山西大学附属中学2020-2021学年高一上学期期中英语试题 WORD版含解析.doc
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
8 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 山西大学附属中学2020-2021学年高一上学期期中英语试题 WORD版含解析 山西大学 附属中学 2020 2021 学年 高一上 学期 期中 英语试题 WORD 解析
- 资源描述:
-
1、山西大学附中20202021学年高一第一学期期中考试英语试题考试时间:90分钟第一部分 阅读理解(共两节,满分30分)第一节(共10小题;每题2分,满分20分)阅读下列短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中,选出最佳选项,并在答题卡上将该项涂黑。APOETRY CHALLENGEWrite a poem about how courage, determination, and strength have helped you face challenges in your life.Prizes3 Grand Prizes:Trip to Washington, D.C. for eac
2、h of three winners, a parent and one other person of the winners choice. Trip includes round-trip air tickets, hotel stay for two nights, and tours of the National Air and Space Museum and the office of National Geographic World.6 First Prizes:The book Sky Pioneer:A Photobiography of Amelia Earhart
3、signed by author Corinne Szabo and pilot Linda Finch.50 Honorable Mentions:Judges will choose up to 50 honorable mention winners, who will each receive a T-shirt in memory of Earharts final flight.RulesFollow all rules carefully to prevent disqualification.Write a poem using 100 words or fewer. Your
4、 poem can be any format, any number of lines.Write by hand or type on a single sheet of paper. You may use both the front and back of the paper.On the same sheet of paper, write or type your name, address, telephone number, and birth date.Mail your entry to us by October 31 this year.1. How many peo
5、ple can each grand prize winner take on the free trip?A. Two.B. Three.C. Four.D. Six.2. What will each of the honorable mention winners get?A. A plane ticket.B. A book by Corinne Szabo.C. A special T-shirt.D. A photo of Amelia Earhart.3. Which of the following will result in disqualification?A. Typi
6、ng your poem out.B. Writing a poem of 120 words.C. Using both sides of the paper.D. Mailing your entry on October 30.【答案】1. A 2. C 3. B【解析】这是一篇应用文。本文是一篇诗歌大赛的征稿启事。文章就参赛作品的内容、奖项、参赛规则等做了介绍。【1题详解】细节理解题。根据Prizes部分中第一段中的“Trip to Washington, D.C. for each of three winners, a parent and one other person of
7、the winners choice”可知,每位获奖者都可以带一名家长和另一名由获奖者选择的人员。因此,每位获奖者可以带两个人。故选A。【2题详解】细节理解题。根据Prizes部分中第三段“50 Honorable Mentions: Judges will choose up to 50 honorable mention winners, who will each receive a T-shirt in memory of Earharts final flight”可知,每位优秀奖获奖者都将获得一件纪念埃尔哈特最后一次飞行的T恤。故选C。【3题详解】细节理解题。根据最后一部分中的“F
8、ollow all rules carefully to prevent disqualification. Write a poem using 100 words or fewer”可知,所写的诗字数不能超过100字。否则,将会被取消资格。故结合选项,B选项(写一首120字的诗)是会被取消资格的。故选B。BMy First Marathon(马拉松)A month before my first marathon, one of my ankles was injured and this meant not running for two weeks, leaving me only t
9、wo weeks to train. Yet, I was determined to go ahead.I remember back to my 7th year in school. In my first P.E. class, the teacher required us to run laps and then hit a softball. I didnt do either well. He later informed me that I was not athletic.The idea that I was not athletic stuck with me for
10、years. When I started running in my 30s, I realized running was a battle against myself, not about competition or whether or not I was athletic. It was all about the battle against my own body and mind. A test of wills!The night before my marathon, I dreamt that I couldnt even find the finish line.
11、I woke up sweating and nervous, but ready to prove something to myself.Shortly after crossing the start line, my shoe laces(鞋带) became untied. So I stopped to readjust. Not the start I wanted!At mile 3, I passed a sign: GO FOR IT, RUNNERS!By mile 17, I became out of breath and the once injured ankle
12、 hurt badly. Despite the pain, I stayed the course walking a bit and then running again.By mile 21, I was starving!As I approached mile 23 I could see my wife waving a sign. She is my biggest fan. She never minded the alarm clock sounding at 4 a.m. or questioned my expenses on running.I was one of t
13、he final runners to finish. But I finished! And I got a medal. In fact, I got the same medal as the one that the guy who came in first place had.zxxkDetermined to be myself, move forward, free of shame and worldly labels(世俗标签), I can now call myself a marathon winner.4. Amonthbeforethemarathon,theau
14、thor _.A. waswelltrainedB. feltscaredC. madeuphismindtorunD. losthope5. WhydidtheauthormentiontheP.E.classinhis7thyear?A. Toacknowledgethesupportofhisteacher.B. Toamusethereaderswithafunnystory.C. Toshowhewasnottalentedinsports.D. Toshareapreciousmemory.6. Howwastheauthorsfirstmarathon?A. Hemadeit.B
15、. Hequithalfway.C. Hegotthefirstprize.D. Hewalkedtotheend.7. Whatdoesthestorymainlytellus?A. Amanoweshissuccesstohisfamilysupport.B. Awinnerisonewithagreateffortofwill.C. Failureisthemotherofsuccess.D. Oneisnevertoooldtolearn.【答案】4. C 5. C 6. A 7. B【解析】本文为一篇记叙文。讲述了自己第一次跑马拉松,凭借自己的意志力成功跑完全程的励志故事。【4题详解
16、】细节理解题。根据文章第一段最后一句Yet, I was determined to go ahead.可知,马拉松赛前一个月尽管作者脚踝受伤使得训练时间缩短,但作者仍下定决心参赛。故选C。【5题详解】细节理解题。根据文章第二段I didnt do either well. He later informed me that I was not athletic可知,作者提到7年级的事情是为了证明自己真的没有运动天赋。故选C。【6题详解】细节理解题。根据文章第10段I was one of the final runners to finish. But I finished! And I g
17、ot a medal. In fact, I got the same medal as the one that the guy who came in first place had.可知,作者坚持到了最后,而且得到了一块奖牌,虽然不是第一名,由此可见他成功地跑完了马拉松。故选A。【7题详解】主旨大意题。通读全文可知,作者在讲述自己跑马拉松的经历,再根据最后一段Determined to be myself, move forward, free of shame and worldly labels(世俗标签), I can now call myself a marathon winn
18、er.可知,作者成功跑完马拉松源于自己的意志。故选B。点睛:文章主题和中心思想的阐述往往需要大量细节信息的支持,这些细节对于理解全文内容至关重要,同时也是归纳和概括文章中心思想的基础。命题人往往会要求考生根据不同的要求阅读文章,以获得某些特定的信息,或准确地寻求所需的细节,并对细节进行直接或间接辨认和理解。文章细节的理解可以细化为:(1)一一对应型。(2)语言转述型。(3)语意理解型。(4)是非辨别型。(5)事实排序型。此题中的前三题为细节理解题。细节理解题首先要根据题干准确定位信息句,其次要对信息句进行准确的理解和判断,如第一题为转述型,I was determined to go ahea
19、d即made up his mind to run。第二题为语义理解题。根据文章第二段的信息In my first P.E. class, the teacher required us to run laps and then hit a softball. I didnt do either well.可知,作者没有运动天赋。而第三题则为转述型,根据信息句I was one of the final runners to finish. But I finished! And I got a medal. In fact, I got the same medal as the one t
20、hat the guy who came in first place had.可知,作者跑完了马拉松,正好与made it 意义相同。CThe expression “a thirst for knowledge” may soon have a new meaning for millions of people who have no way to get clean water. Researchers have developed a book with specially treated pages that can turn dirty water into clean and
21、drinkable water. They say their invention could improve the lives of many in the developing world.About 700 million people around the world are at risk of disease or even death because their drinking water is not clean. The water is polluted by harmful bacteria.The book contains 25 pages. Each page
22、is about one millimeter thick. The pages contain very small particles of silver. The pages can be used as filters to remove harmful microorganisms that can pollute drinking water. The filter kills the organisms that pass through it.Pictures on the pages show the dangers of dirty water and how to use
23、 the book for those unable to read. The pages are made of filter paper. They are designed to be torn from the book. Water can be poured through the paper to be cleaned.Ms. Dankovich, the inventor, says each page can treat up to 100 liters of water. She recently presented her invention at the meeting
24、 of the American Chemical Society in Boston, Massachusetts. She was asked whether she had considered adding classic literature on the books pages.“The idea of classic texts thats of interest maybe later. We have discussed a little bit more exciting text. But we really havent had the time to go throu
25、gh that part,” she says.Teri Dankovich and another researcher tested the drinkable book in Bangladesh, Ghana and South Africa. The tests proved to be successful.Water for Life, a non-governmental organization, has provided financial support for the project.8. What do we learn about the book from the
26、 text?A. It sells well around the world.B. It is about environment protection.C. It has pages with several functions.D. It can treat about 100 liters of water.9. What does the underlined phrase “that part” in Paragraph 6 refer to?A Classic texts.B. Invention presentation.C. Exciting discussion.D. Fi
27、nancial support.10. What is the main idea of the passage?A. Researchers have found a way to save those being ill.B. Millions of people are in great need of drinkable water.C. Knowledge is as important as drinkable water.D. Book pages could provide safe drinking water.【答案】8. C 9. A 10. D【解析】这是一篇说明文。研
28、究人员开发了一种书页经过特殊处理的书,可以把脏水变成干净的饮用水。文章主要介绍了这本书的一些特性,能够发挥的作用,在三个国家接受测试的情况以及收到的财政支助情况。【8题详解】细节理解题。根据第四段“Pictures on the pages show the dangers of dirty water and how to use the book for those unable to read. The pages are made of filter paper. They are designed to be torn from the book. Water can be pour
29、ed through the paper to be cleaned.(书页上的图片展示了脏水的危险以及不识字的人如何使用这本书。书页是用滤纸做的。它们被设计成能从书中撕下来。水可以通过这张纸来净化)”可知,这本书的页面具有多种功能。故选C。【9题详解】词义猜测题。根据画线词上文“The idea of classic texts thats of interest maybe later. (经典文学的概念这是我们以后可能会感兴趣的)”以及“But we really havent had the time to go through ”可知,but表示转折,说明经典文学的概念虽然有趣,但D
30、ankovich他们还没有时间去看经典文学,故画线词指的是“经典文学”。故选A。【10题详解】主旨大意题。根据第一段中“Researchers have developed a book with specially treated pages that can turn dirty water into clean and drinkable water.(研究人员开发了一种书页经过特殊处理的书,可以把脏水变成干净的饮用水)”结合文章主要介绍了这本书的一些特性和能够发挥的作用,在三个国家接受测试的情况和收到的财政支助情况。可知,这篇文章的主旨是可以提供安全的饮用水的书页。故选D。第二节(共5
31、小题;每小题2分,满分10分)根据短文内容,从短文后的选项中选出能填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。Lots of people find it hard to get up in the morning and put the blame on the alarm clock. In fact, the key to easy morning wake-up lies in resting your body clock. _11_ Here is how to make one. _12_ In order to make a change, you need to decid
32、e why its important. Do you want to get up in time to have breakfast with your family, get in some exercise or just be better prepared for your day? Once you are clear about your reason, tell your family or roommates about the change you want to make. Rethink mornings. Now that you know why you want
33、 to wake up, consider re-arranging your morning activities. If you want time to have breakfast with your family, save some time the night before by setting out clothes, shoes, and bags._13_ Thats a quarter-hour more you could be sleeping if you bought a coffee maker with a timer. Keep your sleep/wak
34、e schedule on weekends. If youre tired out by Friday night, sleeping in on Saturday could sound wonderful. But compensating(弥补) on the weekends actually feeds into your sleepiness the following week, a recent study found. _14_ Keep a record and evaluate it weekly. Keep track of your efforts and writ
35、e down how you feel. After youve tried a new method for a week, take a look at your record. _15_ If not, take another look at other methods you could try.A. A better plan for sleep can help.B. If the steps you take are working, keep it up.C. Gel a sleep expert.D. Stick to your set bedtime and wake-u
36、p time, no matter the day.E. And consider setting a second alarm.F. Find the right motivation.G. Reconsider the 15 minutes you spend in line at the caf to get coffee.【答案】11. A 12. F 13. G 14. D 15. B【解析】本文是一篇说明文,主要给出了一些建议来调整生物钟进而改善早上起床困难的情况。【11题详解】空前句意:事实上,早起容易的关键在于你的生物钟。空后句意:下面是如何制定一个。并且空格后出现代词one,
37、应该代指空格里的单数可数名词,结合空格前后语境以及A选项中的a plan和意思“一个更好的睡眠计划是有帮助的”,符合上下文,故选A。【12题详解】从结构来说,本段与第3,4,5自然段构成并列关系并且与其他自然段的首句一样都分别为其自然段的中心句,句式与其他段落首句句式一致,表达方式对应。其他首句都为祈使句,运用动词加名词结构,可排除A,B,E。再根据空格后的内容,可知本段内容是建议人们要先确定为什么要早起,早起的目的是什么,也就是早起的动机是什么。结合F选项的意思“找到合适的动机”,符合要求,故选F。【13题详解】根据下句内容可知,Rethink mornings为本段的中心句,所以空格句必须
38、解释或论证Rethink mornings;同时也根据下文“Thats a quarter-hour more you could be sleeping if you bought a coffee maker with a timer”,作者建议人们买定时咖啡机,节约15分钟时间,用来睡眠,文中的 a quarter-hour和G选项里面15 minutes呼应,可以得出G。故选G。【14题详解】根据“Keep your sleep/wake schedule on weekends”,本段的中心句可知本段是建议人们在周末也要坚持自己的作息时间,由此推断D选项“Stick to your
39、set bedtime and wake-up time, no matter the day”的意思“无论哪天,坚持你设置的睡觉和起床时间”,和本段标题意思相同。故选D。【15题详解】根据“Keep a record and evaluate it weekly”中心句的意思“每周记录并评估效果”和后句建议人们如果这样做没作用就尝试新办法。同时该空句式和句意应该与If not对应,即如果有效果的话如何去做,选项B“如果你采取的措施有作用的话,就要坚持”,符合要求,故选B。第二部分 英语知识运用(共三节,满分45分)第一节(共20小题;每小题1.5分,共30分)阅读下面短文,从短文后各题所给的
40、A、B、C和D四个选项中,选出可以填入空白处的最佳选项。Learning to AcceptI learned how to accept life as it is from my father. _16_, he did not teach me acceptance when he was strong and healthy, but rather when he was _17_ and ill.My father was _18_ a strong man who loved being active, but a terrible illness _19_ all that aw
41、ay. Now he can no longer walk, and he must sit quietly in a chair all day. Even talking is _20_. One night, I went to visit him with my sisters. We started _21_ about life, and I told them about one of my_22_. I said that we must very often give things up _23_ we grow - our youth, our beauty, our fr
42、iends - but it always _24_ that after we give something up, we gain something new in its place. Then suddenly my father _25_ up. He said, “But, Peter, I gave up _26_! What did I gain?” I thought and thought, but I couldnt think of anything to say. _27_, he answered his own question: “I _28_ the love
43、 of my family,” I looked at my sisters and saw tears in their eyes, along with hope and thankfulness.I was also _29_ by his words. After that, when I began to feel irritated (愤怒的) at someone, I _30_ remember his words and become _31_. If he could replace his great pain with a feeling of love for oth
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。
链接地址:https://www.ketangku.com/wenku/file-380158.html


鄂教版七年级语文下册第8课《诗两首》精题精练.doc
