上海市上海师范大学第二附属中学2021-2022学年高一英语下学期期中试卷(Word版附解析).docx
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
5 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 上海市 上海师范大学 第二 附属中学 2021 2022 学年 英语 学期 期中 试卷 Word 解析
- 资源描述:
-
1、2021学年第二学期 上海师大二附中 期中考试高一英语试卷(满分:150分;答题时间:120分钟)I. Listening ComprehensionSection A (10分)Directions: In Section A, you will hear ten short conversations between two speakers. At the end of each conversation, a question will be asked about what was said. The conversations and the questions will be s
2、poken only once. After you hear a conversation and the question about it, read the four possible answers on your paper, and decide which one is the best answer to the question you have heard.1. A. At an airport. B. At a hotel.C. At a department store. D. At a train station2. A. He doesnt want to wri
3、te the essay.B. He need to graduate first.C. He will work with the woman.D. He doesnt have free time.3. A. Teacher and student. B. Doctor and patient.C. Parent and child. D. Friends.4. A. Looking for a job. B. Writing a resume.C. Revising an application letter. D. Having an interview.5. A. There is
4、no need to help the woman.B. He is angry with the woman.C. The woman is lazy.D. He will clean the table later.6. A. He is sick of driving.B. The woman should move to a new place.C. He walks to office now.D. He dislikes riding bikes.7. A. Ordinary. B. Excellent. C. Unskillful. D. Thoughtful8. A. Take
5、 fitness classes. B. Join a club.C. Find her needs. D. Buy a pair of gym shoes.9. A. Watch a concert. B. Look for Mary.C. Apply for a part-time job. D. Stay at home.10. A. The mans parents like the plan.B. The plan is over budget.C. The woman doesnt like the mans parents.D. They will make a new plan
6、.Section B (20分)Directions: In Section B, you will hear several longer conversation(s) and short passage(s), and you will be asked several questions on each of the conversation(s) and the passage(s). The conversation(s) and the passage(s) will be read twice, but the questions will be spoken only onc
7、e. When you hear a question, read the four possible answers on your paper and decide which one is the best answer to the question you have heard.Questions 11 through 13 are based on the following passage.11. A. Because they didnt have time.B. Because they didnt have money.C. Because the authors moth
8、er died.D. Because the authors father died.12. A. A Chinese restaurant. B. A fishermans market.C. An old prison. D. Chinese shops13. A. A fan. B. A pizza. C. Bread. D. Chinese noodles.Questions 14 through 16 are based on the following passage.14. A. The public. B. Some artists. C. Some writers. D. R
9、ich people.15. A. He makes long films. B. All of his art is large.C. His art has regular shapes. D. No one can afford his art.16. A. Exciting. B. Angry. C. Nothing. D. Emotional.17. A. Express beauty. B. Show reality.C. Inspire peoples feeling. D. Impress peopleQuestions 17 through 20 are based on t
10、he following conversation.18. A. Because he has a stomachache.B. Because he had an accident.C. Because he cannot eat well.D. Because he needs to do a health checkup.19. A. Lying in bed. B. Taking medicine.C. Worrying. D. Checking his body.20. A. A proper check. B. Some medicine.C. A surgery. D. A re
11、st.II. Grammar and VocabularySection A (10分)Directions: After reading the passage below, fill in the blanks to make the passages coherent and grammatically correct. For the blanks with a given word, fill in each blank with the proper form of the given word; for the other blanks, use one word that be
12、st fits each blank.Playing video games casually can be a great way to have fun. However, if you are so focused _1_ gaining that it feels like its taking over your life, you may have a video addiction. Its no joke. WHO in 2018 officially classified it as a mental health condition, _2_ (call) as “gami
13、ng disorder”. Fortunately, there are things you can do to get it _3_ (control). First of all, give yourself a time limit for daily play. Dont give it up if you end up _4_ (play) longer than you meant to its totally normal! Try to learn from _5_ happened and think of a way _6_ (avoid) it next time. _
14、7_ this still doesnt work, ask friends and family to help you. Have them _8_ (check) with you to make sure you are not playing. In addition, keeping gaming devices inaccessible. If there is a mobile phone or an iPad in your room, you may _9_ (attract) to stay up playing. Make sure your room a screen
15、-free place _10_ you can stay away from late-night gaming.【答案】1. on 2. called 3. controlled 4. playing 5. what 6. to avoid 7. If 8. check 9. be attracted 10. where【解析】【导语】本文是一篇说明文。讲述了如何控制对电脑游戏上瘾的几种方式。【1题详解】考查介词。句意:但是,如果你专注于赢得话,它似乎会掌控你的生活,让你上瘾。此处意为“专注于”,表达为be focused on doing sth.,故填on。【2题详解】考查非谓语动词。
16、句意:2018年,世界卫生组织将它归类为精神健康状况,叫做“游戏成瘾”。此处为定语,修饰a mental health condition,call与condition之间为被动关系,故应用过去分词作后置定语,故填called。【3题详解】考查非谓语动词。句意:幸运地是,你可以做几件事情来控制它。此处为“get sth. done”结构, it与control之间为被动,过去分词作宾补,故填controlled。4题详解】考查非谓语动词。句意:如果你最终打游戏的时间比预想的时间更长一些,不要放弃这很正常!此处为end up doing sth.“结果”,故填playing。【5题详解】考查宾语
17、从句。句意:试着从发生的事情中学习,并想出一个方法来避免它。此处from后跟宾语从句,从句中缺少主语,且指代事情,故应用what引导,故填what。【6题详解】考查动词不定式。句意:试着从发生的事情中学习,并想出一个方法来避免它。此处为“做某事的方法”,表达为a way to do sth.,应用动词不定式做way的定语,故填to avoid。【7题详解】考查连词。句意:如果这样仍然不起作用的话,就像朋友和家人寻求帮助。此处意为“如果”,应用if引导条件句,故填If。【8题详解】考查非谓语动词。句意:让他们和你一起检查来确保你不再玩游戏。此处意为“让某人做某事”,表达为have sb. do
18、sth.,此处为省略to的不定式,故填check。【9题详解】考查被动。句意:如果你房间里有一部手机或者平板电脑的话,你可以会被吸引熬夜玩游戏。此处you为主语,attract为谓语动词,you与attract之间为被动关系,且空前有may,故填be attracted。【10题详解】考查定语从句。句意:确保你的房间是没有电视屏幕的,这样你就能保证自己远离熬夜玩游戏。此处为定语从句,先行词为a place,定语从句中缺少地点状语,应用where引导,故填where。Section B(10分)Directions: Complete the following passage by using
19、 the words in the box. Each word can only be used once. Note that there is one word more than you need.A.opportunity B. set C. devoted D. widely E. fortune F. gained G. lack H. benefit I. rapidly J. put K. impressedOne of the greatest stories of rags to riches success is that of Andrew Carnegie, who
20、 started life in poverty but became the richest man in the world.Carnegie was born in Scotland in 1837, the son of a weaver. In 1848, the family moved to the United States and at 13 Carnegie began work in a cotton mill, earning $1.5 per week. About three years later, he found a better job as a teleg
21、raph messenger boy. At work, his superiors (上级) were _11_ by his abilities and willingness to work hard. In 1853, he _12_ an office job at the Pennsylvania Railroad Company. This was his first big break. He continued to impress and rose _13_ through the company, gaining more and more responsibility.
22、 At the same time, Carnegie loved reading very much and made use of every _14_ to visit the library. He read _15_ on all subjects, particularly literature.Carnegie now began to save a little money and, with the help of his employer, began to make some successful investments. He invested in the iron
23、industry and eventually _16_ up in business himself, owning several iron and steel plants. This was where he made his _17_. By the 1890s, the Carnegie Steel Company was the biggest and most profitable business in the world.Carnegie had always believed that the pursuit of wealth was never an end in i
24、tself. In his view, successful, wealthy people should re-distribute their wealth for the _18_ of everyone in society. True to his word, in 1901, at the age of 66, he retired from business and _19_ the rest of his life to charity work.Carnegies _20_ of formal education and his poor family background
25、clearly didnt put barriers in the way of success. His rapid rise from poverty to wealth was due to his willingness to work hard, his intelligence and good business sense, and his talent for making things happen. He died in 1919 at the age of 83.【答案】11. K 12. F 13. I 14. A 15. D 16. B 17. E 18. H 19.
26、 C 20. G【解析】【导语】这是一篇说明文。文章讲述了卡耐基通过自己的努力从贫穷成为成功人士的故事【11题详解】考查过去分词。句意:在工作中,他的能力和努力工作的意愿给他的上司留下了深刻的印象。were impressed by表示“对某事印象深刻”,K. impressed“印象深刻”,故选K。【12题详解】考查动词时态。句意:1853年,他在宾夕法尼亚铁路公司得到了一份办公室工作。根据“ This was his first big break. ”可知,这是他获得的第一份工作,in 1853提示,应用一般过去时,F. gained“获得”,故选F。【13题详解】考查副词。句意:他继续
27、给人留下深刻印象,在公司里迅速晋升,承担越来越多的责任。根据“gaining more and more responsibility”可知,他快速升职, I. rapidly“快速地”,故选 I 。【14题详解】考查名词。句意:与此同时,卡内基非常喜欢阅读,并利用一切机会去图书馆。make use of表示“利用”,根据“visit the library”可知,利用机会去图书馆,A.opportunity“机会”,故选A。【15题详解】考查副词。句意:他博览群书,尤其是文学。根据“on all subjects”可知,这是广泛阅读,D. widely“广泛地”,故选D。【16题详解】考查过
28、去分词。句意:他投资了钢铁行业,并最终建立了自己的企业,拥有几家钢铁厂。set up表示“建立”,是固定短语,B. set“设立”,故选B。【17题详解】考查名词。句意:这就是他发迹的地方。根据“the biggest and most profitable business”可知,这是赚取财富, E. fortune“财富”,故选E。【18题详解】考查名词。句意:在他看来,成功的富人应该为了社会上每个人的利益重新分配他们的财富。根据“the rest of his life to charity work.”可知,这是做对大家有好处的事, H. benefit“好处”,故选H。【19题详解】
29、考查过去分词。句意:1901年,66岁的他信守诺言,从商界退休,将余生奉献给慈善事业。devote life to something表示“致力于做某事”and表示并列,都用一般过去时, C. devoted“致力于”,故选C。【20题详解】考查名词。句意:卡耐基缺乏正规教育和贫穷的家庭背景显然没有成为他成功的障碍。根据“didnt put barriers”可知,缺乏教育没有成为障碍,G. lack“缺乏”,故选G。III. Reading ComprehensionSection A(15分)Directions: For each blank in the following passa
30、ge there are four words or phrases marked A, B, C and D. Fill in each blank with the word or phrase that best fits the context.People think children should play sports. Sports are fun, and children keep healthy while playing with others. However,playing sports can have_21_effects on children. It may
31、 produce feelings of poor self-respect or aggressive behavior in some children. According to research on kids and sports,40,000,000 kids play sports in the US. Of these,18,000,000 say they have been_22_at or called names while playing sports. This leaves many children with a bad_23_of sports. They t
32、hink sports are just too aggressive.Many researchers believe adults, especially parents and coaches, are the main_24_of too much aggression in childrens sports. They believe children_25_aggressive adult behavior. This behavior is then further strengthened through both positive and negative feedback
33、(反馈). Parents and coaches are powerful teachers because children usually look up to them. Often these adults behave aggressively themselves, sending children the message that_26_is everything. Many parents go to childrens sporting events and shout_27_at other players or cheer when their child behave
34、s_28_. As well, children are even taught that hurting other players is _29_or are pushed to continue playing even when they are injured._30_, the media makes violence seem exciting. Children watch adult sports games and see violent behavior replayed over and over on television.We really need to_31_t
35、his problem and do something about it. Parents and coaches_32_should act as better examples for children. They also need to teach children better_33_. They should not just cheer when children win or act aggressively. They should teach children to_34_themselves whether they win or not. Besides, child
36、ren should not be allowed to continue to play when they are injured. If adults allow children to play when injured, this gives the message that_35_is not as important as winning.21. A. restrictive(限制的)B. negativeC. activeD. instructive22. A. knockedB. glancedC. smiledD. shouted23. A. impressionB. co
37、nceptC. tasteD. expectation24. A. resourceB. causeC. courseD. consequence25. A. questionB. understandC. copyD. neglect26. A. winningB. practisingC. funD. sport27. A. praisesB. ordersC. remarks (言论、评论)D. insults(侮辱)28. A. proudlyB. ambitiouslyC. aggressivelyD. bravely29. A. acceptableB. impoliteC. po
38、ssibleD. accessible30. A. By contrastB. In additionC. As a resultD. After all31. A. look up toB. face up toC. make up forD. come up with32. A. in particularB. in allC. in returnD. in advance33. A. techniquesB. meansC. valuesD. directions34. A. respectB. relaxC. forgiveD. enjoy35. A. bodyB. fameC. he
39、althD. spirit【答案】21. B 22. D 23. A 24. B 25. C 26. A 27. D 28. C 29. A 30. B 31. B 32. A 33. C 34. D 35. C【解析】【分析】本文是议论文。文章论述了孩子在运动比赛中表现出的攻击性的行为的原因和解决方法。【21题详解】本题考查语境判断之感情色彩。句意:然而,运动对孩子们有负面影响。A. restrictive限制的;B. negative负面的,消极的;C. active积极的;D. instructive有益的,有启发性的。下文“It may produce feelings of poor
40、 self-respect or aggressive behavior in some children.(运动可以使一些儿童产生自尊心不强的感觉或导致某些儿童的攻击性行为)”是说明运动对孩子的负面影响。故选B项。【22题详解】本题考查语境判断之其他线索。句意:在这些孩子中,有18,000,000 人说他们在进行体育运动时被大声喊叫或被辱骂。此处是“动词+ at”短语辨析; A. knocked at 敲门;B. glanced at匆匆看一眼;C. smiled at 对微笑;D. shouted at 对大声喊叫。根据“called names(骂人)”,此处“shout at”和“ca
41、ll names”语意相关。故选D项。【23题详解】本题考查语境判断之其他线索。句意:这给许多孩子留下了对运动的不好的印象。A. impression印象;B. concept概念; C. taste品味,味道;D. expectation期待。根据句意,此处是短语leave sb. with a impression “给某人留下印象”。故选A项。【24题详解】本题考查语境判断之其他线索。句意:许多研究人员认为,成年人,尤其是父母和教练,是孩子们在运动中表现出过多攻击性的主要原因。A. resource资源;B. cause原因;C. course过程;D. consequence结果。 根
42、据下文 “aggressive adult behavior”,成人的攻击性的行为导致孩子的攻击性行为,因此成人是孩子在运动中攻击性行为的原因。故选B项。【25题详解】本题考查语境判断之其他线索。句意:他们认为儿童会模仿成人的攻击性行为。A. question怀疑,审问;B. understand理解;C. copy模仿;D. neglect忽视。根据下文“Parents and coaches are powerful teachers because children usually look up to them.(父母和教练是有影响力的老师,因为孩子们通常尊敬他们)”可知,孩子常常模仿
43、父母和教练的一些攻击性的行为。故选C项。【26题详解】本题考查语境判断之其他线索。句意:这些成年人自身往往表现得咄咄逼人,向孩子们传递“赢就是一切”的信息。A. winning获胜,赢;B. practicing 练习;C. fun乐趣;D. sport运动。根据最后一段中“when children win”“whether they win or not.”“not as important as winning”,作者认为很多父母和老师教育孩子“赢就是一切”。故选A项。【27题详解】本题考查语境判断之其他线索。句意:许多父母去看孩子的体育比赛,对其他队员大声辱骂,或者当孩子表现出攻击性时
44、,他们欢呼。A. praises赞扬;B. orders订单;C. remarks 言论、评论;D. insults侮辱。根据上文“they have been 2 at or called names .”可知,有些父母对其他的队员大声辱骂。故选D项。【28题详解】本题考查语境判断之感情色彩。句意同上。 A. proudly骄傲地;B. ambitiously雄心壮志地;C. aggressively侵略性地,攻击性地;D. bravely勇敢地。根据下文“They should not just cheer when children win or act aggressively.”可知
45、,当孩子表现出攻击性的行为时,父母为他们喝彩加油。故选C项。【29题详解】本题考查语境判断之其他线索。句意:同样,孩子们甚至被教导说,伤害其他队员是可以接受的,或者即使他们受伤了,他们也会被要求继续比赛。A. acceptable可接受的;B. impolite不礼貌的;C. possible可能的;D. accessible易接近的,可进入的。根据下文“see violent behavior replayed over and over on television”,孩子们在电视上看到比赛中的暴力行为,会认为伤害对手也是可以接受的。故选A项。【30题详解】本题考查语境判断之其他线索。句意:
46、此外,媒体使暴力看起来令人兴奋。A. By contrast相比之下;B. In addition此外; C. As a result结果;D. After all毕竟。上文提到父母和教练在孩子攻击性行为中的作用;下文提到媒体在孩子的攻击性行为中的作用。前后两个句子是并列关系,因此用in addition表示并列的补充说明。故选B项。【31题详解】本题考查语境判断之其他线索。句意:我们真的需要面对这个问题,并为此做点什么。A. look up to尊敬;B. face up to面对,正视;C. make up for弥补;D. come up with想出。根据“do something a
47、bout it”,上文提到孩子在运动中表现出来的攻击性行为的问题,作者认为应该正视这个问题,并采取措施。故选B项。【32题详解】本题考查语境判断之其他线索。句意:父母和教练尤其应该为孩子们做更好的榜样。A. in particular尤其,特别; B. in all总共;C. in return作为回报;D. in advance提前。根据上文“Many researchers believe adults, especially parents and coaches”,作者认为孩子攻击性行为问题的原因尤其在于尤父母和教练,因此提出尤其是父母和教练应该怎样做才能有帮助;in particul
48、ar与especially语义相同。故选A项。【33题详解】本题考查语境判断之其他线索。句意:他们还需要教导孩子们更好的价值观。A. techniques技术;B. means方法,手段;C. values价值观;D. directions方向。根据下文“_14_ themselves whether they win or not”“ 15 is not as important as winning”,父母和教练应该教导孩子正确的价值观,应该享受比赛,认为健康比输赢更重要。故选C项。【34题详解】本题考查语境判断之其他线索。句意:他们应该教育孩子们不管输赢都要享受比赛。A. respect
49、尊重;B. relax放松; C. forgive原谅;D. enjoy享受。此处是短语enjoy oneself “玩得愉快”。作者认为应该教导孩子享受比赛过程才是重要的。故选D项。【35题详解】本题考查语境判断之其他线索。句意:如果成人在孩子受伤时还让他们比赛,这就传达了一个信息:健康没有赢得比赛重要。A. body身体;B. fame名誉;C. health健康;D. spirit 精神。根据上文“when they are injured”,如果孩子身体受伤还要为了赢继续比赛,就会让孩子认为输赢比健康更重要。故选C项。Section B (22分)Directions: Read th
50、e following three passages. Each passage is followed by several questions or unfinished statements. For each of them there are four choices marked A, B, C and D. Choose the one that fits best according to the information given in the passage you have just read.(A)With attractiveness in its structure
51、 (结构) and in its presence, the Eiffel Tower has become a great site of France and Gustave Eiffels architectural wonder. Also known as La Tour Eiffel, the Eiffel Tower is climbed by millions of visitors every year. Do you know how tall the Eiffel Tower is? Standing at 1, 063 feet tall, this is the se
52、cond tallest building in France after the Millau Viaduct, a road bridge across the river Tarn. Nicknamed La Dame de Fer, or the iron lady, this tower is a symbol of France even today.The tower was built between 1887 and 1889 as the entrance for the World Fair. This event was to mark the 100th celebr
53、ation of the storming of the Bastille and the French Revolution. Ironically, at first, the tower was considered unpleasant by a lot of art enthusiasts. Several members from the arts community said it only ruined the empty skyline of the Paris city. French novelist Guy de Maupassant expressed his dis
54、like for the tower by eating lunch every day at the towers restaurant his explanation was that it was the only place in Paris where one could not see the structure! Whatever may have been the opinion about the structure at the time, the fact remains that it became an object that attracted many peopl
55、e around the world.The tower, weighing 10, 000 tons, includes several non-metallic (非金属的) parts as well. The metallic parts used in the structure weigh 7,300 tons, which, if melted (熔化), will fill up a 125-meter square with a depth of 6cm. At the time when the tower was built, the great structure am
56、azed lots of engineers and common people. The Eiffel Tower needs 5060 tons of paint every seven years to keep the rust (铁锈) away.The structure decorates the Parisian skyline. Being one of the most visited sites in the world, the Eiffel Tower still remains an architectural wonder!36. What does “the i
57、ron lady refer to in paragraph 1?A. Gustave Eiffel.B. The Eiffel Tower.C. Millau Viaduct.D. The river Tarn.37. The underlined word “Ironically in the second paragraph means “_.A. impolitelyB. impossiblyC. unexpectedlyD. cautiously38. How much paint was probably used from 1996 to 2017 on the tower?A.
58、 170 tons.B. 220 tons.C. 5,500 tons.D. 10,000 tons.39. What is the purpose of the third paragraph?A. To show how huge the Eiffel Tower is.B. To show the Eiffel Tower is a good entrance.C. To show the materials used to build the Eiffel Tower.D. To show how difficult it is to clean the Eiffel Tower.【答
59、案】36. B 37. C 38. A 39. A【解析】【分析】本文是一篇说明文。文章主要介绍了法国名胜景点埃菲尔铁塔的由来,规模和人们对于铁塔的态度的变化。【36题详解】细节理解题。根据文章第一段“Nicknamed La Dame de Fer, or the iron lady, this tower is a symbol of France even today.(这座名为“铁娘子”的塔甚至在今天仍是法国的象征)”可知,“铁娘子”指的是埃菲尔铁塔。故选B项。【37题详解】词义猜测题。根据文章第二段“Whatever may have been the opinion about t
60、he structure at the time, the fact remains that it became an object that attracted many people around the world.(无论当时人们对这座建筑的看法如何,事实是它吸引了世界各地的许多人)”可知,很多人都是被埃菲尔铁塔所吸引。文章第二段“at first, the tower was considered unpleasant by a lot of art enthusiasts(起初,许多艺术爱好者认为这座塔令人不快)”说明在一开始,这座铁塔使人不快,这与现在很多人的观点不同,因此是令人
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。
链接地址:https://www.ketangku.com/wenku/file-377991.html


鄂教版七年级语文下册第8课《诗两首》精题精练.doc
