shes healthy, strong and already eager to play and explore. Her mother, Solio, is a first-time mum and she is doing a fantastic job. Its still a little too cold for them to go out int
13、o the open, but as soon as the weather warms up, I have no doubt that the little one will be out and about exploring and playing every day.”The adorable female calf is the second black rhino born this year at the reserve, but it is too early to tell if the calves will make good candidates to be retu
14、rned to protected areas of the wild. The first rhino to be born at Port Lympne arrived on January 5 to first-time mother Kisima and weighed about 32kg. His mother, grandmother and great grandmother were all born at the reserve and still live there.According to the World Wildlife Fund, the global bla
15、ck rhino population has dropped as low as 5500, giving the rhinos a “critically endangered” status.4. Which of the following best describes the breeding programme?A. Costly.B. Controversial.C. Ambitious.D. Successful.5. What does Paul Beer say about the new-born rhino?A. She loves staying with her m
16、other.B. She dislikes outdoor activities.C. She is in good conditionD. She is sensitive to heat.6. What similar experience do Solio and Kisima have?A. They had their first born in January.B. They enjoyed exploring new placesC. They lived with their grandmothers.D. They were brought to the reserve yo
17、ung7. What can be inferred about Porn Lympne Reserve?A. The rhino section will be open to the public.B. It aims to control the number of the animals.C. It will continue to work with the World Wildlife Fund.D. Some of its rhinos may be sent to the protected wild areas.【答案】4. D 5. C 6. A 7. D【解析】【分析】本
18、文是一篇说明文。文章主要介绍了在Port Lympne保护区的部分黑犀牛现状。【4题详解】推理判断题。通过文章第一段“she became the 40th black rhino to be born at the reserve (她成为该保护区出生的第40头黑犀牛)”以及文章倒数第二段“His mother, grandmother and great grandmother were all born at the reserve and still live there. (他的母亲、祖母和曾祖母都出生在保护区,至今仍住在那里)”可知,保护区的繁育计划使很多黑犀牛成功存活,可推知,这
19、计划是成功的。故选D项。【5题详解】细节理解题。通过文章第二段“Shes healthy, strong and already eager to play and explore. (她很健康,很强壮,已经渴望玩耍和探索了)”可知,Paul Beer认为新生的犀牛身体状况很好。故选C项。【6题详解】细节理解题。通过文章第一段“When the tinv creature arrived on January 31, she became the 40th black rhino to be born at the reserve. (1月31日,当这头小犀牛来到保护区时,她成为了第40头在保
20、护区出生的黑犀牛)”以及文章倒数第二段“The first rhino to be born at Port Lympne arrived on January 5 to first-time mother Kisima and weighed about 32kg. (1月5日,犀牛妈妈Kisima分娩的第一头小犀牛,同时也是第一个出生在Port Lympne,体重约为32公斤)”可知,Solio和Kisima的第一个孩子都是在一月份出生的。故选A项。【7题详解】推理判断题。通过文章倒数第二段“it is too early to tell if the calves will make g
21、ood candidates to be returned to protected areas of the wild (要判断这些小犀牛是否会成为返回野生保护区的好的候选者还为时过早)”可推知,Pon Lympne保护区的一些犀牛可能会被送到野生保护区。故选D项。CWhen I was 9, we packed up our home in Los Angeles and arrived at Heathrow, London on a gray January morning. Everyone in the family settled quickly into the city ex
22、cept me. Without my beloved beaches and endless bluesky days, I felt at a loss and out of place. Until I made a discovery.Southbank, at an eastern bend in the Thames, is the center of British skateboarding, where the continuous crashing of skateboards left your head ringing .I loved it. I soon made
23、friends with the local skaters. We spoke our own language. And my favorite: Safe. Safe meant cool. It meant hello. It meant dont worry about it. Once, when trying a certain trick on the beam(横杆), I fell onto the stones, damaging a nerve in my hand, and Toby came over, helping me up: Safe, man. Safe.
24、 A few minutes later, when I landed the trick, my friends beat their boards loud, shouting: “ Safe! Safe! Safe!” And thats what matteredlanding tricks, being a good skater.When I was 15, my family moved to Washington. I tried skateboarding there, but the locals were far less welcoming. Within a coup
25、le of years, Id given it up.When I returned to London in 2004, I found myself wandering down to Southbank, spending hours there. Ive traveled back several times since, most recently this past spring. The day was cold but clear: tourists and Londoners stopped to watch the skaters. Weaving(穿梭)among th
26、e kids who rushed by on their boards, I found my way to the beam. Then a railthin teenager, in a baggy white Tshirt, skidded(滑)up to the beam. He sat next to me. He seemed not to notice the man next to him. But soon I caught a few of his glances. “I was a local here 20 years ago,” I told him. Then,
27、slowly, he began to nod his head. “Safe, man. Safe.”“Yeah,” I said. “Safe.”8. What can we learn about the author soon after he moved to London?A. He felt disappointed.B. He gave up his hobby.C. He liked the weather there.D. He had disagreements with his family.9. What do the underlined words “Safe!
28、Safe! Safe!” probably mean?A. Be careful!B. Well done!C. No way!D. Dont worry!10. Why did the author like to spend time in Southbank when he returned to London?A. To join the skateboarding.B. To make new friends.C. To learn more tricks.D. To relive his childhood days11. What message does the author
29、seem to convey in the text?A. Children should learn a second language.B Sport is necessary for childrens health.C. Children need a sense of belongingD. Seeing the world is a must for children.【答案】8. A 9. B 10. D 11. C【解析】【分析】本文属于记叙文。本文讲述作者自己的经历,起初搬到伦敦很不适应,但是由于找到了玩滑板的地方,结识了玩滑板的朋友,因此很好的适应了。作者回到伦敦之后,经常
30、去之前玩滑板的地方寻找自己的回忆,在与一个玩滑板的孩子打招呼的时候,终于找到了自己久违的熟悉感。【8题详解】推理判断题。根据第一段“Everyone in the family settled quickly into the city except me. Without my beloved beaches and endless blue -sky days, I felt at a loss and out of place.(除了我之外的家里人都很快适应这个城市,没有了我喜爱的沙滩和蓝天,我感到迷茫和无措)”可知,作者刚到伦敦的时候因为没有喜爱的沙滩,不能很好的融入到新的城市,感到很
31、沮丧,故选A。【9题详解】词义猜测题。根据画线词后文“And thats what matteredlanding tricks, being a good skater. (那才是真正重要的滑板的落地技巧掌握了才是一名好的滑板玩家)”可知,作者掌握了滑板落地技巧,因此他的朋友大声欢呼,因此可以推出本句的Safe是赞美的含义,结合选项,故选B。【10题详解】推理判断题。根据第四段“I was a local here 20 years ago, I told him. Then, slowly, he began to nod his head. “Safe, man. Safe.”(我告诉他
32、:“我20年前经常在这里玩滑板,”他缓慢地开始向我点头:“嗨,你好!”)”可推知,作者去Southbank这个地方是为了寻找自己玩滑板的回忆,故选D。【11题详解】推理判断题。根据全文可知,作者起初搬到伦敦很不适应,但是由于找到了玩滑板的地方,结识了玩滑板的朋友,因此很好的适应了。但是搬去华盛顿,因为没有遇到很好的玩滑板的朋友,几年之后就不再玩滑板,作者回到伦敦之后,经常去之前玩滑板的地方寻找自己的回忆,在于一个孩子打招呼的时候,终于找到了自己久违的回忆。通过作者的经历,作者要表达的是,归属感对于孩子是很重要的,故选C。DWho is a genius? This question has g
33、reatly interested humankind for centuries.Lets state clearly: Einstein was a genius. His face is almost the international symbol for genius. But we want to go beyond one man and explore the nature of genius itself. Why is it that some people are so much more intelligent or creative than the rest of
34、us? And who are they? In the sciences and arts, those praised as geniuses were most often white men, of European origin. Perhaps this is not a surprise. Its said that history is written by the victors, and those victors set the standards for admission to the genius club. When contributions were made
35、 by geniuses outside the clubwomen, or people of a different color or beliefthey were unacknowledged and rejected by others.A study recently published by Science found that as young as age six, girls are less likely than boys to say that members of their gender(性别)are “really, really smart.” Even wo
36、rse, the study found that girls act on that belief: Around age six they start to avoid activities said to be for children who are “really, really smart.” Can our planet afford to have any great thinkers become discouraged and give up? It doesnt take a genius to know the answer: absolutely not.Heres
37、the good news. In a wired world with constant global communication, were all positioned to see flashes of genius wherever they appear. And the more we look, the more we will see that social factors(因素)like gender, race, and class do not determine the appearance of genius. As a writer says, future ge
38、niuses come from those with “intelligence, creativity, perseverance(毅力), and simple good fortune, who are able to change the world.”12. What does the author think of victors standards for joining the genius club?A. Theyre unfair.B. Theyre conservative.C. Theyre objective.D. Theyre strict.13. What ca
39、n we infer about girls from the study in Science?A. They think themselves smart.B. They look up to great thinkers.C. They see gender differences earlier than boys.D. They are likely to be influenced by social beliefs14. Why are more geniuses known to the public?A. Improved global communication.B. Le
40、ss discrimination against women.C. Acceptance of victors concepts.D. Changes in peoples social positions.15. What is the best title for the text?A. Geniuses Think AlikeB. Genius Takes Many FormsC. Genius and IntelligenceD. Genius and Luck【答案】12. A 13. D 14. A 15. B【解析】【分析】这是一篇议论文。文章由问题“谁是天才?”引入,论述了世
41、人对天才的狭隘定义,提出事实上“天才”有很多种形式,不要让思维限制了我们的“天才”能力。【12题详解】推理判断题。根据第三段的“It is said that history is written by victors, and those victors set the standards for admission to the genius club. When contributions were made by geniuses outside the club-women, or people of a different color or belief-they were una
42、cknowledged and rejected by others.( 据说历史是由胜利者书写的,而那些胜利者为进入天才俱乐部设定了标准。当俱乐部以外的天才女性或不同肤色或信仰的人做出贡献时,他们不会被承认并且被其他人拒绝)”可推知,作者认为那些“胜利者”对进入“天才俱乐部”设置的标准是不公平的,因为女性或者不同肤色或信仰的人做出的成就是得不到承认的。故选A。【13题详解】推理判断题。根据第四段的“Even worse, the study found that girls act on that belief. Around age six they start to avoid acti
43、vities said to be for children who are “really, really smart.”(更糟糕的是,研究发现女孩们是按照这个信念行事的。六岁左右,她们开始避免那些据说是“非常非常聪明”的孩子参加的活动)”可推知,女孩容易受到社会信仰的影响,认为自己在六岁左右就不适合做“聪明孩子”做的事情。故选D。【14题详解】细节理解题。根据最后一段的“In a wired world with constant global communication, were all positioned to see flashes of genius wherever they
44、 appear.( 在一个全球通讯不断的有线世界里,我们随时随地都能看到天才的闪现)”可知,进步的全球通讯让更多的天才被公众所知道。故选A。【15题详解】主旨大意题。根据文章的主要内容,结合文章第一段提出问题“Who is a genius?(谁是天才)”和最后一段的“As a writer says, future geniuses come from those with “intelligence, creativity, perseverance, and simple geniuses, who are able to change the world.”(正如一位作家所说,未来的天
45、才来自那些具有“智慧、创造力、毅力和那些能够改变世界的简单天才。”)”可知,天才不一定是那些有巨大贡献的人,他们也可以是某一方面比较突出的普通人。由此可知B项“天才有多种形式”可以作为本文最佳标题。故选B。第二节(共5小题;每小题2分, 满分10分)根据短文内容, 从短文后的选项 选出能填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。Swap, Dont shop!You keep hearing about recycling, right? But it doesnt end with bottles, cans, and paper. Clothing takes a huge amoun
46、t of natural resources(资源)to make, and buying loads of new clothing(or throwing out old clothing)is not healthy for the environment. So what to do with all those perfectly-good-but-youre-maybe-a-little-sick-of-them clothes piled on your bedroom floor? _16_. Its the best way to get rid of your used c
47、lothes, score clothes from your friends, and have a party all at the same time.A successful swap depends on the selection of clothes, the organization of the event, and, obviously, how much fun is had. Its really easy to do! Here are a few pointers. Invite 510 people so you have a nice selection. _1
48、7_ , and there may not be enough things to choose from; more than that, and it becomes uncontrollable. _18_. They should also prepare plenty of reusable bags to carry their new clothes home. Put different types of clothing on different surfaces in the room._19_. Place a few mirrors around your room
49、so people can see how things look when they try them on. One of the ground rules of the swap should be that everyone must try on the clothes before they take themthings always look different when you put them on.Set a starting time. Maybe you say “go,” or turn on a certain song, or whatever. _20_. A
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。


鄂教版七年级语文下册第8课《诗两首》精题精练.doc
