山东省青岛市黄岛区2020届高三英语上学期期末考试学业水平检测试题(含解析).doc
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
1 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 山东省 青岛市 黄岛区 2020 届高三 英语 学期 期末考试 学业 水平 检测 试题 解析
- 资源描述:
-
1、山东省青岛市黄岛区2020届高三英语上学期期末考试学业水平检测试题(含解析)注意事项: 1、答卷前,考生务必将自己的姓名、考生号等填写在答卡上。2、回答选择题时,选出每小题答案后,用铅笔把答题卡上对应题目的答案标号涂黑。如需改动,用橡皮擦干净后,再选涂其他答案标号。回答非选择题时,将答案写在答题卡上,写在本试卷上无效。3、考试结束后,将答题卡交回。第一部分 阅读理解 第一节:阅读下列短文,从每题所给的A、B、C和D四个选项中,选出最佳选项。AThe Young Scholars ProgramThe University of Marylands Young Scholars Program
2、is a perfect summer camp for academically talented teenagers who want to earn college credits, pursue academic interests or discover college life at the University of Maryland. The program is challenging and rewarding. Students have the opportunity to show that they can be successful in a university
3、 environment.The ActivitiesDuring three weeks of exploration, teens preview the university experience, study with students who share similar interests and communicate with the best teachers of the University of Maryland in a dynamic and challenging classroom environment. Students can have trips to n
4、earby Washington, DC and enjoy movie nights and activities at the student union. Workshops and seminars featuring speakers in academic fields further enrich the learning experience.The CoursesThe Young Scholars Program offers college courses that are at the cutting edge of theory, thought and techno
5、logy. Classes generally meet every day from Monday to Friday. The program is a great introduction to the University of Maryland. Participants can benefit from the University of Marylands vast resources, including libraries, computers and instructional labs.The RewardsUpon program completion, teens w
6、ill go home with better preparations for the college experience-both academically and socially. In addition, students earn three college credits that post to the University of Maryland transcript (成绩单).The ApplicationThe application process includes submission (提交) of the application, high school tr
7、anscript and a letter of recommendation.Ages: 14-18Mailing address: The University of Maryland College ParkFor more information, call 3014057762.1. Which is NOT true about the program according to paragraph1?A. It is intended for college students.B. It can offer college credits for teens.C. Its wort
8、h participating.D. It can let teens experience college life in advance.2. What can teens do during three weeks of the program?A. They can learn from the best students of the University of MarylandB. They can join the student union of the University of Maryland.C. They can attend a meeting for academ
9、ic discussion.D. They can attend classes every day.3. If you want to apply for the program, you need _.A. preview the university environment ahead of timeB. take a part time job in the universitys libraryC. submit high school transcriptD. call 3014057762 to contact the university first.【答案】1. A 2. C
10、 3. C【解析】本文为应用文。文章详细地介绍了青年学者项目计划。【1题详解】细节理解题。根据The Young Scholars Program中的“The University of Marylands Young Scholars Program is a perfect summer camp for academically talented teenagers who want to earn college credits, pursue academic interests or .”可知,这个项目是为那些想要在马里兰大学获得学分,追求学术兴趣或.有学术天赋的青少年(而不是大学
11、生)。可知A是错误的。故选A。【2题详解】推理判断题。根据The Activities下面一段中的“During three weeks of exploration,. communicate with the best teachers of the University of Maryland in a dynamic and challenging classroom environment.” 可知,在三个星期的探索中,青少年在充满活力和挑战的课堂环境中与马里兰大学最好的老师交流。“在充满活力和挑战的课堂环境中与马里兰大学最好的老师交流”就是激烈的讨论有关学术方面的内容。即是参加学术
12、讨论。故选C。【3题详解】细节理解题根据“The application process includes submission (提交) of the application, high school transcript and a letter of recommendation.”申请过程包括递交申请书、高中成绩单和推荐信。可知,如果要申请这个项目就要提交高中成绩单。故选C。BAt the age of 14, James Harrison had a major chest operation and he required 13 units (3.4 gallons) of blo
13、od afterwards. The blood donations saved his life, and he decided that once he turned 18, he would begin donating blood as regularly as he could.More than 60 years and almost 1,200 donations later, Harrison, whose blood contains an antibody (抗体) that has saved the lives of 2.4 million babies from mi
14、scarriages (流产), retired as a blood donor on May 11. Harrisons blood is valuable because he naturally produces Rh-negative blood, which contains Rh-positive antibodies. His blood has been used to create anti-D in Australia since 1967.“Every bottle of anti-D ever made in Australia has James in it,” R
15、obyn Barlow, the Rh program director told the Sydney Morning Herald. “Its an amazing thing. He has saved millions of babies. I cry just thinking about it.” Since then, Harrison has donated between 500 and 800 milliliters of blood almost every week. “Id keep going if they let me,” Harrison told the H
16、erald. His doctors said it was time to stop the donations. They had already extended the age limit for blood donations for him, and theyre cutting him off now to protect his health.Harrisons retirement is a blow to the Rh treatment program in Australia. Only 160 donors support the program, and findi
17、ng new donors has proven to be difficult. But Harrisons retirement from giving blood doesnt mean hes completely out of the game. Scientists are collecting and cataloging his DNA to create a library of antibodies and white blood cells that could be the future of the anti-D program in Australia.4. Why
18、 did James Harrison decide to donate blood as regularly as he could?A. Because he wanted to be a celebrity.B. Because he was saved by the blood donations when he was young.C. Because his blood is valuable.D. Because the Rh treatment program in Australia need him.5. What can we learn from the underli
19、ned sentence in paragraph 3?A. Robyn Barlow was sad because millions of babies suffer from blood disease.B. Robyn Barlow was worried because Harrison may die of losing too much blood.C. Robyn Barlow was moved by Harrisons donations.D. Robyn Barlow was frightened by Harrisons crazy behavior.6. What c
20、an we infer from the last paragraph?A. Harrisons retirement will not affect the Rh program.B. After Harrisons retirement, the Rh program will fail.C. Harrisons influence to the Rh program will still exist after his retirement.D. A library has been built for the study of Harrisons DNA .7. Which word
21、can best describe Harrison?A. Patient.B. Diligent.C. Talented.D. Devoted.【答案】4. B 5. C 6. C 7. D【解析】【分析】本文为记叙文。文章主要叙述Harrison因别人的献血挽救了自己的生命,因此决定18岁以后自己也参与献血。60年里他献血近1200次,他自然产生RH阴性血,其中含有RH阳性抗体,拯救了数百万婴儿。他的献血也促进了未来的澳大利亚抗D计划。【4题详解】细节理解题。第一段“At the age of 14, James Harrison had a major chest operation a
22、nd he required 13 units (3.4 gallons) of blood afterwards. The blood donations saved his life, and he decided that once he turned 18, he would begin donating blood as regularly as he could.” 14岁时,詹姆斯哈里森做了一次大的胸部手术,手术后他需要13个加仑的血液。有人献血挽救了他的生命,于是他决定一旦年满18岁,就开始尽可能地定期献血。由此可推出,詹姆斯哈里森决定尽可能地定期献血是因为他小的时有人献血挽救
23、了他。故选B。【5题详解】词句猜测题。根据划线部分的上句“Every bottle of anti-D ever made in Australia has James in it,” Robyn Barlow, the Rh program director told the Sydney Morning Herald. “Its an amazing thing. He has saved millions of babies.” 罗宾说“澳大利亚生产的每一瓶抗-D药物都含有詹姆斯的捐献,”Rh项目主管Robyn Barlow说,“这是一件了不起的事情。他救了数百万婴儿”。故划线句子“I
24、cry just thinking about it”是说罗宾巴洛为詹姆斯的献血而感动。分析选项可知C项(哈里森的捐款感动了罗宾巴洛)符合题意,故选C。【6题详解】推理判断题。根据倒数第二段“They had already extended the age limit for blood donations for him, and theyre cutting him off now to protect his health.”可知,的医生说应该让詹姆斯哈里森停止献血了。他们已经延长了他献血的年龄限制,现在为了保护他的健康,他们正在切断他的血液供应。最后一段“Harrisons reti
25、rement is a blow to the Rh treatment program in Australia. Only 160 donors support the program, and finding new donors has proven to be difficult. But Harrisons retirement from giving blood doesnt mean hes completely out of the game. Scientists are collecting and cataloging his DNA to create a libra
26、ry of antibodies and white blood cells that could be the future of the anti-D program in Australia.” 詹姆斯哈里森退休对澳大利亚的Rh治疗计划是一个打击。只有160名捐赠者支持这项计划,找到新的献血者是很困难的。但詹姆斯哈里森退出献血并不意味着他完全退出了比赛。科学家们正在收集和编目他的DNA,以建立一个抗体和白细胞库,这可能是澳大利亚抗D计划的未来。由此可推断出詹姆斯哈里森退出这个项目,但却促进了科学家收集和编目他的DNA,将要建立一个抗D和白细胞库。由此可推断出哈里森退休后对Rh项目还有影响
27、。分析选项可知C项(哈里森退休后对Rh项目的影响仍然存在)符合题意,故选C。【7题详解】推理判断题。本文主要叙述是Harrison因别人的献血挽救了自己的生命,因此决定18岁以后自己也参与献血。60年里他献血近1200次,他自然产生RH阴性血,其中含有RH阳性抗体,拯救了数百万婴儿。他的献血精神就是一种奉献精神,挽救了许多人,更感动了许多。文章中献血(即对他人的奉献精神)一词,贯穿全文。分析选项A. Patient.耐心的;B. Diligent. 勤奋的; C. Talented. 天才的;D. Devoted.奉献精神的。故选D。【点睛】在阅读中我们经常会考查猜测词句题。事实上,阅读材料中
28、的每个词与它前后的词语或句子甚至段落都有联系。运用逻辑推理猜测词句是使用最广考查最多也最易失分的猜词方式,这要求考生具备整合分散、复杂信息的能力,充分利用上下文(各种已知信息)并结合具体的语境推测、判断某些词或短语的词义。例如第2小题词句猜测题。根据划线部分的上句“Every bottle of anti-D ever made in Australia has James in it,” Robyn Barlow, the Rh program director told the Sydney Morning Herald. “Its an amazing thing. He has sav
29、ed millions of babies.” 罗宾说“澳大利亚生产的每一瓶抗-D药物都含有詹姆斯的捐献,”Rh项目主管Robyn Barlow告诉悉尼先驱晨报说。“这是一件了不起的事情。他救了数百万婴儿”。故划线句子“I cry just thinking about it”是说罗宾巴洛为詹姆斯的献血而感动。分析选项可知C项(哈里森的捐款感动了罗宾巴洛)符合题意,故选C。CScientists say a huge percentage of bird species are in danger because their habitats, or homelands, are disapp
30、earing.Traditional migration paths take birds through countries that are not protecting the places for birds to stop, rest and feed. The scientists studied the migration or flight paths of almost 1,500 species. They decided that 91 percent of them passed through dangerous areas.The major danger for
31、migratory birds is development. Buildings and pavements have covered the places where birds stop and feed as they move from one part of the world to another. One of the scientists who worked on the study says “Many of these important places have been lost to land reclamation (开垦) because of urban, i
32、ndustrial and agricultural land expansion”.The problem, according to scientists, is that many of these small birds die along their migration paths because they dont have a safe place to feed and rest. There is no place to restore their energy for the next part of their journey. Countries in North Af
33、rica, Central Asia and those along the coasts of East Asia are having the most difficult time in protecting land. The scientists say these countries do not have enough areas that are safe for birds. One species that doesnt exist now is the Eskimo curlew. “Our world gets poorer every time we lose a s
34、pecies,” one of the scientists says.The researchers say countries need to work together and come up with safe stopping areas for birds that pass through their boundaries. For example, one country might have preserved safe zones for migrating birds. But a neighbor country might not. A bird might die.
35、One scientist who is not connected with the report tells Los Angeles Times that while some habitats are changing, more work can be done to make urban areas safe for birds.He says small changes, like planting more native plants or keeping cats out of the areas birds would be likely to use, could make
36、 a big difference.8. What mainly caused the disappearing of birds habitats ?A. The decrease of awareness to protect birds.B. Natural disasters.C. Overuse of land by human beings.D. The rising sea level.9. What may be the main reason for many birds death on the way of migration?A. Exhaustion and hung
37、er.B. Beast attack on the ground.C. Hunting of humans.D. The long journey.10. According to the last two paragraphs, how should we protect the migrating birds?A. By keeping fewer cats or dogs.B. By restoring their destroyed habitats.C. By helping change the birds migration paths.D. By preserving the
38、ecological environments on their migration paths.11 What is the authors purpose in writing the passage?A. To tell us a huge percentage of bird species are in danger.B. To analyze the reasons for disappearing of birds habitats.C. To offer some solutions to the problem of birds habitats.D. To call on
39、people to protect the birds habitats.【答案】8. C 9. A 10. D 11. D【解析】【分析】本文为说明文。研究表明,候鸟迁徙的过程中,由于人类过度开发,城市化建设和工农业的发展,使得候鸟的沿途栖息地遭到了严重的破坏,候鸟因为没有栖息的地方而累死、饿死等,这直接导致大量鸟类物种的消失。【8题详解】细节理解题。根据第一段“Scientists say a huge percentage of bird species are in danger because their habitats, or homelands, are disappearin
40、g.”可知,科学家说,一大部分鸟类正处于危险之中,因为它们的栖息地或家园正在消失。以及第三段“Buildings and pavements have covered the places where birds stop and feed as they move from one part of the world to another. One of the scientists who worked on the study says “Many of these important places have been lost to land reclamation (开垦) beca
41、use of urban, industrial and agricultural land expansion”可知,建筑物和人行道覆盖了鸟类从一个地方迁徙到另一个地方时停下来觅食的地方。从事这项研究的一位科学家说,“由于城市、工业和农业用地的扩张,这些重要的地方中的许多已经被土地复垦所取代”。由此可知,鸟类的鸟类栖息地的消失是因为人类过度使用土地导致而成的。分析选项可知C项(Overuse of land by human beings)符合题意,故选C。【9题详解】细节理解题。根据第四段中的“The problem, according to scientists, is that ma
42、ny of these small birds die along their migration paths because they dont have a safe place to feed and rest. There is no place to restore their energy for the next part of their journey.” 根据科学家的说法,问题是这些小鸟中的许多都是在迁徙途中死去的,因为它们没有一个安全的地方来进食和休息。可知,许多鸟类在迁徙途中死亡的主要原因是迁徙中因为筋疲力尽和饥饿。由此可知A项Exhaustion and hunger
43、(筋疲力尽和饥饿)符合题意,故选A。【10题详解】推理判断题。根据倒数第二段“One scientist .tells Los Angeles Times that while some habitats are changing, more work can be done to make urban areas safe for birds.” 以及最后一段“like planting more native plants or keeping cats out of the areas birds would be likely to use, could make a big diff
44、erence.”文章最后两段说,虽然鸟儿的一些栖息地正在改变,但可以做更多的事让迁徙途经城市地区的鸟类安全。结合最后一段列举的两项举措,比如种植更多的本地植物或者把猫关在鸟类可能使用的区域之外,这可能会产生很大的影响。可推断出,最后两段我们要保护好迁徙的动物,就要保护好迁徙途中的生态环境。故选D。【11题详解】推理判断题。作者写本文的目的就是号召大家一起保护鸟儿的栖息地。文章第一段“Scientists say a huge percentage of bird species are in danger because their habitats, or homelands, are di
45、sappearing.”可知,鸟类正处于危险之中,因为它们的栖息地或家园正在消失。从第二段至第四段叙述了鸟儿的栖息地消失的原因及存在的安全隐患。最后三段就如何让鸟儿的栖息地安全提出了建议,各国需要共同努力,为通过其边界的鸟类提供安全的栖息区域。要从小事做起,并号召大家共同努力一起保护鸟儿的栖息地。可知D项(呼吁人们保护鸟类的栖息地)符合题意,故选D。【点睛】推理判断试题属于高层次阅读理解题。这种题型包括判断题和推理题。这两类题常常相互依存,推理是为了得出正确的判断,正确的判断又依赖于合乎逻辑的推理。如第3小题 属于推理判断题。根据倒数第二段“One scientist .tells Los A
46、ngeles Times that while some habitats are changing, more work can be done to make urban areas safe for birds.” 以及最后一段“like planting more native plants or keeping cats out of the areas birds would be likely to use, could make a big difference.”文章最后两段说,虽然鸟儿的一些栖息地正在改变,但可以做更多的事让迁徙途经城市地区的鸟类安全。结合最后一段列举的两项
47、举措,比如种植更多的本地植物或者把猫关在鸟类可能使用的区域之外,这可能会产生很大的影响。可推断出,最后两段我们要保护好迁徙的动物,就要保护好迁徙途中的生态环境。故选D。 推理题要求在理解原文表面文字信息的基础上,作出一定判断和推论,从而得到文章的隐含意义和深层意义。推理题所涉及的内容可能是文中某一句话,也可是某几句话,但做题的指导思想都是以文字信息为依据,既不能做出在原文中找不到文字根据的推理,也不能根据表面文字信息做多步推理。也就是说,要做到判断有据, 推论有理, 忠实原文。切忌用自己的观点代替作者的本意,切忌片面思考,得出片面结论。DThe biggest challenge faced
48、by travelers especially those who like to have a hiking trip is how to ensure a steady supply of clean clothes. Now, thanks to a great invention called Scrubba Wash Pack, that worry may be a thing of the past.The portable washing machine was invented by Ash Newland in 2010, while planning to climb M
49、t. Kilimanjaro. Struck by the limited packing space, he got inspiration from traditional washboards to create a bag that could be used to clean clothes. Then he gave up his career as a lawyer and focused on perfecting the bags design. By 2012, the bag was ready for the public. It weighed only 180 gr
50、ams and required very little storage space, making it perfect for anyone wishing to travel light.Not surprisingly, the bag worth 55 dollars was an instant hit with travelers, university students and even passengers. However, Newland was not satisfied. He still saw a disadvantage with his invention d
51、irty clothes had to be carried around in a separate bag! The recently introduced Scrubba Wash Pack solves that problem.In order to make the pack active, dirty clothes are placed inside the bag along with two to three liters of water. The bag is then shut tightly to ensure all air is squeezed out and
52、 the clothes are massaged (揉搓) for a few minutes. After a quick wash, they are clean and ready to be dried. According to Newland, the pack can clean anything from jeans to smelly socks! Whats evenmore amazing is that with a capacity to hold 13 liters of water, it can be used to wash more clothes at
53、a time.The best part is that the 99-dollar pack that will be available for sale later this year, only weighs 300 grams and is completely foldable, making it easy to store when its not in use. With the Scrubba Wash Pack, wandering through foreign cities searching for a washing shop, or paying for was
54、hing machines may soon be a thing of the past!12. What aroused Ash Newlands desire to create the Scrubba Wash Bag?A. Travelers requirements.B. His own experience.C. His dream of invention.D. A traditional washboard.13. Why wasnt Ash Newland satisfied with his former invention?A. The bag was not conv
55、enient enough.B. The bag was not popular with travelers.C. The bag couldnt wash more clothes at a time.D. The bag couldnt be folded up.14. Which word can best replace the underlined word in paragraph4?A. Blown.B. PushedC. Figured.D. Run.15. It can be inferred that the improved Wash Pack _.A. will li
56、ghten the burden on housewivesB. will replace the traditional washing machinesC. will be widely used by more travelers in the futureD. can encourage more people to travel a long distance【答案】12. B 13. A 14. B 15. C【解析】本文为说明文。本文讲述了Scrubba Wash Pack的来源以及功能。【12题详解】推理判断题。根据第二段“The portable(手提的) washing m
57、achine was invented by Ash Newland in 2010, while planning to climb Mt. Kilimanjaro. Struck by the limited packing space, he got inspiration(灵感) from traditional washboards to create a bag that could be used to clean clothes.”可知:计划攀登乞力马扎罗山时,在2010年Ash Newland发明了便携式洗衣机,由于苦恼于有限的背包空间,他从传统的搓衣板中获得了灵感并创建一个
58、用来洗衣服的包。由此可知,Ash Newland 因为自己的个人经历而发明了这款背包。根据句意可知选B。【13题详解】细节理解题。根据第三段中“However, Newland was not satisfied. He still saw a flaw(缺点) with his invention dirty clothes had to be carried around in a separate bag!”可知,Newland之所以不满意,是因为他发现这个发明有一个缺点脏衣服必须用单独的袋子装着,不方便。根据句意可知选A。【14题详解】词义猜测题。根据划线词前后的“In order t
59、o make the pack active, dirty clothes are placed inside the bag along with two to three liters of water. The bag is then shut tightly. ”to ensure all air is squeezed out and the clothes are massaged (揉搓) for a few minutes.” 为了使背包发挥更好的作用,把脏衣服和2到3升水一起放在袋子里。然后把袋子紧紧地关闭.”。以及划线词“squeeze”后的宾语air可知,“把袋子关闭好”
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。
链接地址:https://www.ketangku.com/wenku/file-377854.html


鄂教版七年级语文下册第8课《诗两首》精题精练.doc
